Togo / Togo (2019/113/USA/Drama, Dobrodružný) 80%

03.02.2024 02:17
JEDNOU VĚTOU
„Sibiřský husky Togo je hlavním hrdinou příběhu z roku 1925 o záchraně aljašského města Nome od epidemie záškrtu."

OBSAH
Togo je skutečný příběh odehrávající se v zimě roku 1925, kdy v malém městě Nome na Aljašce propukla epidemie záškrtu. Kvůli špatnému počasí, ale nebylo možné sérum do města dopravit, trenér tažných psů Leonhard Seppala se ale rozhodl, že se pro něj vydá na saních. Kráce po jeho odjezdu vyrazili z města i další spřežení, která se měla štafetově střídat, aby to psy vydrželi. Leonhard Seppal a Togo - jeho pes vedoucí spřežení ale učinili téměř nemožné, když ujeli více jak čtyři sta dvacet pět kilometrů a s pomocí ostatních spřežení se jim podařilo sérum do města dostat.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Přátelský, pozorný, laskavý k lidem. A velice hbitý a zdatný pomocník. Jenže o huskym Togovi měl jeho musher od začátku jiné mínění a hlavně jiné plány. Nakonec z toho bylo přátelství na celý život zvýrazněné jedním velkým hrdinstvím. Psovod Willem (pan Spolehlivý) Dafoe, který řídí saně tažené desítkou psů a Togem v čele, totiž musí vyrazit na nebezpečnou misi vstříc dodávce séra. Léta páně 1925 totiž v malém aljašském městečku prohrávali boj se smrtící epidemií záškrtu. Brutální podmínky znemožnily dovoz léků jinou cestou, takže ledem a sněhem se prodíralo psí spřežení. Úkol 1/ zajistit sérum, úkol 2/ neumrznout k smrti. Dafoe je samozřejmě hlava tvrdohlavá, takže kvůli ušetření cenného času se rozhodne mimo jiné přejet nestabilní ledový příkrov. Asi všichni víme, jak to celé dopadne, aljašská příroda je krutá i nádherná zároveň, efekty jsou poměrně slušné a ač je příběh prostý, šlape mu to dobře. Potíž je v tom, že Ericson Core (který stojí za docela zrůdným remakem Bodu zlomu) točil dobrodružství pro Disneyho. Nikdy nejde na dřeň, nikdy to není dostatečně syrové a mrazivé. Takhle je to „jen“ dobrodružný film pro celou rodinu. I když i to se počítá. (castor) 4*

Kdo miluje filmy se psí tématikou, tak ten si tady pošmákne. Togo nabízí dva příběhy v jednom - v prvním jde o záchranu malého aljašského města před epidemií a v druhém o vztah Leonharda (skvělý Dafoe) a jednoho speciálního tažného huskyho Toga. A obojí je založené na skutečném příběhu, kde sice nejde o záchranu planety, ale mnohé řekne o lidském odhodlání a našem vztahu k psím chlupáčům. Co na filmu obdivuju nejvíc, to je práce s psími "herci". I bez CGI dokáží vyjádřit myšlenky a emoce, tomu tleskám (navíc jak malý, tak velký Togo jsou nádherní psi). Akční sekvence jsou skvěle natočené, stejně tak rodinné momenty mezi Leonhardem a jeho úžasnou manželkou. Film se nás snaží trochu emocionálně ždímat, když se máme bát, jeslti Togo cestu fyzicky zvládne, ale naštěstí to nepřekročí do slzavého vydírání. (A přiznejme si, ačkoli Togův tým uběhl největší kus cesty, dodání séra pomohla řada dalších psů, z nichž část to určitě fyzicky odnesla.) Trochu škoda, že film šel rovnou na Disney+, v kinech by mu to slušelo taky. (HoneyBunny) 4*

