Mravnost nade vše / Mravnost nade vše (1937/75/Československo/Komedie) 82% -Originál DVD-

03.02.2024 02:16
JEDNOU VĚTOU
„Pan profesor je příkladem mravného života jen do okamžiku, než se zjeví jeho prohřešek z mládí...“

OBSAH
Profesor Antonín Karas je příkladem mravného života pro celé městečko. Je proto zvolen čestným předsedou Spolku pro povznesení mravnosti. A to vše až do okamžiku, kdy se nezván a nečekán zjeví v plné kráse jeho prohřešek z mládí v podobě téměř dospělé nemanželské dcery Věry, zvané Káčátko… Bláznivá komedie Mravnost nade vše byla natočena za zvláštních okolností. Na konci roku 1936 společnost AB neměla už žádný vhodný scénář k realizaci, a hrozilo nebezpečí přerušení práce. Režisér Martin Frič a všestranně nadaný Hugo Haas spolu s Otakarem Vávrou během týdne vymysleli scénář na námět J. Erbenové, který se vysmíval měšťácké prudérnosti. Martin Frič v Lidových novinách humorně vzpomínal, jak se dělal „film na rybu“: barrandovští zaměstnanci si tak mohli o vánočních svátcích přilepšit. Za další týden se film natočil s řadou známých herců. Hugo Haas si s chutí zahrál hlavní roli, profesorovu ženu Světla Svozilová, jejich dceru Adina Mandlová a Káčátko Věra Ferbasová. (Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Můj idole..." Komedie, která si na svoji dobu dovolila opravdu dost. Vesele zesměšnila společenské normy a nepsaná pravidla a krásně ukázala, že pod svícnem většinou bývá ta největší tma. Není to žádná řachanda na pravidelné výbuchy smíchu, ale už dlouho se mi nestalo, že bych se téměř celou dobu nablble usmíval tak jako tady. Hlavními důvody jsou skvěle vypointovaný slovní humor a úžasná kreace Huga Haase. (novoten) 5*

Promiňte prosím udělalo se mi poněkud little šoufl..:-) Haas byl pan "Herec" a v podstatě až na Ferbasku hrál v tomto filmu v své velké sólo. Velice dobrý satirický snímek, řekl bych že v mnoha ohledech dokonce silně nadčasový film, s velice ukázněnými a soustředěnými hereckými výkony, perfektním humorem, dialogy a ukázkovými komickými scénami (viz voňavka atd). (Karlos80) 4*

Další kvalitní komedie s výtečným Hugo Haasem a kurážnou Věrou Ferbasovou... Ovšem tentokrát mám velký problém s Adinou Mandlovou. Nevím, čí to byl nápad, obsadit ji do role zakřiknuté, nenápadné a nemotorné dívky, ale byl to nápad špatný a je vidět, že se v roli cítí nesvá. Srovnání s přirozenými výkony všech ostatních je přímo zoufalé. Původně jsem tedy chtěl Mravnosti nade vše dát tři hvězdičky, ale za omdlévací závěr musím čtvrtou přidat. (D.Moore) 4*

VELKÁ RECENZE
V posledních dvou týdnech roku 1936 hrozilo, že barrandovské ateliéry budou pro nedostatek práce uzavřeny. Aby na jejich zaměstnance nedopadla realita vrcholící hospodářské krize, ujal se režisér Martin Frič narychlo režie odlehčené společenské veselohry. Scénář ke snímku, který nakonec našel pevné místo ve zlatém fondu české prvorepublikové komedie, Martin Frič napsal s Otakarem Vávrou a hlavním představitelem Hugem Haasem. Oblíbený herec si v Mravnosti nade vše zahrál upjatého moralistu, v jehož počestném, uspořádaném životě se nečekaně objeví dospělá, nemanželská dcera. Živoucí důkaz hříšného mládí profesora Karase navíc nehodlá znovunalezeného otce hned tak opustit... Rozmarný snímek zdobí svým půvabem a šarmem hned tři herečky: Světla Svozilová, Věra Ferbasová a Adina Mandlová.
Profesor Karas staví všude na odiv svoji mravopočestnost. Heslem „Mravnost nade vše“ se řídí i život jeho ženy Karolíny a obou dětí, osmnáctileté Evy a třináctiletého Ivana. Existenci nemanželské dcery Věry profesor pečlivě tají. Dospělá Věra touží po blízkosti otce a proto vstoupí do rodiny jako Evina vychovatelka. Moderní dívka postupně blahodárně ovlivní upjaté členy rodiny. Zamiluje se do ní mladý rodinný lékař Jílovský. Karas se stále bojí přiznat svůj vztah k Věře. Proto je jeho tajná noční návštěva v dceřině pokoji považována za zálet ženatého muže. Jílovský to druhý den Věře vytkne a teprve nyní se dozví on i členové rodiny, o koho vlastně jde. Když se konečně Karas, donucen svým přítelem Machem, rozhodne přiznat, všichni už jeho tajemství znají a jsou rádi, neboť si Věru oblíbili. Eva i její matka se pod Věřiným vlivem změnily v elegantní dámy. Eva získá lásku sochaře, Karolína obdiv a lásku zmoudřelého manžela a Věra milovaného Jílovského.

