Tři mušketýři: D'Artagnan / Les Trois Mousquetaires: D'Artagnan (2023/121/Francie/Dobrodružný, Akční, Historický) 74%

03.02.2024 02:19
JEDNOU VĚTOU
„Jeden za všechny! Všichni za jednoho!“

OBSAH
V království rozděleném náboženskými válkami a pod hrozbou britské invaze, hrstka mužů a žen zkříží meče a spojí svůj osud s osudem Francie… Temperamentní mladý gaskoněc d‘Artagnan, neohrožení a věrní královští mušketýři Athos, Porthos a Aramis, křehká Constance, ďábelsky prohnaný kardinál z Richelieu či krásná a tajemná Milady de Winter jsou hlavními protagonisty nesmrtelného vyprávění o odvaze, lásce a cti. (Bioscop)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pryč jsou syté barvy a rozjuchané choreografie Lesterovy klasické verze. Bourboulon nechává svoje hrdiny rýt rypákem v hlíně a blátě, D'Artagnana v první scéně doslovně. Ubylo humoru, to ale neznamená, že trio, co je ve skutečnosti kvartet, postrádá osobitý vtip a šarm. Obsazení je dobré, výprava řádně ošuntělá, kostýmy špinavé a děj prolezlý intrikami. Odchylky od Dumase jsou obhajitelné, je zřetelné, že nová adaptace chce do hry víc dostat zákulisní pletichy a trochu odstavit milostné motivy, což je v pořádku. Škoda, že některé dějové zkratky mají trochu rozháranou logiku, ale po pár pochybách, jestli celá ta protestantská legrace pod Paříží není jen zbytečná odbočka, nakonec vítězí pocit, že ve dvojce se vše může zúročit v bezva podívanou. Nakonec mi tak vadí jen drobnosti, hlavně to, že Richelieu je postava bez výrazu. Ale všechno ostatní štymuje. Jednozáběrová akce nahradila hravé choreografie fyzičností a mušketýrská parta si rychle sedne. Velmi důstojný příspěvek do dumasovského kánonu! (Marigold) 4*

Mnohé asi bavily osudy ústředního kvarteta a všechny ty pletky a intriky, já se spíš vždy těšil, jakmile kamera zrychlí a zpozorní na všechny ty dramatické souboje, kterých teda není moc. Protože za jednotvárného krále bych život fakt nepoložil, uvěznění a záchrana Athose mě zrovna nestrhla, ambiciózního kardinála jsem nějak „nevnímal“, další postavy (kterým se kolikrát věnujeme víc než postavám samotných mušketýrů) se vyskytují tak nějak pořád s vážnou tváří. A když mluví (a mluví dost), tempo začne drhnout. Na plátně se sice pořád něco děje, ale není to extra nápadité, zábavné nebo napínavé, atmosféra je sice špinavá, ale na dřeň rozhodně nejdeme, souboje jsou fyzické i místy neurvalé, kolikrát natočené na jeden záběr, ale je jich prostě málo. Výprava je fajn, herci jsou fajn, i když Evy Green mělo být víc, nicméně na pokračování mě tvůrci úplně nenalákali. (castor) 3*

Povedená adaptace Dumasovy klasiky lehce obměňuje slavný příběh a sází na skvělé akční scény, nádhernou výpravu a charismatické herecké obsazení. Zcela vynechává humor a hraje na vážnou notu. A funguje to většinou velmi dobře. Režisér Bourboulon bohužel úplně nezvládá prodat komornější scény a dialogy a ke konci to vypadá, jako kdyby si ukousl příliš velké sousto a finále, jakkoliv působivé, je tu trošku navíc. Ale i přes tyhle problémy je to vysoce nadprůměrné dobrodružství rozkročené mezi starosvětskostí a moderní filmařinou. (MrHlad) 4*

VELKÁ RECENZE
Povedená adaptace Dumasovy klasiky lehce obměňuje slavný příběh a sází na skvělé akční scény, nádhernou výpravu a charismatické herecké obsazení. Zcela vynechává humor a hraje na vážnou notu. A funguje to většinou velmi dobře. Režisér Bourboulon bohužel úplně nezvládá prodat komornější scény a dialogy a ke konci to vypadá, jako kdyby si ukousl příliš velké sousto a finále, jakkoliv působivé, je tu trošku navíc. Ale i přes tyhle problémy je to vysoce nadprůměrné dobrodružství rozkročené mezi starosvětskostí a moderní filmařinou.
Sází se víc na příběh než akci, i když se sem samozřejmě vlezlo pár záběrů soubojů a honiček, za které jsme o to vděčnější. Právě bitky působí příjemně realisticky, hrdinové nejsou jen postavy, které vypadly z knihy, ale skuteční lidé, takže jsou občas špinaví, unavení, funící, zranění. Když dojde na dialogy, začneme se trochu nudit a vzpomeneme si, že literární předloha přece jen není nejmladší. Režisér Martin Bourboulon sice nevdechl snímku nějaký nezaměnitelný rukopis, ale kdo ví, zda to není to, co bude konzervativním uctívačům národního klenotu vyhovovat nejvíce. Asi bychom taky nestáli o přílišnou modernizaci a inovaci třeba Švejka. Někdy prostě není nutné vymýšlet novoty za každou cenu.
Snímek dobře balancuje mezi zpracováním legendární klasiky a tím, co požaduje moderní divák. Díky skvělému obsazení jsme ochotni odpustit kostrbaté dialogy a užijeme si atmosféru špinavého, nebezpečného 17. století. Nečekejme přelomovou pecku, s předlohou se zacházelo v rukavičkách, a to si asi také zaslouží. Na pokračování se můžeme těšit ještě tento rok.