Kudla v kapse se mi otevírá vždycky, když se nějakej rutinér ujme látky, která by bez potíží mohla attackovat filmový topky za uplynulej rok. Togo je totiž svým pojetím zcela obyčejná pohádka pro celou rodinu, ve který z příběhu o zuřící epidemii a strhujícím bojem s časem i neúprosnou aljašskou přírodou nevidíme krom hezkýho vizuálního pozlátka skoro nic. Standardní Disney scénář nikdy nevybočí z klišé a neukáže byť trošku utrpení. Celý to podbarvuje rutinní soundtrack od Ishama bez špetky originality, přitom to v poslední scéně rozjede Richter jenom proto, aby tekly slzy. To finále i díky hudbě působí jak z jinýho filmu. Ale nechápejte mě špatně, ono je to koukatelný a v podstatě v rámci možností a rozpočtu i pěkný drama. Dafoe je výbornej a pes není digitální! Jen potenciál prostě nebyl využitej. (AppleCore) 3*

VELKÁ RECENZE
-

SKUTEČNOST
Balto (1919 – 14. března 1933) byl saňový pes plemene sibiřský husky. Narodil se v Nome na Aljašce a byl pojmenován podle sámského polárního badatele Samuela Balta. V mládí byl vykastrován, jeho majitelem byl musher Leonhard Seppala.
Praktický lékař v Nome Curtis Welch oznámil 22. ledna 1925, že mezi eskymáckým obyvatelstvem města vypukl záškrt, a požádal o doručení očkovací vakcíny. Protože doprava zásilky lodí ani letadlem do Nome nebyla v zimě možná, byla devět kilogramů vážící kovová bedýnka s vakcínou doručena lodí ze Seattle do Anchorage a odtud vlakem do města Nenana ve vnitrozemí Aljašky. Zároveň úřady oslovily majitele psů v řídce osídleném kraji mezi Nananou a Nome a byla z nich sestavena štafeta, do které se zapojilo dvacet spřežení. Zásilka vyrazila 27. ledna z nádraží v Nenaně na trasu dlouhou 1085 km, pří níž museli psi a lidé čelit až padesátistupňovým mrazům, vichřici a white-outu. Na poslední úsek z Bluffu vyrazil Gunnar Kaasen, kterému Seppala zapůjčil Balta jako vůdčího psa. Balto zachránil výpravu, když se dokázal na poslední chvíli vyhnout nezamrzlému úseku řeky Topkok, a dorazil s vakcínou do Nome 2. února po páté hodině ráno. Díky včasnému očkování se doktoru Welchovi podařilo šíření nemoci zastavit.
Úspěšná mise vzbudila velký zájem médií a Balto se stal americkým národním hrdinou. V prosinci 1925 mu byla za jeho osobní přítomnosti v newyorském Central Parku odhalena bronzová socha, jejímž autorem byl Frederick Roth. Došlo však ke sporům, když Seppala poukázal na to, že největší část cesty do Nome urazil on sám se spřežením, jehož vůdčím psem byl Togo, takže není spravedlivé, aby Balto a Kaasen získali všechnu slávu. Balto a další psi z jeho spřežení se stali atrakcí pojízdného zvěřince, kde však byli vystaveni špatnému zacházení. Proti tomu protestoval clevelandský podnikatel George Kimble, který uspořádal veřejnou sbírku, z jejího výtěžku psy vykoupil a umístil je v Cleveland Metroparks Zoo, kde byli v březnu 1927 přivítáni s velkými ovacemi.

Postavy a obsazení
• Willem Dafoe - Leonhard Seppala
• Julianne Nicholson - Constance Seppala
• Christopher Heyerdahl - starosta George Maynard
• Richard Dormer - doktor Curtis Welch
• Adrien Dorval - Bill Clark
• Madeline Wickins - Sally Burdett

