K zemi hleď! / Don't Look Up (2021/145/USA/Komedie, Drama, Sci-Fi, Katastrofický) 74%

03.02.2024 02:17
JEDNOU VĚTOU
„Dva nepříliš uznávaní astronomové vyráží na tour, aby varovali lidstvo, že se blíží kometa."

OBSAH
Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrence v hlavních rolích ztvárňují dvojici astronomů, kteří objevili neznámou kometu. Jejich nadšení však brzy vystřídá zděšení, a to když zjistí, že několikakilometrový objekt je v kolizním kurzu se Zemí. Šance na záchranu naší rodné hroudy jsou poměrně malé, ale je potřeba se o ni alespoň pokusit. Mediálně nezkušení vědci se proto snaží vysvětlit situaci populistické prezidentce USA (elegantní Meryl Streep) i lehkovážným novinářům v televizní show (blazeovaní Cate Blanchett a Tyler Perry). Nikdo však není ochoten poslouchat.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ano, vidíme se v tom všichni a vidíme v tom veškerý konzum, který nás v dnešní době obklopuje. Tímto zrcadlem doby je K zemi hleď! originální, jedinečný a jednou zřejmě dost vypovídající. Také je to ale klasická oskarovka, která nabízí přehršel herců, co se tu překonávají a požadují za to minimálně nominačku. Leo jedinej je asi snesitelnej, zbytek je protivnej jak činže. Jen Jonah Hill svojí arogancí navíc asi ani nemusí nic hrát. Osobně oceňuji nápad, trefnou, ale nevtipnou, satiru. Nejvtipnější moment je asi závěr, díky němu bych nejvíc přál nějaké to ocenění k Markovi Rylancovi. (Malarkey) 3*

Jeden z nejočekávanějších filmů roku, přišel až v jeho závěru, ale stál za to. Herecký dream team ve filmu, který na vážné věci (zničení naší planety ) ukazuje mimořadné přesným satiristickým způsobem, to co devastuje celou naší společnost, populismus, povrchnost, hamižnost, rozdělování společnosti. Všechno přesně vtipně, vystížně a naprosto originálním filmovým jazykem, se suverenní kamerou, režií, střihem i hudební složkou. K hercům nemám jedinou výhradu, palce nahoru platí absolutně pro všechny. (Enšpígl) 5*

