Serenity / Serenity (2005/119/USA/Sci-Fi, Akční, Dobrodružný, Thriller) 75%

21.01.2024 09:28
JEDNOU VĚTOU
„Vesmírná loď Serenity je lapená uprostřed intergalaktické války.“

OBSAH
Hustě osídlené galaxii vládne Aliance, která vznikla spojením sil pozemských velmocí USA a Číny. Válečný veterán Malcolm Reynolds je kapitánem plavidla s idealistickým názvem Serenity. Vydělává si na živobytí jako podřadný zlodějíček a nájemný převozník. Posádku jeho lodi tvoří jeho věrná kamarádka Zoë, její muž a zároveň pilot Wash, opravářka Kaylee a svalovec Jayne. V momentě, kdy na palubu přibere dva nové pasažéry, se dostane do mnohem větších potíží, než na které je připraven. Mladý doktor a jeho sestra River, která oplývá telepatickými schopnostmi, totiž prchají před tajnou vládní organizací, která se snaží z dívky vytvořit dokonalého zabijáka. Vesmírná loď na sebe upoutala nejen pozornost vládních sil, ale i galaktických pirátů a dalších nepřátel. Další nebezpečí se ale skrývá v samém srdci Serenity... (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Serenity je zjevením, které zčásti dokončuje Firefly a je i bez "svého" seriálu dobrým filmem. Pro seriál a fanoušky je Serenity darem z nebes, protože ukončuje několik linií a jako "poslední dvou díl" nemá na poli seriálů konkurenci. Znalost seriálu není podmínkou, ale je výhodou. Postavy, ke kterým budete mít seriálem vybudovaný krásný vztah, na vás pak působí o stupeň lépe a chápete několik motivačních prvků, které by zůstali jinak v pozadí. Joss Wheon také vytahuje tajné eso z rukávu, tedy spíše dvě. Jedním je Chiwetel Ejiofor, který se stává tím chybějícím elementem k seriálu, který neměl "velkého chladného zlého chlapa, který vás zničí...". Jeho role je perfektní, brilantně zvládnutá a chladná. Druhým esem je Summer Glau, její potenciál je konečně rozvinut, její schopnosti předvedeny a její postava se pro mě stává synonymem seriálu (vedle kapitána Reynoldse). V rámci seriálu je film na jasných 5* bez jediného špatného slova, bez seriálu je to velmi zajímavé sci-fi, které potěší atmosférou a tempem, ale možná nebude naprosto přívětivé "neznalému". Vím o čem mluvím, poprvé jsem film viděl bez seriálových znalostí. Užil jsem si ho jako trochu jiné sci-fi, ale nemiloval jsem postavy od prvního okamžiku a hledal k nim cestu. Fanoušci musí křičet radostí. Dostali svou třešničku na dort jménem Firefly. Bez vážnější vady, bez hromady řečí a s dějem, který (vzhledem k rychlosti seriálu) obsahuje příběh minimálně jedné sezony. Joss Whedon ukázal, že když chce umí splnit sny fanoušků.... Jen tak dál. (Djkoma) 5*

Pro mě opravdu překvapení po celkem hodně dlouhé době se objevilo další velmi dobré sci-fi odehrávající se v komnatách vesmíru. Berme v potaz, že film vznikl na úkor zakončení (prý) jednoho z nejlepších sci-fi seriálů Firefly, který po první sérii nenávratně ukončili. Autoři do svého díla zabudovali i špetku humoru, který příjemně uvolňuje příběh. Nakonec mě příjemně překvapili vesmírnou bitvou, která se celkem dobře povedla. Velmi doporučuji hlavně milovníkům sci-fi, kteří by od tohoto filmu neočekávali pecku. Příjemně totiž překvapí. (Malarkey) 4*

Serenity je výpravnějším, trikovějším a bombastičtějším Firefly. Konečně zde byl na plno využit potenciál ukrytý v postavě River. Vše, co bylo výborné na seriálu, zůstalo výborné i tady, a navíc filmový formát posádce kapitána Malcolma Reynoldse prostě sluší. Takovéhle zakončení si narychlo ukončený seriál prostě zasloužil, jako takovou náplast na nečekaně utrženou ránu. Nejsem si ale jistá, jestli kvality filmu budou schopni docenit diváci, kteří seriál neviděli, protože v mnoha případech vůbec nemůžou tušit, o co vlastně jde, nebo kdo je kdo. Obávám se, že ve většině případů nebudou, protože jinak by tady snad nemohlo být takové množství negativních komentářů a nízkých hodnocení. Kromě silné stylizace byl totiž Firefly plný vtipných narážek, sebeironie a občas i parodie. Navíc spousta věcí, které se tu tak nějak vyřeší nebo stanou nemají bez hlubšího kontextu žádný význam, třeba vztah Kaylee a Simona nebo Zoe a Washe a spousta narážek a vtípků prostě nemůže bez znalostí souvislostí vyznít tak, jak má. Seriálu jsem plné hodnocení nedala kvůli pomalému rozjezdu a náhlému ukončení, ale Serenity si ho bez mrknutí oka zaslouží. (Galadriel) 5*

