Armageddon / Armageddon (1998/151/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller) 74% -Blu-ray-

04.03.2018 15:32
JEDNOU VĚTOU
„K Zemi se řítí obří asteroid a katastrofu může odvrátit pouze riskantní záchranná akce.“

OBSAH
Za osmnáct dní Země přestane existovat, protože se srazí s asteroidem velikosti Texasu. Je bezpodmínečně nutné, co nejdříve přistát na asteroidu, hluboko pod jeho povrch zavrtat silné jaderné nálože, odpálit je a pak se jen modlit, aby to celé pomohlo. Záchrana světa tímto brizantním způsobem je práce jako stvořená pro partu drsných naftařů v čele s Harrym S. Stamperem (Bruce Willis), který zachází s vrtnou plošinou a výbušninami jako neurochirurg s jemným laserovým skalpelem. Astronautický výcvik NASA je rychlý a za pár dní jsou dva raketoplány s jadernými náložemi  a samorostlými spasiteli světa na palubě připraveny ke startu. Zvládne Bruce Willis a jeho muži sebevražedně riskantní akci?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Hodně přeceňované, ale nedokážu dát méně než 4*. Ať už je to za tu sílu mezi nohama v podobě jaderné hlavice, malé nafukovací godzilky, slušného tempa, starého dobrého Bruce a nebo prostě jen proto, že zase jednou Američané zachraňují svět. Tentokrát nepůjde o klišé s virem, obětováním posádky, starým gramofonem babičky a nebo pouhou vodou, ale tím, že jeden kopáč umí vrtat a mačkat červené tlačítko. Dost se Michael Bay přibližuje patosu a patriotismu R.Emmricha, ale komu to vadí? Velká hromada herců ve skoro až šílených rolích jen potěší a skvělé hlášky dávají prostor pro velkou oblíbenost. (Djkoma) 4*

Tato záchrana světa se překvapivě povedla. Jestli někdo mluví o patosu, tak by mě zajímalo, co by říkal, kdyby to vše dopadlo jinak, pozitivněji. Jistě, chvílemi je to hlavně doják, ale to nemění fakt, že dokáže pobavit místnými vtípky, příjemnými herci a neméně akčními scénami, které jsou opravdu povedené, tak jak to Michael Bay umí a i když se to rozjíždí v poklidu a chvíli to trvá, než se banda dostane do vesmíru, existuje pramálo lidí, kteří by tuto odvážnou záchranu nevidělo. Michael Bay je na takovéto filmy expert. Plus je když do něj dokáže nacpat takových hereckých jmen. Je znát, že je respektován v celém Hollywoodu a rozhodně má za co. Armageddon je totiž záchrana, která ne není nemožná, na druhou stranu je značně zábavná na svojí délku a překvapivě logická, což není u filmu takového formátu vůbec k zahození. --- Harry, to je nezákonný! - Není, mám přechodný pominutí smyslů. (Malarkey) 4*

Klišé, klišé a zase jenom klišé. Plus pořádná porce patriotismu, nudy a výsledkem je Armageddon. Nechci být neobjektivní a proto: úvod s meteority je slušná podívaná, výcvik na základně NASA má šmrnc a vtip. Zbytek je to, co už jsem zmínil na začátku. (Lima) 2*

