Světáci / Světáci (1969/99/Československo/Komedie, Hudební) 87% -Originál DVD-

26.01.2024 04:24
JEDNOU VĚTOU
„Tři venkovští fasádníci uprostřed ruchu velkoměsta…“

OBSAH
Skopec, Prouza, Petrtýl jsou tři venkovští fasádníci, kteří pracují v Praze na obnově domů. Láká je pražský noční život, ale jejich první návštěva luxusního podniku Diplomat Grill se příliš nevydaří a nakonec musí utéci. Nevzdávají se však. Dají si ušít kvalitní obleky a najmou si na výuku společenské výchovy bývalého učitele tance Dvorského. Když Dvorský uzná, že jsou již sdostatek vzděláni, vypraví se muži opět do Diplomat Grillu. Tady se seznámí s třemi mladými ženami. Netuší, že jsou to dívky poněkud lehčího ražení, které hledají v Diplomat Grillu bohaté pány, aby je mohly patřičně oškubat. Byt jim za úplatu poskytuje šatnářka z Diplomat Grillu, která se snaží udělat z nich "dámy". V určený čas se šatnářka vrací domů a dívky vždy přinutí zákazníky, aby uprchli po lešení. Fasádníkům se slečny líbí a po veselém večírku odejdou do šatnářčina bytu. Tentokrát však osvědčený trik nevyjde. Když je zábava v plném proudu, vynutí si přístup do bytu předchozí potrefený zákazník i s Veřejnou bezpečností. Fasádníci chtějí skočit na lešení, ale v ten den byla oprava domu dokončena, a tak muži dopadnou na zem. S polámanými údy a dalšími zraněními je sanitka odveze domů k manželkám.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jedna z nejbrilantnějších satirických komedií, které kdy poctily bojiště. Vybraná společnost velkých komiků či herců, co se komu zdá vhodnější, a humor, který (bohužel) nikdy nezestárne, neb podobných vykuků obchází dnešním světem spousta. "Méně té vody, chlapče, méně té vody..." 100% ____ PS: Duben 2011 - Morávkovi Světáci v Klicperáku na jednu stranu svým způsobem tříští síly včleňováním dalších rozměrů, mezi něž patří i příběh lidských povah vtělený(ch) do příběhu podtitulních "Malovaných dětí" Golden Kids, přičemž dojde i na "nezbytnou" smrt, ale na stranu druhou samostatně luxusními hereckými výkony, občas parodujícími filmovou předlohu, občas posouvajícími ji dál (samozřejmě to není jenom tento případ, ale třeba Kamila Sedlárová je rozhodně odvážnější než Jiřina Jirásková;)), a skutečně mistrovskou režií, která dokáže zasáhnout přesně tak jak chce (což není vždycky tak, jak byste chtěli vy), zatloukají diváka do sedaček a ždímají z něj slzy smíchu tam, kde film udržoval vědoucí úsměv. A to ještě nádavkem dostanete uhrančivou Martu Zaoralovou, k nepoznání na bárbínu/bardotku nalíčenou Isabelu Smečkovou Bencovou, a neskutečně úlisně happy gay Davida Smečku, kteří za doprovodu výborné živé hudby čelist shazujícím způsobem živě zpívají (pro mě nečekaně) živelné pecky Golden Kids...a v poslední třetině vás dožírají neustálým omíláním téhož v kontrapunktu k tomu, jak se řehtáte tomu samému opakování mluveného slova u bíle prostřeného stolu. Úžasné představení, které bych sice klidně o dvacet minut zkrátil, ale jak jsme se již poučili z krizového vývoje, nic není dokonalé - ani totalita;) (Gemini) 5*

Proslulá komedie, která asi byla na svou dobu odvážnějším počinem. Dnes působí lehce úsměvně, nikoliv však jako nějaké vrcholné dílo kinematografie, za které je pokládána. Situační humor je zde zvládnutý skvěle, ale gagy by nikdy nebyly tak dobré, kdyby je nepronášely brilantní herci a právě herecké výkony zde zastiňují nepříliš definovatelný scénář, a do jisté míry těžkopádně pojatou režii. Brodský, Sovák, Libíček a spol. byli zkrátka nepřekonatelní herci a tomuhle celkem průměrnému filmu dokázali vtisknout punc neopakovatelného. 60% (kingik) 3*

