Severní vody (TV seriál) /The North Water (Drama / Mysteriózní Velká Británie, 2021, 4 h 49 min (Minutáž: 55–59 min)) 77%

21.01.2024 09:29
JEDNOU VĚTOU
„Seriál vypráví příběh bývalého vojenského chirurga Patricka Sumnera, který se jako lodní lékař přihlásí na velrybářskou výpravu do Arktidy. Na palubě potká harpunáře Henryho Draxe, brutálního vraha, který připomíná spíš zvíře než člověka."

OBSAH
Seriál Severní vody se odehrává ve Velké Británii a v arktické pustině koncem 50. let 19. století. Vypráví příběh bývalého vojenského chirurga Patricka Sumnera, který se přihlásí jako lodní lékař na velrybářskou výpravu do Arktidy. Na palubě potkává harpunáře Henryho Draxe, brutálního zabijáka, jehož nemorální a zrůdné chování má původ v krutém světě, kde vyrůstal. Summer se pokouší uniknout vlastní ponuré minulosti. Na strastiplné cestě s psychopatickým vrahem se ocitá v drsném mužském světě. Snaží se najít vykoupení a bojuje o přežití v arktické pustině.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zřejmě seriálová událost této sezony! Intenzivní, temný, mrazivý vhled do běsů uvnitř nás lidí naroubovaný na život velrybářů a posádky velrybářské lodi. Zabíjení a masakrování velryb, tuleňů, zabíjení lidí... Strhující fyzické herectví a doslova démonický herecký výkon Colina Farrella - musím přiznat, že jsem ho na začátku vůbec nepoznal a neidentifikoval. Naprosto autentická mizanscéna, skvělá výprava, povedená kamera, přesvědčivé herecké výkony... Vysoký standard produkce BBC! Škoda jen, že to má pouhých pět dílů... (Radek99) 5*

Křehká slupka civilizace praská pod náporem chladu a hladu... Bývalý vojenský chirurg nucený připojit se k velrybářské výpravě zvolí konflikt s lidskou zrůdou, jejíž největší umění je přežít. Colin Farrell exceluje v roli harpunáře Henryho Draxe a povznáší sledování Severních vod na zvrhlou zábavu ukazující člověka v celé jeho nahotě. O'Connellův Sumner se to snaží balancovat filozofováním pod vlivem laudana a z bible naučeným miluj bližního svého, ale pouze prohrává předem prohraný boj o svou morální integritu. Krásná příroda, syrový přístup k zobrazení násilí. Něco mezi Zmrtvýchvstáním a Srdcem temnoty. Nejsem vybíravej. Já sežeru všechno. Mozky, střeva, koule. (3DD!3) 4*

Tak tohle je přesně typ seriálu/mini série, kterej rozhodně můžu a potřebuju. Hned od začátku dobově vtahující, špinavý, atmosferický jak blázen. Výpravu kocábky a její ne zrovna úplně pohodové posádky do totálně nehostinného prostředí Severních vod jsem v sychravých podzimních nocích při zapálených svíčkách prožíval plnými doušky. Jak jsem psal, tvůrcům se podařila vytvořit syrová, hutná atmosféra, žádné zbytečné tlačení na pilu či efekt, věřím, že takhle nějak to fakt mohlo vypadat. K tomu víc než ucházející technické - vizuální zpracování. Explicitní lov velryb a tuleňů se dostane pod kůži a samotnou kapitolou na závěr je postava Henryho Draxe v podání popíči hrajícího Colina Farrella. Tenhle fešák střihnul tak hnusnou, odpornou ďábelskou a při tom, jak se zde píše, zároveň charismatickou postavu takovým způsobem, že na něj dlouho nezapomenu. V jeho přítomnosti a navíc na jedné lodi, to bych radši od rána do večera míchal pinďourem chilli omáčku z morugy. Prvni tři epizody exceletní, zbylé dvě "jen" nadprůměrné. 8/10 (oLí) 4*

