Yes Man / Yes Man (2008/100/USA/Komedie, Romantický) 74%

03.02.2024 02:18
JEDNOU VĚTOU
„Jedno slovo může všechno změnit...“

OBSAH
Carl Allen je zatrpklý bankovní úředník, který se dosud nevyrovnal s odchodem manželky. Pokud to jde, zapírá se před kamarády, večery tráví u videa, je protivný a téměř na všechno odpovídá slůvkem ne. Jednoho dne však narazí na bývalého kolegu, který mu nadšeně vypráví o svém novém životě, který začal, když se přidal k „Yes Manům“. Carl se vydá na jejich seminář, kde ho Nick představí charismatickému vůdci Terrenci Bundleyovi. Ten ho přiměje ke slibu, že od té chvíle bude odpovídat pouze „ano“. Vzápětí Carl musí svézt bezdomovce do jeho parku, a ještě mu dát peníze. V bance začne žadatelům schvalovat podivné půjčky. Na koncertu, na který by normálně nikdy nešel, se setká se sympatickou Allison. Začne s ní prožívat řadu bláznivých dobrodružství, jako je večírek fanoušků Harryho Pottera, výlet do telefonního muzea nebo střelba na asfaltové holuby. Ke svému překvapení zjišťuje, že říkat „ano“se vyplácí a že se mu nový život líbí. Ukáže se však, že i toto slůvko má svá úskalí. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Řek jsem Pájovi napiš k tomu komentář, řekl Ano a komentář je na světě. Řekl jsem přítelkyni pojď na tuhle komedii a ona mi bez problémů řekla Ano. A víte co? Já jsem si v duchu řikal, tohle bude zase parádní nářez a ono opravdu Ano !!! Jim Carrey se po dlouhých čtyřech letech zase našel, v komedii, která pobaví a určitě má hodně zajímavý námět, který má kdekomu hodně co říct. A pár těch scén je tak mocných, že na ně určitě na hodně dlouhou dobu nezapomenu, tak nějak bych řekl, že právě Yes Man je zase jedna z těch Carreyovských komedií, na které jen tak nezapomenu. Jim Carrey totiž září a poboku se Zooey Deschanel opravdu zvládá neuvěřitelné kousky. Mám je oba hodně rád, kéž by se ještě někde objevili spolu. A víte co? Dám pět hvězd, dobrý komedie si to zasloužej, a věřím, že tohle bude jedna z těch, na které určitě budu rád vzpomínat a jen tak na ně nezapomenu a jelikož dobrá komedie v současné době se těžké shání, o to více se tahle cení. A komedie, které jsou vkusné a nemají v sobě ani zbla nechutností, se vyvažují minimálně zlatem. (Malarkey) 5*

Návrat Jima Carreyho do jeho starých rolí (kdo si nevybavil v jisté podobě Lhář, lhář?) a do starých triků s gumovým obličejem (v které komedii to nepoužil?:)) a vcelku úspěšně. Jednoduchá příběh založený na jediném slově, které udává smysl zbytku vašeho života... ano. Mé původní obavy o překladu pro český trh (ano muž, ano man, Řekni ANO!) se naštěstí nevyplnily. Samotný film využívá ano k několika velmi vtipný scénkám, přestože vše v závěru vyšumí a na podruhé už nebude o co stát. Především z tohoto důvodu "jednou a čau" nemohu dát více než 3* přestože si to oči Zooey a i samotný Jim zaslouží. Přesto podobně příjemné a nenucené komedie bych rád viděl častěji a ať to Jim Carrey chce nebo ne, on je prostě stále ideální typ pro tyhle role(a mnozí ho v nich milují...). Hlavně žádné pokračování ala No man nebo Yes woman.... (Djkoma) 3*

