Alenka v říši divů: Za zrcadlem / Alice in Wonderland: Through the Looking Glass (2002/98/USA/Komedie, Romantický) 68%

03.04.2020 07:15
JEDNOU VĚTOU
„Přijde čas na trochu potrhlosti.“

OBSAH
Alenka Kingsleighová se ujala řemesla po svém otci a strávila několik posledních let na divokých vlnách světových oceánů jako mořeplavkyně. Po svém návratu do Londýna objeví kouzelné zrcadlo, skrz které se dostane zpět do fantastické Říše divů, kde se znovu shledá se svými starými známými: Bílým králíkem, houseňákem Absolemem, kocourem Šklíbou a potrhlým Kloboučníkem, který není ve své kůži. Kloboučník totiž ztratil svou svoucnost a tak Bílá královna Mirana vyšle Alenku zapůjčit si Chronosféru, cože je kovová koule uvnitř Velkých hodin, jež stanovují veškerý čas. Cestou do minulosti se Alenka setkává se svými přáteli – i nepřáteli – v různých dobách jejich životů. Alenku čeká nebezpečná cesta, během které musí zachránit potrhlého Kloboučníka dřív, než jí vyprší všechen čas.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Burton tenkrát řekl, že Alenka pro něj byl jeden z nejnáročnějších projektů vůbec. Hlavně proto, že velké produkční společnosti měly nějakou představu (včetně přidání 3D) a ta se absolutně odlišovala od té, co měl v hlavě právě Tim. Nicméně penízky jsou mocné pokušení každého producenta a tak se nám novodobá Alenka objevila na plátně znova. S režisérem, který toho nic moc nevymyslel a spíš mám pocit, že se jenom svezl na pozici režiséra, aby na ní někdo seděl, a celý film stejně tak založili na animaci, se kterou tenkrát přišel Tim. Osobně ale musím říct, že se jim druhý díl příběhově docela i povedl. První je taková nenucená poctivka britského střihu, která mi nesedí ani jak v rámci předešlých zfilmování, tak i samotné knihy. Tohle už je ale jiné kafe a Sacha Baron Cohen jej navíc parádně doplňuje. V tu ránu ta barevnost má naprosto jinou úroveň a i když první díl s celým tímto barevným mišmašem přišel, tak teprv tenhle díl mě opravdu bavil. A to i přesto, že z tohoto filmu je vidět, jak moc tlačí na pilu, aby z něj něco káplo. (Malarkey) 4*

Bez Burtona je pryč jakákoliv vizuální podmanivost a vynalézavost a vše je pouze barevné a kýčovité. Přesto má Alenka několik kladů. Největším je nádherná (dívčí, citlivá, ale i odvážná a půvabná) Mia Wasikowska a vtipný Sacha Baron Cochen. Tahle dvojce ve filmu válí a daleko za sebou nechává někdy až zbytečné "staré známé" (Helena Bonham Carter) a především stále tragičtějšího Johnyho Deppa. Toho by pár let nikdo neměl obsazovat do drahých filmů, aby dostal možnost si vylepšit svou aktuální pověst. Alenka jako druhý díl nedává příliš navíc, oproti prvnímu dílu a osobně bych ve sledování této série pokračoval jen kvůli Mie a myslím, že má na víc. Těším se, kam tohle děvče bude směřovat. (Djkoma) 3*

