Arakain XXV Eden (koncert)

03.01.2018 15:46
Unikátní a kompletní záznam výročního koncertu skupiny Arakain pořízen ke 25 letům existence kapely ve sportovní hale Eden v Praze v roce 2007. Kapelu na vystoupení doprovází velmi početná plzeňská filharmonie, která dává hitům Arakainu zcela nový a netradiční hudební rozměr v podání smyčcového orchestru, jež z koncertu tohoto rockového souboru dělá naprosto vyjímečný a jedinečný počin jejich kariéry. Na své si však přijdou i fanoušci, kteří mají kapelu rádi klasicky v pětičlenném syrovém podání, jelikož druhá část koncertu se odehrává již tradičně bez filharmoniků. Úspěchu akce napomáhá i fakt, že repertoár na tento koncert byl vybrán na základě hlasování samotných fanoušků. Toto historicky druhé DVD skupiny Arakain obsahuje včetně kompletního koncertu také bonusový materiál, ve kterém divák najde rozhovory všech členů kapely, hostů Aleše Brichty a Lucie Bíle, dále pak dirigenta plzeňské filharmonie Václava Zahradníka a řady dalších protagonistů. Nechybí ani fotogalerie. Špičková kvalita obrazu a zvuku ve formátu dolby digital 2.0 a dolby digital 5.1 je samozřejmostí.(oficiální text distributora)
 
RECENZE
Čtvrtstoletí je už důvod k oslavám. A proč oslavy nezaznamenat, že ano. Jenže pokud se oslavy zaznamenají tak, jak to učinil Arakain na svém DVD "XXV Eden", pak je třeba smeknout hučku a uznale pokývat hlavou. Je fajn, že i u nás již někteří pochopili, k čemu je takové DVD vlastně dobré.
Nemá moc smysl rozepisovat se zdlouhavě o úloze a roli Arakainu na české metalové scéně. Podstatné je, že na ní působí již pětadvacet let. Jako každý byl i Arakain jednou dole, jindy nahoře, ale rozhodně má co oslavovat. A oslavuje to způsobem, který zasluhuje slova uznání. Ono uspořádat koncert, pozvat pár hostů a následně vydat nahrávku není nic neobvyklého. Arakain tak učinil, záznam dubnového vystoupení vychází v CD i DVD podobě. A právě ono DVD se zde chystám vychválit, ač předem upozorňuji, že žádným zapáleným fanouškem kapely nejsem. Jenže tenhle disk se prostě povedl a basta.
Nebudu se zde příliš zaobírat samotnou hudební stránkou, k tomu poslouží spíše recenze CD verze tohoto živáku. Jen pro pořádek je třeba zmínit, že koncert samotný trval téměř dvě a čtvrt hodiny, byl rozdělen do dvou částí a na DVD je zaznamenán celý. Ve druhé polovině se jednalo o standardní nářez s malou pomocí Lucie Bílé (v černé minisukni a ověšená stříbrnými řetězy sice vypadá lehce komicky, ale klobouk dolů, k téhle muzice její hlas sedne jak řiť na hrnec - škoda, že tolik touží po Slavících, které bývají metalistům upřeni, moc se mi v téhle poloze zamlouvá) a Aleše Brichty.
V první odehrála dvanáct skladeb s metalovými veterány Plzeňská filharmonie. A to je tedy jízda! Aranže, o které se postarali pánové Václav Zahradník (taktéž dirigent filharmoniků) a Jan Valta, jsou jedním slovem úchvatné. První, co mě při poslechu napadlo, bylo, že zde někdo obdivuje vystoupení Metalliky se symfoniky města San Francisca, což mi následně pan Zahradník v rozhovoru umístěném v bonusové části disku potvrdil, byť mylně hovoří o filharmonii losangelské. Podstatné ale je, že šedesát filharmoniků nehraje druhé housle, nešmrdlá jen statické a nudné doprovody, ale je jim dán prostor, aby hráli. Již tak hutná arakainí muzika tím dostává další, velmi mohutnějící rozměr a ucho posluchačovo se může rochnit v těch příbojových vlnách. Když spojovat svět rockové a symfonické hudby, pak by to mělo vypadat například takto.
Zpět ale k tomu, co je v této recenzi důležité, což je provedení DVD. A ono je provedeno velmi dobře. Zpěvák Honza Toužimský, který má na svědomí mastering, zasluhuje pochvalu před nastoupenou jednotkou. Ano, formát DD 5.1 má ta čísla v názvu proto, že může hrát až šest reproduktorů. A v případě "XXV Eden" jich opravdu šest hraje jak o závod. Bicí rozprostřené po celé místnosti, basa duní u podlahy, orchestr burácí za zády, pěvci naopak zepředu. Tomu se říká prostorový zvuk jak víno. A přidáte-li si výtečný širokoúhlý obraz s dynamickými, ale nikoliv zběsilými střihy, máte ukázkový model, jak má kvalitní koncertní záznam na DVD vypadat.
Pak už nezbývá, než se porozhlédnout po nějakém tom bonusu, a zde je jediná oblast, která se dá označit jako ne úplně vydařená. Fotogalerie je takovou samozřejmostí, že ji netřeba nijak zvlášť řešit. Dvaapadesát minut rozhovorů se členy kapely, hosty a dalšími, kteří mají s koncertem co do činění, zní sice zajímavě (a občas zajímavé opravdu jsou, jako třeba když je kytarista Jiří Urba tázán na neúčast Petra Koláře, kterou zahrává zcela jednoznačně do autu s tím, že nechce ani zpěváka, ani Arakain poškodit neuváženými výroky), ale jednak jsou poněkud jednotvárné, druhak tazatel (jméno se mi bohužel nepodařilo zjistit) klade své dotazy stylem redaktora středoškolského fanzinu, a to včetně slovníku. Například Lucie Bílá mu v podstatě neodpověděla na jedinou otázku a jen po celých deset jí věnovaných minut jak kolovrátek opakuje, jak miluje Arakain a nic jiného se divák nedozví. A další bonusy nehledejte, nenajdete je. Alespoň krátké dokumentíky z historie kapely či zákulisí koncertu by se jistě neztratily.
I přes drobné výtky k bonusům ale tvrdím, že "XXV Eden" patří k nejlepším koncertním DVD, která v naší zemi vyšla. Více takových bych přál hudebním fandům všech žánrů, nejen metalistům.
 
