Irčan / The Irishman (2019/109/USA/Životopisný, Krimi, Drama) 75%

03.02.2024 02:17
JEDNOU VĚTOU
„Nájemný zabiják Frank Sheeran vzpomíná na tajemství, která střežil jako věrný člen zločineckého klanu Bufalinových."

OBSAH
Irčan je příběh Franka Sheerana, veterána z druhé světové války a kamioňáka, jenž se shodou okolností sblížil s mafiány z Filadelfie a začal jim poskytovat své služby. Nejdřív jim dodával hovězí, pak pro ně začal zabíjet lidi. A obojí mu šlo zatraceně dobře. Frank plnil příkazy bez otázek, dalo se na něj spolehnout a když zrovna nestřílel lidi do hlavy nebo neházel použité zbraně do moře, byl to fajn společník, takže mafiáni ho přijali mezi sebe. A pak postoupil do vyšší ligy, když se z něj měl stát osobní strážce Jimmyho Hoffy, druhého nejmocnějšího muže v Americe, který šéfoval odborům, měl víc peněz než bůh a báli se ho i v Bílém domě. A po boku Jimmyho zažil Frank zlaté časy, ale i dobu, kdy se lámou charaktery a ukazuje se, že nikdo není nedotknutelný.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Není vhodnějšího a smysluplnějšího zakončení jedné doby, do které patřil jak režisér Martin Scorsese, tak herci Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci nebo Harvey Keitel. Je hrozně hezké, že všichni zmínění měli to štěstí, že se s gangsterkami mohli rozloučit právě takovým filmem, jako je zrovna Irčan. Gangsterka je v dnešní době žánr poměrně výjimečný. Martin Scorsese na něj ale má jako jeden z pár režisérů patent a tak přesně věděl, co natáčet. No a samozřejmě Vás do příběhu vtáhne a nepustí. Pořád ale 209 minut je 209 minut. Navíc je to tu místy šíleně nostalgické a melancholické, s čímž se teda muselo i počítat. Téma je dobré, ale pořád není natolik dobré, abych film mohl ocenit pětihvězdičkovou dardou. To už tu v minulosti byli zásadnější díla tohoto žánru. Navíc film přispěchal s novinkou - digitální úprava a omlazení některých herců - na kterou se mi chvíli zvyká, ale u které neustále běduji, že čas prostě nezastavíš. Mám ty herce děsně rád a tak vidět ty rozdíly prostě nechcete...Irčan je dle očekávání dobrý film. Na gangsterku možná až moc klasický, málo drsný, sakra dlouhý, ale opět navracející do doby, kterou jsme všichni, kteří si Irčana pustili z části i z nostalgie, měli prostě rádi. (Malarkey) 4*

Novodobá klasika? Spíš you-wish gesto mistrovsky načasované na dobu, kdy Scorsese rozvířil totálně anachronickou debatu o vysokém a nízkém. Sám film staví na užívání technologií, které do velké míry prorazil Disney (Tron 2) a Marvel a na robustním půdorysu Zailianova scénáře, který opět opulentně okecává, ale málo pracuje s hloubkou postav. De Nirův Sheeran je tak statická a jen zvolna se posouvající krutá hora CGI masa a jeho pikareskní pouť dějinami americké odborářsko-mafiánské soulože se tak trochu stařecky vleče. Třicetiletí se hýbou jako osmdesátiletí a v něčem to přesně vystihuje podstatu Scorseseho díla, téhle zavalité, zkornatělé profesury, která sice nepostrádá eleganci a zábavné segmenty, ale jako celek funguje spíš jako cinefilní fetiš a obelisk uctívající minulost. Zároveň ale velice dobře zapadá do portfolia Netflixu, kde se absence přísné dramaturgie zaměňuje s robustní tvůrčí vizí. Martin je příliš dobrý režisér na to, aby natočil rozklížený film, ale podnětný je jeho Irčan asi jako De Nirův ksicht, když v mizerné nezáměrné parafrázi Call Of Duty pálí olovo do německých zajatců. Pro mě na tenké hraně cringe. (Marigold) 3*