Naštěstí je tu dvojice Jim Carrey a Zooey Deschanel, kteří zachraňují, co zachránit jde. Scénář není vůbec hloupý, ba naopak, ale ten potenciál je trestuhodně nevyužitý a na plátno se přenesly jen zdlouhavé scény bez hlubšího smyslu a pointy. Komediálně to už vůbec nešlape, ač se výše zmínění snaží, seč mohou. Carrey je povaleč, co permanentně fňuká, že mu před lety pláchla manželka, vyhýbá se přátelům, holt, změnu potřebuje jako sůl. Ta přijde s jedním sektářským sezením a zbytek asi pochopíte záhy. Mám strach, aby Carrey včas vycítil, kdy je třeba odejít ze scény a vrhnout se na serióznější role, protože vidět pořád to samé, navíc od veskrze průměrných režisérů, není pro komediálního diváka to pravé ořechové.. Jen se podívejme třeba na to, jak dopadl takový Steve Martin.. no, nevím nevím!! Já si Yes Mana vůbec neužil.. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Jim Carrey má dneska narozeniny. Je mu 47 let. Možná vás to šokuje, ale známý "gumák" má opravdu pátý křížek na dohled, což mu ovšem nikterak nebrání v tom natáčet další zběsilé komedie o mužích středního věku, které potká něco neobyčejného. Buď je začne ovládat všehoschopná maska (Maska), tíživá situace je vyšle na dráhu zločinu (Finty Dicka a Jane) nebo jsou nuceni celý den mluvit pravdu (Lhář, lhář). Yes Man se trefuje do téhle kategorie s přesností, která je až zarážející, protože zápletka vypadá skoro jako nepřímý sequel Lháře, lháře. Věčná škoda, že po ruce nebyl Tom Shadyac a nějaké roztomilé děcko. V žánru, který všechno zlato vytěžil už v průběhu 90. let by totiž byla každá ruka dobrá. V Yes Man ovšem Carrey musí spoléhat na vlastní repertoár. Člověk by si skoro přál, aby na takový film nikdy nekývnul, ale on to udělal. Možná musel, stejně jako postava, kterou hraje. Carl je notorický zbabělec - odřekne párty s kamarády, pomoc sousedce nebo příspěvek na sirotky.
Proč by se namáhal, když má svoje jistý, a je mu dobře? Podobně laxní přístup ovšem rozčílí šéfa sekty "Yesmenů", která svým ovečkám radí na všechno kývat. Jedině souhlas vám rozšíří obzory, jedině souhlas vám umožní prožít plnohodnotný život. Jedna rána mikrofonem do kebule udělá z Carla přesvědčeného stoupence, zejména proto, že kdykoliv se odváží s něčím nesouhlasit, začnou se v jeho okolí kupit nehody mající za následek značnou deformaci jeho tělesné schránky. Jinými slovy řečeno: Nesouhlas bolí, a tak se Carl od základů změní, což má být děsná legrace. Ano, pomáhat bezdomovcům je nuda, ale co takhle indická nevěsta přes internet, orální sex od bezzubé domovnice nebo kurzy korejštiny nebo vyšívání?
Neduste to v sobě, slyším jak se smějete. Něco funguje líp, něco míň, většina gagů míří pod pás, ale režisér Peyton Reed (Kašlu na lásku, Rozchod) to seká jako Baťa cvičky (vždycky jsem chtěl ten příměr použít), takže nemáte čas měřit reakce vaší bránice na stupnici od jedné do deseti. I přes pár dobrých nápadů a raketové tempo však nelze přehlédnout, že film nestojí na scénáři. Stojí na Jimovi. Kdybychom chtěli pitvat scénář, došli bychom nejen k tomu, že je pouhou šňůrou legrácek, ale také k tomu, že romantická linie stojí za starou belu.
Carl samozřejmě potká na cestě za sebezlepšováním mladou, krásnou Allison, která hraje v alternativní kapele, jezdí na skútru a razí heslo, že život nekončí ve třiceti, ale v hrobě. Člověk by si prostě neměl přestat hrát - měl by zkoušet nové, mnohdy šílené věci a rozhodovat se impulzivně. Carl jí samozřejmě imponuje. Nejen tím, že řekne "ano", když se ho kolemjdoucí buran zeptá, jestli nechce facku, ale prostě proto, že jí na všechno kývne. Tady máte svou lekci, dámy a pánové, končící samozřejmě povinným, zhruba desetiminutovým odloučením, na jehož začátku ona zjistí, že je to celé bouda, a on zjistí, že umí říkat ano, i když může říkat ne. Uff. Nebudu se ptát, kolikrát jsme to viděli, protože kalkulačka s tak dlouhým displejem neexistuje. Tyhle zápletky nestárnou, tyhle komedie tu vždycky budou. Ani jedno však neplatí pro Jima Carreyho.
V jeho sedmačtyřiceti už je totiž na podobné šaškování trochu pozdě. Ano, zní to pokrytecky, zvlášť v recenzi filmu, který se snaží divákům předestřít, že na cestu kolem světa a hrátky na pískovišti není nikdy pozdě. Jenže u Carreyho nejde o touhu balit před kamerou další a další (výrazně mladší) děvčata. On se prostě snaží přežít, za cenu toho, že si nebudeme dělat legraci z elasticity jeho obličeje, ale spíš z jeho vrásek.
Hlavní roli měl původně hrát Jack Black, ale Carrey si film urval pro sebe, když souhlasil s tím, že dostane honorář až ve chvíli, kdy se film dostane do zisku. Což se stalo teprve před pár dny... Jim bude rád, když uvidí pár milionů, časy jeho dvacetimilionových výplat na dřevo už jsou, zdá se, definitivně pryč. Uměním je vědět, kdy na tom kterém jevišti skončit. A Yes Man je tou ideální šancí. Relativně úspěšným a relativně povedeným filmem, který rozesměje navzdory prostoduché zápletce. Jestli tohle má být Jimova labutí píseň v oblasti komedií s romantickým podtextem, jen těžko si může přát důstojnější odchod. Pořád to má v ruce i v posledním záhybu tváře, ale hodinky neúprosně tikají. Ať uteče, dokud je čas, a nechá to mladším. Jinak skončí jako Roger Moore v posledních bondovkách. Slušné filmy, mnohdy zábavné, ale co ten důchodce v hlavní roli?
Jenže kudy kam. Nouzový východ bude dost možná brzy hledat celá řada komediantů. Adam Sandler vždycky může utéct k rodinným filmům, ale vždycky trochu flákal výběr scénářů (Pohádky na dobrou noc jsou infantilní peklo). Tady je Carreyho šance. Grinch, Řada nešťastných příhod a chystaná Vánoční koleda... to je způsob, jak spokojeně zestárnout ve filmech, které mají úroveň i osmiciferný rozpočet. Ano, někde po cestě ho čeká nějaký ten ošklivý remake, do kterých se zapletl Steve Martin, a souhlasím, že to není radostná vyhlídka. Ale co... musejí tam všichni. Tak na to teď nemyslete. A užijte si Jima v Yes Man. V přihlouplé a skrz naskrz průměrné, ale dost možná jedné z posledních "diblikovských" rolí.

