Noční let / Red Eye (2005/85/USA/Thriller, Mysteriózní) 65%

03.02.2024 02:18
JEDNOU VĚTOU
„Ženu unese během rutinního letu neznámý muž a hrozí jí, že zavraždí jejího otce. Tak je vtažena do komplotu proti jistému politikovi; má totiž svému únosci pomáhat při jeho likvidaci."

OBSAH
Lisa Reisert (Rachel McAdams) k smrti nerada létá, ale hrůza, která se jí zmocní během nočního letu do Miami, nemá se strachem z létání nic společného. Ve chvíli, kdy se letadlo zvedne do vzduchu, prozradí Lise na první pohled sympatický spolucestující Jackson (Cillian Murphy) pravý důvod svého pobytu na palubě: Připravil plán na zavraždění mocného byznysmena. A Lisa má být jeho klíčem k úspěchu. Pokud odmítne spolupracovat, jejího otce zastřelí nájemný vrah, který čeká na Jacksonův telefonát. Uvězněna v obřím letadle a 10.000 metrů nad zemí nemá Lisa kam utéct a koho volat o pomoc, aniž by přitom ohrozila život svůj, otcův nebo ostatních lidí na palubě. Miami se blíží a Lise zoufale ubíhá čas k nalezení řešení, kterým zpacifikuje zločince na vedlejším sedadle, a zabrání tak vraždě.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Celkem slušný psychologický thriller. Rozjezd filmu byl celkem nudný, ale postupem času, kdy hlavní hrdinka nastoupila do letadla film začal ubíhat celkem svižně. Líbil se mi herecký výkon psychopata (Cillian Murphy), tvářil se klidně a dokázal diváka přesvědčit. Celkově je to zajímavý film, ale nepřinášející žádné zajímavé vyvrcholení děje. (Malarkey) 3*

Ze začátku slušně rozjetá jízda, která se v půlce totálně zadrhne a ukončí se očekávaně nudně. Cillian Murphy je v některých scénách dostatečně dábelský. Bohužel se takto děje jen občas. Vystrašená Rachel McAdams je vystrašená od hlavy k patě a snaží se jakto jde. Celkově jde o lehce atmosférický film s nezvládnutým a ohraným koncem. To nepřekvapí nikoho. (Djkoma) 3*

Režijní vedení je bez chybičky, problém byl spíše ve scénáři, který se v závěru nevystříhal nepodařeného variování na klasických žánrových klišé. Přesto režisér doslova tříská napětí víceméně z každého záběru, práce na omezeném prostoru dvou sedaček v letadle je mistrovská a i všeobecně zatracovaný závěr taky nepostrádá ty správné grády. Rachel McAdams si zadělává na slibnou kariéru hezké tvářičky s velmi rozvinutým hereckým potenciálem a Cillian Murphy už v Batman začíná dokázal, že za slupkou nevinně vyhlížejícího sympaťáka se skrývá záporák nejtěžšího kalibru. Od Telefonní budky maximálně minimalizovaný thriller, který kdyby těžil ze své originality po celou dobou stopáže, byl by dokonalý, takhle je to vysoce nadprůměrná podívaná, jíž se dá leccos odpustit. (Isherwood) 4*

VELKÁ RECENZE
Wes Craven ukázal, že není režisérem vhodným jen pro vyvražďovačky, ale že je tvůrcem, který bez problémů zvládne i komornější kousky. „Noční let“ je přesně tím komornějším kouskem, alespoň po zhruba polovinu stopáže, kdy naprosto skvěle vykresluje atmosféru a pohrává si nejen s představitelkou hlavní role, ale i s divákem, který napjatě čeká, co se stane, a pak s ještě větším napětím sleduje, jak to dopadne. Jakmile se ale opustí letadlo, film ztrácí minimálně polovinu své síly, spíš víc.
Snímek „Noční let“ má skvělou premisu. Wes Craven se rozhodl přenést napínavé klaustrofobní drama, kterým je například snímek Telefonní budka, do letadla. Na první pohled se zdá, že je všechno v pořádku. Lisa (Rachel McAdams) má letět nočním letem. Okolnosti tomu tak chtěly a ona nemá na výběr, i když létání není zrovna její oblíbenou kratochvílí. Bohužel tato skutečnost je pro další dění v podstatě zbytečná a nemá větší význam. I přesto se Cravenovi daří vytvořit atmosféru, kterou je rozhodně možné považovat za napínavou.
Už v letištní hale se Lisa seznámí s mladým mužem Jacksonem (Cillian Murphy), který se jí trochu snaží let zpříjemnit. Díky tomu se dají dohromady. Buduje se mezi nimi nějaký ten vztah. Pak najednou přichází zlom. Jackson vůbec není náhodným cestujícím, který se pouze snaží být sympatický, ale jeho chování je součástí rozsáhlejšího plánu, který má s Lisou co dočinění.
Dokud zůstává dění na letišti nebo v letištní hale, je to v pořádku. Jedna obyčejná cesta se postupně mění v noční můru, což je dáno i skvělým hereckým výkonem Cilliana Murphyho a Rachel McAdams, kteří spolu souzní skutečně dobře. Jemu věříte milého chlapa, i přes jeho obličej, který je hollywoodským vzorem pro záporáka, jí zase celkem silnou ženu, která se snaží vzepřít, i když je to přece jen příliš velká krasavice na to, abyste jí to uvěřili úplně. Přesto film s herci nepadá.
Padá s tím, že ve druhé polovině se snímek mění v obyčejný útěk před zabijákem a snahu pomoct bližním. Atmosférické drama se mění na obyčejnou málo akční honičku, která nepřinese nic zásadně nového. Konec, který snímek přináší je očekávaný a nepřekvapí. Wes Craven tak zapadl do schématu, klišovitého a neoriginálního. Přesto si ale film za část v letadle zaslouží nadprůměrné hodnocení.

