Když rozvod, tak rozvod / Když rozvod, tak rozvod (1982/79/Československo/Komedie, Drama) 57%

17.09.2023 20:36
JEDNOU VĚTOU
„Česká filmová komedie o vznětlivém pokrývači, manželské krizi a jednom špatně utajeném rozvodu."

OBSAH
Mladí manželé Hynek a Pavla Dolejšovi se rozvádějí. Hlavním důvodem je podle všeho Hynkova matka, která se mladým manželům neustále plete do života a Pavle dává jasně najevo své antipatie. Náhle přijde telegram, kterým ohlašuje svůj příjezd Pavlin otec Arnošt Provazník. Pavla mu nechce o rozvodu říci a také Hynek se prchlivého tchána bojí, takže se nabízí jediné řešení - předstírat fungující manželství. Hynek rychle nastěhuje Pavlu zpět do bytu své matky. Rozpačité chování mladých manželů si Arnošt vysvětlí po svém a sám je přivede rozpaků, když jim druhý den věnuje nové auto. Hynek chce říci tchánovi pravdu, ale ten ho vůbec nepustí ke slovu. Situace se ještě víc zkomplikuje v okamžiku, kdy se paní Provazníková svěří šokované dceři, že má její otec milenku a proto se budou rozvádět, takže ona se svou rodinou jsou to jediné, co jí zůstalo. Česká filmová komedie o tom, že všechno zlé je k něčemu dobré.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Bodrý a činorodý pokrývač Vladimír Menšík má talent komplikovat věci sobě i svému okolí. A neustále se někomu plete do života. Teď je to mladá manželská dvojice Jan Čenský a Veronika Žilková. Tahle česká komedie je poměrně nevýrazná a jediným lákadlem a hnacím motorem je zkušený Vladimír Menšík. Ani on však tak docela nezachrání tuhle nudnou komedii, která nemá jasné záchytné body a zdolává se jen velmi těžko, protože v té nudě, navíc s podprůměrným scénářem, se vrcholu komediální hory jen stěží dosáhne. 40% (kingik) 2*

Podle mě nestárnoucí komedie o příliš prudkým tchánovi, kterj má však i vlastní chyby, které si nechce přiznat. I když tu Vladimír Menšík není před kamerou nejvíc, je nejvýraznější postavou filmu. Jeho cholerický výstupy jsou neuvěřitelný. Co na to muselo padnout energie. Oproti ostatních komentujíccíh si myslím, že téma je aktuální. Vždyť rozvody jsou a budou dokud bude existovat instituce manželství. A já bych jen byl rád, kdyby každý manželství, který se rozvede, dostalo stejnou druhou šanci na usmíření, jako tady. Ono totiž hodně často ta druhá manželka vůbec není lepší, než byla ta první. A co se mě týká, nejúžasnější scéna v tomhle filmu je když Blanka Bohdanová křičí na Menšíka, kterej právě rozmlátil tu novou škodovku: "Vy jste úmyslně zničil Hynkův majetek! Já to dám k soudu!" Jo, ještě co se týká toho obsahu filmu tady. Je to už jedním z prvních slov blbost. V samotným filmu se několikrát zmíní, že Hynkova matka se jim právě do života neplete vůbec. Antipatie sice opravdu dává najevo, ale do života se jim neplete. (monolog) 5*

Myslím, že tohle je druh filmu, který ocení lidé, kteří si něčím podobným prošli nebo jim adekvátně hrozí. Tam je tolik přesných postřehů, dialogů, odpozorovaných situací ze života! Naštvanost žen, jejich nelogické jednání, ale i fanfaronství chlapů... Snaha něčeho v životě dosáhnout, ale jak to zařídit a co obětovat? Nechat si kecat do života matkou, manželkou, sousedkou? Nebo udělat něco, z čeho nic není, snad ani uznání ne, ale jen dobrý pocit? Výborně vedený scénář však žel hapruje v poslední čtvrtině příběhu, kdy dojde k jakémusi předčasnému rozuzlení, a doznění se zbytečně táhne a snaží se ještě o jeden zvrat, což mi přišlo vzhledem k řečenému zbytečné. Herecké výkony vynikající, zvláště postava otce v podání Menšíka je vysoce uvěřitelná, jeho cíle jsou jasné, ale i ostatní hrají velmi dobře, zvláště Žilková mne překvapila svou uměřeností. (honajz) 4*

