S tebou mě baví svět / S tebou mě baví svět (1982/82/Československo/Komedie, Rodinný) 82% -Originál DVD-

21.01.2024 09:27
JEDNOU VĚTOU
„Tři muži, tři ženy a šest dětí v báječné komedii o vzpouře manželek a neobvyklé prázdninové cestě.“

OBSAH
Každoroční pánská jízda tří otců se vlivem razantního zásahu manželek stává něčím jako mateřskou školou v zimní přírodě. Ukáže se, že v jistých situacích jsou otcové lepšími mámami nežli mámy samé, což platí hlavně tehdy, když mámy nejsou v dohledu. Jejich výchovné metody jsou velmi svérázné a vyvolávají plno zmatků a úsměvných situací....(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
V tom nejlepším slova smyslu civilní výkony ústřední pánské trojice mohou za to, že se pokaždé směju. Anebo že by to bylo kouzlo? Nebo to je tím, že se často sám sebe ptám - "Může mít někdo za kamaráda takovýho ptáka?" :) Zlidovělé hlášky, největší boss ze všech Július Satinský, výborná hudba (ta filmová, ne Helči Vondráčkové). Ale stejně - veselohra století?? To, že Pavel Nový naprosto v pohodě popisuje (byť lže, což divák ví) nevěru svojí krásné ženě (Zdena Studenková) a jeho amigos z toho mají hroznou legraci, mi právě legrační nepřijde. Co se na té chatě asi muselo dít jiné roky, když u toho ještě ty děti nebyly? A "vtípek", který kamarádi provedou ze všech sil se snažícímu Albertovi - tím myslím večeři pro Kateřinu, ne závěrečný koš - je za hranicí černého humoru. Čím víckrát to vidím, tím intenzivněji mě tyhle myšlenky napadají. Ale stejně to všechno mezi tím mám rád, což nechápu. Tehdy prostě ještě paní Poledňáková věděla jak na nás. (Gemini) 4*

Komedie o rodinné dovolené v malebné beskydské chalupě, kde se tři přátelé starají o 6 malých dětí. Muži jsou přesvědčeni, že právě jejich výchovné metody jsou mnohem lepší než pedagogické působení matek. Když ale manželky přijedou na kontrolu, dojde v rodinách na čas k vážným sporům. U téhle komedie jsem se vždy bavil tak napůl. Herci byli skvělí, a to jak ti velcí, tak i ti malí, ale nějak mě to nikdy pořádně nechytlo a určitě znám lepší české komedie než je tahle. Mé hodnocení: 60% (kingik) 3*

Tenhle film je tak rozporuplný, že je to až k nevíře. V základu funguje jako rodinná zábava, komedie, kde si taťka, mamka i děti najdou to svoje. Může to být také snímek (a tohle téma je v tomhle typu veselohry nezvykle sofistikované) o matkách, které už mají dost toho, jak jsou utahané z práce i domácnosti a logicky delegují na otce taky nějaké ty starosti. V mnoha ohledech je snímek doopravdy vtipný, bohužel často dost infantilně (posraný Matýsek, naražený bimbásek). Gemini má pravdu co se týče pánských hereckých výkonů a instrumentální hudby a atmosféru hodně moc dokresluje také prostředí hor a sněhu. Ale souhlasím také s Kamilem Filou, který někde napsal, že ten film je falešný v tom, že normalizaci zobrazuje jako bezčasí, dobu bez starostí a kontextu a co mi vadí nejvíc, jsou postavy, jejichž sobectví občas tvůrci vydávají za třeskutou zábavu. A v neposlední řadě také omílání toho snímku každého půlroku udělá s divákovou vstřícností své. Po těch letech, reprízách i výtkách dávám stále 70%, ale jak to bude dál, si nejsem jist. (Tosim) 4*