VELKÁ RECENZE
Do přístavního baru, kde se ospale povaluje pár pijanů, se vpotácí zarostlý muž. Už jeho přítomností jako by vzduch ztěžknul a nálada klesla. Harpunář Henry Drax za rozbřesku odplouvá na dlouhou arktickou výpravu a chce si dát poslední drink. Než se však monstrózní muž nalodí, ukáže se, že jako zrůda nejen vypadá. Ale i jedná.
Seriál Severní vody, který je od pátku k vidění na českém HBO, se odehrává v roce 1859, na sklonku slávy velrybářských výprav. A jako stejnojmenná knižní předloha Angličana Iana McGuirea, jež byla před pěti lety nominována na Bookerovu cenu, si zakládá na syrovém líčení světa, kde to páchne terpentýnem, rybí moučkou i lidskou močí.
McGuire napsal nesmlouvavě realistickou prózu, v níž lze cítit mnoho vlivů, v první řadě ozvuky slavné Bílé velryby od Hermana Melvilla, ale také temné texty Josepha Conrada či Cormaca McCarthyho. Zatímco v Bílé velrybě však šlo o symbolickou honbu za přízračným kytovcem, v Severních vodách není místo pro metafory ani mystiku. Jen pro upachtěnou lidskou snahu vydělat na velrybářském byznysu, který už pomalu upadá.
Pětidílný seriál, jemuž vévodí Colin Farrell v roli až obludně zvrhlými pudy poháněného Henryho Draxe, zdařile zachycuje zmar a špínu druhé poloviny 19. století, kde pod slupkou viktoriánského života bujely pojistné podvody či kšefty a lidský život měl menší hodnotu než šustění bankovek.
S lodí Volunteer neboli Dobrovolník posádka absolvuje výpravu, na které se mnozí dobrovolně ukrývají před světem. Třeba bývalý armádní lékař Patrick Sumner tvrdí, že se chce přidat k mužstvu, jen než se vyřeší příbuzenské spory o dědictví. Aby se udržoval v činnosti a také vyšel finančně.
Ani kapitán, ani ti, kdo cestu financují, nejsou naivní. Pohnutky irského veterána však nikdo neřeší. Na palubě se nikdo na nic neptá, však se ukáže, kdo má jakou povahu a co je zač.
Režisér Andrew Haigh věrně překlápí úsporně napsanou předlohu do obrazů, které se přes diváky valí jako mazlavé pláty tuleního a velrybího tuku. V příběhu není čas na finesy, loď Volunteer se brodí vodami, kde stále přibývá ledových ker; posádka se na jejich povrch vydává, jakmile spatří živočichy, které lze přeměnit v obchodovatelnou komoditu.
Žádné dobrodružství či snaha vykreslit námořnický svět jako prostor pro tvrdé, ale férové jednání na vlnách, které se šlehajícím větrem a nepřízní počasí přinášejí také svobodu. Jen dřina, robota a chladnokrevné vyjádření domnělé převahy pána tvorstva, jenž v kytovcích a ploutvonožcích vidí pouhou upocenou příležitost k výdělku.
Četné záběry na loď či člověka ztrácejícího se uprostřed majestátního ledu jasně napovídají, že posádka se noří do prostředí, které vedle chladné vznešené krásy budí také respekt. Ale tentokrát příroda nemusí trestat lidskou zpupnost tak jako v románu a seriálu Teror s podobnou zápletkou.

