Rozpuštěný a vypuštěný / Rozpuštěný a vypuštěný (1984/84/Československo/Komedie, Krimi) 84% -Originál DVD-

21.01.2024 08:54
JEDNOU VĚTOU
„Birhanzlova mast, na lysinu past! Inpektor Trachta se ujímá vyšetřování záhadného zmizení věhlasného výrobce přípravku pro růst vlasů...“

OBSAH
Pražský policejní inspektor Trachta a jeho nezkušený praktikant Hlaváček pátrají po záhadně zmizelém továrníkovi Bierhanzlovi. Jeho továrna se zabývala výrobou vyhlášené masti pro růst vlasů. Pan továrník však náhle nečekaně zmizel zůstalo po něm jen pár osobních věcí. Při pátrání narážejí Trachta s Hlaváčkem na spoustu paradoxů. Podaří se jim zjistit, že většina mužů, kteří si svoji plešatost u pana továrníka léčili, po úspěchu také zmizela vždy ale poslali pohled, že s novými vlasy začínají nový život někde jinde. Pátrání vrcholí v tajuplném sanatoriu(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ladislav Smoljak stvořil dílo, které není dokonalé ani úchvatné, ale dokáže velmi příjemně a s nadhledem pobavit naprosto každého. Přes výborné obsazení, kterému vládne duo Zahajský-Brodský, především praktikant mě nutil k neskutečným záchvatům smíchu a jeho postavu si nejlépe ze všech z filmu pamatuj, až po krásné stylizování do doby kolem první republiky. Těžko se něco vytýká, protože tvůrci splnili vše, co jsem si přála humor zde nabírá příjemný směr, kterým mě dvojice Smoljak-Svěrák velmi okouzlila. Což nejde říct u všech jejich společných filmů nebo her, které jsou na tom u mě někdy poněkud hůře. (Djkoma) 5*

Svěrák, Smoljak, Cimrman - tato tři jména zůstanou zapsána zlatým písmem v dějinách českého humoru. Tento film, natočený volně podle divadelní hry Vražda v salonním kupé, patří mezi nejlepší české komedie 80. let, ale vlastně nejen 80. let. Dodnes si tento styl inteligentního (a to slovíčko je tady velmi na místě) humoru nachází nové a nové příznivce i mezi mladou generací a i diváci, kteří už "Cimrmanovo" dílo znají, se s chutí znovu a znovu smějí nezapomenutelným scénkám, byť už je mnohdy znají nazpaměť. Svěrák se Smoljakem by si zasloužili nějaké čestné místo v Síni slávy české komedie, a to nejen za tento počin. A mimochodem - Marek Brodský je sice toporný, ale přesně ve stylu cimrmanovských divadelních her, kde jsou toporní všichni herci. To je taky neoddělitelnou součástí stylu jejich humoru. (Radyo) 5*

Nechápu, že jsem Rozpuštěného napoprvé odsoudil jako jednoznačně nejslabší věc, co kdy můj oblíbenec Zdeněk Svěrák ze svého pera vyplodil. Asi jsem se pořádně nemohl přenést přes to, že hlavního inspektora hraje nepříliš komediálně pružný Jiří Zahajský. Napodruhé už jsem si ale pochvaloval, jak je celá parodie chytrá a proložená kouzelnými vedlejšími rolemi v čele s Pecháčkem Jaroslava Weigela. Kvůli Zahajskému je to sice pořád jenom na čtyřhvězdu, ale pomyšlení, že jsem docenil další chytrou svěrákovinu, velmi příjemně zahřálo. (novoten) 4*

VELKÁ RECENZE
Na sklonku Rakouska-Uherska policejní inspektor Trachta a jeho praktikant Hlaváček vyšetřují vraždu továrníka Bierhanzla, který z kachních vajec vyráběl zázračnou mast proti plešatosti a záhadně zmizel právě ve chvíli, kdy ve své vile organizoval větší oslavu. Odhalené stopy ukazují, že byl důmyslně zavražděn: jak napovídá i název filmu, byl zjevně rozpuštěn ve vaně za pomoci kyseliny sírové a jeho ostatky byly vypuštěny do kanalizace.
Trachta s Hlaváčkem originálním způsobem vyšetřování zjistí (a to i přes neustálé narušování práce ze strany policejního ředitele), že ve skutečnosti došlo ke zcela jiným zločinům, že vražda je pouze fingovaná a domněle vypuštěný továrník Bierhanzel žije, jen s malou újmou na kráse. Hlaváček se dokonce stihne šťastně zamilovat...
Rozpuštěný a vypuštěný je česká filmová detektivní retrokomedie z roku 1984. Využívá některé motivy z Divadla Járy Cimrmana, především ze hry Vražda v salonním coupé, ovšem na cimrmanovské realitě je nezávislá.
Skvělá groteska, kterou měl původně režírovat Jiří Menzel, byla natočena na základě divadelní hry Vražda v salonním coupé z pera Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka. Druhý jmenovaný měl nakonec její převedení na stříbrné plátno pod palcem, ale neobešlo se to bez komplikací. Smoljak přinesl hotový scénář na Barrandov už ve 70. letech, moc mu tam ale nevěřili. Musel se etablovat úspěšnými kousky Jáchyme, hoď ho do stroje a Marečku, podejte mi pero, aby jako filmař dostal zelenou.
Paradoxní tak je, že něco podobného potom Smoljak udělal svému parťákovi Svěrákovi při obsazování jednotlivých rolí. Svěrák počítal s tím, že bude hrát Trachtu, neb jej ztvárnil na divadelních prknech. Jenže Smojlak chtěl do hlavního partu profesionálního herce, a tak vybral Zahajského. Svěrák tedy řekl, že se spokojí se ztvárněním hajného Hlaváčka, jenže to už režisér nabídl Rudolfu Hrušínskému a na Svěráka zbyla jen malá role básníka Jelínka. Svěrák tím byl - podle vlastních slov - dožrán a aby dokázal, že umí opravdu hrát, natočil s Vítem Olmerem film Co je vám, doktore?. Se Smoljakem další tři roky prý skoro nepromluvil a jejich vztah se zlepšil až při natáčení cimrmanovského kousku Nejistá sezóna.