„Opravdu jsme měli všechno. Když se nad tím zamyslíte.“ Dnešní doba podobnou satiru zatraceně potřebovala. Ocitli jsme se v období, kdy seriózní zpravodajství končí na druhé koleji, média a zábavní průmysl se doslova mění před očima, kyberšikana, fake news, umělost i lidská hloupost mají zelenou, lidé žijí ve svých bublinách, jsou posedlí sociálními sítěmi, mnohého okolo využívají vizionářští miliardáři… A umaštěný profesor a nesmělý mentor rázné doktorandky z oboru astronomie Michiganské univerzity informují vládní hlavouny o obří kometě, která za půl roku dopadne na Zemi. A nesrovná se zemí jen vilu bývalé ženy televizního moderátora. Několik hodin dřepí před Oválnou pracovnou, aby záhy zjistili, že jejich znepokojivý objev jaksi nikoho nezajímá. Všemožnými způsoby se pokoušejí přesvědčit společnost o naléhavosti situace, protože Bruce Willis se svou partou jsou už dávno v důchodu. Angažované, dravé, komické, alarmující, až smutné. Škoda hlušších pasáží v druhé polovině. Je to možná dané tím, že tvůrci střílí až do příliš mnoha směrů (jeden až dva motivy bych „ubral“), ale celkově velká radost. A to nemluvím o (uvolněných) hercích, kteří jsou do jednoho výteční: od Leonarda DiCapria (ten chlap je geniální), který projde největším vývojem, až po Jonaha Hilla, který je ukázkově arogantním hovadem. Kousavý Adam McKay na vrcholu (a rozhodně mnohem divácky přístupnější než v případě Vice a Sázky na nejistotu). (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Doby, kdy Adam McKay platil zejména za parťáka Willa Ferrella a dvorního režiséra jeho komedií, jsou naštěstí zřejmě nenávratně pryč.  A je to jedině dobře. Výtečná Sázka na nejistotu totiž ukázala, že je ho na klasické ferrelloviny škoda a dokáže přijít s neskutečně dravou, nápaditou a kousavou filmařinou, jež nastavuje společnosti ono pomyslné zrcadlo více, než by mnozí chtěli. I když bylo následné drama Vice pro řadu lidí spíše střelou mimo, nyní je díky superhvězdné netflixovce zpátky na svém satirickém trůnu a opět předvádí, že umí na problémy moderní doby poukazovat až s mrazivou přesností. A že si o současné společnosti nemyslí nic moc hezkého.
Příběh dvou astronomů, nesmělého doktora Randalla a mladé doktorandky Kate, kteří se snaží zbytek světa varovat před blížící se smrtící kometou, je totiž na jednu stranu dotažen do naprostých absurdit. Zároveň se ovšem divák nemůže ani během těch třeskutě zábavných momentů a výtečných hlášek zbavit pocitu, že přesně nějak takhle by v současné postfaktické době plné fake news podobná událost probíhala. Ostatně stačí si na místo vesmírné pohromy dosadit koronavirou krizi a jsme v podstatě doma.
McKay pak dokáže vtipné i tísnivé momenty velmi chytře kombinovat a celá satira či rýpání do společnosti jsou díky tomu i přes všechno absurdno ještě silnější a uvěřitelnější. To je znát zejména na první polovině snímku, v níž dokáže McKay společně s herci skvěle prodat narůstající úzkost a bezbrannost ústředních postav, které se snaží všechny přesvědčit o kruté pravdě a čím dál víc si uvědomují neodvratný konec i to, jak je prostě úplně všechno v háji. A vy si uvědomujete, že to možná celé zase tak vtipné není.
Ale smějete se stejně i nadále, protože Adam McKay ani na vteřinu nepolevuje a s dialogovou precizností a dialogovou kadencí pálí naprosto do všech. Máme tu současný mediální svět, v němž se musí zprávy o konci světa vysvětlovat lidem přes maňásky a děsivě umělou Cate Blanchett, nechybí však ani populismus, již zmiňované fake news, nejbohatší lidé světa a rádoby zachránci planety, šťouchance do republikánů a trumpovské politiky… je tu toho zkrátka dost a režisér dělá všechno proto, aby na žádné téma nezapomněl a každé bylo výživně znázorněno.
Ano, dalo by se argumentovat tím, že McKay pálí až do příliš mnoha směrů a možná by se slušelo zacílení na jedno či dvě témata. Jenže když si chcete vzít na paškál povrchnost dnešního světa, musíte to vzít hezky ze široka s takřka všemi problémy. Velmi působivý je navíc fakt, že McKayovi se i přes obří množství motivů a postav jeho záměr ani na chvíli nerozpadne pod rukama. Naopak, jednotlivé linky chytře skládá do působivého celku, který nutí k zamyšlení.
I zde se samozřejmě dají nalézt klasické netflixovské neduhy v čele s přepálenou stopáží a druhá polovina zaměřující se více na hlavní charaktery už nemá takový drajv. I přesto McKayovi nechybí ani ke konci chuť jet totálně na doraz a celý snímek má přesný tah na branku. S čímž tvůrci pomáhá samozřejmě nejen superhvězdné, ale navíc dokonale uvolněné obsazení. Zdejší casting prostě ví, jak třaskavý materiál má v rukou a dokáže z něho vymáčknout maximum. Bezchybný Leonardo DiCaprio už nyní slyší v dálce oznámení dalších nominací, Jennifer Lawrence podobně silnou roli potřebovala jako sůl a mrazivě přesný Mark Rylance vás nebude ve snech děsit jen kvůli svému zevnějšku. Tady však hrají s obrovskou chutí a zápalem naprosto všichni a zejména na správně rozjeté Meryl Streep je to zatraceně vidět.
K zemi hleď! možná není úplně dokonalým dílem, tempo v druhé hodině sem tam zakolísá a práce s charaktery by zde také možná chtěla malinko doladit. Jenže je to pořád přesně ten film, jaký tato doba potřebuje. Film, jenž trefně ukazuje, proč jsme v čase plném informací a sociálních sítí vlastně docela v hajzlu. A dokáže to ztvárnit nejen v pekelně vtipném podání s řadou výtečných hlášek a running joků (generál z Pentagonu), ale prodat to lidem v řemeslně precizním a diváčtějším balení než v případě Sázky na nejistotu. Americké nevlídné kritiky tentokrát ignorujte, tohle je přesně ta satira, v níž jste doufali.

