Americká krása / American Beauty ( 1999/117/USA/Drama) 82%

27.03.2018 11:44
JEDNOU VĚTOU
„...prohlédněte si ji zblízka“

OBSAH
Na první pohled jsou Burnhamovi šťastnou rodinou, jejíž život je zalit sluncem. Pohodlný dům, auto kvalitní značky, půvabná dospívající dcera, studující na správné škole, rodiče úspěšní ve svém povolání. Nikdo se tedy nediví, že paní Burnhamová (Annette Bening) je věčně samý úsměv - alespoň na veřejnosti. Ve skutečnosti je ale všechno jinak. Obraz dokonalosti matce Carolyn a dceři Jane neustále kazí otec Lester (Kevin Spacey). Není tím ramenatým, snědým "plejbojem" a co je horší, začíná stále častěji dávat najevo, že se mu nedaří a že je nespokojen se svým životem. Dokud jen odmítá roli, kterou stovky jemu podobných odevzdaně hrají, aby měli klid, je to pro rodinu sice obtížné, ale únosné. Ještě včera nerozhodný a zakřiknutý Lester se ovšem rozhodne "krizi středního věku" řešit nečekaně radikálně. Dojde mu totiž, o co v životě jde: o splnění snů a tužeb, které člověk má. Lester už nikdy nebude ubožák!(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mendes natočil úchvatnou satiru na Americký sen. Klidný život navenek, uvnitř zloba. Lidské předsudky a diskriminace. Ukázka úpadku rodinného života. Otec milující svého syna, ale schopen na něj zapomenout kvůli jeho "homosexualitě". Otec, který radši než manželku má myšlenku na mladou kamarádku své dcery. Manželka, která se snaží urovnat vše mezi manželem a dcerou a ještě více to zhoršuje. Voayer s kamerou, který je uchvácen pohledem na listí ve větru, na umírající lidi a marihuanou. Dívka, která se snaží být středem pozornosti za každou cenu i cenu lhaní. Snaží se být Ta co všechno zkusila a může o tom říkat kamarádkám. Všechno se dá vidět v normálním životě. Proto je tento film tak realistický a působivý. Životní role Kevina Spaceyho. Naprosto dokonale napsané a zahrané. Ozvučené na jedničku. Mendes se tímto stává věčný .... (Djkoma) 5*

Fight Club pro diváky o generaci starší. Černá komedie o životní deziluzi někdejších hipíků, s postavami, které jsou sice výstřední, ale ne tolik, abyste je přestali mít rádi (a pořád je lze považovat za docela normální ve srovnání s konzervativním magorem, kterého hraje Chris Cooper). Takže ve výsledku navzdory depresivnímu tématu nejste znechuceni a nemáte z toho všeho blbý pocit, ale naopak věříte, že jste viděli něco obohacujícího, co vám dodalo trochu chuti do života, což mi osobně přijde v rozporu s tím, o čem celý film (a zejména Spaceyho postava) je. Kromě hlavního hrdiny jsou postavy dost ploché a docela mě mrzelo, že film není víc o Lesterovi a méně o lidech okolo něj, pro které režisér a scenárista zjevně neměli zdaleka tolik pochopení. Natočené je to sice znamenitě, ale stejně bych raději viděl zpracování téhož námětu Toddem Solondzem. 75% (Matty) 4*

Americká krása je neuvěřitelně filozofický film hlavně díky hlavní postavě Kevina Spaceye. Tomu se rozpadá manželství a k tomu se zamiluje do kámošky svojí dcery, kterou původně měla hrát Kirsten Dunst. Má to zapeklité, ale když vidím v čem žije ani se mu nedivím. Jeho role se Kevin zhostil naprosto skvěle a je vidět, že do filmu dává všechno a že právě on je ta hlavní hvězda filmu i když kolem něj je početný zástup neméně zajímavých herců a hereček, kteří v jeho životě také nemálo zasáhnou. Na úkor příběhu, který je nabyt zvraty od začátku do konce a hlavně díky muzice, která je překvapivě jednoduchá, ale notně působivá, jsem se prostě musel skvěle bavil. Jediné co bych mohl vytknout tak přílišnou překombinovanost děje. Ale co, je to debut režiséra, který má hvězdnou kariéru zajištěnou a právě tento film ho nakopl do pověstných výšin. Co k tomu dodat? Snad jen to, že pokaždé, když tento film vidím, mám z něj neuvěřitelnou radost, z oné atmosféry, která Vám vnutí sledovat scénu, kde si vítr hraje s plastovým pytlíkem a jinak neuvěřitelně nudná scéná, zde na Vás stejně jako na mě absolutně nechápavě zapůsobí. Za to také může excelentní muzika v podání skladatele Thomase Newmana (Zelená míle, Road to Perdition), ale taky fakt, že režisér to s kamerou a lidmi kolem ní opravdu umí. --- Začínám mí pocit, že narůstá propast mezi tebou a Jane. - Nenávidí mě. - Je jenom tvrdohlavá. - Tebe nenávidí taky. (Malarkey) 4*

