Akta X (seriál) / The X Files (Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie, USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)) 81%

28.08.2022 22:21
JEDNOU VĚTOU
„Pravda je někde venku.“

OBSAH
Agent Mulder a agentka Scullyová, ústřední postavy seriálu Akta X, jsou agenti FBI, kteří vyšetřují případy, se kterými si nikdo nevěděl rady a nakonec je úředníci zavřeli do složky Akt X-nevyřešitelných případů. Ale pak se dostali do ruk této nerozlučné dvojice, nadšence pro paranormální jevy, který je přesvědčený, že mu sestru unesli mimozemšťani a agentky věřící v boha, která k paranormálu přistupuje tězce skepticky.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jeden z mála seriálu, který jsem tehdy opravdu pravidelně sledoval. Bohůžel neušel tomu, že si tvůrci dali tu práci využít potencial celkem zajímavě rozjetého tématu a v posledních třech sériích je to bohůžel znát, že vařej z již jednou převařené vody. Mulder a Scully - nezapomenutelná dvojka, kteří se k sobě jasně hodili i když to na první pohled nebylo znát a výborně se doplňovali. Nakonec to vyznívá, že za vším stojí americká vláda...a možná že na tom přeci jenom něco bude. Ač tak či tak Akta X je seriál, který se objevil, svojí kritikou na vládu pohoršil ale hlavně zaujal svojí myšlenkou. (86%) (Malarkey) 4*

Akta X byly a do určité míry vždy budou fenoménem. Jejich kvalita nebyla vždy nejvyrovnanější, některé mytologické díly oproti jiným až experimentálním (ala komedie) však ukazovaly na autorskou snahu "neunudit" stereotypem a budovat napříč mnoha sezonami něco většího, než jednoduchou dějovou linii. Jestli se jim to ve výsledku povedlo, je už na každém divákovi, ale jejich vliv na moderní seriály je nepopiratelný. Update: po letech vznikla 10. sezona, která je kvalitou ještě více nevyrovnaná a z mého pohledu se snaží opakovat mnohá schémata, ale už s křečovitostí... pro mě velké zklamání. (Djkoma) 5*

skeptickou Scullyovou řešili odložené případy ze složky Akt-X šmrncnutý dávkou paranormálních jevů, konspiračních spiknutích a Mulderova ironického humoru. Tento seriál jsem poprvé viděl v naší televizi a nezapomenu na tajemný nádech, který se při sledování vyšetřování hlavních hrdinů valil z každého temného zákoutí. Kvalita dílů kolísala, což je ostatně u seriálů na několik sérií vcelku častý jev, ale celkově se jedná o nadprůměrnou záležitost. Při honu za tajemnými bytostmi jsem pořád čekal, že se mezi Mulderem a Scullyovou uskuteční nějaké intimní sblížení, přeci jen určité jiskření tam bylo, ale Chris Carter byl jiného názoru. Nezapomenutelný je pak pan Cancerman, hláška "The truth is out there" a samotná Gillian Anderson, která se mi líbila už jen kvůli svým vnadům, jež však v seriálu neuvidíte. Hudební doprovod složil Mark Snow, znám je především úvodní motiv Materia Primoris: The X-Files Theme. (8/10) (Bizzard) 4*

VELKÁ RECENZE
1. série - 65% - Podívat se po těch letech na to, jak tajemní muži v pozadí naženou Scullyovou ke Strašidelnému Mulderovi do kanceláře, je pro mě téměř posvátný okamžik. Jenže ta "moje" Akta X začínají až v samotném závěru sezóny, kdy je už definitivně jasné, že za oponou něco není tak úplně v pořádku. A přestože mě Tooms i po letech děsí a díky Darkness Falls se mi do lesa navečer nikdy nebude chtít, zatím mi tu ještě něco schází. Možná to je tím, že tuto první várku servírovaly televize mnohokrát a já si ji nikdy nenechal ujít, takže ji mám v paměti zakořeněnou dost pevně a nedokáže mě po reprízách a při znalosti point už ničím překvapit. Naštěstí jsou scénáře několikrát natolik neprohlédnutelné, že si i první krůčky k Pravdě zaslouží jistou úctu.
2. série - 75% - Probuzení. Už od samého začátku Little Green Men je jasné, že jsme o úroveň výš. Mulder se vrací v ještě zavilejší formě (která graduje v mytologické bombě Colony+End Game a ještě markantněji ve finální Anasazi) a Scully je ve vztahu k němu už mnohem osobnější, což dává divákovi o poznání větší chuť se pouštět do dalších a dalších vyšetřování. A že jsme tentokrát v mnohem pestřejší sestavě případů. Ať už je to typická carterovka The Host, atmosférický vrchol Die Hand Die Verletzt nebo dokonale bizarní jednohubka Humbug. Škoda, že se pořád najdou epizody, u kterých divák sice netrpí, ale bohužel působí skoro až vynuceně. Jinak ale stoupající spokojenost a nadšení nad gradující příběhovou kostrou.
3. série - 85% - S kritickými úspěchy a vysokou sledovaností přichází samozřejmě i vyšší rozpočty a Carter a spol. toho dokázali jaksepatří využít. Hlavně v první polovině tak o zakrvavená či znetvořená těla a větší počet uvěřitelnějších efektů není nouze. Tím základním zlepšením je ale příběh. Z vládního pozadí se už definitivně stala neprostupná síť intrik a z mimozemských náznaků získáváme jasné stopy, které se hlavní linky jen tak nepustí. To, co nabízí velkolepá Paper Clip, paranoidní Wetwired nebo asi nejlepší z dosavadních epizod, legendární Apocrypha, jsou záležitosti, o kterých by se i v dnešní seriálové lavině mluvilo dlouhé týdny. Rutinérské až špatné epizody typu Oubliette nebo Hell Money jsou pořád přítomny, ale jako výplně mezi Kuřákem, černým olejem, dokonalou atmosférou nebo překvapivým humorem je rád odpustím.
4. série - 90% - Vítejte ve zlatém věku. Mytologie kraluje, samostatné případy srší originálními nápady a špatné epizody ani neexistují, to jen občas nějaký experiment nevyjde. Scully bojuje sama se sebou, Mulder se všemi ostatními a já se definitivně dočkal série, ve které není místo pro pauzu. Vzpomínky Muže s cigaretou střídá krutě realistická a zároveň hypnotická epizoda Paper Hearts, na dveře zaklepe znetvořená rodinka a možná přiteče i olej. Čtvrtá sezóna zkrátka jedné malé zapadlé kanceláři přála.
5. série - 90% - Krasojízda pokračuje a s ní i nepřeberná studnice tvůrčích nápadů. Tentokrát si vybere úplně každý - milovník paranoie v tísnivé Folie a Deux, příznivci akčnějších případů v lesní Detour nebo teroristické The Pine Bluff Variant a humornou náladu uspokojí špičková Bad Blood. Výtky tak skoro ani nejsou výtkami. Tak jako já musím stavět pomník za jednu epizodu (úvodní dvojdíl Redux si to v mém pomyslném žebříčku namířil až na úplný vrchol), jiní zase aplaudují těm, které nesedly mně (konkrétně Kingova nepřesvědčivá Chinga nebo až příliš rutinní Mind's Eye). I díky tomu jde ale snadno poznat, jak moc bylo myšleno hlavně na fanoušky. Díky za to. Fight the Future - 100% - Jako samostatný film je první celovečerní dobrodružství nejúžasnější dvojice v dějinách FBI bravurním napínavým zážitkem, ale až když jsem ho viděl jako součást většího celku, porazila mě jeho genialita plnou silou. Téměř bezprostředně po skončení páté série funguje Fight the Future jako hluboká katarze. Mulderovo břímě definitivně nese i Scullyová, Syndikát odhaluje prapůvod svého fungování a tím pádem se mezi řádky ukrývá ona Pravda, kterou celé roky hledáme. Filmová X Files tak fungují jako pocta seriálu, jako pozdrav všem fanouškům, ale i jako ta nejlepší návnada pro příští série. Srdce pravého shippera nemohlo plesat víc.
6. série - 90% - Úvodní epizoda šestého roku nese název The Beginning a nejedná se jen o nový začátek v dějovém významu, ale i v tom smyslu, že se štáb z nehostinného Vancouveru stěhoval pěkně na jih a na zápletkách je to hned vidět. Samé slunce, poušť a o třídu pozitivnější vizuální atmosféra. A co je nejdůležitější - kvalitativně jde stále o vrchol seriálu. V mimozemské story se leccos uzavírá (One Son) a v epizodických zápletkách se naráží na takové archetypy jako je výměna těl nebo časová smyčka. Stále tu máme brilantně napsané a pointované thrillery (Milagro, Field Trip), nostalgii (Three of a Kind a Duchovnym napsaná The Unnatural) a více než kdy jindy i humor. Vždyť každou chvíli se objeví epizoda, která si sice ze samotné premisy tak trochu utahuje, ale zároveň dává seriálu i něco navíc. Z tohoto soudku u mě vede jedna z vůbec nejoblíbenějších epizod How the Ghosts Stole Christmas. A jak naznačuje finále, stále je kam pokračovat a co rozvádět.
7. série - 80% - Krok dolů a hodnocení po menší úvaze také nostalgicky nadstřelené. Jak mi vždy vyhovoval systém sázení různorodých nápadů do epizodického dění, v sedmé sezóně je pár námětů nevšedních způsobem, který mi z principu nesedí. Hlavně ve druhé polovině se objevují témata, ze kterých přímo čiší, jak chtějí být za každou cenu na první pohled jiná a First Person Shooter, Theef nebo Fight Club jsou všechno, jen ne skvělé díly. Na ty se najednou scénáristé až nečekaně nadřou a vydařené případy jako Amazing Maleeni nebo Je Souhaite za sebou schovávají hodně potu. Takže proč osmdesátiprocentní série? Protože hlavní příběh, Samantha a finální Requiem. Všechno, kde se vyskytují postavy z pozadí všech konspirací a konfliktů, jsou dobrodružství ze zlatého fondu Akt X a poslední díl pak jedním velkým pokladem, který by fungoval dokonale i jako úplný konec seriálu. Mně se ale ještě končit nechce.
8. série - 75% - Jsem rád, že do tajných složek pořád mohu nakukovat, ale rozjezd nové éry ze začátku pořádně drhl. Agent Doggett jako nepřístupný tvrďák funguje dokonale, jenže návrat ke kořenům v podobě drsných epizodických případů mi moc nesedí. Jednotlivé záhady jsou těžce průměrné a i divácky oblíbené kousky jako Roadrunners mě z unavené letargie nevytrhávají. Naštěstí se nemění fakt, že mytologie znamená krok nahoru a skvělé Per Mannum nebo nervy drásající DeadAlive vrací sérii do jistějších sfér. Po jednom vymodleném návratu pak dokonce osmá sezóna zařadila rychlost doslova kosmickou a výsledné dojmy jsou tak pozitivnější než bych se někde v polovině odvážil byť jen doufat. Ústřední linka už je ale očividně vyčerpaná a nerad bych se svých oblíbených konspirací dočkal v podobě násilím udržované výplně. Proto je dobře, že konec a pravda už jsou hodně blízko.
9. série - 85% - S přehledem do cíle. Existovala sto a jedna odpověď na otázku "proč by se mohla poslední série pokazit" a je pro mě obrovskou úlevou, že se tak nestalo. Doggett si našel svoje trvalé místo a Monica Reyes se jako nováček prosadila už na konci minulé sezóny. Hodně samozřejmě dělají hluboké oči Annabeth Gish, ale ještě víc potěší fakt, že Monicu není na rozdíl od Scully nebo Doggetta potřeba přesvědčovat o tom, že může "uvěřit". Scénáře opouštějí koncept zbytečně častých temných epizod a nebojí se překvapivě úspěšně experimentovat (4-D, Audrey Pauley nebo nahláškovaná Improbable). Samostatné příběhy jsou tak až na malé výjimky (zbytečná Underneath a k smrti únavný John Doe) o úroveň výš než poslední dvě sezóny zpátky a série jako celek chvílemi pokukuje po stejném hodnocení jako zlaté časy od čtvrté do šesté série. O pohlavek níž ji ale posílá mytologie. Pořád se sice jedná o nadprůměrné nebo napínavé epizody, ale dvojdíly Nothing Important Happened Today a Provenance / Providence jsou bohužel z ústředního příběhu celého seriálu nejslabší. Naštěstí jsou přítomny i takové kousky jako dojemný William a dokonalá Release, ve kterých se zakončí téměř všechny vedlejší linky posledních let. Jedna velká odpověď na sebe však stále nechávala čekat.
The Truth - 90% - Mnozí se během dlouhých let a stovek epizod vzdali jejího hledání, ale přesto je tady. Pravda se na samém konci ukázala v celé své kráse a dokázala jednu zásadní skutečnost - k Aktům X patří Fox Mulder. Samozřejmě nedám na Danu Scully dopustit a a zamiloval jsem si i Doggetta a obzvlášť pak Monicu, jenže ty nejzajímavější nitky kolem syndikátu, kolonizace, únosů, černého oleje nebo Samanthy zkrátka pasují k onomu nenápadnému geekovi se zálibou ve slunečnicových semínkách. Poslední díl ukazuje, že supervojáci nebo William bezpochyby uměli zaujmout, ale přece jen byli kvalitativně o schod níž. Samotná The Truth je ve své rekapitulující náladě napínavá, osvobozující a hlavně nostalgická. To množství známých tváří nepřestane překvapovat ani na samém konci, mě osobně nejvíc potěšil Krycek a nejvíc dojali Osamělí střelci. A k posledním minutám snad jako pravověrný shipper můžu říct jen Maybe there's hope..
I Want to Believe - 90% - Čistočistý dárek pro fanoušky, který se maskuje za film, který ocení i nezasvěcení či polozasvěcení. Neocení. Paradoxně právě ti, kteří seriál před lety sledovali a mají ho v paměti jako sérii případů monster z lesů, kanálů či polárních krajů, prokládanou mimozemskou naháněčkou, budou nejvíce zklamaní. Kdo si ale s Mulderem a Scully prožil oněch devět seriálových let a chápe tak jejich rozvinuté pouto či narážky na Williama, docení zimní odyseu o poznání víc. Temných epizod, kde paranormální jevy nebyly ústředním bodem scénáře, nabídl seriál několik. Tady je ale všechno o dvě třídy osobnější. Díky tomu je tak z podceňovaného snímku nejen napínavý thriller, ale v první řadě i duševní očista obou hlavních hrdinů. Zkrátka (doslovné) zamávání nezapomenutelnému fenoménu, které si seriál bezpochyby zasloužil. Vzpomínalo se krásně. O tom, jak Chris Carter našel inspiraci a nové diváky, si povíme zase jinde. (novoten)

OBSAH EPIZOD
1.série (1993–1994)
DÍL 1: Pilotní díl (Pilot) - Agentka Scullyová je nasazena na svého kolegu Muldera. Jejich první případ je zavádí do Oregonu, kde se odehrála série vražd.Agentka FBI Scullyová je přidělena k nechvalně známému agentu Mulderovi, přezdívanému "Strašidelný" Mulder. Mulder je tak posedlý paranormálními případy FBI, kterým se říká Akta X, že to způsobuje nevoli jeho nadřízených. Úkolem agentky Scullyové je dohlížet na něj, hodnotit jeho práci a podat o tom zprávu. Mulder si, samozřejmě, dává na Scullyovou pozor. Oba agenti odjíždějí do Oregonu, aby tam vyšetřovali sérii podivních vražd. V nosní dutině jedné z exhumovaných obětí najdou podivný kovový implantát. Mulder se domnívá, že oběti byly uneseny mimozemšťany, Scullyová usiluje o vysvětlení rozumnější. Při pátrání se dostanou až k Billymu, který leží v kómatu, potom se s ním však setkají v lese, kde se objeví oslepující bílé světlo, a Billy se z kómatu probere. Scullyová napíše do hlášení, že i když věří Mulderovým teoriím, nemůže je nijak dokázat. Na konci epizody jsou vymazány všechny záznamy o tomto případu. Kouřící muž uloží mimozemský implantát z nosní dutiny v obrovském skladu v Pentagonu - do zásuvky, kde se už nacházejí další podobná zařízení.
DÍL 2: Muž z Pentagonu (Man from Pentagon) - Mulder a Scullyová odjíždějí na Ellenovu leteckou vojenskou základnu v Idahu, aby tam vyšetřovali případy záhadného zmizení zkušebních pilotů.Mulder a Scullyová odjíždějí na Ellenovu leteckou vojenskou základnu v Idahu, aby tam vyšetřovali případy záhadného zmizení zkušebních pilotů. V koupelně se Mulder setká s vysoce postaveným úředníkem FBI, Mužem z Pentagonu, který projeví zájem o Akta X a varuje Muldera před vyšetřováním tohoto případu. Mulder si je jistý, že vláda na základně testuje letadla postavená na základě technologie UFO, kterou se podařilo získat při známé havárii UFO u Roswellu v Novém Mexiku v roce 1947. Muldera chce na místě přesvědčit skupina ozbrojených mužů, aby základnu opustil. Stejně tak se ho snaží přesvědčit Scullyová, která mu doporučuje, aby se případu vzdal, dokud má ještě práci. Mulder ale pronikne do základny a najde tam UFO. Je však chycen, připoután k nemocničnímu vozíku a zdrogován. Scullyová poruší pravidla práce u FBI, aby ho zachránila; zjistí, že je úplně zničený a dezorientovaný. Když se Mulder znovu setkává s Mužem z Pentagonu, ten mu sdělí, že on a Scullyová jsou možná v nebezpečí života a že oni jsou tady už velmi, velmi dlouho.
DÍL 3: Protažení (Squeeze) - Mulder a Scullyová řeší vraždy, při nichž byla obětem vyrvána játra z těla.Kamarád Scullyové z FBI upozorní oba agenty na podivný případ: třem zavražděným byla z těla vyrvána játra. Není tu jediné vodítko, ze kterého by se dalo vycházet. Mulder a Scullyová najdou na místě činu u ventilačních šachty pouze do délky protažený otisk prstu. Zjistí, že stejné otisky prstů byly nalezeny na místech, kde došlo k podobným vraždám, které se v sérii po pěti opakují každých třicet let, počínaje rokem 1903. Předpokládají tedy, že dvě vraždy vrah ještě spáchá. Agenti poté zadrží Eugena Toomse, který se na poslední místo činu snaží vrátit ventilační šachtou. Mulder zjistí, že jeho otisk prstů, počítačem protažený na potřebnou délku, odpovídá prstu z místa činu. Tooms se protáhne komínem, aby spáchal další vraždu. Agenti navštíví policistu, který vyšetřoval předchozí vraždy. Ten jim ukáže fotografii Toomse, starou třicet let. Tooms vůbec nezestárnul. Agenti potom v domě, kde Tooms bydlí, najdou něco jako hnízdo. Mulder předpokládá, že Tooms je genetický mutant, který se probouzí vždy po třiceti letech hibernace, aby vyhověl své potřebě získat další lidská játra. Když Tooms chce jako svoji pátou oběť zabít Scullyovou, Mulder mu v tom zabrání a Tooms je zatčen a internován v psychiatrické léčebně. Staví si tam nové hnízdo, aby v něm mohl hibernovat.
DÍL 4: Informační kanál (Conduit) - V popředí další epizody je zmizení dívky v oblasti častého výskytu UFA.Z tábořiště, kde se často vyskytuje UFO, zmizí mladá dívka. Muldera tento případ přitahuje proto, že mu připomíná únos jeho vlastní sestry před jedenadvaceti lety. Matka pohřešované dívky tvrdí, že také, ještě jako dítě, viděla UFO. Mulder se domnívá, že klíčem k nalezení dívky je Kevin, její mladší bratr, který najednou začal kreslit jakési podivné "čmáranice". V lese je nalezen přítel pohřešované dívky. Scullyová chce případ uzavřít jako případ únosu a vraždy, později je však pohřešovaná dívka nalezena. Je v bezvědomí a ukazuje se, že strávila delší dobu ve stavu beztíže. Do případu zasahuje její matka, která si přeje vyšetřování ukončit, aby její dcera nebyla vystavena posměchu. Scullyová si přehrává magnetofonový záznam Mulderova hypnotického sezení, kde Mulder naříká pro svou sestru.
DÍL 5: Jerseyský čert (The Jersey Devil) - Agenti Mulder a Scullyová na stopě stvoření, které požírá bezdomovce.Mulder a Scullyová vyšetřují v New Jersey smrt bezdomovce, který byl částečně sežrán. Otisky zubů jsou téměř lidské. Podle Muldera bezdomovce zabila bestie, které se říká jerseyský čert. Scullyová, která ho považuje pouze za pohádku, odejde na oslavu narozenin svého kmotřence. Mulder hovoří s bezdomovci a zjistí, že spatřili nějakou bytost a že policie je před ní varovala. Scullyová pracuje na svých společenských kontaktech a Mulder na svém případu - v lese pronásleduje zvířecí ženu. Ta ho napadne, ale Scullyová, která se vrátí, ho zachrání. Zvířecí žena unikne a v lese ji zabije policie. V jejím zažívacím traktu je nalezena lidská kost.
DÍL 6: Stíny (Shadows) - Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují smrt dvou mužů, které usmrtila silná psychokinetická energie.Agenti jsou přizváni k vyšetřování případu úmrtí dvou mužů, patrně zlodějů, které nejspíše zabila nějaká záhadná síla. Záznam z videokamery je přivede k sekretářce Lauren Kyteové. Její šéf Howard Graves nedávno spáchal sebevraždu. Mulder uvažuje o možnosti existence poltergeista, který Lauren chrání. Mezitím Gravesův přizrak Lauren navštíví a záhadně jí sdělí, že byl zavražděn. Lauren se dostane do konflitku s Gravesovým partnerem Dorlandem a vzápětí je napadena dvěma muži. Ty potká stejný osud jako lupiče. CIA informuje Muldera a Scullyovou, že Gravesova společnost je zapletena do obchodu se zbraněmi na Středním východě a že Gravese zabil Dorland. Lauren se znovu dostává do střetu s Dorlandem v jeho kanceláři. Záhadná síla Dorlanda napadne a zároveň ukáže, kde je ukrytá počitačová disketa, dokazující Dorlandovu nezákonnou činnost.
DÍL 7: Duch stroje (Ghost In The Machine) - Na svátek Halloweeen luští agenti Mulder a Scullyová smrt muže, kterého nejspíš zabil myslící počítač.Jerry Lamana, Mulderův dřívější partner, ho požádá o pomoc v případě úmrtí ředitele společnosti, který byl zabit elektrickým proudem poté, co se rozhodl zastavit projekt na vytvoření umělé počítačové inteligence. Scullyová i Mulder navštíví Brada Wilczeka, který tento počítačový systém navrhl a dostal se do konfliktu se zesnulým ředitelem. Když se Lamana vydá zatknout Wilczeka, je zabit porouchaným výtahem, čemuž Wilczek bezmocně přihlíží. Mulder se od Muže z Pentagonu dozví, že o Wilczeka a jeho projekt umělé počítačové inteligence se zajímá ministerstvo obrany. Wilczek Mulderovi prozradí, jak je možné systém zničit a agent do systému zavede zničující počítačový virus navzdory snaze počítače i ministerstva obrany tomu zabránit. Poslední slova počítače jsou: "Brade, proč?"
DÍL 8: Led (Ice) - Agenti Mulder a Scullyová odlétají na odlehlou stanici na Aljašce, aby tu vyřešili smrt geofyziků, kteří byli zabiti neznámou parazitickou formou života.Mulder a Scullyová spolu s vědci Da Silvovou, Murphym a Hodgem odjíždějí na Icy Cap na Aljašce, kde mají vyšetřit podivné chování vědců, kteří navrtávají ledovou kůru. Poslední zprávu tohoto výzkumného týmu odvysílá jeden z jeho šílených členů. "Nejsme tím, čím jsme. Už to dál nejde." Potom je napaden dalším členem týmu a oba společně spáchají sebevraždu. Když agenti příjdou na místo, Muldera napadne pes a také pokouše jejich pilota Beara. Pod kůží psa se něco pohybuje a na kůži se mu objevují temné skvrny. Bear potom stejné skvrny objeví i na sobě. Scullyová najde v tělech mrtvých členů výzkumného týmu jednobuněčné organismy a v jejich krvi čpavek. Muldera napadne Bear a při potyčce si Scullyová všimne, že se mu vzadu na krku pod kůží pohybuje nějaký červ. Vyjmou ho, ale tím Beara zabijí. Protože se všichni bojí, že Mulder je také nakažený, uvězní ho. Scullyová zjistí, že napadení se mohou vyléčit tak, že jim je do těla zaveden ještě jeden červ. Je přesvědčena o tom, že Mulder se nenakazil, a proto ho osvobodí. Ostatní se však pokusí dát mu červa do ucha, aby ho "vyléčili". Přitom si Hodge všimne červa, který se pohybuje pod kůží Da Silvové. Ta utíká, ale podaří se ji chytit a znehybnit. Zavedením dalšího červa se uzdraví. Když jsou všichni ze základny evakuováni, Mulder se chce vrátit zpátky, aby tento podivný organismus prozkoumal. Dozví se však, že celou základnu už zničila armáda.
DÍL 9: Vesmír (Space) - Když dojde k sabotáži vesmírné mise, Mulder se obává, že to je práce mimozemského ducha, který vstoupil do těla bývalého astronauta.Agenti dostanou za úkol vyšetřit podezření ze sabotáže programu raketoplánů. Vedoucí tohoto programu podplukovník Belt je bývalý astronaut, kterému se v roce 1977 podařilo získat fotografie tváře na Marsu. Ten agenty ujistí, že je všechno v pořádku. Raketoplán odstartuje, ale brzy se objeví problémy, které se podobají těm, se kterými se v roce 1977 na své cestě k Marsu potkal i podplukovník Belt. Záhadná síla, která vypadá jako mlha, způsobí automobilovou nehodu a vyděsí řidiče. Belt sám podstoupí regresi a jeho astrální tělo ho opustí. Při prohlídce příslušných záznamů agenti zjistí, že program sabotuje právě Belt. Ten tvrdí, že ho ovládá nějaká síla, která ho k sabotáži nutí. Dráha letu raketoplánu je změněna tak, aby nehavaroval. Belt se pokusí síle vzdorovat, vyskočí z okna a zabije se.
DÍL 10: Padlý anděl (Fallen Angel) - Budoucnost projektu Akta X je v ohrožení, když se Mulder tajně infiltruje do vládního programu, který má kamuflovat nehodu UFO. V lese havaruje mimozemská kosmická loď. Na místo havárie se bleskově dostaví armáda, evakuuje celou oblast a snaží se tuto událost utajit. Muž z Pentagonu o tom poví Mulderovi a řekne mu, že Mulder má dvacet čtyři hodin, než bude celá oblast "asanována". Mulder pronikne až k místu havárie, ale když ho fotografuje, je zadržen. Po zadržení se setkává s Maxem Feningem, UFO maniakem a Mulderovým obdivovatelem. Armáda zatím hledá pilota havarovaného UFO. Scullyová Muldera osvobodí a informuje ho o tom, jaké problémy ho čekají u FBI s jeho nadřízenými. Mezi tím se pilot UFO střetne s jednotkami, které po něm pátrají, a zlikviduje je. Mulder zadrží Feniga a všimne si, že Fenig má za uchem jizvu podobnou jizvám, jaké mívají ti, které unesli mimozemšťané. Scullyová Maxe považuje za mentálně labilního. Mulder ho však pronásleduje do skladiště, kde se setkávají s mimozemšťanem. Max je unesen. Po návratu do Washingtonu Muldera vyslíchá vyšetřovací výbor. Když Mulder opustí místnost, Muž z Pentagonu výboru sdělí, že by bylo daleko nebezpečnější propustit Muldera z FBI a nechat ho uveřejnit všechno, co ví, než ho nechat u FBI dělat jeho práci.
DÍL 11: Eva (Eve) - Agenti Mulder a Scullyová pátrají po dvou dívkách, které zmizely poté, co jejich otcové zemřeli za totožných okolností. Stopy je dovedou ke genetickému experimentu s děsivými následky. Mulder a Scullyová vyšetřují dvě podivná úmrtí mužů z opačných konců USA, jímž byla vysáta krev. Několik dnů nato je unesena osmiletá dcera jedné z obětí Teena a agenti odjíždějí do Kalifornie, aby chránili osmiletou dceru druhé oběti Cindy. Ke svému překvapení zjistí, že dívky jsou identická dvojčata, a také to, že obě rodiny se zůčastnily oplodňovacího programu vedeného Dr. Sally Kendrickovou a že tato lékařka byla propuštěna pro své nepovolené genetické pokusy. Muž z Pentagonu řekne Mulderovi o přísně tajných genetických pokusech, v jejichž rámci vznikli identičtí chlapci, kterým se říkalo Adam, a idetické dívky, zvané Eva. Agenti najdou v ústavu pro choromylsné identickou dvojnici Sally Kendrickové, říká se jí Eva 6. Ta jim sdělí, že Evy byly stvořeny s nějakými chromozomy navíc, čímž získaly nejen mimořádnou sílu a inteligenci, ale také sklon k psychózám. Cindy unese poslední Eva a Cindy se poprvé setkává se svým dvojčetem Teenou. Dívky zjistí, že už o sobě vlastně dávno vědí a že každá zabila svého otce. Otráví i Evu, která se jim pokouší pomoci. Potom se dostávají do péče Muldera a Scullyové a také se je pokusí otrávit, Mulder to však zjistí včas. Dívky jsou uvězněny spolu s Evou 6. Na závěr je navštíví Eva 8, která si je přišla vyzvednout.
DÍL 12: Oheň (Fire) - Agenti Mulder a Scullyová spojují síly s inspektorkou Scotland Yardu, když muž s pyrokinetickými schopnostmi upaluje členy britské aristokracie.Phoebe Greenová, Mulderova dávná přítelkyně, požádá Foxe o pomoc při zajištění bezpečnosti britského diplomata, který má navštívit USA. Předtím totiž už byli zabiti někteří členové britského parlamentu. Všichni uhořeli.Mulder se domnívá, že to mohl udělat nějaký pyrokinetik, člověk, který dokáže ovládat oheň. Vrah, Cecil L'Ively, zatím zabije diplomatova domovníka, sám zaujme jeho místo a pokouší se dostat důvěru celé rodiny. Scullyová se dozví, že L'Ively již pracoval pro dvě předchozí oběti a že nyní se nachází v USA. Zatímco Mulder zachraňuje děti z plamenů, Scullyová bojuje s L'Ivelym. Ten sám začne hořet a přitom se maniakálně směje. Phoebe ho polije hořlavinou, aby ho tak zlikvidovala. Scullyová potom uzavírá případ s tím, že L'Ively se zotavuje z těžkých popálenin a že odborníci si nejsou jisti, jak by ho mohli bezpečně uvěznit.
DÍL 13: Tam za mořem (Beyond The Sea) - Agentka Scullyová věří, že proroctví odsouzence na smrt mohou vést k dopadení krutého vraha.Scullyová se po neočekávané smrti svého otce, který zemřel na infart, vrací ke své práci u FBI. Spolu s Mulderem vyšetřuje únos dvou vysokoškolských studentů a souvislost mezi tímto únosem a jedním z obyvatel řady cel smrti, Lutherem Lee Boggsem. Boggs tvrdí, že použije svých psychických sil k tomu, aby byli nalezeni unesení studenti, výměnou za to, že nebude popraven. Mulder je v této věci skeptický - domnívá se, že Boggs se podílel i na tomto únosu a teď chce svoji spoluúčast využít k tomu, aby si zachránil život. Scullyovou Boggs upoutá tím, že jí "psychickou" cestou předá informace týkající se jejího otce. Při akci FBI je Mulder postřelen a hospitalizován, podezřelého, starého Boggsova komplice Lucase Henryho, se nepodařilo zadržet. Scullyová se vrací k Boggsovi, ten pokračuje v nátlaku a prohlásí, že má zprávu od jejího otce. Scullyová zalže a řekne mu, že s jeho návratem souhlasí. Boggs jí prozradí, kde najdou uneseného chlapce. Scullyová uneseného zachrání a Lucas Henry je zabit. Scullyová rozhodne, aby Boggs byl popraven, takže se nedozví, co jí vzkázal její otec ze záhrobí. Místo toho navštíví Muldera v nemocnici a přiznává, že "se obává uvěřit".
DÍL 14: Opačné pohlaví (Gender Bender) - Člen náboženské sekty, který je schopný měnit pohlaví, se stává hlavním podezřelým v případu série vražd.Mulder a Scullyová vyšetřují úmrtí tří žen a dvou mužů, kteří zemřeli na srdeční slabost při sexuálním aktu. Agenti se dostávají až k podivné sektě, která si říká Kindred. Jeden z jejích členů, Andrew, řekne Scullyové o jiném členu sekty, bratru Martinovi, který sektu opustil, aby "se stal jedním z vás". Andrew začne svádět Scullyovou, ale Mulder zasáhne. Vrah se chystá zabít další oběť, policie však včas zakročí. Ženy se mění v muže, napadne policistu a uprchne. Agenti ho (ji) pronásledují do motelu, kde ho (ji) zadrží. Sekta pomůže vrahovi utéct. Dům sekty je nalezen opuštěný a nedaleko něj se objeví kruh v obilí. Mulder předpokládá, že členové této sekty byli ve skutečnosti mimozemšťané.
DÍL 15: Lazar (Lazarus) - Vědomí nebezpečného zločince ovládá agenta FBI, který býval přítelem agentky Scullyové. Během bankovní loupeže Scullyová zastřelí lupiče Warrena Dupreho, při přestřelce je však vážně raněn i její bývalý přítel a partner Jack Willis. Když se Willis probere z bezvědomí, přejde do jeho těla Dupreho osobnost a na jeho ruce se objeví tetování, totéž, jaké měl Dupre. Willis sdělí Scullyové, že ví, kde se skrývá Lula, Dupreho žena a komplicka. Vydají se spolu za Lulou, ale Willis se změní a zajme Scullyovou. Willis dokáže Lule, že je ve skutečnosti Dupre, tak, že jí řekne o některých podrobnostech z jejich společného života. Willis jako diabetik zkolabuje z nedostatku inzulinu. Lula odmítne inzulin obstarat a připustí, že Dupreho ze ziskuchtivosti zradila. Chce propustit Scullyovou za výkupné ve výši jednoho milionu dolarů. FBI se podaří proniknout až ke Scullyové. Willis předstírá, že je mrtvý, získá Lulinu zbraň, zabije ji a potom zemře. Jeho tetování zmizí.
DÍL 16: Srdcem mladý (Young At Heart) - Zločinec, který měl již před lety zemřít ve vězení, chystá Mulderovi odvetu.S Mulderem se spojí jeho bývalý partner Reggie Purdue. Jde o poznámku nalezenou v nedávno vyloupeném klenotnictví. Zanechal ji tam John Barnett, zločinec, jehož trestná činnost před lety tvořila většinu náplně Mulderovy práce. Barnett podle dostupných záznamů před čtyřmi lety zemřel ve vězení, a tak někdo musel perfektně napodobit jeho rukopis. Mulder při pátrání zjistí, jaké pokusy dělal doktor Ridley, lékař, který prohlásil Barnetta za mrtvého. Ridleymu byla také za jeho nekalou činnost odebrána lékařská licence. Ridley dělal pokusy i s Barnettem. Jeho amputovanou ruku nahradil novou končetinou, která měla vyrůst z buněk mloka. Ridley řekne Scullyové, že jeho činnost financovala vláda. Od Muže z Pentagonu se Mulder dozví, že vláda se stále zajímá o Ridleyho práci a snaží se získat žívý výsledek jeho pokusů v osobě Barnetta. Ten zatím pokračuje v zabíjení Mulderových přátel a jeho otisky prstů se objeví i na telefonním záznamníku Scullyové. Barnett sleduje Scullyvou až na cellový recitál, kde ho vysledují agenti FBI. Barnett vystřelí na Scullyovou, ale ta má na sobě neprůstřelnou vestu. Barnett se pak pokouší uniknout halou. Tam ho zastřelí Mulder. Mudler se obává, že "neviděli skon Johna Barnetta".
DÍL 17: E.B.E. (E.B.E.) - Agenti Mulder a Scullyová se stávájí terčem dezinformační kampaně, když se pokoušejí sledovat tajný vládní transport s důkazy existence mimozemského života.Irácký pilot nedaleko vojenské základny USA sestřelí UFO. S létajícím talířem se vzápětí setkává i řidič náklaďáku a Mulder je přesvědčen o tom, že právě v tomto náklaďáku byla přepravována E.B.E. (mimozemská biologická entita). Mulder pátrá po dalších informacích a spolu se Scullyovou navštíví skupinku "hlídacích psů", známou jako Osamělí střelci, kteří se zabývají problematikou "vládního spiknutí". Muž z Pentagonu dá Mulderovi falešný tip, když mu to Mulder vytýká, Muž z Pentagonu řekne, že "stále existují tajemství, která by měla tajemstvími zůstat".  Mulder a Scullyová zjistí, že náklaďák se nachází ve státě Washington. Tam také spatří oslepující světlo, které se obvykle vyskytuje i při setkání s UFO. Ukáže se ale, že šlo o podvrh. Když Mulder a Scullyová sledují řidiče náklaďáku, dostanou se až do nějakého vládního zařízení, brzy je však zadrží vládní ochranka. Je tam i Muž z Pentagonu a řekne Mulderovi o tajné mnohostranné mezistátní smlouvě, podle které jsou všechny E.B.E. likvidovány. On sám, když byl u CIA, se na této likvidaci také podílel. Mulderovi rovněž prozradí, že s ním spolupracuje jenom proto, aby odčinil svoji vinu, kterou v důsledku svého podílu na této likvidaci pociťuje. Mulder se nahlas ptá, kterým lžím má věřit.
DÍL 18: Čaroděj (Miracle Man) - Agenti vyšetřují pastorství vedené mužem, jehož syn disponuje schopnostmi léčit i zabíjet pouhým dotykem ruky.Dojde k několika úmrtím lidí, na něž položil ruce Samuel, zázračný léčitel. Mulder a Scullyová mají prověřit jeho ministerstvo zázraků. Samuela najdou v baru. Je přesvědčen, že svůj dar zaprodal. Také ví o tom, že Mulderova sestra byla unesena, a opakovaně nechá Muldera, aby spatřil její přelud. Během jeho slyšení u soudu se místnost zaplní hejnem kobylek. Samuel je osvobozen a pokusí se uzdravit ženu na invalidním vozíku. Ta dostane křeče a zemře. Při pitvě se ukáže, že byla otrávena. Agenti zjistí, že nálet kobylek také někdo zorganizoval. Samuel je mezitím ubit ve vězení. Pátrání po tom, kdo pustil kobylky do soudní síně, dovede agenty až k Leonardu Vanceovi, který utrpěl smrtelné popáleniny a kterého Samuel přesto zachránil. Vance jeho záchrana naplnila nenávistí, protože je příšerně znetvořený. Když se mu zjeví Samuelův přízrak, Vance spáchá sebevraždu. Samuelovo tělo zmizí a nemocniční sestra prohlásí, že viděla Samuela odejít.
DÍL 19: Tvary (Shapes) - Agenti Mulder a Scullyová pátrají po tajemném netvorovi, o kterém se šíří dávné indiánské legendy.MLadého muže Lylea Parkera napadne a zraní nějaká bytost, kterou vzápětí zastřelí Parkerův otec. Ukáže se, že to byl Joe Goodensnake, Indián, který žije v rezervaci. Hranice mezi touto rezervací a Parkerovými pozemky jsou předmětem neustálých sporů. Mulder předpokládá, že šlo o vlkodlaka, a vysvětlí Scullyové, že vůbec první případ Akt X pojednává o podobné události, která se odehrála právě tady. Při ohledání se zjistí, že Goodensnake má místo zubů vlčí tesáky. Otec Parker je napaden na verandě a nedaleko je nalezen nahý v bezvědomí jeho sny Lyle. Scullyová ho odváží do nemocnice a potom k výslechu. Mulder se zatím radí s jedním ze stařešinů kmene a ten mu vypráví o bytosti podobající se vlku. Říkají jí Manitou. Mulder volá do nemocnie a zjistí, že Scullyová i s Lylem Parkerem už odjeli na ranč a že se v Lyleově zažívacím traktu našly stopy krve jeho otce. Ta krev se tam mohla dostat jenom tak, že ji Lyle požil. Lyle se mezitím promění a napadne Scullyovou. Mulder se šerifem přijíždějí právě včas, aby příšeru zastřelili. Ta se potom promění opět v Lyla Parkera.
DÍL 20: Padá soumrak (Darkness Falls) - Skupina dřevorubců v odlehlém lese narazí na tisíce smrtících hmyzích tvorů, kteří své oběti paralizují a pak zabalí do zámotku.Asi třicet dřevorubců zmizí podobně jako jiná skupina dřevorubců před šedesáti lety. Mulder a Scullyová odjíždějí do lesů ve státě Washington, aby toto zmizení objasnili. Dřevařská společnost přitom podezřívá ekoteroristy. Agenti najdou v lese obrovský kokon, uvnitř kterého je vysušená mrtvola muže. Ekoterorista Doug Spinney řekne agentům o noční síle, která požírá lidi zaživa. Když dřevorubci porazili prastaré stromy, nešťastnou náhodou osvobodili roztoče, staré několik set let. Bezpečnostní důstojník dřevařské společnosti je chycen a sežrán roztoči. Spinney se vydává pro pomoc a nechává Muldera, Scullyovou a rangery přes noc samotné. Jejich generátor se zastaví, právě když vyjde slunce. Spinney se vrací, ale roztoči ho obsypou. Mulder, Scullyová a ranger jsou později nalezeni v kokonech. Když se uzdraví, dozvědí se, že hmyz byl vyhuben úmyslně založenými požáry a pesticidy. Mulder se zeptá, co se stane, pokud se ten hmyz vyhubit nepodařilo, a dozví se, že to nepřipadá v úvahu.
DÍL 21: Tooms (Tooms) - Eugen Tooms, kterému Mulder pomohl do vězení, byl podmínečně propuštěn.Eugen Victor Tooms, mutant požírající játra z epizody Protažení, se dostane na podmínku na svobodu jednak na základě výsledků psychiatrického vyšetření, jednak díky soucitnému, avšak pomaleji uvažujícímu psychiatrovi. Navzdory Mulderovu naléhavému varování si Tooms získává porotu. Mezitím se Scullyová setkává se Skinnerem a Kouřícím mužem a ti ji varují před "neortodoxními vyšetřovacími metodami". Získává tip od Franka Briggse, detektiva, který vyšetřoval předchozí Toomsovy vraždy, a také nachází tělo jedné z obětí, které Tooms zabil před šedesáti lety. Mulder sleduje Toomse a podaří se mu překazit jednu vraždu. Mutant se však ze všeho vykroutí. Mulder dovolí Scullyové, aby ve sledování pokračovala, a jde si domů odpočinout. Tooms se skrývá v hlavní šachtě ventilace a pronikne do jeho bytu. Nalíčí všechno tak, že to vypadá, jako by jej Mulder napadl. Skinner zakáže Mulderovi, aby se pohyboval v Toomsově blízkosti, a doporučí mu, aby nastoupil dovolenou. Při prohlídce šedesát let starých kostí se najdou stopy Toomsových zubů. Mezitím Toomse navštíví jeho psychiatr. Tooms ho zabije a sní jeho játra. Agenti najdou psychiatrovo tělo a dovtípí se, že se Tooms vrátí do svého starého úkrytu. Ten se nyní nachází v obchodním domě. Mulder se proplazí pod eskalátor a najde tam Toomsovo hnízdo. Mutant ho napadne, avšak Mulder zapne eskalátor a ten Toomse rozmačká. Skinner čte zprávu o tomto případu a zeptáte se Kouřícího muže, jestli tomu věří. Ten odpoví: "Samozřejmě."
DÍL 22: Znovuzrozený (Born Again) - Osmiletá dívka se stává hlavní podezřelou v sérii bizarních, zdánlivě nesouvisejících úmrtí.Mulder a Scullyová jsou pověřeni vyšetřováním úmrtí detektiva Barbaly, který hlídal malou ztracenou holčičku a přitom vypadl z okna a zabil se. Michelle, ona holčička, tvrdím že v místnosti byl ještě nějaký muž, podle jejího popisu by mělo jít o Charlieho Morrise, již dříve zavražděného detektiva. Podle Muldera se Charlie Morfia převtělil do Michell. Agenti zjistí, že Michell rozbíjí svoje panenky tak, že jejich zohavení vypadá jako Morrisova zranění. Později je Michell přítomna smrti jiného bývalého detektiva. Tito dva mrtví policisté a Morrisův starý partner Fjord byli spolupachateli Morrisovy vraždy. Michelle poznává Fioreho a chystá se ho zabít ve chvíli , kdy dovnitř vtrhnou Mulder a Scullyová a zabrání jí v tom. Fjord přiznává, že se podílel na zavraždění Morrise. Úmrtí dvou policistů jsou prohlášena za nešťastnou náhodu a Michelle se vrací do normálního života. Mulder prosí její matku, aby dovolila dceru dále studovat. Ta ale odmítá. Případ je uzavřen, nikoli však vyřešen.
DÍL 23: Roland (Roland) - Když v aeronautické výzkumné laboratoři zemře za záhadných okolností několik vědců, agenti z jejich vraždy začnou podezírat mentálně zaostalého údržbáře. Tým Akt X vyšetřuje úmrtí dvou vědců pracujících na tryskových pohonech. Když byl druhý z nich vtažen do motoru, byl v dosahu pouze retardovaný zřízenec Roland. Mulder si všimne kusu papíru, na který Roland načmáral nějakou řadu čísel. Roland brzy zabije dalšího vědce, doktora Keatse. Zjistí se, že někdo pracoval na výzkumném projektu tak, že použil počítačové heslo doktora Grablea, prvního zabitého vědce. Toto číslo odpovídá sérii čísel, která načmáral Roland. Agenti zjistí, že dr. Grable a Roland jsou dvojčata a že Grableova hlava je kryogenicky konzervována. Mulder předpokládá, že mezi dvojčaty může existovat psychická vazba a že je možné, že Grable tak pomocí Rollanda vraždí svoje kolegy. Mulder a Scullyová chtějí Roladna vyslechnout, ale ten uprchne. Z původního výzkumného týmu je naživu už jen Nollette, který začíná rozmrazovat Grableovu hlavu, zatímco Roland dál v laboratoři pracuje na výzkumu a dospívá k rozhodujícímu objevu. Nollette vnikne do laboratoře, Roland ho napadne a zamkne do zkušební komory. Mulder a Scullyová přijíždějí právě včas, aby vypnuli Rolandem zapnutý motor dříve, než vsaje a zabije Nolletta.
DÍL 24: Erlenmeyerova nádobka (The Erlenmeyer Flask) - Muž z Pentagonu nabízí Mulderovi zásadní případ, který se týká zmizelého uprchlíka i klonování mimozemských virů.Muž z Pentagonu upozorní Muldera na případ prchajícího muže, který má nadlidskou sílu a místo krve zelenou tekutinu. Mulder sleduje jeho auto a dostává se až k doktoru Nerubenu. Ten však odmítá vypovídat. Agenty zajímá, jestli se tip Muže z Pentagonu zakládá na pravdě – řekl jim, že "nikdy nebyli blíže". Krátce ostříhaný muž zabije doktora Nerubeno a Scullyová ukáže jeho práci jinému vědci, dr. Carpenterovi. Ten zjistí, že dr. Berube klonoval bakterie podobné rostlinným buňkám. Jejich DNA v každém případě obsahuje mimozemské součásti. Uprchlík se zatím spojí s Mulderem a dovede ho do skladiště, kde se nachází pět lidí v podivných, kapalinou naplněných kontejnerech. Ozbrojení muži Muldera ze skladiště vyženou. Scullyová řekne Mulderovi, že poprvé v životě neví, čemu má věřit. Když se agenti vrátí do skladiště, najdou ho prázdné. Muž z Pentagonu Mulderovi vysvětlí, že to, co Mulder viděl, bylo pokusné testování mimozemských virů na nevyléčitelně nemocných pacientech. Tyto pokusy byly zlikvidovány komandem pod velením šéfů FBI. Muž z Pentagonu řekne agentům, že musí najít doktora Secareho, jednoho z experimentátorů, dříve, než se to podaří někomu jinému. Mulder, který pracuje dále sám, Secareho najde, ale krátce ostříhaný muž si bere Muldera jako rukojmí a dr. Secareho zabije. Muž z Pentagonu chce vyměnit mimozemskou tkáň za Muldera. Během této výměny je Muž z Pentagonu zastřelen. Jeho poslední slova byla: "Nikomu nevěřte." O dva týdny později zavolá Mulder Scullyové, aby jí sdělil, že Akta X jsou umlčena. Dodá, že jeho práce bude pokračovat tak dlouho, dokud "pravda je tam venku." Stejně jako úvodní díl i tento končí tím, že Kouřící muž ukládá mimozemský zárodek v obrovském skladišti v Pentagonu.