Film Naprdlajs. A zasloužený propadák k tomu. Je mně až líto, do čeho se nechá uvrtat Johnny Depp. Tentokrát už je za hlavní hvězdu filmu, je ho o něco víc než posledně, ale je znát, že je to jen dojení mrtvé krávy. Úhlavním problémem je, že pokračování produkuje Pizdney, společnost, která by i dětské omalovánky zbavila krutosti a udělala z nich ňuňu miláška. Do toho diváka praští šílený scénář, který devalvuje kouzlo postav, když z nich dělá nepoužitelné hrdiny. Proti cestování v čase nemám námitek, ale patří do jiného filmu, ne k postavičkám podle Lewise Carrolla. Vedle toho je to námět provařený, nijak objevný, v podobně typizovaném filmu fungující jen z 30%. Pokud se tedy chcete dozvědět, jak Zlá královna přišla ke své vodnaté hlavě, s obsahem nejspíše budete korespondovat. Jen ten film je přesolený bizarním dějem, který je postupně pitomě redukován, až vyústí do stupid přeslazeného závěru, v němž neomylně odhadnete kdo a jak dopadne. A nepovažuji to za spoilerování, prostě je to celé až tak průhledné. V pokračování je až k prasknutí CGI, které sází na kvalitu, kdo viděl jedničku, už tak u vytržení nebude. Pár scén má potenciál, jenže to by film nemohl být přístupný, aby se z něj něco vyrazilo, co předchozí díl neměl, něco temného. Režisér James Bobin, mezi jehož nejlepší počiny patří Mupeti I/II, film jen pospojoval hezkými vizuálními obrázky, vyprávění mu ale nejde. Scénář dodala renomovaná Linda Woolverton, jenže pryč je její invenční přístup. Většina filmu má především gulášový ráz, pokud nemáte nakoukanou jedničku, vůbec se do pokračování nepouštějte. Budete se ztrácet jak v motivacích postav, tak i v jejich charakterizaci. Sacha Baron Cohen ztvárnil Čas, za celou dobu jsem nebyl schopný rozpoznat, jestli je to záporná postava, či nikoliv. Kloboučník Johnnyho Deppa je naprosto zbytečný. Proč by měla Alice dávat v sázku svůj život, aby zachránila jeho rodiče skrze návrat v čase, když o nich nic důležitého neví. A k čemu nevraživost urozených sester, když v závěru vidíme jejich trapné smíření. A to jsou jen některé výtky, se kterými nebudu zdržovat. CGI smršť, herecké hvězdy, hitovka od Pink v závěrečných titulcích, ale dojem z filmu je převážně nepřehledný a nanicovatý. 4/10. (kingik) 2*

VELKÁ RECENZE
Když si váš film odnese z kin miliardu, obvykle to znamená dvě věci. Tou první je, že se hned po víkendu a kocovině z oslav začne pracovat na sequelu. Tou druhou, že většina nápadů dostane stopku a najede se na přístup „tohle se jim minule líbilo, tak jim dáme to samé, ale bude toho víc“. Alenka v říši divů: Za zrcadlem je přesně takový film.
Tim Burton, který natočil jedničku, si tentokrát sice dal režijní pauzu, u projektu ovšem zůstal jako producent a je to na tom vidět. Jeho následovník James Bobin totiž natočil něco, co hodně chce vypadat jako Burton, respektive jako jeho Alenka. Je to barevné, ne moc komplikované, docela hravé a evidentně drahé. Upřímně asi jen ti nejnaivnější čekali něco jiného. Pokud vás jednička bavila, existuje slušná šance, že se nebudete nudit ani u druhého dílu . Tím by tahle recenze mohla skončit, ale to by vám asi nestačilo, co? OK, tak já se trochu rozkecám.
Alenka se vrací do říše divů a má zachránit Kloboučníka. Ten dostal solidní depku, když zjistil, že jeho rodina možná není po smrti, jak si dlouhé roky myslel, a zachránit ho může víceméně jen výprava do Veleorloje, gigantických hodin, jejichž součástka funguje jako stroj času. Alenka by s její pomocí mohla zachránit Klouboučníkovy rodiče, bohužel jak už to při cestování časem bývá, čím víc se snaží Alenka páchat dobro, tím větší průšvih z toho nakonec je. A navíc jí jde po krku samotný Čas, jenž není úplně nadšený z toho, že mu někdo kecá do práce a krade v baráku.
Cestování časem možná působí jako ambiciózní prvek, rozhodně však nečekejte, že by druhá Alenka byla nějak výrazně složitější a náročnější na pozornost než minulý díl. Dalších 12 opic nebo Predestination nedostanete, Alenka v různých časových obdobích spíš jen čučí a vidí, co se vlastně Kloboučníkovi stalo, proč se pohádal s tátou a z jakého důvodu je zlá královna… no… zlá. Že by se v časových paradoxech nepozorní a dětští diváci ztratili, toho se fakt bát nemusíte.
Alenka v říši divů: Za zrcadlem je pořád především vizuální podívaná a v tomhle směru jde o víc než solidně odvedenou práci. Těžko říct, jak moc Burton Bobinovi kecal do práce, ale kostýmy, výprava, kulisy a humor jsou stejně burtonovské jako v prvním filmu. Celé je to dostatečně barevné, velkolepé a hravé na to, abyste se hodinu a půl solidně bavili. S předlohou, kterou jsem nečetl, to nakonec prýmoc společného nemá, na druhou stranu jako film, na němž má být vidět rozpočet 170 milionů dolarů, to zkrátka funguje.
Mia Wasikowska, jejíž Alenka od minula trochu zestárla, je stále dostatečně sympatická na to, aby utáhla hlavní roli a není problém jí fandit, Depp se zase hlavně ksichtí, ale je ho tu tak akorát a Helena Bonham Carter se taky solidně vyblbla. Fajnově se tu kombinuje akce, humor, takové to neurážející napětí, z něhož nebudou mít prckové trauma, a celkem rychle to uteče.
U Disneyho se sázelo na jistotu naprosto ve všech ohledech. Je na vás, jestli to budete brát klad, nebo problém, faktem však zůstává, že druhá Alenka nedělá té první vůbec žádnou ostudu, na druhou stranu ona ta jednička zas kdovíjaké dílo nebyla, takže návštěvu kina zvažte podle toho, jak moc vás blbnutí Kloboučníka, barevné potvory a velkolepá filmařina bavily minule. Nic nového tady totiž nedostanete.

