Angel Heart / Angel Heart (1987/113/USA, Kanada, Velká Británie/Mysteriózní, Thriller, Horor) 81% -Originál DVD-

08.06.2022 02:02
JEDNOU VĚTOU
„Vystraším Tě do morku kostí!!! Vystraším Tě do morku kostí!!!

OBSAH
Americký horor o tom, že ďábel nezapomíná a neodpouští. Hlavní postavou příběhu, odehrávajícího se v padesátých letech, je chandlerovsky laděný soukromý detektiv Harold Angel. Na přání tajuplného klienta Louise Cyphera (není těžké jméno rozšifrovat jako Lucifer) hledá jakéhosi Johnnyho Favourita, se kterým má nevyřízené účty. Jeho pátrání vede přes psychiatrické kliniky, obskurní špeluňky a sídla podivných voodoo kultů. Potkává řadu lidí z Johnnyho minulosti, ale všichni jsou po jeho návštěvě brutálně zavražděni a vše je naaranžováno tak, aby podezření padlo právě na Angela. Lze se pouze domýšlet, že za vším stojí ze záhadných důvodů sám Cypher. Přestože se detektiv dovídá o zmizelém muži stále více, nemůže najít žádnou čerstvou stopu. Jakoby hledal stín. Jakoby hledal svůj vlastní stín. Jeden z nejzajímavějších filmů režiséra Alana Parkera vznikl v roce 1987 podle dlouho plánované adaptace románu Williama Hjorstberga nazvané Falling Angel, jehož autorská práva koupil Parker od Roberta Redforda. Film je spojením černé krimi s psychologickým thrillerem a klasickým hororem. Od samého začátku režisér naznačuje, koho vlastně Harry Angel hledá a skládá tyto náznaky do přímo ďábelské pointy. V hlavních rolích uvidíte řadu známých tváří. Mickey Rourke tu jako Harry Angel podal jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů, Robert de Niro je coby Louis Cypher opravdu démonicky děsivý.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Inu, ne všechno, co se odehrává ve Státech v padesátých letech, točí se kolem poněkud zkrachovalého detektiva a jeho čím dál tím podivnějšího a brutálnějšího případu, musí být film-noir. Angel Heart je skutečně mysteriózní na první pohled dobová detektivka, a má tomu odpovídající pečlivou výpravu a celkovou vizuální a hudební stylizaci. Patří taky do kategorie "takovýhle film by dneska už nikdo nenatočil", protože je tísnivá, značně naturalistická, a hlavně hrozně "uncool". Jenže - a to především - patří rovněž mezi těch velmi málo filmů, které sledujete, a říkáte si, co je na tom tak extra, a proč sakra zrovna tohle vypadá a tamto se děje právě takhle, co se to tu prezentuje za manýru? A pak nějakých pět minut před koncem někdo vyskočí ze skříně, udělá "Baf!" a ono to do sebe všechno dokonale zapadne a vy máte působivé závěrečné titulky na to, abyste se srovnali s tím, jak vás zavalí promyšlenost těch detailů, které jste považovali za režisérův úlet. Dávám 80% a musím dodat PS, které ovšem bez spoileru může znít pouze: "Pacino si s De Nirem vytírá a rýmuje se to s hrdel." (Gemini) 4*

Z jedné strany nadprůměrný a hlavně až do posledních pěti minut naprosto nepředvidatelný thriller. Co ale tenhle film dostává u mezi elitu, je pro mě naprosto fantasticky skloubená stylizace, střih a perfektně volená hudba. Alan Parker prostě má cit pro hudbu a pro kameru (nebo pro výběr kameramana) a z některých záběrů podkreslených pomalým jazzem přímo mrazí. Hra stínů, když jde hrdina v noci po schodech nebo když jdou obyčejní lidé po ulici; tajemný woodo rituál, který překypuje barbarskou energií, výtahová sekvence mezi závěrečnými titulkami ale hlavně... Angel v bytě - stepující nohy - Angel hledá - stepující nohy - Angel něco vidí - stepující nohy - otvírá krabici - step - step a ... Prostě neuvěřitelný zážitek. (Galadriel) 5*