Nevtáhnul. Bohužel. Výpověď nájemného vraha ve službách americko-italské mafie, kterému se stalo osudným zavraždění šéfa amerického odborového svazu řidičů nákladní dopravy. Bez větších vzruchů, nápadů, šťávy i energie. A skvostné omlazující technologie na tom nic nezmění. Gigantické množství dialogů, které řeší, co už mnohokrát předtím. Nostalgické ohlédnutí za dobou minulou má své nesporné kvality, sešlo se v něm po herecké stránce téměř to nejlepší, co mohlo (vedle velikánů Pacina a De Nira mě moc potěšil návrat legendárního Joea Pesciho), ale přeci jen je to obří několikachodové menu servírované na luxusním porcelánu (kamera, střih, zvuk, výprava – všechno šlape), ovšem s malým množstvím skutečně dochucených soust. Někdo si pošmákne, mně to drhlo v krku. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Jak se opět potvrzuje, tato trojka je zaručeným receptem na úspěch (viz třeba Mafiáni). Když k tomu pak ještě přidáte Pacina, je jasné, že to bude velkolepá podívaná. A právě tyto velikány opět po dlouhé době spojuje Irčan, nové dílo z produkce Netflixu, za kterým stojí již zmíněný Martin Scorsese (Taxikář, Zuřící býk, Mafiáni atd.).
Ten ve svém tři a půl hodiny dlouhém snímku vypráví život Franka Sheerana, přezdívaného Irčan nebo Ir. Inspiruje se zde stejnojmennou knihou Charlese Brandta. Frank Sheeran byl nájemný vrah ve službách americko-italské mafie, který zabil více než pětadvacet lidí. Osudným se mu však stalo zavraždění Jimmyho Hoffa, prezidenta amerického odborového svazu Teamster.
Samotný příběh je nám pak už od samého začátku vyprávěn ústy samotného Sheerana v podání De Nira v již zestárlém věku. Setkáváme se s ním v domově důchodců, kde se pouští do vykládání svého životního osudu. Tím celý film nabývá unikátního nádechu, kdy máme obdobný pocit, jako když nám dědeček začne vyprávět nějakou příhodu ze svého mládí (ale tedy jakou příhodu!). Tím tvůrci, hlavně tedy scénárista Steven Zaillian (Schindlerův seznam), udržuje naši pozornost na jedné straně, na druhé straně má však díky tomu celá podívaná poměrně zdlouhavý spád.
A to u tří a půl hodinové stopáže není zrovna výhra. Jenže Zaillian nabízí poutavý děj, který i přes pomalý spád drží pozornost, a to hlavně díky skvěle napsaným dialogům a dobře vykreslené atmosféře. Je však také fakt, že Irčan je možná o něco lépe stravitelný, když si ho divák promítne nadvakrát.
Mimo tento menší nedostatek (dá-li se to vůbec nazvat nedostatkem) však Scorseseho nový počin nabízí spoustu pozitiv. Většina z nich se váže k hvězdnému obsazení, do kterého, jak se zdá, Scorsese obsadil skoro každého hollywoodského herce italského původu. Celému tomu vévodí Robert De Niro coby Frank Sheeran čili titulní Irčan. De Niro zde podává jeden ze svých nejlepších výkonů za poslední dobu. Pomáhá i fakt, že jeho role zde poměrně odlišná od jeho obvyklých, není tu, jako většinou, velkým bossem, ale pouhým vojákem, který plní rozkazy. De Niro také dobře zachycuje proměny své postavy skrze léta, čemuž napomáhají i speciální efekty.
V druhé řadě je tu pak Joe Pesci coby mafián Russell Bufalino. Pesciho úloha opět nabízí odlišnost od jeho klasik. Kdo ho zná jako neurotického Harryho ze Sám doma, bude překvapen nad jeho uklidněností a smířeností. Na druhé straně pak Al Pacino jako Jimmy Hoffa, který doplňuje ústřední trio, je chaotický a roztěkaný. Zkrátka všichni tři zmínění pánové podávají nadstandardní výkony a dohromady působí na plátně velmi přirozeně a nenuceně, skoro jako by dialog byl jejich vlastní. Pomáhají jim i jejich kolegové ve vedlejších rolích jako například Ray Romano, Bobby Cannavale, Harvey Keitel a mnozí další.
Velkou úlohu zde pak také hrají vizuální efekty. Hlavně tedy ty omlazující. Pomocí tzv. De-aging technologie se tvůrcům povedlo ze sedmdesátiletých starců udělat jejich mladší verze. A ty se liší skrze léta, neboť příběh se odehrává ve zhruba čtyřicet let dlouhém časovém rozpětí. I když tento průlomový de-aging po většinu času věrohodně a autenticky zachycuje mladší rysy hlavních hrdinů, tak občas trochu pokulhává. V některých záběrech je totiž znát, že i přes to, že mají herci zdánlivě mladé obličeje, tak jejich těla jsou těly starců. To samé platí i o jejich pohybu a chování, což občas trochu vyvádí z míry.
To však nic nemění na tom, že Irčan je velmi povedené dílo po všech stranách. Napovídá tomu ostatně i vhodně zvolený hudební doprovod, za kterým stojí Robbie Robertson (Vlk z Wall Street). Ten nabízí chytlavý a dobový soundtrack, který dobře podtrhuje celkovou náladu filmu a vytváří klasickou gangsterskou atmosféru.
Scorsese a spol. zkrátka opět nezklamali a přinesli jeden z nejkvalitnějších filmařských počinů letoška. Irčan uchvátí nejen zásluhou poutavě odvyprávěného a zajímavého příběhu, ale hlavně díky atmosféře, která se podobá té z klasických kultovních gangsterek. Hvězdné trio De Niro, Pesci a Pacino je pak jen třešničkou na dortu. Jediné, co však může trochu dělat problém, je tří a půlhodinová stopáž, ale i to se přelouská, neboť tohle dílo za to opravdu stojí.