Vedle komediální stránky by se nemělo zapomínat ani na spoustu skrytostí a narážek. Vůbec celé téma toho, čím by se socialistický člověk rád stal, téma intelektuálů, těch, kteří moc vědí, a proto ještě nyní sedí, a vdov po prvorepublikových bankéřích je výsostně odvážné. Však také Oldřich Nový o Únoru, který mu toho tolik vzal, mluví dost často a dost otevřeně. A všechno jenom jako skvostný podprahový vjem z toho nejčistšího humoru - i kultivovaný Vlastimil Brodský svého fasádníka z Velhartic zvládá nasprosto s přehledem. (Pohrobek) 5*

VELKÁ RECENZE
 Jedna z nejoblíbenějších komedií šedesátých let je příběhem trojice ženatých venkovských fasádníků, kteří se rozhodnou proniknout do tajů nočního života metropole. Po špatné zkušeností v luxusním Diplomat Grillu se rozhodnou, že musejí být k nerozeznání od pražských lvů salónů. Skopec, Petrtýl a Prouza si proto pořídí příslušné večerní obleky a dokonce absolvují lekce společenské výchovy a tance u emeritního profesora Dvorského. Když zedníci převlečení za gentlemany konečně okouzlí tři elegantní krásky, netuší, že ty si – podobně jako oni – na lidi velkého světa jen hrají… Jedna z nejlepších domácích komedií své doby je výsledkem spolupráce režiséra Zdeňka Podskalského a scenáristy Vratislava Blažka (Tři přání /1958/, Starci na chmelu /1964/, Dáma na kolejích /1966/ ad.). Na filmu se ovšem tvůrčím způsobem podílel i jeden z hlavních představitelů – herec Jiří Sovák. I v Podskalského filmografii, která je v šedesátých a sedmdesátých letech plná kvalitních, zábavných snímků, představují Světáci jeden z vrcholů díky jednoduché a promyšlené práci se vtipnými dialogy. Klasická proměna obyčejného hrdiny v elegána z vyšší společnosti je ve Světácích samozřejmě pouze povrchní, což je zdrojem řady komických situací a dialogů. Podíl na zajímavosti zdánlivě oddechového komentáře k úpadku mravů v socialistické společnosti má i herecké obsazení. V něm se blýskla v roli bývalého učitele společenského chování, nyní knihovníka, i noblesní prvorepubliková hvězda Oldřich Nový. Pro role fasádníků nalezl Zdeněk Podskalský vedle Sováka (Skopec) znamenité představitele ve Vlastimilu Brodském (Prouza) a Janu Libíčkovi (Petrtýl). Ženské protějšky ústřední trojice ve filmu ztvárnily Jiřina Jirásková, Iva Janžurová a Jiřina Bohdalová, s níž Zdeněk Podskalský spolupracoval i na filmech Bílá paní (1965) a Ženu ani květinou neuhodíš (1966).