VELKÁ RECENZE
Taxem si bláhově myslel... ne, lepší výraz je doufal jsem, že oproti Drtivému dopadu se Bruce Willis vytáhne a předvede sice akční, ale v kramflecích festovní scifárnu. Teď, když jsem viděl oba, se mi jeví, jako bychom letos zažívali o celé dva ničivě meteorické filmy více, než bychom si byli zasloužili -- Armageddon je pak dokonce o poznání slabší.
Neuvědomil jsem si totiž, že pro celkovou atmosféru filmu není v Americe rozhodující děj, nýbrž datum uvedení. Týden ke Dni nezávislosti je tradičně vyhrazen snímkům ři(n)čivě patriotickým, pruhovanými vlajkami vlajícím a všechny cizáky a nebezpečenství do pr..le nakopávajícím, ať to stojí, co to stojí. Tak především vězte, že nakopáno i zde již tradičně dostává opět fyzika. Gravitaci, setrvačnost, momenty hybnosti, energii uvolněnou nárazy i další jevy předvádí Armageddon zcela podle momentálních potřeb dějového sentimentu, ponechávaje si bezpochyby nákladné speciální efekty na ohňostroje meteoritického bombardování vybraných metropolí (to jsou, soudím, jediné trochu povedené scény) a na burácivý svist vzduchoprázdnem. Pokud se zrovna neděje cosi nepřiměřeně akčního, má nám srdci zmítat plytká limonáda trojúhelníku dcera/milenka - otec/šéf party - milenec/pracovní rival. Zbytek metráže je naplněn zpomalenými záběry estrády hrdinů z lidu v elegantních "vycházkových" skafandrech, kteří postupují vykonat úchvatnou záchranu, kynouce rozjásanému davu instatních ctitelů a ctitelek, zatímco armádní supermani a paranoidní štábní připřiprdi ostrouhají mrkvičku.
Jak je letos zvykem, k Zemi se hrne asteroid velikosti Texasu, jenž znamená jistou zkázu všeho živého. NASA ostentativně kvičí, "teď to máte, nedali jste nám peníze." Rovněž jejich nejbystřejší chlapec Dan Truman (Billy Bob Thornton) nejprve přesvědčí desítky komisí nadutců, že neexistuje žádný záchranný program, zatímco lidstvo čekají "v podstatě ty nejhorší úseky z Bible." Vzápětí verbuje partu ropných vrtáků pod vedením Harryho Stampera (Bruce Willis). Jeho kamarádi jsou nebezpečnou sebrankou fyzicky i duševně abnormálních individuí, kterým prostě zacukají koutky a spustí se sliny, když je U.S. vláda požádá, aby zachránili svět. Nevím, zdali to bylo záměrem, ale NASA, jíž je Armageddon zhusta reklamní hlásnou troubou, se vpravdě podařilo zprostředkovat dojem, že do vesmíru může letět úplně každý. Mezi hloubiči jam a skvadrou rigorózně trénovaných astronautů, kteří jsou najednou na vedlejší koleji, nemajíce cit pro vrtání, vyvíjí se řevnivost, kterou mohli autoři rozvést více jako zajímavý úhel pohledu na povolání hrdiny. Namísto toho dostává se nám surovou naftou aromatizované romance mezi Stamperovou dcerou Grace (Liv Tyler) a jeho kolegou a podřízeným (a profesním rivalem) A.J.Frostem (Ben Affleck). Zvláště nechutná je scéna s reklamně nastrabočeným BMW coupé v rudém zapadajícím slunci, kompenzovaná rujnou pijatikou ostatních povedených parťáků, kteří si těsně před odletem vyhazují z kopýtka, dokud je nesebere policie...
Bohužel se nikdy nedozvíme, jak je zase pustili, neboť vzápětí letí ke hvězdám, respektive ku plynatému kamení, aby vrtali a do díry šoupli nejprímovější atomku, jakou kožené xichty s širokými lampasy dokázaly oželet. Tvůrci neopomenou mrhat naším časem při kdovíkolikátém remake nejotřepanější akční scény všech dob, a sice křeči s nesmrtelným TIKAJÍCÍM RUDÝM DISPLEJEM, jenž se nezastaví, dokud údaj na něm není jednomístný.
Takovými a desítkami jiných klišé jest vycpán zbytek do dvou hodin a dvanácti minut, co Konec Světa trvá. Při sledování ve mně vpravdě sílil pocit, že ploskolebost a zdutý sentiment nabývá rozměrů vpravdě biblických. Mohl bych dále vršit výrazivo svého znechucení a pošklebovat se kulhavé fábuli -- nuž vy zvědaví mezi čtenáři, jděte na to sami, však bylo i horších filmů než je tento. Armageddon přece jenom stál nezanedbatelné peníze a zábavu svého druhu jistě poskytuje. Zájemcům o patriotickou slzu doporučuji zásobu papírových kapesníků.