Postavy a obsazení
• Robert De Niro - Frank Sheeran
• Al Pacino - Jimmy Hoffa
• Joe Pesci - Russell Bufalino
• Ray Romano - Bill Bufalino
• Bobby Cannavale - Felix Ditullio
• Stephen Graham - Anthony Provenzano
• Harvey Keitel - Angelo Bruno
• Stephanie Kurtzuba - Irene Sheeran
• Kathrine Narducci - Carrie Bufalino
• Jesse Plemons - Chuckie O'Brien
• Jack Huston - Robert Kennedy
• Domenick Lombardozzi - Anthony Salerno
• Gary Basaraba - Frank Fitzsimmons
• Sebastian Maniscalco - Joe Gallo
• Aleksa Palladino - Mary Sheeran
• Steven Van Zandt - Jerry Vale

Ocenění
Academy Awards
2020 - Emma Tillinger Koskoff, Jane Rosenthal, Martin Scorsese, Robert De Niro (Nejlepší film roku) (nominace)
2020 - Martin Scorsese (Nejlepší režie) (nominace)
2020 - Joe Pesci (Nejlepší výkon herce ve vedlejší roli) (nominace)
2020 - Al Pacino (Nejlepší výkon herce ve vedlejší roli) (nominace)
2020 - Steven Zaillian (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)
2020 - Rodrigo Prieto (Nejlepší kamera) (nominace)
2020 - Thelma Schoonmaker (Nejlepší filmový střih) (nominace)
2020 - Bob Shaw, Regina Graves (Nejlepší výprava) (nominace)
2020 - Christopher Peterson, Sandy Powell (Nejlepší kostýmy) (nominace)
2020 - Leandro Estebecorena, Nelson Sepulveda, Pablo Helman, Stephane Grabli (Nejlepší vizuální efekty) (nominace)

British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
2020 - Martin Scorsese (Nejlepší film) (nominace)
2020 - Martin Scorsese (Nejlepší režie) (nominace)
2020 - Al Pacino (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2020 - Joe Pesci (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2020 - Steven Zaillian (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)
2020 - Rodrigo Prieto (Nejlepší kamera) (nominace)
2020 - Thelma Schoonmaker (Nejlepší střih) (nominace)
2020 - Christopher Peterson, Sandy Powell (Nejlepší kostýmy) (nominace)
2020 - Bob Shaw (Nejlepší výprava) (nominace)
2020 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