...a pak že Mickey Rourke neumí hrát. Plno lidí ho mělo za ztroskotance, přiznám se, že i já, ale po Wrestlerovi jsem si ho okamžitě zamiloval, i když jsem nebyl sám, teď už ale můžu tvrdit, že Angel Heart je přesně ten typ filmů, ve kterých Rourke měl zůstat, kdyby se neupsal spíše drogám, což je STRAŠNÁ škoda, protože mi hrozně připomíná herectvím Deppa, a řekl bych, že kdyby chtěl, tak to mohl dotáhnout hodně daleko. Angel Heart je neskutečně zvláštní film. Těžko se mi do něj dostávalo, ale nakonec mě pohltil tak, že jsem nestačil zírat. Ze začátku nenápadně, později prazvláštně a nakonec to završil hodně originálním rozuzlením, které jsem skutečně nečekal, ani jsem ho čekat nechtěl. Výborně jsem se u tohoto filmu bavil a i když si snažím zapřemýšlet, co mě v tomhle filmu utkvělo vlastně v hlavě, že jsem tomu dal čistokrevných pět, tak okamžitě napíšu, že Mickey Rourke. Jenom pozor na dabing, ten je neskutečně odporný a hrozně mi zprotivil koukání, jenže když jsem si film pustil opět s originálním zněním, ihned jsem si ho užil daleko více. Výborný příběh s padesátých let minulého století, s výbornou temnou atmosférou. Takovéhle filmy mě vždycky dokážou potěšit, když se nějak zásadně nezmrší. Přitom je nádherně vidět, že Alan Parker opravdu má smysl pro detail a snaží se to naplno využít, a tak divákovi neuteč absolutně nic, protože nedokáže odtrhnout od obrazu oči, tak to má fungovat, tak to má být. Film originální, tak dobrý jak jen výborný film může být. (Malarkey) 5*

VELKÁ RECENZE
 Mickeyho Rourka v tomhle filmu možná podle současných fotek nepoznáte. Alespoň člověk vidí, co dělá chlast a drogy s chlapem, který mohl mít úžasnou kariéru. Nakonec jí skutečně dosáhl, jen si vzal pár let pauzu, aby se dostal do pořádného průseru a zase se z něj vyhrabal. V současnosti opět velká hvězda, i když ten hollywoodský obličej mu nezůstal. Charisma ale má pořád. Ale bavme se o „Angel Heart“, v kterém měl ještě sametový hlas.
Filmů o satanismu není úplně málo, ale jeden dobrý, aby člověk pohledal. Satan se nám skoro zjevil ve výtečném „Vymítači ďábla“, hezky se nám narodil v Rosemary má děťátko a v příjemného chlapce nám vyrostl ve filmu „Přichází Satan!“. Tohle všechno jsou filmy, které těží především s křesťanské mytologie. „Angel Heart“ se také řadí k výtečným satanistickým filmům, ale zlo je zde ztělesňováno z pohledu jiného náboženství – voodoo. New Orleans není pouze město zaslíbené hudbě, ale také podivné magii, která sem přicestovala z Karibiku.
Mickey Rourke skvělým způsobem ztvárňuje detektiva Harryho Angela. Kdyby byl film černobílý, skoro by se dalo hovořit o filmu noir. Rourke je přesně tak „kladným“ hrdinou, jak si správného detektiva představujeme. Nedělá mu problémy překračovat zákon, pro pravdu a její nalezení udělá cokoli, i když to není úplně košer. Ale ani praktiky lidí, kolem kterých se celý film točí, nejsou právě přátelské. Mrtvých přibývá a spojitost s temnou voodoo magií se prohlubuje. Slepičí pařátky, lidské ruce a vyrvaná srdce jsou jen dalšími následky. Rituál zabíjení kuřete a následné delirické taneční běsnění je jednou z nejsilnějších scén filmu, kterou těžko rozdýchává nejen hlavní postava.
Velmi silnou scénou je také každá, v níž se objeví Robert De Niro alias Louis Cyphre, který jen dokazuje, že je hercem velkých i malých rolí. Jeho postavu a její vzezření, stejně jako chování, prostě nezapomenete. Skvěle sekunduje Rourkovi, na něhož se film maximálně zaměřuje a jehož pohnutý osud sledujeme. Stále více se zamotává do spirály vraždění a magie, aniž by se blížil nějakému jasnějšímu rozuzlení, které na něj však na konci musí zákonitě čekat. V pátrání jej dále podporuje tajemný Louis Cyphre.
Film, kromě toho, že měl skvělé herce, disponoval i výtečným režisérem (Alan Parker má na svědomí „Zeď“ skupiny Pink Floyd nebo takovou „Evitu“) a kameramanem, kteří byli schopni vytvořit naprosto výtečné obrazy, jež daly dohromady tak silné scény, že na ně hned tak nezapomenete. Nalezení vyrvaného srdce je další z nich. Toto Angelovo hledání je prostříháváno záběry na stepující nohy. Dalším úžasným momentem je ten, kde se Angel miluje s Epiphany a jejich sex se mění doslova v jatka. Opět výtečná práce kamery a střihu.
„Angel Heart“ je skvělým detektivním thrillerem, který se v některých momentech mění ve skutečný horor. Vyniká hereckým mistrovstvím Mickeyho Rourka, ale také příběhem, který nás zavádí do prostředí, o kterém něco málo víme, ale které nás především děsí. A daří se to dobře. Voodoo magie je z těch, s nimiž si nikdo nechce zahrávat. Harry Angel na to doplatil. Výtečná atmosféra, skvělý hudební a zvukový doprovod.