DABING
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Zdeněk Dvořák - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Jiří Brož - William B. Davis, Jerry Hardin (Muž s cigaretou, Muž z Pentagonu), Aranka Lapešová - Sheila Larken (Margaret Scullyová), Jiří Dvořák - Bruce Harwood (John Byers), Tomáš Čisárik - Dean Haglund (Richard Langly + titulky a titulky místa a času)
Epizodní role: Aleš Jarý - Xander Berkeley (Dr. Hodge) + Brad Dourif ( Lee Boggs), Aranka Lapešová - P. Lynn Johnson (doktorka Sheila Braunová) + Micole Mercurio (Stodieová), Bedřich Výtisk - Steve Hytner (Dr. Denny Murphy) + Dwight McFee (advokát David Gates), Jaroslav Dufek - Henry Beckman (detektiv Frank Briggs) + Walter Marsh (soudce Hamish Purdy) + Garry Davey (doktor Keats), Jaroslav Kuneš - George Gerdes (reverend Calvin Hartley) + Leslie Carlson (doktor Spitz) + Ken Kramer (doktor Terrance Allen Berube), Jiří Balcárek - Zachary Ansley (Billy Miles) + Seth Green (Emil) + Donal Logue (Agent Tom Colton), Jiří Brož - Donnelly Rhodes (Jim Parker) + Campbell Lane (Hohman) + James Sloyan (doktor Frank Nollette), Jiří Dvořák - Jason Beghe (Larry Moore) + Roger Haskett (strážník Dennis Tyson) + Brian Markinson (Tony Fiore), Josef Vrtal - Titus Welliver (Doug Spinney) + Michael Horse (šerif Charles Tskany) + Richard Sali (Leon Felder) + Lindsey Ginter (čistič), Klára Sochorová - Sabrina Krievins (Teena) + Erika Krievins (Cindy), Ladislav Běhůnek - Rob LaBelle (Brad Wilczek), Martin Sláma - Barry Greene (Bob Perkins) + Ty Miller (Lyle Parker), Maxmilián Hornyš - George Touliatos (dr. Katz) + Matthew Walker (doktor Ronald Surnow), Pavel Vacek - Alex Doduk (malý Samuel), Rudolf Kokeš - Jimmy Herman (Ish), Tomáš Čisárik - Doug Hutchison (Eugene Victor Tooms) + Scott Bairstow (Samuel Hartley) + Peter Lapres (Harry Linhart), Zdeněk Bureš - Željko Ivanek (Roland Fuller / doktor Arthur Grable) + Dick Anthony Williams (agent Reggie Purdue), Zdeněk Dvořák - Dennis Lipscomb (Leonard Vance) + Allan Lysell (Rivers) + James Leard (kapitán Roy Lacerio), Zdeněk Junák - Tom O'Rourke (Steve Humphreys) + R.D. Call (šerif Maurice Daniels) + Peter LaCroix (Ranheim / Frank Druce) + Dwight Koss (detektiv Rudolph Barbala), Zora Bösserlová - Lisa Waltz (Lauren Kyteová), Zuzana Slavíková - Felicity Huffman (Dr. Nancy Da Silvová) + Gabrielle Rose (Anita Budahasová) + Maggie Wheeler (detektiv Sharon Lazardová) + Kerry Sandomirsky (Tracy) + Anne De Salvo (doktorka Anne Carpenterová) + Harriet Sansom Harris (Sally Kendricková), Drahomíra Hofmanová, Lukáš Kantor, Miroslava Kolářová, Pavla Musilová, Petra Kubíková, Tomáš Herfort
Překlad: Jana Formanová
Zvuk: Emil Kopřiva
Produkce: Marcela Bártová
Dialogy: Daria Hrubá, Markéta Zemanová, Roman Kosek, Hana Vodová, Libuše Billová, Romana Zbořilová, Aleš Zbořil, Pavla Musilová, Jaroslava Burianová, Jana Stiglerová
Režie: Daria Hrubá
Vyrobilo: Studio Špilberk pro ČNTS Nova 1995

2.série (1994–1995)
DÍL 1: Zelení mužíčkové (Little Green Men) - Vyšetřování případů Akt X bylo oficiálně zrušeno. Mulder i Scullyová byli přeřazeni. Mulder se setkává se svým "přítelem" ve Washingtonu, senátorem Mathesonem, a ten ho upozorní na nedávnou návštěvu mimozemšťanů v Portoriku. Řeknu mu, že se s mimozemšťany musí spojit do dvaceti čtyř hodin, dřív než na místo dorazí tým pro vyhledávání UFO. Kouřící muž a Skinner sledují Scullyovou, protože vědí, že ona je dovede k Mulderovi. Scullyová míří do San Juanu a setřese agenty, kteří jí sledují. Mulder se zatím setkává s vyděšeným Portoričanem, který nakreslí obličej mimozemšťana. Když Portoričan uslyší ostrý zvuk, uprchne do džungle, kde je později nalezen mrtvý. Mulder uvidí jasné světlo a postava mimozemšťana otevře zamčené dveře. Scullyová nalezne Muldera v bezvědomí. Mulder jí řekne o pásce a počítačových sjetinách, které získal při posledním setkání s mimozemšťany. Právě však přijíždí speciální jednotka a agenti musí prchnout.
DÍL 2: Hostitel (The Host) - Agent Mulder vyšetřuje případ mrtvého muže, který byl nalezen ve stoce odpadních vod.Mulder je přidělen k vyšetřování případu muže, který byl nalezen mrtvý ve stoce. Domnívá se, že to je za trest, a stěžuje si Skinnerovi. Scullyové řekne, že uvažuje o tom, že FBI opustí. Někdo Mulderovi anonymně telefonuje a řekne mu, že "má u FBI přítele" a že úspěšné vyřešení tohoto případu je nezbytné proto, aby Akta X mohla být znovu otevřena. Při pitvě mrtvého muže najde Scullyová velkého parazitujícího červa, jakousi pijavici. Mezitím jiného pracovníka kanalizací něco napadne a stáhne pod vodu. Podaří se mu vyváznout, ale na zádech má podivná zranění. Později ve sprše začne zvracet a vyplivne jinou pijavici, a ta zmizí v odtoku. Když Mulder prohlíží okolí čističky, uvidí, jak ve vodě plave něco obrovského. Po vypuštění nádrže se objeví bytost, která je napůl člověkem a napůl pijavicí. Mulder pak o případu referuje Skinnerovi a podiví se tomu, že by tento případ měl spadat pod Akta X. Scullyová získává anonymní tip, že první obětí byl nějaký Rus. Pijavice zatím zabije řidiče náklaďáku a unikne do odpadní nádrže. Mulder nádrž vypustí a povšimne si toho, že Pijavice se snaží uplavat na moře. Po boji ve stoce Mulder spustí vrata nádrže, a ta prchající Pijavici přeřízne vejpůl. Scullyová předpokládá, že na vzniku Pijavice se podílel radioaktivní odpad z Černobylu. Zbytky Pijavice mezitím vyplavou na hladinu oceánu. Její oči jsou otevřené.
 DÍL 3: Krev (Blood) - Agent Mulder vyšetřuje sérii vražd, které se odehrály v malém tichém městečku.Obchodník nemovitostmi začne zběsile vraždit, když si na digitálním displeji ve výtahu přečte slova: "Zab je všechny." Nakonec je ale sám zabit. Mulder má tento případ vyřešit. Jde o již sedmnáctou vraždu v jinak mírumilovném malém městečku. Na místě každé z vražd bylo nalezeno nějaké poškozené elektronické zařízení. Mezitím zešílí další z obyvatelek města, když si na jiném displeji přečte podobné sdělení, a zabije autoopraváře. Mulder a šerif Spenser jdou za ní domů. Tam žena napadne Muldera a šerif ji zastřelí. Při pitvě se zjistí, že měla v krvi abnormálně zvýšenou hladinu adrenalinu a navíc i nějakou neznámou látku. Osamělí střelci informují Muldera o LSDM, insekticidu, jehož účinky se zatím zkoumají a který v hmyzu podbízí pocit strachu. Mulder zjistí, že ve městě se tento insekticid používá a že něco nebo někdo posílá na různé displeje vzkazy tak, aby již existující fobii prohloubil a aby došlo k vraždě. Vyšetřování vede až k Edu Funschovi, propuštěnému zaměstnanci pošty; ten prchá a z místní věže začne posedle střílet po okolí. Po zadržení řekne Mulderovi, že "oni" mu nedovolují spát. Později Mulder najde na displeji svého mobilního telefonu vzkaz: "Všechno je hotovo, sbohem." Tak zjistí, že experiment byl již ukončen.
DÍL 4: Nespavost (Sleepless) - Agent Mulder získává nového kolegu - agenta Kryceka a vyšetřuje případ vědce, který uhořel, aniž by došlo k nějakému požáru.Mulder ve svých ranních novinách najde pásku, která ho upozorní na případ vědce, jenž podle všeho uhořel, ale přitom nedošlo k žádnému požáru. Dostává také nového partnera, Alexe Kryceka. Agenti zjistí, že mrtvý vědec, dr. Grissom, provozoval kliniku pro léčení poruch spánku. Mezitím je jiný člověk zabit zjevením vietnamských rolníků. Byl to příslušník námořní pěchoty, který byl ve Vietnamu přidělen do stejné oblasti jako dr. Grissom, Z celé jednotky přežil pouze Augustu Cole. Ten právě zmizel z nemocnice pro válečné veterány, v níž byl hospitalizovaný. Cole nespal již dvacet čtyři let. Pan X řekne Mulderovi o tajném projektu, jehož cílem bylo odstranit u vojáků potřebu spánku. Výsledkem experimentu však bylo to, že dotyční vojáci začali zběsile zabíjet. Cole se nyní chce za tyto pokusy pomstít. Mulder předpokládá, že Cole se naučil zabíjet pouze svou psychickou silou tak, že jeho oběť zabije její vlastní sen. Mulder chce chránit jiného lékaře, který se na tomto experimentu také podílel, ale Cole lékaře "zastřelí" svým psychickým působením. Mulder nakonec Colea zadrží a přesvědčuje ho, aby o těchto pokusech vypovídal. Krycek však Colea zastřelí a tvrdí, že u něj zahlédl zbraň. Později se Krycek setkává s Kouřícím mužem a řekne mu, že Mulder má místo Muže z Pentagonu nějaký jiný zdroj informací a že Scullyová představuje větší problém, než se původně předpokládalo. Kouřící muž mu odpoví: "Každý problém má řešení."
DÍL 5: Duane Barry (Duane Barry) - Tentokrát se děj točí okolo Duana Barryho, který tvrdí, že ho opakovaně unáší UFO. Celý příběh začíná v roce v roce 1985. Duane Barry je unášen mimozemšťany a křičí při tom: "Už ne!" V roce 1994 v léčebně Barry trvá na tom, že oni se pro něj vracejí. Vezme si jako rukojmí čtyři lidi a chce, aby s ním šli jako svědkové na místo, kde byl unesen. Když s ním Mulder vyjednává, Barry postřelí jednoho z rukojmích a souhlasí potom s tím, že zraněného muže vymění za Muldera. Scullyová zjistí, že Barry je bývalým agentem FBI, který byl postřelen do hlavy a v důsledku toho se chová násilně a trpí halucinacemi. Barry řekne Mulderovi, že vláda se snaží celou věc utajit, a podrobně popíše místo, kde byl unesen. Odstřelovač z FBI Barryho zraní. Při prohlídce Barryho se v jeho těle najdou kousky kovu, důkaz toho, že byl skutečně unesen. Scullyová jedním kouskem přejede skaner v supermarketu a pokladna se "zblázní". Barry se probudí v nemocnici a prchá. Scullyová telefonuje Mulderovi a nechává vzkaz na jeho záznamníku. V té chvíli Barry proskočí dovnitř jejím oknem a Scullyová křičí do telefonu o pomoc.
DÍL 6: Výstup (Ascension) - Agent Mulder se vydává po stopách své kolegyně, unesené agentky Scullyové. Mulder právě poslouchá vzkaz od Scullyové, když ho navštíví její matka. Zdálo se jí, že její dcera byla unesena. Duane Barry, se Scullyovou v kufru auta, přejede a zabije policistu, který se ho pokouší zadržet. Mulder odjíždí do Skyland Mountain, kam, jak předpokládá, směřuje i Duane Barry. Krycek o tom, kam jedou, informuje Kouřícího muže, a potom v lanovce uvězní Muldera, když předtím zabije její obsluhu. Mulderovi se podaří z lanovky uniknout a najde Barryho auto. To je prázdné. Na místě nalezne pouze přívěšek Scullyové, zlatý křížek. Barry utíká pryč a křičí, že je svobodný. Řekne Mulderovi, že "oni" si vzali Scullyovou výměnou za něj, ale že on sám jí neublížil. Mulder Barryho napadne a Barry mu řekne, že s tím únosem má co dělat armáda. Když se vracejí ke Krycekovi, Barry v křečích umírá. Kouřící muž řekne Krycekovi, že si musí udržet Mulderovu důvěru a že ho nemohou zabít. Mulder si bere Krycekovo auto a zjistí, že v popelníku je popel z cigarety. Tím se dostává ke Kouřícímu muži. Krycek najednou zmizí. Skinner neochotně znovu otvírá Akta X.
DÍL 7: Trojice (3) - Agent Mulder se kromě pátrání po agentce Scullyové vydává vyřešit vraždu, jejíž oběti kdosi vysál krev.Scullyová se dosud nevrátila a Mulder se objevuje na místě nedávno spáchané vraždy. Způsob provedení je stejný jako u mnoho dalších případů po celých Spojených státech, které Mulder vyšetřuje. Mulder se domnívá, že pachateli jsou příslušníci nějaké sekty nebo kultu, kteří obětem vysávají krev. V místní krevní bance zadrží jednoho podezřelého, Johna, který tam pije krev. Mulder předpokládá, že John trpí halucinacemi v tom smyslu, že je upírem, a že ho strach donutí promluvit. Zamkne ho proto do místnosti, kterou postupně zaplavuje světlo vycházejícího slunce. John je tam později nalezen mrtvý, sluneční světlo ho upálilo. Razítko na Johnově ruce přivádí Muldera do nočního klubu v Hollywoodu, kde se setkává s Kristen. Když Mulder odmítne ochutnat její krev, Kristen z klubu odchází s jiným mužem. Ten je brzy nalezen mrtev, se stopami po třech kousnutích člověkem. Mulder Kristen znovu vyhledá a zjistí, že ta již není členkou sekty, sekta ji naopak pronásleduje. Mulder a Kristen spolu stráví noc a ráno se vrací John. Mulderovi se s Kristen podaří utéci a zabijí vůdkyni sekty. Protože člena sekty může zabít jenom její jiný člen, Kristen ochutná svou vlastní krev a stává se tak jednou z nich. Podpálí dům, kde jsou později nalezena celkem čtyři těla. Mulder opět zůstává sám.
DÍL 8: Jedním dechem (One Breath) - Na scéně se opět objevuje agentka Scullyová. Její návrat ovšem provází řada otazníků.Mulder hovoří s matkou Scullyové a prohlásí, že nesmějí pátrání po Daně vzdát. Scullyová se pak záhadně objeví ve Washingtonské nemocnici. Nachází se jakoby na malé loďce, připoutané k přístavišti, které symbolizuje jiný, paralelní svět. Osamělí střelci zjistí, že někdo dělal pokus s DNA Scullyové. Později je ukraden vzorek její krve a Mulder zloděje pronásleduje. Honičku přeruší pan X a zloděje zastřelí. Mezitím Kouřící muž řekne Skinnerovi, aby si zasedl na Muldera. Když Skinner odchází od Kouřícího muže, setká se s Mulderem a ten mu sdělí, že za zmizením Scullyové stojí Kouřící muž. Skinner mu k tomu však nic neřekne. Mulder se cítí vinen tím, co se stalo Scullyové, a chce rezignovat na svoji funkci. Skinner jeho rezignaci nepřijme. Pan X řekne Mulderovi, že tuto noc vniknou do Mulderova bytu nějací muži a že Mulder je může zastřelit, aby tak pomstil únos Scullyové. Sestra Scullyové Melissa přesvědčí Muldera, aby navštívil Scullyovou v nemocnici, protože její stav se zhoršuje. Když se Mulder vrátí domů, ukáže se, že jeho byt už někdo prohledal. Mulderovi se však nepodaří nikoho přistihnout. Scullyová se probouzí a vypadá to, že je v pořádku. Mezi ní a Mulderem dojde k dojemnému setkání. Scullyová se později ptá po sestře Owensové, která se o ni starala na jednotce intenzivní péče. Dozví se, že v nemocnici žádná sestra Owensová nepracuje.
DÍL 9: Ohnivý chodec (Firewalker) - Agenti Mulder se Scullyovou se vydávají na místo výzkumu sopečné kůry vyřešit úmrtí jednoho z tamějších vědců.Scullyová se vrací do práce. Skupina vědců, kteří zkoumají sopečnou kůru, odesílá zoufalou zprávu a videopásku se záznamem úmrtí jednoho z nich. Ostatní vědci, Ludwig, Tanaka a O'Neil, se obávají, že vedoucí expedice Trepkos zešílel a že je všechny zabije. Když Mulder prochází Trepkosovy poznámky, najde zmínku o nové formě života, která může přežít v neuvěřitelném žáru zemské kůry. Trepkos mezitím napadne a zabije jednoho z vědců se slovy: "Nikdo nesmí odejít." Potom zklabuje Tanaka, a když ho ostatní chtějí dopravit do nemocnice, uteče jim. Z hřebene rokle potom pozorují, jak se z Tanakova krku něco rodí. Scullyová zjistí, že to je spora, která se vyvinula unitř jeho těla. Mulder a Ludwig hledají Trepkose a ten Ludwiga napadne a zabije. Jeho tělo potom spálí, aby tak zabil sporu uvnitř. Infikováni jsou všichni členové týmu, neboť zárodky spor vynesl na povrch výzkumný robot. Scullyová se domnívá, že oběti zárodky vdechly. Sporou je napaden i O'Neil a připoutá se ke Scullyové. Té se podaří vyhnout vystřelující spoře tím, že se ukryje v komoře z plexiskla. Agenti ponechávají na místě Trepkose s tím, že nikomu z vědců se nepodařilo přežít.
DÍL 10: Rudé muzeum (Red Museum) - Na agenty Muldera a Scullyovou čeká případ mizejících teenagerů. Agenti mají vyšetřit případ mizení teenagerů, kteří se po čase objeví jen ve spodním prádle, histeričtí a vyděšení k smrti. Na zádech mají načmáráno: "Jeden (jedna) z nich." Šerif podezřívá místní vegetariánskou sektu, která se jmenuje Církev Rudého muzea. Zjistí se, že v krvi poslední oběti, jedné dívky, jsou opiáty. Vůdce sekty Odin je uvězněn spolu s jedním bývalým lékařem. Místní starousedlík dovede Muldera a Scullyovou na farmu, kde agenti spatří, jak se dobytku podávají růstové hormony. Stařec je přesvědčen o tom, že existuje spojitost mezi těmito hormony a sérií zmizení. Když se ukáže, že jistý dr. Larsen léčil dospívající v dětství vitamínovými injekcemi, a později je u jeho mrtvého těla nalezen kufřík plný peněz, Scullyová se domnívá, že spolupachatelem byl tento lékař. Přijíždí krátce ostříhaný muž, který zabil Muže z Pentagonu, a zabíjí muže, který dává dobytku injekce růstových hormonů. Šerifův syn je nalezen mrtev. Mulder z únosů podezřívá jednoho z místních velkých majitelů půdy, Gerda Thomase. Ten tvrdí, že injekce doktora Larsena udělaly z dětí zrůdy. Zjistí se, že nešlo o vitamíny, ale o mimozemskou DNA, tutéž, která se již vyskytla v epizodě Erlenmeyerova baňka. Mulder dochází k názoru, že ve městě se konaly jisté pokusy, které se nyní někdo snaží utajit. Bere proto děti do Rudého muzea, aby tam zajistil jejich bezpečnost. Tam se setkává s krátce ostříhaným mužem, kterého zasřelí šerif. Krátce ostříhaného muže se však nepodaří identifikovat. Případ zůstává nevyřešen.
DÍL 11: Svátost Boží (Excelsius Dei) - Agenty Muldera a Scullyovou žádá o pomoc sestra ze sanatoria, kterou znásilnila neviditelná síla.Na Muldera a Scullyovou se obrátí sestra ze sanatoria znásilněná nějakou neviditelnou silou. Z tohoto činu obviní čtyřiasedmdesátiletého pacienta Hala Ardena. Ten se obvinění vysměje. Jeho spolubydlící Stan mu později řekne, aby byl opatrný, protože jinak všechno zničí. Nedlouho potom Hala uškrtí neviditelná ruka. Agenti se vracejí do sanatoria právě včas, aby viděli, jak jednoho ze zřízenců neviditelná síla vystrčila z okna. Přítomen je i Stan. Mulder zjistí, že zřízenec asijského původu Gung léčil pacienty houbami, a také najde tělo jednoho zmizelého zřízence. Gung prohlásí, že lidé, kteří v sanatoriu zemřeli, ho teď chodí strašit. Zjistí také, že chybí jeho výtažek z hub. Zatímco Mulder uvažuje o možnosti, že došlo k uvolnění nějakého ducha, ocitne se zamčený v koupelně, která se zaplaví vodou. Stan dostane záchvat a Mulder se osvobodí. Gung je deportován ze země a pacienti se vracejí ke svému vegetativnímu způsobu života.
DÍL 12: Aubrey (Aubrey) - Agenti Mulder se Scullyovou přijíždějí na pomoc policistce, jíž se zjevuje přízrak muže odsouzeného za znásilnění. Policistka B. J. Morrowá, zapletená do milostného vztahu a těhotná, najde sama sebe, jak z nevysvětlitelných důvodů vykopává kostru agenta FBI, pohřešovaného od roku 1942. Mulder a Scullyová odjíždějí do Aubrey ve státě Missouri, aby tento nález prošetřili. Mrtvý agent kdysi pátral po sériovém vrahovi, který na hruď svým obětem vyřezával slovo "sestra". Tento případ nebyl nikdy vyřešen. Ke stejným zločinům začalo docházet i nyní. B. J. najde starou podobenku Harryho Cokelyho. Ukáže se, že byl v roce 1945 odsouzen za znásilnění a do těla své oběti také vyřezal slovo "sestra". B. J. identifikuje Cokelyho jako muže, který se jí zjevuje jako přízrak. Cokely je nyní už starý a zdá se, že by nebyl schopen spáchat zločiny, k nimž před nedávnem došlo. B. J. se probudí z noční můry a na pesou má vyřezané slovo "sestra". Spěchá do domu, kde před padesáti lety bydlel Cokely, a tam pod podlahou najde tělo dalšího agenta FBI. Mulder a Scullyová zjistí, že oběť, znásilněná Cokelym, otěhotněla a dítě dala k adopci. Mulder uvažuje o jakémsi kolektivním nevědomí - je možné, že genetická paměť Cokelyho potomků je nutí vraždit. Agenti zjistí, že B. J. je Cokelyho vnučka. Spěchají, aby chránili oběť znásilnění, ale i když tam B. J. již byla, jde ve skutečnosti po Cokelym a napadne Muldera v Cokelyho domě. Když Cokely zemře, B. J. sklapne svoji břitvu. Příběh končí umístěním B. J. od dohledem v ústavu, protože se pokusila potratit svoje nenarozené dítě.
DÍL 13: Neodolatelné (Irresistible) - Agenti Mulder a Scullyová řeší případ vraždícího fetišisty. Nemyslí si však, že by šlo o případ pro Akta X - podle něj se jedná pouze o fetišistu, který vraždí, aby uspokojil svoji touhu po fetiši. Mezitím Donnie, pracující v márnici, zabije prostitutku a vezme si některé části z jejího těla. Pak se pokusí zabít další dívku, ale té se podaří utéci a Donnie je uvězněn. Scullyová trpí noční můrou týkající se tohoto případu. Vrací se do Washingtonu a svěří se kolegyni s tím, nakolik jí ten případ trápí. Policie zatím prohledá Donnieho byt a najde zde části těl. Scullyová se vrací do Minneapolisu a Donnie se jí zmocní. Mulderovi se podaří oba vystopovat. Sculyová se však osvobodí sama během rituální koupele. Když zápasí s Donniem, dovnitř vpadne Mulder i s posilami. Scullyová se zhroutí a pláče Mulderovi na rameni.
DÍL 14: Ruka, která trestá (Die Hand Die Verletzt) - Agenti Mulder se Scullyová jedou do malého města v New Hampshire, aby vyšetřili vraždu chlapce. Jsou zadrženi tajemným náboženským kultem satanistů a ženou s neobvyklými schopnostmi.
DÍL 15: Čerstvé kosti (Fresh Bones) - Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují smrt vojáků v haitském uprchlickém táboře.Mulder a Scullyová vyšetřují v haitském uprchlickém táboře smrt dvou vojáků. Vznikne podezření, že jde o kletbu voodoo. Plukovník Wharton řekne agentům, že uprchlíci vojáky nenávidí, a ti jsou potom ve velkém stresu. Scullyová příjde na to, že mrtvé tělo poslední oběti, vojína McAlpina, bylo vyměněno za tělo psa.Agenti spatří na ulici kráčející postavu - je to McAlpin. Voják řekne Mulderovi a Scullyové, že jeden z uprchlíků, Bauvais, Whartona varoval když Wharton nepustí domů uprchlíky, ti si vezmou jeho lidi. Wharton Bauvaise umlátí.Pan X řekne Mulderovi, že Wharton se mstí za to, co prožil, když sloužil na Haiti. V Mulderově pokoji se najde mrtvé tělo vojáka, který se agentům snažil pomáhat. Je tam i McAlpin se zkrvaveným nožem. Agenti zjistí, že oba mrtví vojáci si před svou smrtí stěžovali na plukovníka Whartona. Mulder spatří Whartona, jak provozuje voodoo nad Bauvaisovou rakví. Bauvais vstane, na Whartona foukne nějaký prášek a zabije ho. Když agenti odjíždějí, je vidět, jak Wharton leží živý v rakvi a křičí.
DÍL 16: Kolonie (Colony) - Na scéně se objevuje mimozemský vrah, který na sebe může vzít jakoukoliv podobu.Na pohotovost je přivezen Mulder trpící vážným podchlazením. Scullyová upozorní lékaře na to, že chlad udržuje Muldera naživu.Pak se vracíme do doby před dvěma týdny, na vládní výkumné plavidlo. Je to podivná loď, která ztroskotala v oblasti polárního kruhu. Zachráněný Pilot zabije na potratové klinice lékaře, který má zelenou, pěnící se krev. Mulder obdrží tři různé nekrology, týkající se tří identických lékařů provádějících potraty. Neexistuje žádný záznam o narození ani jednoho z nich.Mulder vyhledá ještě další identické muže a vyšle tamějšího agenta, aby ho ochránil. Tento agent se střetne s Pilotem a postřelí ho. Ukáže se, že Pilot má stejnou zelenou krev jako jeho oběti. Ta způsobuje, že se lidská krev začne po styku s ní srážet. Tak zemře i agent, který Pilota postřelil. Když dorazí tým Akt X, Pilot na sebe vezme podobu mrtvého agenta a uprchne.Muldera vyhledá Ambrose Chapel, agent CIA. Tvrdí, že lékaři jsou součástí sovětských pokusů s klonováním. Další lékař, kterého navštíví, se zděsí Chapela, a tak vyskočí z okna a dá se na útěk. Chapel ve skutečnosti není Chapel, ale Pilot, který na sebe vzal Chapelovu podobu. Prchajícího muže dostihne a zabije ho. Po lékaři zbude jenom louže zelené tekutiny.Mulder je pozván do domu svých rodičů a tam najde Samanthu, svoji ztracenou sestru. Ta mu řkene, že klony jsou její adoptivní mimozemští rodiče a že klony likviduje mimozemský nájemný vrah, který na sebe může vzít jakoukoliv podobu. Identifikovat ho může jenom ona sama, Samantha. Scullyová mezitím vyhledá ostatní doktory a umístí je do ochrané vazby. Pilot opět změní podobu a všechny zabije. Za Scullyovou do hotelu přijde v podobě Muldera a do dveří vstoupí právě v okmažiku, když Scullyová telefonicky mluví s Mulderem...
DÍL 17: Konečná hra (Ena Game) - Navazující díl dál sleduje souboj mezi agenty a mimozemským lovcem.Sculylová si díky telefonátu s Mulderem uvědomí, že muž v jejím pokoji nemůže být Mulder, a namíří na něj pistoli. Pilot ji přemůže, vezme si ji jako rukojmí a chce ji vyměnit za Samanthu.Samantha řekne Mulderovi, že klony pocházejí ze dvou mimozešťanů, kteří chtějí na Zemi vybudovat svoji kolonii. Nájemný vrah je má zklikvidovat proto, že k založení kolonie nedostali povolení. Výměna je domluvena na takovém místě, kde Pilota může zklikvidovat odstřelovač. Tento plán ale nevyjde a Pilot i Samantha se zřítí z mostu do ledové vody. Mulder je otřesen, ale plní pokyny, které mu dala Samantha pro případ, že by se s ní něco stalo.Vyhledá skupinu Samanthiných klonů. Klony připustí, že Muldera jenom využili, řeknou mu ale také, že vědí, kde je skutečná Samantha. Dovnitř pronikne Pilot a Muldera omráčí. Ten se potom probere v prázdné, hořící budově.Pan X řekne Mulderovi, že Pilot se vrací ke své lodi na polárním kruhu, a Mulder ho tam pronásleduje. Scullyová požádá Skinnera o pomoc, spojí se také s panem X, ten jí ale odmítne poskytnout jakoukoliv informaci. Skinner se potom fyzicky střetne s panem X a vzápětí potom donese Scullyové nové informace.Mulder bojuje s Pilotem, ale ten ho nechává zemřít na arktickém ledě. Vracíme se na začátek předchozího dílu. Mulder trpí podchlazením. Scullyová mu zachrání život, když ho i nadále udržuje podchlazeného - tak se totiž mimozemský virus nemůže aktivovat. Mulder se probudí v posteli a řekne, že našel opět vůli pokračovat v hledání...
DÍL 18: Děsivá symetrie (Fearful Symmetry) - Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují záhadné mizení zvířat ze zoo.Mukder se snaží zjistit, zda slon, který uprchl ze zoo, může být příčinou škod, které ve městě způsobila neviditelná síla. Spolu se Scullyovou se setkávají s Edem Meechamem odpovědným za zvířata v zoo, jeho novou nadřízenou Willou Ambroseovou a Kylem Langem, vedoucím aktivistů bojujících za práva zvířat.Osamělí střelci informují Muldera o tom, že daná oblast je místem, kde se hojně vyskytuje UFO, a že v zoo se nepodařilo udržet březost žádného ze zvířat. Scullyová se domnívá, že na celé věci se nějak podílejí ochranáři zvířat, a sleduje jednoho z nich, jak se vloupe do zoo. Objeví se jasné světlo a tygr, který byl v kleci, je najendou na svobodě a muže zardousí.Výslechem Sofie, gorily ovládající znakovou řeč, agenti zjistí, že Sofie se bojí jasného světla. Při pitvě slonice vyjde najevo, že byla březí, i když nebyla připuštěna. Totéž se týká i tygřice. Mulder uvažuje o únosech do UFO a o umělém oplodnění těchto zvířat. Zoo je uzavřena a Sofie má být odvezena.Mulder sleduje Meechama a je zamčen do klece spolu s gorilou. Gorila zpanikaří a napadne ho. Mulder vidí, jak gorila zmizí v jasném světle. Její posední slova ve znakové řeči jsou: "Člověk zachraňuje člověka."Sofie se později ocitne o mnoho mil dále a umírá. Mulderovi nezbývá, než se zamyslet nad tím, zda tyto únosy zvířat nejsou cestou, jak zabránit vyhlazení některých živočišných druhů.
DÍL 19: Mrtvé ticho (Dod Kalm) -Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují zmizení lodě Ardent. Jediný kdo se zachránil je osmadvacetiletý poručík Harper, který však vypadá jako stařec.Agenti se vydají na místo, kde loď zmizela a nečekaně tam na ni narazí. Když vstoupí na palubu, kde všechno neuvěřitelně rychle stárne, včetně jich samotných, málem se jim to stane osudným...
DÍL 20: Humbug (Humbug) - Když je komunita vysloužilých artistů terorizována mytickou mořskou pannou Fegee, která požírá své oběti a zanechává po sobě stopy ploutví místo šlápot, Scullyová a Mulder musejí odlišit pravdu od klamu. Ve městě obydleném tetovanými muži, vousatými dámami a lidmi, kteří si běžně vtahují varlata do těla nebo si zarývají nehty do nosu, by neměly nikoho překvapovat paranormální jevy.
DÍL 21: Kalušari (The Calusari) - Při vyšetřování záhadné nehody malého chlapce se agenti setkávají s jeho bratrem, který je údajně posedlý ďáblem.Malého chlapce přejede v dětském parku vláček, když se snaží chytit balonek. Ačkoli to jeho rodiče považují za nehodu, Mulder na fotografii z místa činu rozezná postavu držící právě onen balonek, i když tam podle svědků nikdo nebyl. Mulder ji považuje za poltergeista a se Scullyovou se vydávají vyšetřovat. Ukáže se, že mrtvý chlapec měl staršího bratra Charlieho, o němž jeho babička tvrdí, že je posedlý ďáblem. Scullyová pošle chlapce k psycholožce, ale při odjezdu z domova nešťastnou náhodou zemře Charlieho otec (garážová vrata mu skřípnou kravatu a on se udusí). Babička se pomocí rituálu snaží očistit Charlieho duši, ale vše se obrátí proti ní a obřadní kohouti ji uklovou k smrti. Chlapec tvrdí, že všechny nehody má na svědomí Michael, což je jeho dvojče, které se narodilo mrtvé a o němž Charliemu nikdo nic neřekl. Mulder pak vyslýchá "rumunské svaté muže", známé jako Calusari [kalušarí], kteří se snaží oddělit Michaelovu a Charlieho duši obřady. Poslední z nich úspěšně dokončí právě v okamžiku, kdy se Michael pokouší zabít Scullyovou. Obřad je dokončen, Michael mizí a na zemi po něm zbyde jen hromádka popela.
DÍL 22: Hmyz (F. Emasculata) - Jednomu z vězňů v Cumberlandském státním nápravném zařízení ve Virgínii doručí balíkovou zásilku obsahující prasečí nohu. Následně mu opuchne tvář. Do věznice jsou povoláni agenti Mulder a Scullyová, protože ve vězeňské nemocnici již zemřelo na neznámou nákazu deset vězňů. Dva vězni, kteří měli za úkol vyčistit celu po zemřelém vězni, využijí zmatku k útěku. Zpočátku je agentům divné, proč byli povoláni do věznice, ale poté co jim Dr. Osborne řekne, že ho do vězení poslalo Centrum kontroly nakažlivých chorob, začíná být jasné, že se tu nejedná o jen tak obyčejnou nákazu s příznaky chřipky. Navíc oba utečenci mohou být potencionálními přenašeči záhadné smrtící choroby...
DÍL 23: Přítmí (Soft Light) - Experiment v temnotě otočí vědcův stín do formy okamžité smrti. Agenti Mulder a Scullyová pronásledují muže, který se doslova bojí svého stínu.
DÍL 24: Naše město (Our Town) - Agenti Mulder a Scullyová odkrývají v malém městečku Dudley v Arkansasu vraždu a podivná tajemství obklopující továrnu na zpracování drůbeže.
DÍL 25: Anasaziové (Anasazi) - Agent Mulder obdrží digitální soubory dokazující existenci mimozemské civilizace...Počítačový pirát, který si říká "Myslitel" získá přístup k tajným souborům Ministerstva vnitra o existenci mimozemského života. Odevzdá soubory Mulderovi na disketě spolu s tvrzením, že vysoké vládní orgány už roky zatajují existenci mimozemského života. Mulderovu počáteční radost zkalí fakt, že soubory jsou zakódovány v indiánském jazyce Navajo.Novým Mexikem otřese silné zemětřesení. Mladý indián najde v zemi jakousi kovovou věc a dokonale vysušenou mrtvolu, která však rozhodně není lidská ani zvířecí...