AACTA International Awards
2020 - Nejlepší film (nominace)
2020 - Martin Scorsese (Nejlepší režie) (nominace)
2020 - Robert De Niro (Nejlepší herec) (nominace)
2020 - Al Pacino (Nejlepší vedlejší herec) (nominace)
2020 - Joe Pesci (Nejlepší vedlejší herec) (nominace)
2020 - Steven Zaillian (Nejlepší scénář) (nominace)

Golden Globes
2020 - Nejlepší film - drama (nominace)
2020 - Martin Scorsese (Nejlepší režie) (nominace)
2020 - Steven Zaillian (Nejlepší scénář) (nominace)
2020 - Al Pacino (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2020 - Joe Pesci (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

Critics Choice Awards
2020 - Nejlepší herecký ansámbl
2020 - Nejlepší film (nominace)
2020 - Martin Scorsese (Nejlepší režie) (nominace)
2020 - Robert De Niro (Nejlepší herec) (nominace)
2020 - Joe Pesci (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2020 - Al Pacino (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2020 - Steven Zaillian (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)
2020 - Rodrigo Prieto (Nejlepší kamera) (nominace)
2020 - Thelma Schoonmaker (Nejlepší střih) (nominace)
2020 - Robbie Robertson (Nejlepší hudba) (nominace)
2020 - Bob Shaw, Regina Graves (Nejlepší výprava) (nominace)
2020 - Christopher Peterson, Sandy Powell (Nejlepší kostýmy) (nominace)
2020 - Nejlepší masky (nominace)
2020 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

Florida Film Critics Circle Awards
2019 - Joe Pesci (Nejlepší vedlejší herec)
2019 - Nejlepší film (nominace)
2019 - Steven Zaillian (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)
2019 - Nejlepší obsazení (nominace)

Los Angeles Film Critics Association Awards
2019 - Nejlepší film (nominace)
2019 - Martin Scorsese (Nejlepší režisér) (nominace)
2019 - Joe Pesci (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

New York Film Critics Circle Awards
2019 - Nejlepší film
2019 - Joe Pesci (Nejlepší herec ve vedlejší roli)

The Saturn Awards
2021 - Nejlepší thriller (nominace)

DABING
1.DABING (Netflix)
V českém znění: Jaromír Meduna - Robert De Niro (Frank Sheeran), Jiří Prager - Al Pacino (Jimmy Hoffa), Mojmír Maděrič - Joe Pesci (Russell Bufalino), Martin Sobotka - Stephen Graham (Anthony Provenzano), Zbyšek Pantůček - Ray Romano (Bill Bufalino), Jan Vlasák - Harvey Keitel (Angelo Bruno), Otto Rošetzký - Domenick Lombardozzi (Anthony Salerno), Roman Říčař - Louis Cancelmi (Sally Brouk), Ondřej Gregor Brzobohatý - Jesse Plemons (Chuckie O'Brien), Jiří Knot - Bo Dietl (Joe Glimco), Petr Rychlý - Bobby Cannavale (Felix 'Hubeňour Žiletka' DiTullio), Vanda Károlyi-Konečná - Kathrine Narducci (Carrie Bufalinová), René Slováčková - Stephanie Kurtzuba (Irene Sheeranová), Mariana Franclová - Lucy Gallina (Peggy Sheeranová - 7 až 11 let), Ondřej Kavan - Sebastian Maniscalco (Joseph 'Magor Joe' Gallo), Helena Brabcová - Welker White (Josephine Hoffaová), Lucie Štěpánková - Anna Paquin (Peggy Sheeranová), Petr Meissel - J.C. MacKenzie (Jimmy Neal), Jan Vondráček - Jim Norton (Don Rickles), Jaroslav Horák - Barry Primus (Ewing King), Jan Nedvěd - Jake Hoffman (Allen Dorfman), Klára Kuklová - Aleksa Palladino (Mary Sheeranová), Zdeněk Maryška, Ivan Jiřík, Milan Kačmarčík, Pavel Tesař, Miloš Vávra, Jiří Krejčí, Václav Rašilov, Ivo Kubečka, Nikola Votočková, Monika Hladová, Michal Gulyáš, Tomáš Borůvka, Jiří Plachý, Jan Vágner, Martin Hruška, Stanislav Lehký, Martin Janouš, Tomáš Karger, Jan Szymik, Jakub Skála
Překlad: Petra Procházková
Produkce: Michaela Sommerová
Zvuk: Guillermo Teillier
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Pro Netflix vyrobilo Studio Virtual® - 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 27.11.2019 Netflix
Premiéra USA: 27.11.2019 Netflix
                        27.9. 2019 (NYFF)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 27.11.2019 Netflix