DABING
1.DABING (Disney+)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Willem Dafoe (Leonhard Seppala), Petra Tišnovská - Julianne Nicholson (Constance Seppalaová), Libor Terš - Christopher Heyerdahl (starosta George Maynard), Marcel Vašinka - Richard Dormer (Dr. Curtis Welch) + Jamie McShane (Scotty Allan), Petr Gelnar - Michael Greyeyes (Amituk), Svatopluk Schuller - Michael McElhatton (Jafet Lindeberg), Otmar Brancuzský - Michael Gaston (Joe Dexter), Rudolf Kubík - Zahn McClarnon (Tulimak), Viktor Dvořák - Nikolai Nikolaeff (Dan Murphy), Petr Burian - Thorbjorn Harr (Charlie Olsen) + Brandon Oakes (Henry Ivanoff), Jiří Valšuba - Shaun Benson (Gunnar Kaasen), Tomáš Borůvka - Adrien Dorval (Bill Clark), Linda Křišťálová - Madeline Wickins (Sally Burdettová), Tereza Martinková - Nive Nielsen (Atiqtalik)
Překlad: Martin Andryzek
Dialogy: Dagmar Novotná
Zvuk: Michal Beringer
Produkce: Petr Skarke
Režie: Martin Velda
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Pro Walt Disney Pictures vyrobila Společnost SDI Media - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 20.12.2019 Disney+
Premiéra USA: 20.12.2019 Disney+
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 20.12.2019 Disney+

Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000
 
Tvůrci a herci
Ericson Core (Produkce), Mark Isham (Hudba), Ericson Core (Kamera), Martin Pensa (Střih), Nicole Abellera (Casting), Rhonda Fisekci (Casting), Jeanne McCarthy (Casting), Leslie Woo (Casting), John Blackie (Scénografie), Bill Ives (Scénografie), Wendy Partridge (Kostýmy), Michael Minkler (Zvuk), Ron Bartlett (Zvuk), Odin Benitez (Zvuk), Sasha McLaughlin (Masky),  Tom Flynn (Scénář), Willem Dafoe (Herec), Julianne Nicholson (Herec), Christopher Heyerdahl (Herec), Richard Dormer (Herec), Michael Greyeyes (Herec), Michael Gaston (Herec), Adrien Dorval (Herec), Thorbjorn Harr (Herec), Jamie McShane (Herec), Zahn McClarnon (Herec), Barb Mitchell (Herec), Mark Krysko (Herec), Sean Hoy (Herec), Michael McElhatton (Herec), Shaun Benson (Herec), Nikolai Nikolaeff (Herec), Tom Carey (Herec), Elena Porter (Herec), David Boat (Herec), Catherine McGregor (Herec)
 
2019/113/USA/Drama, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Leonhard Sepalla (Willem Dafoe) měl ve skutečnosti dceru Sigrid, která měla 8 let. Ve filmu o ní není zmínka.
- V zimě 1924 až 1925 ohrožovala epidemie záškrtu město Nome.
- Ve filmu je Togo jako štěně nemocný, tak se i stalo ve skutečném příběhu. Stejně tak filmová scéna, kdy Togo proskočí oknem a běží několik kilometrů domů.
- Píseň „On the Nature of Daylight“, která zazní na konci filmu, se objevila také ve filmech Příchozí (2016) a Prokletý ostrov (2010).
- Togo byl pojmenován na počest japonského admirála Toga Heihachiro.
- V roce 2011 zvolil Time Magazine Toga „Nejhrdinnějším zvířetem všech dob“.
- Většina psů uváděných v tomto filmu pochází z chovatelské stanice The Snowy Owl Sled Dog Tours Inc. se sídlem v Canmore.
- Toga predstavovalo viacero psov, kanadská dvojica Hugo a Mackey, ďalšími „dublérmi” sa stali americké psi Riptide (Mississippi), Sage (Georgia) a Diesel (New England), ktorý zvládol najviac scén. Všetky zmienené psy si vybral tréner Thomas Gunderson.
- Z dôvodu veľkého počtu psov nešlo zaznamenať jednu anomáliu: skutočnému Togovi chýbala špička pravého ucha, o ktorú prišiel ešte ako šteňa.
- Filmovalo sa na viacerých miestach v kanadskej provincii Alberta.
 
Odkazy