Battle Royale / Batoru rowaiaru (2000/114/Japonsko/Akční, Drama, Dobrodružný, Thriller, Romantický) 76% -Originál DVD-

08.06.2022 02:20
JEDNOU VĚTOU
„42 studentů, 3 dny a hra bez pravidel, v níž může vyhrát jen jeden."

OBSAH
Konec školního roku, vysvědčení a slibovaný výlet do přírody. Nikdo ze studentů však netuší, že je pro ně vjezd do tajemného tunelu posledním rozloučením s realitou. Jsou dovezeni na opuštěný ostrov a postaveni před krutou realitu. Byli vybráni do každoroční vražedné hry s názvem Battle Royale, kterou si japonská vláda kompenzuje svou nedůvěru k zdivočelé mládeži. V loterii tříd, na které si učitelé nejvíc stěžovali, tentkrát vyhráli právě oni a po setkání s Kitanem, učitelem, kterému jeden ze studentů kdysi vrazil nůž do nohy, je všechno jasné...

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nevěřil jsem, shlédnul jsem, uvěřil jsem.... To co v tomto filmu předvedli japončtí tvůrci mě jednoznačně dostalo. nechat mezi sebou vraždit jednu školní třídu a dva další lidi je geniální námět v kterém se ukazuje důvěra, láska, přátelství a nenávist. Výbroná opravdu kultovní jízda. Dokonalé zapojení slavných filmových melodií včetně hudby z 2001: vesmírná odysea. BR act Forever!!! (Djkoma) 5*

Nic proti Asii, nic proti extrémnímu násilí, nic proti falešné psychologii, ale pokud mi někdo předkládá falešné emoce, je to neomluvitelné. Nápad a scénář jsou sice originální, ale po 20 minutách se film zvrtává v samoúčelně zbytečnou a nesnesitelně natahovanou nudu, která se nedokáže opřít ani o úžasný audiovizuální výkres. Podmanivá práce s kamerou a hudební doprovod z not největších klasiků v kombinaci s neurvalým násilím tvoří hypnotickou syntézu, ale ani jedna postava mi nepřirostla k srdci, ani na jednom mi nezáleželo a spíše jsem sledoval hodinky s vědomím, že jich ještě zbývá „x“. Můj silně subjektivní pocit v závěru, že jsem právě absolutně nepochopitelně ztratil dvě hodiny času, mě pravda trochu rozčilil. (Isherwood) 2*

Na krásné modré vybíjené.. Strašný japonský svět pod dominancí dospělých vyžaduje velmi krutou maturitu z dospělosti, ovšem pokud se nemá jednat jen o kontroverzní vraždění dětí ve školních uniformách, musí se přidat nějaká nadstavba. Jednalo se snad o studii příčin násilí ve společnosti? Pokud ano, tak nebyla moc šikovná a jak ukázala budoucnost, měla spíše kontraproduktivní účinek. BR je sice přecpáno srdceryvnými výlevy na pokraji smrti, ale ani jeden není schopen diváka emociálně zasáhnout a co je nejhorší, ačkoliv se nabízela cesta bodrého nadhledu (viz. poslední koláček pana učitele Kitana), zůstalo jen u patetické obhajoby přátelství a cílevědomosti. Druhý plán násilné eliminace 9.B mě zkrátka minul jak pilot kamikadze domovské letiště.. Tak si říkám, přijít s podobnou reformou náš ministr školství, to by bylo zase řečí, protestů a netransparentních výběrových řízení na dodavatele střelných zbraní.. (Gilmour93) 2*