Postavy a obsazení
• François Civil - D'Artagnan
• Vincent Cassel - Athos
• Romain Duris - Aramis
• Pio Marmai - Porthos
• Eva Green - Milady
• Louis Garrel - král Louis XIII

Ocenění
César Awards
2024 - Stéphane Taillasson (Nejlepší výprava)
2024 - Guillaume Roussel (Nejlepší hudba) (nominace)
2024 - Nejlepší zvuk (nominace)
2024 - Nicolas Bolduc (Nejlepší kamera) (nominace)
2024 - Thierry Delettre (Nejlepší kostýmy) (nominace)
2024 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

DABING
V českém znění: Lukáš Příkazký - François Civil (D'Artagnan), Martin Kubačák - Romain Duris (Aramis), Martin Stránský - Vincent Cassel (Athos), Václav Rašilov - Pio Marmai (Porthos), Sabina Rojková - Lyna Khoudri (Costance), Ondřej Brzobohatý - Louis Garrell (Ludvík XIII.), Andrea Elsnerová - Vicky Krieps (Anne), Tereza Bebarová - Eva Green (Milady), Martin Zahálka - Marc Barbé (de Tréville), Kryštof Rímský - Eric Ruf (de Richelieu), Petr Gelnar - Jacob Fortune-Lloyd (de Buckingham), Robert Hájek - Julien Frison (Gaston), Zdeněk Mahdal - Patrick Mille (de Chalais)
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Překlad: Jana Nikolovová
Dialogy: Jiří Balcárek
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Režie českého znění: Jiří Balcárek

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 06.4.2023 Bioscop
Premiéra Francie: 5.4.2023 Pathé Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 23.8.2023 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 957 384
Návštěvnost v ČR 18 311
 
Tvůrci a herci
Martin Bourboulon (Režie), Dimitri Rassam (Produkce), Guillaume Roussel (Hudba), Nicolas Bolduc (Kamera), Célia Lafitedupont (Střih), Elodie Demey (Casting), Stéphane Taillasson (Scénografie), Thierry Delettre (Kostýmy), Niels Barletta (Zvuk), Stéphane Robert (Masky), Matthieu Delaporte (Scénář), Alexandre de La Patelliere (Scénář), Alexandre Dumas st. (kniha) (Předloha), François Civil (Herec), Vincent Cassel (Herec), Romain Duris (Herec), Pio Marmai (Herec), Eva Green (Herec), Louis Garrel (Herec), Vicky Krieps (Herec), Lyna Khoudri (Herec), Jacob Fortune-Lloyd (Herec), Marc Barbé (Herec), Alexis Michalik (Herec), Patrick Mille (Herec), Ralph Amoussou (Herec), Ivan Franěk (Herec), Eric Ruf (Herec), Julien Frison (Herec), Thibault Vinçon (Herec), Nicolas Vaude (Herec), Dominique Valadié (Herec), Christophe Dimitri Réveille (Herec), Daniel Cassez (Herec), Alain Ducharme (Herec), Yannick Gicquel (Herec), Raynaldo Houy Delattre (Herec)
 