Postavy a obsazení
• Rachel McAdams - Lisa Reisertová
• Cillian Murphy - Jackson Rippner
• Brian Cox - Joe Reisert
• Marc Macaulay - člen pobřežní stráže

Ocenění
The Saturn Awards
2006 - Nejlepší akční/dobrodružný/thriller film (nominace)
2006 - Rachel McAdams (Nejlepší herečka) (nominace)
2006 - Cillian Murphy (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Jitka Ježková - Rachel McAdams (Lisa Reisertová), Saša Rašilov - Cillian Murphy (Jackson Rippner), Tereza Chudobová - Jayma Mays (Cynthia), Jiří Prager - Brian Cox (Joe Reisert), Bohuslav Kalva - Jack Scalia (Charles Keefe), Radka Malá - Angela Paton (milá dáma), Alena Procházková - Terry Press (Marianne Taylorová), Zuzana Skalická - Suzie Plakson (starší letuška), Nikola Votočková - Monica McSwain (mladší letuška), Miriam Chytilová - Jenny Wade (dívka v kavárně) + Beth Toussaint (Lydia Keefeová), Rozita Erbanová - Brittany Oaks (Rebecca), Lucie Kožinová - Laura Johnson (blondýna), Radek Hoppe - Kyle Gallner (kluk), Milan Slepička, Dagmar Čárová, Jolana Smyčková, Bohdan Tůma, Jaroslav Kaňkovský, Jiří Ptáčník, Luděk Čtvrtlík, Marek Libert, Tomáš Racek, Oldřich Hajlich, Libor Terš (titulky)
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Martin Jílek
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy a režie: Jiří Ptáček
Vyrobila: LS Productions dabing 2005

2.DABING (Filmbox)
V českém znění: Milada Vaňkátová - Rachel McAdams (Lisa Reisertová), Filip Jančík - Cillian Murphy (Jackson Rippner), Dana Pešková, Jana Páleníčková, Sabina Rojková, Tomáš Karger, Zdeněk Maryška, Martin Hruška, Daniela Bartáková, Luděk Čtvrtlík, Jiří Krejčí, Radek Hoppe, Jolana Smyčková, Petra Hobzová, Svatopluk Schuller, Jan Šťastný, Petr Neskusil, Jiří Plachý, Tereza Jirotková a další
Překlad: Kateřina Bartesová
Zvuk: Jiří Bartoš
Produkce: Monika Ejdrnová
Vedoucí výrobního štábu: Leoš Lanči
DIaogy a režie: Luděk Koutný
Vyrobila: Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group pro SPI International 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 27.10.2005
Premiéra USA: 4.8.2005 DreamWorks
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: 14.06.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 5 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 3 200 000
 
Tvůrci a herci
Wes Craven (Režie), Mason Novick (Produkce), Chris Bender (Produkce), Marianne Maddalena (Produkce), Marco Beltrami (Hudba), Robert D. Yeoman (Kamera), Stuart Levy (Střih), Patrick Lussier (Střih), Lisa Beach (Casting), Sarah Katzman (Casting), Bruce Alan Miller (Scénografie), Maggie Martin (Scénografie), Mary Claire Hannan (Kostýmy), Christian P. Minkler (Zvuk), David E. Fluhr (Zvuk), Chuck Michael (Zvuk), June Brickman (Masky), Barbara Lorenz ( Masky), Michael Lorenz (Masky), Carol McCoo (Masky), Carl Ellsworth (Scénář), Rachel McAdams (Herec), Cillian Murphy (Herec), Brian Cox (Herec), Jayma Mays (Herec), Angela Paton (Herec), Colby Donaldson (Herec), Max Kasch (Herec), Jack Scalia (Herec), Robert Pine (Herec), Rand Gamble (Herec), Jenny Wade (Herec), Kyle Gallner (Herec), Beth Toussaint (Herec), Tom Elkins (Herec), Laura Johnson (Herec), Marc Macaulay (Herec), Mason Novick (Herec), Jim Lemley (Herec), Suzie Plakson (Herec), Chris Bender (Herec), Marianne Maddalena (Herec), Brittany Oaks (Herec), Jeanine Jackson (Herec), Loren Lester (Herec), Amanda Young (Herec), Carl Gilliard (Herec), Jimmy Star (Herec), Adam D. Cohen (Herec), Paul Aldanée (Herec), Mary-Kathleen Gordon (Herec), Dilva Henry (Herec), Sheila Waldron (Herec), Patricio Doren (Herec), William Luke (Herec)
 
