Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál) Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

02.03.2016 13:52

Pohádka / Komedie / Dobrodružný

Česko, 1993, 26x28 min

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Jiří Lábus, Miroslava Šafránková, Vladimír Dlouhý, Marián Labuda st., Jaroslava Kretschmerová, Ondřej Kepka, Petr Nárožný, Pavel Zedníček, Hana Igonda Ševčíková, Dagmar Patrasová, Matouš Soukenka, Jana Kimlová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák, Stella Zázvorková, Jana Andresíková, Oldřich Kaiser, Iva Janžurová, Radoslav Brzobohatý, Luděk Sobota, Bronislav Poloczek, Josef Dvořák, Raoul Schránil, Lucie Vondráčková, Petra Martincová, Luba Skořepová, Václav Štekl, Gabriela Wilhelmová, Ota Jirák, Pavel Nový, Jana Drbohlavová, Jana Synková, Jiří Hálek, Valerie Kaplanová, Oldřich Vízner, Lubomír Kostelka, Karel Effa, Jan Přeučil, Vítězslav Jandák, Květa Fialová, Milan Neděla, Martin Růžek, Michal Suchánek, Ilja Racek, Ladislav Trojan, Ladislav Županič, Uršula Kluková, Jan J. Vágner, Lucie Svobodová, Václav Babka, Miriam Kantorková, Nina Divíšková, Radan Rusev, Miroslav Moravec, Marcela Martínková, Břetislav Slováček, Lena Birková, Bedřich Prokoš, Oldřich Velen, Jiří Krytinář, Karel Augusta, Daniela Pokorná, Bohumil Bezouška, Stanislav Bruder, Otto Budín, Václav Chalupa, Karel Chromík, Vilma Cibulková, Hana Čížková, Jozef Dóczy, Martin Faltýn, Zdena Hadrbolcová, Jiří Havel, Jaroslav Heyduk, Roman Hemala, Jindřich Hinke, Jan Hraběta, Jan Kehár, Jaroslav Kepka, Jiří Kodeš, Martin Kolár, Michaela Koliandrová, Karel Koloušek, Miroslav Krejča, Josef Kubíček, Jiří Kvasnička, Barbora Leichnerová, Blanka Lormanová, Svatopluk Matyáš, Miroslav Saic, Dana Morávková, Viktor Nejedlý ml., Jan Nemejovský, Gustav Nezval, Miroslav Nohýnek, Jaroslava Obermaierová, Rudolf Papežík, Jiří Patočka, Ladislav Potměšil, Alexej Pyško, Josef Šebek, Jana Šedová, David Schneider, Roman Skamene, Jan Skopeček, Jan Škvor, Milan Stehlík, Leoš Suchařípa, Miroslav Táborský, Miloš Vávra, Vlastimila Vlková, Josef Vondráček, Vlastimil Zavřel, Stanislav Zindulka, Miroslav Zounar, Jiří Zahajský, Ivan Jiřík, Zdeněk Srstka, Karel Polišenský, Alexander Hemala, Kateřina Hrachovcová-Herčíková, František Filipovský, Jan Kalous, Václav Kotva, Alena Karešová, Věra Nerušilová, Pavel Vondruška, Adam Novák, Jiří Lír, Bohumil Vávra, Sabina Králová, Libor Baselides, Jana Altmannová, Eduard Pergner, Stanislava Bartošová, Jana Robenková, Václav Upír Krejčí, Jaroslav Čejka, Daniel Rous, Pavel Mang, Petr Rajchert, Jaroslav Pauer, Karel Smyczek, Lenka Kubálková, Kateřina Hejdušková, Hana Talpová, Ivan Helcl, Daniela Bakerová, Jakub Zdeněk, Jiří Sedláček, Tomáš Staněk, Michal Malátný, Jarmila Beránková, Vilém Udatný