Postavy a obsazení
• Jim Carrey - Carl Allen
• Sasha Alexander - Lucy
• Zooey Deschanel - Renee Allisonová
• Fionnula Flanagan - Tillie
• Terence Stamp - Terrence Bundley

DABING
V českém znění: Bohdan Tůma - Jim Carrey (Carl Allen), Kamila Špráchalová - Zooey Deschanel (Allison), Jan Vondráček - Bradley Cooper (Peter), Jan Šťastný - John Michael Higgins (Nick / titulky), Ivan Jiřík - Rhys Darby (Norman), Martin Sobotka - Danny Masterson (Rooney), Ludmila Molínová - Fionnula Flanagan (Tillie), Bedřich Šetena - Terence Stamp (Terrence Bundley), Lucie Benešová - Sasha Alexander (Lucy Barnes), Jana Páleníčková - Molly Sims (Stephanie), Miroslav Hanuš - Brent Briscole (Bezdomovec), David Suchařípa - Rocky Carrol (Wes), Jiří Zavřel - John Cothran Jr. (Tweed), Roman Hájek - Spencer Garrett (Multack), Stanislav Lehký, Pavel Vondra, Zuzana Schulzová, Viktorie Taberyová
Překlad: Markéta Záleská, David Záleský
Jazyková spolupráce: Pavlína Kalatová
Titulky: Dora Windsorová
Vedoucí výroby: Hana Wszolková
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Zdeněk Gawlik
Vyrobilo: AW Studio Praha 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.1.2009 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 19.12.2008 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 25.5.2009 Magicbox (DVD)
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 25.5.2009 Magicbox
Poprvé na DVD: 25.5.2009 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 25.5.2009 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 5 009 976
Tržby celkem - $ 223 241 637
Návštěvnost v ČR 43 742
Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000
 
