Šílená noc / Violent Night (2022/111/USA/Akční, Thriller, Krimi, Komedie, Horor) 69%

03.02.2024 00:21
JEDNOU VĚTOU
„Radši bys měl dávat pozor.“

OBSAH
Trávit Vánoce s dominantní matkou (Beverly D´Angelo) jen proto, že je nechutně bohatá a že potřebujete, aby „pustila chlup“, je samo o sobě solidní peklo. Když ale rodinu krátce před štědrovečerní večeří přepadne ozbrojený gang, jehož členové si přejí k Vánocům obsah rodinného trezoru, nastává krize, kterou si nikdo neuměl představit. Naštěstí k přepadení došlo právě v onen kouzelný večer, kdy i otrlí pragmatici aspoň na chvíli věří na zázraky. Je to zároveň noc, kdy jistý vousatý chlapík v červenobílém oblečku prolézá komíny, aby lidem nadělil dárky. Santa Claus (David Harbour) je v tomhle filmu životem unavený cynik, který chce mít svou nejtěžší každoroční šichtu rychle za sebou. Že se ocitl v domě, kde ozbrojenci drží rodinu jako rukojmí, mu zpočátku vrásky nedělá, jenže pak ho začne o pomoc prosit nejmladší rukojmí, malá holčička, která na něj ještě věří, a tak si vyhrne rukávy a začne úřadovat. Věřte tomu, že naštvanému Santovi byste se nechtěli dostat do rukou. Tichá noc se zpívat určitě nebude, protože tenhle Santa není žádný svatoušek. (CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
No tak Smrtonosná past dostala svýho vánočního krutýho brášku, ne že by se první dvě pasti neodehrávali na vánoce, ale tady MClana nahradil přímo Santa což je adekvátní náhrada, taky chlastá, taky je nasranej na celej svět a když se nasere, tak pro samé mrtvolky není kam flusnout. Film má klasický houpačkový vývoj, kdy někdy je velezábava začátek zábavná super pecka - nuda- santa se rozakční- nuda- santa se rozačkní- malé dítě předvede epizodu samo na půdě - nuda - santa se doakční z toho je jasný, že klíčový je postava Santy, pokud je pozornost zaměřena na někoho jiného. vyjma půdní epizody zábavnost jde prudce dolu. Ovšem i když jsem měl tak trochu santa die hard dejavu docela jsem se bavil a to u filmů, kde hlavní postavou je santa opravdu nebývá moc často zvykem. (Enšpígl) 3*

Filmový nadšenec Tommy Wirkola už párkrát dokázal, že mu ujeté blbiny jdou. Do centra dění teď postavil vyhořelého Santa Clause, který se nevědomky ocitne uprostřed přepadení luxusní rezidence bohaté rodiny, která v sejfu ukrývá hodně zlaťáků. Děcka jsou podle něj rozmazlení spratkové, stejně konzumní jako jejich rodiče, kteří jen dychtí po větších a dražších dárcích. Tenhle Santa navíc nadává, chlastá, lamentuje nad současným světem a přemýšlí, že se na to celé jednou provždy vykašle. Jenže pak narazí na dívenku, jejíž rodiče prožívají krizi a která kouzlu Vánoc skutečně věří. Ovšem zrovna je ve společnosti cynických příbuzných a prachaté babičky, po které jde banda zlodějů – a zabijáků. Mohl zmizet komínem stejně rychle, jako se do honosného sídla dostal. On však raději sáhne po bouracím kladivu. Holt frustrovaného Santu není radno naštvávat. Velká škoda, že je to celé až příliš hloupé a přepálené. Tempo se několikrát výrazně zasekne, většinou proto, že jej brzdí proslovy na téma Vánoc a rodinných hodnot. Když vynechám dvě tři figury, samozřejmě včetně Davida Harboura, tak vesměs všechny postavy jsou otravné karikatury. A divákovi je absolutně jedno, zda to koupí ten nebo tamten. Přitom natočit variaci na Smrtonosnou past a udělat akčního bijce z vousatého tlusťocha není vůbec špatný nápad. Wirkola ovšem míchá skutečný černý humor jen velmi pozvolna, dialogy i některé scény se táhnou, moc zábavy se nedočkáme. Násilí je dost, nápaditých scén ale zase tolik ne, extrémnost Wirkolovy (ryze norské) Cesty za smířením se nekoná. Bohužel... (castor) 3*

