Setkání v červenci / Setkání v červenci (1978/85/Československo/Komedie) 72% -Originál DVD-

21.01.2024 09:28
JEDNOU VĚTOU
„Úsměvný příběh o jedné romantické prázdninové lásce, přátelství a životních hodnotách“

OBSAH
Jakub na střední škole těžce bojuje s angličtinou. Má ovšem movité rodiče, a ti pro synka nelitují peněz. Zaplatí mu prázdninový pobyt v jazykovém táboře, kde se má připravit na reparát. Když mladík dorazí na místo, zažije otřes: jeho lektorkou je nenáviděná profesorka Klára Fišerová, právě ta, která ho nechala propadnout! Navíc má s sebou pětiletého synka Davida, a ten je pěkné kvítko. Jakub je znechucen vývojem událostí a rozhoduje se pro rafinovaný protitah. Celá věc se mu ale vymkne z ruky i ze srdce...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Setkání v červenci sděluje civilním a zároveň snad až příliš bezstarostně letním způsobem, že žena hledá ve svém protějšku především otce svých dětí, otce milujícího, přirozeného a trochu bezstarostného. S takovou může i propadlík s mlékem na bradě přehrát v milostných hrách bohatého, seriózního, etablovaného a uznávaného muže v ideálním věku. Vševidoucí divák tak může na rozdíl od společnosti pochopit odchylku od nepsaných, ale všem známých představách o tom, co je správné a co ne. Přesněji řečeno, on vidí příběh milostného vzplanutí mezi učitelkou a žákem tak, že je v oněch nepsaných společenských konvencích právě tento vztah tím správným a úspěšným Edou ten špatný. Nikdy se tak neocitne v nebezpečí, že by se stal špatným soudcem a byl nucen něco přehodnocovat. Film vychází vstříc divákovi, aby si mohl dál vězet v té letní bezstarostnosti. Film tam zůstává s ním a činí se tím i mnohým jiným nevýrazným - pozornost na sebe strhává jen Tomáš Holý, jehož dětské herectví je velmi dobré. Či spíše sympaticky předvádivé - což trošku zlehčuje Kaiserově postavě i divákovi si jej zamilovat. Další krok vstříc... Ten film s námi chce až příliš dobře vycházet. Ale s takovou vlezlou hudbou? To přehnal... Well, you prefer love, but I prefer other movies of Kachyňa. (Subjektiv) 3*

Neuváženě namíchaný koktejl veselých chvilek a pseudozakázaných emocí, které režisér jednu chvíli prezentuje jako dramatickou událost s nejzávažnějšími důsledky, aby to vzápětí spláchnul řešením uváženým a uvěřitelným jako slova Vojtěcha Filipa o pouhých 170 obětech komunistického (respektive socialistického) režimu. Rebelující trio hlavních hrdinů dá realitě na frak především pohádkovým závěrem, který vás zdaleka nezahřeje na duši jako "angličtina" Daniely Kolářové (ta vám totiž alespoň zvedne sebevědomí). (Gemini) 3*

Režie Kachyňa? Smutné zjištění. Pěkný příběh utopený ve filmařské béčkovosti, v onom jejím druhu, který je typický pro (pod)průměrné české filmy té doby. Chabý scénář, hloupé dialogy, nepřesvědčivě vystavěné konsekvence. Tvůrčí prázdnota. Pitomá muzika. K tomu přeplácanost fenoménem Tomáš Holý. Jestliže jisté populární komedie na něm stojí, tento film se jím spíše drolí (nikoli jeho vinou – stačilo by tolik neexponovat jeho copyright značku roztomilého dareby). Starý ženich a jeho matka, usilující o Davidovo odložení – trapné. Přes to všechno průběžně prosakují hezké přesvědčivé momenty, naštěstí právě některé jaderné duety Holý – Kaiser a Kolářová – Kaiser, takže linie příběhu nějak funguje. Sem tam se objeví kompozičně zajímavý záběr, náladově silná scéna. Kdybych se rozhodl pro nekritickou exegesi, vyzdvihl bych motiv nočního kruhu mládí kolem ohně, z nějž je reperent Jakub vytrhován a opět do něj (i se svou učitelkou) absorbován, až tam šťastně skončí všichni tři. Zda se jedná o hluboký jímavý křehký příběh nebo naivní pseudoromantiku, neřeším. Ke konci filmu se ukazuje, že jde o život (jakkoli musí mít skeptický divák tendenci hodnotit závěr z hlediska kolegyně učitelky). Trvalým přínosem do dějin české kinematografie je zajisté bezradnost, s níž se Kolářové plavky snaží pokrýt její pubické ochlupení. (Adam Bernau) 2*

