Báječní Bakerovi hoši / Fabulous Baker Boys, The (1989/114/USA/Drama, Romantický, Hudební) 72% Originál DVD-

18.05.2022 22:42
JEDNOU VĚTOU
„Atraktivní dívka zamotá život dvou bratrů...“

OBSAH
Báječní Bakerovi hoši – Frank a Jack – účinkují po večerech v nočních podnicích jako bratrské klavírní duo a vypadá to, že zavedenost jejich fungujícího uměleckého života nic nezmění. Zatímco průměrný, maloměšťácký Frank je s tímto způsobem obživy celkem spokojený, schopnější a nadanější Jack však zrovna nesdílí bratrovo životni uspokojení a trpí těžkou frustrací. Když se ale k bratrům přidá jako třetí účinkující zpěvačka Susie, všechno se změní. Jack a Susie se postupně sbližují, ale zároveň si nechtějí připustit, že vztah mezi nimi je mnohem hlubší, než dávají svému okolí najevo.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pozor film způsobuje chuť na wisoura a a zakouřený prostředí nějákýho zapadlýho barečku. Bejkrovic kluci se mě užasně trefili do nálady a ja si fakt to jejich plahočení od piana k pianu totálně užíval, dialogy fajnovky se taky dobře poslouchaly a na Michelle bych se vydržel koukat .... vlastně to je moje nejdelší filmová láska, už asi 40 let jí naprosto zbytečně miluju. Michelle byla kočka ještě dřív než se narodila. A Jeff už buší na bránu mé topky hodně dlouho a po tomhle se už ty dveře pootevřeli. Fakt vydařená role. Příjemnej snímek s koncem, který neuráží diváka. (Enšpígl) 3*

Velice sympatická sonda do světa druhořadých nočních podniků, kde léta kolébá posluchače klavírní duo naprosto rozdílných bratrů. Zevšedněnou spolupráci má zpestřit najmutí ambiciózní zpěvačky Susie, což se i po finanční stránce osvědčí, ale přinese i jisté rozepře a frustraci. Působivě čistý snímek je především hereckým koncertem bratrů Bridgesových a Michelle Pfeiffer. Vedle melancholické kamery Michaela Ballhause (Scorseseho častý spolupracovník) a příjemně pomalého tempa má i precizně vykreslené postavy. (castor) 4*

Miluji tenhle snímek! Ano, tak jednoduché to je! Pro tu nádhernou atmosféru, pomalé tempo, stylovou hudbu, výborného Jeffa Bridgese jako Jacka Bakera a krásnou, nesmírně sexy a nádherně zpívající Michelle Pfeiffer jako Susie Diamond. Mezi Jeffem a Michelle to patřičně jiskří a na scénu, kdy leží v rudých šatech na pianu nikdy nezapomenu! Stejně jako nikdy Jeffovi neprominu, že ten, kdo ji " masíroval krk ", byl on a ne já :o) Stačí? Bude muset........ p.s. tenhle snímek je o správné náladě a načasování...... (Šakal) 5*

VELKÁ RECENZE
Báječní Bakerovi hoši jsou bratři Frank a Jack, kteří vystupují jako klavírní duo v nočních podnicích. Zatímco průměrný, maloměšťácký Frank je s tímto způsobem obživy celkem spokojený, nadanější Jack trpí těžkou frustrací. Už dávno se však se svým osudem smířil. To všechno se změní, když bratři přiberou zpěvačku - životem znavenou Susii. Jack a Susie se postupně sbližují, ale zároveň si nechtějí připustit, že vztah mezi nimi je mnohem hlubší, než dávají svému okolí najevo.
Ryze americký melodramatický film, natočený v pomalejším tempu, těží především z dobrých hereckých výkonů známých bratrů Bridgesových, k nimž se připojuje i krásná Míchelle Pfeiffer, která ve filmu svůj part i opravdu zpívá - tím ostatně oslnila i členy akademie a byla nominována na Oscare za nejlepší herecký výkon. Film byl navíc nominován na Oscara i za kameru, střih a hudbu.Pětihvězdičkovým hodnocením šetřím, ale tady ho dám..
Hoši jsou totiž parádní, dokonalá odpočinková romance s výbornou muzikou a excelentními a neuvěřitelně uvěřitelnými hereckými výkony. Nadšený jsem z hezkého příběhu o vzestupu a pádu bratrské hudební dvojice, jejíchž monotónní noční pracovní život rozvíří až krásná zpěvačka v podání výborné Michelle Pfeiffer.
Atmosféra zakouřených jazzových klubů, Ameriky devadesátých let a pomalejší tempo filmu dokresluje ještě více pohodový zážitek, který si ovšem né každý musí umět vychutnat a nemusí na něj zapůsobit tak jako na mne. Jelikož i já přičichl k profesionálnímu muzikanskému nočnímu životu a vím jak tento chlebíček chutná, snímek jsem si dokonale užil a nechal se jim unášet. Stal se mou srdcovkou.. Ovšem znovu upozorňuji že milovníci zvratů a svižného děje si na své rozhodně nepříjdou.