Tvůrci a herci
Peyton Reed (Režie), Richard D. Zanuck (Produkce), David Heyman (Produkce), Lyle Workman (Hudba), Mark Oliver Everett (Hudba), Robert D. Yeoman (Kamera), Craig Alpert (Střih), Richard Hicks (Casting), David Rubin (Casting), Andrew Laws (Scénografie), Victor J. Zolfo (Scénografie), Mark Bridges (Kostýmy), Ai-Ling Lee (Zvuk), Ron Bartlett (Zvuk), Doug Hemphill (Zvuk), Bill Corso (Masky), Matthew W. Mungle (Masky), Anne Morgan (Masky), Rick Sharp (Masky), Jarrad Paul(Scénář), Nicholas Stoller(Scénář), Andrew Mogel (Scénář), Danny Wallace (kniha) (Předloha), Jim Carrey (Herec), Zooey Deschanel (Herec), Bradley Cooper (Herec), Danny Masterson (Herec), Sasha Alexander (Herec), Molly Sims (Herec), Terence Stamp (Herec), Patrick Labyorteaux (Herec), Fionnula Flanagan (Herec), Michael Papajohn (Herec), Brent Briscoe (Herec), Rhys Darby (Herec), Mike Gomez (Herec), Heidi Herschbach (Herec), John Michael Higgins (Herec), Luis Guzmán (Herec), Rocky Carroll (Herec), Carrie Reichenbach (Herec), David Scott (Herec), Jarrad Paul (Herec), John Cothran Jr. (Herec), Sean O'Bryan (Herec), Shelby Zemanek (Herec), Derek Baker (Herec), David Hill (Herec), Kai Lennox (Herec), Spencer Garrett (Herec), Brandon Walter (Herec), Aaron Takahashi (Herec), Vivian Bang (Herec), David Fernandez Jr. (Herec), Jamie Denbo (Herec), Rebecca Corry (Herec), Peter Spellos (Herec), Jenn Gotzon (Herec), E.J. Callahan (Herec), Michael Q. Schmidt (Herec), Anna Khaja (Herec), Kat Sawyer (Herec), Graham Shiels (Herec), Jackie Harris Greenberg (Herec), Stephanie Edmonds (Herec), Jon Baggio (Herec), Mary-Pat Green (Herec), Trisha Paytas (Herec), Deborah Capstone (Herec), Roni Meron (Herec), Marco Infante (Herec), Stephanie Hodge (Herec), Maile Flanagan (Herec), Whit Anderson (Herec)
 