VELKÁ RECENZE
Scenárista Ota Hofman je spojený především s tvorbou pro děti režiséra Jindřicha Poláka, na svém kontě má však i spolupráci s Karlem Kachyňou. V letech 1973–1978 společně realizovali čtyři filmy: teenagerovskou romanci Láska (1973), dětské retro Robinsonka (1974), pohádku Malá mořská víla (1976) a romantickou komedii Setkání v červenci (1978). Snímek v lehkém duchu rozehrává na svou dobu odvážné téma milostný vztah učitelky a jejího studenta. Středoškolák Jakub (třiadvacetiletý Oldřich Kaiser) má dělat reparát z angličtiny, a bohatí rodiče mu proto zaplatí prázdninový jazykový kurz. V tom však působí právě nenáviděná, rozvedená učitelka Klára (Daniela Kolářová), která Jakuba nechala propadnout. Pětiletý Klářin synek (Tomáš Holý) ovšem hledá nového tatínka a vehementně podporuje nečekaný cit, který mezi nesourodou dvojicí vznikne.
Klára Fišerová, rozvedená učitelka angličtiny a matka pětiletého Davida, se ke své nelibosti setká na prázdninovém jazykovém kursu se svým studentem Jakubem, kterého nechala propadnout. Také Jakub je rozladěn, že v kursu, kde se má připravovat na opravnou zkoušku, ho zase bude učit nenáviděná Fišerová. Rozhodne se pobyt učitelce řádně „osladit“. Využije k tomu učitelčina synka, s kterým provádí různá rošťáctví. Temperamentnímu Davidovi se však Jakub i všechno, co spolu vyvádějí, velmi líbí. A nakonec, právě Davidovým vlivem, se z Kláry a Jakuba stanou víc než přátelé. Klára má vážnou známost se čtyřicetiletým Edou. Navštíví ho s Davidem i Jakubem v domě, kde žije s matkou. Edovi i jeho matce David vadí, a proto navrhují Kláře, aby synka dala ke své matce. Po této snobské návštěvě si Klára uvědomí, že o Edu nestojí a přijme čistou Jakubovou lásku. Protoulá s ním celou noc. I v dalších dnech prožívají Jakub i Klára chvíle nezkaleného štěstí. Také malý David je spokojen. Starší Klára si uvědomuje, že tento vztah nemůže trvat věčně. Rozhodne se odjet ještě před koncem kursu. Syn ji však donutí k návratu. Zdá se, že alespoň prozatím je vše v pořádku.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.7.1978
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.1998 (VHS) Centrum českého videa
Poprvé na DVD: 1.7.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Karel Kachyňa (Režie), Miloš Stejskal (Produkce/Vedoucí výroby), Karel Vejřík (Produkce/Vedoucí výroby), Zdeněk Liška (Hudba), Jan Čuřík (Kamera), Miroslav Hájek (Střih), Karel Vacek (Scénografie), Eliška Kachyňová-Nová (Kostýmy), Bohumila Maršálková (Kostýmy), Ivo Špalj (Zvuk), Pavel Jelínek (Zvuk), Jiří Šimon (Masky), Ota Hofman (Scénář), Karel Kachyňa (Scénář), Daniela Kolářová (Herec), Oldřich Kaiser (Herec), Tomáš Holý (Herec), Svatopluk Matyáš (Herec), Vlasta Fabianová (Herec), Emma Černá (Herec), Roman Čada (Herec), Jaroslav Drbohlav (Herec), Don Sparling (Herec), Lenka Pichlíková (Herec), Hana Kazdová (Herec), Daniela Vacková (Herec), Milada Vnuková (Herec), Zuzana Fišerová-Svátková (Herec), Dana Bartůňková (Herec), Renata Bauerová (Herec), Dagmar Čárová (Herec), Barbora Štěpánová (Herec), Vladimíra Wackenreuterová (Herec), Petr Bednář (Herec), Pavel Marek (Herec), Richard Maška (Herec), Michal Pešek (Herec), František Michálek (Herec), Slávka Hamouzová (Herec), Milena Steinmasslová (Herec), Jiří Ornest (Herec)
 
1978/85/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Daniela Kolářová na roli dělala kamerové zkoušky, přesto měl její osud v rukou Tomáš Holý, její seriálový syn. Režisér Karel Kachyňa mu dal na výběr pět hereček a sám si tak mohl určit, jakou bude chtít za maminku. On sám si pak vybral Kolářovou.
- Mejdany po večerech byly na denním pořádku. „Táboráky a veselí pokračovalo i v privátní podobě," přiznala Eliška Kachyňová, dcera slavného režiséra, která měla na starosti kostýmy.
- Po celou dobu natáčení rostly hojně houby. Catering den co den připravoval pochoutky jen z hub, které herci nebo štáb nasbírali. Každý den na jiný způsob. „Byl jsem jich už tak přejedený, že jsem je pak několik let vůbec nemohl ani cítit," zavzpomínal režisér Kachyňa.
- Natáčení probíhalo na zámku Roztěž u Kutné Hory (stejně jako později seriál "Život na zámku").
- Ve filmu hraje Tomáš Holý pětileté dítě, ve skutečnosti mu bylo už 8 let.
- Schválení literárního scénáře 23.7.1976, začátek natáčení 1.2.1977, schválení technického scénáře 4.4.1977, konec natáčení 19.1.1978, promítání povoleno 16.2.1978.
- Snímek měl společný rozpočet s filmem Čekání na déšť, oba byly natáčeny souběžně.
 
Odkazy