Bambinot (TV seriál) Bambinot

05.03.2016 18:05

Komedie / Rodinný / Sci-Fi

Československo, 1984, 6 x 60 min

Režie:

Jaroslav Dudek

Hrají:

Josef Abrhám, Eliška Balzerová, Petr Čepek, Miloš Kopecký, Aleš Procházka, Dana Vávrová, Jiří Adamíra, Jana Brejchová, Žaneta Fuchsová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Luděk Kopřiva, Jiřina Bohdalová, Svatopluk Beneš, Josef Bláha, Jiří Sovák, Tomáš Vacek, Jana Štěpánková, Čestmír Řanda st., Dagmar Veškrnová-Havlová, Míla Myslíková, Jaroslav Moučka, Michal Suchánek, Alena Kreuzmannová, Lubomír Kostelka, Ivo Gübel, Marie Rosůlková, Slávka Budínová, Jiřina Steimarová, Ota Sklenčka, Ivana Andrlová, Zdeněk Žák, Václav Vydra nejml., Vladimír Hlavatý, Raoul Schránil, Josef Bek, Jiří Císler, Josef Větrovec, Jiří Lír, Věra Tichánková, Jan Faltýnek, Miriam Chytilová, Milan Neděla, Zdeněk Dítě, Stella Zázvorková, Jaroslava Kretschmerová, Naďa Konvalinková, Jiří Lábus, František Filipovský, Radka Stupková, Růžena Merunková, Vlastimil Bedrna, Jan Novák, František Husák, Robert Vrchota, Jana Robenková, Gustav Bubník, Vladimír Hrubý, Jana Vaňková, Gustav Nezval, Miloslav Štibich, Svatopluk Matyáš, Oldřich Vlach, Jana Švandová, Uršula Kluková, Martin Šotola, Jan Vokurka, Boris Rösner, Antonín Molčík, Vladimír Hrabánek, Julius Neumann, Jan Kuželka, Josef Patočka, Libuše Štědrá

Obsah

V Lauretánii, malé evropské monarchii, existuje výzkumný ústav Psycho II, jehož čtvrté oddělení se zabývá problémem zlobivých dětí. Docentka Phippsová (Iva Janžurová) vypracovala rozsáhlou teorii trestu, doktor Hardy (Josef Abrhám) zase teorii, podle které rodiče se správnými poměry ušních lalůčků a nosních dírek zplodí hodné dítě. Jistý doktor Honti vyvinul tzv. tabletku šťastného rodičovství - dítě ji spolkne a poslouchá na slovo. Bohužel však bude po požití tabletky hovořit basem. Zkrátka - každý objev má nějakou trhlinu, k nemalému zklamání vědců, ale třeba i samotného panovníka Rudolfa III. (Jiří Adamíra), jehož dcera Samantha (Žaneta Fuchsová), následnice trůnu, je dítě doslova nezvladatelné. Ústav tedy živí zejména dotace řeckého rejdaře Mitropulose (Miloš Kopecký), který je v zemi častým hostem, oficiálně z důvodů léčebné kůry, která ve skutečnosti spočívá v pletkách s dívkami, které mu shání doktor Phipps (Petr Nárožný). Život všech jmenovaných i ostatních obyvatel Lauretánie se ovšem radikálně změní s novým vynálezem zvaným Bambinot, který, jak se zdá, řeší celý problém, kterým se čtvrté oddělení zabývá. Jenže - každý vynález se dá hanebně zneužít...(oficiální text distributora)

Obsah dílů

1. série (1984)

DÍL 1: Vynález století (Vynález století) - vvvLauretánie - padesát šest kilometrů široká feudální země. Jenom pro snažší orientaci připomeňme, kdo na nás v příběhu čeká: Především lékař psychiatr Martin Hardy, zaměstnanec v experimentálním oddělení lauretánské nemocnice, jejíž vědecký personál se už léta pokouší řešit otázky šťastného rodičovství, a vyhovět tak opětovaným žádostem mnoha rodičů, jež sužují zlobivé děti. Zároveň se potkáme s Martinovou tříčlennou rodinou a lékařovým kamarádem - geniálním fyzikem Frankem. Nahlédneme i do rezidence lauretánského panovníka Rudolfa III. a poznáme jeho krásnou ženu Lauru. Včas se vyhneme uličnickým útokům jejich ctěné slečny dcery - korunní princezny Samanty. Bouřlivě proběhne setkání s vitálním řeckým multimilionářem Mitropulosem, jemuž údajně upíjí životní síly skleróza. Když už tak budeme bloudit nemocničními chodbami, samozřejmě že padneme do rukou všudypřítomné docentce Julii Phippsové a nevyhneme se ani jejímu muži Alfrédovi...