VELKÁ RECENZE
Jestli tuhle recenzi bude číst nějaký Čecho-Američan, ulítávající na televizním seriálu Firefly, zřejmě mi přijde zapálit auto, ale jsem holt ochoten podstoupit tohle riziko (mám ho pojištěný, takže směle do toho ;). Věrný své zásadě nečíst knižní předlohy, aby pak v kině nesténal, co zase vystřihli, jsem s klidem přešel fakt, že bych měl k Serenity nakoukat Whedonův seriál Firefly. Ostatně i sám božský Joss Whedon, uctívaný fanoušky na celém světě (zdravíme Jirku Pavlovského ;), byl dotlačen marketingem Universalu k prohlášení, že na tenhle film se může jít podívat každý. Na konci citátu má být hvězdička a někde dole mikroskopickým písmem vyznačeno "akorát v tom budete mít děsnej bordel".
Kvůli ději však Serenity trhat na kusy nebudeme, ostatně i pro nezúčastněného laika, který nebaští sci-fi seriály dnem i nocí, to bude jen taková megalomanštější variace na Černočernou tmu nebo Riddicka. Spousta ostrých hochů, co deset minut, to nová postava, o které nic nevíte, ale celá posádka jí zná a nemá potřebu vám něco vysvětlovat a jeden černoch, který si to štráduje z planety na planetu, používá nervové fígly princezny Xeny a porcuje lidi katanou. Základní zápletka prostě není nic nečekaného a její vyvrcholení je vidět už od prvního nájezdu do dějové zatáčky, protože Whedon neprozřetelně rozestaví hrací kameny na ty správné pozice během prvních deseti minut, možná i proto aby nakopnul fanoušky seriálu nějakým tím pomrkáváním. Co ovšem potěší každého je atmosféra Serenity. Srovnání s Černočernou tmou jsem nezvolil nadarmo, protože i Serenity patří do úzkého žánru tzv. organických sci-fi. Každý tu sice má vesmírnou loď a řada zdejších výdobytků se ještě v našich hypermarketech neválí, ale všechno je ušmudlané, pořád ještě se chlastá pálenka, střílí z pistolí a po naleštěných interiérech Hvězdných válek tu nikdo ani neštěkne.
Serenity je označována za vesmírný western, což by mohlo částečně omluvit prkennost některých herců. Především Nathan Fillion má s přehráváním drsného valibuka, kapitána Malcolma, občas značné problémy a většinou ho zachrání spíš jazyk přibroušený scenáristou, než skutky nebo herecký výkon sám o sobě. To lze ostatně říct o většině postav - nic moc zahrané, ale velmi solidně napsané, tady si Whedon užívá a jasně dokazuje, proč u něj Universal vyžebral celovečerák ke zrušenému seriálu. Fandovská základna totiž narostla a chce všechno co dělá Whedona Whedonem, pokud možno v devadesátiminutovém balení, aby to pak mohla za fanatického hučení vynést až do Top 250 filmů na IMDb.
Což je fakt, dostatečně devalvující v mých očích tenhle žebříček. Na Serenity se dá leccos pochválit - některé postavy mají občas dobré hlášky, tajemná River, kolem které se celá zápletka točí, se občas zblázní a vymlátí bar v ďábelském kung-fu stylu (tady umějí kung-fu všichni, zjevně povinná výbava, Chad Stahelski naštěstí stihnul na Matrixech od Yuen Woo-Pinga odkoukat celkem dost a zaslouží upřímnou pochvalu) a pak je tu jedna velmi pěkná scéna střetu mnoha vesmírných lodí, ve které už sice trikařům dochází dech, ale pořád ještě je to parádní podívaná.
Všechno kolem je však bohužel vyplněno televizní vatou a v tomhle případě to sice nemyslím úplně pejorativně, ale když si uprostřed filmu odběhnete pro popcorn, přijdete tak maximálně o jedno ironické pokrčení obočí (to tu postavy dělají často, zřejmě to na fanoušky účinkuje jako svěcená voda). Veleslavný čtyři minuty dlouhý záběr (ve skutečnosti je v něm neviditelný střih) si Whedon vytáhne z rukávu v samotném úvodu (určitě si všimnete). Sám určitě moc dobře věděl, že Evropanovi nezasaženému jeho seriálem propluje Serenity jedním uchem tam a druhým zpátky. Film je ve své podstatě hrozně sobecký, protože se nevrací k osudům žádné z postav. Je to jako když přijdete na párty ke kamarádovi, nikoho tam neznáte, chvilku si pokecáte s jedním, dvěma lidmi, protože vás něčím zaujali, hrozně se tam sežerete a jdete domů. Druhý den sice máte relativně fajn pocit z prokaleného večera, ale těžko si vzpomenete na kohokoliv z těch lidí... nemáte potřebu, protože je neznáte.
Tuhle šanci Whedon zahodil předem a odsoudil se tak v očích neználků k prostému průměru na hodnotící stupnici. Možná kdyby byla Serenity trochu odvázanější, alespoň tak abychom na rozjeté horské dráze plné hlášek, výbuchů a klišé, kterým se Whedon tak obratně vyhýbá (aby do nich stejně v závěru spadl až po kolena), prominuli důležitým postavám jejich chybějící osudy. Přemíra adrenalinu by ale zase mohla naštvat hardcore fanoušky série. Tomu říkám dilema... Pokud se ho ale Whedon rozhodl vyřešit takhle, je uvedení filmu do kin jen důkazem bezohlednosti a nenažranosti hollywoodských studií.