VELKÁ RECENZE
 V roce 1982 natočil režisér Štěpán Skalský tragikomedii, která se svým žánrem i tématem vymyká ostatním, vážněji laděným snímkům jeho filmografie. V centru pozornosti Skalského a scenáristy Rudolfa Ráže se ocitá jedno z nepřehlédnutelných témat české normalizační společnosti – rozvod. Díky fenomenálnímu hereckému výkonu Vladimíra Menšíka na sebe ve vyprávění strhává pozornost postava pokrývače Arnošta Provazníka – cholerického otce hrdinky Pavly, která chce neshody s manželem Hynkem řešit radikálně. Příčinou neladu mezi mladými partnery je i Hynkova akurátní matka, jež snachu nesnáší. Před vznětlivým tchánem se Hynek rozhodne připravovaný rozvod zatajit. Dozvídá se ovšem, že Arnoštovo manželství rovněž spěje ke konci vinou tchánovy nevěry… V roli mladého páru se ve filmu objevují Jan Čenský a Veronika Žilková. Postavě hrdinovy matky dodala přesvědčivost Blanka Bohdanová.
Mladí manželé Pavla a Hynek se rozvádějí. Hynek bydlí se svou matkou a chodí se studentkou Evou, Pavla se odstěhovala s dcerkou Pavlínkou do malého bytu na sídlišti. Hynkova matka rozvod vítá, snaše vyčítala a vyčítá, že její jediný syn kvůli ní zanechal studií. Rodiče Pavly nic nevědí, ani Hynek ani Pavla nenašli zatím odvahu jim to sdělit. Bojí se totiž Pavlina otce, který je velmi vznětlivý. Proto, když dostanou od něho telegram, že jede do Prahy, snaží se, aby nic nepoznal. Otec je překvapí, daruje jim auto, aby mohli častěji za nimi dojíždět na venkov. O nejbližším víkendu musí tedy za rodiči. Ke svému překvapení se dozvědí, že rodiče se také rozvádějí. Pavlin otec Arnošt se zamiloval do pohledné vdovy Lucinky a z lásky jí postavil nový dům. Chystá se s ní také do zahraničí na dovolenou. Jednoho večera náhodně vyslechne rozhovor Lucinky a Hynkem. Z něho vyplývá, že mladá žena Arnošta příliš nemiluje. Arnošt si uvědomí, že udělal chybu. Pohádá se s dcerou a ta mu v hádce řekne, že se rozvádí. Otec se rozzuří,ve zlosti rozbije auto darované mladým. Také Hynek vidí, že s rozvodem pochybil, a chce se usmířit. Pavla se však s holčičkou vrací do Prahy. Do všeobecného zmatku přijede Hynkova matka se svým nápadníkem. Hynek jí vyčte sobectví a podíl na rozbití jeho manželství. Potom si vypůjčí tchánovo auto a odjede za Pavlou. Arnošt zůstane se svou manželkou.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.4.1983
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Štěpán Skalský (Režie), Eliška Nejedlá (Produkce), Vlastimil Hála (Hudba), Andrej Barla (Kamera), Jiří Brožek (Střih), Karel Lier (Scénografie), Marie Franková (Kostýmy), Ladislav Hausdorf (Zvuk), Jaroslav Čermák (Masky), Štěpán Skalský (Scénář), Rudolf Ráž (Scénář), Vladimír Menšík (Herec), Marcela Martínková (Herec), Veronika Žilková (Herec), Jan Čenský (Herec), Laďka Kozderková (Herec), Blanka Bohdanová (Herec), Zlata Adamovská (Herec), Karel Koloušek (Herec), Eva Klepáčová (Herec), Marie Brožová (Herec), Zdeněk Řehoř (Herec), Jana Robenková (Herec), Josef Střecha (Herec), Eliška Nejedlá (Herec), Marta Skarlandtová (Herec), Jan Cmíral ml. (Herec), Vlastimil Bedrna (Herec), Karel Hábl (Herec), Milan Klacek (Herec), Uršula Kluková (Herec)
 
1982/79/Československo/Komedie, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Dům, kde bydlí Hynek (Jan Čenský), stojí v Praze na Malostranském nábřeží.
- Za Jana Čenského (Hynek) dubloval kaskadér Karel Engel.
- Film se natáčel v Praze, dům paní Komárkové (Ladislava Kozderková) stojí v Říčanech, dům rodiny Pavlínky v Praze - Újezdě nad Lesy, pošta z úvodu je v Březnici.
- Na filmu výtvarně spolupracoval kreslíř, karikaturista, ilustrátor a humorista Jiří Winter - Neprakta.
 
Odkazy