Náklady (Rozpočet) - $ 159–250 million
 
Tvůrci a herci
Martin Scorsese (Režie), Martin Scorsese (Produkce), Robert De Niro (Produkce), Jane Rosenthal (Produkce), Emma Tillinger Koskoff (Produkce), Irwin Winkler (Produkce), Gastón Pavlovich (Produkce), Randall Emmett (Produkce), Robbie Robertson (Hudba), Rodrigo Prieto (Kamera), Thelma Schoonmaker (Střih), Ellen Lewis (Casting), Bob Shaw (Scénografie), Regina Graves (Scénografie), Christopher Peterson (Kostýmy), Sandy Powell (Kostýmy), Eugene Gearty (Zvuk), Tom Fleischman (Zvuk), Tod A. Maitland (Zvuk), Shellie Biviens (Masky), Claudia Pascual (Masky), John Caglione (Masky), Jr. (Masky), Michael Marino (Masky), Matthew W. Mungle (Masky), Nicki Ledermann (Masky), Mariko Miyagi (Masky), Michael Fontaine (Masky), Sean Flanigan (Masky), Liz Ramos-Reilly (Masky), Brooke Lynski (Masky), Anette Lian-Williams (Masky), Steven Zaillian (Scénář), Charles Brandt (kniha) (Předloha), Robert De Niro (Herec), Al Pacino (Herec), Joe Pesci (Herec), Bobby Cannavale (Herec), Harvey Keitel (Herec), Ray Romano (Herec), Stephen Graham (Herec), Anna Paquin (Herec), Stephanie Kurtzuba (Herec), Jack Huston (Herec), Kathrine Narducci (Herec), Jesse Plemons (Herec), Domenick Lombardozzi (Herec), Paul Herman (Herec), Gary Basaraba (Herec), Marin Ireland (Herec), Lucy Gallina (Herec), Jonathan Morris (Herec), Dascha Polanco (Herec), Welker White (Herec), Louis Cancelmi (Herec), Bo Dietl (Herec), Sebastian Maniscalco (Herec), Aleksa Palladino (Herec), Steven Van Zandt (Herec), Jim Norton (Herec), Daniel Jenkins (Herec), Action Bronson (Herec), Kevin O'Rourke (Herec), Paul Ben-Victor (Herec), Jake Hoffman (Herec), Barry Primus (Herec), Danny A. Abeckaser (Herec), J.C. MacKenzie (Herec), Joseph Bono (Herec), Larry Romano (Herec), Louis Vanaria (Herec), Craig Vincent (Herec), Vinny Vella (Herec), Robert Funaro (Herec), John Cenatiempo (Herec), Jennifer Mudge (Herec), India Ennenga (Herec), Jordyn DiNatale (Herec), Kate Arrington (Herec), Philip Suriano (Herec), Patrick Murney (Herec), Craig DiFrancia (Herec), Paul Borghese (Herec), James Lorinz (Herec), Robert C. Kirk (Herec), John Rue (Herec), Cliff Moylan (Herec), Diana Agostini (Herec), John Scurti (Herec), Steve Witting (Herec), Joe Caniano (Herec), Lou Martini Jr. (Herec), John Bianco (Herec), Margaret Anne Florence (Herec), Blaise Corrigan (Herec), Jill Brown (Herec), Matt Walton (Herec), Peter Jay Fernandez (Herec), Stephen Mailer (Herec), Gino Cafarelli (Herec), Joseph Russo (Herec), Jeremy Luke (Herec), David Aaron Baker (Herec), Kevin Kane (Herec), Amelia Brain (Herec), Craig Castaldo (Herec), John F. Kennedy (a.z.) (Herec), Jacqueline Kennedy (a.z.) (Herec), Marko Caka (Herec), Frank Lisi (Herec), Mark C. Fullhardt (Herec), Rock Ryan (Herec), Ariella Mossey (Herec), Aly Mang (Herec), Liz Celeste (Herec), Sharon Pfeiffer (Herec), Claudette Lali (Herec), Natasha Romanova (Herec), Serhat Kaner (Herec), Veronica Alicino (Herec), Robert Mladinich (Herec), Jack Caruso (Herec), Gage Maynard (Herec), Giovanni Celentano (Herec), Joseph Velez (Herec), Frenchi Firecracker (Herec), Patrick H. Fox (Herec), Logan Crawford (Herec), Dom DiMercurio (Herec), Dean Ciallella (Herec), John Cimillo (Herec), Robert J. Fox (Herec), Michael Mariano (Herec), Samantha Soule (Herec), Patrick Gallo (Herec), Thomas E. Sullivan (Herec), Anthony Edward Curry (Herec), Amanda Kloots (Herec), Joseph Riccobene (Herec), Frank Modica (Herec), Steve Routman (Herec), Billy Smith (Herec), Tim Neff (Herec), Clark Carmichael (Herec), Renee Wood (Herec), Sholom Gelt (Herec)
 