DÍL 2: Ďábelský úkol (Ďábelský úkol) - S hrdiny seriálu jsme se v 1. dílu rozloučili v okamžiku, kdy fyzik Frank Williams přišel s myšlenkou, že přepisem "citového tremola", obsaženého v hlase každého jedince, by se možná dal získat "polotovar" nezbytný pro zrod Bambinota. Napadlo jej to při návštěvě panovníkových stájí, kde bylo umístěno jakési podivné monstrum, sestavené z drátů, baterií a televizní obrazovky. Ne nadarmo se o Frankovi říká, že vyniká kombinačními schopnostmi a tak dlouho netrvá a prototyp mašinky na bambinoty je na světě.

DÍL 3: Génius se vrací (Génius se vrací) - Výkřik na smrt vyděšené slečny Greifensteinové a její panický úprk z Frankovy laboratoře způsobil, že tajemství záhadné místnosti se prozradilo, i když prozatím pouze v rámci kliniky. Frank označí za autora myšlenky dr. Martina Hardyho. Tím se ale Martinovy vědecké a tím i životní komplikace nezjednoduší. Naopak.

DÍL 4: Katastrofální omyl (Katastrofální omyl) - O Bambinotovi se na klinice začalo hodně mluvit, i když mnohdy jeho další existence visela na vlásku. Také se hned objevili podnikaví jedinci, kteří zatoužili věc výhodně zpeněžit. V minulém pokračování jsme rovněž navštívili Mitropulosovu domácnost a dlužno přiznat, že po tomto krátkém zastavení nás už zvyšující se frekvence rejdařových zahraničních cest ani zdaleka tak neudivuje. Dcera Deborka a Nikolasova žena by leckoho naučily nejen předstírat sklerózu. Doktor Martin Hardy i panovník Rudolf III. se "řízením bambinota" ocitli v podobné situaci. Dost možná, že se ji pokusí i obdobně řešit.

DÍL 5: Osudný zločin (Osudný zločin) - V minulém pokračování lauretánského příběhu si dr. Martin Hardy konečně mohl ověřit, zdali jeho teorie, založená na přesně změřeném poměru lidských uší a nosů, vychází i v praxi. Nosům, přesněji řečeno kouzlu krásně se vzdouvajícího chřípí, podlehl i rejdař Mitropulos, byť k dotyčnému nosu patřila poměrně "kredenciózní" madam. Docentka Phippsová si se svým manželem tak trochu vyměnila úlohu, nicméně její plány neztratily na smělosti. Na chodbách lauretánské nemocnice bylo neobyčejně rušno. Vždyť se tam také objevilo hostů. Se svou představou o ideálním potomkovi přišel dokonce i Rudolf III. Pochopitelně, že nechyběl ani Bambinot. Tentokrát jeho umění reprezentovala ukázněná Virginie a neméně dokonalý Pavel. Byť oba znali Homérovu Illiadu zpaměti, a i všechno ostatní se vyvíjelo přesně podle plánu, Rudolfův majestát a stejně tak i Martinova vědecká hrdost utržily hroznou ránu. Jinými slovy, předchozí pokračování nás na názorném příkladu ze života Lauretánie přesvědčilo o tom, jak se dokonalá věc může změnit v nesnesitelné závaží...

DÍL 6: Příjemná ztráta (Příjemná ztráta) - Technické vynálezy v sobě skrývají neuvěřitelné možnosti. Některé z nich člověku pomáhají. Jiné jej nečekaně zaskočí. A jsou i takové, které se proti němu postaví. Frankův vynález je také stroj. Navíc má dokonalou paměť a dá se bohužel využít i zneužít. Doktor Martin Hardy se o dvojtvářnosti vynálezu století mohl přesvědčit několikrát. Jednu z možností mu naznačil anonymní telefonát, druhou mu neustále připomíná jeho geniální syn Pavel.

 

Producent - Ceskoslovenská Televize, Westdeutscher Rundfunk (WDR)

https://www.csfd.cz/film/72121-bambinot/prehled/#