Slavnosti sněženek / Slavnosti sněženek (1983/83/Československo/Komedie) 86% -Originál DVD-

21.01.2024 09:29
JEDNOU VĚTOU
„Nezapomenutelný spor dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem...“

OBSAH
Nezapomenutelný spor dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem. Povídka je vlastně portrétní miniaturou sousedů, s nimiž Bohumil Hrabal žil uprostřed chatové oblasti v Kersku nedaleko Prahy. Většina literárních postav má svůj reálný a živý předobraz. S neopakovatelným vypravěčským stylem spisovatele a skvělou profesionální technikou režiséra se před vašima očima rozvíjí nostalgická, ale především hluboce lidská freska žánrových příběhů lidí a lidiček žijících v Polabí. Znovu ožívají pan Franc, Leli, rodina hostinského z Hájenky a nezapomenutelný příběh sporu dvou mysliveckých jednot nad zastřeleným kancem. Ve filmu se snoubí poetično s realistickým popisem, stylizovaná nadsázka s humornou drobnokresbou, události veselé s událostmi smutnými.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když někdo umí, tak prostě umí a to platí jak pro literární předlohu Bohumila Hrabala, která uvedla v život bodré panoptikum chatové kolonie v Kersku, tak pro snímek Jiřího Menzela, který znovu potvrdil svůj vytříbený talent pro konverzi kvalitní literatury do kvalitního filmu. Co funguje Hrabalovi díky slovu, funguje Menzelovi díky precizní práci s obrazem, scénářem a herci. Nádherný film, poetický v tom nejpoetičtějším slova smyslu. Jaromír Hanzlík ve druhé osudové rolí... (Marigold) 5*

Mně tento film přišel vždycky nevyrovnaný, a to hlavně ve scénáři. Hrabalova předloha zde byla dost necitlivě převedena do filmové podoby a charakteristické prvky si zachovala jen aby se neřeklo. Ve slabším scénáři sice dominuji herci, jako Hrušínský, Hanzlík nebo Čepek, ale tohle je jedna z těch slabších adaptací slavného spisovatele. Film nesnese srovnání s Hrabalovou předlohou a nevyrovnal se jí. 40% (kingik) 2*