Když si půjčíte to nejlepší ze Sám doma, Smrtonosné pasti a do středu dáte sympoše Davida Harboura, tak dostane zaručenou povedenou jízdu. Kromě toho, že Šílená noc naděluje solidní našláplou akci, která Rko využívá na max, je to zábavný a vtipný, tak to ani nezapomíná, že je to Vánoční film a má to správné emocionální jádro, které tvoří vyhořelí Santa z dnešní konzumní doby, kde se na Santu nevěří a malá holčička, která Santu zbožňuje! Líbilo se mi, že to koncept akčňáku se Santou využívá fakt hodně a nejrůznější zabití jsou kreativní, zajímavý a hravý, stejně tak to, jak Santa využívá své znalosti a Vánoční magii! Je to nějaká revoluce nebo skvost? Ne! Ale poctivý akčňák co servíruje přesně to co slibuje. Šikovnější tvůrci by z toho možná vytěžili o něco víc, ale i tak je to extrémně zábavná jízda a pokud už se člověk přece jen trochu přejedl Sám doma a Die hard, tak tohle je alternativa, která neurazí a možná i lehounce nadchne! 7/10! (Algernons) 4*

VELKÁ RECENZE
Kdo z nás by si nepřál k Vánocům pořádný balík peněz? Ale taky všichni víme, že to se nám nejspíš nesplní. Alespoň pokud pro to něco neuděláme. A právě jedna partička profesionálních zlodějů se rozhodne nadělit si pod stromeček pěkných pár milionů dolarů. Na Štědrý den přepadnou luxusní rezidenci bohaté rodiny, která ukrývá v sejfu vyloženě poklad. Plány jim ovšem překazí někdo zcela nečekaný, muž oblečený za Santu Clause. Co když to ale není jenom převlek?    
I Santa Claus (David Harbour) má nárok na to, být rozčarovaný z konzumní společnosti a otrávený z dětí, které touží jen po videohrách a penězích. Takového Santu, pořádně pod parou, poznáváme v baru, jak lamentuje nad dnešním světem. Tohle jsou možná jeho poslední Vánoce, protože lidé si je a jeho práci už možná nezaslouží. Při rozdávání dárků se ale ocitne právě v oné přepadené vile a do nešťastného osudu její obyvatel se nechce vůbec míchat, jenže je tu i nevinná malá holčička. A ta si přeje, aby ji Santa zachránil. Dosud jste jistě ani netušili, že tenhle štědrý chlápek v červeném kostýmu má celkem násilnickou minulost, na kterou se bude muset rychle rozvzpomenout. A zloději mají tu smůlu, že v sobě frustrovaný Santa skrývá tolik vzteku, že by se nevlezl ani do jeho kouzelného pytle na dárky.
David Harbour tu exceluje, věříme mu každý moment. Umí být přesvědčivý jako pořádně naštvaný rváč, ale také jako ošuntělý a zdeptaný, opilý muž zklamaný životem. Tak jak je skvělý on, tak špatné jsou vedlejší postavy, které jsou pouhé otravné karikatury. Je tu rozhodně pár světlých momentů, část inspirovaná filmem Sám doma je asi nejkreativnější. S touhle sestavou a nápadem se ale dalo udělat mnohem víc, v tomhle prostě zklamal scénář. Takhle nám k pobavení budou muset stačit lejna sobů, zvracející ožralý Santa a brutální scény, kdy lítají hlavy a končetiny za podkresu vánočních písní. K boji používá všechno, co je po ruce, a to jsou často vánoční dekorace. Až budete zdobit stromeček vánočním řetězem, možná si vzpomenete, že se s ním dá taky někdo uškrtit nebo přivázat k židli. Tempo filmu se někdy příjemně rozjede a pěkně šlape, aby ho následně totálně zabrzdil něčí dlouhý proslov na téma Vánoc. Škoda. Pořád je to ale nadprůměrná zábava, které vánoční atmosféra svědčí.
Děj celého filmu jen hledá záminky pro to, aby zatrpklý Santa Claus, skvěle podaný Davidem Harbourem, mohl masakrovat zlobivé hochy. A nebyl by to špatný námět, kdyby se trochu více propracoval. Na téměř 111 minut se zase tolik zábavy nedočkáme. Pro milovníky akce a drsnějšího humoru, kteří si chtějí odpočinout od předvánočního shonu, je to ale dobrá volba. Ho ho ho!