Postavy a obsazení
• Jennifer Lawrenceová - Kate Dibiasky, doktorandka na Michiganské univerzitě
• Leonardo DiCaprio - dr. Randall Mindy, profesor na Michiganské univerzitě
• Rob Morgan - dr. Teddy Oglethorpe, ředitel Planetary Defense Coordination Office, NASA
• Meryl Streep - Janie Orlean, prezidentka Spojených států
• Jonah Hill - Jason Orlean, Janiin syn a poradce
• Mark Rylance - Peter Isherwell, miliardář a majitel společnosti Bash
• Tyler Perry - Jack Bremmer, moderátor pořadu The Daily Rip
• Cate Blanchett - Brie Evantee, moderátorka pořadu The Daily Rip
• Timothée Chalamet - Yule
• Ron Perlman - plukovník Ben Drask, americký patriot)
• Ariana Grande - Riley Bina, popová zpěvačka
• Scott Mescudi - DJ Chello, přítel Riley
• Himesh Patel - Phillip, novinář a bývalý přítel Kate
• Melanie Lynskey - June Mindy, Randallova manželka
• Michael Chiklis - Dan Pawketty
• Tomer Sisley - Adul Grelio
• Paul Guilfoyle - generál Stuart Themes
• Robert Joy - senátor Tenant

Ocenění
Academy Awards
2022 - Adam McKay, Kevin J. Messick (Nejlepší film roku)
2022 - Adam McKay, David Sirota (Nejlepší původní scénář)
2022 - Hank Corwin (Nejlepší filmový střih)
2022 - Nicholas Britell (Nejlepší původní hudba)

British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
2022 - Adam McKay, Kevin J. Messick (Nejlepší film)
2022 - Leonardo DiCaprio (Nejlepší herec v hlavní roli)
2022 - Adam McKay (Nejlepší původní scénář)
2022 - Nicholas Britell (Nejlepší hudba)

AACTA International Awards
2022 - Cate Blanchett (Nejlepší vedlejší herečka)

Golden Globes
2022 - Nejlepší film - komedie/muzikál
2022 - Adam McKay (Nejlepší scénář)
2022 - Leonardo DiCaprio (Nejlepší herec - komedie/muzikál)
2022 - Jennifer Lawrence (Nejlepší herečka - komedie/muzikál)

Critics Choice Awards
2022 - Nejlepší film
2022 - Nejlepší herecký ansámbl
2022 - Adam McKay, David Sirota (Nejlepší původní scénář)
2022 - Nicholas Britell (Nejlepší hudba)
2022 - Nejlepší píseň
2022 - Nejlepší komedie

DABING
1.DABING (Netflix)
V českém znění: Michal Jagelka - Leonardo DiCaprio (Dr. Randall Mindy), Aneta Krejčíková - Jennifer Lawrence (Kate Dibiaskyová), Zlata Adamovská - Meryl Streep (prezidentka Janie Orleanová), Igor Bareš - Rob Morgan (Dr. Clayton 'Teddy' Oglethorpe), Michal Novotný - Jonah Hill (Jason Orlean), Petr Pospíchal - Mark Rylance (Peter Isherwell), Simona Postlerová - Cate Blanchett (Brie Evanteeová), Daniel Krejčík - Timothée Chalamet (Yule), Bohdan Tůma - Tyler Perry (Jack Bremmer), Pavel Rímský - Ron Perlman (Benedict Drask), Vladimíra Včelná - Melanie Lynskey (June), Karel Heřmánek ml. - Himesh Patel (Phillip), Sabina Rojková - Ariana Grande (Riley), Ladislav Županič - Paul Guilfoyle (generál Themes), Antonie Talacková - Dee Nelson (Lisa), Luděk Čtvrtlík - Tomer Sisley (Adul Grelio), Robert Hájek - Robert Radochia (Evan Mindy), Jan Škvor - Conor Sweeney (Marshall Mindy), Tomáš Karger - Michael Chiklis (Dan Pawketty) + Liev Schreiber (komentář - Bash), Anna Brousková - Hettienne Park (Dr. Calderová), Vanda Károlyi-Konečná - Chris Everett (editorka Paula Woodsová), Stanislav Lehký - Robert Joy (senátor Tenant), Zuzana Mixová - Annette Miller (Tankenová), Lucie Štěpánková - Therese Plaehn (Erin), Miroslav Hrabě - Kid Cudi (DJ Chello), Nikola Votočková - Sarah Silverman (Sarah), Radka Krninská, Kryštof Lněnička, Viktorie Přibyslavská, Svatopluk Schuller, Pavel Šrom, Petra Tišnovská, Milada Vaňkátová, Michal Gulyáš, Olivie Coco Rafajová, Jakub Skála, Gábina Škvorová, Jiří Valšuba
Překlad: Zuzana Josková
Zvuk: Barbora Hovorková
Výsledný mix: Martin Večeřa
Asistent režie: Jan Jabůrek
Vedoucí produkce: Marek Hrazdil
Dialogy a režie: Radka Přibyslavská
Pro Netflix vyrobilo Studio Virtual® - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.12.2021 Netflix
Premiéra USA: 24.12.2021 Netflix
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 24.12.2021 Netflix