Znám ve svém okolí hned několik bývalých spolužáků, kteří by na Menzelovu poetickou komedii popsali desítky stránek analýz. Všemi znalý spor dvou mysliveckých spolků o zastřeleného kňoura je i dnes živý a aktuální. Já ale vidím především místy až moc tlačenou hrabalovskou poetiku i žel nucené repliky jinak skvělých herců, kteří se topí v příběhu, kterému chybí pořádný děj. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Slavnosti sněženek se staly v roce 1983 dalším filmem, který natočil režisér Jiří Menzel podle literární předlohy Bohumila Hrabala (segment Smrt pana Baltazara z povídkového filmu Perličky na dně /1965/, Ostře sledované vlaky /1966/, Skřivánci na niti /1969/, Postřižiny /1980/). Podle povídkové knihy, kterou spisovatel vydal v roce 1978, vznikla tragikomická mozaika lidských osudů, odehrávající se v místě, s nímž byl samotný Hrabal osobně spojený – ve středočeském Kersku. Sezónní obyvatelé rekreačních domků i starousedlíci se scházejí na pivo v hostinci Hájenka, jehož provozovatel Láďa Novák (Jiří Schmitzer) prožívá s manželkou vztah plný lásky i hádek. Dobrácký Leli (Jaromír Hanzlík) utrácí peníze za nepoužitelné „výhodné koupě“ a zamořuje jimi svůj dům i zahradu. Pan Liman (Bořík Procházka) zase vozí své kozy na pastvu luxusním vozem a hraje jim na klarinet. Idylický poklid v obci naruší dobrodružný hon na kance, který je posléze skolen v místní škole. O trofej se však začnou zuřivě přít myslivci ze dvou sousedních vesnic. Společná hostina, již navrhne rozumná učitelka (Libuše Šafránková), skončí hádkou a opileckou rvačkou... Podobně jako v řadě jiných hrabalovských próz, i ve Slavnostech sněženek se poezie prolíná s absurditou i syrovým dramatem, jemuž tentokrát padne za oběť pan Leli. Surreálně zbytečná smrt je ovšem jen ojedinělým, matným střípkem v mozaice humorné hravosti a bodré laskavosti, jež prostupuje jak Hrabalovu předlohu, tak Menzelův film (na jehož scénáři se spisovatel podílel). Vedle řady známých herců (Petr Čepek, Rudolf Hrušínský, Josef Somr) se ve Slavnostech sněženek mihnou i režisérské celebrity (Jiří Krejčík jako tlustý, žravý Karel, František Vláčil coby starý myslivec). Bohumil Hrabal si zahrál roličku muže, láskyplně vynášejícího žumpu.
V kerském lese stojí podél alejí mezi stromy rekreační domky. O víkendech a v létě jsou skoro všechny obydlené, což dokazují televizní obrazovky svítící večer do tmy. U hostince Hájenka čekají na štamgasty jejich bicykly. Kapitán VB Vyhnálek na sousedy počká a odebráním ventilků jim zabrání, aby jeli opilí po silnici. Panu Lelimu připomene jejich pěší pochod obraz Návrat osleplých Bulharů do vlasti. Pan Franc leží ráno v sadu na trávě mezi zralými jablky. Idylu mu jako vždy naruší vosy a tyranský křik manželky a dospělé dcery. Mladý hostinský a jeho žena se vášnivě milují, beze slov hádají, rozcházejí a znovu usmiřují. Jejich dcerka se tak trochu vychovává sama. Traktorista Janeček vyruší při sekání kukuřice v poli divokého kance. Janečkův pomocník běží pro loveckou pušku. Franc vyveze ženu, dceru a malého vnuka traktůrkem na výlet. Kvůli dobrodružnému honu je ale nechá stát na silnici a přidá se ke sbíhajícím myslivcům. Postřelený kanec před nimi uteče do školy. Děti vyskočí na lavice, Janeček dalším výstřelem zvíře skolí a omdlí. Myslivci, kteří vynesou střelce a po něm i trofej, patří do dvou obcí a o kance se začnou prát. Zasáhne mladá, ale rázná učitelka a doporučí, aby uspořádali společnou hostinu v Hájence. Hostinský souhlasí, že připraví půlku se šípkovou omáčkou a půlku se zelím a knedlíkem. Jen paní Francová ví, jak oslava skončí: v alejích bude zase nablito. Dobrosrdečný pan Leli nakupuje rád výhodně kazové zboží, i když většinou nepoužitelné. Svoji družku, popudlivou vousatou ženštinu, získal výměnou za obraz Krajinka v zimním hávu. Pan Liman vozí své kozy na pastvu luxusním Pontiacem a hraje jim na klarinet. Pan Karel pleje kvůli své tloušťce záhony vleže. Myslivci jej požádají o vyuzení kančích salámů, ale dostanou zpátky jen část, žravý Karel se opět neudrží. Hostina začne ve vyzdobené Hájence slavnostně, ale stejně pokračuje hádkou a končí rvačkou opilých myslivců. Leli veze kamarádům na mopedu vlastnoručně uvařenou dršťkovou polévku na půlnoc. Havaruje a víc chrání konev než svoji hlavu. Těžce se zraní a přes pomoc přivolanou Limanem umírá. Žena a dcera vezou opilého France domů na trakaři. Pohřební zřízenci nakládají rakev. V Kersku se rozednívá.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.1.1984
Premiéra ČR: 23.2.2023 NFA
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 7.9.1995 (VHS) AB Barrandov Home Video, 31.5.2004 (DVD)
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: 1.11.1995 AB Barrandov Home Video
Poprvé na DVD: 31.5.2004
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Jiří Menzel (Režie), Václav Erben (Produkce), Jiří Šust (Hudba), Jiří Macák  (Kamera), Jiří Brožek (Střih), Zbyněk Hloch (Scénografie), Běla Suchá (Kostýmy), Karel Jaroš (Zvuk), Tomáš Kuchta (Masky), Bohumil Hrabal (Scénář), Jiří Menzel (Scénář), Bohumil Hrabal (kniha) (Předloha), Rudolf Hrušínský (Herec), Jaromír Hanzlík (Herec), Josef Somr (Herec), Petr Čepek (Herec), Miloslav Štibich (Herec), Petr Brukner (Herec), Rudolf Hrušínský ml. (Herec), Eugen Jegorov (Herec), Jiří Schmitzer (Herec), Blažena Holišová (Herec), Blanka Lormanová (Herec), Jiří Krejčík (Herec), František Vláčil (Herec), František Řehák (Herec), Libuše Šafránková (Herec), Johanna Tesařová (Herec), Zdena Hadrbolcová (Herec), Pavel Vondruška (Herec), Zdeněk Svěrák (Herec), Zdeněk Srstka (Herec), Ladislav Křiváček (Herec), Miroslav Kořínek (Herec), Jaroslav Vozáb (Herec), Zora Jiráková (Herec), Bořík Procházka (Herec), Marie Spurná (Herec), Bohumil Hrabal (Herec), Ferdinand Havlík (Herec), Jiří Kasík (Herec), Jaroslav Klenot (Herec), Jaroslav Vlk (Herec)
 