Obsah

Arabela pokračuje dalšími šestadvaceti příběhy, jimiž autoři Miloš Macourek a Václav Vorlíček volně navázali na díly předchozí. Než se podařilo pokračování úspěšného seriálu napsat a natočit, uběhla řada let. Někteří herci z první série se už, bohužel, natáčení nedožili: Vladimír Menšík, Václav Lohniský, Petr Svojtka či Jiří Hrzán. Přesto se ale s většinou herců, které si diváci oblíbili, zase setkají. Se Stellou Zázvorkovou, Vlastimilem Brodským, Ivou Janžurovou, Janou Brejchovou, Vladimírem Dlouhým a přibudou k nim desítky představitelů nových rolí. Například Marian Labuda, Petr Nárožný a Pavel Zedníček. V titulní roli Arabely vystřídala slovenskou herečku Janu Nagyovou neméně půvabná Mirka Šafránková. Od chvíle, kdy naposledy zazvonil kouzelný zvoneček, se udála spousta věcí. Arabela a Petr jsou spolu 10 let a marně čekají na dítě. Z Honzíka a Mařenky se stali vysokoškoláci, studují folkloristiku, tedy pohádky. Říše pohádek je vážně ohrožena, ze země obrů je pro své vegetariánství vyhnán obr Balibul a usadí se poblíž království, aby se naučil jíst lidi. Každý den žádá novou oběť. Bystrozraký uteče z vězení, aby se nestal jeho obětí a zmocní se kouzelného pláště. Letí do světa lidí.

