Arabela (TV seriál) Arabela

03.03.2016 18:53

Pohádka / Komedie / Dobrodružný

Československo, 1979, 13x30 min

Režie:

Václav Vorlíček

Scénář:

Miloš Macourek, Václav Vorlíček

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jana Nagyová, Jiří Lábus, Dagmar Patrasová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák, Ondřej Kepka, Veronika Týblová, Jiří Hrzán, František Filipovský, Iva Janžurová, Jitka Zelenohorská, Dana Vávrová, Lenka Termerová, Hana Talpová, Simona Stašová, Helena Růžičková, Ludmila Roubíková, Zdenka Procházková, Alena Procházková, Míla Myslíková, Lenka Kořínková, Věra Kalendová, Jana Drbohlavová, Ivana Andrlová, Jana Andresíková, Vlastimil Zavřel, Oldřich Vízner, Josef Větrovec, Oldřich Velen, Luba Skořepová, Radim Vašinka, Jaroslav Tomsa, Václav Sloup, Svatopluk Skládal, Ota Šimánek, Ladislav Šimek, Josef Šebek, Milan Riehs, Čestmír Řanda st., Jan Přeučil, Jiří Pleskot, Michal Pešek, Gustav Opočenský, Vít Olmer, Jiří Datel Novotný, Milan Neděla, Václav Mareš, Jiří Lír, Václav Lohniský, Zdeněk Kutil, Jan Kraus, Jiří Krampol, Václav Kotva, Luděk Kopřiva, Jiří Kodet, Antonín Jedlička, Vítězslav Jandák, Vladimír Hrabánek, Zdeněk Hodr, Stanislav Hájek, Josef Dvořák, Jaroslav Drbohlav, Jan Cmíral st., Petr Brukner, Karel Augusta, Augustín Kubáň, Karel Bělohradský, Svatopluk Beneš, Ladislav Županič, František Peterka, Ivo Niederle, Jaroslav Mareš, Vladimír Krška, Eugen Jegorov, Vlastimil Bedrna, Jiří Bruder, Jan Kuželka, Mirko Musil, Petr Svojtka, Miloslav Homola, Jiří Krytinář, Luděk Nešleha, František Hanus, Karel Koloušek, Jiří Bednář, Milada Ježková, Jiří Růžička ml., Martin Šotola, Stanislav Litera, Jan Vokurka, Běla Jurdová, Jiřina Steimarová, Petr Jákl st., Rudolf Vodrážka, Bohuslav Ličman, Petr Skarke, Pavel Spálený, Hana Vávrová-Heřmánková, Josef Střecha, Jiří Samek, Otto Budín, Karel Engel, Pavel Havránek, Karel Hovorka st., Bohumil Koška, Martin Mikuláš, Oldřich Musil, Eduard Pavlíček, Vladimír Pospíšil, Karel Polišenský, Karel Kalaš, Jana Robenková, Libuše Šafránková, Jana Dítětová, Alena Karešová, Oleg Reif, Vladimír Drha, Hana Čížková, Jiří Wimmer, Vladimír Hrubý, Josef Karlík, Bronislav Poloczek, Aťka Janoušková, Daniela Bakerová, Marek Mikuláš, Roman Hájek

Střih:

Miloslav Hájek

Zvuk:

František Fabián

Masky:

Jiří Hurych

Kostýmy:

Theodor Pištěk ml., Ludmila Ondráčková

Obsah

Někdy stačí zazvonit zvonečkem a pohádky je konec. Jenže někdy je to právě naopak... V říši lidí se setkáváme s rodinou Majerových, kde se pan Majer živí jako vypravěč pohádek na dobrou noc. Jednoho dne najde pan Majer kouzelný zvoneček, který jeho rodinu spojí s Říší pohádek, kde vládne hodný král Hyacint se dvěma dcerami - Arabelou a Xénií. Je zde i zlý kouzelník II. kategorie Rumburak, který chce celou Říši pohádek získat jen a jen pro sebe, a hodlá pro to udělat vše. Ale nebyl by to správný pohádkový seriál, aby vše dobře nedopadlo.