DABING
2.SÉRIE (VHS - díly 2x05, 2x06, 2x08, 2x16, 2x17, 2x25)
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Petr Oliva - William B. Davis (Muž s cigaretou), Martin Velda - Nicholas Lea (Alex Krycek), Vladimír Čech - Steven Williams (Pan X), Hana Talpová - Sheila Larken (Margaret Scullyová), Radka Stupková - Melinda McGraw (Melissa Schullyová), Václav Mareš - Tom Braidwood (Melvin Frohike), Antonín Navrátil - Dean Haglund (Richard Langly), Milan Bouška - Bruce Harwood (John Byers), Eva Jiroušková - Rebecca Toolan (Teena Mulderová), Jiří Holý - Peter Donat (Bill Mulder), Vladimír Fišer (titulky místa a času), Tomáš Čisárik (titulky)
Epizodní role: Pavel Šrom - Steve Railsback (Duane Barry), Petra Jindrová - C.C.H. Pounder (Agentka Kazdinová), Regina Řandová - Megan Leitch (Samantha), Jakub Saic - Brian Thompson (mimozemský lovec), Bohumil Švarc - Floyd 'Red Crow' Westerman (Albert Hosteen), Milan Slepička, Jiří Kvasnička, Sylva Sequensová, Radovan Vaculík, Ladislav Novák, Martin Kolár, Miloslav Študent, Miroslav Saic, Zdeněk Gawlik, Pavel Doležal, Jiří Valšuba, Jan Hanžlík, Roman Novotný, Bedřich Šetena, Zuzana Schulzová
Překlad: Jana Formanová
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Dialogy a režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Bonton Home Video 1996

2.SÉRIE (TV - díly 2x01-2x04, 2x07, 2x09-2x15, 2x18-2x24)
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Aleš Jarý - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Jiří Brož - William B. Davis (Muž s cigaretou), Aleš Zbořil - Nicholas Lea (Alex Krycek), Daniel Dítě - Steven Williams (Pan X), Martin Sláma - Bruce Harwood (John Byers), Tomáš Čisárik - Dean Haglund (Richard Langly + titulky a titulky místa a času)
Epizodní role: Aleš Jarý - Tony Shalhoub (Dr. Chester Banton), Daniel Dítě - Raymond J. Barry (Senátor Richard Matheson) + John Savag (Henry Trondheim), Dita Kaplanová - Shawnee Smith (Jesse O'Neilová), Jiří Balcárek - David Cubitt (Kapitán Barclay), Olga Hegerová - Frances Bay (Dorothy), Pavel Vacek - Marcus Turner (malý Fox Mulder), Zdeněk Bureš - William Sanderson (Ed Funsch) + Nick Chinlund (Donnie Pfaster), Zdeněk Junák - Tony Todd (Augustus Cole), Zuzana Slavíková - Teryl Rothery (Michelle Chartersová)
Překlad: Jana Formanová
Zvuk: Emil Kopřiva
Produkce: Marcela Bártová
Dialogy: Monika Macků, Jana Stiglerová, Daria Hrubá
Režie: Daria Hrubá
Vyrobilo: Studio Špilberk pro ČNTS Nova 1996

3.série (1995–1996)
DÍL 1: Požehnaná cesta (The Blessing Way) - Přímé pokračování epizody Anasaziové. Mulder je nezvěstný, ne-li mrtvý, a osamocená Scullyová po svém suspendování nemůže věřit již nikomu ve svém okolí.Kouřící muž společně s vojáky vpadne do domu Alberta Hosteena a chce zjistit, kde se nachází Mulder. Pozdějí přijíždí Scullyová a dostane se do pouště až k doutnajícímu vagonu. Nenajde tam však po Mulderovi ani stopu. Na zpáteční cestě ji zastaví vojenská helikoptéra a vojáci jí seberou sjetinu dokumentů. Scullyová je suspendována pro "přímou neposlušnost". Po konfrontaci se Skinnerem jde do Mulderova stolu a zjistí, že digitální páska zmizela. Kouřící muž se sejde se svými tajnými společníky a řekne jim, že věci jsou opět pod kontrolou.Mezitím Hosteen a jeho přátelé najdou v poušti polomrtvého Muldera a provedou s ním uzdravovací obřad. Scullyová odchází z ústředí FBI. Pak zjistí, že pod kůží na krku má implantovaný počítačový čip. Podrobí se hypnotické seanci, ale vzápětí ji přeruší, protože se obává, že si vzpomene, jak došlo k implantaci čipu.Na pohřbu Mulderova otce se setkává s "dobře manikúrovaným mužem", členem tajného spolku Kouřícího muže. Ten ji varuje, že může být zabita stejně dobře doma jako někým, komu důvěřuje. Mulder se vrací do domu svých rodičů. Scullyové zavolá její sestra Melissa a chce hned přijít. Scullyová je po varování "dobře manikúrovaného muže" až paranoidní a volá teda své sestře zpátky, aby s návštěvou počkala. Telefon však u Melissy nikdo nezvedne. Scullyová se za ní proto vydá a setká se se Skinnerem, který chce, aby si k němu přisedla do auta. Scullyová to sice udělá, ale něveří mu. Když přijedou do Mulderova bytu, namíří na něj svou zbraň. Zatím v bytě Scullyové Krycek ještě s jedním mužem omylem místo Scullyové postřelí její sestru Melissu. Skinner řekne Scullyové, že má tu digitální pásku. Za dveřmi se ozvou kroky, což Scullyovou rozptýlí natolik, že Skinenr má dost času, aby vytáhl svou zbraň. Oba teď stojí proti sobě s namířenými pistolemi.
DÍL 2: Kancelářská spona (Paper Clip) - Na scéně se opět objevuje Mulder. Jeho život i život Scullyové však ohrožuje páska s tajnými informacemi, po které touží Muž s cigaretou.Do bytu vtrhne Mulder a najde Scullyovou se Skinnerem v patové situaci. Oba jsou jeho přítomností šokováni, protože si mysleli, že je mrtvý. Scullyová společně s Mudlerem donutí Skinnera, aby sklonil svou zbraň. Skinner trvá na tom, že má pásku, a připomene jim, že to je jejich páka, kterou mohou použít proti Kouřícímu muži a jeho společníkům.Agenti ukáží fotografii skupinky mužů včetně Mulderova otce Osamělým střelcům. Ti agenty upozorní na jednoho z mužů na fotografii, amnestovaného nacistického vědce Victora Klempera. Vejde Frohike a řekne Scullyové, v jakém stavu se nachází její sestra. Kouřící muž ujístí své společníky, že Mulder je mrtev a že vše je pod kontrolou, ale Muž s pěstěnýma rukama po něm vyžaduje vydání digitální pásky. Klemper upozorní agenty na opuštěný důl v Západní Virginii, potom zavolá Muži s pěstěnýma rukama a řekne mu, kam je poslal. Skinner sdělí Kouřícímu muži, že by pro něj měl tu pásku, ale ten mu rozzuřeně odpoví, že "nedělá žádné obchody!. Mulder a Scullyová najdou v dole bludiště s registraturami plými složek se zdravotními údaji milionů lidí - je tam také složka Scullyové a Samanthy Mulderové. Mulder zjistí, že Samanthina složka původně patřila jemu, jeho jméno je na ní přelepeno. Najednou zhasnou světla a Mulder vidí, jak se nad ním vznáší nějaká kosmická loď a jak jakési podivné bytosti spěchají za Scullyovou. Přijíždí úderné komando, ale agenti mu uniknou zadními dveřmi. Setkávají se se Skinnerem a ten jim řekne, že by chtěl vyměnit pásku za jejich životy. Skinner potom navštíví v nemocnici matku Scullyové, sedící u Melissina lůžka. Tam ho však zmlátí Krycek a další dva muži a ukradnou mu pásku. Krycek potom vyskočí ze svého auta několik vteřin předtím, než auto exploduje. Mulder a Scullyová se vracejí ke Klemperovi, ale místo něj tam najdou Muže s pěstěnýma rukama. Ten jim řekne o genetických pokusech s křížením lidí a mimozemšťanů. Krycek telefonuje kouřícímu muži, aby ho varoval před dalšími pokusy o atentát, protože má u sebe pásku. Mulder se ptá své matky, zda si musela vybrat mezi ním a jeho sestrou. Paní Mulderová se zhroutí a přizná synovi, že to bylo rozhodnutí jeho otce. Skinner se setkává s Kouřícím mužem a ten mu řekne, že ví o jeho blufování a že Skinner žádnou pásku nemá. Skinner ho ale trumfuje sdělením, že Hosteen se obsah naučil nazpaměť stejně jako dvacet dalších mužů z jeho kmene. Sestra Scullyové Melissa umírá a agenti dále pátrají po odpovědích.
DÍL 3: D.P.O. (D.P.O.) - Agenti Mulder a Scullyová jsou na stopě mladíka, který ovládá telekinezi. Mulder a Scullyová vyšetřují případ úmrtí teenagera, jehož srdce bylo "uvařeno v jeho hrudi" poté, co opustil veřejnou počítačovou hernu. Agenty zajímá ta skutečnost, že v malém venkovském městečku v Oklahomě bylo celkem pět lidí zabito bleskem. Jeden z obyvatel městečka, dospívající Darren Peter Oswald, přežil nedávno úder blesku a od té doby má nejen telekinetické schopnosti, ale může sám i blesky vytvářet. Oswald se zamiluje do Sharon Kiveatové a napadne jejího manžela tak, že přepne světla na všech semaforech najednou na zelenou a pan Kiveat se vybourá. Oswald jde potom říct Sharon, že teď už mohou být spolu. Ta se ho však bojí. Mezitím Mulder a Scullyová vyslechnou Oswaldova přítele a Oswald se stává prvním podezřelým. Mulder se snaží Sharon chránit, ale ta s Oswaldem odchází, aby mu zabránila zabít všechny kolem. Mulder dvojici pronásleduje a dojde ke střetu. Oswald použije všechny své síly, když mu Sharon řekne, že s ním nemůže žít, a usmaží šerifa. Agenti ho nakonec zadrží a Oswald je umístěn ve speciální místnosti s ochranou proti elektrickým výbojům vysokého napětí.
DÍL 4: Poslední odpočinek Clydea Bruckmana (Clyde Bruckman's Final Repose) - Agenti Mulder a Scullyová se setkávají s mužem předpovídajícím budoucnost, který jim pomáhá odhalit vraha se stejnou schopností...
DÍL 5: Seznam (List, The) - Vězeň odsouzený na smrt na elektrickém křesle - Napoleon "Neech" Manley - těsně před popravou přísahá, že se pomstí pěti lidem, kteří mu v životě nejvíc ublížili. Následně ve věznici začnou jeden po druhém umírat lidé.Postupně začnou ve věznici, kde strávil posledních 11 let svého života, násilně umírat lidé. Agenti Mulder a Scullyová mají co do činění s reinkarnací...
DÍL 6: 2Shy (2Shy) - Agenti Mulder a Scullyová pátrají po brutálním vrahovi, který se se svými oběťmi seznamuje přes internet pod přezdívkou "2Shy". Z těl obětí poté vysává tuk, aby sám přežil.
DÍL 7: Procházka (Walk, The) - Neviditelný voják-fantom vraždí své nadřízené. Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují několik bizarních vražd. Podezřelým se stává voják Leonard Trimble, jenže ten leží ve vojenské nemocnici s amputovanými všemi končetinami. Mulder se domnívá, že je schopný astrální projekce...
DÍL 8: Hladomorna (Oubliette) - Je unesena patnáctiletá Amy. V té samé době na úplně jiném místě začne téct zaměstnankyni restaurace jménem Lucy z nosu krev a následně zkolabuje. Agenti Mulder a Scullyová při vyšetřování únosu přijdou na to, že to co se stane unesenému děvčeti, pociťuje na vlastní kůži i Lucy. Mulder je přesvědčen, že Lucy je jediným vodítkem k odhalení únosce a nalezení místa vězněné Amy.
DÍL 9: Nisei (Nise) - Agentu Mulderovi se dostane do ruky údajně autentický záznam pitvy mimozemšťana. Vědci na záznamu jsou všichni zavražděni a posléze i člověk, který stáhl záznam tajně pirátským způsobem ze satelitu. Vyšetřování přivede Muldera na stopu vlaku, který převáží neznámou bytost, podobnou mimozemšťanovi. Mezitím se Scullyová setká se skupinkou žen, které byly stejně jako ona uneseny a pod kůží na zádech našly tentýž implantát.
DÍL 10: 731 (731) - V pokračování předchozího dílu uvízne agent Mulder ve vagonu vlaku převážejícího mimozemskou bytost. Ve vagonu se však nachází bomba. Mezitím se agentka Scullyová dozvídá více o podivných experimentech japonských vědců na území USA, kteří se snažili vytvořit dokonalou rasu spojením lidské a mimozemské DNA...
DÍL 11: Zjevení (Revelations) - Lidé, kteří podvodně tvrdí, že jsou stigmatici, umírají násilnou smrtí. Ve státě Ohio žije Kevin, žák páté třídy, který začne při hodině krvácet z rukou. On na rozdíl od ostatních předchozích opravdu krvácí. Jeho otec byl zavřen na psychiatrii, protože tvrdil, že jeho syn je Božím dítětem a o jeho život usilují síly temnoty, aby rozpoutali Armageddon. Agenti Mulder a Scullyová musejí chlapce ochránit.
DÍL 12: Válka Coprophagu (War of the Coprophages) - Agent Mulder vyšetřuje v malém městečku záhadná úmrtí, která byla způsobena útoky vraždících švábů.
DÍL 13: Syzygy (Syzygy) - Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují v městečku Comity záhadná úmrtí tří teenagerů. Vyšetřováním přijdou na šokující odhalení. Vzácné seskupení planet ovlivnilo dvě mladá děvčata natolik, že mohou ovládat telekinezi. Kdokoliv se jim znelíbil nebo jim něco provedl, zemřel pod vlivem jejich telekineze.
DÍL 14: Groteska (Grotesque) - FBI obviní z několika brutálních vražd Johna Mostowa. V době kdy Mostow sedí ve vězení, někdo pokračuje ve vraždění, které Mostow započal. Agentům Mulderovi a Scullyové tvrdí, že ho posedl démon, jakási entita, která ho nutila zabíjet. Při zatýkání pokousal jednoho z agentů. Tímto agentem je Patterson, který na případu vražd pracoval tři roky. Je možné, že pokračovatelem ve vraždách je právě on?
DÍL 15: Piper Maru (Piper Maru) - Agenti Mulder a Scullyová se setkávají s mimozemským černým olejem, který lze spatřit u lidí v jejich očích. Francouzská záchranná loď Piper Maru objeví na dně Tichého oceánu bojovou stíhačku z 2. světové války. K překvapení potápěče, který ji objevil, na něj z jejího kokpitu vykoukne pilot s olejem v očích. Agenti se pouštějí po stopách černého oleje, který mezitím mění své hostitele. Mezitím je odloženo vyšetřování smrti sestry agentky Scullyové...
DÍL 16: Apokryfy (Apocrypha) - Pokračuje hon za černým olejem. Agent Mulder se postupně dozvídá celou pravdu. V době 2. světové války se do Tichého oceánu zřítilo UFO, které se však tenkrát kvůli radiaci nepodařilo vyzvednout. Americká vláda dlouhé roky věděla o existenci UFO na dně Tichého oceánu. Díky náhodě se dostalo na pevninu. Jedním z posledních hostitelů je i agent Krycek. Mezitím se agentka Scullyová dozvídá o muži zodpovědném za smrt její sestry.
DÍL 17: Průbojný (Pusher) - Agenti Mulder a Scullyová se setkávají s mužem, který dokáže ovlivnit vůli druhých lidí a přinutit je udělat to, co chce. Na svědomí má smrt několika lidí, jejich úmrtí vypadaly původně jako sebevražda. I přesto, že se ho vícekrát podařilo chytit, vždy ovlivnil mysl lidí kolem sebe a dostal se na svobodu.
DÍL 18: Teso dos Bicho (Teso dos Bichos) - Nedaleko města Teso Dos Bichos v Ekvádoru naleznou při archeologických vykopávkách urnu s pozůstatky šamanky jednoho místního indiánského kmene. I přes varování odvezou archeologové urnu do USA. Postupně všichni umírají násilnou smrtí. Postihla je snad dávná tajemná kletba?
DÍL 19: Pekelné peníze (Hell Money) - Agenti Mulder a Scullyová při vyšetřování smrti muže v Čínské čtvrti San Francisca přicházejí na tajemnou hru, která se v Čínské čtvrti odehrává.¨Smyslem hry je, že si hráči vytahují z neprůsvitné skleněné nádoby barevné destičky. Pokud si vytáhnou špatnou jsou odvedeni do jiné místnosti, kde jsou omámeni. Lidé, kteří hru hrají jsou z chudých poměrů a většinou chtějí pomoci vyléčit někoho ze své rodiny. Výhrou ve hře je obrovský jackpot, pokud však někdo v nějakém kole prohraje, je zabit a jeho orgány jsou prodány na černém trhu.
DÍL 20: Jose Chung – Od jinud (Jose Chung's 'From Outer Space') - Agentka Scullyová se setkává s věhlasným spisovatelem a vypráví mu příběh z Akt X týkající se domnělého mimozemského únosu v Klass County ve státě Washington, protože shání materiál pro svou novou knihu. Postupné vyšetřování však přináší řadu nesrovnalostí, zda šlo o skutečný mimozemský únos, či o pouhou kamufláž ze strany CIA. Dokonce i agent Mulder není přesvědčen o pravdivosti únosu a přesvědčuje spisovatele, aby knihu nevydával. Ten je však pevně rozhodnut knihu vydat...
DÍL 21: Avatar (Avatar) - Skinner má podepsat předloženou dokumentaci k rozvodu. Ještě před podpisem se však rozhodně jeden den počkat. V hotelovém baru se seznamuje s atraktivní ženou. Nakonec spolu skončí v posteli v hotelovém pokoji. Při milostném aktu Skinner vidí, jak se atraktivní žena změní na stařenu. Skinner se najednou probudí ze snu. Vedle něj v posteli leží mrtvá žena z baru...
DÍL 22: (Bažina) Quagmire - Agenti Mulder a Scullyová jsou na stopě neznámého dravého tvora z Heuvelmansova jezera v Georgii, který během jednhoh týdne usmrtil dvě osoby. Podle místních za to může příšera "Big Blue", která údajně žije v neprobádaných hlubinách jezera...
DÍL 23: Mokrý spoj (Wetwired) - Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují případ několikanásobných vražd, ve kterých figuruje přístroj, který pozměňuje televizní signály a v nevědomých lidech spouští vražedné impulzy.
DÍL 24: Talitha Cumi (Talitha Cum) - Agenti Mulder a Scullyová hledají muže, který pouhým dotykem dlaně zahojí jakékoliv rány na lidském těle. Mezitím Mulderovu matku zasáhne mrtvice poté, co se setkala s Mužem s cigaretou...

DABING
3.SÉRIE (VHS - díly 3x01, 3x02, 3x09, 3x10, 3x15, 3x16, 3x24)
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Petr Oliva - William B. Davis (Muž s cigaretou), Martin Velda - Nicholas Lea (Alex Krycek), Vladimír Čech - Steven Williams (Pan X), Hana Talpová - Sheila Larken (Margaret Scullyová), Radka Stupková - Melinda McGraw (Melissa Schullyová), Václav Mareš - Tom Braidwood (Melvin Frohike), Antonín Navrátil - Dean Haglund (Richard Langly), Milan Bouška - Bruce Harwood (John Byers), Eva Jiroušková - Rebecca Toolan (Teena Mulderová), Vladimír Fišer (titulky místa a času), Bohdan Tůma (titulky)
Epizodní role: Bohumil Švarc - Floyd 'Red Crow' Westerman (Albert Hosteen), Sylva Turbová - Gillian Barber (Penny Northernová), Zdeněk Mahdal - Stephen McHattie (tajný agent), Antonín Molčík - Don S. Williams (stařec), Pavel Rímský - Ari Solomon (Gauthier), Radana Herrmannová - Kimberly Unger (Joan Gauthierová), Zdeněk Podhůrský - Lenno Britos (Luis Cardinal), Karel Richter - Robert Clothier (kapitán Johansen), Pavel Vondra - Hrothgar Mathews (Galen), Jan Pohan - Roy Thinnes (Jeremiáš Smith), Miloslav Študent, Jiří Valšuba, Roman Novotný, Ladislav Novák, Miroslav Saic, Jan Hanžlík, Zdeněk Gawlik, Pavel Doležal, Zuzana Schulzová, Jiří Kvasnička, Irena Hrubá, Petra Jindrová, Jaromír Meduna, Miloš Vávra, Vladimír Brabec, Radovan Vaculík, Tomáš Juřička, Daniela Bartáková, Jaroslav Kaňkovský, Gustav Bubník
Překlad: Jana Formanová
Zvuk: Tomáš Bělohradský, Antonín Němec
Dialogy a režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Bonton Home Video 1996-97

3.SÉRIE (TV - díly 3x03-3x08, 3x11-3x14, 3x17-3x23)
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Aleš Jarý - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Jiří Brož - William B. Davis (Muž s cigaretou), Daniel Dítě - Steven Williams (Pan X), Martin Sláma - Bruce Harwood (John Byers), Tomáš Čisárik - Dean Haglund (Richard Langly + titulky a titulky místa a času)
Epizodní role: Aleš Jarý - Michael Chieffo (Carl Wade) + Michael Berryman (Owen Lee Jarvis), Dita Kaplanová - Karen Witter (Sharon Kiveatová) + Bobbie Phillips (Bambi Berenbaumová), Drahomíra Kočová - Catherine Paolone (Ellen Kaminská), Jiří Balcárek - Giovanni Ribisi (Darin Peter Oswald) + Tyler Labine (Stoner), Ladislav Lakomý - Peter Boyle (Clyde Bruckman), Lenka Filipová-Kudelová - Tracey Ellis (Lucy Householderová) + Dana Wheeler-Nicholson (Angela Whiteová), Martin Havelka ml. - Kevin Zegers (Kevin Kryder), Radka Přibyslavská - Wendy Benson-Landes (Margi Kleinjanová), Tomáš Čisárik - Ryan Reynolds (Jay DeBoom), Tomáš Herfort - Jack Black (Bart Liquori), Veronika Veselá - Randi Lynne (Lauren) + Lucy Liu (Kim Hsinová), Zdeněk Bureš - Timothy Carhart (Virgil Incanto), Bedřich Výtisk, Daniel Dítě, Drahomíra Hofmanová, Jan Kolařík, Jaroslav Kuneš, Josef Vrtal, Milan Horský, Petra Kubíková, Rudolf Kokeš, Tereza Grygarová, Zdeněk Junák
Překlad: Jana Formanová
Zvuk: Emil Kopřiva
Produkce: Marcela Bártová
Dialogy: Monika Macků, Pavla Horňáková, Petra Kubíková
Režie: Daria Hrubá
Vyrobilo: Studio Špilberk pro ČNTS Nova 1997

4.série (1996–1997)
DÍL 1: Herrenvolk (Herrenvolk) - Agent Mulder se spolu Jeremiášem Smithem dostává na farmu, kde probíhají přípravy na kolonizaci Země. V patách mají mimozemského lovce. Mezitím se agentka Scullyová dozvídá podrobnosti o programu očkování proti neštovicím, prostřednictvím kterého vláda katalogizuje lidskou populaci.
DÍL 2: Domů (Home) - Nález mrtvého tělíčka novorozence s mnoha vrozenými tělesnými vadami, zaživa pochovaného pod zem přivede agenty Muldera a Scullyovou k rodině, jejíž členové též tělesně zdegenerovaní zabíjejí krutě a nelidsky. Pokud je mají zastavit, tak jedině další krutostí a nelidskostí...
DÍL 3: Teliko (Teliko) - Vyšetřování neobjasněných zmizení několika afroameričanů přivede agenty Muldera a Scullyovou na stopu tajemné africké bytosti. Později nalezené mrtvoly postrádaly velké množství tělesného pigmentu. Podle Muldera je vrahem příslušník ztraceného afrického kmene, jehož členové po dlouhá staletí naháněli příslušníky jiných kmenů, aby jim odebírali epifýzu...
DÍL 4: Nepokoj (Unruhe) - Tentokrát agenti Mulder a Scullyová pronásledují zvláště brutálního sériového vraha. Na jednom místě činu je nalezena fotografie ženy, původně na pas, s tváří plnou strachu. Podle Muldera se jedná o tzv. psychické fotografie, dle kterých lze nahlédnout do vrahova nitra...
DÍL 5: Pole, na kterém jsem umřel (The Field Where I Died) - Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují v Apisonu v Tennessee náboženský kult Chrámu sedmi hvězd. Jeden z jeho členu oznámil na FBI, že má podezření ze zneužívání a nedovoleného ozbrojování. Na pozadí vyšetřování se Mulder vydává na cestu za svými minulými životy.
DÍL 6: Sangvinárium (Sanguinarium) - Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují záhadná úmrtí pacientek na kosmetické klinice. Zpočátku vše vypadá na hrubé chyby lékařů, ale indície (pentagramy na tělech obětí a na podlaze) přivedou Muldera na myšlenku praktikování nebezpečné černé magie...
DÍL 7: Kouřící muž (Musings Of A Cigarette-Smoking Man) - Agenti Mulder a Scullyová se setkávají s jedním z Osamělých střelců - Melvinem Frohikem. Podařilo se mu totiž vypátrat zajímavé podrobnosti z minulosti tajemného muže s cigaretou. Jde však o skutečnosti nebo opět o další lži, které ho doprovází na každém kroku?
DÍL 8: Tunguska (Tunguska) - Agent Mulder se společně s Alexem Krycekem vydává po stopách "Černého oleje" do Ruska. Mezitím agentka Scullyová odhaluje při senátním výslechu účastníky celosvětového spiknutí...
DÍL 9: Terma (Terma) - Mise agenta Muldera v Rusku se komplikuje a jeho návrat zpět do USA je nejistý. Mezitím je agentka Scullyová umístěna do vazby za pohrdání Kongresem...
DÍL 10: Papírová srdce (Paper Hearts) - Agentu Mulderovi se v noci zdají živé sny o masovém vrahovi Johnu Lee Roche, který unášel a následně škrtil malé děti, na základě kterých začne zjišťovat co se skutečně stalo s jeho sestrou Samathou.
DÍL 11: Svět se točí (El Mundo Gira) - Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují v imigrantské osadě, v údolí San Joaquin v Kalifornii, záhadné úmrtí jedné ženy jejíž znetvořené tělo bylo nalezeno nedaleko osady. Okolí kolem očí a úst měla ožrané. Místní její smrt připisují netvorovi - malé šedé bytosti bez vlasů a s velkou hlavou - jménem El Chupacabra...
DÍL 12: Leonard Betts (Leonard Betts) - Sanitka převáží zraněné z místa nehody. Na křížovatce do ní narazí nákladní auto. Záchranář Leonard Betts přijde o hlavu. Pozdě v noci v márnici zaslechne hlídač podivný zvuk. Když se jde podívat na místo, někdo ho srazí k zemi. Márnici vzápětí opouští bezhlavé tělo Leonarda Bettse... Agenti Mulder a Scullyová narazí na člověka, který má neuvěřitelné regenerační schopnosti.
DÍL 13: Nikdy více (Never Again) - Agent Mulder si musí vzít dovolenou. Agentka Scullyová odjiždí do Philadelphie, kde se setkává s mužem, který jí zpočátku okouzlí a probudí v ní dlouho potlačovanou touhu po seberealizaci. Ed má na bicepsu pravé ruky vytetovanou tvář ženy se slovy "Nikdy víc". Scullyová netuší, že Ed je velmi nebezpečný. Od té doby co si pořídil tetování má neustálé halucinace. Slyší ženský hlas, který ho nutí dělat špatné věci. Jednoho dne zmizí Edova sousedka a v bytě se našla krev neznámé osoby. Scullyová zjistí rozborem krve, že krevní vzorek z místa činu je Edův. Vzorek obsahuje látku, kterou používá muž, jenž tetoval Eda a ta způsobuje halucinace...
DÍL 14: Memento Mori (Memento Mor) - U agentky Scullyové je zjištěna rakovina. Spolu s agentem Mulderem musí vyhledat ostatní unesené ženy, u kterých se projevily podobné příznaky.
DÍL 15: Kadiš (Kaddish) - Legenda o Golemovi ožívá... V Brooklynu je brutálně zavražděn žid Isaac Luria, třemi teenagery. Čtvrť, ve které žil Isaac byla známá svou rasovou nesnášenlivostí. Pozdě v noci po pohřbu přichází tajemná postava na hřbitov a z hlíny vyformuje lidskou postavu, která začne dýchat. Zanedlouho je nalezen mrtvý, první z teenagerů a nebude poslední... Agenta Muldera zaráží, že se na těle mrtvého mladíka našel otisk prstu mrtvého Isaaca.
DÍL 16: Nepomstění (Nepomstění) - Vietnamský veterán z neznámých důvodů vraždí vysoce postavené armádní důstojníky. Svědci shodně prohlašují, že před vraždou v blízkosti obětí nikoho neviděli. Agent Mulder se domnívá, že veterán, který byl ve vietnamském zajetí ještě dlouho po válce má schopnost zmizet ze zorného úhlu druhých lidí.
DÍL 17: Tempus Fugit (Tempus Fugit) - Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují okolnosti pádu letadla komerční letecké společnosti, ve kterém zahynulo přes 100 lidí. Na záznamu z černé skříňky hovoří pilot o tom, že jejich letadlo něco zachytilo. Nalezení mrtví měli na hodinkách rozdíl s oficiálním časem pádu letadla o 9 minut a jejich těla byla vystavena silné radiaci...
DÍL 18: Max (Max) - Vyšetřování pádu komerčního letadla pokračuje. Mulder přichází na myšlenku, že Letu 549 zkřížilo letovou dráhu mimozemské plavidlo, které bylo armádou sestřeleno. V nedalekém jezeře nachází Mulder skutečně havarované mimozemské plavidlo s mimozemšťanem v kokpitu...
DÍL 19: Synchronie (Synchrony) - Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují vraždu, kterou spáchal postarší muž. Záhadné na ní je však to, že muž přesně předpověděl jak a kdy dotyčný zemře, ba co víc použil technologii z budoucnosti...
DÍL 20: Malé ryby (Small Potatoes) - Agenti Mulder a Scullyová narazí na zvláštní anomálii v jednom malém městečku. Šest žen porodilo děti, které však mají jednoho biologického otce. Z toho pět vdaných žen může odpřísáhnout, že spali pouze se svými manžely. Šestá, svobodná žena, fanynka Hvězdných válek, tvrdí, že otcem jejího dítěte je Luke Skywalker. Agenti se setkávají s mužem, který dokáže měnit svou podobu.
DÍL 21: Nulový součet (Zero Sum) - Mladá žena si jde v práci zakouřit na toaletu. Toalety se zničehonic začnou zaplňovat stovkami včel. Žena si jich všimne pozdě, nestačí utéci a roj ji ubodá k smrti. Skinnerovi hrozí obvinění z vraždy detektiva Thomase, poté co se snažil zakrýt smrt ženy ubodané včelami a vymazal z Mulderova počítače fotografie z místa činu, které Thomas Mulderovi zaslal.
DÍL 22: Elegie (Elegy) - Agenti Mulder a Scullyová se setkávají s duševně zaostalým mužem, který je tajemně nepřímo spojený s vraždami mladých děvčat, jejichž duchové se snaží
DÍL 23: Démoni (Demons) - Agent Mulder se probere v hotelovém pokoji, košili má celou od krve, která není jeho a z jeho zbraně byly vystřeleny dva náboje. Nic si nepamatuje. Vyšetřování postupně odhalí, že oba mrtví, které měl Mulder zastřelit pravděpodobně spáchali jeho zbraní sebevraždu.
DÍL 24: Getsemani (Gethsemane) - V horách v okolí Yukonu v Kanadě je nalezeno zmrzlé tělo mimozemšťana. Pro agenta Muldera by mohl tento objev znamenat důkaz existence mimozemského života, po kterém už několik let pátrá.

DABING
4.SÉRIE (VHS - díly 4x01, 4x09, 4x10, 4x17, 4x18, 4x24)
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Petr Oliva - William B. Davis (Muž s cigaretou), Martin Velda - Nicholas Lea (Alex Krycek), Regina Řandová - Laurie Holden (Marita Covarrubiasová), Vladimír Čech - Steven Williams (Pan X), Eva Jiroušková - Rebecca Toolan (Teena Mulderová), Hana Talpová - Sheila Larken (Margaret Scullyová), Vladimír Brabec - John Neville (Muž s pěstěnýma rukama), Antonín Navrátil - Brendan Beiser (Agent Pendrell) + Dean Haglund (Richard Langly), Václav Mareš - Tom Braidwood (Melvin Frohike), Milan Bouška - Bruce Harwood (John Byers), Vladimír Fišer (titulky místa a času), Bohdan Tůma (titulky)
Epizodní role: Jan Pohan - Roy Thinnes (Jeremiáš Smith), Pavel Vondra - Brian Thompson (mimozemský lovec), Dalimil Klapka - Jan Rubeš (Vassilij Peskov), Jaromír Meduna - Tom O'Brien (seržant Frish), Radovan Vaculík - Scott Bellis (Max Fenig), Helena Dytrtová - Eileen Pedde (Angie), Jiří Prager - John Finn (Michael Kritschgau), David Vejražka - Pat Skipper (Bill Scully), Milan Slepička - Matthew Walker (Arlinsky), Jan Přeučil - Charles Cioffi (Scott Blevins), Soběslav Sejk - Arnie Walters (Otec McCue), Jiří Holý, Gustav Bubník, Miloš Vávra, Antonín Molčík, Bohumil Švarc, Jiří Kvasnička, Martin Kolár, Zuzana Schulzová, Petr Pospíchal, Jiří Kodeš, Pavel Rímský, Zdeněk Podhůrský, Petra Hanžlíková, Tomáš Juřička, Jiří Valšuba, Miloslav Študent, Bohuslav Kalva, Rudolf Jelínek, Tereza Chudobová
Překlad: Jana Formanová
Dialogy: Bohdan Tůma, Lenka Benešová
Zvuk: Antonín Němec, Tomáš Bělohradský
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Bonton Home Video 1997-98

4.SÉRIE (TV - díly 4x02-4x08, 4x11-4x16, 4x19-4x23)
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Aleš Jarý - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Jiří Brož - William B. Davis (Muž s cigaretou), Erika Kubálková - Laurie Holden (Marita Covarrubiasová), Martin Sláma - Bruce Harwood (John Byers), Tomáš Čisárik - Dean Haglund (Richard Langly + titulky a titulky místa a času)
Epizodní role: Jaroslav Kuneš - Tom Noonan (John Lee Roche), Jiří Balcárek - Scott Heindl (Billy) + Sebastian Spence (Barney Paster), Josef Vrtal - Darin Morgan (Eddie Van Blundht), Martin Sláma - Paul McGillion (Fred Neiman), Zuzana Slavíková - Kristen Cloke (Melissa Rydell Ephesianová) + Christine Cavanaugh (Amanda Nelliganová), Aleš Jarý, Aleš Zbořil, Bedřich Výtisk, Jaroslav Dufek, Ladislav Lakomý, Milan Horský, Sylva Talpová, Zdeněk Bureš
Překlad: Jana Formanová
Zvuk: Emil Kopřiva
Produkce: Marcela Bártová
Dialogy: Petra Kubíková, Daria Hrubá, Radka Přibyslavská
Režie: Daria Hrubá
Vyrobilo: Studio Špilberk pro ČNTS Nova 1997-98

5.série (1997–1998)
DÍL 1: Redux (Redux) - 24 hodin předtím, než agentka Scullyová nahlásila komisi, že agent Mulder spáchal sebevraždu, se agenti dozvídají, že stopy spiknutí sahají až do FBI. Agent Mulder tajně pronikne do budovy výzkumné pobočky ministerstva obrany, kde doufá, že nalezne pro Scullyovou lék na rakovinu.
DÍL 2: Redux II (Redux II) - Agentka Scullyová následkem prohlubující se rakoviny upadá do komatu a agent Mulder má jen pár hodin na její záchranu.
DÍL 3: Neobvyklí podezřelí (Unusual Suspects) - Je rok 1989. Osamělí střelci (John Byers, Melvin Frohike a Richard 'Ringo' Langly) se poprvé setkávají. Pomáhají ženě, která se snaží zabránit testování nebezpečného biochemického přípravku na nic netušící veřejnosti. Stává se z nich nerozlučná trojce, která mnohokrát v budoucnu podá Mulderovi pomocnou ruku.
DÍL 4: Zajížďka (Detour) - Agenti Mulder a Scullyová jedou se dvěma jinými agenty na seminář na Floridu. Při cestě uvíznou před policejním zátarasem. Od policistů se dozví o nezvěstných lidech v lesích na Floridě. Agenti Mulder a Scullyová se rozhodnou pomoci při vyšetřování. Narazí na primitivní tvory se zářivě červenýma očima, kteří se dokáží zvláštním způsobem maskovat a tak splynout s okolím.
DÍL 5: Post-moderní Prometheus (Post-Modern Prometheus, The) - Agenti Mulder a Scullyová narazí na obyvatele jedné zapadlé vesnice, kteří tvrdí, že v okolí obchází neznámý netvor. Svědkové uvádí, že monstrum je ohavný muž se dvěma tvářemi.
DÍL 6: Vánoční koleda (Christmas Carol) - Záhadný telefonát a zdánlivá sebevražda přivedou agentku Scullyovou k malému děvčátku Emily. Nejprve si Scullyová myslí, že Emily je dcerou její zemřelé sestry Melissy, ale přesný test DNA prokáže, že Emily je její dcera...
DÍL 7: Emily (Emily) - Scullyové dcera Emily trpí vážnou smrtelnou chorobou. Spolu s Mulderem se snaží najít pro ní lék. Na Emilyině šíji se objeví cista. Když se z ní lékařka snaží dostat vzorek, vyteče zelená tekutina.
DÍL 8: Kitsunegari (Kitsunegari) - Robert Modell alias nutič uteče z vězení a rozehrává temnou hru na kočku a myš s agenty Mulderem a Scullyovou. Objevuje se však další člověk, který má stejně jako Modell temný dar vnutit lidem svoji vůli.
DÍL 9: Schizogenie (Schizogeny) - Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují brutální vraždu Phila Riche, z níž je podezřelý jeho nevlastní syn Bobby. Mrtvé tělo bylo nalezené v sadu zakopané v blátě tak, že trčela pouze hlava a část hrudníku. V žaludku měl několik kilogramů hlíny. Bobbyho matka, která ho našla poblíž mrtvého těla však tvrdí, že se Bobby snažil Philovi pomoci dostat ze země kam ho stahovala neviditelná síla.
DÍL 10: Panenka (Chinga) - Obyvatele přímořského městečka Amma Beach ve státě Maine znepokojuje malá holčička a její mluvící panenka.
DÍL 11: Vypínač (Kill Switch) - Agenti Mulder a Scullyová narazí při vyšetřování střelby mezi drogovými dealery a policií v kavárně na inteligentní počítačový program, jenž se rozhodne zničit své stvořitele, kterým se pravděpodobně podařilo vytvořit umělou inteligenci.
DÍL 12: Zlá krev (Bad Blood) - Agenti Mulder a Scullyová vyšetřují tajemné úmrtí dobytka v malém texaském městečku. Zvířata mají na těle dvě zřetelné ranky po vpichu. Oběti jsou však brzy i mezi lidmi. Mulder je přesvědčen, že se jedná o dílo novodobých upírů.
DÍL 13: Pacientka X (Patient X) - Agenti Mulder a Scullyová se pouští do vyšetřování poté, co je skupinka lidí, které už několikrát uneslo UFO upálena zaživa.Dva mladíci sledují UFO, které spadne z oblohy a zmizí za nedalekým kopcem. Ihned běží novinku sdělit svým rodinám. Přichází však pozdě, na místě kde sídlí je celý areál v plamenech. Mladíci se dají na útěk, každý běží jiným směrem. Jednomu z nich se podaří utéci, ale druhého dostihne "muž bez tváře" a spálí ho na popel...
DÍL 14: Červení a černí (Red and the Black, The) - Agentka Scullyová podstupuje hypnózu, aby si vzpomněla na události z místa hromadného upálení. Nové skutečnosti opět přivádí agenta Muldera na stopu důkazů o existenci mimozemského života.
DÍL 15: Putující (Travelers) - Ještě před vznikem sekce Akt X pod FBI, v roce 1990 navštěvuje agent Mulder Arthura Dalese, agenta FBI ve výslužbě. Chce se od něj dozvědět něco bližšího o neobjasněných úmrtích v padesátých letech, které úzce souvisí s Mulderovým otcem.
DÍL 16: Vnitřní zrak (Mind's Eye) - Agenti Mulder a Scullyová se při vyšetřování případu vraždy setkávají se slepou ženou, která má schopnost vidět očima vraha.
DÍL 17: Duše (All Souls) - Agentku Scullyovou požádá o pomoc otec McCue, který jí pomáhal v době jejího zápasu s rakovinou, protože byl svědkem podivné události. Šestnáctiletá Dara je odkázána od narození na kolečkový vozík. Otec McCue byl svědkem toho, jak se Dara pohybovala po noční ulici bez vozíku. Uprostřed ulice poklekla na zem před tmavou postavou s rukama vyzdviženýma nahoru. Poté okolí zalila oslepující záře. Když přiběhl otec McCue ke stále klečící Daře, s hrůzou zjistil, že je mrtvá s vypálenými očními jamkami.
DÍL 18: Americká varianta (Pine Bluff Variant, The) - Agent Mulder proniká v utajení do ozbrojené teroristické skupiny, která vlastní smrtící patogen. V jejich rukou představuje smrtící zbraň.
DÍL 19: Šílenství ve dvou (Folie a Deux) - Agent Mulder se stává rukojmím muže, který tvrdí, že jeho šéf má podobu hmyzí příšery.
DÍL 20: Konec (End, The) - Agenti Mulder a Scullyová se setkávají s chlapcem, který má schopnost číst myšlenky a může oběma pomoci odhalit skryté záhady Akt X.