1983/83/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Přibližně ve 38. minutě filmu je možné spatřit spisovatele a autora předlohy filmu Bohumila Hrabala, který si zde zahrál malou roli dělníka na pile, jenž vylévá vodu na keře z kyblíku na dlouhém bidle. Na hlavě měl železničářskou čepici.
- Scéna s naháňaním diviaka prebiehala tak, že pred cvičeným kancom išlo auto, vzadu sedel kameraman a za volantom sedel majiteľ diviaka a rozhadzoval kúsky mäsa, aby diviak utekal.
- Bohumil Hrabal bol s predstaviteľom Franca - Rudolfom Hrušínským tak spokojný, že mu k filmovému kostýmu zapožičal svoj klobúk.
- Dvojici Bohumil Hrabal a Jiří Menzel nechcelo vedenie po snímke Skřivánci na niti (1969) 11 rokov dovoliť realizovať spoločný projekt. Až po veľkom úspechu Postřižin (1980) sa rýchlo rozhodlo o schválení scenára k tomuto filmu.
- Pri natáčaní scény, ako policajt upozorňuje cyklistov, že nemajú jazdiť na bicykli, keď sú opití, bol Josef Somr taký opitý, že museli scénu na ďalší deň pretočiť.
- Na natáčanie filmu doniesol režisér Jiří Menzel štyri mladé diváčky, ktoré doprevádzali štáb počas celého natáčania a chodili s nimi aj na obed do Hájenky. Jedna z nich bola najmladšia dcéra Charlieho Chaplina Anne, ktorá veľmi zaujala aj autora predlohy Bohumila Hrabala, ktorý bol pri natáčaní exteriérových scén tiež prítomný.
- Jiří Krejčík (Karel) často fušoval Jiřímu Menzelovi do natáčania, a preto medzi nimi panovali časté hádky.
- Titulky s herci a všemi účinkujícími ve filmu jsou promítány před filmem, nikoliv po jeho skončení, jak to bývá zvykem.
- Ve filmu si zahrál i režisér Jiří Krejčík, který ztvárnil nenažrance, co sežral čtyři salámy.
- Režisér Menzel obsadil do jedné z rolí také režiséra Františka Vláčila. Ten ztvárnil na kančí hostině starého pána, kterému se se klepou ruce.
- Skladba „Poustevník“ od Bedřicha Nikodéma, která ve filmu zazněla, se objevuje i během Hrabalovy povídky, která byla zpracována ve snímku Perličky na dně (1965).
- Film byl původně zakázán, protože se v jedné scéně objevila americká vlajka. Nakonec však film prošel.
- Ve filmu "hráli" celkem čtyři kanci: Dva vycvičení, kteří byli natáčeni při lovu. Třetí vycpaný použitý při přetahování o prase. A posledního kance snědli herci se šípkovou omáčkou a zelím.
- V okamžiku, kdy Rudolf Hrušínský na pastvě poslouchá rozhlasové pohádky, vypráví Josef Abrhám stejný text, jako ve filmu Na samotě u lesa Vlastimil Brodský.
 
Odkazy