2019/109/USA/Životopisný, Krimi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu se mihla i postava Davida Ferrieho (Louis Vanaria), kterého ztvárnil ve slavném filmu JFK (1991) Joe Pesci. Byl to člověk, který se údajně zůčastnil vyzbrojování jednotek pro nasazení v „zátoce sviní“ a který byl později obviněn ze spiknutí a účasti na vraždě JFK.
- Ve filmu je několik scén z automobilů, přičemž si ani v jedné z nich nikdo nezapne pás.
- V době svého vydání se s rozpočtem 175 milionů amerických dolarů, jednalo o nejdražší film z dílny Netflix. Do té doby jim byl film Bright (2017) s rozpočtem 90 milionů dolarů. Ten později odsunul na třetí příčku film 6 Underground (2019), s rozpočtem 150 milionů dolarů.
- Filmový (i skutečný) Frank Sheeran (Robert De Niro) je ve válečných vzpomínkách příslušníkem americké 45. pěší divize. Ta se za války dopustila masakru válečných zajatců v koncentračním táboře Dachau, který je zobrazen v jiném Scorseseho filmu Prokletý ostrov (2010). Sheeran byl tomuto masakru také přítomen.
- Dle Michaela Franchezeho, bývalého Capa rodiny Colombo, nebyl Hoffa zavražděn Frankem Sheeranem a už vůbec ne způsobem zobrazeným ve filmu. Dle jeho slov bylo Hoffovo tělo pohřbeno na velmi „mokrém“ místě.
- Frank Sheeran (Robert De Niro) nosí hodinky Mathey-Tissot.
- Robert De Niro se narodil v New Yorku rodičům, kteří měli italské a irské předky. Z části tedy skutečně má irský původ.
- Téma dění ohledně Jimmyho Hoffy bylo zpracováno též ve snímku Hoffa (1992), kde ho hrál Jack Nicholson.
- Přestože se objevuje v mnoha scénách, má herečka Anna Paquin (Peggy) v celém 3,5 hodiny dlouhém filmu pouhou jednu repliku o šesti slovech. To mnozí začali kritizovat s tím, že Martin Scorsese není ve svých filmech ochotný dávat prostor ženám. Režisér však bránil toto rozhodnutí z důvodu, že její postava mluví pouhým pohledem a dodává tak vztahu s otcem jinou balanci emocí. Sama herečka se proti „kontroverzi“ také ohradila s podporou tohoto rozhodnutí.
- Film byl natočen především na 35 mm film.
- Režisér Martin Scorsese prohlásil, že herec Joe Pesci byl pravděpodobně požádán více než 50krát, aby se ve filmu objevil, než svou roli přijal.
- Známý irský zpěvák Ed Sheeran se údajně svěřil herci Stephenu Grahamovi s tím, že on a Frank Sheeran jsou vzdálení příbuzní. Ed je Frankův vzdálený prasynovec.
- Celosvětová premiéra proběhla 27. září 2019 na filmovém festivalu v New Yorku.
- První film z dílny Netflix, který se dočkal i kinodistribuce.
- Robert De Niro se v jedné scéně z filmu Mafíani (1990) označí jako „Irishman“.
- Jedná se o devátou spolupráci Martina Scorseseho a Roberta De Nira, předchozí byly: Špinavé ulice (1973), Taxikář (1976), New York, New York (1977), Zuřící býk (1980), Král komedie (1982), Mafiáni (1990), Mys hrůzy (1991) a Casino (1995). Za desátou spolupráci se dá považovat snímek The Audition (2015), když vezmeme v potaz i krátkometrážní.
- Šestá spolupráce Martina Scorseseho a Harveyho Keitela, předchozí byly: Kdo klepe na moje dveře (1967), Špinavé ulice (1973), Alice už tu nebydlí (1974), Taxikář (1976) a Poslední pokušení Krista (1988).
- Jedná se o sedmou spolupráci Roberta De Nira a Joe Pesciho. Předchozí byly: Zuřící býk (1980), Mafiáni (1990), Tenkrát v Americe (1984), Casino (1995), Příběh z Bronxu (1993) a Kauza CIA (2006).
- Frank „The Irishman“ Sheeran (Robert De Niro) byl skutečný mafián, psychopat a několikanásobný vrah. Za 2. světové války zabíjel neozbrojené válečné zajatce a bavilo ho, když je nechal vykopat si vlastní hroby. Po válce se živil nájemnými vraždami.
- Al Pacino řekl o natáčení filmu, že to pro něj byl pocit, jako by znovu natáčel film v sedmdesátých letech
 