OLDIES FILMU
Trailer k Armageddonu mi dost připomíná minule uvedené Bad Boys – dost mu trvá než se pořádně rozjede a když už to udělá, hned zase skončí. Začínáme na tradiční civilní vlně, do které je zakomponováno milostné jiskření našich nejmladších hrdinů a tvůrci vám prostřednictvím prezidenta Thorntona povypráví, proč ten svět musí být vlastně spasen. Po krátké představovačce už se jde na věc. Trénink, nástup, trocha brekotu a vstříc vesmírným dálavám… Nebudete ušetřeni všech Bayovských trademarků, na které si jen vzpomenete a jako bonus na vás zhruba uprostřed čeká i ústřední téma ze Skály, které působí jako pomyslný předěl mezi konverzační a akční částí a možná trochu poopraví vaše choutky spláchnout tohle video navždy z disku. Protože teprve úderem druhé minuty se Bay pořádně probudí a naláduje divákovi na talíř to, na co čeká a pro co byl obdivovaný i nenáviděný režisér stvořen – akci. A nechybí samozřejmě ani prosebný výkřik tatínkovi, aby se vrátil zpátky domů… Pokud máte náladu, můžete se u tohohle mixu akce a přesládlé romantiky na ploše dvou a půl minut slušně pobavit. A pokud nemáte Armageddon rádi, je to přesně to polínko, na kterém si můžete přihrát svou kritickou polívčičku. Film totiž vystihuje ukázkově a odráží se v něm všechny klady i neduhy rozmáchlejší Bayovy produkce.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Před šedesáti pěti miliony lety zasáhlo zemi vesmírné těleso, které vyhubilo téměř vše živé a zapříčinilo konec éry dinosaurů. Je jen otázkou času, kdy se to stane znovu. A zdá se, že ten čas nadešel právě nyní. Na orbitální dráze kolem země exploduje americký raketoplán a vzápětí se New York ocitne pod palbou vesmírných projektilů, které zničí řadu budov a vyžádají si velké oběti na životech. Současně amatérský astronom objeví velké těleso, které míří přímo k Zemi. Nedlouho poté ředitel NASA Dan Truman informuje prezidenta, že za osmnáct dnů se Země srazí s asteroidem velikosti Texasu, který zničí veškerý život na planetě.
obrazek
Po horečném hledání způsobu, jak katastrofě zabránit, je jasné, že jedinou nadějí je přistát na asteroidu a pomocí jaderné nálože umístěné hluboko pod povrchem se pokusit asteroid roztrhnout tak, aby jeho části Zemi minuly. Okamžitě se začnou připravovat dva týmy astronautů, které mají akci provést. Na pomoc je přizván také Harry Stamper, jeden z nejlepších hloubkových vrtařů na světě. Ten však přesvědčí vedení NASA, že takovou práci astronauti nezvládnou a nabídne se, že se o to pokusí s partou svých vrtařů. Po náročném intenzívním výcviku toho nejnutnějšího pro splnění úkolu se vrtaři vydávají do vesmíru ve dvou raketoplánech. V tu dobu zasáhnou zemi další úlomky a přísně utajovaná informace o hrozící katastrofě pronikne na veřejnost.
Celý svět tak upře pozornost na osudy výpravy. Raketoplány přistanou u ruské orbitální stanice, aby doplnily palivo. Porucha čerpadla chátrající stanice sice způsobí její explozi, raketoplány však v poslední chvíli uniknou do bezpečné vzdálenosti. Na palubě jedné z lodí se zachrání také ruský kosmonaut Andropov. Během přistání na povrchu asteroidu dojde k dalšímu neštěstí. Jeden z raketoplánů je zasažen rojem úlomků a zřítí se. Nikdo netuší, že část posádky přežila a vydává se ve speciálně upraveném voze k místu plánovaného vrtu. Posádka druhého raketoplánu se mezitím pustí do práce, kterou však komplikují nečekané potíže.
Nečekaně tvrdý povrch, kterým podle všeho vrtáky nedokáží proniknout dost rychle, nervové zhrocení jednoho z vrtařů, které ohrozí životy celé výpravy, exploze plynu z hlubin, při níž zahyne jeden z vrtařů a vrtná souprava je vážně poškozena a nakonec také záložní plán armády, k jehož předčasnému spuštění dá prezident v časové tísni souhlas. Vrtaři na povrhu smrtícího kusu skály se však nevzdávají.