VELKÁ RECENZE
Pozdní režijní debut jednačtyřicetileté Marie Poledňákové získal v roce 1998 v diváckém hlasování status „nejlepší komedie století“. Toto populistické hodnocení však v širším kontextu filmu spíše škodí. Poledňáková nicméně v roce 1982 natočila snímek, který dlouhodobě konvenuje s představami většinového diváka o oddechové rodinné zábavě. Autorka si tento formát úspěšně vyzkoušela jako scenáristka a režisérka už v dvojici televizních komedií Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Jak dostat tatínka do polepšovny (1978), kde zdařile zkombinovala vztahové problémy dospělých s dětským protagonistou v podání Tomáše Holého. K filmu S tebou mě baví svět si Poledňáková opět napsala scénář na základě prostého zmnožení předchozích úspěšných atrakcí: partnerskou dvojici nahradila třemi manželskými páry a jednoho malého uličníka šesticí roztomilých zlobidel. Místo v letních exteriérech se režisérčin debut odehrává v zasněžených, zimních Beskydech. Tam se trojice hrdinů – lékař Albert (Július Satinský), dirigent Michal (Václav Postránecký) a zvukař Josef (Pavel Nový) – musí vypravit se svými dětmi. Tradiční „pánská jízda“ v horské chatě se tak z rozhodnutí vzbouřených manželek promění v nezapomenutelné zimní prázdniny, během kterých se muži snaží dokázat, že péči o děti zvládnou lépe než jejich lepší polovičky. Komické situace Poledňáková odpichuje od svérázných metod, jejichž prostřednictvím se hrdinové pokoušejí vyrovnat s rozličnými pečovatelskými úkony. Manželky Kateřina, Dáša a Gábina si ovšem brzy uvědomí, že nemohou děti nechat neschopným a nemotorným mužům na pospas… Vyprávění vycházející z nestárnoucího motivu „války pohlaví“ mimoděk podává zprávu o nízké úrovni ženské emancipace v Československu na počátku osmdesátých let.
Tři přátelé - dirigent Michal Adámek, zvukař Pepa Bednář a lékař Albert Horák - se chystají už po deváté na zimní „pánskou jízdu“.Tentokrát se však jejich manželky - Kateřina, Dáša a Gábina - vzbouří: manželé musí vzít sebou děti. A tak pánové odjíždějí se šesti dětmi, z nichž nejstarší je osmiletý Bertík a nejmladší je Pepin, který se nedávno naučil chodit. Otcové si ve vlaku rozdělí úkoly: Albert se bude starat o děti, Pepa o kuchyni a Michal o pořádek. Jsou přesvědčeni, že všechno zvládnout snadno a lépe než jejich ženy. Ale pánové se přepočítali, moc se jim nedaří a večer únavou sotva stojí na nohou. Manželky Kateřina a Dáša si zatím dopřávají návštěvu vinárny, mysliveckého bálu, módní přehlídky. Gábina se svou hudební skupinou vystupuje v podhorském beskydském hotelu, kam za ní v noci její manžel tajně sjíždí na lyžích. V matkách postupně sílí obavy o děti, a proto se rozhodnou odjet na „inspekci“. Pro muže je jejich příjezd katastrofou. Vyspávají a děti se mezitím samy baví, ale ne právě bezpečně. Matky děti ihned odvezou domů. Po návratu své muže ignorují. Nejhůře dopadl Albert, který se musí sám starat o tři děti. Nezdaří se mu ani pomsta s předstíraným únosem dítěte. Naopak sám padne do léčky, kterou mu nastrojila jeho žena Kateřina.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.1.1983
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.1996 (VHS) AB Barrandov Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: 1.5.1996 AB Barrandov Home Video
Poprvé na DVD: 1.4.2003 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Marie Poledňáková (Režie), Jan Balzer (Produkce/Vedoucí výroby), Václav Zahradník (Hudba), Petr Polák (Kamera), Miloslav Hájek (Střih), Jiří Matolín (Scénografie), Libuše Pražáková (Kostýmy), Pavel Jelínek (Zvuk), František Čížek (Masky), Marie Poledňáková (Scénář), Július Satinský (Herec), Václav Postránecký (Herec), Pavel Nový (Herec), Jana Šulcová (Herec), Eliška Balzerová (Herec), Zdena Studenková (Herec), Zuzana Githeisová (Herec), Marta Buchtíková (Herec), Václav Korda (Herec), Cyril Křupala (Herec), Lukáš Pelánek (Herec), Marek Dvořák (Herec), Květa Fialová (Herec), Jan Faltýnek (Herec), Viktor Maurer (Herec), Magda Křížková-Šebestová (Herec)
 
1982/82/Československo/Komedie, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Voľné chvíle počas natáčania trávili herci rôzne. Pavel Nový (Pepa) cvičil a behal, Václav Postránecký (Michal) si čítal a Július Satinský (Albert) vypil denne fľašu borovičky, do ktorej si kvôli žalúdčným problémom sypal čierne korenie.
- Marie Poledňáková písala rolu Kateřiny Horákovej priamo na telo Jany Šulcovej.
- Marie Poledňáková v jednom z rozhovorů prozradila, jak v určitých scénách docílila Matýskova (Lukáš Pelánek) pláče. Jeho maminka režisérce poradila, ať mu dá polévku a ve chvíli, kdy ji bude mít v puse, ať s ním prudce cukne. Pak že se prý rozbreží. Vše se podařilo a režisérka se nechala slyšet, že je mnohem lepší nápad, než použití špendlíků a podobných nesmyslů.
- Dramaturg Beránek požadoval, aby ze scénáře zmizely scény, kdy např. tátové koupou děti nebo Michal (Václav Postránecký) chodí v zástěře a Albert Horák (Július Satinský) ho operuje.
- Ve scéně, kdy se kočárek řítí z kopce, byl Matýsek (Lukáš Pelánek) v něm nepřipoutaný.
- Na sáňkách, které se při vymrštění do vzduchu ve filmu rozpadly, jel Toník Novotný z Vrchlabí, žák sportovní školy.
- Finální rozpočet filmu byl 4 300 000 korun, schváleno ale bylo jen 3,9 milionu. Za překročení limitu proto tvůrci včetně režisérky dostali pokutu.
- Před chatou bylo ve skutečnosti pouze pár stromků. Režisérka filmu si však přála, aby jich tam bylo víc, a tak přivezli odříznuty smrky, které pak pouze naoko zasadili do země.
- Do úlohy malého Matýska hľadala režisérka pre istotu dvojčatá, nakoniec si vybrala ešte ani nie dvojročného Lukáša Pelánka, ktorý si z filmovania nič nepamätá. Až keď mal sedem rokov, mama mu prezradila, že Matýsek je vlastne on.
- Pre úspešné stvárnenie postavy Alberta Horáka bolo dôležité, aby Satinského slovný prejav nedaboval nikto iný do češtiny. Herec hovoril česky takmer dokonale, preto nemusel kŕčovito a úzkostlivo kontrolovať, či správne vyslovuje, ale mohol sa zamerať na obsah hovoreného slova.
 
Odkazy