DABING
1.DABING (VOD)
V českém znění: Martin Zahálka - David Harbour (Santa), Filip Švarc - John Leguizamo (Scrooge), Zuzana Skalická - Beverly D'Angelo (Gertrude), Ondřej Brousek - Alex Hassell (Jason), Anna Brousková - Alexis Louder (Linda), Dana Černá - Edi Patterson (Alva), Oldřich Hajlich - Cam Gigandet (Morgan), Klára Gibišová - Leah Brady (Trudy), Pavel Rímský - André Eriksen (Gingerbread), Jiří Ployhar - Brendan Fletcher (Krampus), Matěj Převrátil - Alexander Elliot (Bert), Martina Kechnerová - Mitra Suri (Candy), Radek Hoppe - Phong Giang (Tinsel), Ivan Jiřík - Rawleigh Clements-Willis (Peppermint), Martina Šťastná - Stephanie Sy (Sugarplum), Tomáš Borůvka, Petra Jindrová, Jiří Krejčí, Radka Stupková, Jiří Valšuba
Překlad: Michaela Křížová
Dialogy: Marek Píša
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Veronika Dvořáková
Režie: Martin Kot
Pro Universal Pictures vyrobilo Barrandov Studio - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 8.12.2022 CinemArt
Premiéra USA: 2.12.2022 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 3.3.2023 (DVD)
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 3.3.2023
Poprvé na DVD: 8.3.2023 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 8.3.2023 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 2 265 818
Tržby celkem - $ 50 007 955
Návštěvnost v ČR 12 591
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
Tvůrci a herci
Tommy Wirkola (Režie), David Leitch (Produkce), Kelly McCormick (Produkce), Guy Danella (Produkce), Dominic Lewis (Hudba), Matthew Weston (Kamera), Jim Page (Střih), Lindsay Graham (Casting), Mary Vernieu (Casting), Roger Fires (Scénografie), Laura Anania (Kostýmy), Bill Sheppard (Zvuk), Kristy Greig (Masky), Pat Casey (Scénář), Josh Miller (Scénář), David Harbour (Herec), John Leguizamo (Herec), Alex Hassell (Herec), Alexis Louder (Herec), Cam Gigandet (Herec), Edi Patterson (Herec), Beverly D'Angelo (Herec), Leah Brady (Herec), Alexander Elliot (Herec), Brendan Fletcher (Herec), André Eriksen (Herec), Mike Dopud (Herec), Sean Skene (Herec), Stephanie Sy (Herec), Erik Athavale (Herec), John B. Lowe (Herec)
 
2022/111/USA/Akční, Thriller, Krimi, Komedie, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Morgan Steel (Cam Gigandet) se chvástá tím, že by dokázal zastavit únosce letadla, které narazilo do jedné z věží Světového obchodního centra. Za stejné prohlášení schytal v roce 2012 vlnu kritiky Mark Wahlberg.
- Postava jménem Thorp (Mike Dopud) je odkazem na Rodericka Thorpa, autora knihy „Smrtonosná past“. Stejnojmenný film inspiroval tvůrce Šílené noci. (HellFire)
- Trudy (Leah Brady) si podle Santy (David Harbour) zasloužila místo na seznamu hodných dětí, protože si uklízela v pokoji, poslouchala rodiče, chovala se hodně ke zvířátkům, byla hodná ke všem a pozvala neoblíbené dítě na svou oslavu narozenin.
- Ve filmu jsou zmíněny filmy Sám doma (1990) a Smrtonosná past (1988).
- Po závěrečných titulcích následuje krátká scéna.
- Původně byl snímek naplánován jako velikonoční film, ale tvůrci museli film přepsat na vánoční, protože David Harbour (Santa Claus) odmítl nosit oblek zajíčka.
- V novembri 2022 David Harbour spomenul, že počas výroby filmu sa už diskutovalo o tom, že v prípade úspechu sa natočí dvojka, kde sa obsadí aj pani Santa Clausová. Herec prejavil záujem vidieť v tejto úlohe Charlize Theron.
- Miesto natáčania: Winnipeg (Kanada). Natáčanie filmu prebiehalo od januára do marca 2022.
 
Odkazy