DĚJ
Poté, co NASA zjistí hrůznou zprávu o asteroidu, který na Zemi dopadne za 18 dní, je tajně uspořádán program na záchranu Země, který spočívá v tom, že na asteroid bude vyslána skupina astronautů, kteří na jeho povrchu začnou vrtat díru do jeho středu a pak do ní uloží jaderné nálože, které poté odpálí. Asteroid by se měl rozlomit na dvě poloviny a obě by měly Zemi minout. Tuto práci je schopný udělat jen jediný člověk – zkušený naftař Harry S. Stamper (Bruce Willis), jenže ten chce bezpodmínečně svůj tým a dostane jej.
Tým pod vedením Stampera se za necelých 12 dní zúčastní astronautského výcviku, který jinak trvá roky, a je vyslán na raketoplánech
X-71 pojmenovaných Freedom (svoboda) a Independence (nezávislost) vstříc smrtícímu asteroidu. Po cestě doplní palivo na ruské kosmické stanici Mir, která však příčinou úniku paliva exploduje a oba raketoplány se z ní musí nouzově evakuovat, i s ruským kosmonautem Lvem Andropovem. Po náletu na orbitu Měsíce raketoplány zažehnou přídavné trysky, které jim umožní provést zrychlovací manévr a dostat se tak za asteroid.
Po provedení urychlovacího manévru naletí X-71 do pásma asteroidových úlomků, přičemž jeden zasáhne Independence, která se zřítí. Posádka Freedom (kde je i Harry Stamper) se domnívá že na palubě nikdo nepřežil a sami jako jediná naděje planety Země přistávají. Po přistání zahajují vrtací fázi na tzv. pásovci, na kterém je připevněno vrtací rameno, které spustí do podloží asteroidu. I přes veškerou snahu se však často ničí převodovka nebo vrtací hlavice, kvůli čemuž se plán zpožďuje. Velitel raketoplánu, plukovník Sharp dostane rozkaz odpálit jadernou bombu na povrchu (takový odpal by však neměl valný účinek a asteroid by zasáhl Zemi). Harry mu v tom však zabrání a celá skupina na Freedom se pouští zpět do vrtání. Bohužel narazí na výron plynu, který zničí pásovec a skupina tak ztratí možnost zachránit Zemi.
Ve chvíli největší beznaděje přijíždí pásovec z Independence, se třemi přeživšími členy z posádky raketoplánu. Celá skupina se znovu pustí do akce, přičemž dosáhne požadované hloubky 240 metrů a chystá se k odletu. Naneštěstí se porouchá dálkový odpal bomby a Harry zůstane na místě, aby bombu odpálil. Pár sekund před dosáhnutím nulové bariéry (místa odkuž by už dopadu asteroidu nešlo zabránit) se Harrymu jeho sebevražedný úkol podaří a zničí asteroid, čímž zachrání Zemi. Zbylá posádka z Freedom a Independence se na raketoplánu Freedom zachrání a přístávají na Zemi jako hrdinové.