DABING
5.SÉRIE (VHS - díly 5x01, 5x02, 5x06, 5x07, 5x13, 5x14, 5x20)
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Petr Oliva - William B. Davis (Muž s cigaretou), Václav Mareš - Tom Braidwood (Melvin Frohike), Antonín Navrátil - Dean Haglund (Richard Langly), Milan Bouška - Bruce Harwood (John Byers), Hana Talpová - Sheila Larken (Margaret Scullyová), Martin Velda - Nicholas Lea (Alex Krycek), Regina Řandová - Laurie Holden (Marita Covarrubiasová), Vladimír Brabec - John Neville (Muž s pěstěnýma rukama), Filip Jančík - Chris Owens (Jeffrey Spender), Vladimír Fišer (titulky místa a času), Bohdan Tůma (titulky)
Epizodní role: Jiří Prager - John Finn (Michael Kritschgau), Jan Přeučil - Charles Cioffi (Scott Blevins), Zuzana Schulzová - Megan Leitch (Samantha Mulderová), Antonín Navrátil - Barry W. Levy (Dr. Vitagliano) + John Pyper-Ferguson (Det. John Kresge), David Vejražka - Pat Skipper (Bill Scully), Zuzana Skalická - Karri Turner (Tara Scullyová), Radka Stupková - Melinda McGraw (Melissa Scullyová), Petr Štěpánek - Gerard Plunkett (Dr. Calderon), Zdeněk Podhůrský - Rob Freeman (Marshall Sim), Marcel Vašinka - Bob Morrisey (Dr. Vinet), Marcela Nohýnková - Veronica Cartwright (Cassandra Spenderová), Viktor Vrabec - Jim Jansen (Dr. Heitz Werber), Miloš Vávra - Don S. Williams (první starší), Jan Škvor - Jeff Gulka (Gibson Praise), Bohuslav Kalva, Rudolf Jelínek, Tereza Chudobová, Jiří Zavřel, Lucie Svobodová, Soběslav Sejk, Radana Herrmannová, Jan Sedliský, Michal Pavlata, Jaroslava Brousková, Eva Jiroušková, Karel Urbánek, Irena Hrubá, Roman Novotný, Martina Holomčíková, Eliška Pohorská, Pavla Křemenová, Jiří Krejčí, Miroslav Saic, Irena Hrubá, Jiří Kvasnička, Zuzana Schulzová, Martin Kolár, Adam Lanči
Překlad: Jana Formanová
Dialogy: Lenka Benešová
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Asistent výroby: Iva Koudelková
Produkce: Tomáš Pokorný
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Bonton Home Video 1998

5.SÉRIE (TV, DVD (všechny díly, 2. dabing pro výše uvedené VHS epizody))
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Petr Oliva - William B. Davis (Muž s cigaretou), Václav Mareš - Tom Braidwood (Melvin Frohike), Antonín Navrátil - Dean Haglund (Richard Langly), Milan Bouška - Bruce Harwood (John Byers), Martin Velda - Nicholas Lea (Alex Krycek), Regina Řandová - Laurie Holden (Marita Covarrubiasová), Hana Talpová - Sheila Larken (Margaret Scullyová), Vladimír Brabec - John Neville (Muž s pěstěnýma rukama), Filip Jančík - Chris Owens (Jeffrey Spender), Zuzana Schulzová - Mimi Rogers (Diana Fowleyová), Vladimír Fišer (titulky místa a času), Antonín Navrátil (titulky)
Epizodní role: Jiří Prager - John Finn (Michael Kritschgau), Jan Přeučil - Charles Cioffi (Scott Blevins), Zuzana Schulzová - Megan Leitch (Samantha Mulderová), Antonín Navrátil - Barry W. Levy (Dr. Vitagliano), Jaroslav Kaňkovský - Richard Belzer (Det. John Munch), Jitka Ježková - Signy Coleman (Susanne Modeskiová), Vladimír Čech - Steven Williams (pan X), Jaromír Meduna - John O'Hurley (Dr. Pollidori) + Eric Keenleyside (Lance Kernof) + Sam Anderson (Leamus) + John Apicella (Greg Pincus), Jaroslava Obermaierová - Pattie Tierce (Shaineh Berkowitzová), David Vejražka - Pat Skipper (Bill Scully), Zuzana Skalická - Karri Turner (Tara Scullyová) + Colleen Flynn (Michele Fazekasová), Radka Stupková - Melinda McGraw (Melissa Scullyová), Filip Jančík - John Pyper-Ferguson (Det. John Kresge), Luděk Čtvrtlík - Gerard Plunkett (Dr. Calderon), Roman Hájek - Rob Freeman (Marshall Sim), Jiří Valšuba - Bob Morrisey (Dr. Vinet), Ladislav Novák - Anthony Rapp (Jeff Glaser) + Garret Dillahunt (Edward Skur), Zdeněk Mahdal - Robert Wisden (Robert Patrick Modell) + Jim Jansen (Dr. Heitz Werber), Dagmar Čárová - Diana Scarwid (Linda Bowmanová), Ljuba Krbová - Sarah-Jane Redmond (Karin Matthewsová) + Susannah Hoffmann (Melissa Turnerová) + Lili Taylor (Marty Glennová), Jakub Zdeněk - Chad Lindberg (Bobby Rich), Klára Jandová - Katharine Isabelle (Lisa Baiocchiová), Jiří Kvasnička - William MacDonald (Buddy Riggs) + Brian Markinson (Gary Lambert) + Martin Ferrero (Střelec), Jana Mařasová - Kristin Lehman (Esther Nairnová), Gustav Bubník - Luke Wilson (šerif Hartwell) + Fredric Lehne (mladý Arthur Dales), Michal Michálek - Patrick Renna (Ronnie Strickland), Marcela Nohýnková - Veronica Cartwright (Cassandra Spenderová), Miloš Vávra - Don S. Williams (první starší), Jan Pohan - Darren McGavin (Arthur Dales), Jan Schánilec - Blu Mankuma (Det. Pennock), Daniela Bartáková - Patti Allan (paní Kernoffová), Martin Zahálka - Glenn Morshower (Aaron Starkey), Zdeněk Podhůrský - Jody Racicot (Otec Gregory) + Roger R. Cross (Agent Rice), René Slováčková - Cynthia Preston (Nancy Aaronsonová), Vojtěch Kotek - Jeff Gulka (Gibson Praise), Alena Procházková, Ivana Měřičková, Martin Kolár, Miroslav Středa, Filip Švarc, Dalimil Klapka, Bedřich Šetena, Karel Richter, Radovan Vaculík, Jan Palouš
Překlad: Lenka Pelcová
Dialogy: Lenka Benešová, Bohdan Tůma, Alena Navrátilová
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Produkce: Ivana Prejdová, Martin Kot
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 s.r.o. 1999-2000

6.série (1998–1999)
DÍL 1: Začátek (The Beginning) - Pracovník společnosti Roush se s bolestmi v břiše vrací domů poté, co se v práci nešťastně nakazil mimozemským černým olejem. Od této chvíle v jeho těle vzniká mimozemský organismus, který během svého úspěšného vývoje opustí hostitelské tělo. Tento typ mimozemšťana je však něco zcela nového a ani Mulder, ani Syndikát se s ním ještě nesetkal. Mimozemšťan je typický svou divokostí, tmavýma očima a dlouhými ostrými pazoury. Jeho vzhled se však v průběhu času ještě změní, a aby k dokončení vývoje došlo, musí tento organismus vyhledat extrémně horké prostředí, ve kterém se z něho konečně může stát klasický šedý mimozemšťan
DÍL 2: Jízda (Drive) - Auto, které řídí Patrick Crump, stíhají policejní vozy. Jeho manželka Vicky leží na zadním sedadle a očividně má velké bolesti. Policistům se podaří auto zastavit a vytáhnou manžele ven. Stav Vicky se neustále zhoršuje a Crump naléhá, že musejí okamžitě pokračovat v cestě. Policisté ji však usadí na zadní sedadlo policejního auta. Zanedlouho na okno na dveřích auta vystříkne krev z ucha nešťastné ženy a Vicky umírá...
DÍL 3: Trojúhelník (Triangle) - Mulder odjíždí do oblasti Bermudského trojúhelníku, když se dozví, že anglická luxusní loď Queen Anne, která tam během 2. světové války zmizela, se údajně objevila uprostřed Sargasového moře. Jeho loď však ztroskotá a Mulder se snaží zachránit život plaváním ve studené vodě. Nakonec je vyčerpaný vytažen na palubu jiné lodi, která je obsazena nacisty. Ti pátrají po člověku, který by jim sestavil atomovou bombu...
DÍL 4: Krajina snů (Dreamland) - Mulder je s agenty ve známém sektoru 51, zvaném Dreamland, když nad nimi přeletí neznámé těleso - a dojde ke zvláštnímu jevu: Mulder si "vymění" tělo s "Mužem v černém". Ostatní agenti z toho mají legraci, ale Mulder zjišťuje, jak obtížné je vejít do života někoho jiného, obzvláště tak záhadného. Mulder kontaktuje agentku Scullyovou a řekne jí, co se stalo. Pokouší se jí předat letové údaje z testu letu UFO, ale jeho alter ego, které teď "používá" jeho tělo u FBI, mu plány překazí...
DÍL 5: Krajina snů II (Dreamland II) - Agenti FBI Mulder a Scullyová se snaží vyrovnat s důsledky zvláštní události, při které si Mulder vyměnil tělo se zaměstnancem Oblasti 51 - Morrisem Fletcherem...Vojáci v Oblasti 51 umístili Muldera do vězeňské cely. Zanedlouho do jeho cely vstoupí dva muži a oznámí mu, že ho chce vidět generál Wegman. V kanceláři generála se Muldera jeden z mužů zeptá, proč jim hned na začátku neřekl, o co šlo. Mulder vůbec netuší, o čem vlastně hovoří. Dozvídá se, že černá skříňka, kterou chtěl dát agentce Scullyové, byla falešná. Mulder tedy odpoví, že jim to neřekl proto, že nevěděl, komu může věřit, protože někdo v jejich blízkém okolí je zrádce. Kontaktoval Scullyovou jen proto, aby se dozvěděl, kdo to je. Druhý muž se ptá, zda je pravá černá skříňka v bezpečí, a Mulder ho ujišťuje, že ano...Mezitím si Morris Fletcher hraje v kanceláři hry na Mulderově počítači. Přichází Scullyová a Morris ji zve do svého (Mulderova) bytu na večeři. Ona pozvání přijímá a zanedlouho začíná tušit, že Mulder, kterého teď vidí, není Mulder. Odjíždí tedy zpátky do Nevady, aby pomohla pravému Mulderovi...
DÍL 6: Jak duchové ukradli Vánoce (How The Ghosts Stole Christmas) - Je pozdní Štědrý večer a Mulder parkuje před starým domem. Přichází za ním Scullyová a ptá se ho, proč ji žádal, aby za ním přijela. Mulder jí prozradí, že čeká na bývalé nájemníky domu, a odvypráví jí příběh, jak na Vánoce v roce 1917 dva mladí milenci v tomto domě spáchali sebevraždu, protože chtěli zůstat spolu navěky. Jejich duchové prý od té doby ve starém domě straší každý Štědrý večer. Scullyová příběhu nevěří a chce odejít domů, ale nemůže najít klíče od svého auta. Spěchá za Mulderem do domu, aby se ho zeptala, jestli jí je omylem nevzal. Když vstoupí dovnitř, dveře se za ní zavřou a už se nedají otevřít...Z poschodí se ozývají podivné zvuky, agenti proto jdou po schodech nahoru, aby zjistili, odkud zvuky pocházejí. Scullyová se od svého kolegy dozvídá, že v tomto domě byly spáchány už tři sebevraždy - a všechny na Štědrý večer. Marně se snaží Muldera přesvědčit o tom, že duchové neexistují. Dveře před nimi se bez jejich přičinění otevřou a agenti vstoupí do místnosti. Je to velká knihovna. Podlaha pod nimi zapraská a Mulder si myslí, že by pod ní mohlo být něco ukrytého. Agenti tedy vytrhají desky z podlahy a najdou pod ní těla dvou mrtvých lidí, na kterých jsou zřetelně vidět střelná zranění. Děsivé je, že mrtvoly jsou oblečeny úplně stejně jako Mulder a Scullyová...
DÍL 7: Něžnůstky (Terms Of Endearment) - Wayne Weinsider se svou těhotnou manželkou Laurou navštíví lékaře, aby se podívali na sonograf svého očekávaného dítěte. Doktor jim však oznamuje, že sonograf ukázal, že se dítě narodí s deformovanou lebkou a neznámými kostními výrůstky. Laura je smutná, zdá se ale, že její manžel je na tom ještě hůř. Po návratu domů přinese Wayne Lauře do postele sklenici mléka. Laura usne a zdá se jí, že démon v plamenech přišel k posteli a ukradl jí dítě. Probudí se a Wayne objeví na její noční košili krev - a oba zjistí, že nenarozené dítě z jejího lůna zmizelo.
DÍL 8: Dešťový král (The Rain King) - Agenti Fox Mulder a Dana Scullyová přijíždějí do městečka Kroner v Kansasu, aby prověřili oprávněnost stížností několika místních lidí. Zdejší obyvatelé obviňují z katastrofálního sucha a požárů v okolí jejich městečka Daryla Mootze, který má údajně schopnost ovlivňovat počasí. Agent Mulder však při svém pátrání dochází k přesvědčení, že počasí ve skutečnosti ovládá televizní hlasatel počasí - Holman Hardt, jenž prožívá velmi silné emoce a je bezhlavě zamilovaný do Sheily Fontaineové, které o svých citech ale zatím neřekl. Sheilu, jež vůbec netuší, že je Holman její ctitel, pojí vztah právě s Darylem Mootzem. Potvrdí se Mulderova domněnka, že za nenadálými bouřkami, sněhovými přeháňkami, krupobitím a tornády stojí paranormální schopnosti televizního moderátora Holmana Hardta?
DÍL 9: S.R. 819 (S.R. 819) - Na pohotovost přivážejí umírajícího muže. Lékařka nařídí sestře, aby zavolala agentku Scullyovou, protože muž pracuje pro FBI. Je to Skinner, jehož stav je kritický. Lékaři dělají vše, co je v jejich silách, ale Skinner umírá...
DÍL 10: Titonus (Tithonus) - Newyorský policejní fotograf Alfred Fellig se logicky zaměřuje především na fotografování obětí vražd a nejrůznějších tragédií. Pozorný agent Payton Ritter z místní pobočky FBI si všimne, že Fellig v několika případech nafotil místa činu nebo neštěstí ještě před příjezdem policie, což je dost podivné. Šéf mladého a ještě málo zkušeného Rittera přidělí agentce Scullyové, aby společnými silami případy objasnili. Hlavním podezřelým se pochopitelně stává právě policejní fotograf Alfred Fellig. Díky drobné výpomoci agenta Muldera si Scullyová při svém pátrání začíná uvědomovat, že Fellig toho o smrti a umírání ví daleko více než kdokoliv z nás...
DÍL 11: Dva otcové (Two Fathers) - Na operačním stole leží muž. Z jeho těla vyteče zelená tekutina a rána se sama uzavře. Jeden z doktorů vyjde ven a tam se setká s doktorem Openshawem. Gratuluje mu a říká, že jeho práce je dokončena. Openshaw vejde dovnitř a lékař jde k autu, kde už na něj čekají kolegové. K autu však přichází muž bez tváře a upálí všechny uvnitř vozu. Muž bez tváře vstoupí do operačního sálu, který je umístěn ve starém vagonu, upálí Openshawa a podívá se na operační stůl.
DÍL 12: Jeden syn (One Son) - Pohled do minulosti: Je 13. říjen 1973. Uvnitř velkého hangáru se sešli členové Syndikátu spolu se svými rodinami. Dveře hangáru se otevřou a dovnitř vstoupí malí šedí mimozemšťané - kolonisti. Popojdou k členům Syndikátu a "kouřící muž" před ně položí americkou vlajku. Agent Mulder zatím ve svém bytě míří zbraní na Cassandru, ale dveře se rozletí a dovnitř vstoupí několik mužů oblečených v ochranných oblecích. Tvrdí, že jsou z Centra kontroly chorob. Přichází i Diana Fowleyová, která tvrdí, že Mulder, Scullyová a Cassandra byli infikovaní neznámým virem. Převezou je na vojenskou základnu, kde se musejí podrobit dekontaminaci (Cassandru drží odděleně od Muldera a Scullyové). Fowleyová agentům prozradí, že jednotku zavolal agent Spender. Scullyová dochází k přesvědčení, že nikdo z nich ve skutečnosti není infikovaný, a chce vidět Cassandru. Ke Cassandře ji však nepustí. Scullyová má podezření, že Cassandru opět unesli, aby na ní pokračovali v testech.
DÍL 13: Zlá voda (Agua Mala) - Na Floridě zuří hurikán Leroy. V domě na pobřeží prosákne voda dovnitř a žena volá syna, aby jí pomohl vodu odčerpávat. Náhle se z podlahy vynoří chapadla a stáhnou chlapce a poté I ženu do vody. Arthur Dales poslouchá zprávy o hurikánu. Zavolal Mulderovi, protože mu telefonovala sousedka, že v domě něco zaútočilo na jejího manžela. Mulder přichází I se Scullyovou, ta si ale myslí, že tento nový „případ“ je jen ztráta času. Neexistují žádné důkazy o útoku záhadné mořské příšery na ženina manžela, ale záhadou je, že oba manželé jsou teď nezvěstní. Navíc jim nemůže pomoct ani místní policie, ta má spoustu problémů kvůli hurikánu.
DÍL 14: Pondělí (Monday) - Před banku přijíždějí policejní auta, objevuje se zde i Skinner. Mladá žena Pam, která stojí nedaleko, na Skinnera znenadání zakřičí, ať nedopustí, aby se to stalo. Skinner však ženu nezná a vůbec netuší, o čem to mluví. Policista ji odvede pryč. Skinner říká poručíkovi, že uvnitř v bance jsou pravděpodobně dva jeho agenti. Scullyová uvnitř banky podpírá Muldera, který je postřelený a pomalu umírá. Bankovní lupič Bernard má na sobě připevněné velké množství výbušnin. Stiskne spínač a banka exploduje.
DÍL 15: Arkádia (Arcadia) - Mladí manželé David a Nancy Klineovi si pronajali dům v komunitě, kde chtějí nerušeně trávit chvíle odpočinku. V noci Davida probudí kroky z přízemí. Sejde dolů, ale nic nevidí. Náhle se k němu zezadu přiblíží cosi velkého. Nancy uslyší jeho výkřik, to už ale ono "cosi" vstoupí do ložnice. Mulder a Scullyová o několik měsíců později přijíždějí do komunity jako manželé, aby tam vyšetřili záhadné zmizení Klineových i jiných párů před nimi. Mulder a Scullyová se zapíšou jako Rob a Laura Petrieovi a jsou ubytováni ve stejném domě, ze kterého zmizeli Klineovi. Agenti se záhy dozvědí, že v této komunitě platí spousta pravidel a příkazů. Pak prohledají dům a najdou tam krev a vlasy.
DÍL 16: Alfa (Alpha) - Po moři se plaví čínská nákladní loď. Dva členové posádky vstoupí do podpalubí a jdou ke kleci. Zvíře uvnitř se pokusí zaútočit a celá klec se začne třást. Náhle však nastane ticho. Muži si myslí, že zuřivé zvíře se samo zabilo, a odemknou klec. V přístavu v Kalifornii jsou později oba členové posádky nalezeni mrtví a zamknutí v kleci. Na loď do přístavu přijíždí doktor Ian Detweiler a tvrdí, že je majitelem vzácného zvířete, které se nacházelo uvnitř, ale zmizelo.
DÍL 17: Trevor (Trevor) - Z vězení uteče během tornáda vězeň Rawls, který byl za trest umístěn na samotku. Tu hlášené tornádo zcela zničilo a rozmetalo, takže si všichni myslí, že Rawls nepřežil. Když bouře skončí, najde dozorce ředitele vězení mrtvého v kanceláři - jeho tělo je rozdělené na dvě části. Agentka Scullyová prohlíží v márnici ředitelovo tělo. Vypadá to, jako by bylo přepálené, takže Scullyová uvažuje o spontánním samovznícení, což Muldera překvapí. On si naopak myslí, že jde o vraždu. Ještě té noci je Rawls zadržen při loupeži. Policista mu nasadí pouta, ale Rawlsovi se přesto podaří utéct. Mulder si při prohlídce místa činu všimne, že pouta jsou tak křehká, že je lze lehce zlomit. Mezitím na Rawlse v bytě, kde dřív bydlel s přítelkyní June, několikrát vystřelí jiný muž. Rawlsovi se ale nic nestane. Když na místo přijdou Mulder se Scullyovou, kteří vypátrali tuto adresu, najdou muže mrtvého a jeho lebka je spálená.
DÍL 18: Milagro (Milagro) - Spisovatel Philip Padgett sedí ve svém bytě u psacího stroje a přemýšlí nad příběhem. Vidíme jeho představy, ve kterých si sáhne do hrudníku a vytáhne z něj své vlastní tlukoucí srdce. Poté Padgett sejde do suterénu a když se vrací zpátky do svého bytu, na chodbě si všimne agentky Scullyové, která ho okouzlí. Ta přichází na Mulderem, aby mu ukázala výsledky pitvy oběti vraždy. Padgett se vrátí do svého bytu, který je vedle Mulderova, a přes větrák naslouchá konverzaci mezi Mulderem a Scullyovou ve vedlejším bytě. Agenti hovoří o nejnovějším případu, ve kterém vyšetřují vraždy spáchané tak, že pachatel obětem vytrhl z hrudi srdce, při čemž nezanechal žádné stopy, které by vedly k jeho odhalení. Konverzace inspiruje Padgetta k tomu, aby si sedl k psacímu stroji a začal psát. Vidíme mladou dvojici v autě. Mladá dívka Maggie opouští auto a Kevin ji následuje. Venku potká muže zahaleného do tmavého obleku, který Kevina zabije a vytrhne mu srdce z hrudi.
DÍL 19: Nepřirozený (The Unnatural) - Při baseballovém zápasu dojde k incidentu, po němž zůstane na zemi ležet jeden z narušitelů. Ostatní se rozutečou, protože ležící muž se promění v šedého mimozemšťana s velkýma černýma očima. Mulder prohledává staré výtisky novin, ve kterých jsou zmínky související s létajícími talíři. V jednom článku o baseballu narazí na jméno Arthura Dalese a jde ho navštívit. V jeho bytě ale najde jiného muže, který tvrdí, že je Dalesův bratr a jmenuje se také Arthur. Arthur Dales začne Mulderovi vyprávět příběh, který se stal v roce 1947. Tehdy pracoval jako policista a prý poznal v jednom z baseballových hráčů, Exleym, mimozemšťana. Po řadě podivných příhod začal pátrat po jeho totožnosti a zjistil velice podivné věci. Ještě podivnější věci ho však teprve čekaly...
DÍL 20: Tři svého druhu (Three Of A Kind) - Byers vypráví o tom, jak sní o dokonalém životě. V jeho snu je jeho manželkou Susanne Modeskiová a mají spolu dvě malé dcerky. Sen však skončí a jediné, co mu zůstane, je snubní prsten, který leží v jeho dlani. Osamělí střelci (Frohike, Byers a Langly) se ubytují v hotelu, kde se koná setkání smluvních partnerů, pracujících na výzkumu počítačových technologií pro vládní účely. Střelci však na konferenci nebyli pozvaní. K jejich pokoji přijdou dva chlapíci, Jimy a Timmy, a pozvou je na večeři. Ukáže se, že Byers nalákal Osamělé střelce na konferenci jen proto, že doufá, že se tu po letech opět setká se Susanne Modeskiovou. Během večeře Byers skutečně Susanne v kasinu spatří, ale nepodaří se mu s ní navázat kontakt.
DÍL 21: Výlet do hor (Field Trip) - Manželé Wallace a Angela Schiffovi byli několik dní nezvěstní - a nakonec se našly jen jejich kostry. Mulder a Scullyová diskutují o případu - podle zubařských záznamů jde opravdu o zmizelé manžele. Scullyová se domnívá, že by mohlo jít o rituální vraždu. Mulder ji seznámí s faktem, že kostry se našly v horách, kde byla často vídána záhadná světla poletující nad vrcholky hor. Agenti si prohlížejí ostatky - na několika kostech najdou podivnou žlutou tekutinu.
DÍL 22: Biogeneze (Biogenesis) - Dana Scullyová popisuje vznik a zánik života na naší planetě, mluví i o pěti masových zánicích života na Zemi, kdy vyhynul prakticky všechen život. Agentka nastolí otázku, jestli i lidstvo čeká podobný osud. Ptá se, zda odpověď na tuto otázku přinese nějaké znamení nebo zjevení. Zatím si na pláži v Africe vědec dr. Solomon Merkmallen prohlíží nález v písku - artefakt ve tvaru destičky, který je popsaný záhadnými symboly. Ve svém stanu destičku přiloží k druhé velmi podobné, kterou už ve stanu měl. Dvě části se spojí do jedné, objekt vzlétne ze stolu a skončí na druhé straně stanu na Svatém písmu. Když vědec přijde blíž, Svaté písmo se otevře v knize Genesis, verš 1:28, ve kterém se praví: "Bůh jim požehnal a řekl: (Ploďte a množte se a naplňte Zem! Podmaňte si ji a panujte nad rybami moře, nad nebeským ptactvem a nad veškerým zvířectvem, které se hýbe na zemi!"). Tři dny poté dr. Merkmallen přiletí do Spojených států. Setká se s doktorem Sandozem, který byl tím, kdo našel první artefakt, ale Sandoz se chová zvláštně a Merkmallen pochopí, že muž je podvodník. Když skutečný doktor Sandoz přichází do laboratoře, na zemi najde Merkmallenovo mrtvé tělo, artefakt neznámo kde...

DABING
6.SÉRIE (VHS - díly 6x04, 6x05, 6x11, 6x12, 6x22)
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Petr Oliva - William B. Davis (Muž s cigaretou), Václav Mareš - Tom Braidwood (Melvin Frohike), Antonín Navrátil - Dean Haglund (Richard Langly), Milan Bouška - Bruce Harwood (John Byers), Martin Velda - Nicholas Lea (Alex Krycek), Regina Řandová - Laurie Holden (Marita Covarrubiasová), Filip Jančík - Chris Owens (Jeffrey Spender), Zuzana Schulzová - Mimi Rogers (Diana Fowleyová), Vladimír Čech - James Pickens Jr. (Alvin Kersh - 6x04), Petr Pospíchal - James Pickens Jr. (Alvin Kersh - 6x12), Vladimír Fišer (titulky místa a času), Antonín Navrátil (titulky)
Epizodní role: Daniel Dítě - Michael McKean (Morris Fletcher), Zuzana Skalická - Nora Dunn (JoAnne Fletcherová), Jan Pohan - John Mahon (Generál Wegman), Jaroslav Horák - Scott Allan Campbell (Jeff Smoodge), Roman Hájek - Michael B. Silver (Howard Grodin), Jaroslava Obermaierová - Julia Vera (Lana Chee), Helena Dytrtová - Veronica Cartwright (Cassandra Spenderová), Jaroslav Kaňkovský - Michael Ensign (Dr. Barnes), Pavel Rímský - Murray Rubinstein (Dr. Steven Sandoz), Jiří Zavřel - Warren Sweeney (Dr. Harriman), Tomáš Juřička - Bill Dow (Chuck Burks), Jana Páleníčková, Vojtěch Rohlíček, Ivana Měřičková, Gustav Bubník, Martin Kolár, Roman Novotný, Miroslav Saic, Radka Stupková, Zdeněk Podhůrský, Radana Herrmannová, Jan Hanžlík, Lucie Kožinová, Zbyšek Pantůček, Ladislav Novák, Radek Škvor, Jiří Kvasnička
Překlad: Jiří Štefl
Dialogy: Lenka Benešová
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Produkce: Iva Koudelková
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Bonton Home Video 1999-2000

6.SÉRIE (TV - díly 6x01-6x03, 6x06-6x10, 6x13-6x21)
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Petr Oliva - William B. Davis (Muž s cigaretou), Václav Mareš - Tom Braidwood (Melvin Frohike), Antonín Navrátil - Dean Haglund (Richard Langly), Milan Bouška - Bruce Harwood (John Byers), Martin Velda - Nicholas Lea (Alex Krycek), Filip Jančík - Chris Owens (Jeffrey Spender), Zuzana Schulzová - Mimi Rogers (Diana Fowleyová), Pavel Rímský - James Pickens Jr. (Alvin Kersh), Vladimír Fišer (titulky místa a času), Antonín Navrátil (titulky)
Epizodní role: Vojtěch Kotek - Jeff Gulka (Gibson Praise), Jiří Kvasnička - Christopher Neiman (úředník), Pavel Šrom - Bryan Cranston (Patrick Crump) + Michael Milhoan (Arky Stevens), Dana Syslová - Lily Tomlin (Lydia), Antonín Molčík - Edward Asner (Maurice), Zdeněk Mahdal - Bruce Campbell (Wayne Weinsider), Radka Stupková - Lisa Jane Persky (Laura Weinsiderová), Regina Řandová - Grace Phillips (Betsy Monroeová), Jiří Hromada - David Manis (Holman Hardt) + Tom Gallop (Win Shroeder), Zuzana Skalická - Victoria Jackson (Sheila Fontaineová) + Marnie McPhail (Cami Schroederová), Libor Hruška - Clayton Rohner (Daryl Mootz) + Raymond J. Barry (Senátor Richard Matheson), Vladimír Čech - John Towey (Dr. Kenneth Orgel), Radana Herrmannová - Jenny Gago (Dr. Katrina Cabrerová), Dalimil Klapka - Geoffrey Lewis (Alfred Fellig), Gustav Bubník - Richard Ruccolo (Agent Peyton Ritter), Bedřich Šetena - Darren McGavin (Arthur Dales) + Mik Scriba (Kraskow), Vladimír Fišer - Joel McKinnon Miller (Zástupce Greer), Zbyšek Pantůček - Valente Rodriguez (Walter Suarez), Lucie Kožinová - Diana Maria Riva (Angela Villarealová), Miroslav Středa - Jeremy Roberts (George Vincent) + Andrew Robinson (Dr. Ian Detweiler), Filip Švarc - Silas Weir Mitchell (Dougie), Jitka Moučková - Carrie Hamilton (Pam), Jakub Saic - Darren E. Burrows (Bernard) + Jesse L. Martin (Josh Exley), Jaromír Meduna - Abraham Benrubi (Mike Raskin) + Thomas F. Duffy (Jeffrey Cahn) + Charles Rocket (Grant Ellis), Daniela Bartáková - Debra Christofferson (Pat Verlanderová), Jiří Valšuba - Tom Virtue (Dave Kline), Alena Procházková - Melinda Culea (Karin Berquistová), Michal Pavlata - John Diehl (Wilson Pinker Rawls), René Slováčková - Tuesday Knight (Jackie Gurwitchová) + Jillian Bach (Maggie), Kamila Špráchalová - Catherine Dent (June Gurwichová), Zdeněk Podhůrský - John Hawkes (Phillip Padgett), Jan Pohan - M. Emmet Walsh (Arthur Dales), Jitka Ježková - Signy Coleman (Susanne Modeskiová), Radovan Vaculík - Angelo Vacco (Kevin), Roman Hájek - Michael McKean (Morris Fletcher - 6x20), Libor Terš - David Denman (Wallace Schiff), Helena Dytrtová - Robyn Lively (Angela Schiffová), Jiří Prager, Michal Michálek, Radek Škvor, Stanislava Jachnická
Překlad: Lenka Pelcová
Dialogy: Bohdan Tůma, Lenka Benešová, Alena Navrátilová, Veronika Kernová
Zvuk: Tomáš Bělohradský, Václav Hálek
Produkce: Ivana Prejdová, Martin Kot
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 s.r.o. 2000