DABING
1.DABING
V českém znění: Jiří Prager - Mickey Rourke (Harry Angel), Jan Hanžlík - Robert De Niro (Louis Cyphre), Jana Mařasová - Lisa Bonet (Epiphany Proudfoot), Vlasta Žehrová - Charlotte Rampling (Margaret Krusemark), Jaroslav Kaňkovský, Jan Pohan, Miriam Kantorková, Karel Chromík.
Překlad: Petr Svoboda
Zvuk: Antonín Kravka
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy a režie: Jiří Ptáček
Vyrobila: LS Productions v AK studiu pro Falcon Home Video 1994

2.DABING
V českém znění: Pavel Vondra - Mickey Rourke (Harry Angel), Jaromír Meduna - Robert De Niro (Louis Cyphre), Klára Sochorová - Lisa Bonet (Epiphany Proudfoot), Martina Hudečková - Charlotte Rampling (Margaret Krusemark), Zbyšek Pantůček, Jiří Hromada, Jaroslava Brousková, Hana Ševčíková, Marek Libert, Jitka Moučková, Martin Sobotka, Martin Zahálka a další.
Překlad: Ivana Velichová
Zvuk: Jaroslav Kosán
Produkce: Zdena Sirotková, Jana Janoušková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy: Eva Dítětová
Režie: Daniel Dítě
Vyrobilo: Studio S Pro Alfa pro FTV Prima 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 6.3.1987 TriStar Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 24.5.2005 (VHS) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 24.5.2005 Bontonfilm, Magicbox
Poprvé na Blu-ray: 27.7.2011 Magic Box

Tržby celkem - $ 17 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 18 000 000
 
Tvůrci a herci
Alan Parker (Režie), Elliott Kastner (Produkce), Alan Marshall (Produkce), Trevor Jones (Hudba), Michael Seresin (Kamera), Gerry Hambling (Střih), Risa Bramon Garcia (Casting), Billy Hopkins (Casting), Brian Morris (Scénografie), Aude Bronson-Howard (Kostýmy), Eddy Joseph (Zvuk), Steve Maslow (Zvuk), David Forrest (Masky), Alan Parker (Scénář), Mickey Rourke (Herec), Robert De Niro (Herec), Lisa Bonet (Herec), Charlotte Rampling (Herec), Dann Florek (Herec), Kathleen Wilhoite (Herec), Pruitt Taylor Vince (Herec), Rick Washburn (Herec), Mark L. Taylor (Herec)
 
1987/113/USA, Kanada, Velká Británie/Mysteriózní, Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Erotická scéna, v níž se Angel (Mickey Rourke) miluje s mladou mulatkou, byla v USA cenzurou zkrácena. V plné délce byla ponechána jen na kopiích určených na vývoj a na videokazety.
- Mickey Rourke prohlásil, že při natáčení společných scén s De Nirem byl úplné vyčerpaný kvůli Nirovu velkému soustředění a hereckému výkonu.
- Když Harry poprvé navštíví Margaret Krusemark, Margaret mluví francouzsky se svou služebnou. Služebná se ptá, zda má přinést nejlepší šálky, na což jí Margaret odpovídá, že ne.
- Johnny Favourite se narodil ve stejný den jako Alan Parker.
- Založeno na novele Falling Angel od Williama Hjortsberga.
- Do role Louise Cyphera se uvažovalo s Marlonem Brando.
- Režisér Alan Parker nabízel roli Harryho Angela Al Pacinovi, Jacku Nicholsonovi a dokonce i Robertu DeNirovi, než byl obsazen Mickey Rourke.
 
Odkazy