Ocenění:
Academy Awards
1999 - Píseň (nominace)
1999 - Mix zvuku (nominace)
1999 - Střih zvuku (nominace)
1999 - Vizuální efekty (nominace)

Razzies
1998 - Bruce Willis (Nejhorší herec) (nominace)
1998 - Nejhorší film (nominace)
1998 - Michael Bay (Nejhorší režisér) (nominace)
1998 - Liv Tyler (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1998 - Ben Affleck, Liv Tyler (Nejhorší kombinace k vidění) (nominace)
1998 - J.J. Abrams, Jonathan Hensleigh (Nejhorší scénář) (nominace)
1998 - Nejhorší filmová píseň (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, DVD)
V českém znění: Pavel Soukup - Bruce Willis (Harry S. Stamper), František Němec - Billy Bob Thornton (Dan Truman), Michal Dlouhý - Ben Affleck (A.J. Frost), Radovan Vaculík - Steve Buscemi (Permoník), Jiří Prager - Will Patton (Charles Chick Chapple), Lucie Zedníčková - Liv Tyler (Grace Stamperová), Dagmar Čárová - Jessica Steen (pilotka Jennifer Wattsová), Michal Pavlata - Peter Stormare (Lev Andropov), Václav Vydra - Ken Hudson Campbell (Max Lennert), Tomáš Juřička - William Fichtner (plk. William Sharp), Jiří Ptáčník - Jason Isaacs (Ronald Quincy), Filip Jančík - Owen Wilson (Oscar Choi), Petr Štěpánek - Keith David (Kimsey), Jiří Plachý - Chris Ellis (Walter Clark), Jan Schánilec - Michael Clarke Duncan (Jayotis Kurleenbear), Antonín Navrátil - Anthony Guidera (Tucker), Jaroslav Kaňkovský - Grayson McCouch (Gruber), Oldřich Vlach - Marshall R. Teague (Davis), Bohdan Tůma - Clark Heathcliffe Brolly (Freddy Noonan), Stanislav Lehký - John Aylward (doktor Banks), Karel Urbánek - Udo Kier (psycholog), Jana Altmannová - Judith Hoag (Denise), Bedřich Šetena - Charlton Heston (vypravěč + titulky), Jiří Holý - Stanley Anderson (prezident USA), Pavel Chalupa, Lucie Kožinová, Jan Sedliský, Karel Richter, Vítězslav Bouchner, Jiří Knot, Jiří Valšuba, Adéla Draxlerová a Pavel Soukup ml.
Zvuk: Tomáš Bělohradský, Lubomír Zajíc
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Ivan Němeček
Úprava dialogů a režie: Petr Pospíchal
Vyrobilo: Barrandov Studio Dabing pro Hollywood Classic Entertainment 1998

2. DABING (Nova, Prima, Blu-ray)
V českém znění: Alexej Pyško - Bruce Willis (Harry S. Stamper), Michal Dlouhý - Ben Affleck (A.J. Frost), Kateřina Lojdová - Liv Tyler (Grace Stamperová), Michal Pavlata - Peter Stormare (Lev Andropov), Boris Rösner - Michael Clarke Duncan (Jayotis Kurleenbear), Pavel Vondra - William Fichtner (plk. William Sharp), Vladislav Beneš - Billy Bob Thornton (Dan Truman), Zdeněk Mahdal - Steve Buscemi (Permoník), Ilona Svobodová - Jessica Steen (pilotka Jennifer Wattsová), Bohdan Tůma - Ken Hudson Campbell (Max Lennert), Pavel Šrom - Chris Ellis (Walter Clark), Bedřich Šetena - John Mahon (Karl) + Udo Kier (psycholog), Zdeněk Hruška - Owen Wilson (Oscar Choi), Antonín Navrátil - Anthony Guidera (Tucker), Zdeněk Maryška - Keith David (Kimsey) + Charlton Heston (vypravěč), Jaromír Meduna - Marshall R. Teague (Davis), Libor Terš - Jason Isaacs (dr. Ronald Quincy), Roman Hájek - Clark Heathcliffe Brolly (Freddy Noonan), Jan Vondráček - Will Patton (Charles Chick Chapple), Bohumil Švarc - Stanley Anderson (Prezident), Josef Nedorost - Grayson McCouch (Gruber), Vladimír Kudla - Grayson McCouch (Gruber) + John Aylward (doktor Banks), David Suchařípa, Milan Bouška, Stanislav Lehký, Svatopluk Schuller, Jindřich Hinke, Jaroslav Vlach, Jana Hermachová, Irena Hrubá, Klára Vodenková, Rozita Erbanová a Jan Rimbala
Překlad: Tomáš Studený
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Adéla Draxlerová
Dialogy a režie českého znění: Petr Pospíchal
Vyrobila: Česká produkční 2000, a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.8.1998 Falcon
Premiéra USA: 1.7.1998 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.1999 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 11.3.2002 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 7.6.2010 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 32 996 346
Tržby celkem - $ 553 709 788
Návštěvnost v ČR 584 849
Náklady (Rozpočet) - $ 140 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Videoklip skupiny Aerosmith oceněný cenou MTV: "I Don´t Want To Miss A Thing" (anglicky)
• Trailery (anglicky) (bulharské, české, hebrejské, chorvatské, italské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, turecké, ukrajinské)