O FILMU
Kniha Lewise Carrolla Alenka v říši divů čtenáře při svém prvním vydání v roce 1865 okouzlila. Odehrává se v pozoruhodném světě plném neobvyklých postav a podařilo se jí zcela změnit podobu dětské literatury. Vydání knihy Za zrcadlem a s čím se tam Alenka setkala o šest let později pak dále upevnilo Carrollovu pozici jednoho z nejplodnějších světových autorů.
Animovaná verze Alenky v říši divů společnosti Disney byla do kin uvedena v roce 1951 a představila geniální a excentrický Carrollův příběh zcela nové generaci diváků. V roce 2010 měl premiéru hraný výpravný 3D snímek Alenka v říši divů režiséra Tima Burtona a stal se celosvětovým hitem a kulturní senzací. Příběh a hrdinové Carrollovy knihy jsou dnes neodmyslitelnými součástmi popkultury, inspirovaly bezpočet divadelních, televizních a filmových adaptací a zanechaly svůj otisk ve světě módy, hudby, umění a literatury.
Producenti snímku Alenka v říši divů už řadu let uvažovali o pokračování, ale jedno bylo zcela jisté: takový film by nebyl přímou adaptací Carrollovy druhé knihy. „'Zrcadlo' je víceméně pouze sbírkou nahodilých a bizarních epizod z Carrollova života, které na sebe nijak nenavazují,“ vysvětluje producentka Suzanne Toddová. „Takže jsme se bavili o tom, co by bylo tematicky zajímavé a jaký příběh bychom chtěli vyprávět, ale žádný jasný koncept jsme k dispozici neměli.“
Linda Woolvertonová pracovala na scénáři k pokračování Alenky v říši divů a zanedlouho přišla s příběhem, který navazoval na pokračování příhod Carrollových pozoruhodných postav a kterým prostupovala fantazie a city. „Linda napsala nový příběh, který se zaměřoval na původní postavy a zabýval se tím, co se přihodilo od doby, kdy jsme je viděli naposledy, ale současně i tím, co se odehrálo v jejich minulosti, a všichni z něj byli nadšení,“ vysvětluje Suzanne Toddová.
Johnny Depp, který je dávným fanouškem Carrollova díla, byl potěšen tím, jak citlivě a s respektem Woolverton ke zdrojovému materiálu přistupovala. „Upravovat dílo Lewise Carrolla je takřka nemožné,“ míní Depp. „Musíte se ho chopit trochu odlišným způsobem, ale přesto se držet původního zaměření, což se Lindě skvěle podařilo.“
Když přišla řada na hledání režiséra, který by se převedení další kapitoly Alenčiných dobrodružství na filmová plátna ujal, měli producenti zcela jasno v tom, že se musí jednat o někoho výjimečného, protože Tim Burton v případě prvního filmu nasadil laťku velice vysoko. „Všichni souhlasili s tím, že pokračování by mělo být poněkud lehkovážnější a komediálnější,“ říká producent Joe Roth. „A ukázalo se, že James Bobin je přesně tím pravým, koho hledáme. Komedie točit umí, zbožňuje historii, je inteligentní, tvůrčí a je to přesně ten člověk, v jehož blízkosti se lidé cítí dobře.“
Ještě než si vůbec Bobin přečetl scénář, který Woolverton napsala, instinktivně odtušil, že jde o projekt, na kterém by se měl podílet, a nabídku přijal. „Timovo dílo velice respektuji a byl jsem nadšený z možnosti chopit se prvků z jeho filmu a rozvést je prostřednictvím nových postav, nápadů a světů,“ říká.
Tim Burton se v případě snímku Za zrcadlem ujal role producenta. „Jako producent máte na starosti podporovat režiséra tak, jak je to jen možné, ale přesto se na celém projektu podílíte s naprosto stejným nasazením, jako byste ho sami režírovali,“ vysvětluje.
„James mi byl velice sympatický od první chvíle, kdy jsme se setkali,“ pokračuje Burton. „Je chytrý, plný nadšení a energie a měl velice jasnou představu o tom, jakým směrem se chce s příběhem a jeho postavami vydat, což bylo příjemné, protože jsme potřebovali režiséra, který by dokázal zachovat podobnou vizuální stránku filmu i jeho vyznění, ale současně dokázal k příběhu přistoupit trochu odlišným způsobem, a najít takovou rovnováhu je velice těžké.“
Bobina odjakživa fascinoval koncept času a možnosti změnit minulost, stejně jako dilemata, která k této problematice patří, což do příběhu, který Woolvertonová napsala, dokonale zapadalo. Velice záhy přišel s novou verzí scénáře, ve které Čas figuroval jako skutečná, existující postava. „Tok času je něčím, co Alenka vždycky vnímala jako negativní jev, protože čas jí sebral otce, když byla ještě velice malá,“ říká Bobin. „V tomto příběhu se dozvídá, že čas není jejím nepřítelem, ale něčím, co můžeme ocenit.“
„James je skutečně skvělý,“ míní Mia Wasikowska. „Chopil se světa, který Tim stvořil, a vdechnul mu vlastní styl a hloubku emocí, čímž si ho zcela přivlastnil. Je do toho příběhu upřímně zamilovaný a snažil se o to, aby mezi všemi jeho postavami byly intenzivnější citové vazby.“