Obsah dílů
1. série (1993)
DÍL 1: Pomoc, za kopcem je obr! (Pomoc, za kopcem je obr!) - Od chvíle, kdy naposledy zazvonil kouzelný zvoneček, se udála spousta věcí. Arabela a Petr jsou spolu 10 let a marně čekají na dítě. Z Honzíka a Mařenky se stali vysokoškoláci, studují folkloristiku, především pohádky. Říše pohádek je vážně ohrožena, ze země obrů je pro své vegetariánství vyhnán obr Balibul. Usadí se poblíž království, aby se naučil jíst lidi, a každý den žádá novou oběť. Bystrozraký uteče z vězení, aby se nestal jeho obětí, a zmocní se kouzelného pláště. Letí do světa lidí.
DÍL 2: Osudná věštba (Osudná věštba) - Ačkoli Rumburak ví, že je Arabela šťastně provdaná, nepřestává přemýšlet o tom, jak by do jejího života znovu zasáhl. Věštba čarodějnice, že se Rumburak stane králem Říše pohádek, lidí i zvířat, pokud zničí Arabelino štěstí, přichází jako na zavolanou. Není pochyb, že taková věštba se Rumburakovi velmi líbí, zatím ale neví, jak si s ní poradit. Praví se v ní totiž ještě, že se Arabeliny děti stanou dědky!
DÍL 3: Rumburak letí na Pultanelu (Rumburak letí na Pultanelu) - Honzík a Mařenka se rozhodli navštívit Říši pohádek, aby si tu Honzík ověřil některé důkazy, kterými chce operovat při obhajobě své semestrální práce. Mladí lidé ale nevědí, jak se tam dostat. V pohádkovém světě nepřestává řádit obr, kterého přijel zneškodnit Fantomas. Rumburak mu v tom ale úspěšně zabrání. Dojička krav Roxana povýšila. Díky Vigovi se z ní stává čarodějnice II. kategorie. Rumburaka ale nejvíc zajímá věštba, podle níž má zničit Arabelino štěstí, aby se přiblížil svému cíli. Zdá se, že už ví, jak na to.
DÍL 4: Arafon (Arafon) - Arabela je v lidském světě šťastná a spokojená. Čeká děťátko, a tak jí sotva budeme vyčítat, že se málo stará o to, co se odehrává v Říši pohádek. Obr tam denně dostává svou oběť určenou losem a všichni mají z losování hrůzu. Rumburak se vydal na ostrov Pultanela, kde se lidé rodí jako starci, aby skončili svůj život jako děti. Arabela netuší, jaké osudové následky bude pro ni mít tenhle Rumburakův výlet.
DÍL 5: Rumburak v jablečném sadu (Rumburak v jablečném sadu) - Král hraček Papp svěřil Arabele práci na arafonu, přístroji, který umožní lidem komunikovat se zvířaty. Honzík s Mařenkou stále hledají kouzelný zvoneček, který by jim měl umožnit studijní cestu do Říše pohádek. V lidském světě se znovu objeví kouzelný prsten, ale nic to nezmění na tom, že kolem Majerových se zvolna stahují sítě Rumburakovy pomsty. Zelené jablko z ostrova Pultanela mu poslouží k tomu, aby se naplnila pro něj tak příznivá věštba.
DÍL 6: Osudné jablko (Osudné jablko) - V Říši pohádek dál řádí obr, jeho zatím poslední obětí je pan Vigo. Rumburak je ale spokojený. Jednak se zamiloval do Roxany, ale hlavně – Arabela snědla zelené jablko z Pultanely. Teď už si je Rumburak jistý, že splnil podmínku věštby a otvírá se před ním nádherná perspektiva neomezeného vládce nejen v Říši pohádek, ale i nad lidmi a zvířaty.
DÍL 7: Věštba se plní (Věštba se plní) - U Majerů vládne neklid a napětí. Honzík s Mařenkou stále nemají kouzelný zvoneček a jejich cesta do Říše pohádek je v nedohlednu. Arabela, ačkoli měla porodit až za několik měsíců, musela okamžitě do porodnice. Rumburak může být spokojen. Arabelin předčasný porod dokonale zničí její a Petrův dosavadní šťastný život.
DÍL 8: Tatínku, máte dvojčátka! (Tatínku, máte dvojčátka!) - U Majerů vládne neklid a napětí. Honzík s Mařenkou stále nemají kouzelný zvoneček a jejich cesta do Říše pohádek je v nedohlednu. Arabela, ačkoli měla porodit až za několik měsíců, musela okamžitě do porodnice. Rumburak může být spokojen. Arabelin předčasný porod dokonale zničí její a Petrův dosavadní šťastný život.
DÍL 9: Past na Roxanu (Past na Roxanu) - V lidském světě se objeví Roxana, která uprchla z říše pohádek před zamilovanými ministry. Najde útočiště u čarodějnice, sousedky Petra a Arabely. Ti oba pracují pro krále hraček Pappa a o jejich divné „děti“ pečuje Peterka, hlídač v muzeu. Honzík s Mařenkou získali kouzelný plášť a konečně se mohou vydat na studijní cestu do Říše pohádek. Slibují Petrovi, že nejdřív ze všeho se postarají o to, aby se přerostlá dvojčata proměnila v normální miminka. Jenže, nebude to tak jednoduché, jak si mysleli…