7.série (1999–2000)
DÍL 1: Šestý zánik I. (Sixth Extinction, The) - Scullyová na Pobřeží slonoviny v Africe zkoumá ve svém stanu otisk povrchu mimozemského artefaktu, který je popsaný tajemnými symboly. Ví, že venku nedaleko moře se nachází pískem zasypaná mimozemská loď, jejíž povrch pokrývají podobné symboly. Zdá se, že našla něco, v existenci čehož nikdy nevěřila. Navzdory tomu se rozhodla zůstat, protože je jí jasné, že v odhalení tajemství mimozemské lodě leží i odpověď na to, jak pomoci Mulderovi. Ten je ve Washingtonu hospitalizován v nemocnici. Scullyová si musí přiznat, že neví jak dát do souvislostí to, co už ví, s tím, co nedávno viděla. Ví, že souvislost existuje, a i když se domnívá, že toto odhalení nebylo určené jí, ale Mulderovi, je odhodlaná pokračovat, protože právě v původě každé choroby leží i lék na ni. Pracuje dlouho do noci, když náhle uvidí v odrazu na svítilně postavu afrického muže v domorodém oděvu, stojícího ve vchodu do stanu. Když se však otočí, muž je pryč. Scullyová vezme velkou mačetu, jedinou zbraň, kterou tu má, a opustí stan, aby se porozhlédla po okolí. Už nevidí, že ve stanu se začne hromadit stále víc hmyzu. Venku muže nenajde, a proto se vrací do stanu. Je překvapená spoustou kobylek, které tam uvidí. Jde ke svítilně, jejíž světlo hmyz očividně do stanu přilákalo, ale kobylky se nečekaně vyrojí a napadnou ji...
DÍL 2. Šestý zánik II. (Sixth Extinction II, The: Amor Fati) - Do nemocnice k Mulderovi přichází jeho matka. Je nešťastná, když se od doktora Harrimana dozvídá, že nevědí jak mu pomoci. Jeho matka odchází a do pokoje vejde Kuřák. Vyndá injekci a její obsah vstříkne Mulderovi do hlavy. Mulderův stav se okamžitě zlepší. Mulder se následně probere až v autě, které řídí Kuřák. Ten mu říká, že se ocitl ve velkém nebezpečí. Mulder mu stále nevěří. Mulder na pláži pozoruje malého chlapce, který z písku postavil velkou vesmírnou loď. Zdvihne se přílivová vlna a voda celé dílo zničí. Mulder chlapce povzbudí, že se nesmí vzdát a musí začít znovu. Poté se Mulder probudí ve svém novém domově. Znovu k němu přicházejí další lidé, setkává se i se svou sestrou. Jenže to všechno jsou jen jeho sny. Mulder ve skutečnosti leží v místnosti budovy Ministerstva obrany připoutaný k jakémusi mechanismu ve tvaru kříže. Opodál stojí Diana a Kuřák, který jí říká, že je hrdý, že Mulder je už nyní částečně mimozemšťan a je imunní vůči mimozemskému viru - černému oleji - který sehraje důležitou roli při kolonizaci planety. Mulder je klíčem k budoucnosti. Mezitím unavená Scullyová usne v kanceláři. Přichází Kritschgau, probudí ji a řekne, že na Muldera měl otisk povrchu artefaktu jako zdroj energie vliv důsledkem toho, že před dvěma lety byl vystavený účinku černého oleje, který se v něm reaktivoval. Jejich hovor přeruší telefonát od Skinnera, který Scullyové oznámí, že Mulder beze stopy zmizel z nemocnice.
DÍL 3: Hlad (Hungry) - V Costa Mesa v Kalifornii k restauraci rychlého občerstvení přijede auto, které řídí mladý dlouhovlasý muž. Je zavřeno, ale muž zatroubí a přes mikrofon přesvědčí obsluhujícího, aby mu prodal jídlo. Muž jménem Donald Pankow popojede autem k okénku, ale nikdo tam není. Nahne se tedy blíž, ale někdo ho pevně chytí a vtáhne dovnitř. Auto bez šoféra se zastaví až u obrubníku. Tři dny po vraždě Rob Roberts přichází na své pracoviště v restauraci rychlého občerstvení. Dovnitř vstoupí Mulder a Scullyová, aby vyšetřili vraždu. Auto Pankowa bylo nalezeno deset mil od restaurace. Uvnitř auta byl medailon, který může patřit jen zaměstnanci restaurační sítě Lucky Boy, který zaměstnává i Roba. Jediný zaměstnanec, který nemůže najít svůj medailon je Derwood Spinks, který tvrdí, že ho zapomněl doma. Agenti pošlou zaměstnance ven z restaurace a prohledají ji. Rob popojde ke spíkru a naslouchá, jak agenti mluví o tom, že někdo snědl Pankowův mozek dírou v jeho lebce. Mulder si myslí, že vrah použil protézu s ostrými zuby a že kuchyň v restauraci byla místem činu. Scullyová o tom pochybuje, ale Mulder pod kuchyňskou linkou najde zaschlou krvavou skvrnu. Je přesvědčený, že jde o kus mozkové hmoty. Rob přichází domů a z vany vytáhne svůj pracovní úbor, který je od krve. Zanedlouho na dveře jeho bytu zaklepe Mulder. Rob tvrdí, že v pátek zůstal v restauraci déle, aby vyhodil nějaké staré zkažené maso. To si Mulder prověřil, ale maso v odpadcích nebylo, přestože popeláři smetí ještě nevynášeli. Z odpadkové tašky, do které Rob vložil svůj pracovní úbor a položil ji na podlahu, začne vytékat krev…
DÍL 4: Milénium (Millennium) - Tallahassee, Florida. Vdova po mrtvém agentovi FBI v důchodu přijímá kondolence od rodinných příslušníků a přátel poté, co její manžel spáchal sebevraždu. Představí se jí i šedovlasý muž pan Johnson, který říká, že jistý čas spolupracoval s jejím manželem. Po odchodu smutečních hostů se pan Johnson vrací k rakvi, otevře ji, sundá si sako, vázanku i košili. Potom si obleče sako, vázanku a košili mrtvého muže z rakve, přičemž potichu šeptá verš z křesťanské modlitební Knihy mrtvých. Potom do ruky mrtvého muže vloží mobilní telefon a prst muže přitlačí na tlačítko "Pošli". O osm dní později, 29. prosince 1999, panu Johnsonovi začne zvonit jeho mobilní telefon. Johnson sebere lopatu, vystoupí z auta a jde k čerstvě zakopanému hrobu. Druhý den, 30. prosince 1999, ráno přichází na místo činu Scullyová. Kolem je už spousta policistů spolu s Mulderem, který si mezitím prohlédl okolí i vnitřek prázdného hrobu bývalého agenta FBI. Ředitel pohřebního ústavu Scullyové tvrdí, že je nesmysl, že by pod zem pochoval živého člověka. Mulder ukáže Scullyové prázdnou poškrábanou rakev a říká, že na povrchu rakve a v okolí se našly otisky prstů mrtvého muže. Scullyová si myslí, že prázdný hrob je prací vykradačů hrobů. Mulder si ale všimne, že okolo hrobu se na zemi nachází kruh krve. Myslí si, že jde o formu černé magie, jejíž stoupenci se snaží oživit mrtvé, aby jim sloužili v jejich prospěch. Krev přitahuje duše mrtvých, zatímco kruh symbolizuje nekromanovu sílu a zároveň ho i chrání. Nekroman podle Muldera také nosí oblečení mrtvých, které přivedl zpět na tento svět, aby se mezi nimi vytvořilo pouto. Skinner Mulderovi a Scullyové ukáže obrázek, na němž je had, který požírá svůj vlastní ocas – je symbolem věčnosti, ale zároveň také symbolem tajemné skupiny Milénium…
DÍL 5: Zrychlení (Rush) - Středoškolák Tony Reed jde o před půlnocí do lesa na tajnou schůzku se svými přáteli Maxem Hardnerem a Chastity Rainesovou. Tony jim musí odpřísáhnout, že nevyzradí nic z toho, co uvidí. Do lesa přijde důstojník Foster, Max a Chastity zničehonic zmizí. Foster se ptá Tonyho, co dělá v lese, kam je zákaz vstupu. Jde s Tonym do svého auta ověřit si jeho totožnost. Náhle Tony slyší, jak policistova baterka spadla na zem, a když ji zvedne, je od krve. Fostera kdosi zavraždil. Scullyová s Mulderem se druhý den sejdou v místní nemocnici. Mulder jí ukáže tělo mrtvého policisty, který má v hlavě velkou díru a v ní své brýle. Vražednou zbraní byla ona baterka, jíž kdosi velkou silou prorazil jeho lebku. Tony byl mezitím umístěn do vazby pro podezření z policistovy vraždy; Scullyová mu nevěří, že Fostera zabil neviditelný útočník. Agenti se sejdou se šerifem Hardenem, Maxovým otcem, který je přesvědčený, že Tony je jasným pachatelem. Když pak Mulder se Scullyovou vyslýchají Tonyho, nechce jim nic říct s tím, že všechno už vypověděl policii. I když Mulder a Scullyová nevěří, že pachatelem je Tony, mají o vraždě každý jinou teorii: Mulder si myslí, že za zločin je zodpovědná neznámá "síla", s čímž Scullyová nesouhlasí. Scullyová přesvědčí Muldera, aby se ještě jednou pokusili z Tonyho něco dostat. Nechtěla by, aby pro něj v jeho šestnácti letech život skončil obviněním z vraždy.
DÍL 6: Souhra náhod (Goldberg Variation, The) - V Chicagu hraje Henry Weems karty s bandou gangsterů. Když vyhraje 100 000 dolarů, řekne, že končí a zvedne se k odchodu. Gangsteři ho ale chytí, odvlečou na střechu a z výšky ho shodí dolů. Muž dopadne do suterénu pod chodníkem, zvedne se, jako by se nic nestalo a odchází pryč. Gangsteři netuší, že byli sledováni agenty Mulderem a Scullyovou, kteří jdou hlavně po jejich vůdci Joeovi Cutronovi a viděli, jak muž padá ze střechy a jak poté odchází. Mulder si myslí, že muž má zázračné léčitelské schopnosti, Scullyová zase, že muž měl neuvěřitelné štěstí. V suterénu, kam Henry dopadl, najdou krabici plnou ručníků – muž zřejmě spadl do ní. Mezi ručníky najdou skleněné oko. Podle něj vystopují Henryho a jdou za ním do domu, kde dělá domovníka. Nikdo jim ale neotvírá. Agenti se přesto dostanou do domu a hned je do svého bytu volá žena jménem Maggie Luponeová, aby jí pomohli, když se jí nepodařilo sehnat domovníka. Potřebuje zastavit vodu, prasklo jí umyvadlo a potrubí. Mulder se snaží jí pomoci, ale nedaří se mu to. Nakonec se pod ním ještě prolomí promočená podlaha a Mulder se propadne do spodního bytu. Tam najde Henryho s páskou přes oko, který se tam skrývá. Mulder mu vrátí skleněné oko, ale Henry nesouhlasí s tím, že by měl svědčit proti Cutronovi. Scullyová mu ale řekne, že se ho Cutrona jistě pokusí zabít znovu.
DÍL 7: Láska Boží (Orison) - Ve vězeňské kapli má reverend Orison kázání. Mezi vězni je i Donnie Pfaster, který před pěti lety unesl Scullyovou. Později během prací v dílně dojde k neštěstí - jednomu z vězňů odřízl stroj všechny prsty. V nastalém zmatku Donnie klidně z vězení odchází. Je 6.06 ráno.Scullyovou probudí brzy ráno závan větru v ložnici. Zavře okno a Bibli na nočním stolku a všimne si času na budíku: 6.66 hodin. Překvapeně zatřese budíkem, čas na chvíli zmizí, a když znovu naskočí, je 6.06. Mulder a Scullyová dostávají případ Donnieho útěku i přesto, že to byli právě oni, kdo ho v minulosti dostal za mříže. Navíc si nikdo jeho útěk nedokáže vysvětlit. Agenti se setkají s maršálem Daddem, který je přesvědčený, že Donnieho útěk má něco společného s nadpřirozenými silami. Scullyová ale tuto možnost ihned zamítá, Donnie je podle ní jen krutý vyšinutý vrah. Mulder se snaží přesvědčit Scullyovou, aby na případu nespolupracovala kvůli tomu, co jí kdysi Donnie provedl. Tvrdí, že z vězení neutekl, ale jednoduše odešel. Scullyová ale řekne, že nemá na vybranou a s případem mu chce pomáhat. Oba odcházejí vyšetřovat do věznice. V kapli, ve které měl reverend Orison kázání, zaslechne Scullyová z větráku znít píseň, na kterou si matně pamatuje z dětství. Nemůže si ale vzpomenout, při jaké příležitosti ji slyšela. Mulder mezitím vyslýchá vězně, kterému stroj uřezal prsty, ale ty jsou v pořádku. Vězeň tvrdí, že nejen viděl své prsty odřezané, ale cítil i bolest. Věří, že Bůh je obklopen mnoha tajemstvími. Mulder si uvědomuje, že vězni jsou tu silně nábožensky založení.Nejdříve si myslí, že Donnie utekl díky davové hypnóze, ale pochybuje o tom, že ji vyvolal sám Donnie. Celé osazenstvo věznice musel zhypnotizovat někdo jiný. Zjistí také, že před Donniem utekli z této věznice podobným způsobem dva vězni, o kterých už nikdy nikdo neslyšel ani je neviděl. Tenkrát bylo sice hodně svědků, ale nikdo z nich nebyl schopen říci, co se přesně stalo. Vypadá to, že jediným pojítkem mezi těmito případy je reverend Orison, s nímž byli všichni tři v kontaktu. Scullyová opět zaslechne z větráku melodii písně...
DÍL 8: Úžasný Maleeni (Amazing Maleeni, The) - V zábavním parku v Santa Monice v Kalifornii kouzelník, který si říká Úžasný Maleeni, sedí vzadu ve své dodávce, oblečený do fraku. Přichází zaměstnanec parku a ptá se Maleeniho, jestli je připravený. Maleeni mu odpoví, že to bude jeho životní vystoupení. Všechny triky, které pak předvádí, jsou však jednoduché a otřepané a jeden z diváků chce vidět víc. Maleeni tedy oznámí, že o příští trik se pokusili zatím jen tři kouzelníci – a vždy to skončilo tragédií. Potom otočí svou hlavou o celých 360 stupňů! Přihlížející jsou ohromeni, ale mladý muž, který ho k tomu vyprovokoval, není spokojen a naštvaně odchází pryč. Později míří do Maleeniho dodávky zaměstnanec zábavního parku a najde tam kouzelníka sedět. Když mu Maleeni neodpovídá, poklepá ho po rameni – a Maleeniho hlava se z ničeho nic skutálí z jeho ramen a padá na zem.Přicházejí Mulder a Scullyová. Scullyovou případ zjevně nezajímá, tvrdí, že jde o vraždu, ale Mulder si myslí, že Maleeniho smrt a jeho trik spolu nějak souvisejí. Trik se mu zřejmě nepovedl tak, jak očekával. Mulder rovněž namítá, že nikdo v Maleeniho okolí neviděl žádné podezřelé osoby, které by mu vyhrožovaly zabitím a nikdo z dodávky neslyšel žádné výkřiky. Scullyová připouští, že neumí vysvětlit, jak se mohlo stát, ale stále si myslí, že jde o obyčejnou vraždu. Ke štěstí agentů se jistému turistovi podařilo zachytit Maleeniho poslední kousek na video. Mulder a Scullyová se na záznam podívají a v davu lidí zpozorují muže, který Maleeniho vyhecoval, a tím i přivodil jeho smrt. Všimnou si, že muž zahodil do odpadků kelímek, ze kterého pil sodu. Scullyová si myslí, že zmíněný muž může být Maleeniho vrahem. Agenti kelímek najdou a podle otisků muže vypátrají. Je jím Billy LaBonge, muž, který má záznam v trestním rejstříku za kapesní krádeže. LaBonge však tvrdí, že Maleeni byl jednoduše špatný kouzelník a předvede Mulderovi a Scullyové stejný trik s otočením své ruky o 360 stupňů. Tvrdí, že Maleeni nebyl originální a neměl vlastní styl, navíc byl vášnivý hráč a měl problémy s dluhy. Když se Mulder a Scullyová dají na odchod, LaBonge je zastaví a odevzdá jim jejich odznaky, které jim vzal tak, že si toho vůbec nevšimli. Scullyová chce mít tento případ co nejrychleji za sebou, a proto vzápětí provede pitvu těla Maleeniho, jehož skutečné jméno zní Herman Pinchbeck. Zjišťuje, že jeho hlava byla velmi pomalu a opatrně odpilovaná a potom přichycená zpět k tělu. Ukáže se, že muž nebyl zavražděn, příčinou jeho smrti byla srdeční příhoda. Mulder se pousměje teorii Scullyové, že Maleeni dostal srdeční záchvat, umřel, potom mu někdo pomalu a opatrně odřezal hlavu, připevnil ji zpět k tělu, Maleeniho usadil za volant – a to všechno stihl za neuvěřitelných 30 sekund. Scullyová mu však prozradí další překvapení: Maleeni byl mrtvý už víc než měsíc a jeho tělo bylo po celý ten čas v mrazáku...
DÍL 9: Divy a zázraky (Signs & Wonders) - Blessing, Tennessee. Venku prší. Mladík Jared se dívá na list papíru s výsledky lékařských testů, potom papír roztrhá a pokračuje v balení zavazadla. Přitom se potichu modlí za svou bezpečnost. Z venku se na Jareda dívá neznámá postava. Jared si vezme zbraň, vychází ven z domu a nastoupí do auta, ale třese se mu ruka a klíče od zapalování mu spadnou na podlahu auta. Jared se pro ně sehne, když náhle se zpod jeho sedadla vynoří velký chřestýš a další na sedadle vedle něj. Brzy je hadů plné auto. Jared se snaží dostat z auta, ale nedaří se mu otevřít dveře, v panice začne střílet, hadi ho však bleskovou rychlostí napadnou a usmrtí. Z pitvy vyjde najevo, že mrtvý Jared má na těle 116 ran způsobených hadími zuby, přičemž ho pokousalo víc než 50 různých druhů hadů. Záznam o jeho smrti se dostane až k Mulderovi. Auto bylo zamčené, ale přesto v autě nebylo po hadech ani stopy. Vypadá to na vraždu a Scullyová poznamená, že hadi a církev jdou ruku v ruce - hadi vždy ztělesňovali ďábla. Mulder si myslí, že tito hadi opravdu sloužili zlu.Dvě členky místní církve v Tennessee, mladá Gracie a starší žena Iris, odcházejí z pohřbu. Iris vlastní dům, ve kterém Gracie žije. Gracie je těhotná, na prstě však nemá žádný snubní prsten. Mulder a Scullyová mluví s místním církevním hodnostářem, reverendem Samuelem Mackeyem. Mackey říká, že i když místní církev je otevřená každému člověku, Jared patřil k jejím odpůrcům a měl určité zkušenosti se zacházením s hady, které se naučil u své předchozí církve. Jared a Gracie – jeho dívka – prý za ním přišli s prosbou o pomoc. Mackey tvrdí, že je přijal k sobě poté, co se rozhodli opustit svou bývalou církev, kterou vede reverend Enoch O´Connor, ale je velmi těžké opustit víru, ke které vás vedli odmalička. Scullyová ví, o čem mluví.Mulder a Scullyová tedy navštíví O´Connora a jeho církev - Boží církev znamení a zázraků. Dveře jsou otevřené, a tak agenti vstoupí dovnitř. Nenajdou tam žádná světla ani přívod elektrické energie, ale v budově se nachází velké množství hadů. K agentům se přiblíží O´Connor , který má k hadům (a hadi k němu) velmi vlídný vztah a všechny hady umístí do tašky. Poznamená, že Jared sešel z cesty a jeho smrt byla testem jeho víry. O´Connor tvrdí, že Jared se musel rozhodnout, na které straně stojí. Zřejmě neobstál.Když později agenti opouštějí budovu, Scullyová považuje O´Connora za hlavního podezřelého z vraždy. Mulder jí však říká, že tuto možnost už zamítl místní šerif - O´Connor má pevné alibi. Později v kostele Iris poví Mackeyovi, že tu noc, když zemřel, jí Jared volal a chtěl hovořil s Gracií. Zdál se jí opilý, tvrdil, že viděl ďábla a hovořil o placení za hříchy.Iris zatím věší oznámení informující o dění v Mackeyově církvi. Když pracuje, nástroj, kterým si pomáhá, se jí v ruce změní v hlavu hada a ten ji uštkne. Iris spěchá do koupelny, aby si vymyla ránu, ale koupelnu zaplní hadi a napadnou ji...
DÍL 10: Bytí a čas (Sein und Zeit) - Malou Amber Lynn LaPierreovou uloží rodiče ke spánku, zhasnou a odejdou z jejího pokoje. Později otec Bud zaslechne bouchnutí dveří. Vstane od televize a jde k pokoji malé Amber Lynn. Když se na ni podívá, vypadá jako mrtvá. Bud se vyděsí, ale když se na dceru podívá znovu, Amber Lynn je v pořádku a klidně spí. Pan LaPierre si oddechne, vyjde z pokojíku a v té chvíli se za ním zabouchnou dveře. Pan LaPierre zkusí kliku, ale dveře nejdou otevřít, a když je pak vyraz, zjistí, že postel, ve které před chvílí spala jeho dcera, je prázdná. V Ústředí FBI probíhají přípravy na vyšetřování únosu Amber Lynn. Mulder žádá Skinnera, aby mu případ přidělil, Skinner si však nemyslí, že jde o Akta X. Nakonec povolí, aby Mulder odletěl vyšetřovat případ do oběda následujícího dne.Mulder okamžitě odlétá za LaPierreovými. Jejich právník nejdříve nechce, aby s nimi Mulder mluvil, ale Bud LaPierre nakonec souhlasí a Mulder se manželů ptá na tajemný vzkaz, který byl nalezen na místě únosu. LaPierreovi ale lžou: Billie tvrdí, že v době únosu už ležela v posteli a spala. Oba tvrdí, že netuší, kdo by chtěl ublížit jejich dceři. Večer do Mulderova pokoje v motelu přichází Scullyová s tím, že ji poslal Skinner, aby zjistila, proč se Mulder neohlásil. Mulder věří, že Amber Lynn je naživu.Druhý den ve Washingtonu Mulder zamíří do kanceláře Akt X. Scullyová vstoupí dovnitř právě ve chvíli, když se Mulder probírá starými spisy. Myslí si, že Mulder si případ bere osobně kvůli únosu své sestry, ale Mulder říká, že zpráva z místa únosu Amber se mu zdá povědomá, proto ho případ zaujal. V roce 1987 v Idahu byl při podobném únosu nalezen vzkaz se stejnými slovy – "nikdo nezastřelí Santa Clause".Agenti tedy odjíždějí do ženské věznice v Idahu, kde mluví s Kathy Lee Tencateovou, která se přiznala k vraždě svého šestiletého syna Deana. Ten jednoho dne zmizel a na místě byl nalezen vzkaz napsaný její rukou. Tělo Deana nikdo nikdy nenašel. Mulder se jí ptá na význam slov "nikdo nezastřelí Santa Clause". Kathy Lee odpoví, že to znamená, že když vám někdo slíbí dárek, nemusíte mít obavy, že tento dárek nedostanete. Kathy Lee tvrdí, že policii řekla, kde najdou tělo jejího syna, ale policie žádné tělo nenašla. Kathy Lee si to neumí vysvětlit, ale Mulder si myslí, že žena je nevinná. Mulder ji žádá o pomoc, ale Kathy Lee mlčí. Po odchodu agentů však má vizi svého syna, a tak se rozhodne je zavolat zpět...
DÍL 11: Konec cesty (Closure) - Na policejní stanici v Sacramentu Mulder a Scullyová zjišťují, že Scruloffovi (jiným jménem Truelove) bylo 19 let, když spáchal první vraždu jako Santa Claus. Přiznal se k 24 různým vraždám, ale ne k vraždě Amber Lynn LaPierreové. Navíc její tělo nebylo nalezeno mezi těly dětí v mělkých hrobech. Mulder doufal, že v jednom z hrobů najdou i Samanthu, ale nebyla tam. I když se mu o tom těžko mluví, byl by radši, kdyby se tam tělo jeho sestry našlo, aby už měl tuto traumatizující záležitost za sebou. Za agenty přichází Harold Piller. Tvrdí, že je policejní senzibil a ví o případu únosu malé Amber Lynn. Chce agentům pomoci s vyšetřováním. Agentům popíše případy, ve kterých zasáhli "návštěvníci", takoví, jaké popsala Kathy Lee Tencateová. Scullyová nechce, aby se Piller do případu míchal, protože Mulder je teď velmi zranitelný kvůli smrti své matky. Ale Mulder říká, že pokud stále existuje šance, že Amber Lynn žije, s Pillerovou pomocí by ji mohli najít. Scullyová odjíždí do Washingtonu, cítí, že případ v Kalifornii pro ni skončil. Mulder vezme Harolda na místo, kde byly objeveny hroby. Vyjde najevo, že Haroldův vlastní syn před nějakou dobu za záhadných okolností zmizel a Harold ho pak začal vídat ve vizích. Věří, že "návštevníci" jsou dobří duchové, kteří chrání děti před krutým osudem. Harold cítí spojení mezi Amber Lynn a Mulderem, i když toto spojení zůstává nejasné. Harold však s jistotou tvrdí, že obě, Amber Lynn i Samanthu, už brzy nájdou. Mezitím Scullyová ve Washingtonu požádá o pomoc experta z FBI a společně se podívají na videonahrávku Mulderovy regresivní hypnózy z roku 1989, při které Mulder popisuje únos Samanthy. Expert Mulderův příběh zpochybňuje, podle něj jde jen o Mulderovy fantazie, které plynou z toho, že se cítí vinný za zmizení své sestry. Radí Scullyové, aby případ nechala být. Scullyová však cítí, že Mulderovi něco dluží a že si Mulder zaslouží vysvětlení...
DÍL 12: Poldové - X (X-Cops) - Zástupce šerifa Keith Wetzel z Los Angeles v noci projíždí městem. Není ve svém autě sám – jede s ním i kameraman a zvukař, kteří s policisty absolvují různé výjezdy a natáčejí materiál, který se pak vysílá v televizi jako seriál. Zástupce vysílačkou obdrží zprávu o útoku neznámého přízraku v násilím zmítané čtvrti. Přijíždí na místo a vystoupí z auta, stejně tak kameraman i zvukař, kteří následují Wetzela k domu. Na vstupních dveřích do domu ženy, která ohlásila útok, Wetzel najde velké škrábance. Žena je hysterická. Zástupce se zajde podívat i za dům, potom vystrašený přiběhne ke kameramanovi a křičí, že potřebují pomoc. Všichni rychle utíkají k autu, ale než stihnou přivolat pomoc, něco napadne jejich vůz a převrátí ho na střechu. Přijíždějí posily a najdou převrácené policejní auto. Wetzel je dezorientovaný a seržantce Paule Duthieové řekne, že je musel napadnout nějaký pouliční gang. Policisté dostanou zprávu o podezřelých osobách se zbraněmi, které se pohybují po okolí, a tak narazí na dvojici agentů FBI: Muldera a Scullyovou. Oba agenti jsou překvapení přítomností kamer. Policisté je zatknou, brzy si však uvědomí, že jde o agenty FBI. Agenti jim řeknou, že pracují na stejném případě. Mulder říká, že za posledních 60 dní bylo hlášeno 6 podobných pozorování neznámého přízraku - a všechny během nocí, kdy byl úplněk. Podle popisů svědků šlo o něco velkého, stálo to na zadních nohách a bylo to pokryté srstí. Mulder zjistí, že zástupce šerifa má na zápěstí ranky neznámého původu. Před 29 dny byl poraněný jiný muž a předtím, než zemřel, poskytl podrobný popis tvora, který ho napadl. Tvrdil, že vypadal jako obrovský vlk. Scullyová s nevolí sleduje tým kameramanů, kteří snímají každý jejich krok. Snaží se s Mulderem o případu pohovořit mezi čtyřma očima, ale před kamerou se nemůžou schovat. Mulder jí říká, že by bylo úžasné vyřešit případ jako vystřižený z Akt X přímo před zraky milionů diváků. Scullyová vezme Wetzela do nemocnice a Mulder si chce zatím promluvit s ženou z napadeného domu. Ta je stále vystrašená a mluví o přízraku s dlouhými pařáty. Vrací se Scullyová. Zranění, která měl zástupce šerifa na zápěstí, byla způsobena štípnutím od hmyzu. Scullyová také mluvila se Skinnerem, který jí přikázal, aby spolupracovali s týmem místních policistů. Záhy je ohlášen další incident a na místě policisté s agenty a zvědavou kamerou najdou mrtvého policejního kresliče, s nímž před chvílí mluvili o příšeře. Na jeho zakrvavené hrudi jsou stopy po velkých pařátech...
DÍL 13: Z pohledu střelce (First Person Shooter) - Tři muži ve speciálních ochranných oděvech a s futuristickými zbraněmi v rukou se připravují na boj ve světě virtuální reality. Otevře se brána a muži se vyřítí na ulici, kde je napadne gang motorkářů. Muži začnou střílet a motorky jedna za druhou vybuchují. Mezitím v řídící místnosti kontroloři Ivan a Phoebe sledují na monitoru počítače životní funkce tří bojovníků. Na tři muže spustí palbu nepřátelští bojovníci z oken sousední budovy. Jeden z trojice se ocitne v suterénu budovy, kde se setká se ženou v černém vyzývavém oblečení. Žena se představí jako Maitreya a řekne, že tohle je její hra. Její dlaň se promění v pistoli, kterou muže zastřelí. Mulder a Scullyová přicházejí do ústředí společnosti FPS, která provozuje virtuální videohru. Mulder a Scullyová se setkávají s konzultanty společnosti. A dozvídají se, že došlo k nehodě - našlo se mrtvé tělo jednoho z hráčů, který byl zastřelen. Jediné zbraně, které se tu vyskytují, jsou zbraně ve virtuální realitě. Mulder si prohlédne záznam hry, ale nenajde v něm nic výjimečného. Když však skupinka záznam převede na drátěný model, uvnitř komplexu se objeví žena, která stojí nad tělem mrtvého hráče se zbraní v ruce. Mulder si vytiskne její podobiznu a spolu se Scullyovou o její podobě informují policii navzdory nesouhlasu tvůrce hry Ivana. Jeho hra by se měla prodávat už od příštího týdne a on nechce, aby prodeji cokoli zabránilo. V budově společnosti FPS se objeví Darryl Musashi, hráč videoher uznávaný ve svém oboru jako špičkový znalec. Skupinka z kontrolní místnosti sleduje, jak hráč vstoupí do hry. Motorkáři ho napadnou, ale hráč se jich bez problémů zbaví a vstoupí do suterénu, kde se setká s Maitreyou. Maitreya ho napadne, mečem mu usekne ruce a pak ho mečem zabije. Scullyová vykoná pitvu prvního zastřeleného muže. V jeho těle nejsou žádné stopy po kulce. Scullyová si myslí, že oblek, elektronický simulátor, který měl muž na sobě, je zbytečným přepychem vzhledem ke "stupidní hře", kterou hrál, ale Mulder a konzultanti mají jiný názor. Mezitím dojde zpráva z kanceláře šerifa z Los Angeles, že před jedním striptýzovým klubem zadrželi podezřelou, která je podobná zaslanému obrázku ženy z počítačové hry, jistou Jade Blue. Jade Blue tvrdí, že jedna lékařská společnost jí zaplatila za to, že si mohli naskenovat její tělo...
DÍL 14: Zloději (Theef) - Do velkého rodinného domu v Kalifornii přichází z banketu unavená rodina - lékař Robert Wieder, který právě získal cenu "Doktor roku", jeho manželka Nan, jejich dcera Lucy a jeho otec Irv, který se u nich chystá přenocovat. Později Irv nalezne ve své ložnici na posteli hromadu hlíny ve tvaru lidské postavy. Za jeho zády stojí nějaký muž. Pan Wieder v manželské ložnici zaslechne signál ze senzoru pohybu, který snímá přízemí. Sejde dolů a tam najde mrtvého Irva, jehož tělo visí ze stropu. Na stěně vedle těla je napsané slovo "Theef". Záhadnou smrt přicházejí vyšetřit Mulder a Scullyová. Hned po příchodu si agenti všimnou slova "Theef", ale nechápou jeho smysl. Nejspíš jde o slovo "zloděj" (správně "Thief"), které na stěnu někdo napsal nespisovně. Vzhledem k důkazům z místa činu se nabízejí dvě možnosti: buď Irva zavraždil někdo z rodiny nebo Irv spáchal sebevraždu. Mulder však o obou možnostech silně pochybuje. O smrti Irva policii uvědomila právě rodina doktora Wiedera - a kdyby Irv spáchal sebevraždu, slovo "zloděj" nedává žádný smysl. Navíc Irv byl člověk s vysokoškolským vzděláním, slovo by určitě uměl napsat správně. Scullyová v případu nevidí spojitost s Akty X, Mulder ji však upozorní na to, že hlína nalezená v posteli Irva je důležitá přísada, která se používá při zaklínání. Robert Wieder vypovídá, že ani on ani jeho otec neměli žádné nepřátele - alespoň on o nich neví. Ve Foster City zatím správcová obytného domu uklízí, když z jednoho bytu něco ucítí. Stěžuje si na zápach muži, který v bytě bydlí, ale ten tvrdí, že to je z jeho medicíny, a nabídne jí lék na bolavá záda. Muž však ve skutečnosti šije z látky postavičky, které vypadají jako woodoo panenky. Agenti se dozvídají, že Irvův mozek byl napadený nemocí Kuru, která byla zjištěná u domorodců z Nové Guiney, kteří praktikovali kanibalizmus. Nemoc je velmi vzácná a způsobuje progresivní duševní úpadek. Přinutil snad někdo Irva, aby zkonzumoval hlínu, která v něm navodila stav šílenství?
DÍL 15: Jako přátelé (En Ami) - Prší. V Goochlandu ve Virginii ke svému domu přijíždí autem rodina McPeckových. Na zadním sedadle sedí jedenáctiletý syn Jason, vedle něj jeho matka Irene a auto řídí otec Cameron. Vůz projíždí kolem skupiny lidí, kteří něco vykřikují a mávají plakáty s různými hesly. Chlapec má rakovinu, ale jeho nábožensky založení rodiče v rámci víry odmítají vyhledat odbornou lékařskou pomoc, čímž upoutali pozornost médií i široké veřejnosti. Večer rodiče uloží Jasona do postele. Otec mu tvrdí, že nemoc Jasonovi způsobil Bůh a určitě měl pro to svůj důvod. V nemocnici by možná vyléčili jeho tělo, ale ne ducha. Až přijde vhodný čas, Bůh přijde a nemoc mu odebere. Bouřka venku zesiluje, zahřmí a Jason se probudí. Vstane z postele a venku se objeví jasné světlo. Jason popojde blíž k oknu a vidí, jak se ze světla vynoří několik neznámých mužů. Scullyová ráno opouští svůj byt a na zemi přede dveřmi najde noviny, ve kterých je článek o tom, že se stal zázrak. Jasonova rakovina pominula. Scullyová přichází do práce a zjišťuje, že Mulder obdržel anonymní e-mail z výzkumné pobočky Ministerstva obrany, v němž je uvedeno takřka to samé. Někdo neznámý chce, aby se agenti pustili do vyšetřování. Mulder sleduje stopu vedoucí do Ministerstva obrany, Scullyová jede navštívit rodinu McPeckových. Ptá se, co se Jasonovi vlastně stalo. Chlapec Scullyové říká, že ho vyléčili andělé, kteří ve skutečnosti vypadali jako lidé. Povídali mu, aby se nebál a píchli ho do krku. Jason se obrátí a Scullyová vidí, že má na krku ranku, pod kterou se zřejmě nachází čip podobný tomu, který vyléčil i její rakovinu. Když se Scullyová vrací do auta, čeká tam na ni Muž s cigaretou. Tvrdí, že zachránil jí i Jasona a také jí před dveřmi nechal noviny a Mulderovi poslal e-mail. Říká, že sám teď umírá a chce se s někým podělit o své tajemství. Chce Scullyové odevzdat lék na rakovinu. Zároveň však trvá na tom, aby o této nabídce nikomu neříkala - ani Mulderovi. Brzy se Scullyová znovu setkává s Mužem s cigaretou, který se jí přizná, že se bojí, že po něm na tomto světě nic nezůstane. Umírá na mozkový zápal a zbývá mu už jen několik měsíců života. Chce jí odevzdat technologii, která představuje jedinečný zázračný lék na rakovinu, budou však muset několik dní cestovat, aby se dostali na místo. Scullyová váhá, ale nakonec nechá Mulderovi vzkaz, ve kterém ho informuje, že na pár dní se vzdálí z města kvůli problémům v rodině, a spolu s Mužem s cigaretou se vydává na cestu...
DÍL 16: Přízrak (Chimera) - Velikonoční neděle. Okres Bethany, stát Vermont. Po vyzdobené zahradě Marthy Crittendonové běhají děti a hledají velikonoční vajíčka. K Marthe přichází její přítelkyně Ellen Adderlyová. Nejsou však rády, když zahradu navštíví i Jenny Uphouseová se svým synem, který chodí do třídy s dcerou Marthy. Je "z jiné části města", jak se o ní říká. Dcera Marthy se také pustí do hledání velikonočních vajíček. Náhle ji vystraší havran a vzápětí i Jenny. Malá Michelle upustí košík s nasbíranými vajíčky a utíká pryč. Večer si Martha všimne otevřeného okna v obývacím pokoji a jde ho zavřít. Když se obrátí, uvidí v pokoji sedět havrana, který na ni zakráká. Martha se podívá do zrcadla na stěně. To však náhle spontánně praskne a na Marthu se vyřítí postava s dlouhými tmavými vlasy. Mulder a Scullyová právě ve Washingtonu sledují vchod do striptýzového klubu. Hledají záhadnou ženu, s níž bylo dohromady viděných šest dalších žen - a všechny zmizely. Mulder je však brzy ze sledování odvolaný. Nechává tam Scullyovou samotnou a míří do Ústředí FBI. Tam mu Skinner oznámí, že přede dvěma týdny ze svého domu zmizela Martha Crittendonová, a prozradí mu také, že se v souvislosti s tímto případem mluví i o havranech. Mulder přijíždí k domu Marthy a Howarda a setkává se tu se šerifem Philem Adderlyem, který je Elleniným manželem. O případ se zajímá celé město. Nenašel se žádný vzkaz se žádostí o výkupné, důkazů je málo. Šerif poví Mulderovi o rozbitém zrcadle. Ellen zatím po okolí roznáší letáky o nezvěstné Marthě, když uvidí havrana a nedaleko něj Jenny. Ellen a Jenny si chvíli povídají, ale panuje mezi nimi napětí. Zanedlouho Jenny odchází a po jejím odchodu Ellen v okně nedalekého auta uvidí obraz dlouhovlasé ženy. V té chvíli se okno roztříští na malé kousky. Ellen se obrátí, ale postava je pryč. Mulder mluví se šerifem a informuje ho, že některé kultury pokládají havrany za posly smrti a zrcadla za jakési nástroje odrážející půvab. Když se zrcadlo rozbije, něco to musí znamenat, i když v tomto konkrétním případě zatím Mulder neví co...
DÍL 17: Úplně všechno (All Things) - Mulder pracuje v kanceláři. Vejde Scullyová a mluví o pitvě, která souvisí s případem, při jehož vyšetřování se Mulderův názor ukázal být mylný. Mulder jí ukáže počítačem vygenerovaný snímek kruhu v obilí, což podle něj dokazuje, že kruhy v obilí jsou fraktály. Scullyová zjevně jeho slova ignoruje. Mulder jí ukáže dvě letenky do Anglie, plánuje jít po čerstvé stopě, ale Scullyové se tam nechce. Mulder tedy její letenku zruší a do Anglie chce letět sám. Scullyová se vrací do nemocnice, aby dokončila papírování kolem pitvy. Vyžádá si od sestry složku. Na rentgenovém snímku, kterou někdo omylem do složky vložil, si přečte jméno D. Waterston. To jméno zná - doktora Daniela Waterstona přijali do nemocnice den předtím. Jde do jeho pokoje, kde nejdříve uvidí ženu; o které se později dozví, že je jeho dcerou Maggie. Waterston spí. Jeho kardiolog jí řekne, že Waterstona trápily silné bolesti v hrudníku. Scullyová byla kdysi studentkou Dr. Waterstona. Scullyové zavolá Maggie domů. Její otec chce Scullyovou vidět, ale Maggie z toho není moc nadšená. Scullyové vzápětí volá Mulder a požádá ji, aby v mu od jisté výzkumné pracovnice vyzvedla dokumentaci. V nemocnici promluví s dr. Waterstonem. Cestou z nemocnice domů Scullyová řídí svoje auto a přitom telefonuje s Mulderem, který má za chvíli odletět do Anglie. Náhle jí do cesty skočí sestra z nemocnice a přinutí ji zastavit. Díky tomu se vyhne srážce s nákladním autem, které se na ni řítilo...
DÍL 18: Nová značka (Brand X) - Ve Winston-Salemu v Severní Karolíně FBI hlídá muže a ženu. Skinner má na starosti dohled nad celou akcí. Muž je Jim Scobie a pracuje jako biochemik pro společnost tabákového průmyslu. Je připravený před soudem podat svědectví proti svým zaměstnavatelům. Jim během večera neustále silně kašle a z úst do sklenice vykašle brouka. K ránu se probudí jeho žena a zjistí, že Jim není v posteli. Najdou ho mrtvého v koupelně, má krvavý krk i ústa a na těchto místech má jakoby vyžranou kůži... Druhý den přijíždějí Mulder a Scullyová. Skinner jim ukáže fotky Jimova těla. Myslí si, že Scobieho zabil někdo, kdo měl zájem na tom, aby Scobie nesvědčil proti svým bývalým zaměstnavatelům. Scullyová na základě fotek těla odhaduje, že pokud jde o vraždu, někdo zřejmě použil kyselinu. Mulder najde ve skleničce mrtvého brouka. Scullyová začne s pitvou, zatímco Mulder a Skinner si jdou promluvit s Jimovým šéfem Dr. Peterem Vossem. Daniel Brimley, šéf podnikové ochranky, je zavede do konferenční místnosti, kde už na ně čeká Voss i se svými právníky. Ti mu poradili, aby agentům neodpovídal na nic, co má spojení s jejich výzkumem. Skinner mu však pohrozí, že pokud bude společnost odmítat spolupracovat, požádá o vydání federálního povolení k prohlídce budovy. Voss pak identifikuje brouka ze Scobieho bytu jako druh parazitující na tabáku. Později se Voss před svým domem setkává s Weaverem. Weaver a Jim Scobie se na něčem dohodli - a teď, když je Jim mrtvý, musí jeho místo zaujmout Voss. Voss dá Weaverovi dva kartony cigaret. Weaver se rozpovídá o tom, že Jimovu smrt lidé berou jako velkou záhadu, ale Voss ho žádá, aby odešel. Weaver odchází s pozdravem "ještě se uvidíme". Scullyová má výsledky pitvy. Jimovi se cosi prožralo přes kůži až k plicím, ale Scullyová nenašla žádné stopy po kyselině ani chemické reakci. Ani v těle nejsou žádné stopy po broucích, ale Muldera případ zaujal, ačkoli Scullyová si myslí, že Scobee se jednoduše udusil. Skinner si stále myslí, že Scobeeho někdo zavraždil, ale Mulder i Scullyová mají jiný názor. Mezitím se Weaver pohádá se svým sousedem kvůli tomu, že Weaver doma v bytě kouří. Zanedlouho po hádce začne soused hlasitě kašlat a plivat krev. Zkolabuje, po celém obličeji mu lezou brouci a rozežerou mu pokožku kolem úst...
DÍL 19: Hollywoodská story (Hollywood A. D.) - Mulder, Scullyová a Skinner probírají podrobnosti případu, v němž v kryptě pod kostelem kardinála O'Fallona vybouchla bomba. Debatu sleduje Wayne Federman, hollywoodský scenárista a Skinnerův starý kamarád z vysoké školy, který si vše zaznamenává na diktafon; chystá se napsat film o FBI. Mulder z jeho přítomnosti není zrovna nadšený, ale Skinner mu oznamuje, že Federman bude přítomen i při vyšetřování případu a Mulder mu má být nápomocen. Federman doprovází Muldera ke kardinálovi O'Fallonemu. Kardinál jim řekne, že v kryptě, kde došlo k výbuchu, byla spousta relikvií. Mulder je proto přesvědčen, že šlo o teroristický akt. V kryptě všichni slyší zvonit mobilní telefon, ale ten nepatří nikomu z nich. Mulder jde po zvuku a objeví s mobilem pod kameny i tělo člověka. Ukáže se, že jde o aktivistu Micaha Hoffmana. Scullyová se připojí k Mulderovi a Federmanovi a spolu odcházejí do Hoffmanova bytu, kde najdou tajnou dílnu na výrobu bomb. Hoffman byl mistr v hrnčířství a kaligrafii a zdá se, že falšoval různé náboženské dokumenty. Trojice objeví nedokončené evangelium a materiály související s činy Krista po jeho znovuzrození. Když se Mulder a Federman vrátí do krypty, objeví další kopii evangelia, která ale patří O'Fallonovi. Federmanovi kdosi volá a on jde ven - přitom uvidí kosti a části lidské kostry, které jako by tančily na zemi. Federman upustí baterku a sleduje, jak se po ní natáhne kostnatá ruka a sebere ji...
DÍL 20: Klub rváčů (Fight Club) - Dva muži v Kansas City se na kolech blíží k pěknému domku. Je u něj zaparkované auto, na jehož poznávací značce je napsáno "Betty". Muži s jízdními koly vezmou letáky a míří k domu. Otevře jim žena, která řekne, že na misionáře teď nemá čas a zabouchne dveře. Misionáři tedy nasednou na svá kola a pokračují v cestě. Přijíždějí k podobnému domku, u kterého je přistavený stejný typ auta jen jiné barvy, na jeho poznávací značce je napsané "Lulu". Muži vezmou letáky a zaklepou na dveře. Otevře jim žena naprosto identická s tou, s níž se setkali před chvílí. Muži jí říkají, že se právě setkali s její dvojnicí. Žena nechápe, o čem to hovoří, a zabouchne dveře. Průzorem ve dveřích pak vidí, jak se misionáři začnou z ničeho nic rvát. Přijíždějí policisté a snaží se muže od sebe odtrhnout, ale nedaří se jim to… Druhý den na místo přijíždějí agenti, kteří se podobají Mulderovi a Scullyové. Betty Templetonové se ptají na to, co se stalo. Když jí řeknou o identické ženě, která žije nedaleko, je Betty překvapená. Vzápětí kolem domu projede auto, ve kterém sedí Lulu Pfeifferová, která se navlas podobá Betty. Oba agenti se podívají jeden na druhého a začnou se prát. Případ později ve své kanceláři probírají skuteční agenti Mulder a Scullyová. Mulder ukazuje Scullyové snímky, zatímco ta přemýšlí o tom, co se stalo. V Kansas City vstupuje Lulu Pfeifferová do obchodu s kopírkami, kde se uchází o práci. Zhruba ve stejné chvíli se o práci uchází i Betty v podobném obchodu. V hotelovém pokoji zatím muž jménem Burt rovná peníze do malého kufříku. Přicházejí Mulder a Scullyová a hledají Betty Templetonovou. Zjistili, že Betty a Burt se setkali loni v létě na oslavě. Burt popírá, že by Betty znal osobně, ale uvede adresu, na které si myslí, že Betty žila. Později ve Foggyho baru se Burt setká s Betty a je překvapený tím, že ho Betty nepoznává. Přichází také Lulu - to ona se seznámila s Burtem. Ve chvíli, kdy se obě ženy navzájem spatří, začne se bar z ničeho nic otřásat. Několik lahví a skleniček exploduje…
DÍL 21: Tři přání (Je Souhaite) - Jay přichází do prostor úschovny v Missouri. Najde Ansona, který si tam čte časopis o jachtách. Jay napomene Ansona za to, že nevyčistil garážovou úschovnu číslo 407. Anson otevře garáž a zaujme ho velké množství nábytku. Srolovaný arabský koberec se najednou pohne. Anson koberec rozbalí a uvnitř najde neznámou ženu. Jay přichází ke garáži a stále Ansona peskuje. Znenadání Jayovi z tváře zmizí ústa. Na jejich místě má teď jen neporušenou kůži… Poté, co Scullyová vstoupí do kanceláře, Mulder už uvnitř mluví s Jayem. Ústa mu "otevřeli" pomocí chirurgického zákroku. Jay je přesvědčený, že mu tohle neštěstí přivodil Anson Stokes. Ten odmítl spolupracovat s policií, proto se ho agenti rozhodnou navštívit. Přicházejí za ním do parku, který slouží k parkování přívěsů. Anson tu však s přívěsem má "odstavenou" i mohutnou jachtu. Bydlí tu společně se svým bratrem Lesliem. Anson se zprvu vyleká, že agenti přišli prověřit to, jak se dostal k tak drahé jachtě, a proto se schová. Leslie agentům řekne, že on se s bratrem o jachtu jen stará. Leslie dále tvrdí, že Jay skrýval chemikálie, které mu způsobily "to s těmi ústy". Anson mezitím hovoří s ženou, která mu dala jachtu. Je nešťastný, že jachta není na vodě - takhle nikdy neposlouží svému účelu. Říká, že je mu jasné, že už má splněna dvě přání, ale ještě stále mu zůstává třetí. Není však rozhodnutý, co to bude. Leslie radí, aby si řekl o peníze. Leslie nemůže chodit a pohybuje se na invalidním vozíku – ale ani jednoho z nich nenapadne, aby si přáli, ať se Leslie uzdraví. Anson se nakonec rozhodne - chce se stát neviditelným, kdykoli se mu zachce. Žena přislíbí, že přání splní. Anson si to hned otestuje, zmizí a vychází ven. Proběhne se kolem domu, ale při přecházení přes cestu ho vzhledem k tomu, že je neviditelný, srazí a zabije nákladní auto. Scullyová v pitevně netrpělivě očekává neviditelné tělo. Když ho přivezou, pomocí pudru tělo zviditelní. Přichází Mulder. Při pohledu na Scullyovou je jasné, že neviditelné tělo je jedna z nejúžasnějších věcí, s jakou se kdy setkala...
DÍL 22: Rekviem (Requiem) - V okrese Bellefleur ve státě Oregon po cestě jede policejní auto. Za volantem sedí detektiv Miles. Vysílačkou nabádá svého zástupce, aby počkal na posily, ale náhle mu bez jeho přičinění vypne motor a vozidlo se nedá ovládat. Auto šerifa narazí do dalšího policejního auta, které nehybně stálo uprostřed vozovky. V nedalekém lese něco hoří. Zástupce šerifa, který seděl v druhém autě je v bezvědomí a na zemi vedle auta je flek po zelené tekutině. Když se Miles vysvobodí ze svého auta, venku už na něj čeká muž, který vypadá přesně jako zástupce šerifa, který sedí v autě... V kanceláři Akt X se objeví auditor. Mulder a Scullyová mají vysoké výdaje na cestování i ubytování a auditor se ptá, k čemu agentům tyto peníze posloužily. Na otázku, jestli věří na mimozemšťany, Scullyová odpovídá, že viděla věci, o kterých nemůže pochybovat. Auditor oba agenty žádá, aby k vyšetřování jednotlivých případů přistupovali s větší zodpovědností. Zatím se ve vězení na Středním východě Marita Covarrubiasová postarala o to, aby z vězení propustili Alexe Kryceka. Prozradí Alexovi, že ji za ním poslal Muž s cigaretou, který umírá. Detektiva Milese v lese najdou dva teenageři. Slyšeli, že se nad lesem srazilo UFO s armádním letadlem. Miles mladíkům řekne, že armáda našla svoje letadlo, ale žádné UFO se nenašlo a pošle chlapce pryč. Billy Miles zavolá agentům. Mulder i Scullyová si hned vzpomenou, že Billyho před sedmi lety unesli mimozemšťané a pro ně vyšetřování jeho únosu znamenalo první případ, na kterém pracovali spolu. Billy agentům poví, že se to děje znovu, ale tentokrát obětí není on. I když auditor by jim zjevně "výlet" nepovolil, Mulder a Scullyová se pouštějí po stopách jejich osudového případu do Oregonu...

DABING
7.SÉRIE (VHS - díly 7x01, 7x02, 7x10, 7x11, 7x22)
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Petr Oliva - William B. Davis (Muž s cigaretou), Eva Jiroušková - Rebecca Toolan (Teena Mulderová), Zuzana Schulzová - Mimi Rogers (Diana Fowleyová), Vladimír Fišer (titulky místa a času), Antonín Navrátil (titulky)
Epizodní role: Jiří Prager - John Finn (Michael Kritschgau), Jaroslav Kaňkovský - Michael Ensign (Dr. Barnes), Jiří Zavřel - Warren Sweeney (Dr. Harriman), Jiří Balcárek - Anthony Heald (Harold Pillar) + Spencer Garrett (Harry Bring), Radana Herrmannová - Shareen Mitchell (Billie LaPierreová), Jiří Valšuba - Mark Rolston (Bud LaPierre), Antonín Navrátil - Martin Grey (Agent Flagler), Alena Procházková - Kim Darby (Kathy Lee Tencateová), Eva Klepáčová - Patience Cleveland (Arbutus Rayová), Vladimír Čech, Radovan Vaculík, Roman Novotný, Radka Stupková, Zdeněk Podhůrský, Jan Hanžlík, Lucie Kožinová, Zbyšek Pantůček, Ladislav Novák, Radek Škvor, Jiří Kvasnička, Adéla Draxlerová, Hedvika Dočekalová, Vojtěch Kotek
Překlad: Jiří Štefl
Dialogy: Lenka Benešová, Veronika Kernová
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Produkce: Iva Koudelková
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Bonton Home Video 2000

7.SÉRIE (Prima, DVD (všechny díly, 2. dabing pro výše uvedené VHS epizody))
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Petr Oliva - William B. Davis (Muž s cigaretou), Zuzana Schulzová - Mimi Rogers (Diana Fowleyová), Václav Mareš - Tom Braidwood (Melvin Frohike), Antonín Navrátil - Dean Haglund (Richard Langly), Milan Bouška - Bruce Harwood (John Byers), Jaroslava Obermaierová - Rebecca Toolan (Teena Mulderová), Martin Velda - Nicholas Lea (Alex Krycek), Regina Řandová - Laurie Holden (Marita Covarrubiasová), Vladimír Fišer (titulky místa a času), Antonín Navrátil (titulky)
Epizodní role: Jiří Prager - John Finn (Michael Kritschgau), Jaroslav Kaňkovský - Michael Ensign (Dr. Barnes) + Jerry Hardin (Muž z Pentagonu) + Tom Bower (Šerif Harden), Vladimír Čech - Warren Sweeney (Dr. Harriman) + Holmes Osborne (Mark Johnson) + Ricky Jay, (Herman Pinchbeck) Irena Hrubá - JoNell Kennedy (Dr. Amina Ngebe) + Judith Hoag (Dr. Mindy Rinehartová), Karel Richter - Floyd 'Red Crow' Westerman (Albert Hosteen) + Scott Wilson (Rev. Orison), Jan Maxián - Chad Donella (Robert Roberts) + Scott Cooper (Max Harden), Antonín Navrátil - Mark Pellegrino (Derwood Spinks) + Steve Rankin (Daddo), Jiří Plachý - Lance Henriksen (Frank Black), Petr Burian - Rodney Scott (Tony Reed) + Will Sasso (Leslie Stokes) + Judd Trichter (Richie), Jitka Ježková - Nicki Aycox (Chastity Rainesová), Lucie Svobodová - Ann Dowd (paní Reedová) + Alyson Reed (Maggie Luponeová) + Gina Mastrogiacomo (Jenny Uphouseová), Jiří Balcárek - Willie Garson (Henry Weems) + Spencer Garrett (Harry Bring), Zdeněk Mahdal - Ramy Zada (Joe Cutrona), Martin Kolár - Tony Longo (Dominic) + Nick Chinlund (Donald Addie Pfaster) + Charles Hoyes (Howard Crittendon) + Art Evans (Argyle Saperstein), Petr Neskusil - Shia LaBeouf (Richie Lupone), Ludvík Král - Emilio Rivera (Brigham) + Jonathan Levit (Billy LaBonge) + Zachary Ansley (Billy Miles), Filip Jančík - Eric Nenninger (Jared Chirp) + Martin Grey (Agent Flagler) + Judson Mills (Keith Wetzel), Miroslava Součková - Tracy Middendorf (Gracie O'Connorová) + Shareen Mitchell (Billie LaPierreová) + Constance Zimmer (Phoebe) + Wendy Schaal (Martha Crittendonová) + Sarah Koskoff (Theresa Hoeseová), Pavel Šrom - Randy Oglesby (Reverend Samuel Mackey) + Mark Rolston (Bud LaPierre), Tomáš Juřička - Michael Childers (Reverend Enoch O'Connor) + Anthony Heald (Harold Pillar), Radka Stupková - Beth Grant (Iris Finsterová) + Dee Freeman (Paula Duthieová), Daniela Bartáková - Kim Darby (Kathy Lee Tencateová), Eva Klepáčová - Patience Cleveland (Arbutus Rayová), Veronika Veselá - Krista Allen (Maitreya) + Téa Leoni (Téa Leoniová), Ivan Jiřík - Jamie Marsh (Ivan Martinez) + Billy Drago (Orel Peattie), Libor Hruška - John Mese (Phil Adderly) + Dennis Boutsikaris (Dr. Peter Voss) + Garry Shandling (Garry Shandling), Kateřina Lojdová - Michelle Joyner (Ellen Adderlyová), Viktorie Taberyová - Ashley Edner (Michelle Crittendonová), Jaromír Meduna - Nicolas Surovy (Dr. Daniel Waterston) + Tobin Bell (Darryl Weaver) + Leon Russom (Detektiv Miles), Marek Libert - Wayne Federman (Wayne Federman) + Kevin Weisman (Anson Stokes) + Eddie Kaye Thomas (Gary), Zuzana Slavíková - Kathy Griffin (Betty Templetonová / Lulu Pfeifferová) + Paula Sorge (Jenn), Ladislav Županič - Randall 'Tex' Cobb (Bert Zupanic) + Paul Hayes (Jay Gilmore), Václav Mareš - Jack McGee (Bob Damfuse), Ivo Novák
Překlad: Petr Finkous
Dialogy: Monika Macků, Veronika Kernová, Jiří Balcárek, Zdeněk Mahdal
Zvuk: Dušan Matuška, Tomáš Čisárik, studio Pro-Time
Produkce: Jana Janoušková, Jana Prášilová
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: TV Produkce a.s. pro FTV Prima s.r.o. 2006