Obsah dílů
1. série (1979)
DÍL 1: Jak pan Majer našel zvoneček (Jak pan Majer našel zvoneček) - Pan Karel Majer je poměrně zaneprázdněný člověk, působí v rozhlase, dabingu, filmu i divadle, ale potkávají ho pouze malé role. Je ženatý a má dva syny, starší Petr studuje na vysoké škole techniku a mladší Honzík, kterému slíbil návštěvu v lunaparku, navštěvuje základní školu. Pan Majer jede točit filmovou kovbojku, kde představuje jako komparsista indiána a v písku najde zvoneček. Zazvoní na něj a náhle se objeví tajemný muž v černém cylindru a hnědém plášti a chce mu splnit přání. Všichni na muže v plášti křičí, aby zmizel, to se stane až ve chvíli, kdy mu to poručí pan Majer.
DÍL 2: Rumburakova pomsta (Rumburakova pomsta) - Rumburak je povolán před královský trůn a musí vysvětlit, proč zastřelil mluvícího vlka. Na rozkaz krále musí odevzdat plášť, prsten i zvoneček. Královna rozhodne, aby za trest nahradil vlka, a černokněžník Vigo promění kouzelným prstenem svého nástupce ve vlka. Rozzlobený Rumburak uteče do perníkové chaloupky, kde ho perníková bába s pomocí čarodějnice promění zpět do lidské podoby. Rumburak se chce pomstít a řekne čarodějnici o hradu, který patřil Vigovu předchůdci Chechotovi. Dozvěděl se o něm právě od Viga a napadlo ho, že na tom hradě po starém čaroději mohlo něco zůstat. Požádá o pomoc čarodějnici, které slíbí funkci dvorní čarodějky.
DÍL 3: Petr a princezna (Petr a princezna) - Na královském hradě sledovali pohádku i myslivec s Červenou Karkulkou, která protestuje proti tomu, aby snědla babičku a myslivce. Královna jí to dá ovšem rozkazem. Arabelu napadne, že by měl pan Vigo vycestovat do říše lidí a říct panu Majerovi, aby to dal do pořádku. Královna samozřejmě nesouhlasí, ale král princeznu pochválí a požádá Viga, aby ten nápad realizoval. Arabela chce letět s ním a Xenie se hned přidá také. Ráno připraví Vigo plášť a obě princezny se hned zvědavě vyptávají, jaké to je v říši lidí. Zatímco Xenii zajímá, co se tam nosí, Arabela se těší, jací ti lidé vlastně jsou.
DÍL 4: Jezevčík Karel Majer (Jezevčík Karel Majer) - Majerovi mají dva stejné jezevčíky. Jedním je Pajda a druhým, mluvícím lidskou řečí, je pan Majer. I Honzík má problémy rozeznat, který je jeho otec. Petr navrhne, že pokud by se jich někdo ptal na pana Majera, všichni budou říkat, že je těžce nemocen. Honzík to ale už cestou do školy prozradí Mařence, ta mu však nevěří. Pan Majer si na svou psí podobu poměrně rychle zvykne, ale paní Majerová je zdrcena. Petr ji utěšuje a když spolu rozebírají, kdo proměnil hlavu rodiny v psa, Petr se snaží matku přesvědčit, že to neudělali Vigo a princezny. Paní Majerová ale snadno odhalí, proč se jich zastává. Je to kvůli Arabele, což ale Petr popře.
DÍL 5: Arabela na útěku (Arabela na útěku) - Na tiskové konferenci oznámí televizní pracovníci, že pohádky už nebudou vysílat. Nedokážou ale novinářům vysvětlit přítomnost pana Majera na obrazovce, ačkoliv u nich ve studiu vůbec nebyl. V novinách druhý den vyjde článek s titulkem "Žijeme v pohádce???" a na fakultě o něm vedou studenti debatu. Jediný Petr s článkem souhlasí, ostatní jako budoucí technici jsou proti. Debata pokračuje i během přednášky docenta Hracha, který po Petrovi žádá hmatatelné důkazy. Psychiatr Jiří přijde na návštěvu k Majerům a na vlastní oči uvidí pana Majera v podobě jezevčíka. Na jeho žádost mu hned dá nějaké prášky na spaní a sám si vezme hrst uklidňujících pilulek. Spícího jezevčíka odnese na psychiatrii, kde se snaží primáře Hromádku, otce Honzíkova spolužáka, přesvědčit, že je to pan Majer. Jeho kolegové ho však považují za blázna a hospitalizují ho.