2023/121/Francie/Dobrodružný, Akční, Historický
 
Zajímavost k filmu
- D'Artagnan (Francois Civil)  sa identifikuje ako Charles d'Artagnan. Môže to byť odkaz na skutočnú historickú postavu Charles de Batz de Castlemore, ktorý sa stal inšpiráciou pre stvorenie tejto literárnej postavy.
- Bourboulon a Rassam hľadali modernosť a chceli silné ženské postavy. O obsadení Evy Green do roly Mylady však od začiatku nemali pochýb, pretože chceli "tajomnú herečku" a odporučil ju tiež Vincent Cassel. "Každý ju pozná, ale nevidíme ju každý mesiac v kine," povedal o nej Bourboulon.
- Postavu vojvodu z Buckinghamu mal pôvodne obsadiť Oliver Jackson-Cohen, ale musel odstúpiť kvôli konfliktom v plánovaní a neskôr ho nahradil Jacob Fortune-Lloyd.
- Počas záverečných titulkov je ešte jedna krátka scéna.
- François Civil predviedol 90% svojich kaskadérskych kúskov sám.
- Natáčalo sa 150 dní na rôznych miestach vo Francúzsku a v pamiatkach, ako je palác Louvre, Hôtel des Invalides, zámky Fontainebleau a Saint-Germain-en-Laye, Fort-la-Latte a Chantilly, ako aj citadela v centre mesta Saint-Malo a historickom centre Troyes. Natáčanie sa začalo 16. augusta 2021 a skončilo 3. júna 2022 na zámku Farcheville.
- Vo filme neboli použité žiadne digitálne efekty, okrem vymazania niekoľkých súčasných prvkov, ako sú autobusové prístrešky alebo parkovacie automaty objavujúce sa v pozadí.
- Civil (D'Artagnan) počas nakrúcania na 36 hodín v dôsledku nesprávne aplikovaného mejkapu pri nakrúcaní dočasne oslepol. Nebola to však jeho jediná nehoda. Po páde z rebríka si zlomil nohu a posledné scény musel nakrútiť s ešte nezahojenou nohou a chránený obrovskou penovou topánkou, ktorá sa v záberoch neobjavuje.
- Režisér Martin Bourboulon pôvodne zakázal slávny operený klobúk mušketierov, pretože sa obával, že tento doplnok urobí jeho kostýmy "staromódne". Kostýmový výtvarník filmu Thierry Delettre ho však presvedčil, aby zmenil názor.
- Postava D'Artagnana ostáva nemotorná ako z románu, ale jeho neohrabané dvorenie Constance Bonacieuxovej upravil sám Civil tak, aby bolo v jeho postave viac rešpektu: „Ten muž dnes nezastáva to isté miesto ako v 17. storočí, a preto som bol pri svojich scénach s Lynou Khoudri pozornejší.“
- Štyria herci, ktorí hrali mušketierov, sa prvýkrát stretli takmer ako z románu: skrížili si meče na hodine šermu. Trénoval ich olympijský víťaz Épée Yannick Borel, niektorých až 6 mesiacov.
- Pio Marmaï musel kvôli role Porthosa pribrať 10 kíl.
- Táto nová adaptácia predstavuje novú postavu Hannibala (Ralph Amoussou), ktorý je prvým čiernym mušketierom vo francúzskej verzii vôbec.
- Eva Green má panický strach z koní a to jej takmer zabránilo prevziať úlohu Mylady. Taliansky tréner koní a kaskadér Mario Luraschi jej však dodal sebadôveru a dokázala sa naučiť bez obáv jazdiť na koni.
- Vincent Cassel už mal predchádzajúce spojenie aj s Tromi mušketiermi. Jeho otec Jean-Pierre Cassel hral kráľa Ľudovíta XIII. vo filme Traja mušketieri (1973) a Vincent vtedy sprevádzal svojho otca na natáčaní a bol filmom veľmi dojatý. Jean-Pierre Cassel tiež hral D'Artagnana vo filme Cyrano a d'Artagnan (1963).
- Pri výrobe filmu bolo použitých 2000 kostýmov, 930 technikov, 650 koní a 9000 komparzistov.
- François Civil bol prvou voľbou a prvým hercom, ktorý bol do projektu obsadený. Jeho detským snom bolo hrať D'Artagnana. Keď sa začiatkom roka 2020 dozvedel, že producent Rassam sa s ním chce stretnúť a porozprávať sa o projekte, rozhodol sa dať zo seba všetko, a tak si upravil fúzy, dal si vlasy do malého copu a počas stretnutia sa vydával za D'Artagnana. Dokonca klamal Rassamovi tým, že mu povedal, že "Traja mušketieri" sú jeho knihou na nočnom stolíku a že ju pozná naspamäť, hoci si ju kúpil len dva dni predtým ako audio knihu a počúval ju trojnásobnou rýchlosťou, aby urýchlil príbeh a bol pripravený na stretnutie s Rassamom. Všetko však zafungovalo, Civil Rassama presvedčil, že je ideálnou voľbou do hlavnej roly a Civilovi pomohla aj pandémia, počas ktorej mohol knihu reálne prečítať.
- Režisér Martin Bourboulon uviedol, že inšpiráciou pre túto novú adaptáciu boli Súperi (1977), Dobyvatelia stratenej archy (1981), Cyrano z Bergeracu (1990), Kráľovná Margot (1994), Gladiátor (2000) a Revenant (2015).
- Režiséra Martina Bourboulona myšlienka natočiť tento film uchvátila aj vďaka spomienkam, ktoré mal z detstva, keď sa v roku 1994 ako 14-ročný zúčastnil natáčania filmu D'Artagnanova dcéra, ktorý produkoval jeho otec Frédéric Bourboulon. Bol ohromený scénami filmu natáčaného v stredovekých uličkách Sarlat-la-Canéda a v priekope hradu Biron. Aj preto pri mušketieroch so svojím angažovaním vôbec neváhal.
- Na rozdiel od predchádzajúcich adaptácií románu chceli scenáristi Matthieu Delaporte a Alexandre de La Patellière urobiť z Dumasovho diela „triler vo svete násilia“, pričom film chceli urobiť na "americký spôsob".
 
Odkazy