Sebastian / Sebastian (1995/87/Norsko, Švédsko/Drama) 39% -Originál DVD-

21.01.2024 09:27
JEDNOU VĚTOU
„Přátelství nebo láska?"

OBSAH
Sebastianovi je 16 let a vede šťastný život. Je pohledný po svých rodičích, má dobré přátele a ve škole se mu také daří. Tak jej vidí jeho okolí. Sebastian už ale delší dobu tajně miluje svého nejlepšího přítele Ulfa. Jednou se Sebastian pokusí Ulfa při hře políbit na ústa. Ten jej však odmítne, což uvrhne Sebastiana do ještě větší beznaděje. Uzavírá se před svými rodiči a přáteli. Teprve po dlouhé rozmluvě s dívkou, která je také do Ulfa zamilovaná, otevře se rodičům a přátelům. Okolí se postaví k Sebastianovi přátelsky a ten tak nalézá novou rovnováhu a také naději. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Prý "hledání sebe sama". Spíš bloudění mírně retardovaného mladíka. Naprosto příšerné, stupidní a nelogické dialogy, o hereckých výkonech nemůže být řeč. Ale pokud se Vám líbí běhání v parku, laškovné přeskakování kamaráda-kozy, dovádivé skotačení s míčem na pláži a unylé zamilované pohledy (pravda pohledných) puberťáků, podívejte se. Film snad snese jen teenager, který prochází comming-outem, zbytek by se měl vyhnou, a obloukem co největším. Za co ta jedna hězdička? Pár emociálních situací, ve kterých se Sebastian ocitl, mi připadlo trefných. (Radim) 1*

Film který někdo pořádně zkazil, na poměry gay filmů sympatičtí hlavní dva hrdinové a věci jako plakáty Doors či Nirvany tomu rozhodně dodávají civilní a nepřeslazený nádech. Aspoň v nějakém filmu se ukazuje že coming out nemusí být strašná hororová událost. Problémem jsou ale dost nelogické scény (hlavně ta ve vaně) a jakási snaha dát do filmu vše a zalíbit se divákovi. Na druhou stranu jsem u toho občas dost nasmál a myslím že při (mnoha) úpravách by to mohl být dobrý film. Takhle však jde víceméně o hloupost (a reklamu na colu). (Abdera) 2*

Největší slabinou tohoto filmu je neuvěřitelně předvídatelný scénář. Ono rádobyhledání sebe sama je pro diváka nudné natolik, že se neustále bude dívat na hodinky, kolik času mu ještě zbývá. Naprosto unylá a neinvenční hudba už to vůbec nezachrání. A stupidní dialogy, jak píše Radim, už teprve ne. Celý film se navíc bere smrtelně vážně. Přesto si jednu hvězdičku zaslouží, a to za Sebastianovo vyprávění pohádky o Červené Karkulce. To byl skutečně jediný moment, který stál za to. (Disk) 1*

VELKÁ RECENZE
Nepopírám, že podle popisu děje byla má očekávání od tohoto filmu veliká. A nakonec je z toho mírné zklamání. Nevím, čím si to zklamání vysvětlit. Jistě, děj nebyl kdovíjak zajímavý, originální či objevný, ale dalo se na to koukat a nepřišlo mi to zase po dějové stránce nějak extrémně špatné. Naopak některé pasáže z coming-outu hlavního hrdiny byly velice zajímavé a například scéna koupání ve vaně jedna z nejpovedenějších v celém filmu. Ale v čem mě tedy ten film zklamal? Chvilku jsem nad tím přemýšlel a dobral jsem se závěru, že tím, co způsobilo mé zklamání, je výběr herců do hlavních rolí.
Mně se ti dva hoši v hlavních rolích vzhledově absolutně nelíbili. Rozhodně bych si do těchto rolí představoval někoho jiného, než dvě "máničky". Dlouhé vlasy hlavních hrdinů mi tam zkrátka velmi vadily, aniž bych dokázal říci, proč vlastně. Asi snad proto, že chvílemi jsem měl pocit, že místo dvou kluků sleduji dvě holky, a film tím ztrácel na efektivitě a důvěryhodnosti.
Casting zkrátka nebyl nejpodařenější a k těm dvěma hercům jsem prostě nezískal sympatie, které jsou nutné pro vcítění diváka do pocitů hlavní postavy. Takže za zazdění mých očekávání vlastně může casting. A ten casting zabíjí právě onen dobrý příběh, který by s trochu mně sympatičtějšími herci mohl být klidně i za pět hvězdiček. Ale to by tam museli být opravdu sympatičtější herci. Takhle je to jen za tři hvězdičky, ale i tak mi to přijde jako docela dobré hodnocení.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Švédsko: 3.11.1995
Premiéra Norsko: 3.11.1995 Norsk Filmdistribusjon
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 3.11.2008 DVD Edice
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Svend Wam (Režie), Lars Kolvig (Produkce), Petter Vennerod (Produkce), Hansi Mandoki (Produkce), Tom Colding (Hudba), Per Källberg (Kamera), Einar Egeland (Střih), Anette Mandoki (Casting), Crispin Gurholt (Scénografie), Kicki Ilander (Kostýmy), Christina Öhlund (Kostýmy), Ragnar Samuelsson (Zvuk), Christer Hööst (Zvuk), Christina Öhlund (Masky), Mia Hellekant (Masky), Svend Wam (Scénář), Petter Vennerod (Scénář), Hansi Mandoki (Scénář), Hampus Björck (Herec), Nicolai Cleve Broch (Herec), Ewa Fröling (Herec), Helge Jordal (Herec), Rebecka Hemse (Herec), Stig Torstensson (Herec), Johanna Sällström (Herec), Karin Livsey (Herec), Sara Alström (Herec), Sara Ahlström (Herec), Emil Lindroth (Herec), Mira Mandoki (Herec), Lena Olander (Herec), Bard Torgersen (Herec)
 
1995/87/Norsko, Švédsko/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Film je natočen na motivy románu "Svart kajal" od Pera Knutsense.
 
Odkazy