VELKÁ RECENZE
Lester Burnham je muž středního věku, který pracuje v kanceláři a pohrdá svou prací. Jeho manželka Carolyn je ambiciózní realitní makléřka, jejich šestnáctileté dceři Jane se rodiče hnusí, navíc má malou sebeúctu. Novými sousedy Burnhamových jsou Fittsovi, bývalý mariňák plukovník Frank Fitts, jeho introvertní žena Barbara a syn Ricky, kuřák marihuany a drogový dealer, jehož otec nutí do velmi přísného a disciplinovaného života. Ricky svou kamerou natáčí své okolí a doma skladuje stovky nahrávek. Lester je poblázněn Janinou kamarádkou Angelou poté, co ji uvidí tančit před basketbalovým zápasem ve škole. Začne o ní mít sexuální představy, během nichž se neustále také objevují růžové okvětní lístky. Carolyn si začne poměr se svým obchodním rivalem Buddym Kanem. Lester se dozví, že má být vyhozen z práce, ale vydírá šéfa a získá při odchodu 60 000 dolarů, začne pracovat ve fast foodu, koupí si své vysněné auto a začne pracovat na svém těle poté, co zaslechne Angelu, jak říká, že by byl sexuálně atraktivní, pokud by zapracoval na své fyzičce. Začne si také kupovat od Rickyho marihuanu a kouřit ji a kdykoli Angela navštíví Jane, flirtuje s ní. Přátelství obou děvčat potom ochladne a Jane se začne zajímat o Rickyho. Cestu k sobě najdou přes video, jenž Ricky nazývá nejkrásnější věcí, co kdy natočil - igelitový sáček tančící ve větru.
Lester zjistí, že je mu manželka nevěrná, ale je mu to lhostejné. Buddy vztah ukončí s tím, že by ho čekal velmi drahý rozvod. Plukovník Fitts začne být podezíravý vůči Lesterovu a Rickyho a přátelství a najde Rickyho video, kde Lester nahý zvedá závaží, což Ricky natočil pouze náhodou. Když je plukovník vidí oknem v Lesterově garáži, mylně se domnívá, že spolu mají poměr. Později Rickyho zmlátí a obviní ho, že je gay. Ricky lže a obvinění přijme a vyprovokuje otce, aby ho vyhnal z domu. Přes Angeliny námitky Ricky přesvědčí Jane, aby s ním uprchla do New Yorku. Předtím Angele řekne, že je obyčejná. Carolyn si pořídí zbraň a jede domů. Plukovník Fitts jde za Lesterem a pokusí se ho políbit. Ten ho ale odmítne, a tak plukovník odejde. Lester pak najde rozrušenou Angelu a ta ho požádá, aby jí řekl, že je krásná. On to řekne a Angela ho začne svádět. Když se Lester dozví, že je Angela panna, zastaví ji, místo toho se začnou spolu bavit o společných frustracích. Angela odejde do koupelny a Lester se usměje na rodinnou fotografii v kuchyni. Zazní výstřel a krev postříká zeď. Ricky a Jane naleznou Lesterovo tělo. Carolyn brečí ve své ložnici a plukovník se vrací domů špinavý od krve a jedna zbraň v jeho sbírce chybí. Lester v závěrečném vyprávění vysvětluje, že ačkoli je mrtvý, je šťastný.
Americká krása (v originále anglicky: American Beauty) je americký dramatický film z roku 1999 režírovaný Samem Mendesem a napsaný Alanem Ballem.
Kevin Spacey účinkuje jako Lester Burnham, muž středního věku pracující v kanceláři, který má krizi středního věku, když se šíleně zamiluje do nejlepší kamarádky své dcery. Annette Bening účinkuje jako Carolyn, Lesterova materialistická manželka. Thora Birch hraje jejich nejistou dceru Jane. Ve filmu také účinkují Mena Suvari, Wes Bentley, Chris Cooper a Allison Janney. Film je Akademií filmového umění a věd popisován jako satira amerických představ střední třídy o kráse a osobním uspokojení, analýza se soustřeďuje na zkoumání romantické a otcovské lásky, sexuality, krásy, materialismu, sebeosvobození a vykoupení.
Film obdržel Oscara za nejlepší film za rok 1999.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Hlavní postavou a současně vypravěčem svého vlastního příběhu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham, který žije s ve vztahu bez lásky a úcty s manželkou Carolyn a pubertální dcerou Jane v jedné z typických maloměstských čtvrtí. Je redaktorem v oblastním inzertním časopise, ale práce ho nebaví a dává za pravdu ženě, průbojné realitní agentce i dceři, které ho považují za bezvýznamného ubožáka. Životem otupělý Lester je však jednoho dne nečekaně okouzlen krásou Angely Hayesové, spolužačky jeho dcery, a má pocit, že jeho život opět dostává smysl. Na večírku se dá do řeči se synem svého souseda Rickym, který se baví tím, že videokamerou tajně natáčí život svých sousedů a přivydělává si prodejem marihuany.
Lesterovi se libí s jakou rozhodností dá výpověď nepříjemnému šéfovi a souhlasí, že si od mladíka koupí drogu. Když Angela Lesterovi zalichotí, okouzlený muž se oddá erotickým fantaziím, ve kterých hraje dívka hlavní roli a večer, když dívka přespí u Jane v pokoji, tajně vyslechne jejich intimní rozhovor, ve kterém Angela tvrdí Jane, že by se s Lesterem hned vyspala. Povzbuzen vytáhne druhý den odložené činky a večer se po dlouhé době dokáže postavit vzteklé manželce, která vyhrožuje rozvodem poté, co ho přistihne při masturbaci. Další den se Lester dokáže postavit i svému nadřízenému a přestože dostane výpověď zvládne situaci s přehledem a ještě si na šéfovi vydíráním vymůže tučné odstupné.
Zatímco Jane se postupně sbližuje s podivínským Rickym Fittsem, Carolyn se v ošuntělém hotelovém pokoji stane milenkou svého největšího konkurenta Buddyho Kanea. Vyrovnaný Lester je v naprosté pohodě a jako proměněný jde za svými sny. Za odstupné si koupí auto svých snů, červený Pontiac Firebird z roku 1970, a nastoupí jako obsluha v bufetu, kde v mládí prožil své nejšťastnější roky. Rickyho otec, plukovník Fitts vidí jak jeho syn prodává Lesterovi marihuanu, domnívá se však, že muž Rickymu platí za homosexuální erotické služby. Když mu to syn záměrně potvrdí, zhroutí se. Lester je konečně sám s Angelou, kterou povzbudí poté, co ji Ricky vyčte, že využívá Jane k léčení svých komplexů. Když dojde na něžnosti a dívka přizná, že je dosud panna, Lester se ovládne a přes svou touhu ji něžně odmítne. Vzápětí však do Lesterova života nečekaným způsobem zasáhne nevypočitatelný osud.