Odkazy
 

Hrají:

Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Bobby Cannavale, Harvey Keitel, Ray Romano, Stephen Graham, Anna Paquin, Stephanie Kurtzuba, Jack Huston, Kathrine Narducci, Jesse Plemons, Domenick Lombardozzi, Paul Herman, Gary Basaraba, Marin Ireland, Lucy Gallina, Jonathan Morris, Dascha Polanco, Welker White, Louis Cancelmi, Bo Dietl, Sebastian Maniscalco, Aleksa Palladino, Steven Van Zandt, Jim Norton, Daniel Jenkins, Action Bronson, Kevin O'Rourke, Paul Ben-Victor, Jake Hoffman, Barry Primus, Danny A. Abeckaser, J.C. MacKenzie, Joseph Bono, Larry Romano, Louis Vanaria, Craig Vincent, Vinny Vella, Robert Funaro, John Cenatiempo, Jennifer Mudge, India Ennenga, Jordyn DiNatale, Kate Arrington, Philip Suriano, Patrick Murney, Craig DiFrancia, Paul Borghese, James Lorinz, Robert C. Kirk, John Rue, Cliff Moylan, Diana Agostini, John Scurti, Steve Witting, Joe Caniano, Lou Martini Jr., John Bianco, Margaret Anne Florence, Blaise Corrigan, Jill Brown, Matt Walton, Peter Jay Fernandez, Stephen Mailer, Gino Cafarelli, Joseph Russo, Jeremy Luke, David Aaron Baker, Kevin Kane, Amelia Brain, Craig Castaldo, John F. Kennedy (a.z.), Jacqueline Kennedy (a.z.), Marko Caka, Frank Lisi, Mark C. Fullhardt, Rock Ryan, Ariella Mossey, Aly Mang, Liz Celeste, Sharon Pfeiffer, Claudette Lali, Natasha Romanova, Serhat Kaner, Veronica Alicino, Robert Mladinich, Jack Caruso, Gage Maynard, Giovanni Celentano, Joseph Velez, Frenchi Firecracker, Patrick H. Fox, Logan Crawford, Dom DiMercurio, Dean Ciallella, John Cimillo, Robert J. Fox, Michael Mariano, Samantha Soule, Patrick Gallo, Thomas E. Sullivan, Anthony Edward Curry, Amanda Kloots, Joseph Riccobene, Frank Modica, Steve Routman, Billy Smith, Tim Neff, Clark Carmichael, Renee Wood, Sholom Gelt