SLOŽENÍ
Jan Toužimský - zpěv
Jiří Urban - kytara
Miroslav Mach - kytara
Lukáš Doksanský - bicí
Zdeněk Kub - baskytara
 
Seznam skladeb
DVD
o orchestrem
1. Bláhová víra (zpěv Jan Toužimský) (Jiří Urban/Petr Kolář)
2. Karavana slibů (zpěv Jan Toužimský) (Jiří Urban/Aleš Brichta)
3. Amadeus (zpěv Jan Toužimský) (Jiří Urban/Aleš Brichta)
4. Muzeum zla (zpěv Jan Toužimský) (Zdeněk Kub/Zdeněk Kub)
5. Marilyn (zpěv Jan Toužimský) (Jiří Urban/Aleš Brichta)
6. Návrat bohů (zpěv Jan Toužimský) (Zdeněk Kub/ Aleš Brichta)
7. Zimní královna (zpěv Jan Toužimský, Lucie Bílá) (Jiří Urban/Aleš Brichta)
8. Strom života (zpěv Jan Toužimský, Václav "Noid" Bárta) (Jiří Urban/Petr Kolář)
9. Půl století (zpěv Aleš Brichta) (Jiří Urban/Aleš Brichta)
10. Gilotina (zpěv Jan Toužimský) (Miroslav Mach/Aleš Brichta)
11. Ztráty a nálezy (zpěv Jan Toužimský) (Marek Podskalský/Aleš Brichta)
12. Apage Satanas (zpěv Jan Toužimský) (Jiří Urban/Aleš Brichta)
bez orchestru
13. Prázdnej kout (zpěv Jan Toužimský) (Zdeněk Kub/Petr Kolář)
14. Ďábelská hra (zpěv Jan Toužimský) (Miroslav Mach/Miroslav Mach)
15. Jsem trochu jako (zpěv Jan Toužimský) (Jiří Urban/Aleš Brichta)
16. Adrian (zpěv Jan Toužimský) (Jiří Urban/Aleš Brichta)
17. Gladiátor (zpěv Aleš Brichta) (Jiří Urban/Aleš Brichta)
18. Princess (zpěv Aleš Brichta) (Jiří Urban/Aleš Brichta)
19. Strážci času (zpěv Jan Toužimský) (Zdeněk Kub/ Aleš Brichta)
Doxa - sól
20. Cournoutto (zpěv Lucie Bílá) (Marek Podskalský/Aleš Brichta)
21. Dotyky (zpěv Lucie Bílá) (Jiří Urban/Aleš Brichta)
22. Ptáci z ráje (zpěv Jan Toužimský) (Jiří Urban/Petr Kolář)
23. Kolonie termitů (zpěv Jan Toužimský) (Jiří Urban/Petr Kolář, Jiří Urban)
24. Vir (zpěv Jan Toužimský) (Jiří Urban/Petr Kolář, Jiří Urban)
25. Proč (zpěv Jan Toužimský) (Zdeněk Kub/ Aleš Brichta)
 

- (Režie), - (Produkce), Jiří Urban (Hudba), Miroslav Mach (Hudba), Lukáš Doksanský (Hudba), Zdeněk Kub (Hudba), - (Kamera), - (Střih), - (Zvuk), Jiří Urban (Autor hudby), Zdeněk Kub (Autor hudby), Marek Podskalský (Autor hudby), Miroslav Mach (Autor hudby), Petr Kolář (Autor textu), Aleš Brichta (Autor textu), Jiří Urban (Autor textu), Zdeněk Kub (Autor textu), Miroslav Mach (Autor textu), Lucie Bílá (Učinkující), Aleš Brichta (Učinkující), Jan Toužimský (Učinkující)