Ocenění:
Academy Awards
2000 - Nejlepší film
2000 - Sam Mendes (Režie)
2000 - Kevin Spacey (Hlavní herec)
2000 - Alan Ball (Původní scénář)
2000 - Conrad L. Hall (Kamera)
2000 - Annette Bening (Hlavní herečka) (nominace)
2000 - Střih (nominace)
2000 - Thomas Newman (Hudba) (nominace)

Golden Globes
2000 - Nejlepší film - drama
2000 - Sam Mendes (Nejlepší režie)
2000 - Alan Ball (Nejlepší scénář)
2000 - Annette Bening (Nejlepší herečka - drama) (nominace)
2000 - Kevin Spacey (Nejlepší herec - drama) (nominace)
2000 - Thomas Newman (Nejlepší hudba) (nominace)

Toronto IFF
1999 - Sam Mendes (Cena diváků pro nejlepší film)

European Film Awards
1999 - Sam Mendes (Cena pro mimoevropský film) (nominace)

BAFTA
2000 - Nejlepší film
2000 - Kevin Spacey (Nejlepší herec v hlavní roli)
2000 - Annette Bening (Nejlepší herečka v hlavní roli)
2000 - Conrad L. Hall (Nejlepší kamera)
2000 - Nejlepší střih
2000 - Thomas Newman (Hudba)
2000 - Sam Mendes (Nejlepší režie) (nominace)
2000 - Wes Bentley (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2000 - Mena Suvari (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2000 - Thora Birch (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2000 - Alan Ball (Původní scénář) (nominace)
2000 - Zvuk (nominace)
2000 - Masky (nominace)
2000 - Výprava (nominace)