SEZNAM EPIZOD
1.série (2021)
DÍL 1: Ejhle, člověk (Behold the Man) - Patrick Sumner chce uniknout hrůzné minulosti a vydává se na osudovou cestu do Arktidy, která ho zavede k drsnému harpunáři Henrymu Draxovi.
DÍL 2: My lidé jsme ubohá stvoření (We Men Are Wretched Things) - Sumnerovo dobrodružství se změní v noční můru, když je jeden z členů jeho týmu zabit. Navzdory neexistujícím důkazům je Sumner přesvědčen, že pachatelem je Henry Drax.
DÍL 3: Člověk člověku vlkem (Homo Homini Lupus) - umner učiní objev, který vyvolá Draxův vražedný vztek. Ukáže se, že Cavendish je pro Baxterův a Brownleeho plán zásadní. Arktická bouře ohrožuje bezpečnost posádky na lodi.
DÍL 4: Ďáblové země (The Devils of the Earth) - Draxovi se naskytne příležitost k útěku. Nejprve musí přesvědčit Cavendishe, aby mu pomohl. Ottova vize se začne zhmotňovat, když se Sumner při honu na medvěda dostane hluboko do ledového zapomnění.
DÍL 5: Žít znamená trpět (To Live Is to Suffer) - Po uzdravení v misionářské chatrči se Sumner vrací do Hullu, aby požádal Baxtera o peníze na nový život. Dokáže porazit své démony? A viděl opravdu Henryho Draxe naposledy?

DABING
1.DABING (HBO)
V českém znění: Petr Neskusil - Jack O'Connell (Patrick Sumner), Filip Jančík - Colin Farrell (Henry Drax), Marek Holý - Sam Spruell (Cavendish), Martin Sobotka - Stephen Graham (Brownlee), Bohuslav Kalva - Tom Courtenay (Baxter), Jan Szymik - Peter Mullan (Kněz), Oldřich Hajlich - Kieran Urquhart (Jones), Svatopluk Schuller - Roland Moller (Otto), Petr Gelnar, Jan Battěk, Jiří Valšuba, Tereza Chudobová a další
Překlad: Jiří Kobělka
Dialogy: Kateřina Fuková (1,4), Dagmar Novotná (2,3), Lucie Rusiňáková (5)
Zvuk: Dušan Matuška
Produkce: Markéta Stegbauerová
Režie: Kateřina Fuková
Pro HBO vyrobila Společnost SDI Media - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3.12.2021
Premiéra USA: 15.7.2021 AMC+
Premiéra Velká Británie: 10.10.2001
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 3.12.2021
 
Tvůrci a herci
Andrew Haigh (Režie), Andrew Haigh (Tvůrce), Kate Ogborn (Produkce), Tim Hecker (Hudba), Nicolas Bolduc (Kamera), Jonathan Alberts (Střih), Matthew Hannam (Střih),Kahleen Crawford (Casting), Emmanuel Frechette (Scénografie), Beatrix Pető (Scénografie), - (Kostýmy), Jane Tattersall (Zvuk), Ian Rankin (Zvuk), Judit Halász  (Masky), Andrew Haigh (Scénář), Ian McGuire (kniha) (Předloha), Colin Farrell (Herec), Jack O'Connell (Herec), Eliza Butterworth (Herec), Stephen McMillan (Herec), Tom Courtenay (Herec), Stephen Graham (Herec), Kris Hitchen (Herec), Pal Espen Kilstad (Herec), Peter Mullan (Herec), Roland Moller (Herec), Sam Spruell (Herec), Mark Rowley (Herec), Tony Pitts (Herec), Daniel Weyman (Herec), Jonathan Aris (Herec), Paul Brennen (Herec), Natar Ungalaaq (Herec), Nive Nielsen (Herec)
 
2021/289/Velká Británie/Drama, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Točilo se v Maďarsku a v Norsku na Špicberkách.
- Na mieste natáčania nebol takmer žiadny signál. Aby si štáb skrátil dlhé chvíle, postavili na lodi vlastný bar. Ten však nenavštevoval Jack O'Connell a Colin Farrell, pretože sú obaja abstinenti.
- Kvôli extrémnemu počasiu a podmienkam nemohli herci a štáb pravidelne skúšať.
- Natáčanie jednej scény bolo prerušené kvôli vpádu mroža na scénu filmovania.
- Herci a štáb žili 6 týždňov za polárnym kruhom na dvoch malých lodiach.
- Aby sa Colin Farrell pripravil na úlohu Henryho Draxa, jedol denne až 8 jedál a pravidelne cvičil. Tento režim nekonzultoval so žiadnym lekárom, ani trénerom a vytvoril ho na základe historických fotografií boxerov a námorníkov z viktoriánskej doby.
 
Odkazy