DÍL 10: Studijní cesta do Říše pohádek (Studijní cesta do Říše pohádek) - Honzíka a Mařenku v Říši pohádek zajali vojáci a uvrhli je do vězení. Tam se dozvědí o obrovi a o tom, že jeho poslední obětí má být král Hyacint. Mařenka srdnatě prohlásí, že obra zabije, a je z vězení propuštěna. Má veliké štěstí, že je na cestě za obrem nečekaně obdarována láhví, z níž vystoupí džin a slíbí jí splnění tří přání. V lidské říši se mezitím dvojčata Karel a Hyacint spřátelili s Natálkou, dcerou pana Pappa, která má starosti. Její tatínek se zamiloval do Roxany a nabídl jí, aby se přestěhovala do jejich vily.
DÍL 11: Mařenka a obr (Mařenka a obr) - Mařenka zneškodnila obra a navíc se ukázalo, jak málo byl nebezpečný. Pan Papp by už rád zahájil výrobu arafonu, ale Arabela má potíže s nahráváním zvířecí řeči. Potíže má i Natálka, která se nedokáže smířit s tím, že se její otec zamiloval do Roxany. Ale holčička brzy najde způsob, jak se vetřelkyně v rodině zbavit.
DÍL 12: Roxana znovu na pastvě (Roxana znovu na pastvě) - Fantomas se chystá na svatbu s princeznou Xenií, což se pochopitelně nemůže líbit Rumburakovi. Honzík s Mařenkou spěchali na Pultanelu, aby splnili svůj slib Petrovi a proměnili starce Karla a Hyacinta v normální děti, jenže zabloudili. Ani ve světě lidí nejde nic tak, jak by mělo jít. Pan Papp si zoufá nad proměnou Roxany v kozu, Arabela není stále hotova se svými nahrávkami zvířecí řeči a Petr nemůže vymyslet novou atraktivní hračku, na kterou má smlouvu s panem Pappem.
DÍL 13: Petrova šance (Petrova šance) - Arafon se bude vyrábět v Irisenu, kam musí odletět i Arabela. Bere s sebou Karla, druhé dvojče Hyacinta dostane na starost Petr. Rumburak, který splnil všechny podmínky věštby, zatím marně čeká, kdy konečně ovládne Říši pohádek. Pak ale najde způsob, jak se domoci svého práva. Využije Fantomasova vynálezu a přisvojí si jeho podobu. Vypadá to, že jako manželi princezny Xenie se mu záměr ovládnout kouzelnou říši podaří.
DÍL 14: Podvodný sňatek (Podvodný sňatek) - Rumburak se lstí stal manželem princezny Xenie, ale král mu odmítne odevzdat korunu. Rumburak má ovšem tu, kterou mu vypěstoval na své zahradě strýček Pompo. Přesto se ale Rumburakovo kralování odkládá, stejně jako cesta Mařenky a Honzíka na Pultanelu. Ti jsou zatím proměněni v malinké hračky a bezmocně čekají v krabici, co bude dál…
DÍL 15: Král bez poddaných (Král bez poddaných) - Těžko odhadnout, jak se budou věci odvíjet dál, když to vypadá, že se nic důležitého neděje. Arabela spolu s inženýrem Zachariášem pracuje v Irisenu na výrobě arafonu, Roxana je stále proměněna v kozu a pan Papp marně přemýšlí, jak jí vrátit lidskou podobu. Ale přece jen je tu jistá naděje, že by se věci mohly pohnout správným směrem…
DÍL 16: Trojlístek zahajuje boj (Trojlístek zahajuje boj) - Rumburak ztrácí půdu pod nohama. V lidském světě proti němu stojí dětský trojlístek, z Říše pohádek mu uprchla novopečená manželka Xenie. Zneklidněný zloduch cítí, že na všechno nestačí a je mu jasné, že by potřeboval dvojníka. Tím spíš, že se zamiloval do Roxany…
DÍL 17: Rumburak č: 2 (Rumburak č: 2) - Strýček Pompo se postaral Rumburakovi o dvojníka. Své alter ego vysílá Rumburak za Honzíkem a Mařenkou, kteří konečně míří na ostrov Pultanelu, kde chtějí vypátrat, jak by bylo možné proměnit vousatá dvojčata v miminka. Sám Rumburak se chystá vypůjčit si podobu pana Pappa a získat pro sebe jeho ženu Roxanu, do které je stále zamilován. Přesto ale potřebuje donutit Xenii k návratu do Říše pohádek, aby nepřišel o nárok na trůn. Jak je vidět, i na dva Rumburaky je těch úkolů víc než dost.
DÍL 18: Falešný pan Papp (Falešný pan Papp) - Nápad pořídit si dvojníka se Rumburakovi vyplácí. Zatímco jeho druhé já dál pronásleduje Honzíka a Mařenku, aby je připravilo o důležitou láhev s džiny, Rumburak v lidském světě uspěl jako pan Papp a stává se tak manželem Roxany i otcem malé Natálky. Nikdo netuší, že pravý pan Papp je ve vězení. Ví to jen vousatá dvojčata a obávají se toho, aby Rumburak nenašel Fantomasův kufřík plný vynálezů, který by v jeho rukou byl nesmírně nebezpečný. Kufřík ukryjí do komína Hermanovy vily.