New York Film Critics Circle
1999 - Nejlepší film (nominace)
1999 - Sam Mendes (Nejlepší debut) (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
1999 - Sam Mendes (Nejlepší režisér)
1999 - Nejlepší film (nominace)
1999 - Alan Ball (Nejlepší scénář) (nominace)
1999 - Conrad L. Hall (Nejlepší kamera) (nominace)

César Awards
2001 - Nejlepší zahraniční film (nominace)

Guldbaggen
2000 - Sam Mendes (Zahraniční film) (nominace)

DABING
V českém znění: Otakar Brousek ml. - Kevin Spacey (Lester Burnham), Vlasta Žehrová - Annette Bening (Carolyn), Klára Jandová - Thora Birch (Jane), Martin Písařík - Wes Bentley (Ricky Fitts), Jitka Ježková - Mena Suvari (Angela), Vladislav Beneš - Chris Cooper (Frank Fitts), Luděk Čtvrtlík - Peter Gallagher (Buddy Kane), Marcela Nohýnková - Allison Janney (Barbara), Antonín Navrátil - Scott Bakula (Jim Olmeyer), Marcel Vašinka - Sam Robards (Jim Berkley), Karel Chromík, Radovan Vaculík, Bohumila Dolejšová, Karel Urbánek, Dita Hořínková, Rudolf Jelínek, Dana Černá, Irena Kruntorádová.
Překlad: Martin Gust
Zvuk: Antonín Němec, Tomáš Bělohradský
Dialogy a režie: Jan Pecha
Vyrobil: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Budíkov pro Bonton Home Entertainment 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.2.2000 Bontonfilm
Premiéra USA: 8.9.1999 DreamWorks
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.2000 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 27.10.2003 Universal
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 16 335 897
Tržby celkem - $ 356 300 000
Návštěvnost v ČR 222 330
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000
 
Tvůrci a herci
Sam Mendes (Režie), Bruce Cohen (Produkce), Dan Jinks (Produkce), Thomas Newman (Hudba), Conrad L. Hall (Kamera), Tariq Anwar (Střih), Christopher Greenbury (Střih), Debra Zane (Casting), Naomi Shohan (Scénografie), Julie Weiss (Kostýmy), Scott Martin Gershin (Zvuk), Richard Van Dyke (Zvuk), Tania McComas (Masky), Alan Ball (Scénář), Kevin Spacey (Herec), Annette Bening (Herec), Thora Birch (Herec), Wes Bentley (Herec), Mena Suvari (Herec), Peter Gallagher (Herec), Allison Janney (Herec), Chris Cooper (Herec), Scott Bakula (Herec), Sam Robards (Herec), Ara Celi (Herec), John Cho (Herec), Sue Casey (Herec), Amber Smith (Herec)
 
1999/117/USA/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Originální scénář obsahoval scény, kde jsou Ricky (Wes Bentley) a Jane (Thora Birch) zatčeni, odvezeni do vězení a následně souzeni.
- Do role Lestera Burnhama byli původně zvažováni Kevin Costner, Woody Harrelson, John Travolta a Bruce Willis.
- O roli Rickyho Fittse se ucházel i Jake Gyllenhaal, roli nakonec ztvárnil Wes Bentley.
- Po premiéře filmu prohlásil Tom Hanks, že by si přál, aby četl scénář dřív než Kevin Spacey a mohl si zahrát Lestera Burnhama.
- Lester (Kevin Spacey) ve filmu říká, že "prošvihne na kabelovce Jamese Bonda". Režisér snímku Sam Mendes v roce 2012 režíroval "bondovku" Skyfall (2012).
- Rozpočet filmu byl 15 000 000 amerických dolarů. K 24. 09. 2012 činil jeho celosvětový výdělek 356 296 601 amerických dolarů, což ho řadilo na 201. pozici nejvýdělečnějších filmů historie.
- Režisér zamýšlel původně natočit výstřední komedii o navenek spořádané americké rodině ve stylu bratří Coenů. Záměr naštěstí nedodržel.
- Terry Gilliam odmítnul nabídku na režii filmu.
- Choreografii roztleskávaček měla na svědomí zpěvačka Paula Abdul.
- Lester udá jako své číslo do práce 555-0199. Stejné číslo dal i Al Pacino Russellovi Crowe ve filmu Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999) a stejné číslo měl i agent Fox Mulder v třetí řadě Aktů X.
 
Odkazy