8.série (2000–2001)
DÍL 1: Vevnitř (Within) - Scullyová se vrací do práce, kde místo Muldera v jeho kanceláři najde tým agentů, kteří tvrdí, že hledají stopy. Scullyová proti takovému postupu začne ostře protestovat. Pak přichází Skinner a tvrdí, že on v tom prsty nemá, také se o tom dozvěděl teprve před chvílí. Prohledání Mulderovy kanceláře nařídil Kersh, který byl povýšen na zástupce ředitele FBI. Kersh si Scullyovou a Skinnera zavolá do své kanceláře. Tam se dozvídají, že FBI sestavila tým agentů, jejichž úkolem je pátrat po Mulderovi. Velet jim má agent John Doggett. Scullyová okamžitě razantně namítá, že pátrat po Mulderovi by měli především ona a Skinner. Kersh ale řekne, že to není možné, protože Scullyová a Skinner jsou v případě Mulderova zmizení svědky a i možnými podezřelými. Oznámí jim, že už brzy budou muset vypovídat před komisí složenou z agentů, kteří budou pátrat po Mulderovi. A také jim "poradí", aby do vyšetřování nepletli žádné řeči o mimozemšťanech či mimozemských únosech, a pokud to udělají, Kersh snadno zařídí, aby o svoji práci v FBI přišli...Scullyová je pevně odhodlaná pokračovat tam, kde skončila s Mulderem, ale teď si se Skinnerem musejí dávat pozor na to, co řeknou agentům. Scullyová a Skinner jdou vypovídat před komisi. Když Scullyová sedí v kanceláři, jeden agent vstane a přinese jí kelímek s vodou. Je to šéf skupiny John Doggett, který předstírá, že je jen obyčejný agent, a zapřede s ní hovor o Mulderovi. Tvrdí, že se s ním zná, a snaží se od ní dozvědět co nejvíc podrobností. Když se jí zeptá na její teorii o tom, co se s Mulderem stalo, začne mít Scullyová podezření a dojde jí, že on Muldera vůbec nezná...
DÍL 2: Venku (Without) - Agentka Scullyová stále pátrá po Mulderovi. Hledání jí zavede do Arizonské pouště, kde se skrývá Gibson Prais, jehož DNA je důkazem existence mimozemského života - Gibson je napůl člověk, napůl mimozemšťan.
DÍL 3: Trpělivost (Patience) - Agenti Scullyová a Doggett se dostávají na stopu nelítostného netopýřího netvora.Scullyová a Doggett dostávají případ - byly nalezeny mrtvoly muže a ženy. Rány po pokousání na těle ženy jsou pravděpodobně dílem člověka a oběti zemřely na vykrvácení. Z mužovy ruky někdo oddělil dva prsty, které se nikde na místě činu nenašly. Policie nezná motiv této dvojnásobné vraždy, takže ji nemohli ani vyřešit. Doggett je na tom podobně. Řekne Scullyové, že už viděl pěknou řádku obětí vražd, ale tady nenachází žádné vysvětlení: proč by někdo něco takového dělal? Scullyová a Doggett přicházejí na místo činu, kde už na ně čeká detektiv Abbott a říká Doggettovi, že našli stopu. Myslí si, že stopa pochází od zvířete a otevřeně zapochybuje o zkušenostech Scullyové s analýzou důkazů, když Scullyová řekne, že stopa sice nevypadá jako lidská, ale ani jako zvířecí. Stopa má čtyři prsty, a proto rozhodně nevypadá jako lidská. Scullyová si navíc všimla i toho, že před verandou domu je jen jedna jediná stopa - kdyby ji tu zanechalo zvíře, muselo by tu být podobných stop víc. Doggett pak objeví uvnitř v domě další otisky neznámého chodidla a usoudí, že pátrají po vrahovi s deformovanou nohou. Mezi jednotlivými stopami jsou však několikametrové mezery. Stopy vedou do šatny, z níž se agenti dostanou až do podkroví, kde Doggett objeví dva oddělené prsty. Agenti tu také na stropě najdou poškrábané trámy, podobně jako venku na verandě.
DÍL 4: Poustevníci (Roadrunners) - Agentka Scullyová narazí v poušti Utahu na zapadlou osadu, jejíž osadníci jsou sdruženi v tajemném náboženském kultu.Utah. Mladý muž Hank Gulatarski netrpělivě čeká na opuštěné autobusové zastávce. Kolem nic není, jen tma. Hank uvidí blížící se autobus a zamává, aby zastavil. Autobus však projede kolem něj a zastaví až o kus dál. Řidička otevře dveře, Hank nastoupí do přeplněného autobusu a sedne si. Autobus po chvíli jízdy zastaví a všichni pasažéři vystupují. Hank tomu nerozumí a z autobusu nechápavě vystoupí jako poslední. Ostatní pasažéři obstoupí muže s berlemi, postarší muž mu pomůže kleknout si na zem. Hank vzápětí nevěřícně sleduje, jak lidé okolo začnou na muže s berlemi házet kameny. Muž trpí, ale nevzpírá se. Skupina ho ukamenuje k smrti. Než se Hank trochu vzpamatuje z toho, co se právě stalo, pomalu ho obklíčí několik pasažérů. Hank už nemá možnost utéct... Později na místo útoku nedaleko autobusové zastávky přichází Scullyová a studuje stopy po zápase. Vzápětí uvidí autobus, který odbočí na nedalekou prašnou cestu a ztrácí se z dohledu. Scullyová ve svém autě přijíždí do malé osady, kde se setká s pracovníkem tamní benzinové stanice, který jí z kanystru do auta nalije benzín. Tento muž po jejím odchodu vejde do místnosti, ve které se nad Hankem ležícím v posteli sklání řidička autobusu. Hank se celý třese a nevypadá dobře.Scullyové na cestě z osady začne vynechávat motor. Později vyčerpaná přichází pěšky zpátky do osady k pumpaři a zjistí, že jí do nádrže nalil jen vodu. Muž tvrdí, že mu muselo do kanystru napršet, ale to je ve vyprahlé poušti dost zvláštní. Scullyové nefunguje mobil, chce si zatelefonovat a muž ji pošle k panu Milsapovi, který tu jako jediný má mít telefon. Agentka tedy vstoupí do domu pana Milsapa, který jí dovolí použít telefon, ten je však hluchý. Milsap tvrdí, že právě teď opravují telefonní spoje a zřejmě proto jeho telefon dočasně nefunguje. Scullyová však už dávno pochopila, že tu něco nehraje...
DÍL 5: Tichá prosba (Invocation) - Agentka Scullyová řeší případ sedmiletého chlapce, uneseného před deseti lety, který se vrátil, ale nezestárnul.Pátek, 8. prosince. Ve vězeňské cele se právě ze spánku probudil federální žalobce jménem Martin Wells s řeznou ránou na tváři. Neví, co se děje. K jeho cele přichází strážník a říká, že je čas. Kráčejí spolu po chodbě, na konci které už na ně čekají Scullyová a Doggett. Martin Doggetta zná, protože ho oslovuje křestním jménem. Doggett však na Martinovy prosby nereaguje. Scullyová s Doggettem a dvěma strážníky Martina eskortují přes řvoucí dav reportérů a kameramanů. Na konci davu se objeví muž, kterého Martin zná a je rád, že ho vidí. Avšak muž vytáhne zbraň a Martina třemi výstřely zasáhne do hrudi. Doggett pohotově skočí na muže a zabrání mu v další střelbě. Scullyová se sklání nad postřeleným Martinem a křičí na lidi kolem, aby urychleně zavolali záchranku. Pro Martina jako by se v tom momentě zpomalil čas, slyší jen tlukot svého srdce. Podívá se Scullyové na hodinky. Sekundová ručička hodinek se zastaví, Martin zavře oči a ztrácí vědomí. Po chvilce se sekundová ručička začne pohybovat směrem dozadu...Čtvrtek, 7. prosince. Martin se vzbudí do nového rána. Diví se, že není zraněný, když si vzpomene, jak ho včera postřelili. Do jeho cely přicházejí Scullyová a Doggett. Ukážou mu vstupní kartu do jeho hotelového pokoje, kterou našli v popelnici za hotelem, v němž bydlel. Myslí si, že ji tam zahodil proto, aby to vypadalo, že mu ji ukradli, a on měl alibi, že celou noc strávil v hotelovém pokoji. Martin ale vůbec netuší, o čem mluví. Na nic si nevzpomíná. Doggett se k Martinovi chová velmi odměřeně a ukáže mu fotky mrtvoly jeho manželky Vicky. Martin nevěří vlastním očím. Později předstoupí před soudce, přičemž ho pronásledují vyčítavé pohledy jeho bývalých kolegů. Martin si v soudní síni všimne otce své manželky Ala – je to muž, který ho včera zastřelil. Martin o tom řekne své právničce, ta ho však nechápe. A další překvapení přichází ve chvíli, když se Martin dozvídá, že není sobota, jak si myslel, ale čtvrtek...
DÍL 6: Adžarv (Redrum) - Pátek, 8. prosince. Ve vězeňské cele se právě ze spánku probudil federální žalobce jménem Martin Wells s řeznou ránou na tváři. Neví, co se děje. K jeho cele přichází strážník a říká, že je čas. Kráčejí spolu po chodbě, na konci které už na ně čekají Scullyová a Doggett. Martin Doggetta zná, protože ho oslovuje křestním jménem. Doggett však na Martinovy prosby nereaguje. Scullyová s Doggettem a dvěma strážníky Martina eskortují přes řvoucí dav reportérů a kameramanů. Na konci davu se objeví muž, kterého Martin zná a je rád, že ho vidí. Avšak muž vytáhne zbraň a Martina třemi výstřely zasáhne do hrudi. Doggett pohotově skočí na muže a zabrání mu v další střelbě. Scullyová se sklání nad postřeleným Martinem a křičí na lidi kolem, aby urychleně zavolali záchranku. Pro Martina jako by se v tom momentě zpomalil čas, slyší jen tlukot svého srdce. Podívá se Scullyové na hodinky. Sekundová ručička hodinek se zastaví, Martin zavře oči a ztrácí vědomí. Po chvilce se sekundová ručička začne pohybovat směrem dozadu... Čtvrtek, 7. prosince. Martin se vzbudí do nového rána. Diví se, že není zraněný, když si vzpomene, jak ho včera postřelili. Do jeho cely přicházejí Scullyová a Doggett. Ukážou mu vstupní kartu do jeho hotelového pokoje, kterou našli v popelnici za hotelem, v němž bydlel. Myslí si, že ji tam zahodil proto, aby to vypadalo, že mu ji ukradli, a on měl alibi, že celou noc strávil v hotelovém pokoji. Martin ale vůbec netuší, o čem mluví. Na nic si nevzpomíná. Doggett se k Martinovi chová velmi odměřeně a ukáže mu fotky mrtvoly jeho manželky Vicky. Martin nevěří vlastním očím. Později předstoupí před soudce, přičemž ho pronásledují vyčítavé pohledy jeho bývalých kolegů. Martin si v soudní síni všimne otce své manželky Ala
DÍL 7: Cesta temnoty (Via Negativa) - Agent Doggett se pouští do pátrání po vůdci kultu, vyznávajícího pouť cestou temnoty k vyšší formě lidského bytí.Agent FBI James Leeds právě spí ve služebním voze, když jeho kolega Angus Stedman zaťuká na okno. Dveře domu, který sledují, jsou dokořán otevřené a uvnitř je tma. Jdou k domu a vidí, že dovnitř vedou krvavé stopy. Nad dveřmi je namalovaný obrázek velkého modrého oka. Uvnitř najdou na postelích ležet 20 mrtvých lidských těl, každé má jednu hlubokou krvavou ránu v čele. Stedman si uvědomí, že za ním někdo stojí. Ohlédne se a uvidí muže svírajícího primitivní sekeru... Leeds zaslechne výstřely a běží kolegovi na pomoc. Stedmana najde na zemi v kaluži krve - v jeho čele je stejná rána jakou mají mrtví na postelích. K Leedsovi přistoupí muž, který má uprostřed čela jedno oko navíc. Muž zdvihne sekeru...Brzy ráno Doggetta vzbudí mobil. Volá Scullyová, že Skinner má pro něj nový případ. Při sledování náboženského kultu v Pittsburghu přišel o život jeden agent FBI a mrtví jsou i všichni členové kultu. Ona mu s vyšetřováním nemůže pomoct, protože jí do toho něco přišlo. Neřekne mu ale, že ji právě přijímají na pohotovost...Doggett jede na místo činu, kde se setká se Skinnerem. Tělo agenta Leedse je uvnitř v jeho autě, uzamčeném zevnitř, a Leeds má proraženou lebku. Na základě dostupných stop Doggett usuzuje, že k vraždě v autě nedošlo, což však nedává žádný smysl. Rána do hlavy je příliš přesná a v autě není na rozmáchnutí dostatečný prostor. Leeds má navíc zbraň stále v pouzdře a klíč je v zapalovaní. Poté jdou do domu, kde přišlo o život všech 20 členů kultu. Naživu zůstal jediný člen -zakladatel Anthony Tipet, který je momentálně nezvěstný. Doggettovi je jasné, že jen těžko mohli všichni členové kultu oddaně čekat, než je jejich vůdce jednoho po druhém pozabíjí. Skinner už nechal prověřit, zda neměli mrtví v krvi stopy po nějaké omamné látce. Tělo Leedsova kolegy Stedmana se stále nenašlo. Doggett Stedmana znal, a tak jedou do jeho bytu. kde ho najdou mrtvého v posteli. Evidentně zemřel podobně jako Leeds - a dveře jeho bytu byly zevnitř zajištěné řetězem...
DÍL 8: Jistá smrt (Surekill) - Worcester, Massachusetts. Carlton Chase běží k telefonní budce. Na čísle, které volá, se ozve záznamník a Carlton na něm nechá vzkaz. Říká, že nic neudělal a byl podveden. Mají překontrolovat zásuvku "jejího" stolu a pochopí, o čem mluví. Carlton si uvědomí, že osoba, která ho pronásleduje, je stále blíž, a proto upustí sluchátko a utíká pryč. Pak vběhne na policejní stanici a hystericky křičí, že ho někdo chce zabít. Když se Carlton pokusí sebrat zbraň jednoho z policistů, pro jistotu ho na noc zavřou do cely. Carlton má ale i v cele nepříjemný pocit, že něco není v pořádku. Trvá na tom, že mu stále jde o život. Překvapený policista náhle sleduje, jak Carltonovi v uzamknuté prázdné cele cosi proletí jeho hlavou a roztrhne mu to lebku...Scullyová na základě analýzy konstatuje, že Carltona zabila kulka se zpevněným pláštěm, vypálená z ruční zbraně ráže 9 mm. Doggett mezitím prověřil trestní záznamy mrtvého Carltona, ale nic v nich nenajde. Doggett se Scullyové ptá, jak byl Carlton zabit. Scullyová odpoví, že kulka mu do hlavy vnikla shora. Přichází i policejní důstojník a informuje je, že zjistili, že kulka přiletěla z větrací šachty na stropě cely. Vypadá to, že střelec se vplazil do větrací šachty a odtud Carltona bez nejmenších problémů zastřelil. Doggettovi se zdá podezřelé, že nikdo z policistů na stanici neslyšel výstřel. I kdyby měl střelec na zbrani tlumič, v šachtě musel být výstřel slyšet na velkou vzdálenost. Scullyová se ptá, co je nad šachtou, a agenti pak vystoupí nahoru, kde si Scullyová všimne díry po kulce v podlaze. Nahoře také uvidí díru ve střeše. S Doggettem vylezou na střechu budovy, kde Scullyová najde pero, které předtím zasunula zevnitř do díry ve střeše. Střelec měl pravděpodobně velké štěstí, když dokázal zastřelit Carltona přímo ze střechy - nebo zatraceně dobrou mušku.Doggett najde na střeše i kus látky, který střelec použil ke ztlumení výstřelu. Souhlasí se Scullyovou, že střelec na střeše byl, ale stejně jako ona netuší, jak střílel...
DÍL 9: Pachuť kovu (Salvage) - Nora Pearceová a Curtis Delario oplakávají smrt Nořina manžela Raye. Curtis, Rayův spolupracovník, se od Nory dozvídá, že podle ní Ray umřel kvůli tomu, že onemocněl ve válce v zálivu. Nora chce, aby každý, kdo je zodpovědný za Rayovu smrt, za ni zaplatil. Curtis ale tvrdí, že neexistuje konkrétní osoba, která by za jeho smrt mohla. Curtis pak odjíždí svým vozem. Jeho auto se blíží k muži, který se právě postavil do středu cesty. Je tma a Curtis si navíc právě zapaluje cigaretu, takže si muže stojícího v cestě nevšimne. Curtisovo auto do muže narazí, ale zdá se, že náraz způsobil větší škodu na autě než muži samotnému. Muž se ocitne těsně před rozbitým předním sklem, za nímž sedí zraněný Curtis. Curtis se probere a vidí, že muž, kterého "srazil", je údajně mrtvý Ray. Ray se skrze sklo natáhne do auta a pevně chytne křičícího Curtise...Město Muncie, stát Indiana. Druhý den na místo srážky přijíždějí Scullyová a Doggett. Doggett na základě propočtů místní policie tvrdí, že Curtisovo auto narazilo do něčeho, co muselo být víc než tisíckrát hustší než ocel. Když je vrak auta odtažen, Scullyová si všimne na zemi v asfaltu dvou neznámých stop. Vypadají jako otisky dvou lidských nohou.Curtisovo auto muselo do něčeho narazit - a otisky jsou jediným důkazem, který byl zatím na místě srážky nalezený. Nenašlo se totiž ani Curtisovo tělo. Doggett tvrdí, že je nemožné, aby Curtisovo auto srazilo nějakého člověka. Scullyová však namítá, že to vypadá, jako by tento muž stál strnule na jednom místě, což by vysvětlovalo otisky nohou na zemi. Možná udělal vše pro to, aby auto zastavil.Na místo nehody přijíždí vystresovaná Nora a ptá se na Curtise. Doggett tvrdí, že ho ještě nenašli, Scullyová však vzápětí objeví jeho mrtvé tělo nacpané v nedalekém odpadkovém kontejneru. Na jeho čele a spáncích je pět jasně viditelných hlubokých děr...
DÍL 10: Pomsta (Badlaa) - Mezinárodní letiště v indické Mumbaji. Z taxíku vystoupí pan Potocki a míří do letištního terminálu. Tam ho místní žebráci prosí o almužnu, ale Potocki je ignoruje. Po celní kontrole míří na toaletu. Cestou za sebou zaslechne vrzavý zvuk. Ohlédne se a uvidí malinkého beznohého žebráka, který se pohybuje na dřevěné desce s vrzajícími kolečky. Potocki ho ignoruje a jde dál, ale nepříjemný zvuk za sebou slyší pořád. Vytáhne tedy peněženku a podá žebrákovi peníze. Ten však zjevně nedostal to, co chtěl.Později pan Potocki sedí v kabince na toaletě. Místností s toaletami se rozlehne známý vrzavý zvuk a pod dveřmi se do kabinky natáhne žebrákova ruka. Během okamžiku Potockiho popadne za nohy a začne ho pod dveřmi tahat ven z kabinky.O několik hodin později po příjezdu do Washingtonu se pan Potocki ubytuje v hotelu. Posadí se na postel a nohavicemi mu začne prosakovat krev. Krví se mu následně podlijí i oči a Potocki pomalu přestává dýchat.Doggett je už na místě, když následující ráno do pokoje přichází Scullyová. Hugh Potocki je po smrti. Nenašly se žádné známky násilného vniknutí a toxikologické testy vyloučily možnost, že by Potocki zemřel na nějakou vzácnou exotickou nemoc. Doggett Scullyové ukáže krvavý otisk dětské ruky na posteli.Scullyová brzy zjistí, že tělo překvapivě vykazuje známky toho, že smrt nastala před 24 až 36 hodinami. To by ovšem znamenalo, že Potocki byl mrtev už předtím, než opustil Indii. Ale jak je tedy možné, že po své smrti nasedl do letadla a ubytoval se ve washingtonském hotelu?
DÍL 11: Dar (Gift, The) - Temná, deštivá noc. K vesnickému domu v Pennsylvánii přijíždí auto. Z něj vystoupí řidič s malou pistolí v ruce a vchází do domu. Tam se setká s dalším mužem a jeho nemocnou manželkou, kteří ho už znají. Uvnitř domu je však ještě někdo - muž, který má ohavnou tvář, zkroucené tělo a dlouhé, neupravené vlasy. Muž se netvorovi podívá do jeho smutných očí a vzápětí na něj třikrát vystřelí. Žena se rozpláče. Muž bez váhání opouští dům a nasedne do svého auta. Chvíli zamyšleně sedí uvnitř - a záběr odhaluje, že je to Mulder! Šlápne na plyn a rychle odjíždí pryč... Je sobota. Doggett řídí auto a vzpomíná na to, jak před časem zjistil, že Mulder po nedobrovolné operaci mozku umíral, a také na to, jak Scullyové slíbil, že Muldera najde. Přijíždí k policejní stanici v městečku Squmash v Pennsylvánii. Tam se přivítá s přátelským šerifem Kurtem Freyem. Ten mu potvrdí, že jejich městečko Mulder navštívil, ale zároveň dodává, že Doggett tu jen ztrácí čas, protože Mulder tu sice vyšetřoval údajné zmizení jisté Marie Hangemuhlové, ale nakonec se ukázalo, že Marie celý čas neopustila domov. Doggett tvrdí, že telefonické záznamy dokazují, že Mulder se sem vrátil týden před tím, než zmizel. Chce vědět, proč. Šerif proto Doggetta seznámí s manželi Hangemuhlovými. Marie vypadá ještě churavější než předtím, má nemocné ledviny. Doggett se ptá na Muldera. Paul Hangemuhl agentovi prozradí, že Mulder zaslechl místní historku o existenci příšery, která žije ve zdejších lesích, a byl přesvědčen, že se Marie bojí toho, že příšera si pro ni přijde domů a zaživa ji sežere. Doggetta to zaujme, ale ještě více ho zajímají stopy po kulkách ve stěně pokoje. V Mulderových vyšetřovacích spisech, které podepsala i Scullyová, nachází nesrovnalosti a nepravdivé záznamy. Společně se Skinnerem si později Doggett uvědomuje, že o tomto případu Scullyová nic neví, protože ho Mulder utajil dokonce i před ní...
DÍL 12: Medúza (Medusa) - Podzemní stanice metra v Bostonu. Policista v přestrojení tu sleduje podezřelého. Vzápětí přijíždí metro, oba nastoupí. Metro najednou ztratí rychlost a oba muže to srazí na zem. Policistovi vyletí z ruky zbraň. Snaží se k ní dostat, ale druhý muž je rychlejší. Později do metra nastoupí další pasažéři a na podlaze najdou ležet mrtvého policistu. Něco mu vyžralo kůži na tváři... Případ přicházejí vyšetřit Scullyová a Doggett. Setkají se s šéfem dopravní policie Karrasem a poručíkem Biancem. Od agentů se žádá, aby co nejrychleji záhadu vyřešili, protože už od rána je kvůli nevysvětlenému úmrtí uzavřená hlavní stanice metra a pracovníci správy metra jsou pod tlakem novinářů i cestujících. Agenti se dozvídají, že lidé z Centra kontroly nakažlivých chorob v tunelu nenašli žádné stopy po biologických ani chemických jedech. Karras jim představí konstruktéra Stevena Melnicka, který byl zodpovědný za stavbu tunelu, a doktorku Lyleovou z Centra kontroly nakažlivých chorob. Všichni si obléknou ochranné vesty. Scullyová Doggettovi říká, že bude užitečnější v řídícím centru a že spolu budou komunikovat vysílačkami. Doggett souhlasí... Čtveřice sestoupí dolů. Doktorka Lyleová šlápne do neznámé substance, která ve tmě zeleně světélkuje. Melnick vzápětí začne křičet - a na krku má popálenou pokožku. Postarají se mu o ránu a Doggett se ho ptá, jestli je možné, že do tunelů něco zatéká. Melnick říká, že ano. Lyleová odebere vzorek ze substance. Zdá se, že jde o obyčejnou mořskou vodu, ale Scullyová vzorky posílá na podrobnou analýzu... Skupinka zahlédne postavu a začne ji pronásledovat. Do Doggetta někdo najednou prudce vrazí. Útočník leží na zemi. Je mrtvý a má spálenou pokožku. Melnick v tunelu nachází v plastikových pytlích zabalená tři další spálená lidská těla. Bioložka, která zkoumala vzorky mořské vody, Scullyové ukáže, co našla. Ve vodě jsou mikroskopické medúzy...
DÍL 13: Per Manum (Per Manum) - Duffy Haskell dělá v porodní místnosti společnost těhotné Kath McCreadyové, která bude každou chvíli rodit. Monitor sledující srdce dítěte začne divoce pípat. Do místnosti vstoupí doktor Lev, který okamžitě nařídí císařský řez. Kath se bojí, ale Duffy místnost opouští. Sestřička Kath píchne sedativa. Doktor provede operaci, ale křik dítěte zní podivně. Kath se ptá, jestli je to chlapec nebo dívka, ale doktor jí neodpoví. Poté si Kath s hrůzou všimne, že doktor v rukách drží malého hubeného mimozemšťana…Scullyová se doma před odchodem do práce podívá do zrcadla, aby zjistila, jestli už na ní je vidět, že je těhotná. Ještě není. O něco později vejde do kanceláře, kde Doggett rozmlouvá s Duffym Haskellem. Ten tvrdí, že před osmi lety kontaktoval Muldera kvůli své manželce, kterou prý unesli mimozemšťani. Teď je mrtvá. Umřela poté, co porodila mimozemské dítě. A zabili ji prý její doktoři. Duffy se rozpovídá o tom, jak jeho manželku unesli, dělali na ní testy, kterými jí způsobili rakovinu, kterou jí vyléčili – a potom do ní implantovali mimozemský plod. Duffy tvrdí, že ultrazvuk dítěte jeho ženy je důkazem toho, že říká pravdu, už i jen kvůli tomu, že doktoři tvrdili, že jeho manželka děti mít nemůže. Duffy odchází. Doggett Scullyové říká, že příběh Duffyho manželky se – až na to těhotenství – shoduje s příběhem Scullyové. Ta si přesto myslí, že Duffy přehání. Nastoupí do výtahu a když se dveře výtahu znovu otevřou, stojí v nich Mulder – jde však o vzpomínku Scullyové na minulost. Mulder si chce být jistý, že Scullyová je v pořádku a ta mu váhavě přizná, že pro ni nepřichází v úvahu možnost, že už nikdy nebude mít děti. Mulder jí řekne, že i on se jí s něčím musí přiznat. Před lety, když hledal lék na její rakovinu ve výzkumné vládní laboratoři, našel její vajíčka, které jí odebrali při únosu. Scullyová je šokovaná. Mulder jí říká, že byla smrtelně nemocná, a proto jí to nedokázal říct. Její vajíčka hned vzal ke specialistovi, ten mu však řekl, že jsou neoplodnitelná. Dveře za Mulderem se zavřou a když se znovu otevřou, stojí v nich Doggett. Scullyová přichází do budovy společnosti Zeus Genetics, ve které podle Duffyho zabili jeho manželku. Oknem ve dveřích si všimne, jak se v jedné místnosti snaží doktor Lev uklidnit nějakou těhotnou ženu. Když doktor jde ke dveřím, Scullyová se schová do sousední místnosti, ve které najde nádoby, v nichž plavou deformované plody. Dovnitř vstoupí doktor Lev. Scullyová tvrdí, že tu je s přítelkyní. Doktor jí vyžene, že musí čekat venku. Scullyová jede domů, odkud volá svému lékaři - doktoru Parentimu. Posílá mu ultrazvuk Duffyho manželky a chce, aby ho porovnal s jejím ultrazvukem...
DÍL 14: To nemůže být pravda (This Is Not Happening) - Nad vesnickou silnicí v okrese Helena v Montaně prozáří tmu nízko letící UFO. V těsném závěsu za ním jede ve svém autě mladík Richie. Udělá pár fotek a na magnetofon nahraje několika slovy svoje pocity. Jasné světlo náhle udělá obrat o 90 stupňů a zmizí za nedalekým kopcem. Richie zastaví, vystoupí a běží na kopec, než se mu ale podaří dát do fotoaparátu nový film, UFO záhadně zmizí. Richie si všimne pod kopcem jakéhosi staršího muže, který začne utíkat. Richie chce běžet za ním, ale zakopne a upadne. Když se ohlédne, na zemi uvidí ležet tělo mladé ženy - ženy, kterou dobře zná…Skinner říká v kanceláři Scullyové o pozorování neznámého létajícího objektu v Montaně. Mladý muž pozoroval UFO a tvrdí, že na vlastní oči viděl mimozemšťana. Když jí Skinner řekne mladíkovo jméno, Scullyová znervózní a ptá se, zda to má něco společného s Mulderem. Skinner jí řekne, že Richie našel Teresu Hoeseovou, která byla unesena noc před tím, než unesli Muldera. Její život teď ale visí na vlásku. Scullyová, Dogget a Skinner odlétají do Montany. V nemocnici jim ošetřující doktor Teresy říká, že se za svoji praxi s něčím podobným ještě nesetkal. Za normálních okolností by už byla mrtvá a doktor si myslí, že jediné, co ji drží při životě, je blaho jejího dítěte, na které se v noci ptala. Scullyová je otřesená pohledem na její rozřezané tělo. Ptá se na implantáty, ty se však v jejím těle nenašly. Agenti později vyslechnou jako možného podezřelého Richieho. Ten tvrdí, že sem přišel hledat svého kamaráda Garyho, kterého UFO uneslo v Oregonu. Dogget se ho ptá i na mimozemšťana, kterého Richie údajně viděl. Na základě analýzy stop, které se našly pod kopcem, se Richieho ptá, zda už někdy slyšel o mimozemšťanovi, který chodí obutý ve značkových teniskách. Do nemocnice přichází léčitel Jeremiáš Smith. Morfuje do podoby lékaře, který má Teresu na starosti a sestřičce nařídí, aby zajistila Teresin co nejrychlejší převoz do jiné nemocnice. Na nohou má značkové tenisky...
DÍL 15: Nemrtvý (Deadalive) - V Raleighu v Severní Karolíně se koná pohřeb Foxe Muldera. Rakev je spouštěna dolů a Scullyová stále nemůže uvěřit, že právě stojí nad Mulderovým hrobem... O tři měsíce později si Kersh do své kanceláře zavolá Doggetta a Skinnera a děkuje jim za jejich úsilí vynaložené při pátrání po Mulderovi. Kersh už před časem Skinnera požádal, aby Doggetta formálně z Akt X uvolnil, aby mohl být povýšen, ale Doggett si to chce ještě rozmyslet. V kanceláři Akt X Doggett najde Scullyovou, na které je už hodně vidět její těhotenství. Od Skinnera už ví, že má být Doggett povýšen, a bere to jako hotovou věc - jen blázen by takovou nabídku odmítl. Doggett však ví, že Scullyová má za šest týdnů odejít na mateřskou dovolenou, a že by tak Akta X mohla být definitivně uzavřena. Navíc má spoustu nezodpovězených otázek týkajících se Mulderova zmizení - pro něj je to stále otevřený případ.Mezitím nedaleko Severní Karolíny vyloví posádka rybářské lodi tělo muže. Později v márnici, když chce doktor provést pitvu, si jeho pomocník všimne, že zjevně mrtvý muž, jehož tělo muselo být v moři několik týdnů a je ve značném stadiu rozkladu, pohnul rty. Zjistí se, že jde o Billyho Milese, který byl unesen společně s Mulderem.Skinner informuje Doggetta o nálezu Billyho těla a že Billy žije. Skinner je na základě tohoto objevu rozhodnutý nechat exhumovat Mulderovo tělo. Společně jdou na hřbitov, Doggett však považuje Skinnerův postup za frašku. Rakev s Mulderovým tělem je převezena do márnice, kde ohledávali i Billyho. Když ji otevřou, je v ní Mulderovo rozkládající se tělo. Zdá se, že je opravdu mrtvý...
DÍL 16: Tři slova (Three Words) - Před branou vedoucí na pozemek Bílého domu stojí skupinka lidí s fotoaparáty. Jeden muž tajně přeleze plot a běží k rezidenci amerického prezidenta. Ještě venku na trávníku ho však zadrží strážníci z prezidentské ochranky a srazí ho k zemi. Muž křičí, že musí mluvit s prezidentem, protože cizinci z vesmíru se chystají ovládnout Spojené státy. Vtom zazní výstřel. Muž se zcela nepochopitelně zastřelil vlastní zbraní. Jeho teď už bezvládná ruka svírá CD, na kterém jsou perem napsaná slova: "Bojujte s budoucností"... Mulder je v nemocnici a dotýká se ran, přičemž se mu myslí prohánějí děsivé vzpomínky na to, jak ho na mimozemské lodi krájeli na kusy. Do pokoje vejde Scullyová spolu s doktorem Limomem. Doktor považuje Mulderovo uzdravení za minimálně stejně neuvěřitelné jako to, jak vstal z mrtvých. Scullyová Mulderovi prozradí, že mozková nemoc, kterou trpěl následkem operace, je pryč. Transfuze a antivirové léky, které mu s nimi podávali, pomohly jeho tělu zbavit se viru, který ho ovládal. Zdá se, že se všechny jeho rány spontánně léčí. Jeho zdravotní stav je zkrátka výborný. Scullyová Muldera odveze do jeho bytu. Mulder vstoupí dovnitř a zdá se mu, že se tam něco změnilo. Konečně se Mulder posadí a Scullyová se mu upřímně svěřuje, jak se v poslední době cítila - po jeho únosu i po pohřbu. Se slzami v očích se přiznává, jak moc toužila po tom, aby se vrátil… Mulder má však na srdci něco, co ho velmi trápí. Vůbec netuší, kde je teď jeho místo v životě, a jen s velkými problémy si zvyká na všechny změny okolo.Ve federálním nápravném zařízení v okrese Perkey ve Virginii strážník Absalomovi k jeho cele přinese knížku. Absalom si po chvíli knížku vezme. Je to kniha o přicházející apokalypse, uvnitř které Absalom najde vystřižený článek z novin o úmrtí jednoho z komisařů majících na starosti sčítání lidu – Howarda Salta, který umřel na trávníku přímo před Bílým domem. Doggett a Skinner přicházejí do Kershovy kanceláře. Kersh jim říká, že Scullyová ho oficiálně požádala o znovupřidělení Muldera na oddělení Akt X...
DÍL 17: Empedoklés (Empedocles) - New Orleans. Kvůli plánovaným úsporám mají výkonný ředitel a jeho asistentka za úkol propustit Jiba Dukese. Venku se Jib stane svědkem automobilové honičky, při které policie nahání auto, které při úniku vrazí do jiného a exploduje. Následně Jib sleduje, jak ze zničeného auta vystoupí hořící postava řidiče a vstoupí do strnulého Jiba. Vzápětí Jibovi na moment vzplanou oči. Vrátí se do své bývalé práce, kde chladnokrevně zastřelí šéfa i jeho asistentku...Na místo činu přijíždí Monica Reyesová. Místní detektiv se domníval, že by mohlo jít o vraždu s rituálním podtextem, protože Jib měl na pracovním stole divný obrázek, ale Reyesová tvrdí, že v tomto případě o satanizmus nejde. Zpočátku si myslí, že ji sem zavolali zbytečně, avšak jen do doby, než při pohledu na jednu z obětí ve své představě uvidí dětskou ruku, která se změní v popel.Mulder navštíví doma Scullyovou a přináší jí krásně zabalenou dárkovou krabici. Ve chvíli, když se Scullyová chystá dárek rozbalit, pocítí silné bodání v oblasti břicha. Okamžitě jedou na pohotovost. Mulderovi volá Reyesová. Žádá ho o pomoc při vyšetřování jistého případu spadajícího pod Akta X. Mulder namítá, že jemu už Akta X nepatří, teď jim šéfuje Doggett, tak ať se obrátí přímo na něj. Ona to však udělat nemůže, protože případ se Doggetta týká osobně. Mulder ji poprosí, ať zavolá později, a vzápětí se dozvídá, že stav Scullyové není tak vážný, aby ji museli operovat.Jib vstoupí do svého motelového pokoje. Vytáhne zbraň a přiloží si ji k hlavě, ale zbraň se rozpálí a shoří mu v dlani. Odtrhne si pokožku z tváře a zdá se, jako by mu uvnitř těla plápolal oheň... Reyesová se zatím ve Washingtonu setkává s Mulderem. Připomene mu, že byla u toho, když ho po únosu našli v lese. Předpokládá, že existuje spojení mezi případem, na kterém právě teď pracuje, a případem před mnoha lety, na kterém pracovala s Doggettem. Tehdy ještě Doggett pracoval pro policii v New Yorku. Vyšetřování skončilo tragédií – nálezem mrtvého těla Doggettova syna Lukea. Pachatele nikdy nechytili. Reyesová tím nechce Doggetta obtěžovat, ale už tehdy, když před lety našli Lukea, se Reyesové na nepatrnou chvíli zazdálo, že se chlapcovo tělo rozložilo na popel. Doggett to viděl také. Teď to viděla na místě činu v New Orleansu znovu a je si jistá, že pro to musí existovat nějaký důvod.Doggett zatím o novém případu neví. Je v nemocnici u Scullyové a náhle se mu myslí prožene vzpomínka na to, jak v lese našli jeho mrtvého syna. Vzpomínka je velmi živá...
DÍL 18: Vienen (Vienen) - Na vrtné věži těžící ropu ze dna oceánu dělníci sledují televizi, když náhle vypadne obraz. Vedoucí směny Bo Taylor proto do televize udeří a obraz opět naskočí. Jeden z dělníků, Simon, tajně z kuchyně vezme nůž a míří do místnosti s vysílačkou sloužící ke komunikaci s pevninou. Zatím v kuchyni opět vypadne obraz a bouchání už nepomáhá. Taylor odchází najít komunikačního technika. Najde Simona, jak se pokouší zničit vysílačku. Vedle leží tělo mrtvého komunikačního technika. Simon dostane strach a chce odejít, ale z těla Taylora vyzařuje silná radiace, která Simona spálí... V ústředí FBI Doggett odemkne dveře do kanceláře Akt X. Uvnitř najde Muldera, který chce zjistit podrobnosti o smrti dělníka pracujícího na vrtné věži. Mrtvým dělníkem je Simon, jehož popálené tělo vlny vyplavily na břeh oceánu. Zmizel také komunikační technik. Koroner stanovil, že popáleniny mají svůj původ v radiaci. Doggett už ve spisech četl o černém oleji, který dokáže vyzařovat radiaci, umí se zmocnit lidských hostitelů a ovládat je, ale mnohým informacím o jeho existenci nevěří. Z Kershovy kanceláře volá Scullyová. Doggettovi řekne, že na něj čeká jeden z vedoucích představitelů těžební společnosti a tvrdí, že ho kontaktoval někdo z Akt X. Doggett ví, že to byl Mulder. Kershe rozčílí, že Mulder se do vyšetřování případu pustil bez jeho souhlasu. Poté, co jim pan Ortega vysvětlí, že se všichni ocitli ve značně citlivé situaci, Kersh povolí, aby se do vyšetřování případu pustil někdo z Akt X. Mulder namítá, že Kersh tam přece nemůže poslat těhotnou Scullyovou, ale Kersh ho poopraví slovy, že tam neposílá Scullyovou, ale Doggetta. Doggetta spolu s novým komunikačním technikem na vrtnou věž přepraví helikoptéra. Brzy Doggett zjišťuje, že Mulder tam už dávno je a začal vyšetřovat na vlastní pěst. Taylor jim oběma poví, že Simon začal blouznit a chtěl celou vrtnou věž vyhodit do vzduchu a přitom zabil i komunikačního technika. Když se Mulder a Doggett nedívají, v očích Taylora se objeví černý olej. Později se oba agenti shodnou na tom, že je Taylor obelhal. Scullyová pitvá tělo Simona. V jeho mozku najde černý olej, zdá se však, že olej odumřel. Scullyová netuší, co olej zabilo. Podaří se jí spojit s těžební věží a potvrdí Mulderovy obavy o infikaci těla mimozemským virem. Zjistila však, že virus odumřel a myslí, že ho možná zabila radiace. Mulder ale ví, že to tak není, protože sám virus dokáže radiaci vyzařovat – a ta je pro něj tedy neškodná. Je jasné, že všichni přítomní na vrtné věži jsou v obrovském nebezpečí...
DÍL 19: Sám (Alone) - V Ellicottu je už tma a hustě prší. Gary Sacks je na návštěvě u svého otce Ariena, který je odkázaný na vozíček a nemocné srdce má napojené na přístroj. Gary je zrovna v kuchyni, když náhle uslyší tón přístroje, který oznamuje, že otec zkolaboval. Vběhne do obývacího pokoje, ale otec tam není. Vtom Gary uslyší podezřelý zvuk a na zemi uvidí jakéhosi tvora... Scullyová v kanceláři Akt X vyklízí svůj stůl, protože se chystá na mateřskou dovolenou. Na její místo nastupuje nová agentka Leyla Harrisonová, která má s Doggettem vyřešit případ vraždy ve státě New York. Za hlavního podezřelého z vraždy Ariena, který byl nalezen mrtvý v lese za svým domem, je považován jeho syn Gary, protože beze stopy zmizel. Doggettovi to však nedává smysl. V domě na podlaze, a poté i venku, nalezne Doggett jakýsi sliz a pošle jej na rozbor do laboratoře. Dál prohledává les, až dojde ke zdánlivě opuštěnému domu. Zaregistruje však v domě pohyb a společně s Leylou se poté snaží vyhnat ven podivného tvora, ale Leyla náhle záhadně zmizí. Doggett ji hledá v lese - a spadne do podzemní chodby. Tam mu neznámý plazivý tvor plivne do tváře nějakou tekutinu, stejně jako Leyle, s níž se Doggett v podzemí setkává. Mezitím se do pátrání po zmizelých agentech zapojují i Scullyová a Mulder. Scullyová při pitvě Ariena zjistí, že byl oslepen jedem, který pravděpodobně vyprodukoval nějaký plaz. Jed obsahuje neznámou bakterii, která rozkládá kosti a tkáň oběti, zatímco z kůže se stane pevná forma, z níž pak plaz vypije obsah. Mulder se při svém pátrání setkává se Stitesem, majitelem okolních pozemků, a také záhadného domu, kde zmizela Leyla. Stites Mulderovi tvrdí, že je biolog, takže pokud by se v okolí vyskytovalo nebezpečné zvíře, jistě by o tom věděl...
DÍL 20: Podstata  (Essence) - Scullyová pořádá ve svém bytě oslavu u příležitosti brzkého narození svého dítěte. Její matka pozvala i údajnou dětskou pečovatelku Lizzy Gillovou, aby Scullyové pomáhala. Ve chvíli, kdy je Scullyová zaneprázdněna, vymění nepozorovaně Lizzy léky v její ložnici... V budově společnosti Zeus Genetics se objeví Billy Miles. Doktor Lev právě v rukou drží novorozeného mimozemšťana, Billy ho zabije a podpálí laboratoř. Poté, co se Mulder o požáru dozví, navštíví Doggetta a vysvětlí mu, že v laboratoři pracoval doktor Lev společně s bývalým lékařem Scullyové, doktorem Parentim. Scullyová je podezřívala, že tam provádějí nepovolené pokusy. Policie zjistí, že v laboratoři zahynul doktor Lev, a Mulder s Doggettem jedou proto do ordinace doktora Parentiho. Tam je čeká hrůzný nález - nádoby s deformovanými plody. Scullyová mezitím doma užije připravené léky a poděkuje Lizzy za pomoc. Ta se s ní rozloučí a venku nastoupí do auta, které řídí Duffy Haskell. Mulder s Doggettem jedou znovu vyslechnout Parentiho. V jeho pracovně vyruší Billyho, který Parentiho právě zabil - a nyní zaútočí na Muldera. Doggett si všimne velké jizvy na Billyho krku. Několikrát na něj vystřelí, ale s Billym to vůbec nic nedělá. Doggett se tedy schová a Billy odchází.Raněný Mulder vysvětlí Doggettovi a Scullyové, že Billy se stal jakýmsi mimozemským replikantem. Byl unesen a po návratu se přetransformoval. Mulder tvrdí, že Billy nejen ničí všechny důkazy, ale zároveň hledá nové stopy. Při vyšetřování vychází najevo, že Duffy spolu s Parentim monitorovali těhotenství Scullyové. Není jasné, kdo je vlastně otcem jejího dítěte, ani jak je možné, že otěhotněla, když původně byla neplodná.Mulderovi dojde, že Scullyová je v ohrožení, a snaží se ji odvézt z domova do bezpečí. V tu chvíli je však začíná pronásledovat Billy...
DÍL 21: Existence (Existence) - Koroner v márnici prohlíží tělo Billyho Milese. Je si jistý, že je Billy skutečně mrtev. Pak z jeho těla vytáhne kovový předmět. Vypadá to jako obratel, který se najednou začne točit a rozrůstat se o další obratle...Na záznamu z bezpečnostní kamery je vidět, že Billy opustil márnici. Krycek tvrdí, že Billy se stal novým druhem mimozemšťana, který má pomoci při repopulaci Země, a takových jako on, je mezi lidmi víc. Součástí plánu má být i agentka Scullyová.Doggett se setká s Knowlem Rohrerem, který má jinou verzi. Billy je prý prototypem dokonalého vojáka, kterého stvořila armáda. Ta také stojí za únosem Scullyové před šesti lety, kdy jí byl do krku implantován čip, díky němuž teď otěhotněla a nosí v sobě prvního organického příslušníka nové formy života. Mulder však Knowlemu nevěří, a tak ho s Doggettem začnou sledovat.Agentka Reyesová mezitím dovezla Scullyovou do Doggettova rodného městečka. Neteče tam voda a všude je hrozný nepořádek. K budově, v níž se Reyesová stará o Scullyovou, přijíždí v autě polesná a chce Scullyové pomoct. Reyesovou venku před budovou napadne Billy a polesná ho zastřelí. V tu chvíli Scullyová pocítí první kontrakci.Doggett s Mulderem uvidí v garážích FBI auto, ve kterém sedí Krycek a Knowle. Doggett zjistí, že se Knowle setkal s agentem Cranem, a informuje o tom Muldera. Ten tuší, že je Scullyová ve velkém nebezpečí, a chce po Doggettovi, aby mu prozradil, kam ji ukryl.Scullyová už má pravidelné kontrakce. Sklání se k ní polesná a Reyesová si všimne na jejím krku stejné jizvy, jakou má Billy.Před budovu, v níž Scullyová právě začíná rodit, přijíždí kolona aut. Venku se probírá Billy, který pak vstupuje spolu s ostatními dovnitř...