Náklady (Rozpočet) - $ 75 000 000
 
Tvůrci a herci
Adam McKay (Režie), Adam McKay (Produkce), Kevin J. Messick (Produkce), Nicholas Britell (Hudba), Linus Sandgren (Kamera), Hank Corwin (Střih), Francine Maisler (Casting), Clayton Hartley (Scénografie), Tara Pavoni (Scénografie), Susan Matheson (Kostýmy), Tony Villaflor (Zvuk), Christopher Scarabosio (Zvuk), Patricia Dehaney (Masky), Sherri Bramlett (Masky), Adam McKay (Scénář), Leonardo DiCaprio (Herec), Jennifer Lawrence (Herec), Meryl Streep (Herec), Cate Blanchett (Herec), Rob Morgan (Herec), Jonah Hill (Herec), Mark Rylance (Herec), Tyler Perry (Herec), Timothée Chalamet (Herec), Ron Perlman (Herec), Ariana Grande (Herec), Kid Cudi (Herec), Himesh Patel (Herec), Melanie Lynskey (Herec), Michael Chiklis (Herec), Tomer Sisley (Herec), Paul Guilfoyle (Herec), Robert Joy (Herec), Hettienne Park (Herec), Lonnie Farmer (Herec), Robert Radochia (Herec), Conor Sweeney (Herec), Ross Partridge (Herec), Liev Schreiber (Herec), Meara Mahoney-Gross (Herec), Georgia Lyman (Herec), Patricia Dehaney (Herec), Ben Sidell (Herec), Meghan Leathers (Herec), Ashleigh Banfield (Herec), Sarah Silverman (Herec), Richard Snee (Herec), Darryl Wooten (Herec), Jeffrey Smith (Herec), Jon Glaser (Herec), Juri Love (Herec), Kevin Craig West (Herec), Dee Nelson (Herec), Rebecca Gibel (Herec), Celeste Oliva (Herec), Roman Mitichyan (Herec), Patti Tippo (Herec), Nate Richman (Herec), Frank Ridley (Herec), Ishaan Khattar (Herec), Chris Evans (Herec), Samsara Leela Yett (Herec), Zach Holmes (Herec), Therese Plaehn (Herec), Rena Maliszewski (Herec), Lewis D. Wheeler (Herec), Michael Giannone (Herec)
 