Co se týče role Času, kouzelné bytosti, která sedí na černém trůnu v zámku věčnosti, od samého začátku si všichni přáli, aby ji ztvárnil Sacha Baron Cohen. Čas, který má jednu ruku lidskou a druhou mechanickou, je strážcem Chronosféry, zářící, rotující kovové koule v komnatě s hodinami, která je zdrojem veškerého času. Pokud ji z hodin vyjmete, umožňuje Chronosféra svému majiteli cestovat Oceánem času do minulosti. Baron Cohen už v minulosti s Bobinem spolupracoval, a když obdržel scénář filmu, naprosto jasně chápal, co od něj producenti očekávají, a po tvůrčí stránce se této výzvy s radostí ujal.
Pestrá škála obyvatel Podzemní říše, kterým ve filmu Alenka v říši divů vdechly život slavné herecké hvězdy, se znovu vrací. Johnny Depp ztvárnil kloboučníka Tarranta Hightoppa, známějšího jako Potrhlý kloboučník, který, jak Alenka po návratu do Podzemní říše zjišťuje, je nyní ještě potrhlejší než kdykoliv předtím. Když se Alenka v Podzemní říši objevuje, dohání Kloboučníka k šílenství starost o jeho rodinu a její osud.
Anne Hathawayová se vrací jako Mirana, laskavá a vlídná Bílá královna a krásná mladší sestra zákeřné Srdcové královny. „Jednou z věcí, na které jsem se v tomto filmu chtěla zaměřit, je prozkoumání náznaků toho, že Mirana není až tak dokonalá, jak působí. Má v sobě něco z temnoty své sestry, ale velice pečlivě se to snaží držet ve svém nitru,“ říká Hathawayová. „Zjišťujeme, že ačkoliv se stále nachází na straně dobra, je komplikovanější, než se původně zdálo.“
Mia Wasikowska představuje Alenku Kingsleighovou, odhodlanou mladou ženu, která vyrostla ve viktoriánském Londýně. Je nonkonformním snílkem. I nyní, na pokraji dospělosti, má stále velké problémy s nalezením rovnováhy mezi svou přirozenou zvědavostí a podřízením se očekávání, která na ni druzí mají. „Alenka je skvělá postava, protože je velice soběstačná, a poté, co se vrátila ze svých cest, na kterých velela vlastní lodi, je mnohem sebevědomější a naplněna smyslem pro inspiraci a vzrušení,“ míní Wasikowska.
„Alenka, jak ji stvořil Lewis Carroll, byla na svou dobu velice pokroková a takřka mezi ostatní nezapadala, protože se jednalo o velice silnou ženskou postavu uprostřed viktoriánského patriarchátu...byla to do jisté míry moderní žena, která se ocitla ve staromódní společnosti,“ dodává Bobin.
Iracebeth, výbušnou Srdcovou královnu a bývalou vládkyni Podzemní říše, která nenávidí svou mladší sestru Miranu, si znovu zahrála Helena Bonham Carterová a Matt Lucas se vrací coby hlas Tydlidýna a Tydliduma, obtloustlých dvojčat, která se chovají velice dětinsky a neustále se o něčem dohadují.
Nově se v tomto filmu objevují také Rhys Ifans coby Zanik Hightopp, konzervativní otec Potrhlého kloboučníka, který má na svého syna absurdně vysoké nároky, a Sacha Baron Cohen jako samotný Čas.
Alan Rickman se vrací coby hlas Absoloma, bývalého modrého houseňáka, který všechno ví a chová se tak trochu namyšleně. Stephen Fry znovu propůjčil svůj hlas Šklíbovi, mazanému kocourovi, který má sklony se neustále šklebit a velice často mizí. Michael Sheen se vrací coby hlas Bílého králíka, který je stále posedlý dochvilností.
Timothy Spall znovu namluvil postavu Bayarda, obřího ohaře, který v minulosti sloužil Srdcové královně, ale nyní je spojencem Alenky a jejích přátel. Barbara Windsorová znovu propůjčila hlas postavě bojovné Plšice Mallymkun. Paul Whitehouse se znovu vrací jako Thackery, nervózní a temperamentní Zajíc Březňák, u něhož se konají Kloboučníkovy čajové dýchánky. Herecký tým doplňuje Matt Vogel (A zase ti Mupeti) v roli Wilkinse, Časova pobočníka. Wilkins udržuje v chodu veškeré hodiny, které v Časově zámku jsou, a pomáhá se stavbou improvizovaného stroje času, ve kterém se vydává za Alenkou napříč Oceánem času.
Natáčení snímku Alenka v říši divů: Za zrcadlem proběhlo na podzim roku 2014 v ateliérech Shepperton a Longcross a v exteriérech po celé Británii a podílelo se na něm hned několik klíčových členů tvůrčího týmu předchozího snímku Alenka v říši divů. Patří mezi ně trojnásobná držitelka Oscara, kostymérka Colleen Atwoodová, která za předchozí film z roku 2010 získala Oscara a cenu BAFTA, kromě řady dalších cen, oscarový vedoucí týmu vizuálních efektů Ken Ralston, který byl za vizuální efekty snímku Alenka v říši divů nominován na Oscara, a držitel ceny GRAMMY, hudební skladatel Danny Elfman.
Mezi nově příchozí členy tvůrčího týmu patří například na Oscara nominovaný kameraman Stuart Dryburgh, ASC, oscarový výtvarník Dan Hennah, na Oscara nominovaný střihač Andrew Weisblum, ACE, vedoucí týmu vizuálních efektů Jay Redd a oscarový maskér Peter Swords King.