VELKÁ RECENZE
 „Hunger Games“, kromě toho, že vyvolaly šílenství v Americe, také ukazují to americké a vůbec spisovatelské pokrytectví. Ano, „Hunger Games“ je variace na „Battle Royale“. Prostě to tak je, konec debat. Když se na „Batlle Royale“ podíváte, jasně zde uvidíte prvky, které se v „Hunger Games“ opakují. Nemohu srovnávat knihy, bohužel, ale filmy ano a ty stejné prvky zde jsou. „Hunger Games“ se pouze vydalo cestou americké přeplácanosti a sterilnosti, kdežto „Battle Royale“ je ukázkou toho, jak by takové „hladové hry“ vypadaly ve skutečnosti. A nejsou krásné, vůbec ne.
„Hunger Games“ jsou drsnou show, ale v jejich případě show, která vlastně vypadá moc hezky – až na těch pár povinných trochu krutých momentů. „Battle Royale“ krásné není. Tohle je tvrdá reality show, kde jde o život, kde může přežít jen jeden a kde už nejsou žádní kamarádi jako dřív. Síla „Battle Royale“ vychází i z toho, že proti sobě nestojí neznámí lidé, což by zdánlivě mohlo zjednodušovat jejich zabití, ale stojí proti sobě spolužáci, kteří se znají a kteří se možná i mají rádi.
Japonsko ve světě „Battle Royale“ je peklo na zemi. Vzdělávací systém dávno nefunguje, děti na školu kašlou, ekonomika se hroutí, nezaměstnanost je obrovská, vláda nemá žádnou autoritu. A tak ji chce získat zpátky. Cestou k získání autority má být právě reality show „Battle Royale“, což je dokonce uzákoněný nástroj toho, jak se vyrovnat s problémy. Děti tím, že jim bude hrozit možnost toho, že by se mohly stát součástí her, budou radši chodit do školy. Do „Battle Royale“ totiž může být vybraná jakákoli třída. A my sledujeme jednu třídu, kterou výběr postihne.
Hned od začátku se to do nás pere s plnou parádou a my sledujeme, jak jsou Japonci krvaví a bizarní. Ale nejde jen o to, že snímek je brutální, a on skutečně je, ale jde spíše o to, jak se postavy v dané situaci chovají. Ony nejsou postaveny před možnost volby. Buď budou jednat, nebo zemřou. Na první pohled se zdá, že je to jednoduché, ale ona možnost volby přece jen vzniká tím, protože zabít není až tak snadné. Nevím, zkoušeli jste to? Já ne, přesto celkem pochybuji, že to je legrace. I když fyzicky je to snadné, hlava to tak snadno nepřijme. Charaktery jsou ve snímku skvěle propracované, každý se chová podle sebe a podle toho také končí nebo pokračuje. Odděluje se zrno od plev? Ne, to si nemyslím, je to vlastně jen hra a vyhraje ten, kdo si vytáhl nejdelší stéblo. Ano, nevyhrává se jen na základě štěstí, ale ani bez něj to nejde.
„Batlle Royale“ bych směle zařadil k japonským filmům, které prostě musíte vidět. Je to podobně jako „Suicide Club“. Japonci se naprosto bizarně dívají na chování lidí, ale vy si uvědomujete, že za tou bizarností se skrývá něco, co je smysluplné. A vy o tom začnete přemýšlet. Nepřemýšlíte o tom, jak byste se zachovali, ale přemýšlíte o tom, jestli se tak vlastně nechováte. Jen bez té krve. Alespoň většinou.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.3.2001 (Cleveland International Film Festival)
Premiéra Japonsko: 16.12.2000 Toei
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 13.2.2006 (DVD) Filmhouse
Poprvé na DVD: 13.2.2006 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 30 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 4 500 000

FILMY V SÉRII
Battle Royale (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/battle-royale-batoru-rowaiaru-2000-114-japonsko-akcni-drama-dobrodruzny-thriller-romanticky-76/
Japonsko, Akční / Drama, 2000
Režie: Kindži Fukasaku, Hrají: Tacuja Fudžiwara, Aki Maeda

Battle Royale II: Requiem (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/battle-royale-ii-requiem-batoru-rowaiaru-ii-chinkonka-2003-134-japonsko-akcni-drama-thriller-valecny-50/
Japonsko, Akční / Drama, 2003
Režie: Kenta Fukasaku, Kindži Fukasaku, Hrají: Tacuja Fudžiwara, Ai Maeda
 