2005/85/USA/Thriller, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Jackson Rippner (Cillian Murphy) nosí hodinky značky Breitling Chronomat Longitude.
- Film byl napsán pro Seana Penna a Robin Wright. Wes Craven se ale rozhodl pro mladší herce v hlavních rolích.
- Když žena na letišti polije Lisu ledovým cappuccinem, výraz Rachel McAdams není hraný, ale doopravdy překvapený. Nevěděla, že nápoj bude tak studený.
- Zarámovaná fotka mladší Lisy v domě jejího otce, na které hraje lakros, je ve skutečnosti fotka z filmu Protivný sprostý holky (2004), ve kterém si Rachel McAdams zahrála spolu s Lindsay Lohan.
- Při natáčení scény na záchodě v letadle Cillian Murphy omylem hodil s Rachel McAdams o zeď tak, že se bouchla do hlavy a půl hodiny byla v bezvědomí. Na DVD je tento záběr přidán do sekvence přebreptů. Když potom byla Rachel připravená pokračovat v práci, Cillian se bál točit scénu znova. Ve scéně použité ve filmu lze vidět, jak ji drží zezadu na hlavě a chrání ji, aby se znovu nebouchla.
- Cillian Murphy o roli Jacksona tolik stál, že si pouhé dva dny před svojí svatbou zaletěl z Anglie do Hollywoodu, aby poobědval s režisérem Wesem Cravenem. Ten mu později roli dal s tím, že si ho získal svýma očima.
- Na zadní straně falešných letenek, natištěných speciálně pro film, byl stejně jako na letenkách opravdových leteckých linek seznam dvanácti kupních podmínek. Místo dvanácté podmínky však na letenkách stálo: "Všechna opatření na tomto palubním a zavazadlovém lístku jsou zcela falešná. Je to jen hromada přílišných detailů a pokud tohle zrovna čtete, nejspíš nevíte co s časem. Příště si doneste nějakou dobrou knihu."
- Jednu z vedlejších rolí bodyguarda si zahrál Colby Donaldson, účastník tří řad americké reality show Kdo přežije - "The Australian Outback", "All Stars" a "Heroes vs. Villains".
- Wes Craven se během natáčení stihl i oženit.
- Všimněte si pera s příšerkou. Ve scénáři je původně použito pero s Bartem Simpsonem, na které se ale produkci nepodařilo získat práva.
- Pro filmování byly vytvořeny falešné letenky se všemi náležitostmi jako jsou například řady pro cestující.
- Režisér i scénárista si ve filmu střihli cameo – Carla Ellswortha uvidíte v letištní hale, kde se o něho opírá jedna ze třech spících žen, zatímco Wes Craven skončil na podlaze ve střižně – nedokázal totiž udržet kamennou tvář během scény v letadle.
- Scénárista Carl Ellsworth – i když je debutant – pracoval jako jediný na scénáři Nočního letu. Později uvedl, že čekal možnost, že ho vymění kdykoli od první stránky po skutečné natáčení.
- 25milionový thriller znamenal pro Wese Cravena návrat na výsluní, protože během úvodního víkendu (19. – 21. 8. 2005) vydělal 16 mil. dolarů. Po měsíci promítání už měl na kontě 55 milionů, čímž se pro něho stal nejziskovějším filmem mimo trilogie Vřískot.
- Pri obsadzovaní hlavných úloh vo filme sa uvažovalo aj nad menami, ako napríklad John Travolta, Nicolas Cage, Kevin Bacon, Willem Dafoe, Michael Pitt, John Malkovich, Edward Norton či Ray Liotta resp. Neve Campbell, Amanda Peet, Rachel Weisz, Robin Wright, Jennifer Connelly alebo Claire Danes.
- Interiéry lietadla, kde prebiehala časť natáčania, sú interiérmi Boeingu 767. Pri viacerých záberoch zvonku však možno rozoznať iné typy lietadiel, ako Airbus A320, Boeing 727, Boeing 737 a Boeing 777.
- Jedným z alternatívnych názvov snímky je aj názov Night Flight.
- Filmovanie snímky prebiehalo striedavo v Los Angeles a Miami.
 
Odkazy