2008/100/USA/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- V severoamerických kinech film utržil 97,7 milionu amerických dolarů, v celosvětových 223,2 mil.
- Film se natáčel v Los Angeles. Mezi místa natáčení patřilo mezinárodní letiště Ontario, Hollywood Bowl, Griffithova observatoř a Memorial Stadium.
- Když je Carl (Jim Carrey) převlečený za Harryho Pottera, má jizvu levé straně čela. Správně by ji ale měl mít napravo.
- Odkaz na film můžeme najít v počítačové hře "Fallout: New Vegas", v níž existuje stejnojmenný robot naprogramovaný tak, že nemůže říci ne.
- Film, na který se Carl (Jim Carrey) dívá poté, co přiletí z Lincolnu v Nebrasce, je The Ghost and Mr. Chicken (1966).
- V jedné scéně sleduje Carl (Jim Carrey) film 300: Bitva u Thermopyl (2006).
- Kapela Munchausen by Proxy je tvořena představitelkou Allison Zooey Deschanel (jinak zpěvačkou country-folkového dua She & Him) a kapelou Von Iva, což je ženská electro-soul punková kapela ze San Francisca.
- Munchausen by Proxy, což je název fiktivní kapely Allison (Zooey Deschanel), je ve skutečnosti označením syndromu, kdy někdo záměrně způsobuje zranění nebo nemoci jiné osobě, aby se jí dostalo pozornosti v nemocnici. Nejčastěji se toho dopouštějí matky na svých dětech.
- Auto, ve kterém Carl (Jim Carrey) uvízne na kopci za městem, je legendární BMW 325 kupé, model karoserie e30.
- Poté, co Carl (Jim Carrey) dozpívá sebevrahovi, vykřikne: "I've got blisters on my fingers!" Toto zařval Ringo Starr na konci písně "Helter Skelter" - v původní podobě je možné ji slyšet na "Bílém albu" skupiny The Beatles.
- Píseň, kterou Carl (Jim Carrey) zpívá při nočním vloupání do amfiteátru Hollywood Bowl, je "Can't Buy Me Love" od The Beatles. Slavná skupina na tomto místě koncertovala jednou v roce 1964 a dvakrát v roce 1965, zmíněná píseň pak v roce 1977 vyšla na albu "The Beatles at the Hollywood Bowl".
- V Normanově (Rhys Davies) kanceláři můžeme na zdi vidět plakáty k filmům Harry Potter a Tajemná komnata (2002) a Rošťáci (1985). Na obou filmech spolupracoval Chris Columbus. Na scéně z párty se objeví i ukázky z prvních dvou filmů o Harrym Potterovi.
- Hlavní představitelé Jim Carrey (Carl) a Zooey Deschanel (Allison) mají oba narozeniny ve stejný den, a to 17. ledna. Nicméně Carrey je o osmnáct let starší.
- Film, který Carl (Jim Carrey) sleduje v televizi, je Saw: Hra o přežití (2004).
- Kaskadéři byli v šoku, když se dva dny před natáčením dozvěděli, že Zooey Deschanel (Allison) nikdy neřídila skútr.
- Jim Carrey (Carl) se hodiny učil hrát na kytaru jednu píseň - a po natáčení se nástroje už ani nedotkl, i přesto, že mu učitel tvrdil, že má vlohy.
- Scéna skoku z mostu se točila pro jistotu až v poslední den "Jeho výraz, když stojí na kraji mostu, je opravdový - směs vzrušení a čisté hrůzy," dodal k Jimovi Carreymu (Carl) režisér.
- Jim Carrey (Carl) si při natáčení vyzkoušel hodně věcí poprvé, včetně například bungee jumpingu. Zatímco ale skok z mostu přežil ve zdraví, při natáčení relativně banální scény v baru si zlomil tři žebra.
- Při druhé návštěvě videopůjčovny si Carl (Jim Carrey) vybere film Cable Guy (1996). V jisté chvíli je také vidět film 23 (2007). V obou snímcích hrál Jim Carrey.
- Píseň, kterou Carl (Jim Carrey) zpívá sebevrahovi, je "Jumper" od Third Eye Blind.
 
Odkazy
 

Hrají:

Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, Danny Masterson, Sasha Alexander, Molly Sims, Terence Stamp, Patrick Labyorteaux, Fionnula Flanagan, Michael Papajohn, Brent Briscoe, Rhys Darby, Mike Gomez, Heidi Herschbach, John Michael Higgins, Luis Guzmán, Rocky Carroll, Carrie Reichenbach, David Scott, Jarrad Paul, John Cothran Jr., Sean O'Bryan, Shelby Zemanek, Derek Baker, David Hill, Kai Lennox, Spencer Garrett, Brandon Walter, Aaron Takahashi, Vivian Bang, David Fernandez Jr., Jamie Denbo, Rebecca Corry, Peter Spellos, Jenn Gotzon, E.J. Callahan, Michael Q. Schmidt, Anna Khaja, Kat Sawyer, Graham Shiels, Jackie Harris Greenberg, Stephanie Edmonds, Jon Baggio, Mary-Pat Green, Trisha Paytas, Deborah Capstone, Roni Meron, Marco Infante, Stephanie Hodge, Maile Flanagan, Whit Anderson