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
česky Dolby Digital 2.0, anglicky Dolby Digital 5.1, italsky Dolby Digital 5.1, maďarsky Dolby Digital 2.0, polsky Dolby Digital 2.0, rusky Dolby Digital 5.1
anglické pro nesly., anglické, bulharské, české, hebrejské, chorvatské, italské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, turecké, ukrajinské
 
Tvůrci a herci
Michael Bay (Režie), Michael Bay (Produkce), Jerry Bruckheimer (Produkce), Gale Anne Hurd (Produkce), Trevor Rabin (Hudba), John Schwartzman (Kamera), Mark Goldblatt (Střih), Chris Lebenzon (Střih), Glen Scantlebury (Střih), Bonnie Timmermann (Casting), Michael White (Scénografie), Magali Guidasci (Kostýmy), Michael Kaplan (Kostýmy), George Watters II (Zvuk), Keith A. Wester (Zvuk), Fred C. Blau Jr. (Masky), Rick Stratton (Masky), Jonathan Hensleigh (Scénář), J.J. Abrams (Scénář), Bruce Willis (Herec), Billy Bob Thornton (Herec), Ben Affleck (Herec), Liv Tyler (Herec), Will Patton (Herec), Steve Buscemi (Herec), William Fichtner (Herec), Owen Wilson (Herec), Michael Clarke Duncan (Herec), Peter Stormare (Herec), Ken Hudson Campbell (Herec), Jessica Steen (Herec), Keith David (Herec), Chris Ellis (Herec), Jason Isaacs (Herec), Grayson McCouch (Herec), Grace Zabriskie (Herec), Eddie Griffin (Herec), Stanley Anderson (Herec), Udo Kier (Herec), Seiko Macuda (Herec), Mark Boone Junior (Herec), Michael Bay (Herec), Erik Per Sullivan (Herec), Lawrence Tierney (Herec), Gedde Watanabe (Herec), Jim Maniaci (Herec), Andy Milder (Herec), Frederick Weller (Herec), Googy Gress (Herec), Matt Malloy (Herec), Jim Fitzpatrick (Herec), Charlton Heston (Herec), Patrick Richwood (Herec), Shawnee Smith (Herec), Michael Taliferro (Herec), Judith Hoag (Herec), Bodhi Elfman (Herec), Dina Morrone (Herec), Le Ann Cheri' (Herec), Judi Beecher (Herec), Mary Ann Schmidt (Herec), Marshall R. Teague (Herec), Dwight Hicks (Herec), Ronald Fox (Herec), papež Jan Pavel II. (Herec), Dyllan Christopher (Herec), Christian Clemenson (Herec), John Aylward (Herec)
 