Ocenění:
The Saturn Awards
2006 - Summer Glau (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
2006 - Nejlepší sci-fi (nominace)

DABING
V českém znění: Jan Šťastný - Nathan Fillion (Mal), Filip Jančík - Sean Maher (Simon), Bohdan Tůma - Chiwetel Ejiofor (Agent), Martina Hudečková - Gina Torres (Zoe), Ludvík Král - Adam Baldwin (Jayne), Tomáš Juřička - Alan Tudyk (Wash), Miroslava Součková - Jewel Staite (Kaylee), Anežka Pohorská - Summer Glau (River), Bohuslav Kalva - Ron Glass (Pastor Book), Libor Terš - David Krumholtz (Mr. Universe), René Slováčková - Morena Baccarin (Inara), Zuzana Skalická, Zdeněk Mahdal, Petr Neskusil, Pavel Dytrt, Julie Alexandridisová, Terezie Taberyová, Kristýna Valová a další
Překlad: Milan Stejskal a Pavel Zatloukal
Zvuk: Dušan Matuška
Úprava dialogů a režie: Martin Těšitel
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro Universal Pictures 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR:
Premiéra USA: 30.9.2005 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 31.5.2006 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 31.5.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 40 400 000
Náklady (Rozpočet) - $ 39 000 000
 
Tvůrci a herci
Joss Whedon (Režie), Barry Mendel (Produkce), David Newman (Hudba), Jack N. Green (Kamera), Lisa Lassek (Střih), Anya Colloff (Casting), Amy McIntyre Britt (Casting), Barry Chusid (Scénografie), Larry Dias (Scénografie), Ruth E. Carter (Kostýmy), Ron Bartlett (Zvuk), Camille Calvet (Masky), Greg Nicotero (Masky), Howard Berger (Masky), Christopher Allen Nelson (Masky), Jennifer Bell (Masky), Joss Whedon (Scénář), Nathan Fillion (Herec), Gina Torres (Herec), Alan Tudyk (Herec), Morena Baccarin (Herec), Adam Baldwin (Herec), Jewel Staite (Herec), Sean Maher (Herec), Summer Glau (Herec), Ron Glass (Herec), Chiwetel Ejiofor (Herec), David Krumholtz (Herec), Michael Hitchcock (Herec), Sarah Paulson (Herec), Nectar Rose (Herec), Glenn Howerton (Herec), Tamara Taylor (Herec), Demetra Raven (Herec), Colin Patrick Lynch (Herec), Logan O'Brien (Herec), Terrell Tilford (Herec), Rick Williamson (Herec), Erik Weiner (Herec), David Sobolov (Herec), Peter James Smith (Herec)
 