DÍL 19: Trojlístek opět pohromadě (Trojlístek opět pohromadě) - Petrovi a Arabele se ztratila dvojčata. Petr, v domnění, že je našel, přivede domů zaměstnance městského parku, kteří vypadají naprosto stejně jako jeho staří synové. Skutečná dvojčata se spolu s Natálkou ocitla v Říši pohádek, odkud s úžasem pozorují, co se odehrává v lidském světě. Nejhorší je, že Rumburak už ví, kde je Fantomasův kufřík a Honzík s Mařenkou cestou na ostrov Pultanela přespali v Kocourkově. Netuší, co je ráno čeká.
DÍL 20: Mařenka pod šibenicí (Mařenka pod šibenicí) - Rumburakovi jeho dvojník skvěle sekunduje. Všechno, co si oba zlosyni naplánují, jim vychází. Vypadá to, že Rumburakovi konečně vláda v Říši pohádek i v lidském světě co nevidět spadne do klína. Mařenka s Honzíkem přišli o svou láhev s džiny a dozvídají se, že je Rumburak předhonil a už pluje na ostrov Pultanela.
DÍL 21: Rumburak vládcem Pultanely (Rumburak vládcem Pultanely) - Láhev s džiny pomohla Rumburakovu dvojníkovi ovládnout ostrov Pultanelu. V lidském světě zase Rumburak spoléhá na Fantomasův kufřík plný neuvěřitelných vynálezů, které by mu měly usnadnit cestu k tomu, aby se stal pánem světa. Přesto je tu stále naděje, že z Říše pohádek zasáhne proti Rumburakovi dětský trojlístek…
DÍL 22: Kufřík v rukou zloducha (Kufřík v rukou zloducha) - Rumburakovu dvojníkovi slouží na Pultanele poslušní džinové. Legitimní vláda ostrova je ve vězení. Je tu i Honzík s Mařenkou, kteří teď sotva najdou způsob, jak proměnit vousatá dvojčata v normální děti. V lidském světě se chystá Rumburak využít možností Fantomasova kufříku a věří, že se jeho vítězství blíží. Přestárlá dvojčata spolu s Natálkou proti němu zatím nedokázala zasáhnout.
DÍL 23: Zápas o Pultanelu (Zápas o Pultanelu) - Od chvíle, kdy se Honzíkovi podařilo vzít Rumburakovu dvojníkovi láhev s džiny, a kdy bývalý vládce Pultanely snědl závin z červeného jablka a nakonec se proměnil v motýla, začíná se blýskat na lepší časy. Rumburak se sice stále vydává za pana Pappa a manžela Roxany, pevně přesvědčen, že nic nemůže ohrozit jeho plány, my ovšem tušíme, že bude zanedlouho velmi nepříjemně překvapen.
DÍL 24: Výlet někam jinam (Výlet někam jinam) - Natálka s vousatými dvojčaty konečně zasáhla a připravila Rumburaka o jeho zbraně i o kouzelný prsten. V lidském světě startuje kabina firmy Papp k letu kolem světa a mezi jejími pasažéry je i Honzíkova maminka. V tu dobu spěchá do Říše pohádek pomstychtivý Rumburak, aby tu zničil Zlatou knihu, samu podstatu pohádkového království. Pod čepicí obra sem směřuje i Honzík s Mařenkou a to, co se tu odehraje, by mohlo přerůst v pořádné drama.
DÍL 25: Rumburak kontra Fantomas (Rumburak kontra Fantomas) - Kabina firmy Papp dolétla do Říše pohádek a pasažéři se tu setkají s Honzíkem a Mařenkou. Všichni společně se pak stanou svědky boje, v němž Fantomas porazí Rumburaka. Kabina se vrací do světa lidí, Honzík s Mařenkou vezou z Pultanely červené jablko, které má proměnit vousatá dvojčata v miminka. Problém je ale v tom, že podle pultanelských zákonů se z miminek záhy stanou motýli. Je tu ale ještě kouzelný prsten, do něhož je možné vkládat jistou naději.
DÍL 26: Pan děkan mení názor (Pan děkan mení názor) - V posledním dílu seriálu se šťastně uzavírají složitě rozehrané motivy. Honzík uspěje se svou semestrální prací a děkan fakulty už nepochybuje o existenci pohádkového světa a životodárné síle fantazie. Díky kouzelnému prstenu jsou z vousatých dvojčat krásná miminka a jejich věrná kamarádka Natálka je hrdě vozí v kočárku. Vigo promění Rumburaka opět v havrana a chce ho jednou provždy zničit. Moudrý král mu v tom ale zabrání. Aby mohlo dobro vítězit nad zlem, musí zlo existovat jak v pohádkách, tak i ve světě lidí.

 

Producent - Ceská Televize, WDR

https://www.csfd.cz/film/71925-arabela-se-vraci-aneb-rumburak-kralem-rise-pohadek/prehled/#