Ocenění:
Academy Awards
1990 - Michelle Pfeiffer (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
1990 - Michael Ballhaus (Nejlepší kamera) (nominace)
1990 - Nejlepší střih (nominace)
1990 - Dave Grusin (Nejlepší hudba) (nominace)

British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
1991 - Nejlepší zvuk
1991 - Michelle Pfeiffer (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
1991 - Dave Grusin (Nejlepší hudba) (nominace)

Golden Globes
1990 - Michelle Pfeiffer (Nejlepší herečka - drama)
1990 - Dave Grusin (Nejlepší hudba) (nominace)

Los Angeles Film Critics Association Awards
1989 - Michelle Pfeiffer (Nejlepší herečka)
1989 - Michael Ballhaus (Nejlepší kamera)

New York Film Critics Circle Awards
1989 - Michelle Pfeiffer (Nejlepší herečka)
1989 - Nejlepší film (nominace)
1989 - Michael Ballhaus (Nejlepší kamera) (nominace)
1989 - Steve Kloves (Nejlepší scénář) (nominace)
1989 - Steve Kloves (Nejlepší nový režisér) (nominace)

DABING
1.DABING
V českém znění: Marcel Vašinka - Jeff Bridges (Jack Baker), Sylva Turbová - Michelle Pfeiffer (Susie), Pavel Šrom - Beau Bridges (Frank Baker), Pavel Rímský - Xander Berkeley (Lloyd), Jaroslav Kaňkovský - Dakin Matthews (Charlie), Sabina Laurinová - Jennifer Tilly (Monica), Klára Riedlová.
Překlad: Radek & Zuzana Hadj Moussovi
Zvuk: Antonín Kravka
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy a režie: Tomáš Tintěra
Vyrobila: LS Productions v AK Studiu pro Lucernafilm Video VHS © 1994

2.DABING
V českém znění: Jan Šťastný - Jeff Bridges (Jack Baker), Ilona Svobodová - Michelle Pfeiffer (Susie), Jiří Prager - Beau Bridges (Frank Baker), Tereza Duchková - Ellie Raab (Nina), Zdeněk Mahdal - Xander Berkeley (Lloyd), Jiří Kvasnička - Dakin Matthews (Charlie), Zdeněk Podhůrský (jako Pavel Markovský) - Albert Hall (Henry), Gregory James (Masér v hotelu), Zuzana Schulzová - Terri Treas (Dívka v posteli), Michal Suchánek - David Coburn (Mladík u veterináře), Lucie Kožinová - Beege Barkette (Servírka), Jana Mařasová - Jennifer Tilly (Monica), Mojmír Maděrič, Václav Renč, Bohdan Tůma (titulky) a další.
Překlad: David Pertl
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Filip Smola, Jana Prášilová
Dialogy a režie: Zdeněk Podhůrský
Vyrobila: Firma TS Production pro ČNTS Nova 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 18.2.1993 Lucernafilm
Premiéra USA: 13.10.1989 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 17.02.2008 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé v TV: 14.5.1995 HBO Europe

Tržby v ČR - Kč 1 188 829
Tržby celkem - $ 18 400 000
Návštěvnost v ČR 60 842
Náklady (Rozpočet) - $ 11 500 000
 
Tvůrci a herci
Steve Kloves (Režie), Mark Rosenberg (Produkce), Paula Weinstein (Produkce), Dave Grusin (Hudba), Michael Ballhaus (Kamera), William Steinkamp (Střih), Wallis Nicita (Casting), Jeffrey Townsend (Scénografie), Lisa Jensen (Kostýmy), Doug Hemphill (Zvuk), Ronnie Specter (Masky), Steve Kloves (Scénář), Jeff Bridges (Herec), Michelle Pfeiffer (Herec), Beau Bridges (Herec), Xander Berkeley (Herec), Dakin Matthews (Herec), Ken Lerner (Herec), Albert Hall (Herec), Gregory Itzin (Herec), David Coburn (Herec), Tina Lifford (Herec), Jennifer Tilly (Herec), Del Zamora (Herec), Wendy Goldman (Herec)
 
1989/114/USA/Drama, Romantický, Hudební
 
Zajímavost k filmu
- Je to poprvé, kdy bratři Bridgesovi hráli společně ve filmu. Některé spory mezi filmovými bratry Bakerovými byly přímo inspirovány neshodami mezi "skutečnými" bratry.
- Michelle Pfeiffer přiznala, že když získala roli ve snímku, nezpívala více než rok. Musela tedy ve studiu trénovat i přes deset hodin denně, načež si vzala nahrávky domů a i tam trpělivě trénovala.
- Role Susie byla mimojiné nabídnuta i Madonně, ale ta prohlásila, že jí připadá děj snímku příliš sentimentální a roli odmítla.
- Herečky, které byly s nabídkou na roli Susie také osloveny, byly Debra Winger, Brooke Shields, Jodie Foster a Jennifer Jason Leigh.
- Michelle Pfeiffer sa zaskvela vo filme nielen herecky, ale i spevácky. Zaspievala všetky hudobné čísla úplne sama a dotiahla to až na oscarovú nomináciu.
- V jednom interview z roku 2003 Jeff Bridges prohlásil, že by si přál pokračování snímku o tom, co se stalo po rozdělení bratrů.
 
Odkazy