DÍL 6: Petrovo zmizení (Petrovo zmizení) - Petr s Arabelou si vyznávají lásku, ale vyruší je pan Majer, protože v televizi bude docent Hrach. Mezitím se v pohádkové říši Rumburak vrací s náhrdelníkem, zjistí však, že princezna utekla. Čarodějnice mu poradí, aby se podíval do křišťálové koule, a ta mu Arabelu ukáže, jak se dívá u Majerů na televizi. Čarodějnici proto pošle na zámek, aby mu přinesla ze skříně pana Viga cestovní plášť. Xenie si u krále vyprosí jako svatební dar druhou televizi a když ji zapne, po chvíli se na obrazovce místo docenta Hracha objeví Rumburak, který Arabele vzkáže, že ví, kde ji najde, a přijde si pro ni. U Majerů jsou vyděšeni, ale Arabela je klidná, protože aby se k ní Rumburak dostal, potřebuje cestovní plášť. Pan Vigo pozná, kde Arabela je, a spolu s králem Hyacintem vyrazí do světa lidí. Než však odletí, zjistí, že se mu někdo vloupal do skříně a jeden ze dvou plášťů odcizil. Oba musí tedy letět v jednom.
DÍL 7: Pohádky jdou do sběru (Pohádky jdou do sběru) - Svatbu Xenie a Vilibalda naruší hradní stráž, která přivede Petra. Jediná Xenie ho pozná a využije příležitosti, že se její královský otec ještě nevrátil. Cestovní plášť nechá schovat a Petrovi poručí, aby říši pohádek změnil tak, aby se co nejvíc podobal světu lidí. Petrovi se do toho nechce, ale princezna mu slíbí, že když úkol splní, propustí ho. Petr začne pomocí prstenu měnit pohádkovou říši. Místo hradu se před poddanými, kteří vše sledují, tyčí vysoká skleněná budova. Rusalky tančí na sídlišti, Xenie s Vilibaldem a královnou se přijedou v černé limuzíně podívat do paneláku, jak se pohádkovým bytostem ve změněném světě žije. Přadleny si stěžují na nejezdící výtah, který Petr opraví otočením prstenu. Pecivál leží na sporáku a hlavou se bouchne o digestoř. Xenie odhalí při inspekci hrneček vařící kaši a přikáže jim vyhodit ho, když mají plynový sporák. Petr vyčaruje kontejner na odpadky a Xenie všem pohádkovým bytostem rozkáže všechny kouzelné předměty vyhodit. Vyhlásí zrušení čar a kouzel, protože je to nemoderní. Práci Popelky zastane vysavač, sedmimílové boty nahradí rychlíky. Xenie pošle jezinky prodávat do samoobsluhy, Jeníček s Mařenkou budou dělat na poště a loupežníkům určí práci v autoservisu. Trpaslíci zkouší záchod a jeden z nich sám sebe spláchne. Dalšímu to připadá jako vodní tobogan a chce ho následovat. Přijde ale jejich šéf a nařídí zahodit krumpáče a lopaty, protože nafasují sbíječky. Vodníkovi se nelíbí voda znečištěná odpadky a uteče. Na břehu nechá potápěčský oblek s ploutvemi, který si odmítne obléci.