2021/145/USA/Komedie, Drama, Sci-Fi, Katastrofický
 
Zajímavost k filmu
- Mobilní telefon, který se ve filmu často objevuje hlavně v ruce Petera Isherwella (Marka Rylance), je již nevyráběný model Hydrogen One od firmy Red, která vyrábí profesionální digitální filmové kamery.
- Mark Rylance si zahrál roli bohatého filantropa a geniálního technického průkopníka již ve filmu Ready Player One: Hra začíná (2018), kde ztvárnil majitele společnosti a tvůrce virtuální reality Oasis.
- V 50. minutě, když dojde k přerušení vysílání, běží zrovna v televizi reality show Too Hot to Handle (od r. 2020), která je rovněž z produkce Netflixu.
- V 53. minutě je zmíněn film Zachraňte vojína Ryana (1998) a později filmová série Star Wars.
- Ve 21. minutě vidíme na stole prezidentky Orlean (Meryl Streep) fotku s Billem Clintonem a Mariah Carey.
- Jennifer Lawrence dostala od režiséra povolení si před scénou s Meryl Streep v roli prezidentky zakouřit marihuanu, aby scéna byla věrohodnější.
- Adam McKay prozradil, že, Leonardo DiCaprio měl problém s tím, že by se Meryl Streep měla ve filmu ukázat nahá, s čímž sama herečka problém neměla. Na naléhání DiCapria ve filmu nevidíme nahé tělo Meryl Streep, ale její dvojnici.
- Adam McKay původně chtěl, aby postava Meryl Streep vypadala spíše jako Suze Orman, ale Meryl zaujalo, že skoro každá žena v Republikánské straně má blonďaté lokny a chtěla vypadat jako pravá republikánka.
- V čase 01:41:00 se na obrazovce objeví QR kód, který když načteme, tak nás převede na YouTube video, ve kterém Ariana Grande a Kid Cudi zpívají píseň z filmu „Just Look Up“.
- Telefonní číslo, které se na obrazovce objeví, kam byste mohli zavolat pro klid vaší mysli, je číslo na americkou horkou linku, kde holky nabízejí sex po telefonu.
- Stylisté a kostyméři měli nařízeno, aby postava Randalla Mindyho (Leonardo DiCaprio) vypadala co nejvíce obyčejně a nejméně sexy, jak jen bude možné.
- Režisér a scenárista Adam McKay měl původně v plánu film natočit pro studio Paramount, než ho získal Netflix.
- Jak Leonardo DiCaprio (Randall), tak Melanie Lynskey (June), kteří ve filmu hrají manžele, si v minulosti zahráli partnera/partnerku Kate Winslet. DiCaprio s ní hrál pár v Titanicu (1997) a Nouzovém východu (2008), Lynskey v Nebeském stvoření (1994).
- Jennifer Lawrence (Kate) natáčela většinu svých scén se zlomeným zubem, který si kvůli opatřením spojených s pandemií covid-19 nemohla dát opravit. Filmaři jí ho upravili v postprodukci.
- Timothée Chalamet (Quentin) původně neměl vůbec ve filmu mít dlouhé vlasy, ale když se natáčení zpozdilo a režisér Adam McKay ho viděl při hovoru na Zoomu s delšími vlasy, tak ho poprosil, aby se do natáčení nestříhal.
- Jonah Hill (Jason Orlean) řekl, že popis jeho postavy byl „co kdyby Fyre Festival byl osobou“.
- Na konci filmu následuje mezititulková scéna a potitulková scéna.
- Natáčet se původně mělo od února 2020, ale natáčení bylo přesunuto kvůli pandemii covid-19 na konec roku. Natáčelo se nakonec od konce listopadu 2020 do února 2021. Natáčelo se převážně v Bostonu (Massachusetts, USA).
- Ve filmu si zahrál i Matthew Perry, ale jeho scény byly z finální verze vystřiženy.
- Roli Petera Isherwella, kterou ztvárnil Mark Rylance, měl původně hrát Chris Evans
 
Odkazy
 

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Rob Morgan, Jonah Hill, Mark Rylance, Tyler Perry, Timothée Chalamet, Ron Perlman, Ariana Grande, Kid Cudi, Himesh Patel, Melanie Lynskey, Michael Chiklis, Tomer Sisley, Paul Guilfoyle, Robert Joy, Hettienne Park, Lonnie Farmer, Robert Radochia, Conor Sweeney, Ross Partridge, Liev Schreiber, Meara Mahoney-Gross, Georgia Lyman, Patricia Dehaney, Ben Sidell, Meghan Leathers, Ashleigh Banfield, Sarah Silverman, Richard Snee, Darryl Wooten, Jeffrey Smith, Jon Glaser, Juri Love, Kevin Craig West, Dee Nelson, Rebecca Gibel, Celeste Oliva, Roman Mitichyan, Patti Tippo, Nate Richman, Frank Ridley, Ishaan Khattar, Chris Evans, Samsara Leela Yett, Zach Holmes, Therese Plaehn, Rena Maliszewski, Lewis D. Wheeler, Michael Giannone