Skopec, Prouza, Petrtýl jsou tři venkovští fasádníci, kteří pracují v Praze na obnově domů. Láká je pražský noční život, ale jejich první návštěva luxusního podniku Diplomat Grill se příliš nevydaří a nakonec musí utéci. Nevzdávají se však. Dají si ušít kvalitní obleky a najmou si na výuku společenské výchovy bývalého učitele tance Dvorského. Když Dvorský uzná, že jsou již sdostatek vzděláni, vypraví se muži opět do Diplomat Grillu. Tady se seznámí s třemi mladými ženami. Netuší, že jsou to dívky poněkud lehčího ražení, které hledají v Diplomat Grillu bohaté pány, aby je mohly patřičně oškubat. Byt jim za úplatu poskytuje šatnářka z Diplomat Grillu, která se snaží udělat z nich „dámy“. V určený čas se šatnářka vrací domů a dívky vždy přinutí zákazníky, aby uprchli po lešení. Fasádníkům se slečny líbí a po veselém večírku odejdou do šatnářčina bytu. Tentokrát však osvědčený trik nevyjde. Když je zábava v plném proudu, vynutí si přístup do bytu předchozí potrefený zákazník i s Veřejnou bezpečností. Fasádníci chtějí skočit na lešení, ale v ten den byla oprava domu dokončena, a tak muži dopadnou na zem. S polámanými údy a dalšími zraněními je sanitka odveze domů k manželkám.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 10.10.1969
Premiéra ČR: 8.7.2021 NFA
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1997 (VHS) Centrum českého videa, 13.2.2004 (DVD) C & C Productions
Poprvé na DVD: 1.2.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Zdeněk Podskalský st. (Režie), Josef Ouzký (Produkce/Vedoucí výroby), Evžen Illín (Hudba), Vlastimil Hála (Hudba), František Valert (Kamera), Zdeněk Stehlík (Střih), Boris Moravec (Scénografie), Stanislav Pavlík (Scénografie), Irena Greifová (Kostýmy), Josef Vlček (Zvuk), Jiřina Bissingerová (Masky), Otakar Košťál (Masky), Zdeněk Svěrák (Scénář), Jiří Sovák (Herec), Vlastimil Brodský (Herec), Jan Libíček (Herec), Jiřina Bohdalová (Herec), Jiřina Jirásková (Herec), Iva Janžurová (Herec), Jiřina Šejbalová (Herec), Oldřich Nový (Herec), Ilja Prachař (Herec), Vladimír Menšík (Herec), Ota Šimánek (Herec), Jaroslav Moučka (Herec), Jiří Lír (Herec), Viktor Maurer (Herec), Ladislav Křiváček (Herec), Jaroslav Štercl (Herec), Rudolf Kalina (Herec), Karel Hovorka st. (Herec), Josef Bek (Herec), Karel Hála (Herec), Václav Halama (Herec), Jana Andresíková (Herec), Jiřina Bílá (Herec), Josef Borovian (Herec), Otto Budín (Herec), Zdeněk Dítě (Herec), Oldřich Hoblík (Herec), Darja Hajská (Herec), Běla Jurdová (Herec), Josef Chval (Herec), Bohuslav Konvička (Herec), Bohuslav Kupšovský (Herec), Josef Maršík (Herec), Josef Žák (Herec), Milan Neděla (Herec), Olga Jungová (Herec), Jiřina Machalická (Herec), Táňa Zavřelová (Herec), Karel Pavlík (Herec), Ela Šilarová (Herec), Marta Richterová (Herec), Helena Růžičková (Herec), Jana Sedlmajerová (Herec), Iva Šašková (Herec), Hana Talpová (Herec), Dana Balounová (Herec), Bohumil Zoula (Herec), Boleslava Svobodová (Herec), O. Březina (Herec), Mirko Musil (Herec)
 