Postavy a obsazení
• Hugo Haas - profesor Antonín Karas
• Světla Svozilová - manželka Karolína Karasová
• Saša Rašilov - JUDr. Mach
• Zdeňka Baldová - členka spolku pro povznesení mravnosti
• Ladislav Boháč - MUDr. Jílovský
• Adina Mandlová - dcera Eva Karasová
• Mirko Eliáš - sochař Konrád
• Jiří Hlinomaz - syn Ivan Karas
• Věra Ferbasová - nemanželská dcera Věra Gregorová

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 24.2.1937
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1998 (VHS) Filmexport Home Video
Poprvé na VHS: 1.10.1998 Filmexport Home Video
Poprvé na DVD: 1.1.2006 Filmexport
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Martin Frič (Režie), Josef Stein (Produkce/Vedoucí výroby), Rudolf Antonín Dvorský (Hudba), Roman Blahník (Hudba), Ferdinand Pečenka (Kamera), Jan Kohout (Střih), - (Casting), Štěpán Kopecký (Scénografie), František Říha (Kostýmy), Marie Holanová (Kostýmy), Josef Zora (Zvuk), František Rous (Masky), Josef Kobík (Masky), Martin Frič (Scénář), Otakar Vávra (Scénář), Hugo Haas (Scénář), Hugo Haas (Herec), Světla Svozilová (Herec), Adina Mandlová (Herec), Jiří Hlinomaz (Herec), Ladislav Boháč (Herec), Saša Rašilov st. (Herec), Věra Ferbasová (Herec), Mirko Eliáš (Herec), Zdeňka Baldová (Herec), Marie Ptáková (Herec), Marie Pilská (Herec), Milada Gampeová (Herec), Marie Ježková (Herec), Elsa Vetešníková (Herec), Marie Marková-Nekolová (Herec), Terezie Třebovská (Herec), Marie Häusslerová (Herec), Miro Bernat (Herec), Rudolf Milič (Herec), Josef Oliak (Herec), F. X. Mlejnek (Herec), Marie Oliaková (Herec), Jan Černý (Herec), Marie Přikrylová (Herec)
 
1937/75/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Tomuto filmu se říkalo "film na rybu", byl totiž natočen během Vánoc uprostřed krizových 30. let jako zakázka štábu na přilepšenou. Okolnosti vzniku filmu se zdály společnosti AB Barrandov natolik pochybné, že film promítali nejdřív v Prostějově. Teprve po velkém úspěchu, který sklidil, ho nasadili i v Praze.
- Světla Svozilová zde hraje matku Adiny Mandlové. Ve filmu Život je pes (1933) hrály sestry.
- V přednáškové místnosti na začátku filmu je možno spatřit bystu ze sousoší "Hermes s malým Dionýsem" (Muzeum Olympie), táž je ještě použita v ateliéru sochaře Konráda.
- Režisér Martin Frič se rozhodl film natočit v předvánočním období, aby poskytnul práci filmovým pracovníkům, kteří v té době neměli co dělat. Film byl natočen za neuvěřitelný týden ve filmových ateliérech Foja Radlice.
- "Mravnost nade vše" ve filmu vysloví Hugo Haas osmkrát.
- Keď sa v roku 1958 konala obnovená premiéra, do kín sa vydalo takmer milión a pol divákov.
- Všetci členovia profesorovej rodiny nosia okuliare. Tento nápad si po rokoch vypožičali autori filmu Naše bláznivá rodina (1968).
- Martin Frič, Hugo Haas a Otakar Vávra napísali scenár za 14 dní.
 
Odkazy