DABING
8.SÉRIE (VHS - díly 8x01, 8x02)
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner)

8.SÉRIE (Prima, DVD (všechny díly, 2. dabing pro výše uvedené VHS epizody))
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Zdeněk Mahdal - Robert Patrick (John Doggett), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Dagmar Čárová - Annabeth Gish (Monica Reyesová), Václav Mareš - Tom Braidwood (Melvin Frohike), Antonín Navrátil - Dean Haglund (Richard Langly), Milan Bouška - Bruce Harwood (John Byers), Pavel Rímský - Jim Pickens, Jr. (Alvin Kersh), Martin Velda - Nicholas Lea (Alex Krycek), Jakub Saic - Adam Baldwin (Knowle Rohrer), Hana Talpová - Sheila Larken (Margaret Scullyová), Vladimír Fišer (titulky místa a času), Antonín Navrátil (titulky)
Epizodní role: Ladislav Novák - Kirk B.R. Woller (Agent Gene Crane - 8x01-02), Tomáš Materna - Jeff Gulka (Gibson Praise) + Colton James (Josh Underwood) + Michael Welch (Trevor), Jiří Balcárek - William O'Leary (pumpař) + Kirk B.R. Woller (Agent Gene Crane) + Bill Dow (Chuck Burks), Filip Švarc - David Barry Gray (Hank Gulatarski), Dalimil Klapka - Lawrence Pressman (pan Milsap), Zuzana Skalická - Rusty Schwimmer (řidička), Luděk Čtvrtlík - Erich Anderson (Doug Underwood), Zuzana Slavíková - Kim Greist (Lisa Underwoodová), Miroslava Součková - Maggie Baird (Sharon Pearlová), Michal Michálek - Rodney Eastman (Ronald Purnell), Pavel Šrom - Joe Morton (Martin Wells), Pavel Rímský - Danny Trejo (Cesar Ocampo), Jakub Saic - Grant Heslov (Andre Bormanis) + Arye Gross (Dr. Tom Puvogel), Libor Hruška - Keith Szarabajka (Anthony Tipet) + Vyto Ruginis (Bianco) + M.C. Gainey (Bo Taylor), Tomáš Juřička - Michael Bowen (Dwight Cooper) + Zach Grenier (Herman Stites), Zbyšek Pantůček - Patrick Kilpatrick (Randall Cooper) + Brent Sexton (Steven Melnick), Hana Krtičková - Kellie Waymire (Tammi Peytonová) + Judith Scott (Dr. Kai Boweová) + Jennifer Griffin (Dr. Miryumová) + Dale Dickey (ranger), Aleš Procházka - Wade Williams (Ray Pearce) + Judson Scott (Absalom), Lucie Svobodová - Jennifer Parsons (Nora Pearceová) + Penny Johnson Jerald (Dr. Hellura Lyleová), Radka Přibyslavská - Tamara Clatterbuck (Larina Jacksonová) + Caroline Lagerfelt (venkovanka) + Jolie Jenkins (Leyla Harrisonová), Zuzana Schulzová - Jane Daly (paní Holtová), Petr Neskusil - Jordan Warkol (Quinton), Vladimír Čech - Michael McGrady (Kurt Frey) + Steven Anderson (Dr. James Parenti), Marek Libert - Justin Williams (Paul Hangemuhl) + Jay Acovone (Duffy Haskell), Kateřina Březinová - Natalie Radford (Marie Hangemuhlová) + Saxon Trainor (Mary Hendershotová) + Frances Fisher (Lizzy Gillová), Veronika Veselá - Megan Follows (Kath McCreadyová), Jaroslav Kaňkovský - Ken Jenkins (Karras) + Roy Thinnes (Jeremiah Smith), Zdeněk Maryška - David Purdham (Dr. Lev), FIlip Jančík - Judd Trichter (Richie Szalay) + Zachary Ansley (Billy Miles), Martin Kolár - Bernard White (Dr. Desai), Antonín Navrátil - Jay Underwood (Jeb Dukes), Lucie Kušnírová, Karel Richter
Překlad: Petr Finkous
Dialogy: Veronika Kernová, Jiří Balcárek, Monika Macků
Zvuk: Tomáš Čisárik, studio Pro-Time
Produkce: Jana Janoušková, Jana Prášilová, Jaroslav Richtr
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: TV Produkce a.s. pro FTV Prima s.r.o. 2006

9.série (2001–2002)
DÍL 1: Dnes se nic významného nestalo (Nothing Important Happened Today) - Agentka Scullyová se stará o svého novorozeného syna Williama. Agent Mulder musel kvůli hrozícímu nebezpečí zmizet.Agenti Doggett a Reyesová pokračují v odhalování spiknutí, které vedlo k pokusu o vraždu Doggetta a Skinnera. Dostanou anonymní tip na stopu utopeného muže, který se spiknutím nějak souvisí. Postupně se dostávají na stopu tajemné ženy, která dokáže dýchat i pod vodou a je zapletena i v případu podezřelých vražd spojených s pokusy s kontaminací vody.
DÍL 2: Dnes se nic významného nestalo II (Nothing Important Happened Today II) - Agenti Doggett, Reyesová a Scullyová odhalují pozadí tajného experimentu s nakažením veřejných zásob vody spojeného s projektem vývoje tzv. nezničitelných supervojáků, jehož součástí může být i Scullyino dítě. Pomocnou ruku jim nečekaně podá Shannon McMahonová - žena dýchající pod vodou.
DÍL 3: Damonicus (Damonicus) - Agentka Scullyová přijímá místo učitelky na Akademii FBI, ale i nadále pomáhá agentům Doggettovi a Reyesové. Ti se ve svém prvním samostatném případu, spadajícím pod Akta X, seznamují s mužem přesvědčeným o své schopnosti naslouchat démonické síle stojící za sérií rituálních vražd.
DÍL 4: 4-D (4-D) - Agenti Doggett, Reyesová a Follmer sledují krutého vraha - Erwina Lukeshe, který ženám vyřezává jejich jazyky. Při zátahu se však beze stopy vytratí z místa činu. Agentka Reyesová přijde na teorii existence paralelních vesmírů. Podle ní nalezl Erwin způsob jak se pohybovat mezi jednotlivými paralelních vesmíry. Její teorii potvrzuje záhadné, doživotně paralyzující střelné zranění agenta Doggetta, který tvrdí, že ho postřelil Erwin poté, co zabil agentku Reyesovou. V době, kdy měl být agent Doggett postřelen, však dle tvrzení agentky Reyesové byl u ní doma, asi 20 kilometrů od místa činu...
DÍL 5: Pán much (Lord of the Flies) - Dva středoškoláci za obrovské podpory kolem přihlížejících provádějí krkolomné a životu nebezpečné kousky. Při předvádění posledního z nich - jizdě v nákupním vozíku z kopce - však ztratí středoškolák kontrolu nad vozíkem a vypadne z něj. Přesto, že měl helmu, která po pádu zůstala nepoškozena, má promáčknutou půlku hlavy.
DÍL 6: Nikomu nevěř (Trust No 1) - Agentka Scullyová se setkává se ženou, jejíž malá dcerka má tytéž neobyčejné schopnosti jako jeji syn William. Mladá žena ji přivede na stopu muže, který má důvěrné informace, které Scullyové mohou odhalit pravdu o okolnostech Williamova narození. Záhadný muž má podmínku. Jediný komu tajné spisy předá do vlastních rukou je toho času nezvěstný Fox Mulder.
DÍL 7: John Doe (John Doe) - Agent Doggett se se ztrátou paměti probírá v zapadlém Mexickém městečku, aniž by tušil jak se tam dostal a odkud tam přišel. Poslední co si pamatuje ze své minulosti, jsou šťastné chvíle s jeho synem, který je však již několik let mrtvý.
DÍL 8: Odkázáni peklu (Hellbound) - Agenti Doggett, Reyesová a Scullyová vyšetřují případ velmi brutální vraždy, při které byl bývalý trestanec zaživa stažený z kůže. Mrtvých postupně přibývá a agenti odhalují šokující propojení mezi pachatelem a jeho oběťmi.
DÍL 9: Původ (Provenance) - Agenti FBI sledují na kanadsko-americké hranici muže na motorce. Muž si jich však všimne, zrychlí a s motorkou sjede ze srázu. V jeho batohu najdou artefakty z mimozemské lodi. Agentka Scullyová zjišťuje, že FBI tajně vyšetřuje případ nálezu těchto artefaktů, které před nedávnem sama nalezla a zkoumala v Africe. Artefakty obsahují neznámé prastaré symboly a možná úzce souvisí i s jejím synem Williamem.
DÍL 10: Prozřetelnost (Providence) - Agentka Scullyová se za vydatné pomoci Osamělých střelců vydává po stopě členů sekty, kteří unesli jejího syna. Únosci jsou přesvědčeni o pravdivosti proroctví zaznamenaném na povrchu kosmické lodi, nalezené před časem v Africe.
DÍL 11: Audrey Pauley (Audrey Pauley) - Agentka Reyesová upadá do komatu po automobilové nehodě. V nemocnici seznamuje lékař Preijers Doggetta a Scullyovou s její poslední vůlí, ve které povoluje použití jejich orgánu k transplantaci. Agent Doggett se dostává do sporu s lékařem Preijersem, vzhledem k tomu, že Reyesová je jenom v komatu, mrtvá není. Agentka Reyesová, která je na pokraji smrti se mezitím ocitá v astrální projekci téže nemocnice a zoufale se snaží najít cestu zpět...
DÍL 12: Pod povrchem (Underneath) - Na svobodu má být, na základě nových důkazů, propuštěn Robert Fassl, kterého před třinácti lety zatýkal agent Doggett, tehdy ještě jako newyorský policajt. Doggett je přesvědčen, že pokud bude vrah propuštěn na svobodu, začne vraždit znovu. Požádá o pomoc agentky Scullyovou a Reyesovou.Testy DNA vyloučili Fassla jako vraha. Na místě činu se však našly zbytky vlasů. Agent Doggett konfrontuje některé z policistů, kteří mu před třinácti lety pomáhali dopadnout Fassla a zjistí, že některé důkazy, sami policisté, nastrčili na místo činu. Kdo, ale vraždil? Jakto, že Fassl byl zatčen na místě činu? Kryje někoho?Navíc ve vězení, kde si Fassl odpykává trest dojde k vraždě jeho spoluvězně na chodbě, kde Fassl umýval podlahu. Na záznamu bezpečnostní kamery však není Fassl, ale neznámý muž s bradkou, o kterém věznice nemá žádné záznamy. Zničeho nic se zjevil a stejně tak záhadně zmizel...
DÍL 13: Nepravděpodobné (Improbable) - Agenti Doggett, Reyesová a Scullyová vyšetřují sérii neobjasněných vražd. Reyesová s pomocí svých numerologických znalostí přijde na to, že zpočátku nesouvisející vraždy má na svědomí jeden a ten samý vrah. Sériový vrah zabíjí s ohledem na číslo 3. Při pátrání se setkávají s tajemným panem Burtem, jehož nenápadné postřehy okolo čísel a osudu je vedou čím dál tím blíž k vrahovi.
DÍL 14: Příšery (Scary Monsters) - Agenti Doggett, Reyesová a Scullyová vyšetřují záhadné úmrtí ženy. Její malý syn Tommy tvrdí, že jí zabily příšery. V pitevní zprávě se píše, že se žena sama ubodala k smrti šestnácti ranami do břicha. Ty samé příšery měly již dříve zabít i jeho kocoura. Scullyová provádí jeho pitvu a zjistí, že si kocour sám rozkousal břicho. Mezitím agent Doggett na vlastní oči zahlédne Tommyho záhadné příšery...
DÍL 15: Preskoč žraloka (Jump The Shark) - Fanatický terorista a imunolog v jedné osobě se rozhodne rozšířit mezi lidi smrtící virus. Do svého těla a těla svého spolupracovníka umístí schránku ze žraločí chrupavky, která tento vir obsahuje a v určitou přesně danou chvíli ho také vypustí. Jistá Yves, spolubojovnice Osamělých střelců, onoho vědce zabije a pustí se do pátrání po druhém teroristovi. V jeho zneškodnění jí ale zabrání právě Osamělí střelci, kteří pro které jde o starou známou, po níž už rok bezvýsledně pátrají. Nakonec se zjistí, že muž, kterého Yves pronásledovala, byl beztak jen návnada. Skutečnou chodící bombu Střelci objeví až pět minut před rozšířením viru a nezbude jim, než se pro záchranu tisíců sami obětovat.
DÍL 16: William (William) - Do kanceláře Akt X se vloupe muž se znetvořeným obličejem, kterého následně zadrží agent Doggett. Zadržený muž tvrdí, že vloupání vykonal na žádost samotného Foxe Muldera. Agentka Scullyová muži nevěří a provede krevní test DNA, aby zjistila kdo je onen záhadný znetvořený muž. Čeká ji šok, muž má stejnou DNA jako nezvěstný Fox Mulder...
DÍL 17: Vysvobození (Release) - Agent Doggett přijede na základě anonymního telefonátu na místo, kde nalezne zavražděnou ženu. Pitvu ženy provádí Scullyová před několika mladými kadety FBI. Jeden z nich, velice nadaný kadet Hayes na místě provede rozbor vraždy a dovede agenty Doggeta a Reyesovou na horkou stopu vraha, který již vraždil minimálně jednou. Vrah však zabil nejenom dvě ženy stejnou zbraní, ale jak posléze Doggett zjistí, je to ten samý pachatel co zavraždil před několika lety i jeho syna...
DÍL 18: Slunečné dny (Sunshine Days) - Agenti Doggett a Reyesová se při vyšetřování nového případu dostávají do domu, jehož interiér mění vzhled. Majitel onoho záhadného domu má jedinečné telekinetické schopnosti.
DÍL 19: Pravda (The Truth) - Mulderův návrat vede k zasedání vojenského tribunálu, který ho soudí pro vraždu. Aby si zachránil život, musí vedení FBI dokázat existenci spiknutí vedoucí k utajení mimozemského života.Skutečná pravda je však mrazivější a nedá se změnit. Datum 22. prosinec 2012 je datem invaze mimozemšťanů, o které celou dobu vláda věděla. Jediné co Mulderovi a Scullyové zbývá je naděje...
DÍL 20: Pravda II (The Truth II) - Mulderův návrat vede k zasedání vojenského tribunálu, který ho soudí pro vraždu. Aby si zachránil život, musí vedení FBI dokázat existenci spiknutí vedoucí k utajení mimozemského života. Skutečná pravda je však mrazivější a nedá se změnit. Datum 22. prosinec 2012 je datem invaze mimozemšťanů, o které celou dobu vláda věděla. Jediné co Mulderovi a Scullyové zbývá je naděje...

DABING
9.SÉRIE
1.DABING (DVD)
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Zdeněk Mahdal - Robert Patrick (John Doggett), Dagmar Čárová - Annabeth Gish (Monica Reyesová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Petr Oliva - William B. Davis (Muž s cigaretou), Pavel Rímský - Jim Pickens, Jr. (Alvin Kersh), Václav Mareš - Tom Braidwood (Melvin Frohike), Antonín Navrátil - Dean Haglund (Richard Langly), Milan Bouška - Bruce Harwood (John Byers), Martin Velda - Nicholas Lea (Alex Krycek), Regina Řandová - Laurie Holden (Marita Covarrubiasová), Jaroslava Obermaierová - Sheila Larken (Margaret Scullyová), Martin Stránský - Cary Elwes (Brad Follmer), Jakub Saic - Adam Baldwin (Knowle Rohrer), Filip Jančík - Chris Owens (Jeffrey Spender), Vladimír Fišer (titulky místa a času)
Epizodní role: Antonín Navrátil - Michael Wiseman (Dr. Rocky Bronzino) + Scott Paulin (Jeffrey Conlon) + David Fabrizio (Dr. Newman), Bohdan Tůma - Dylan Haggerty (Erwin Timothy Lukesh), Bohuslav Kalva - Tim Halligan (Darren Mountjoy) + Jack Blessing (Dr. Jack Preijers), David Štěpán - Gavin Fink (Tommy Conlon), Ivana Měřičková - Jane Lynch (Anne Lokensgardová), Jakub Saic - Michael Emerson (Oliver Martin), Jaroslav Kaňkovský - Alan Dale (muž), Jiří Balcárek - David Figlioli (Victor Dale Potts) + W. Earl Brown (Robert M. Fassl) + Ray McKinnon (Mad Wayne), Ludvík Král - Matthew Glave (Agent Kallenbrunner), Lucie Svobodová - Lucy Lawless (Shannon McMahonová) + Zuleikha Robinson (Yves Adele Harlowová), Luděk Čtvrtlík - James Remar (Josef Kobold), Marcel Vašinka - Eduardo Antonio Garcia (Mariano Molina) + Sal Landi (Nicholas Regali), Martin Kolár - Terry O'Quinn (Muž) + James McDonnell (Detektiv Van Allen) + Neal McDonough (Robert Comer), Michal Michálek - Jared Poe (Rudolph Hayes), Miroslava Součková - Barbara Patrick (Barbara Doggettová), Pavel Šrom - Erick Avari (Dr. Herb Fountain) + Stan Shaw (Stephen Murdoch), Pavel Vondra - Branden Williams (Bill), Pavel Vondrák - Hank Harris (Dylan Lokensgard), Petr Burian - Aaron Paul (David Winkle) + Brian Poth (Gabe Rotter), Petr Oliva - John Aylward (Dr. John Rietz), Radek Kuchař - Stephen Snedden (Jimmy Bond), Radka Malá - Kathryn Joosten (Agentka Edie Boalová), Radka Přibyslavská - Jolie Jenkins (Leyla Harrisonová) + Allison Smith (Patti) + Tracey Ellis (Audrey Pauleyová), Radovan Vaculík - Marcus Giamatti (John Gillnitz), Regina Řandová - Cyd Strittmatter (Dr. Edwardsová), René Slováčková - Samaire Armstrong (Natalie Gordonová) + Katy Boyer (Dr. Lisa Hollandová) + Lisa Darr (Jana Fainová), Vladimír Čech - Burt Reynolds (pan Burt) + Michael McKean (Morris Fletcher), Zuzana Schulzová - McNally Sagal (Žena v kabátu), Milan Slepička, Otakar Brousek ml., Veronika Veselá
Překlad: Petr Finkous, Silvie Šustrová
Dialogy: Veronika Kernová, Lenka Tůmová
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobil: Bontonfilm 2007

9.SÉRIE
2.DABING (Prima)
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Zdeněk Mahdal - Robert Patrick (John Doggett), Dagmar Čárová - Annabeth Gish (Monica Reyesová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Pavel Rímský - Jim Pickens, Jr. (Alvin Kersh), Bohuslav Kalva - Tom Braidwood (Melvin Frohike), Antonín Navrátil - Dean Haglund (Richard Langly + titulky), Milan Bouška - Bruce Harwood (John Byers), Martin Velda - Nicholas Lea (Alex Krycek), Hana Talpová - Sheila Larken (Margaret Scullyová), Gustav Bubník - Cary Elwes (Brad Follmer), Jakub Saic - Adam Baldwin (Knowle Rohrer), Regina Řandová - Laurie Holden (Marita Covarrubiasová), Filip Jančík - Chris Owens (Jeffrey Spender), Vladimír Fišer (titulky místa a času)
Epizodní role: Hana Talpová - Kathryn Joosten (Agentka Edie Boalová), Kristýna Valová - Samaire Armstrong (Natalie Gordonová), Libor Hruška - James Remar (Josef Kobold) + Terry O'Quinn (Muž), Lucie Svobodová - Lucy Lawless (Shannon McMahonová), Oldřich Hajlich - Branden Williams (Bill), Pavel Šrom - Ryan Cutrona (kapitán) + Tim Halligan (Darren Mountjoy) + Erick Avari (Dr. Herb Fountain), Pavel Vondrák - Hank Harris (Dylan Lokensgard), Petr Neskusil - Aaron Paul (David Winkle), René Slováčková - Jane Lynch (Anne T. Lokensgardová) + Allison Smith (Patti), Zbyšek Horák - Michael Wiseman (Dr. Rocky Bronzino), Bohdan Tůma, Michal Michálek, Zdeněk Maryška a další
Překlad: Petr Finkous, Silvie Šustrová
Dialogy: Lenka Tůmová
Zvuk: Milan Blažek, Pavel Balcar
Produkce: Markéta Stegbauerová, Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: FTV Prima s.r.o. ve studiu S Pro Alfa CZ a.s. 2012

10. série (2016) /TV Rip/
DÍL 1: Můj boj 1/2 (My Struggle) - Mulder a Scullyová se po letech opět setkávají. Kontaktuje je Walter Skinner, aby se setkali s Tadem O'Malleym, zastáncem konspiračních teorií, který na internetu provozuje svou show. Tad oba přivede k dívce jménem Sveta, která je klíčem k rozluštění vládní konspirace trvající již od roku 1947. Sveta byla několikrát unesena, jenže nikoliv mimozemšťany, ale lidmi tak, aby to vypadalo jako mimozemský únos. Tad tvrdí, že vláda má od roku 1947 k dispozici mimozemskou technologii, kterou používá proti vlastním lidem. Takzvané mimozemské únosy byly jeden velký podvod. Tad přivede Muldera na tajné místo, kde vědci provádějí pokusy s mimozemskou technologií. Letadlo fungující na čistou elektromagnetickou energii, které dokáže být neviditelné lidskému oku. Tad chce vše zveřejnit, Sveta souhlasí s rozhovorem... Nakonec však ze všeho sejde. Sveta najednou otočí a tvrdí, že Tad je blázen a nutil jí hovořit nesmyslné věty. Tajné místo, kde se prováděly pokusy s mimozemskou technologií je vyhozeno do vzduchu a všichni vědci umírají...
DÍL 2: Zakladatelova mutace (Founder's Mutation) - Vědec Dr. Sanjay spáchá krutou sebevraždu poté, co uslyší příšerné vysokofrekvenční zvuky ve své hlavě a neznámý hlas. Mulder a Scullyová se při vyšetřování opět setkávají s překážkami ohledně utajovaných informací, díky kterým se nemohou dozvědět čistou pravdu. Skinner je však opět podrží a tak vyšetřují tajně. Dostávají se na stopu tajemného Augustuse Goldmana, majitele společnosti, ve které byl zaměstnán i Dr. Sanjay. Jeho společnost tajně provádí genetické pokusy na novorozeňatech. Výsledkem jsou otřesné mutace. Vše pod vedením vládních konspirátorů. Klíčem k odhalení je v tomto případě Goldmanova manželka Jackie, která je zavřena v blázinci, protože podle oficiální verze zavraždila svého syna Kylea. Jackie však Mulderovi a Scullyové sdělí, že její prvorozená dcera Agnes byla výsledkem stejné genetické mutace jako ostatní děti, které její manžel vězní v nemocnici. Agnes dokázala mimo jiné i dýchat pod vodou. Když se měl Kyle narodit, utekla Jackie od manžela, jenže měla autonehodu a postihly ji stejné vysokofrekvenční zvuky a hlas, který ji říkal, aby rozřízla břicho a pustila plod na svobodu... DÍL 3: Setkání s příšerodlakem (Mulder & Scully Meet the Were-Monster) - Hlavním podezřelým je ovšem tvor, který otřese základy Mulderových teorií. Problém tvora, který byl původně zelenou rohatou příšerou, je v tom, že se mění nekontrolovaně v člověka a stejně nekontrolovaně zpátky do původní podoby. Zpočátku Mulder nevěří jeho výpovědi, protože je i na něj divoká a neuvěřitelná. Jenže postupem času uvěří. Zelený, rohatý tvor je v podstatě hodný. Omylem se připletl pravému vrahovi - "vlkodlakovi" do cesty v okamžiku, když napadl člověka. A právě po jeho kousnutí se začal měnit.
DÍL 4: Návrat domů (Home Again) - Vrah své oběti doslova roztrhne vejpůl. Kdo by mohl vyvinout takovou sílu, aby holýma rukama roztrhl lidské tělo? Zkoumání biologických stop zanechaných na místech činu odhalí další záhadu. Vrah není ani živý ani mrtvý... Vyšetřování postupně odhalí, že mrtví úředníci měli co do činění s násilným vystěhováním bezdomovců z ulic do budovy staré nemocnice za městem. Mezi samotnými bezdomovci koluje legenda o nemrtvém popeláři, který je chrání. Na místo činu vždy přijede popelářské auto. Z jeho útrob vylézá popelář. Potencionální oběť cítí těsně před smrtí nesnesitelný smrad a v ústech má odpornou chuť zkažených zbytků. Popelář si po hrůzném činu bere od obětí trofeje, kusy roztrhaných lidských těl. Zbývá poslední městský úředník, který má prsty v násilném odsunu bezdomovců. Podaří se agentům zachránit jeho život? Mezitím musí odjet Scullyová za svou matkou. Dozvěděla se totiž, že leží na jednotce intenzivní péče po prodělaném infarktu. Její zdravotní stav je však velmi kritický a následně umírá. Tím se otevřou u Scullyové smutné vzpomínky na jejího syna, kterého museli s Mulderemn dát k adopci.
DÍL 5: Babylon (Babylon) - V umělecké galerii, kde vystavovali mimo jiné i kontroverzní kresby proroka Mohameda, dojde k bombovému atentátu. Jeden z arabských atentátníků jako zázrakem přežil, ale leží na jednotce intenzivní péče v hlubokém bezvědomí. Za Mulderem a Scullyovou přichází agenti z Texasu - Miller a Einsteinová s žádostí o pomoc. Potřebují komunikovat s atentátníkem a zjistit jestli se nechystá další útok. Mulder a Scullyová přistupují k problému každý s trochu jiným postupem. Scullyová a agentem Milerem na to jdou prostřednictvím vědy. Chtějí pomocí elektroencefalografu zkoumat mozkovou aktivitu atentátníka při pokládání otázek. Podle Scullyové bude náročné zjistit, kdy bude atentátník reagovat tak, aby se dalo poznat, že odpovídá "ano" či "ne".Mulder s agentkou Einsteinovou jdou cestou mysticismu. Mulder přesvědčí, aby mu Einsteinová sehnala výtažek z jisté halucinogenní houby. Je přesvědčen, že po požití drogy bude schopen se mimosmyslově spojit s atentátníkem a zjistit zda se chystá další sebevražedný útok. Ovšem tato droga je na seznamu zakázaných látek. Po požití drogy se Mulderovi podaří setkat s atentátníkem, který ho navede na jistý motel s názvem Babylon. Zásahová jednotka následně zatkne v motelu všechny členy skryté buňky, kteří se již chystali na sérii sebevražedných útoků.Účinky drogy jsou velmi silné, takže Mulder prožije opravdu divokou jízdu. Potká Kouřícího muže, agentka Einsteinová se mu zjeví jako domina s bičíkem a je antihvězdou tanečního večírku skupinky důchodců, které vyděsí k smrti. Agent Mulder je spokojený, protože se opět potvrdily jeho nevědecké teorie, jen do té chvíle, než se agentka Einsteinová přizná, že Mulderovi nepodala drogu, ale neškodné neúčinkující prášky, tedy placebo...
DÍL 6: Můj boj 2/2 (My Struggle II) - V první epizodě 10. série zdiskreditovaný televizní moderátor Ted O'Malley se chystá učinit prohlášení o tom, že téměř každému občanovi Spojených států byla do lidského genomu zanesena mimozemská DNA. Současně zmizí agent Mulder, zatímco agentka Scullyová, která má ve svém genomu také mimozemskou DNA se zděšením zjišťuje, že obrovský počet Američanů, včetně agentky Einsteinové, vykazují známky neznámého smrtícího akutního onemocnění. Agentka Scullyová přijde na to, že její sekvence mimozemské DNA může být lékem pro všechny nakažené. Zároveň se setkává se starou známou, agentkou Reyesovou, která jí odhalí rozsah spiknutí s cílem zanechat na planetě pouze vybrané jedince a všechny ostatní usmrtit. Mezitím se Mulderův zdravotní stav rapidně zhoršuje. Setkává s Mužem s cigaretou, od kterého se dozvídá, že mu může nabídnout lék, pokud přijme fakt, že se stane součástí vybrané společnosti přeživších lidí a bude součástí konspirace. To je pro Muldera nepřijatelné, raději zemře, než aby se přidal na stranu vrahů lidstva. Scullyová musí Muldera najít co nejdříve, aby mu mohla podat lék...

DABING
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Petr Oliva - William B. Davis (Muž s cigaretou), Dagmar Čárová - Annabeth Gish (Monica Reyesová), Marek Libert - Joel McHale (Tad O'Malley), Oldřich Hajlich - Robbie Amell (Agent Miller), Martina Kechnerová - Lauren Ambrose (Agentka Einsteinová), Zbyšek Horák (titulky + titulky místa a času)
Epizodní role: Jitka Jirsová - Annet Mahendru (Sveta), Bohdan Tůma - Doug Savant (Augustus Goldman), Petr Gelnar - Aaron Douglas (Lindquist) + Rhys Darby (Guy Mann), Petr Burian - Vik Sahay (Gupta), Petra Hanžlíková - Rebecca Wisocky (Jackie Goldmanová), Petr Neskusil - Jonathan Whitesell (Kyle), Jan Köhler - Aiden Longworth (William), Ladislav Novák - Kumail Nanjiani (Pasha), Bohuslav Kalva - Alex Diakun (majitel hotelu), Gustav Bubník, Radka Stupková, René Slováčková, Petr Pospíchal
Překlad: Silvie Šustrová, Petr Finkous
Dialogy: Lenka Tůmová, Petr Finkous
Zvuk: Daniel Němec
Produkce: Tereza Houžvicová, Leoš Lanči
Vedoucí výroby: Marie Přívratská
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: FTV Prima s.r.o. ve studiu Médea Promotion dabing, člen skupiny Médea Group 2016

11. série (2017) /TV Rip/
DÍL 1: Můj boj 3 (My Struggle III) - Agenti Mulder a Scullyová pátrají po svém synovi. Zjišťují ale, že nejsou sami. Za každou cenu ho chce najít také Kuřák, který plánuje vyhlazení lidstva za využití mimozemského patogenu. Jejich syn je jediným možným protilékem...
DÍL 2: Život po životě (This) - Mulderovi vyskočí na mobilu vzkaz, který je prosbou ze záhrobí. Brzy ho začne pronásledovat skupina zabijáků, která zjevně nechce, aby Mulder již 16 let mrtvému muži jakkoli pomohl. Mulder i Scullyová však zabijákům utečou a pustí se do riskantního vyšetřování utajovaného posmrtného programu...
DÍL 3: Plus jedna (Plus One) - Mulder a Scullyová jsou povoláni do malého města, kde došlo k několika podivným sebevraždám. Zemřelí údajně před svou smrtí viděli své dvojníky...
DÍL 4: Počkat, cože? (The Lost Art of Forehead Sweat) - Mulderovi někdo nalepil na okno symbol X, dávný signál k tajné schůzce na bezpečném místě. Tam se posléze objeví tajemný muž, který tvrdí, že s Mulderem kdysi spolupracoval, ale stal se obětí spiknutí, a proto si ho nikdo nepamatuje...
DÍL 5: Ghouli (Ghouli) - Mulder a Scullyová jsou povoláni k případu, kdy se dvě dívky v poblouznění málem navzájem zabijí poté, co viděly monstrum. Spojuje je osoba mladíka, který telepaticky komunikuje se Scullyovou, možná jde o vzkazy od syna, kterého dali před 15 lety k adopci. Jak brzy zjistí, nejsou jedinými, kdo usiluje o jeho nalezení...
DÍL 6: Kotě ( Kitten) - Zvláštní agenti Mulder a Scullyová pátrají po svém šéfovi Skinnerovi, kterého nakonec najdou v malém městečku, kde je obviněn z vraždy. Musí ho tedy očistit a pomoct mu s hledáním pravdy. Během vietnamské války byl členem jednotky, která se měla setkat s neznámými zrůdami. Případ nebyl dořešen a zrůdy se teď objevily znovu...
DÍL 7: Sledující (Rm9sbG93ZXJz) - Elektronická budoucnost může být pohodlná, ale co když se vaše zařízení účelně zblázní? Jsme sledováni na každém kroku, a pokud by někdo chtěl, může všeho zneužít. Zvláštní agenti Mulder a Scullyová okusí, jak by takový nešťastný den vypadal...
DÍL 8: Důvěrně známý démon (Familiar) - Smrt chlapce nalezeného v lese je pro policisty pouhou nehodou. Mulder se Scullyovou však tuší, že se jedná o vraždu. Tím spíš, že historie města, ve kterém hoch žil, je úzce spjata s čarodějnictvím...
DÍL 9: Nic netrvá věčně (Nothing Lasts Forever) - Nález lidských orgánů přivádí zvláštní agenty Muldera a Scullyovou k sektě, která dělá vše pro dosažení věčného života. Jak agenti brzy zjistí, nejsou jediní, kdo se snaží sektu vypátrat. Mladá žena přišla kvůli sektě o kontakt se sestrou a k jejímu vysvobození je ochotna využít jakékoli prostředky...
DÍL 10: Můj boj 4 (My Struggle IV) - Mulder a Scullyová pokračují v pátrání po synovi, který je v nebezpečí, protože je kvůli svým schopnostem součástí plánu na vymýcení lidstva. Mulder je mu na stopě, ale v patách má zločinecké agenty. Navíc Scullyová má vize, ve kterých Mulder zemře. On se ale nenechá odradit a bezhlavě se žene za nebezpečným cílem...

DABING
V českém znění: Ladislav Cigánek - David Duchovny (Fox Mulder), Jana Musilová - Gillian Anderson (Dana Scullyová), Václav Knop - Mitch Pileggi (Walter Skinner), Petr Oliva - William B. Davis (Kuřák), Dagmar Čárová - Annabeth Gish (Monica Reyesová), Filip Jančík - Chris Owens (Jeffrey Spender), Antonín Navrátil - Dean Haglund (Richard Langly), Daniela Bartáková - Karin Konoval (Judy Poundstoneová), Libor Terš - Karin Konoval (Chucky Poundstone), Karel Richter - Stuart Margolin (Dr. Oni)
Dále v českém znění: Marek Libert - Roger R. Cross (Wentworth), Anna Suchánková - Kristen Cloke (Wendy), Gustav Bubník - Alex Carter (Strong), Radek Škvor - Haley Joel Osment (mladý John / Davey James), Ladislav Novák - Zak Santiago (pan Green), Zbyšek Horák - Louis Ferreira (detektiv Costa), Šárka Vondrová - Denise Dowse (Dr. Russellová), Adéla Kubačáková - Barbara Hershey (Erika), Bohdan Tůma, Pavel Šrom, Dana Černá, Vojtěch Hájek, Pavel Rímský, René Slováčková, Zuzana Ďurdinová, Renata Volfová, Lucie Kušnírová, Viktorie Taberyová, Robin Pařík, Ondřej Novák, Martina Kechnerová a další
Překlad a dialogy: Silvie Šustrová, Petr Finkous
Zvuk: Pavel Balcar, Milan Blažek
Produkce: Zdena Sirotková
Vedoucí výroby: Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: FTV Prima s.r.o. ve studiu babidabi s.r.o. 2018

Ocenění:
Golden Globes
1999 - Akta X - Nejlepší televizní seriál - drama (nominace)
1999 - Akta X - Gillian Anderson (Nejlepší herečka v seriálu - drama) (nominace)
1999 - Akta X - David Duchovny (Nejlepší herec v seriálu - drama) (nominace)

Golden Globes
1998 - Akta X - Nejlepší televizní seriál - drama
1998 - Akta X - Gillian Anderson (Nejlepší herečka v seriálu - drama) (nominace)
1998 - Akta X - David Duchovny (Nejlepší herec v seriálu - drama) (nominace)

Golden Globes
1997 - Akta X - Nejlepší televizní seriál - drama
1997 - Akta X - Gillian Anderson (Nejlepší herečka v seriálu - drama)
1997 - Akta X - David Duchovny (Nejlepší herec v seriálu - drama)

Golden Globes
1996 - Akta X - Gillian Anderson (Nejlepší herečka v seriálu - drama) (nominace)
1996 - Akta X - David Duchovny (Nejlepší herec v seriálu - drama) (nominace)

Golden Globes
1995 - Akta X - Nejlepší televizní seriál - drama

The Saturn Awards
2018 - Akta X - Nejlepší sci-fi televizní seriál (nominace)
2018 - Akta X - Gillian Anderson (Nejlepší televizní herečka) (nominace)

The Saturn Awards
2016 - Akta X - Nejlepší seriál na DVD nebo Blu-ray
2016 - Akta X - Nejlepší sci-fi televizní seriál (nominace)
2016 - Akta X - David Duchovny (Nejlepší televizní herec) (nominace)
2016 - Akta X - Gillian Anderson (Nejlepší televizní herečka) (nominace)

The Saturn Awards
2003 - Akta X - Nejlepší televizní DVD vydání (nominace)

The Saturn Awards
2002 - Akta X - Nejlepší televizní seriál (nominace)

The Saturn Awards
2001 - Akta X - Robert Patrick (Nejlepší televizní herec)
2001 - Akta X - Nejlepší televizní seriál (nominace)
2001 - Akta X - Gillian Anderson (Nejlepší televizní herečka) (nominace)

The Saturn Awards
2000 - Akta X - Nejlepší televizní seriál (nominace)
2000 - Akta X - Gillian Anderson (Nejlepší televizní herečka) (nominace)

The Saturn Awards
1999 - Akta X - Nejlepší televizní seriál
1999 - Akta X - David Duchovny (Nejlepší televizní herec) (nominace)
1999 - Akta X - Gillian Anderson (Nejlepší televizní herečka) (nominace)

The Saturn Awards
1998 - Akta X - Nejlepší televizní seriál (nominace)
1998 - Akta X - David Duchovny (Nejlepší televizní herec) (nominace)
1998 - Akta X - Gillian Anderson (Nejlepší televizní herečka) (nominace)

The Saturn Awards
1997 - Akta X - Nejlepší televizní seriál
1997 - Akta X - Gillian Anderson (Nejlepší televizní herečka)
1997 - Akta X - David Duchovny (Nejlepší televizní herec) (nominace)

The Saturn Awards
1995 - Akta X - Nejlepší žánrový televizní seriál

The Saturn Awards
1994 - Akta X - Nejlepší žánrový televizní seriál (nominace)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.řada - 26.5.1995
                      2.řada - 6.1.1997
                      3.řada - 10.7.1997
                      4.řada - 8.1.1998
                      5.řada - 30.12.1999
                      6.řada - 19.7.2000
                      7.řada - 2.1.2008
                      8.řada - 25.2.2008
                      9.řada - 7.6.2013
                     10.řada - 8.4.2016
                     11.řada - 18.8.2018

Premiéra USA: 1.řada - 10.9.1993
                        2.řada - 16.9.1994
                        3.řada - 22.9.1995
                        4.řada - 4.9.1996
                        5.řada - 2.11.1997
                        6.řada - 8.11.1998
                        7.řada - 7.11.1999
                        8.řada - 5.11.2000
                        9.řada - 11.11.2001
                       10.řada - 24.1.2016
                       11.řada - 3.1.2018
Premiéra Kanada: 9.5.2020 (DVD premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 27.8.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Akta X - Film gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1262/
Sci-Fi / Thriller, USA, 1998
Režie: Rob Bowman, Hrají: David Duchovny, Gillian Anderson

Akta X: Chci uvěřit gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1267/
Thriller / Mysteriózní, USA / Kanada, 2008
Režie: Chris Carter, Hrají: David Duchovny, Gillian Anderson

SERIÁLY V SÉRII
Akta X (TV seriál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/akta-x-the-x-files-1993-9090-usa-kanada-drama-thriller-mysteriozni-sci-fi-81/
Drama / Thriller, USA / Kanada, 1993
Režie: Chris Carter, Rob Bowman, Hrají: David Duchovny, Gillian Anderson
 