1969/99/Československo/Komedie, Hudební
 
Zajímavost k filmu
- Scéna s proslovem Gustava Prouzy (Vlastimil Brodský) se natáčela v budově tehdejšího Ministerstva průmyslu ČSR v Praze Na Františku (dnes Ministerstvo průmyslu a obchodu). Na stěně za řečnickým pultem lze vidět obraz města Prahy, v současné době je řečnický pult umístěn na opačné straně zasedací místnosti.
- Legendární slovní výměna "Sedni si?" "Já sedím." "Ona sedí." "Ty sedíš?" "Já sedím." "No my sedíme." ve scenáři nebyla. Vznikla při usazování vysoké Ivy Janžurové na židličku, zatímco Jiřina Bohdalová a Jiřina Jirásková zapadly do měkkého sofa.
- Dle Ivy Janžurové se snímek řadí mezi ty, které minulý režim "příliš nenadchly".
- Vo filme sa mala objaviť i jedna scéna z plavárne. Nakoniec sa doň nedostala, pretože celá skončila v strižni.
- Pri scéne s nácvikom stolovania u emeritného profesora (Oldřich Nový) mala byť i scénka, kde Tonda Skopec (Jiří Sovák) reaguje na oheň slovami: „Pane emeritní, s dovolením, já ten oheň uchčiju!" Nakoniec však bola vystrihnutá.
- Neuvedený spoluscenárista bol i samotný Jiří Sovák (Tonda Skopec). Za svoj podiel na scenári dostal od vtedajšieho produkčného pána Ouského 9,000 Kč.
- Natáčení probíhalo také ve známé restauraci U Fleků.
- Karel Hála, který hraje v baru na klavír, podle vlastních slov na klavír vůbec hrát neuměl.  herec.
- Scénář filmu musel režisér obhajovat před dramaturgy z Barrandova, kterým se nelíbila ostrá satira a zejména postava Oldřicha Nového. Jeho narážky na dobu po únoru 1948 málem vedly k zákázu celého projektu.
- Jiřina Šejbalová ze začátku Vladimíra Menšíka pro jeho osobitý humor nemohla vystát  Během čtrnáctidenního natáčení v něm však našla velké zalíbení.
- Oldřich Nový byl po přečtení prvotního scénáře v rozpacích a chtěl roli odmítnout. Podskalský mu přitom roli doslova vymaloval a tvrdil, že je mu ušitá přímo na tělo. Herec už byl vážený pán v letech, bylo mu sedmdesát, a všechny nabídky proto pečlivě zvažoval, protože si nechtěl "na stará kolena" zkazit jméno. Po přepsání scénáře již roli přijal. Po natáčení spolupracoval již jen na dvou dalších filmech.
- Kultovní komedii začal Zdeněk Podskalský natáčet krátce po srpnové okupaci v roce 1968. Nálada na place byla zpočátku pochmurná, což se režisér snažil změnit tím, že dal prostor herecké improvizaci. Navíc původní scénář, který se ne všem zcela líbil, během jediného dne spolu s Jiřím Sovákem upravili.
- Jan Libíček i přes svou postavu své kolegy překvapoval mrštností. Bez problému vystřihl hvězdu, nebo - jako v tomto filmu - přeskok snožmo přes židli.
- Scenárista filmu Vratislav Blažek výsledný snímek nikdy neviděl. Po srpnu 1968 emigroval do Německa.
- Jiřina Jirásková se v další větší filmové roli objevila kvůli zákazu až po 13 letech.
- Podle Podsklalského měli herci co se týká improvizace volnou ruku. Ne všechny jejich nápady však prošly tehdejší cenzurou.
- Dům, jehož fasádu ve filmu opravují, stojí na dnešním náměstí Franze Kafky v Praze.
- Pasáž s usazováním se v restauraci byla improvizovaná.
- Z úvodní části filmu musel být vystřihnut záběr na svítící neonový nápis s jedním zhasnutým písmenem na prodejně zeleniny, který zněl "OVOCE Z LENINA". (Akumulátor)
- Sekvence kdy Vladimír Menšík leze z okna na lešení a říká Jiřině Bohdalové : "Hele Božka, že je támhle to můzeum!" nebyla vůbec ve scénáři prostě to Menšíka najednou napadlo tak to řekl.
 
Odkazy
 

Hrají:

Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Jan Libíček, Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková, Iva Janžurová, Jiřina Šejbalová, Oldřich Nový, Ilja Prachař, Vladimír Menšík, Otto Šimánek, Jaroslav Moučka, Jiří Lír, Viktor Maurer, Darja Hajská, Ladislav Křiváček, Jaroslav Štercl, Karel Bláha, Josef Bek, Rudolf Kalina, Karel Hovorka st., Karel Hála, Václav Halama, Jana Andresíková, Jiřina Bílá, Josef Borovian, Otto Budín, Zdeněk Dítě, Oldřich Hoblík, Běla Jurdová, Josef Chval, Bohuslav Konvička, Bohuslav Kupšovský, Josef Maršík, Josef Žák, Milan Neděla, Olga Jungová, Jiřina Machalická, Táňa Zavřelová, Karel Pavlík, Ela Šilarová, Marta Richterová, Helena Růžičková, Jana Sedlmajerová, Iva Šašková, Hana Talpová, Dana Balounová, Bohumil Zoula, Boleslava Svobodová, O. Březina