Watcher / Watcher (2022/91/USA/Thriller) 60%

03.02.2024 02:18
JEDNOU VĚTOU
„Mladá žena se nastěhuje se svým snoubencem do nového bytu, ale trápí ji pocit, že ji ve vedlejším domě sleduje neviditelný pozorovatel.

OBSAH
Mladý manželský pár se přestěhuje z New Yorku do Rumunska, protože manžel se tam narodil a nyní dostal lukrativní nabídku v zaměstnání. Manželka není moc nadšená, ale chce mu být oporou. I když je to pro ni velmi těžké, neznámé prostředí, ale hlavně jazyková bariéra. Po určitém čase spěje k rozhodnutí, že ji z protějšího domu neustále sleduje nějaký muž. A když se v jejich okolí začne potulovat sériový vrah, co ženám uřezává hlavy, její strach dosáhne vrcholu.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mladý pár se stěhuje do Bukurešti, do jeho rodné země. Je totiž napůl Rumun, zatímco ona Američanka, s hereckou zkušeností a přemýšlející, co dál se svým profesním životem. Zatímco on je zavalený prací, ona tráví v novém prostorném bytě hodně času sama, s pocitem neužitečnosti. Záhy si všimne muže, který jako by ji sledoval z okna protějšího činžovního domu. Pokaždé, když se jeho směrem podívá, je prostě tam. V lokalitě navíc právě zavraždili ženu. Není v poslední době první. Od toho okamžiku se rozjede série drobných nepříjemných momentů, kdy má pocit, že ji někdo neustále pronásleduje. Přemýšlí, jestli není paranoidní. Nebo zda za vším není její nespavost. V Bukurešti je nová, řeči takřka nerozumí, sousedka, se kterou se spřátelí, zmizí. Debutující režisérka Chloe Okuno volí solidní vizuál, se svým týmem se soustředí na interiéry – vysoké stropy, stísněné výtahy, pootevřené dveře, dlouhá schodiště… Režisérka prostřednictvím mladé Američanky zpřítomňuje pocity ohrožení i izolace. Nepoužívá titulky, když postavy hovoří rumunsky, a proto je její frustrace i naše vlastní. Křehká blondýnka Maika Monroe zároveň slušně ztvárnila hrozbu toho, co se může stát, protože mysl si dokáže představit cokoliv. Poměrně mrazivý a elegantní thriller, finále překvapivě silné. (castor) 3*

Do rodiny pronásledovatelů mladých žen a jejich následné dekapitace přibyl další zvrhlík. A Maika Monroe mocně vrtí zadnicí, aby fádní průběh filmu alespon něčím pozvedla. Vyznavači těch nejutahanějších filmů, se pomějí. Dvě ženy tedy ty své hlavičky ztratí, s divákem to ale nikterak nezamává. A nějaký triumf v podobě tajemné identity vraha se už vůbec nekoná. Odhalení, které je od určité sekvence naprosto zřejmé, nikoho do kolen nedostane. A navíc je děj zasazen do málo atraktivní Bukurešti. Monroe má nicméně dar pozvednout svojí účastí průměrně vyhlížející snímek. Režisérka Chloe Okuno se spojila se scenáristou Zackem Fordem, přičemž bych očekával, že jim z jejich spojení vyjde něco řízného a hutného (viz Scar). Film si ale kladl poněkud jiný cíl. A v jistém ohledu se ta hra na tajemno i daří, jenže ta převládající utahanost si mě fakt nezískala. Film se v druhé polovině pokusil o gradaci. Když už to začalo vypadat slibně, dostavilo se finále s nesmyslným vyústěním/završením. Neškodilo by taky, kdyby se režisérka pokusila o více údernější napětí. Ukázkové mrazení vyvolala snad jen sekvence, kdy ústřední hrdinka zamává za tmy na pozorovatele do protějšího okna, načež ten její zdravici opětuje. Takových sekvencí bych uvítal povícero. Nedá se nic dělat. Maika Monroe se činila a divák ji svlékal pohledem. Z průměru se tento thriller s hitchcockovskými proporcemi ale nevymanil. (kingik) 3*