2005/119/USA/Sci-Fi, Akční, Dobrodružný, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Na DVD je skrytý, tajný bonus (jako na spoustě DVD, jen se musí umět najít). V pravé části obrazovky uprostřed, co vypadá jako useknutý trojúhelník s kroužkem, je aktivní místo. Po rozkliknutí se objeví DVD bonus s animovanou reklamou v japonském stylu na FruityOatyBars (müssli tyčinky), která aktivovala u River Tam bojové schopnosti v baru. Reklama je, podle slov Josse Whedona, odkaz na pana Sparkla ze seriálu Simpsonovi.
- Na Rotten Tomatoes se film umístil na 5. místě v žebříčku „50 nejlepších TV adaptací všech dob“.
- Prvních devět minut filmu bylo umístěno na internet jako propagace před uvedením Serenity.
- Události ve filmu Serenity se odehrávají šest měsíců po poslední epizodě seriálu Firefly (2002). Toto období přemostily tři knihy komixů vydané v létě 2005 (publikované nakladatelstvím Dark Horse comics a napsané Jossem Whedonem a Brettem Matthewsem).
- Při objevení mrtvol na Mirandě v zapečetěné místnosti, těsně před tím, než začne River mluvit čínsky, můžeme vidět tělo starého muže v laboratorním plášti se zlatými botami. Tyto boty jsou Nike Flightposite III, basketbalové boty navržené Kevinem Garnettem a uvedené na trh v roce 2001.
- Malcom odkazuje na báseň "The Rime of the Ancient Mariner" od Samuela Taylor Coleridge. V této básni námořník zastřelí albatrosa, což způsobí smrt jeho posádky a zničení jeho lodi.
- Joss Whedon říká v komentáři na DVD, že Chiwetel Ejiofor, Nathan Fillion, Summer Glau a Sean Maher sami prováděli většinu svých kaskadérských kousků. Summer Glau, ve skutečnosti výborná tanečnice, využila své taneční dovednosti ve dvou soubojích.
- Po nalezení prvního mrtvého těla v bílém městě můžeme vidět zvláštní schody s rampou. Jde o přesnou kopii schodů na Robinson Square ve Vancouveru v Kanadě, navrženými Arthurem Ericksonem.
- Počet mrtvých: 74
- V závěrečných titulkách se objeví hudební téma seriálu Firefly (2002) v kytarové verzi.
- Malův drink, Ng Ka Py, je čínská brandy. Můžeme ji zahlédnout ve filmu v jeho ubikaci a také si o tento drink řekl v baru v první scéně epizody „The Train Job“ v seriálu Firefly (2002).
- Washova bunda má znak Leonovovy mise z 2010: Druhá vesmírná odysea (1984) na jedné ruce a skutečný znak Russian Intercosmos na druhé.
- Klíčová fráze, kterou Dr. Simon Tam používal k uspání River, "Eta Kooram Nah Smech!" znamená v ruštině v přeneseném slova smyslu „to je hodně vtipné“.
- Mezi budovami v úvodní sekvenci (kdy vypravěč popisuje proces „teraformingu“) můžeme zahlédnout Emirate Towers, hlavní dominantu siluety Dubaje ve Spojených Arabských Emirátech. Mrakodrap v popředí na stejném záběru je založen na designu sira Normana Forstera, včetně ředitelství Commerzbank ve Frankfurtu a HSBC budovy v Hong Kongu.
- Jeden z videoklipů hrajících na monitorech Mr Universe v jeho základně je reklama Blue Sun z epizody „The Message" seriálu Firefly (2002).
- Kávovar v kuchyni Serenity je designový kávovar firmy Siemens od F.A. Porsche.
- Jde o první film uvedený Universalem na HD-DVD.
- Když posádka poprvé přijede do přístavu, Jayne brnká na kytaru „Ballad of Serenity“ – úvodní znělku ze seriálu Firefly (2002).
- Dva vraky lodí mají registrační číslo C57D jako odkaz na film Zakázaná planeta (1956). Na jednu z nich ukazuje Jayne při průzkumu, druhá je záchranná signální loď. Joss Whedon říká na komentáři na DVD, že název světa „Miranda“ si vypůjčil ze Shakespearovy hry „Bouřka“, ve které je postava takového jména, která říká „O brave new world that has such people in't!“ („Straň se světa, na kterém jsou takový lidé!“). Zakázaná planeta byla částečně založena na „Bouři“.
 
Odkazy