DÍL 8: Jeníček a Mařenka (Jeníček a Mařenka) - Létající kufr s pláštěm a prstenem nemůže najít ani pan Majer a chce ohlásit krádež na policii. Majerovi i Arabela jsou smutní, protože mají strach o Petra. Princezna navíc ví, jaké nástrahy tam na něj mohou číhat, například patnáctihlavý drak. Paní Müllerová je na Rumburakově hradu a únos si vysvětluje tak, že s ní má Blekota vážné úmysly. Ten jí marně vysvětluje, že ji unesl omylem. Ona si ho ale chce vzít, sebere mu plášť a vhodí ho do ohně. Prohlásí se za paní Blekotovou a Rumburakovým sluhům s holí v ruce přikáže hrad pořádně uklidit. Při hodině přírodovědy si Honzík vyčaruje míč, aby se pochlubil spolužákovi. Prsten pak půjčí Mařence, která si ho chce také vyzkoušet. Zároveň jí řekne, že všechny kouzelné věci bude muset Arabele vrátit, protože rodiče mají strach o Petra.
DÍL 9: Civilizace si žádá své (Civilizace si žádá své) - Honzík s Mařenkou se objeví u perníkové chaloupky, ze které vyleze ježibaba. Uhodne k jejich údivu, jak se jmenují. Vezme je dovnitř, schová cestovní plášť do truhly a děti zavře, aby si je vykrmila. Po nějaké době se u chaloupky objeví i Petr, který Xenii utekl. Ježibaba se od trpaslíků dozvěděla, že jí chce Xenie chaloupku proměnit v "zasklenej nesmysl" a v peci má prý topit zemním plynem, což se jí nelíbí. Petr jí vysvětlí, že Xenii pomáhal nedobrovolně, a požádá ji o radu, kudy se dostat z pohádkové říše. Ježibaba ho pošle do říše pohádek pro dospělé k doktoru Frankensteinovi.
DÍL 10: Rumburakova velká šance (Rumburakova velká šance) - Děti s Petrem uvidí Tarzana, který se houpe na liáně, a po chvíli jim stojí v cestě Fantomas, nejmocnější vládce říše pohádek pro dospělé. Řekne jim kudy se dostanou na Rumburakův hrad, náhle si všimne hrdličky, která se přidala k Petrovi a dětem cestou, a chce ji zastřelit. Petr ji ale písknutím vyplaší a Fantomas holou rukou ustřelí větev. Na Rumburakově hradu vládne s rákoskou paní Müllerová a Pekota, Mekota i její manžel Blekota pěkně všechno umývají a utírají, aby bylo všude čisto. Někdo buší na vrata a k jejímu překvapení to je Petr s Honzíkem a Mařenkou. Ihned oba posadí k pianu a nutí je hrát, Petra zapojí do úklidu. Petr objeví tajnou komoru, odkud Rumburak vysílal. Objeví křišťálovou kouli a hned se do ní podívá, co dělá Arabela. Ta spolu s jeho matkou truchlí nad zmizením Petra a přidá se k nim i Pajda. Pan Majer, černokněžník Vigo i král Hyacint jezdí v továrně s ještěrkami. Král se ale nedokáže vyhnout vysoké hromadě plechovek a zboří ji.
DÍL 11: Příliš mnoho generálů (Příliš mnoho generálů) - Petr vysílá z Rumburakova televizního studia do říše lidí a přes křišťálovou kouli vidí i slyší Arabelu. Vysvětlí jí, jak to bylo s proměnou pohádkové říše, a ona mu uvěří, že to nebyla jeho vina. Děti vysílají domů také a když je objeví v komnatě paní Müllerová, hned se ukáže na obrazovce a pochlubí se s manželem přes obrazovku přítelkyním v říši lidí. Mezitím si král stěžuje v závodní jídelně na chudý oběd a doslova prohlásí, že továrnu, kde takhle vaří, by nechal vyhodit do povětří. Po polední pauze pan Vigo, pan Majer a král Hyacint mají přenášet těžké nosníky. Ti ale zabloudí a rozbijí dvě obrovské skleněné nádrže s chemikáliemi. Dojde k chemické reakci a všichni opouštějí továrnu, aby se zachránili před jedovatým plynem a ohněm. Požárníci evakuují továrnu a dojde k výbuchu, který továrnu zničí. Vedoucí v továrně přijede s policisty a nechá krále Hyacinta, pana Majera i pana Viga zavřít do vězení. Arabela je se zlodějem Fouskem na lodičce, ale ten jí prstýnek nechce dát. Princezna si přivolá na pomoc vodníka, který Fouska stáhne do vody a Arabele předá prstýnek. Fouska vyloví plavčík, hned na břehu ho pozná policista a zatkne jej.