Solidní Old School paranoidní psycho Thriller s nádechem Hitchcocka. Tyhle žánrovky s podobným konceptem shledávám většinou průměrné, ale Watcher si mne i přes pomalé tempo něčím dokázal získat. Atraktivní a dobře hrající Maika Monroe se přestěhuje do Bukurešti za svým manželem, jenže ten tráví většinu dne v práci a tak hlavní hrdinka musí většinu času trávit sama a Bukurešť není zrovna ideální místo na trávení volného času. Film dobře funguje i díky prostředí, kde hlavní hrdinka se snaží zapadnout do neznámého města, kde nikoho nezná, většina lidí je zde pofidérních, ve městě se fláká sériový vrah, který ženám řeže hlavy a ještě k tomu ji stalkuje soused odnaproti. Rumunsko je zřejmě země bez záclon a díky velkým oknům s rozhledem na všechny sousedy to dokáže vyvolat ty správné nepříjemné pocity. Poctivý, autentický, realistický a mrazivý slow burn s výborným řemeslem, skvělou Maikou i dobrým záporákem a intenzivní finální půl hodinkou ( Metro je atmosférická paráda) a finále jak by smet! Dá se říct, že film mohl přinést nějaký zásadnější zvrat, ale já jsem tentokrát i tak spokojen překvapivě   Kvalitka. (EvilPhoEniX) 4*

VELKÁ RECENZE
-

Postavy a obsazení
• Maika Monroe - Julia
• Burn Gorman - Weber
• Karl Glusman - Francis
• Mădălina Anea - Irina
• Stefan Iancu - Sebastian
• Daniel Nuta - Cristian

Ocenění
The Saturn Awards
2022 - Nejlepší nezávislý film (nominace)

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Anna Theimerová - Maika Monroe (Julia), Oldřich Hajlich - Karl Glusman (Francis), Jakub Saic - Burn Gorman (Weber), Malvína Pachlová - Madalina Anea (Irina), Josef Pejchal - Alexandru Ion (Nicolae), Martin Hruška - Florian Ghimpu (Radu), Radana Herrmannová - Gabriela Butuc (Flavia), Alena Procházková - Cristina Deleanu (Eleonora), Ivo Hrbáč - Daniel Nuta (Cristian), Ludvík Král - Flaviu Crisan (Simion) + Tudor Petrut (Taxikář), Lucie Kožinová - Ioana Abur (Regina), Jiří Ployhar - Marius Cobzariu (Peter), Anežka Saicová - Aida Economu (Lucia), Kateřina Březinová - Ioana Farcas (Manželka + Online překladač - hlas)
Překlad: Tomáš Cipro
Dialogy: Petr Sitár
Produkce: Lenka Skřečková, Martina Ignasová
Zvuk: Lukáš Polifka
Režie: Kateřina Březinová
Pro Universal Pictures vyrobila LS Productions - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 3.6.2022 IFC Midnight
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 3 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 5 000 000
 
Tvůrci a herci
Chloe Okuno (Režie), Derek Dauchy (Produkce), John Finemore (Produkce), Roy Lee (Produkce), Mason Novick (Produkce), Steven Schneider (Produkce), Sean Perrone (Produkce), Nathan Halpern (Hudba), Benjamin Kirk Nielsen (Kamera), Michael Block (Střih), Romeo Magda (Casting), Nora Dumitrescu (Scénografie), Claudia Bunea (Kostýmy), Frederic Dubois (Zvuk), Demetri Evdoxiadis (Zvuk), Scott Weber (Zvuk),  Elena Tudor(Masky), Zack Ford (Scénář), Maika Monroe (Herec), Burn Gorman (Herec), Karl Glusman (Herec), Madalina Anea (Herec), Stefan Iancu (Herec), Cristina Deleanu (Herec), Ioana Abur (Herec), Aida Economu (Herec), Alireza Ahmand (Herec), Bogdan Ciubuciu (Herec), Daniel Nuta (Herec)
 
2022/91/USA/Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Původní scénář Zacka Forda se v roce 2016 objevil na hollywoodském Black Listu, každoročním seznamu nejoblíbenějších nerealizovaných scénářů. Ford napsal scénář pod pseudonymem „Carl Young“.
- Sériový vrah „The Spider“ („Pavouk“) byl ve scénáři znám jako „Headhunter“ („Lovec hlav“).
- Podle původního scénáře se měl děj odehrávat v Brooklynu v New Yorku.
- Julia (Maika Monroe) sleduje v kine film Šaráda (1963).
 
Odkazy