Tvůrci a herci
Kindži Fukasaku (Režie), Kenta Fukasaku (Produkce), Kinji Fukasaku (Produkce),Kimio Kataoka (Produkce), Chie Kobayashi (Produkce),Toshio Nabeshima (Produkce), Masumi Okada (Produkce), Masamiči Amano (Hudba), Kacumi Janagidžima (Kamera), Hirohide Abe (Střih), - (Casting), Kyôko Heya (Scénografie), - (Kostýmy), Kunio Ando (Zvuk), Rena Grady (Masky),  Kenta Fukasaku (Scénář), Tacuja Fudžiwara (Herec), Aki Maeda (Herec), Taró Jamamoto (Herec), Takeši Kitano (Herec), Kó Šibasaki (Herec), Čiaki Kurijama (Herec), Masanobu Andó (Herec), Ai Maeda (Herec), Takaši Cukamoto (Herec), Sósuke Takaoka (Herec), Minami (Herec), John Snyder (Herec), Júko Mijamura (Herec), Reiko Kataoka (Herec), Rjódži Sugimoto (Herec), Miči Jamamura (Herec), Kanako Fukaura (Herec), Júki Masuda (Herec), Takaši Taniguči (Herec)
 
2000/114/Japonsko/Akční, Drama, Dobrodružný, Thriller, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Režisér Kindži Fukasaku se film rozhodl režírovat poté, co mu původní kniha připomínala jeho zážitky z druhé světové války, kdy byla celá jeho třída nucena pracovat v muniční továrně.
- Film je zakázán v televizi v Jižní Koreji díky násilným scénám.
- Postavy z anime / manga série Slam Dunk: Suramu danku (od r. 1993) se objevují jako ikony používané hackery.
- Některé záběry, které se odehrávaly v noci, byly skutečně natočeny během dne. Během postprodukce byly tyto scény zbarveny tak, aby vyvolávaly dojem, že je to noční doba. Příkladem je, když Kiriyama zaútočí na Kawadu, Noriko a Shuya v bungalovu.
- Herečka Chiaki Kuriyama, která ztvárnila běžkyni Chigusu, si zahrála také ve filmu Quentina Tarantina Kill Bill (2003), a to postavu Go-Go Yubari, která Chibusu v mnohém připomíná.
- V roce 2010 byl film znovu promítán v Japonských kinech. Tentokrát ve 3D.
- Odkazy na snímek se objevily v mnoha filmech. Příkladem je Soumrak mrtvých (2004), Juno (2007) nebo Děkujeme, že kouříte (2005).
- Role Shuyova (Tatsuya Fujiwara) kamaráda byla nabídnuta i japonskému populárnímu rockerovi jménem Kyo ze skupiny Dir en Grey. Jeho manažer mu však účast zakázal.
- V USA byl film distribuován až v roce 2011 na DVD. Nebylo to kvůli zákazu, jak se občas usuzuje, ale kvůli vysokým požadavkům studia Toei na prodej práv, která si nemohli nezávislí distributoři dovolit a velké společnosti o film neměli zájem.
- Jedná se o nejoblíbenější film Quentina Tarantina.
- Film rozpoutal vlnu kontroverze kvůli realistickému ztvárnění válečné zóny.
- Natáčelo se na jednom malém ostrově v souostroví Izu. Jedná se o neosídlený ostrov Hachiou Kojima.
- Film je natočen podle knihy o vražedné hře. Jednalo se o bestseller, kterého se prodalo 420 000 výtisků.
- Mnoho poslanců japonského parlamentu se snažilo bezúspěšně zakázat vydání knižní podoby. Když byl natočen film, byla zde rovněž snaha o jeho zákaz. Obojí ale vedlo k tomu, že se jak kniha, tak film staly ještě úspěšnější, protože lidé chtěli zjistit, proč bylo okolo toho tolik povyku.
- Kiriyama, největší lotr ve filmu, nepronese po celou dobu filmu ani jedno slovo.
- Ani jeden z herců neměl za sebe dubléra.
- Obraz na konci filmu bol zrejme naozaj namaľovaný Takeshi Kitanom, jeho rukopis je očividný. Jeho maľby sa objavili aj vo viacerých filmoch, ktoré režíroval.
 
Odkazy