1998/151/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu je několikrát zmíněna série Star Wars. Režisér Bay svou kariéru u filmu začínal v produkční společnosti Lucas Film, která celou zmíněnou sérii produkovala.
- Keď Harry (Bruce Willis) nájde svoju dcéru Grace (Liv Tyler) s A.J.-om (Ben Affleck) v hangári a háda sa s ostatnými spolupracovníkmi o ich vzťahu, vyčíta Oscarovi (Owen Wilson), že ho poučuje a pritom je len o päť minút starší ako jeho dcéra Grace. V skutočnosti mal Owen Wilson v čase natáčania 30 rokov a Liv Tyler dvadsať.
- Intro filmu o pádu asteroidu a vyhynutí dinosaurů namluvil Charlton Heston.
- Tento film se točil v Texasu, konkrétně v Hustonu, v Jižní Dakotě a na Floridě v USA.
- Do hlavní role tvůrci zvažovali obsazení Arnolda Schwarzeneggera.
- Kdyby se opravdu řítil na Zemi astreroid o velikosti Texasu a vrtákům by se podařilo jej před nulovou bariérou rozpůlit, tak obě půlky letící v těsné blízkosti kolem Země by vyvolaly obrovské přílivové běsnění, v jehož vodách by zemřely milióny lidí.
- Při natáčení scény, kdy na naftové plošině najednou vytryskne silný pramen ropy, praštila doublera Bruce Willise letící trubka a málem ho zabila.
- V traileru byly použity záběry na skutečný raketoplán. Ve filmu ale využity nebyly.
- Vůbec první se točila scéna, kdy raketoplány vzlétají. Režisér chtěl opravdový start rakety a později řekl, že kdyby se ta scéna nepovedla, nepokračovalo by se v natáčení.
- Díky mimořádně "proamerické" povaze scénáře, dostal Michael Bay povolení k využívání zařízení a prostor, která jsou jinak určená výhradně pro účely NASA. Na takovém povolení se podepsal i mimořádný ohlas filmu Top Gun, kde obdobná spolupráce již proběhla.
- První film, ve kterém mohl štáb nosit reálné skafandry NASA, jeden má hodnotu 3 miliony dolarů a herci, kteří je ve filmu měli na sobě jsou jediní civilisti na světě, kteří je oblékli.
- Michael Bay chtěl, aby si herci napsali sami své požadavky, které pak čte Bruce Willis jako podmínky.
- Film měl premiéru v den 21. narozenin Liv Tyler. Ta svou roli Grace nejprve dvakrát odmítla.
 
Odkazy
 

Hrají: 

Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Liv Tyler, Will Patton, Steve Buscemi, William Fichtner, Owen Wilson, Michael Clarke Duncan, Peter Stormare, Ken Hudson Campbell, Jessica Steen, Keith David, Chris Ellis, Jason Isaacs, Grayson McCouch, Grace Zabriskie, Eddie Griffin, Stanley Anderson, Udo Kier, Seiko Macuda, Mark Boone Junior, Michael Bay, Erik Per Sullivan, Lawrence Tierney, Gedde Watanabe, Jim Maniaci, Andy Milder, Frederick Weller, Googy Gress, Matt Malloy, Jim Fitzpatrick, Charlton Heston, Patrick Richwood, Shawnee Smith, Michael Taliferro, Judith Hoag, Bodhi Elfman, Dina Morrone, Le Ann Cheri', Judi Beecher, Mary Ann Schmidt, Marshall R. Teague, Dwight Hicks, Ronald Fox, papež Jan Pavel II., Dyllan Christopher, Christian Clemenson, John Aylward, Joseph Patrick Kelly, Steven Ford, Judith Drake, Michael Kaplan, Peter White, James Harper, Peter Murnik, H. Richard Greene, Gustavo Perez, John Mahon, Greg Collins, Ellen Cleghorne, Jeff Austin, Andrew Heckler, Brian Hayes Currie, Brian Brophy, Jim Ishida