Ocenění:
Razzies
2016 - Johnny Depp (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2016 - Nejhorší Prequel, Remake, Rip-off nebo Sequel. (nominace)
2016 - Johnny Depp (Nejhorší kombinace k vidění) (nominace)

DABING
V českém znění: Alexandr Rašilov - Johnny Depp (Kloboučník), Marika Šoposká - Mia Wasikowska (Alenka), Tatiana Vilhelmová - Helena Bonham Carter (Srdcová královna), Lenka Vlasáková - Anne Hathaway (Bílá královna), Jan Vondráček - Sacha Baron Cohen (Čas), David Suchařípa - Rhys Ifans (Zanik Vršklobouk), Radek Kuchař - Matt Lucas (Tydlidýn a Tydlidum), Dana Batulková - Lindsay Duncan (Helen Kingsleighová), Kamil Halbich - Leo Bill (Hamish), Ondřej Brzobohatý - Andrew Scott (Dr. Addison Bennett), Jaromír Meduna - Alan Rickman (houseňák Absolem), Pavel Šrom - Timothy Spall (ohař Bayard), Petr Rychlý - Paul Whitehouse (zajíc Březňák), Jan Vlasák - Stephen Fry (kocour Šklíba), Taťjana Medvecká - Barbara Windsor (Plšice), Otakar Brousek ml. - Michael Sheen (Bílý králík), Pavel Tesař - Matt Vogel (Wilkins), Mojmír Maděrič - Wally Wingert (Valihrach), Jiří Panzner - Ed Speleers (James Harcourt), Radim Fiala - Richard Armitage (král Oleron), Andrea Elsnerová - Hattie Morahan (královna Elsemere), Eva Spoustová - Simone Kirby (Tyva Vršklobouková), Hana Igonda Ševčíková - Joanna Bobin (Alexandra), Monika Hladová - Geraldine James (lady Ascotová), Matěj Převrátil - Louis Ashbourne Serkis (malý Kloboučník), Viktorie Hrachovcová - Amelia Crouch (mladá Mirana), Klára Nováková - Leilah de Meza (mladá Iracebeth), Martin Zahálka - Jamie Baughan (Phelps), Stanislav Lehký - Daniel Hoffmann-Gill (loďmistr), Otto Rošetzký - Paul Hunter (bílý král), Tomáš Karger, Martin Janouš, Pavlína Kostková Dytrtová, Michal Gulyáš, David Voráček, Vojtěch Hájek, Tomáš Gibiš
Překlad: Vojtěch Kostiha
Produkce: Adéla Bláhová, Kateřina Jindrová Zítková, Klára Sedlmajerová
Zvuk: David Tomášek, Robert Slezák
Dialogy a režie: Braňo Holiček
Kreativní dohled nad českou verzí: Maciej Eyman
Výsledný mix: Shepperton International
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 26.5.2016 Falcon
Premiéra USA: 27.5.2016 Walt Disney US
Premiéra Velká Británie: 27.5.2016 Walt Disney Studios Motion Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 5.7.2010 (DVD) Magic Box
Poprvé na DVD: 5.10.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 5.10.2016 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 19 177 026
Tržby celkem - $ 299 457 024
Návštěvnost v ČR 139 887
Náklady (Rozpočet) - $ 170 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Alenka v říši divů gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0242/
Dobrodružný / Rodinný, USA, 2010
Režie: Tim Burton, Hrají: Mia Wasikowska, Johnny Depp