Premiéra ČSSR: 1.1.1985
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.7.1997 Barrandov Biografia
Poprvé na DVD: 1.12.2002 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Ladislav Smoljak (Režie), Karel Skop (Produkce), Petr Skoumal (Hudba), Andrej Barla (Kamera), Jiří Brožek (Střih), Zbyněk Hloch (Scénografie), Eva Studecká (Kostýmy), Šárka Váchová (Kostýmy), Jiří Moudrý (Zvuk), Vladimír Skall (Zvuk), Jana Dolejší (Masky), Zdeněk Svěrák (scénář, divadelní hra), Ladislav Smoljak (scénář, divadelní hra) (Scénář), Jiří Zahajský (Herec), Marek Brodský (Herec), Rudolf Hrušínský (Herec), Blažena Holišová (Herec), Josef Abrhám (Herec), Jaroslava Adamová (Herec), Petr Čepek (Herec), Zdeněk Svěrák (Herec), Jan Hraběta (Herec), Jan Kašpar (Herec), Vlastimil Brodský (Herec), Rudolf Hrušínský ml. (Herec), Jiří Kodet (Herec), Jaroslava Kretschmerová (Herec), Jaroslav Weigel (Herec), Zdeněk Srstka (Herec), Valérie Zawadská (Herec), Radúz Chmelík (Herec), Alena Karešová (Herec), Valerie Kaplanová (Herec), Pavel Vondruška (Herec), Boris Hybner (Herec), Veronika Jeníková (Herec), Jaroslav Vozáb (Herec), Petr Brukner (Herec), Milena Glogarová (Herec), Petr Šícha (Herec), Karel Peyr (Herec), Milan Klacek (Herec), Jiří Knot (Herec), Jan Cmíral st. (Herec), Karel Kachyňa (Herec), Miloslav Kopečný (Herec), Václav Král (Herec), Jan Kuželka (Herec), Libuše Matějová (Herec), Mirko Musil (Herec), Genadij Rumlena (Herec), Zdeněk Skalický (Herec), Břetislav Slováček (Herec), Ladislav Smoljak (Herec), Jana Altmannová (Herec), Václav Kotek (Herec), Jaromír Kučera (Herec), Jan Semotán (Herec), Jaroslav Večeřa (Herec), Miloslava Kykalová-Ebrová (Herec)
 