DÍL 12: Hrdlička zasahuje (Hrdlička zasahuje) - Arabela i její královský otec jsou překvapeni z pohádek v lidském světě, protože pojednávají o zvířatech. Paní Majerová a černokněžník Vigo sledují čtení krále Hyacinta a nikdo kromě princezny Arabely si nevšimne Rumburaka a čarodějnice, kteří se najednou objevili v místnosti. Čaroděj II. kategorie proměnil všechny v sochy a princeznu v růži. Ježibabu pošle, aby se porozhlédla po bytě, jestli nenajde další kouzelný prsten. Ze sousedního pokoje vycházejí pan Majer s asistentem Grossem, Rumburak prstenem začaruje Grosse do žaludku pana Majera, kterému se několikanásobně zvětší břicho. Rumburak zapne plášť a zmizí, čarodějnici tam ovšem zapomene, ta musí uletět oknem jako krkavec. Rumburak se vrátí na svůj hrad jako pán a Arabele vrátí její podobu poté, co růži hodí za mříže cely. Petr se s ní jde přivítat, ale čaroděj jejich setkání přeruší. To se nelíbí Petrovi, který Rumburaka srazí dveřmi od cely. Zavřeni jsou také Honzík s Mařenkou i manželé Blekotovi a Petr, kterého chce Rumburak nechat příští den za trest popravit. Čaroděj se vězňům chlubí, že mu nikdo nesahá ani po kotníky, včetně Fantomase. Rozbije skleněnou číši a místo střepů se objeví kat. Večer ještě zajde do hladomorny a smutné Arabele oznámí, že hned po popravě začne jejich svatební hostina.
DÍL 13: Zvonečkem to začalo, zvonečkem to končí (Zvonečkem to začalo, zvonečkem to končí) - Královna, Arabela, Petr i děti přijedou na královský hrad. Maminku Arabely vítají poddaní proměnění v auta troubením. Arabela dá Petrovi prsten, aby dal vše do pořádku. Z poddaných jsou zase lidé i zámek má opět svou původní podobu. Z lidské říše se vrátil i vodník. Děti jdou na prohlídku pohádkové říše, uvidí trpaslíky i Sněhurku. Červenou Karkulku doprovodí k babičce, kde už je místo ní v posteli Frankensteinův umělý vlk Agrip, který zaujal pozici mluvícího vlka. Těsně před tím, než sní Karkulku, přijdou pro děti stráže a ony se musejí vrátit na zámek. Královna si vezme cestovní plášť a spolu s ní se pod něj schovají Petr, Arabela i děti a nenápadně pod něj proklouzne i krkavec. Všichni se objeví u Majerů na zahradě, kde se setkají s paní Hermanovou. Od ní se dozvědí, že jsou všichni na výstavě mistra Pimpery, a vyrazí tam. Arabela vrátí prstenem sochám lidskou podobu a asistenta Grosse vysvobodí ze žaludku pana Majera. Společně se pak vypraví k továrně, kterou dá prstenem král Hyacint do pořádku. Na stromě v zahradě u Majerů se setká čarodějnice s Rumburakem a on jí znovu požádá o pomoc. Na základní škole vyprávějí Honzík s Mařenkou spolužákům i řediteli o svých zážitcích, učitel Adam si vše pečlivě zapisuje do svého notýsku. Učitel je překvapen, že Honzík je švagrem princezny.

 

Producent - Ceskoslovenská Televize, Westdeutscher Rundfunk (WDR)

https://www.csfd.cz/film/71926-arabela/prehled/#