Alenka v říši divů: Za zrcadlem gastonrolinc.webnode.cz/news/alenka-v-risi-divu-za-zrcadlem-alice-in-wonderland-through-the-looking-glass-2002-98-usa-komedie-romanticky-68/
Dobrodružný / Rodinný, USA / Velká Británie, 2016
Režie: James Bobin, Hrají: Johnny Depp, Mia Wasikowska
 
Tvůrci a herci
James Bobin (Režie), Tim Burton (Produkce), Jennifer Todd (Produkce), Joe Roth (Produkce), Suzanne Todd (Produkce), Danny Elfman (Hudba), Stuart Dryburgh (Kamera), Andrew Weisblum (Střih), John Papsidera (Casting), Lucy Bevan (Casting), Dan Hennah (Scénografie), Colleen Atwood (Kostýmy), John Midgley (Zvuk), Paul Gooch (Masky), Linda Woolverton (Scénář), Lewis Carroll (kniha) (Předloha), Johnny Depp (Herec), Mia Wasikowska (Herec), Helena Bonham Carter (Herec), Anne Hathaway (Herec), Sacha Baron Cohen (Herec), Rhys Ifans (Herec), Matt Lucas (Herec), Lindsay Duncan (Herec), Leo Bill (Herec), Geraldine James (Herec), Andrew Scott (Herec), Richard Armitage (Herec), Ed Speleers (Herec), Alan Rickman (Herec), Timothy Spall (Herec), Stephen Fry (Herec), Barbara Windsor (Herec), Michael Sheen (Herec), John Sessions (Herec), Wally Wingert (Herec), Meera Syal (Herec), Hattie Morahan (Herec), Simone Kirby (Herec), Joe Hurst (Herec), Toby Jones (Herec), Siobhan McSweeney (Herec), Edward Petherbridge (Herec), Richard Syms (Herec), Neil Edmond (Herec), Karol Steele (Herec), Lasco Atkins (Herec), Riku Rokkanen (Herec), Martyn Mayger (Herec)
 
2002/98/USA/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Rhys Ifans, který hraje otce Johnnyho Deppa (Kloboučník), je ve skutečnosti o čtyři roky mladší než Johnny.
- Film je věnován Alanu Rickmanovi (hlas Absolema), který zemřel 4 měsíce před premiérou.
- Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Sacha Baron Cohen a Timothy Spall hráli společně v Burtonově filmu Sweeney Todd: Dábelský holič z Fleet Street (2007).
- Ako prví potvrdili účasť Johnny Depp a Mia Wasikowska
 
Odkazy