1984/84/Československo/Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Při druhé návštěvě Hlaváčka v nevěstinci, při rozhovoru s majitelkou nevěstince, lze vidět, že „eskymák“ sestupující po schodišti má pod kožešinovou parkou oblečen mundúr vojáka. Se vší pravděpodobností se tedy jedná o jednoho z dvojice vojáků, kteří při příchodu Hlaváčka k nevěstinci z něho odchází.
- Zdeněk Srstka později vyprávěl, jak si z něj při natáčení vystřelili. Když se někdo ze štábu podivoval, jak je možné, že nezná svůj text, když má přece tolik scén, tak se bránil, že je v tom nevinně, protože mu ještě nikdo scénář k filmu nedal. Když jej pak konečně dostal k dispozici, tak když do něj nahlédl, tak pochopil nejenom absurdnost oné výtky, ale hlavně to, že se stal obětí kanadského žertíku poťouchlých kolegů.
- Filmovou manželku Rudolfa Hrušínského ztvárnila ve filmu Blažena Holišová. Jako manželský pár se oba herci objevili také ve filmech Slavnosti sněženek (1983) a Jak básníkům chutná život (1987).
- Přestože role Vlastimila Brodského (kloboučník Alois Oulík) ve filmu nebyla veliká, herci to nevadilo, protože měl v té době řadu dalších filmových povinností. Dokonce přispěl svými nápady – například scénku s vodou v botách vymyslel on.
- Při jízdě drezíny je mimo jiné záběr na výpravní budovu, na níž je nápis Vlkovec. Železniční zastávka Vlkovec existuje a nachází se dvanáct kilometrů od Čerčan – na trati z Čerčan do Světlé nad Sázavou.
- Zdeněk Srstka (Žaludův poskok Bedříšek) se domníval, že se svou roli nemusí nijak zvlášť učit. Slovo „kachny“ si už pamatoval, a tak před natáčením seděl s Rudolfem Hrušínským (hajný Hlaváček) v hospodě a hrál karty. Režisér Ladislav Smoljak byl však perfekcionista a od stolu ho vyhnal, ať raději někde v klidu zkouší text, respektive ať piluje dokonalou výslovnost toho jediného slova, které má dle scénáře pronést.
- Vlastimil Brodský (kloboučník Alois Oulík) původně chtěl natáčení odmítnout. Zúčastnil se ho jen kvůli svému synovi Markovi, jenž si ve snímku zahrál policejního praktikanta Hlaváčka.
- Původní název filmu byl „Sedm zásad inspektora Trachty“ a režisérem měl být Jiří Menzel.
- Zdeněk Srstka ve své roli Bedříška řekne pouze 6krát za sebou slovo "kachny", poté "dobrý" a "jó", v závěru pronese nesrozumitelnou repliku a na pozadí si stěžuje zatýkajícímu policistovi slovy: "Podívejte, co mi to udělali."
- Josef Abrhám (profesor Žalud) odmietol nosiť topánky, ktoré boli zvnútra označené menom Petr Nárožný, ktorý mal hrať pôvodne jeho rolu. Kúpil si topánky za vlastné peniaze, ktoré po filme predal jednému komparzistovi za plnú cenu.
- Josef Abrhám (profesor Žalud), známy elegán, si iba na naliehanie autorov zobral biely plášť, ale trval na tom, že bude mať na hlave elegantný klobúk.
- Zdeněk Svěrák (Jelínek) a Ladislav Smoljak kvôli sporom pri natáčaní následne tri dlhé roky neprehovorili medzi sebou ani slovo. K zmiereniu došlo až pred natáčaním filmu Nejistá sezóna (1987).
- Scenár k filmu priniesol Ladislav Smoljak na Barrandov už skraja 70. rokov. Lenže dramaturgom sa nezdal moc presvedčivý a odmietli ho. Museli natočiť filmy Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974) a Marečku, podejte mi pero! (1976), aby sa im to zdalo dosť dobré.
- “Autokar“ bola filmárska atrapa, ktorú postavili na malom traťovom plošinovom vozíku len pre účely nakrúcania. Po skončení ešte nejaký čas stála na Dejvickej stanici.
- Film je natočen podle divadelní hry Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka „Vražda v salonním coupé“. Smoljak se ve filmu objevuje jako listonoš v Jelínkově (Zdeněk Svěrák) dokumentárním filmu.
- Záběry s parním vlakem, který jede proti drezíně, jsou převzaty z filmu Páni kluci (1975). Pouze byly zrcadlově obráceny.
- Malou roli bordelmamá přijala Jaroslava Adamová, aby udělala radost manželovi, velkému ctiteli Divadla Járy Cimrmana.
- Filmovalo se v Praze. Filmové nádraží je vlakové nádraží Praha-Dejvice, kde "služební bouda" dodnes stojí, a to naproti hlavní nádražní budově.
- Zdeněk Svěrák původně počítal s tím, že hlavní roli inspektora Trachty dostane on, i proto, že tuto roli hrál ve hře "Vražda v salónním coupé" v divadle. Ladislav Smoljak ale chtěl obsadit profesionálního herce, takže ji nabídl Jiřímu Zahajskému. Poté měl tedy hrát hajného Hlaváčka, ale toho zase Smoljak nabídl Rudolfu Hrušínskému. Nakonec získal pouze malou roli průmyslového básníka Jelínka. Svěrák byl tímto podle vlastních slov dožrán a aby dokázal, že umí opravdu hrát, dal se dohromady s Vítem Olmerem a natočili spolu film Co je vám, doktore?
 
Odkazy
 

Hrají:

Jiří Zahajský, Marek Brodský, Rudolf Hrušínský, Blažena Holišová, Josef Abrhám, Veronika Jeníková, Jaroslava Adamová, Vlastimil Brodský, Petr Čepek, Jiří Kodet, Rudolf Hrušínský ml., Jaroslava Kretschmerová, Zdeněk Srstka, Zdeněk Svěrák, Jaroslav Weigel, Valérie Zawadská, Jan Hraběta, Boris Hybner, Valerie Kaplanová, Alena Karešová, Jan Kašpar, Milan Klacek, Jiří Knot, Pavel Vondruška, Jaroslav Vozáb, Jana Altmannová, Jan Cmíral st., Radúz Chmelík, Karel Kachyňa, Miloslav Kopečný, Petr Brukner, Milena Glogarová, Václav Kotek, Václav Král, Jaromír Kučera, Jan Kuželka, Miloslava Kykalová-Ebrová, Libuše Matějová, Mirko Musil, Karel Peyr, Genadij Rumlena, Jan Semotán, Zdeněk Skalický, Břetislav Slováček, Ladislav Smoljak, Vítězslav Sutr, Petr Šícha, Jaroslav Večeřa, Kateřina Smoljaková, Alžběta Smoljaková