Tvůrci a herci
Kim Manners (Režie), Rob Bowman (Režie), Chris Carter (Režie), David Nutter (Režie), R.W. Goodwin (Režie), Tony Wharmby (Režie), Michael W. Watkins (Režie), Daniel Sackheim (Režie), Michael Lange (Režie), James Wong (Režie), Cliff Bole (Režie), Jim Charleston (Režie), Gillian Anderson (Režie), David Duchovny (Režie), Frank Spotnitz (Režie), John Shiban (Režie), Vince Gilligan (Režie), Michael Katleman (Režie), Jerrold Freedman (Režie), Harry Longstreet (Režie), William A. Graham (Režie), Robert Mandel (Režie), Larry Shaw (Režie), Fred Gerber (Režie), Michelle MacLaren (Režie), Ralph Hemecker (Režie), Joe Napolitano (Režie), Richard Compton (Režie), James Whitmore Jr. (Režie), Thomas J. Wright (Režie), Rod Hardy (Režie), Win Phelps (Režie), Tucker Gates (Režie), Stephen Surjik (Režie), Nick Marck (Režie), Michael Vejar (Režie), James A. Contner (Režie), Peter Markle (Režie), Allen Coulter (Režie), Bryan Spicer (Režie), Robert Lieberman (Režie), Paul Shapiro (Režie), Brett Dowler (Režie), Terrence O'Hara (Režie), Dwight H. Little (Režie), Darin Morgan (Režie), Glen Morgan (Režie), Kevin Hooks (Režie), Carol Banker (Režie), Holly Dale (Režie), Kim Manners (Produkce), Paul Rabwin (Produkce), Joseph Patrick Finn (Produkce), Rob Bowman (Produkce), Howard Gordon (Produkce), Harry V. Bring (Produkce), John Shiban (Produkce), David Amann (Produkce), Bernadette Caulfield (Produkce), Alex Gansa (Produkce), Vince Gilligan (Produkce), Tony Wharmby (Produkce), David Nutter (Produkce), Paul Brown (Produkce), Charles Grant Craig (Produkce), Daniel Sackheim (Produkce), Grace Gilroy (Produkce), Mark Snow (Hudba), Bill Roe (Kamera), John S. Bartley (Kamera), Joel Ransom (Kamera), Jon Joffin (Kamera), Craig Wrobleski (Kamera), Thomas Del Ruth (Kamera), Ron Stannett (Kamera), Heather MacDougall (Střih), Lynne Willingham (Střih), Stephen Mark (Střih), Jim Gross (Střih), James Coblentz (Střih), Louise Innes (Střih), Chris G. Willingham (Střih), Robert Komatsu (Střih), Casey O. Rohrs (Střih), Regis Kimble (Střih), Scott J. Wallace (Střih), J. Kathleen Gibson (Střih), Kevin D. Ross (Střih), Michael Kewley (Střih), Michael S. Stern (Střih), Eleanor Infante (Střih), Christopher Cooke (Střih), Leon Carrere (Střih), Rick Millikan (Casting), Randy Stone (Casting), Corey Kaplan (Scénografie), Graeme Murray (Scénografie), Timothy Stepeck (Scénografie), Mark S. Freeborn (Scénografie), Michael Nemirsky (Scénografie), Ron Franco (Scénografie), James Willcock (Scénografie), Jenni Gullett (Kostýmy), Larry S. Wells (Kostýmy), Luellyn Harper (Kostýmy), Christine Peters (Kostýmy), Molly Harris Campbell (Kostýmy), Enid Harris (Kostýmy), Christopher Hargadon (Kostýmy), Katrina McCarthy (Kostýmy), Deborah Everton (Kostýmy), Sheila Bingham (Kostýmy), Thierry J. Couturier (Zvuk), David John West (Zvuk), Peter Kelsey (Zvuk), Andy D'Addario (Zvuk), Marti D. Humphrey (Zvuk), Brian Harman (Zvuk), Kurt Kassulke (Zvuk), R. Russell Smith (Zvuk), William Freesh (Zvuk), Bobby Mackston (Zvuk), Nello Torri (Zvuk), Mike Olman (Zvuk), Bill Jackson (Zvuk), Kenneth Kobett (Zvuk), Mark Server (Zvuk), Alan Decker (Zvuk), Jim Fitzpatrick (Zvuk), Kerri Wilson (Zvuk), Adam Jenkins (Zvuk), Forest Sala (Masky), Steve La Porte (Masky), John Vulich (Masky), Kevin Haney (Masky), Cindy J. Williams (Masky), Robin L. Neal (Masky), Matthew W. Mungle (Masky), Thomas R. Burman (Masky), Maurine Burke (Masky), Victoria Down (Masky), Kim M. Ferry (Masky), Greg Funk (Masky), Chris Carter (Scénář), Frank Spotnitz (ScénáChris Carter (Scénář), Frank Spotnitz (Scénář), Vince Gilligan (Scénář), John Shiban (Scénář), Howard Gordon (Scénář), Glen Morgan (Scénář), James Wong (Scénář), David Amann (Scénář), Darin Morgan (Scénář), Alex Gansa (Scénář), Jeffrey Bell (Scénář), Steven Maeda (Scénář), Steve De Jarnatt (Scénář), William Gibson (Scénář), David Duchovny (Scénář), Gillian Anderson (Scénář), Chris Brancato (Scénář), Thomas Schnauz (Scénář), Jessica Scott (Scénář), Sara B. Cooper (Scénář), Jeff Vlaming (Scénář), Kenneth Biller (Scénář), Tim Minear (Scénář), R.W. Goodwin (Scénář), Mike Wollaeger (Scénář), Stephen King (Scénář), William B. Davis (Scénář), Tom Maddox (Scénář), Kenneth H. Hawryliw (Scénář), Chip Johannessen (Scénář), Greg Walker (Scénář), Charles Grant Craig (Scénář), David Greenwalt (Scénář), Kim Newton (Scénář), Paul Brown (Scénář), Daniel Arkin (Scénář), Chris Ruppenthal (Scénář), Marilyn Osborn (Scénář), Jim Guttridge (Scénář), Kristen Cloke (Scénář), Gillian Anderson (Herec), David Duchovny (Herec), Mitch Pileggi (Herec), Robert Patrick (Herec), Annabeth Gish (Herec), Tom Braidwood (Herec), Bruce Harwood (Herec), Dean Haglund (Herec), Nicholas Lea (Herec), William B. Davis (Herec), James Pickens Jr. (Herec), Cliff De Young (Herec), Gabrielle Rose (Herec), Doug Hutchison (Herec), Donal Logue (Herec), Carrie Snodgress (Herec), Donald Gibb (Herec), Claire Stansfield (Herec), Michael MacRae (Herec), Andrew Airlie (Herec), Barry Primus (Herec), Veena Sood (Herec), Blu Mankuma (Herec), Xander Berkeley (Herec), Felicity Huffman (Herec), Ken Kirzinger (Herec), Ed Lauter (Herec), Susanna Thompson (Herec), Marshall Bell (Herec), Harriet Sansom Harris (Herec), Amanda Pays (Herec), Mark Sheppard (Herec), Keegan MacIntosh (Herec), Brad Dourif (Herec), Don S. Davis (Herec), Robyn Lively (Herec), Floyd 'Red Crow' Westerman (Herec), Alan Dale (Herec), Suleka Mathew (Herec), Sarah Strange (Herec), Octavia Spencer (Herec), Leon Russom (Herec), Titus Welliver (Herec), Aaron Paul (Herec), Dean Norris (Herec), Zuleikha Robinson (Herec), Laurie Holden (Herec), Vincent Schiavelli (Herec), Garret Dillahunt (Herec), Karin Konoval (Herec), Michael Chieffo (Herec), Henry Mah (Herec), April Grace (Herec), Michael Welch (Herec), Ken Jenkins (Herec), Valarie Pettiford (Herec), Kathryn Joosten (Herec), Sharon Madden (Herec), Heather Charles (Herec), Seth Green (Herec), Adam Baldwin (Herec), Kate Luyben (Herec), A. J. Buckley (Herec), Glenn Morshower (Herec), Anthony Rapp (Herec), Brian Thompson (Herec), Christine Willes (Herec), Catherine Lough Haggquist (Herec), Danielle Savre (Herec), Jesse L. Martin (Herec), David Faustino (Herec), Aaron Poole (Herec), Kiara Hunter (Herec), Carrie Hamilton (Herec), Bellamy Young (Herec), Penny Johnson (Herec), Brian Leckner (Herec), Paul McGillion (Herec), Chris Carter (Herec), Roz Witt (Herec), Derick Alexander (Herec), Maria Luisa Cianni (Herec), Michael Berryman (Herec), Constance Zimmer (Herec), Gary Grubbs (Herec), Mimi Rogers (Herec), Karl T. Wright (Herec), Caroline Lagerfelt (Herec), Michael O'Neill (Herec), Tara Karsian (Herec), Ernie Lively (Herec), Justine Miceli (Herec), Brian Poth (Herec), Cara Jedell (Herec), Hallie Lambert (Herec), Samaire Armstrong (Herec), Cody Lightning (Herec), Cary Elwes (Herec), Shaun Johnston (Herec), Danny Trejo (Herec), Peter LaCroix (Herec), Scott Hylands (Herec), Grant Heslov (Herec), Kellie Waymire (Herec), Mike Gomez (Herec), Noel Gugliemi (Herec), Perrey Reeves (Herec), Gabrielle Miller (Herec), Chad Lindberg (Herec), Phoebe Price (Herec), Marshall Manesh (Herec), Lance Henriksen (Herec), Channon Roe (Herec), Krista Allen (Herec), Thomas Kopache (Herec), Kenneth Tigar (Herec), Jose Yenque (Herec), Brent Sexton (Herec), Randy Oglesby (Herec), CCH Pounder (Herec), John Hawkes (Herec), Jack Black (Herec), Andy Umberger (Herec), Michael Bublé (Herec), Shawnee Smith (Herec), David Grohl (Herec), Steven Williams (Herec), Lucy Lawless (Herec), Jack McGee (Herec), Chris Ellis (Herec), Guy Torry (Herec), Scott Alan Smith (Herec), Robin Mossley (Herec), Judith Hoag (Herec), Don Swayze (Herec), Lucy Liu (Herec), Jim Beaver (Herec), Kevin Zegers (Herec), Myles Ferguson (Herec), Lily Tomlin (Herec), Merrilyn Gann (Herec), Leland Orser (Herec), Tegan Moss (Herec), Bruce Campbell (Herec), Frances Fisher (Herec), Michal Suchánek (Herec), Raymond Cruz (Herec), Wendy Gazelle (Herec), Allison Smith (Herec), Veronica Cartwright (Herec), Ty Olsson (Herec), Kett Turton (Herec), Kathy Griffin (Herec), David Cubitt (Herec), Sherri Howard (Herec), Giovanni Ribisi (Herec), Sam Anderson (Herec), Robert LaSardo (Herec), Roger R. Cross (Herec), Rodney Rowland (Herec), Callum Keith Rennie (Herec), Hrothgar Mathews (Herec), Paul Bittante (Herec), Hiro Kanagawa (Herec), Gery Hetherington (Herec), Vladimír Kulich (Herec), Greg Anderson (Herec), Catherine Dent (Herec), Benito Martinez (Herec), Wade Williams (Herec), Judson Mills (Herec), Deep Roy (Herec), Nora Dunn (Herec), Michael Horse (Herec), James Morrison (Herec), R. Lee Ermey (Herec), Paul Sand (Herec), Ashlyn Gere (Herec), Max Kasch (Herec), Shayn Solberg (Herec), Donny James Lucas (Herec), Daniel Quinn (Herec), David Bowe (Herec), Dwight Hicks (Herec), Alyson Reed (Herec), Ricky Jay (Herec), Michael Emerson (Herec), Kim Darby (Herec), Tom Bower (Herec), Peter Macdissi (Herec), Phillip MacKenzie (Herec), Jan Rubeš st. (Herec), Fredric Lehne (Herec), Melinda McGraw (Herec), Victoria Jackson (Herec), Richard Beymer (Herec), Maggie Wheeler (Herec), Zakes Mokae (Herec), Timothy Agee (Herec), Chad Donella (Herec), Neal McDonough (Herec), Roy Thinnes (Herec), Lance Guest (Herec), John Pyper-Ferguson (Herec), Chad Willett (Herec), Dale Dickey (Herec), David Hay (Herec), Willie Garson (Herec), Kirk B.R. Woller (Herec), Lynda Boyd (Herec), Tracy Middendorf (Herec), Sydney Lassick (Herec), Arthur J. Nascarella (Herec), Sonny Surowiec (Herec), Rob Freeman (Herec), Peter Stebbings (Herec), Tobin Bell (Herec), Tom McBeath (Herec), Richard Ruccolo (Herec), Dan Shea (Herec), Trevor Goddard (Herec), James Logan (Herec), Steve Rankin (Herec), Darin Cooper (Herec), Walter Phelan (Herec), Michael Shamus Wiles (Herec), Joe Sabatino (Herec), Vic Trevino (Herec), Jim Cody Williams (Herec), Brian Markinson (Herec), James Parks (Herec), Romy Windsor (Herec), Barbara Patrick (Herec), Nick Lashaway (Herec), Burt Reynolds (Herec), Jeff Kober (Herec), Charles Cioffi (Herec), Ana Maria Lagasca (Herec), Ann Dowd (Herec), Tom Butler (Herec), Rachel Winfree (Herec), Scott Wilson (Herec), C. Ernst Harth (Herec), Gerard Plunkett (Herec), Luke Wilson (Herec), William O'Leary (Herec), Angela Paton (Herec), John Kapelos (Herec), Jerry Hardin (Herec), Raye Birk (Herec), Jed Rees (Herec), Anne-Marie Johnson (Herec), Stephen Snedden (Herec), Christopher Neiman (Herec), Jonathan Silver Scott (Herec), Amanda Tapping (Herec), Colin Lawrence (Herec), James Otis (Herec), Michael Rogers (Herec), Nicholas Worth (Herec), Michael McGrady (Herec), Sarah-Jane Redmond (Herec), Christopher Stapleton (Herec), Dick Anthony Williams (Herec), Keith Coulouris (Herec), Jennifer Hetrick (Herec), David Lovgren (Herec), Duncan Fraser (Herec), Cyril O'Reilly (Herec), Natalie Radford (Herec), Eric Keenleyside (Herec), Randall 'Tex' Cobb (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), William Lucking (Herec), Jamil Walker Smith (Herec), William MacDonald (Herec), Jordan Marder (Herec), Ed Beechner (Herec), Saxon Trainor (Herec), Colin Cunningham (Herec), Greg Ellis (Herec), Mindy Seeger (Herec), Brittany Tiplady (Herec), Darren E. Burrows (Herec), Valente Rodriguez (Herec), Denise Crosby (Herec), Lisa Darr (Herec), Conrad Roberts (Herec), Robert Moloney (Herec), Ramón Franco (Herec), Michael Fairman (Herec), William Gibson (Herec), Lyndon B. Johnson (Herec), Martin Luther King (Herec), Stuart Charno (Herec), Rob Van Dam (Herec), Eric Nenninger (Herec), Del Zamora (Herec), Tara Buck (Herec), David Groh (Herec), Bruce A. Young (Herec), O-Lan Jones (Herec), Jon Gries (Herec), Ellie Harvie (Herec), Tim Progosh (Herec), Sab Shimono (Herec), Dan Lett (Herec), John Aylward (Herec), Charles Rocket (Herec), David Barry Gray (Herec), R.D. Call (Herec), Shia LaBeouf (Herec), Casey Biggs (Herec), Mo Gallini (Herec), Brian George (Herec), Anthony Heald (Herec), James Remar (Herec), Ray McKinnon (Herec), Gregory Sierra (Herec), Perla Walter (Herec), Lucia Walters (Herec), Bernard White (Herec), Michael Kopsa (Herec), Denis Forest (Herec), Kevin Weisman (Herec), Erich Anderson (Herec), Roger W. Morrissey (Herec), Vyto Ruginis (Herec), Spencer Garrett (Herec), Richard Cox (Herec), Brent Butt (Herec), Rob LaBelle (Herec), Jerry Wasserman (Herec), David Lewis (Herec), Kevin McNulty (Herec), Peter Bryant (Herec), Louise Latham (Herec), Ashley Edner (Herec), Martin Ferrero (Herec), Chris Fogleman (Herec), Dan Zukovic (Herec), Michael Ensign (Herec), George Murdock (Herec), Susannah Hoffmann (Herec), Robert Ito (Herec), Michael Mantell (Herec), Wayne Duvall (Herec), Tyler Labine (Herec), Jillian Bach (Herec), Diana Maria Riva (Herec), Cameron Labine (Herec), Paula Shaw (Herec), Paul Willson (Herec), Chris Owens (Herec), John B. Lowe (Herec), Jamie McShane (Herec), Elisabeth Rosen (Herec), Carol Kiernan (Herec), Steven Anderson (Herec), David Brisbin (Herec), Richard Fitzpatrick (Herec), John Apicella (Herec), Bobbie Phillips (Herec), John Prosky (Herec), Christopher Allport (Herec), George Wallace (Herec), John Milford (Herec), Debra Christofferson (Herec), Tom Heaton (Herec), Jennifer Hammon (Herec), Vitalij Kravčenko (Herec), Abdoulaye NGom (Herec), Alf Humphreys (Herec), John Tench (Herec), Tony Shalhoub (Herec), Peter Boyle (Herec), Robert Lipton (Herec), Henry Beckman (Herec), Arthur Rosenberg (Herec), Bryan Cranston (Herec), Chilton Crane (Herec), Jill Teed (Herec), Bonnie McNeil (Herec), Julia Vera (Herec), Ryan Reynolds (Herec), Lombardo Boyar (Herec), Don Thompson (Herec), Sal Landi (Herec), Les Lannom (Herec), Gretchen Becker (Herec), D. Neil Mark (Herec), Tom Virtue (Herec), David Wells (Herec), Lisa Arch (Herec),
 
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie, USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)
 
Zajímavost k filmu
- Americký časopis TIME v roku 2007 zaradil seriál medzi 100 najlepších televíznych programov všetkých čias.
- Epizodu "Hollywood A. D." sedmé série sleduje postava Hazel (Shailene Woodley) v úvodu filmu Hvězdy nám nepřály (2014).
- V 13. díle 5. série nazvaném "Pacientka X" se v úvodu epizody objevila hořící Škoda 120.
- Akta X během devíti sérií získala 62 nominací na cenu Emmy, z nichž 16 proměnila, a 12 nominací na Zlatý Glóbus, z nichž získala 5 cen.
- Po ošklivém soudním sporu s 20th Century Fox získal David Duchovny před odvysíláním sedmé série dvacet milionů amerických dolarů. Celá věc však uvrhla stín na jeho profesionální vztahy.
- David Duchovny se chtěl počátkem devadesátých let věnovat především filmu, ale scénář pilotního dílu série mu připadal kvalitní, a tak se zúčastnil castingu. Chrisovi Carterovi nepřipadal zpočátku příliš inteligentní, ale naštěstí nedal na svůj dojem a herce obsadil.
- Když Chris Carter dostal nabídku stvořit novou sérii pro Fox Network, nechal se inspirovat informací, že se téměř čtyři miliony Američanů domnívají, že byli uneseni mimozemšťany.
- Prvých 117 častí sa nakrútilo v Kanade, zvyšné v Los Angeles.
- Prvý diel sledovalo 12 miliónov divákov, posledný o dva milióny menej.
- V rokoch 2004 a 2007 získal seriál 2. miesto v rebríčku najkultovejších seriálov súčasnosti.
- Scénář k šestnáctému dílu deváté řady nazvaném "William" napsal David Duchovny, který si příběh i sám zrežíroval.
- V patnáctém příběhu deváté řady nazvaném "Přeskoč žraloka" má Richard Langly (Dean Haglund) na sobě tričko s nápisem "Joey Lives!" Nápis odkazuje na Joa Ramona, skladatele punkové skupiny Ramones.
- V díle čtrnáctém deváté řady nazvaném "Strašidla" si opět zahrála Jolie Jenkins, a to agentku Leylu Harrisonovou. Je to její druhé vystoupení v seriálu.
- Čtvrtý díl deváté řady nazvaný "4-D" je věnován památce Ricka Loyda Arreguina. Ricky, nevlastní syn José Arreguina, který v té době dělal rekvizitáře seriálu, byl v šestnácti letech bezdůvodně zabit v Los Angeles před svou školou.
- V díle druhém deváté řady má agent Doggett (Robert Patrick) před sebou seznam kamarádů z války a telefonuje jim. Jedním z jmen na seznamu je spisovatel Steven Maeda.
- Příběh druhý deváté série nazvaný "Dnes se nic významného nestalo" je věnován památce Chada Kellera. Tento raketový inženýr byl přítelem Chrise Cartera a zemřel 11. září 2001. Není nutno dodávat, jak zemřel, ani spojitost s názvem epizody.
- Druhý příběh deváté řady je pokračováním dílu prvního a nese stejný název, který zní "Dnes se nic významného nestalo II". Tento nápis tu vytřídá klasický nápis "Tam někde venku je pravda". Rčení "Dnes se nic významného nestalo", v originálu "Nothing important happened today", si do svého deníku napsal Král Jiří III. dne 4. července 1776, tedy v den, kdy Spojené státy vyhlásily nezávislost na Britské koruně.
- V prvním díle deváté řady nazvaném "Dnes se nic významného nestalo" lze zaznamenat hned několik změn. Jsou tu nové obrázky v úvodních titulcích a hlavně se tu poprvé oběvují čtyři průkazy FBI. První je průkaz agentky Danny Scullyové (Gillian Anderson), druhý patří Johnu Doggettovi (Robert Patrick), třetí patří Monice Reyesové (Annabeth Gish) a čtvrtý patří agentu Walteru Skinnerovi (Mitch Pileggi). Dále lze vidět nový nápis znějící "The Unseen World", tedy "Nevídaný svět".
- V devatenáctém díle osmé řady nazvaném "Sám" se poprvé můžeme seznámit s agentkou FBI Leylou Harrisonovou (Jolie Jenkins), která se nechala dobrovolně do Akt X přiřadit. Díky okolnostem v tomto příběhu však zatím dočasně ze seriálu odešla.
- Sedmnáctý díl osmé řady nazvaný "Empedokles" je zvláštní tím, že se tu poprvé setkávají čtyři agenti FBI pracující na Aktech X. Fox Mulder (David Duchovny), Danna Scully (Gillian Anderson), John Doggett (Robert Patrick) a Monica Reyesová (Annabeth Gish).
 
Odkazy
 

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea, James Pickens Jr., Sheila Larken, Chris Owens, Steven Williams, Jerry Hardin, Laurie Holden, Rebecca Toolan, Brian Thompson, Arlene Pileggi, Brendan Beiser, John Neville, Cliff De Young, Gabrielle Rose, Doug Hutchison, Donal Logue, Carrie Snodgress, Donald Gibb, Claire Stansfield, Michael MacRae, Andrew Airlie, Barry Primus, Veena Sood, Blu Mankuma, Xander Berkeley, Felicity Huffman, Ken Kirzinger, Ed Lauter, Susanna Thompson, Marshall Bell, Harriet Sansom Harris, Amanda Pays, Mark Sheppard, Keegan MacIntosh, Brad Dourif, Don S. Davis, Robyn Lively, Floyd 'Red Crow' Westerman, Alan Dale, Suleka Mathew, Sarah Strange, Octavia Spencer, Leon Russom, Titus Welliver, Aaron Paul, Dean Norris, Zuleikha Robinson, Vincent Schiavelli, Garret Dillahunt, Karin Konoval, Michael Chieffo, Henry Mah, April Grace, Michael Welch, Ken Jenkins, Valarie Pettiford, Kathryn Joosten, Sharon Madden, Heather Charles, Seth Green, Adam Baldwin, Kate Luyben, A. J. Buckley, Glenn Morshower, Anthony Rapp, Christine Willes, Catherine Lough Haggquist, Danielle Savre, Jesse L. Martin, David Faustino, Aaron Poole, Kiara Hunter, Carrie Hamilton, Bellamy Young, Penny Johnson Jerald, Brian Leckner, Paul McGillion, Chris Carter, Roz Witt, Derick Alexander, Maria Luisa Cianni, Michael Berryman, Constance Zimmer, Gary Grubbs, Mimi Rogers, Karl T. Wright, Caroline Lagerfelt, Michael O'Neill, Tara Karsian, Ernie Lively, Justine Miceli, Brian Poth, Cara Jedell, Hallie Lambert, Samaire Armstrong, Cody Lightning, Cary Elwes, Shaun Johnston, Danny Trejo, Peter LaCroix, Scott Hylands, Grant Heslov, Kellie Waymire, Mike Gomez, Noel Gugliemi, Perrey Reeves, Gabrielle Miller, Chad Lindberg, Phoebe Price, Marshall Manesh, Lance Henriksen, Channon Roe, Krista Allen, Thomas Kopache, Kenneth Tigar, Jose Yenque, Brent Sexton, Randy Oglesby, CCH Pounder, John Hawkes, Jack Black, Andy Umberger, Michael Bublé, Shawnee Smith, Dave Grohl, Lucy Lawless, Jack McGee, Chris Ellis, Guy Torry, Scott Alan Smith, Robin Mossley, Judith Hoag, Don Swayze, Lucy Liu, Jim Beaver, Kevin Zegers, Myles Ferguson, Lily Tomlin, Merrilyn Gann, Leland Orser, Tegan Moss, Bruce Campbell, Frances Fisher, Michal Suchánek, Raymond Cruz, Wendy Gazelle, Allison Smith, Veronica Cartwright, Ty Olsson, Birkett Turton, Kathy Griffin, David Cubitt, Sherri Howard, Giovanni Ribisi, Sam Anderson, Robert LaSardo, Roger Cross, Rodney Rowland, Callum Keith Rennie, Hrothgar Mathews, Paul Bittante, Hiro Kanagawa, Gary Hetherington, Vladimír Kulich, Greg Anderson, Catherine Dent, Benito Martinez, Wade Williams, Judson Mills, Deep Roy, Nora Dunn, Michael Horse, James Morrison, R. Lee Ermey, Paul Sand, Ashlyn Gere, Max Kasch, Shayn Solberg, Donny Lucas, Daniel Quinn, David Bowe, Dwight Hicks, Alyson Reed, Ricky Jay, Michael Emerson, Kim Darby, Tom Bower, Peter Macdissi, Phillip MacKenzie, Jan Rubeš st., Fredric Lehne, Melinda McGraw, Victoria Jackson, Richard Beymer, Maggie Wheeler, Zakes Mokae, Timothy Agee, Chad Donella, Neal McDonough, Roy Thinnes, Lance Guest, John Pyper-Ferguson, Chad Willett, Dale Dickey, David Hay, Willie Garson, Kirk B.R. Woller, Lynda Boyd, Tracy Middendorf, Sydney Lassick, Arthur J. Nascarella, Sonny Surowiec, Rob Freeman, Peter Stebbings, Tobin Bell, Tom McBeath, Richard Ruccolo, Dan Shea, Trevor Goddard, James Logan, Steve Rankin, Darin Cooper, Walter Phelan, Michael Shamus Wiles, Joe Sabatino, Vic Trevino, Jim Cody Williams, Brian Markinson, James Parks, Romy Windsor, Barbara Patrick, Nick Lashaway, Burt Reynolds, Jeff Kober, Charles Cioffi, Ana Maria Lagasca, Ann Dowd, Tom Butler, Rachel Winfree, Scott Wilson, C. Ernst Harth, Gerard Plunkett, Luke Wilson, William O'Leary, Angela Paton, John Kapelos, Raye Birk, Jed Rees, Anne-Marie Johnson, Stephen Snedden, Christopher Neiman, Jonathan Silver Scott, Amanda Tapping, Colin Lawrence, James Otis, Michael Rogers, Nicholas Worth, Michael McGrady, Sarah-Jane Redmond, Christopher Stapleton, Dick Anthony Williams, Keith Coulouris, Jennifer Hetrick, David Lovgren, Duncan Fraser, Cyril O'Reilly, Natalie Radford, Eric Keenleyside, Randall 'Tex' Cobb, Thomas Rosales Jr., William Lucking, Jamil Walker Smith, William MacDonald, Jordan Marder, Ed Beechner, Saxon Trainor, Colin Cunningham, Greg Ellis, Mindy Seeger, Brittany Tiplady, Darren E. Burrows, Valente Rodriguez, Denise Crosby, Lisa Darr, Conrad Roberts, Robert Moloney, Ramón Franco, Michael Fairman, William Gibson, Stuart Charno, Rob Van Dam, Eric Nenninger, Del Zamora, Tara Buck, David Groh, Bruce A. Young, O-Lan Jones, Jon Gries, Ellie Harvie, Tim Progosh, Sab Shimono, Dan Lett, John Aylward, Charles Rocket, David Barry Gray, R.D. Call, Shia LaBeouf, Casey Biggs, Mo Gallini, Brian George, Anthony Heald, James Remar, Ray McKinnon, Gregory Sierra, Perla Walter, Lucia Walters, Bernard White, Michael Kopsa, Denis Forest, Kevin Weisman, Erich Anderson, Roger W. Morrissey, Vyto Ruginis, Spencer Garrett, Richard Cox, Brent Butt, Rob LaBelle, Jerry Wasserman, David Lewis, Kevin McNulty, Peter Bryant, Louise Latham, Ashley Edner, Martin Ferrero, Chris Fogleman, Dan Zukovic, Michael Ensign, George Murdock, Susannah Hoffmann, Robert Ito, Michael Mantell, Wayne Duvall, Tyler Labine, Jillian Bach, Diana Maria Riva, Cameron Labine, Paula Shaw, Paul Willson, John B. Lowe, Jamie McShane, Elisabeth Rosen, Carol Kiernan, Steven Anderson, David Brisbin, Richard Fitzpatrick, John Apicella, Bobbie Phillips, John Prosky, Christopher Allport, George Wallace, John Milford, Debra Christofferson, Tom Heaton, Jennifer Hammon, Vitalij Kravčenko, Abdoulaye NGom, Alf Humphreys, John Tench, Tony Shalhoub, Peter Boyle, Robert Lipton, Henry Beckman, Arthur Rosenberg, Bryan Cranston, Chilton Crane, Jill Teed, Bonnie McNeil, Julia Vera, Ryan Reynolds, Lombardo Boyar, Don Thompson, Sal Landi, Les Lannom, Gretchen Becker, D. Neil Mark, Tom Virtue, David Wells, Lisa Arch, Stephen E. Miller, Dean Wray, Brent Stait, Kim Kondrashoff, Paul Jarrett, Jordan Warkol, Kenneth Meseroll, Marjorie Lovett, Marcus Giamatti, Christine Estabrook, Vic Polizos, Tom Woodruff Jr., Nancy Fish, Justina Vail, George Touliatos, Artine Brown, Tom Gallop, Linda Porter, Tom Jourden, Anne De Salvo, John Mese, Mimi Lieber, Lee de Broux, Dennis Lipscomb, Leslie Carlson, Jason Diablo, Patrick Renna, Mik Scriba, John MacLaren, Lindsey Ginter, Frederick Coffin, Don MacKay, Kevin McCorkle, Dana Lee, Micole Mercurio, Bradford English, Dan Butler, José Vargas, Jillian Fargey, D. Harlan Cutshall, Gillian Barber, Ted Cole, Patti Allan, Bonnie Hay, Steve Makaj, Colleen Winton, Beverley Elliott, Mig Macario, Tom Pickett, Mark Gibbon, Scott Heindl, Ken Kramer, Elizabeth McCarthy Meek, Bill Dow, Rick Dobran, Kerry Sandomirsky, Gerry Rousseau, Glynis Davies, Henri Lubatti, Brian Knox McGugan, Sean Campbell, Wayne Grace, Sheila Tousey, McNally Sagal, Jimmy Herman, Lou Richards, Isaac C. Singleton Jr., Donna Yamamoto, Brenda Crichlow, Daniel Ducovny, Nasser Faris, Dan Leegant, Tom Mason, Peter White, Lorena Gale, Lou Beatty Jr., Lisa Jane Persky, Tom O'Brien, Sheila Moore, David Bloom, Bernie Coulson, Lori Triolo, Joseph Patrick Finn, Eric Christmas, Arthur Corber, Christopher Stanley, Tasha Simms, Dion Anderson, Gene LeBell, L. Harvey Gold, Richard Yee, Allen Cutler, Daniel Jacobsen, Terence Kelly, Robert Weiss, Shannon Hile, Jack Rader, Guido Föhrweißer, Lachlan Murdoch, Melinda Culea, Jason Schombing, Eve Brenner, Douglas Arthurs, Felicia Shulman, Jennifer Griffin, Patience Cleveland, Madison Mason, Paula Sorge, Stefan Arngrim, Fort Atkinson, Monica Parker, Matthew Bennett, Nneka Croal, Jesse James, Nora McLellan, David Fresco, Ming Lo, Scott MacDonald, Stephen Mendel, F. William Parker, J.W. Smith, Dylan Kussman, Seth Whittaker, Lisa Waltz, Ric Sarabia, Scott Vance, Coby Ryan McLaughlin, Marilyn Norry, Tegan West, Patrick St. Esprit, Susan Lee Hoffman, Tony Dean Smith, Al Ruscio, Aiden Longworth, Doug Abrahams, Christopher Hutson, James Bell, Michael Cavanaugh, Jason Gray-Stanford, Brent Hinkley, Jackson Davies, Jay Brazeau, Peter Kelamis, Graham Jarvis, Scott Bairstow, Donnelly Rhodes, Jason Beghe, Paul Ben-Victor, Timothy Webber, Dey Young, Andrea Libman, Željko Ivanek, Ryan Cutrona, Hank Harris, Jane Lynch, Branden Williams, Erick Avari, Terry O'Quinn, David Duchovny (a.z.), Peter Donat, Walter Gotell, Bokeem Woodbine, Badja Djola, Ken Foree, Timothy Carhart, James Handy, Ian Tracey, Jewel Staite, Stephen McHattie, Raymond J. Barry, Sam Bottoms, Kenneth Welsh, Fulvio Cecere, Wendy Benson-Landes, Lisa Robin Kelly, Kurtwood Smith, John Milton Branton, Russell Ferrier, David Kaye, Robert Wisden, Steve Bacic, Rachel Miner, Gordon Tootoosis, BD Wong, James Hong, Jesse Ventura, Michael Dobson, R. Nelson Brown, Geoff Redknap, Robert Beck, Alvin Sanders, Zachary Ansley, Malcolm Stewart, Laurie Paton, Sabrina Krievins, Erika Krievins, Sarah Koskoff, Joel Palmer, Akiko Morison, Shelley Owens, Wayne Tippit, Deryl Hayes, Steve Hytner, Scott Bellis, Joe Pascual, Johnny Cuthbert, John Toles-Bey, Andrew Johnston, Lalainia Lindbjerg, Gregory Cruz, Mickey Knox, Michael Puttonen, Michael Bryan French, Darin Morgan, William Sanderson, Tony Todd, Steve Railsback, Brad Loree, Bradley Whitford, Steve Eastin, Mark Rolston, Teryl Rothery, Frances Bay, Morgan Woodward, Bruce Weitz, Nick Chinlund, Deanna Milligan, Megan Hilty, Heather McComb, Laura Harris, Daniel Benzali, Kevin Conway, Jayne Atkinson, John Savage, Michael J. Anderson, Lilyan Chauvin, Charles Martin Smith, Caroline Kava, Sebastian Spence, Douglas Smith, Carl Lumbly, Dexter Bell, Kate Twa, Cec Verrell, Pruitt Taylor Vince, Kristen Cloke, Michael Massee, Charles Cioffi (a.z.), Robert F. Kennedy (a.z.), Martin Luther King (a.z.), Fritz Weaver, Brenda McDonald, Tom Noonan, Rubén Blades, Paul McCrane, Joe Spano, David Palffy, Jonathan Walker, Jay Acovone, John Finn, Carl Sagan (a.z.), Terry David Mulligan, Michael Wiseman, Fred Henderson, Tom O'Rourke, Lawrence King-Phillips, Matthew Walker, Garry Davey, Ron Sauvé, John Cygan, Prince Maryland, Frank Charles Turner, Tim Dixon, Barbara Pollard, Nicola Cavendish, Frank Military, Michael Dempsey, Gina Mastrogiacomo, Annie O'Donnell, Tonja Kahlens, Susan Blommaert, Richard Belzer, Colleen Flynn, Jerry Springer, Ryan DeBoer, Diana Scarwid, Katharine Isabelle, Kristin Lehman, Peter Williams, Darren McGavin, Lili Taylor, Emily Perkins, Daniel von Bargen, Cynthia Preston, Leslie Jones, Wendie Malick, Ken Collins, Nick Meaney, Michael McKean, Eddie Jackson, Greg Smith, Edward Asner, Karen Stone, Clayton Rohner, Jenny Gago, Geoffrey Lewis, Silas Weir Mitchell, Nichole Pelerine, Abraham Benrubi, Tim Bagley, Andrew Robinson, John Diehl, Tuesday Knight, Nestor Serrano, Michael Bailey Smith, M. Emmet Walsh, John Billingsley, Jim Fyfe, David Denman, JoNell Kennedy, Mari Weiss, Mark Pellegrino, Holmes Osborne, Colby French, Stephen Ramsey, Scott Cooper, Nicki Aycox, Tony Longo, Emilio Rivera, Rick Cramer, Jim Maniaci, Dennis Keiffer, Steven Barr, Beth Grant, Ron Gilbert, Billy Drago, Kate McNeil, Timothy Landfield, Wendy Schaal, Stacy Haiduk, Nicolas Surovy, Carol Banker, Dennis Boutsikaris, Garry Shandling, Téa Leoni, Harris Yulin, Art Evans, Will Sasso, Eddie Kaye Thomas, Chris Kohn, Kenneth H. Hawryliw, Gene Dynarski, Lawrence Pressman, Conor O'Farrell, Rusty Schwimmer, Kim Greist, Rodney Eastman, Keith Szarabajka, Michael Bowen, Patrick Kilpatrick, James Franco, Arye Gross, Tamara Clatterbuck, Megan Follows, Jay Underwood, Ron Canada, Miguel Sandoval, M.C. Gainey, Steve Wilcox, Zach Grenier, Katy Boyer, Stan Shaw, Joe Nieves, W. Earl Brown, Robert Curtis Brown, Ellen Greene, Scott Paulin, Thomas Schnauz, Dan Shor, Stephen Bridgewater, William Devane, Vladimir Stefoff, Judson Scott, Dick Clark, Jonathan Whittaker, Dirk Blocker, Joel McKinnon Miller, Dana Wheeler-Nicholson, Michelle Joyner, Addison Ridge, Neil Denis, Tamsin Kelsey, Jeff Gulka, Greg Michaels, Ron Halder, Warren Takeuchi, Danny Wattley, Megan Leitch, Marie Stillin, Kate Robbins, Donna White, Richard Leacock, Laurie Murdoch, Vernee Watson, Alison Matthews, Mark Acheson, Frank Cassini, Karri Turner, Lisa Bunting, Alex Diakun, Kathleen Duborg, Peter Flemming, Joel McHale, Giacomo Baessato, Annet Mahendru, Rance Howard, Doug Savant, Ryan Robbins, Rebecca Wisocky, Vik Sahay, Aaron Douglas, Omari Newton, Hannah Longworth, Alison Wandzura, Kacey Rohl, Daniela Dib, Jonathan Whitesell, Rhys Darby, Kumail Nanjiani, Sachin Sahel, Alessandro Juliani, Daryl Shuttleworth, John DeSantis, Chris Shields, Tim Armstrong, Trezzo Mahoro, Shaine Jones, Robbie Amell, T. Michael Morris, Laine MacNeil, Garry Chalk, Lauren Ambrose, Stephen Lobo, Mik Byskov, Janet Kidder, Craig March, John Specogna, Adam Nelson, Rene Rivera, Nick Tate, Matthew Glave, Don Stewart, Billy Wickman, Simon Longmore, Michael Yama, Shareen Mitchell, Michael Chinyamurindi, Megan Corletto, Marty Zagon, Patrick J. Phillips, John Moore, Paul Moniz de Sa, Michael Milhoan, Charles Hoyes, Pat Bermel, Javier Grajeda, Dan Desmond, Ralph Alderman, Jeremy Roberts, Jonathan Fraser, Steve Stapenhorst, John O'Brien, Tucker Smallwood, Mandy Levin, Susan Bain, Kim Robillard, John Mahon, Larry Dorf, Kerric MacDonald, Catherine Barroll, Sarah Benoit, Jaiven Natt, Megan Peta Hill, Cyd Strittmatter, Anja Savcic, John O'Hurley, Michael Short, Josh Epstein, Jane Daly, James M. Connor, Jeremy Schuetze, Mark Bramhall, Lloyd Berry, Ben Reed, Jim Jansen, Dave Adams, Dana Gladstone, Pat Skipper, Kevin McClatchy, Debs Howard, Jan D'Arcy, Jeff Austin, Aeryk Egan, Marci T. House, Jack Shearer, Robert Peters, Paul Hansen Kim, Oscar Goncalves, Barbara Hershey, Anjali Jay, A.C. Peterson, Fiona Vroom, Jett Klyne, Tim Henry, Michael Cram, Sandrine Holt, Dejan Loyola, Ben Wilkinson, Jared Ager-Foster, Alison Araya, Brian Huskey, Stuart Margolin, Madeleine Arthur, Louis Ferreira, Sarah Jeffery, Sunita Prasad, Miles Robbins, Zak Santiago, Haley Joel Osment, Johnson Phan, David Duchovny (vypravěč), Shangela, Tim Ransom, Mike Nussbaum, Lillian Hurst, Carlena Britch, Kerrie Keane, Marilyn McIntyre, Benjamin A. Onyango, Barack Obama (a.z.), David Wohl, Frank Novak, Pamela Gordon, Fuad C'Amanero, Frankie Ingrassia, James Sloyan, Jack Blessing, Nelson Mashita, Deborah Strang, Lesley Ewen, Judith Scott, Candus Churchill, Judith Maxie, Peter Hanlon, BJ Harrison, Karen Kruper, David Stuart, Scott Williamson, Campbell Lane, Dwight McFee, Oliver Becker, Tyronne L'Hirondelle, John Eric Bentley, Steven M. Porter, Kiersten Van Horne, Phil Abrams, Arthur Taxier, Thomas F. Duffy, Amanda Burke, Denise Dowse, June B. Wilde, Michael B. Silver, P.J. Prinsloo, William Forward, Kurt Max Runte, Annette Reilly, Patrick Keating, Gardiner Millar, Kathryn Kirkpatrick, Michael David Simms, Cheyenne Haynes, Kevin Porter, David Kirby, Jolie Jenkins, Benita Ha, Cheryl White, Raoul Ganeev, María Celedonio, Meredith Bain Woodward, Sean O'Byrne, Morgan Weisser, Jay Hindle, Frances Flanagan, Christian Svensson, Tosca Baggoo, Dalias Blake, George Gerdes, Garrett Black, Rochelle Greenwood, Nikolai Witschl, Dusty Sorg, Greg Rogers, Alan Boyce, John Destry, Stephen Chang, Bill Croft, Mark Kandborg, Ken Medlock, Stacy Grant, Tyson Turrou, Denalda Williams, John Tierney, Christopher Michael, Victoria Maxwell, Bryan Rasmussen, Barry W. Levy, Kiran Rao, Myke Friscia, Jim Hanna, Elayn J. Taylor, Suanne Spoke, Janne Mortil, Chet Grissom, Peggy Jo Jacobs, Craig Rees, Kurt Evans, Warren Sweeney, J. Alex Brinson, Philip Maurice Hayes, Karen Lorre, Tom McFadden, P. Lynn Johnson, Mark Schooley, Emma Oliver, Steve Ryan, Christine Cavanaugh, Byrne Piven, Aaron D. Spears, Larry Musser, Jane Perry, Kevin L. Beggs, Jeff McLeod, Kipp Shiotani, Winston Story, Shane Nickerson, Taťjana Čechova, Kerry van der Griend, Ty Miller, Andi Chapman, Sage Allen, Richard Rossi, Freddy Andreiuci, Ayo Adeyemi, Austin Tichenor, Laara Sadiq, Paul Vincent O'Connor, Wayne Thomas Yorke, Tracey Ellis, Bobby Stewart, Aliza Vellani, Matt Corboy, Eileen Pedde, Cynthia Martells, Antonio Cayonne, Luis Robledo, Alfonso Quijada, Robyn Bradley, Dee Freeman, Adam Vernier, Crystal Verge, Janyse Jaud, Tony Sampson, Janet Hodgkinson, Jeremy Radick, Anthony Okungbowa, John Payne, Sharon Alexander, Lisa Ann Beley, Larry Rippenkroeger, Richard McGonagle, Forbes Angus, Anthony Harrison, Anna Ferguson, Joe Colligan, Paul Batten, Ty Upshaw, Ken Tremblett, Levani, Ernie Lee Banks, Stephen J. Austin, Pamela Paulshock, Dom Magwili, Marnie McPhail, Fred Keating, Dell Yount, Kay E. Kuter, Nia Cummins, Dean McKenzie, Nancy Sorel, Rob Lee, Corrine Koslo, Alex Bruhanski, Darcy Laurie, Dina Waters, Alex Trebek, Blair Slater, Andy Thompson, Liza Huget, Jodie Foster, Jennifer Clement, James Sutorius, Lyndon B. Johnson (a.z.), John F. Kennedy (a.z.), Richard Nixon (a.z.), Nikita Sergejevič Chruščov (a.z.), Fidel Castro (a.z.), Mao Ce-tung (a.z.), Dwight D. Eisenhower (a.z.), Harry S. Truman (a.z.), Robbie Troy, Devon Alexander, Pat Buchanan (a.z.), Bruno Verdoni, Oleg Feoktistov, Chapelle Jaffe, Jody Racicot, Wiley M. Pickett, Ted White, Lenora May, Dan Gifford, Jeff Lewis, Barry Wiggins, Sebastian Billingsley-Rodriguez, Martin Grey, West Duchovny, Robert Arce, Gary Bristow, Philip Lenkowsky, Stanley Anderson, Roger Hewlett, Greg Bronson, Deborah Landis, Frankie Ray, Tuan Tran, Jay Caputo, Chris Ufland, Aaron Braxton, Tony Amendola, Minnie Driver, David Alan Grier, Joe Morton, Chris Jacobs, Mary Ostrow, Gillian Anderson (a.z.), Brendan Patrick Connor, Mary-Kathleen Gordon, Mark Snow, Bruce Wright, David Figlioli, Dylan Haggerty, Zitto Kazann, F.J. Rio, Brian Chenoweth, Colton James, Lamont Johnson, Susan Slome, Ramy Zada, Cynthena Sanders, Robyn Driscoll, Brian Catalano, James McDonnell, William B. Davis (a.z.), Tim Halligan, Jerry Hardin (a.z.), Brian Thompson (a.z.), Zachary Ansley (a.z.), Lucas Black (a.z.), Peter Donat (a.z.), Veronica Cartwright (a.z.), Anthony Heald (a.z.), Megan Leitch (a.z.), Terry O'Quinn (a.z.), Rebecca Toolan (a.z.), George W. Bush (a.z.), Ryan Beil, Ralph Meyering Jr., Dmitri S. Boudrine, Scott Allan Campbell, Keith Brunsmann, Cynde Harmon, Michele Harrell, Juliana Donald, Ron Marasco, Joe Basile, Julian Christopher, Darren Dolynski, Annet Mahendru (a.z.), George Bush (a.z.), Ronald Reagan (a.z.), Bill Clinton (a.z.), Hillary Clinton (a.z.), Adolf Hitler (a.z.), Donald Trump (a.z.), Boris Jelcin (a.z.), Jacqueline Kennedy (a.z.), Vladimir Putin (a.z.), Neil Armstrong (a.z.), Harrison Coe, Lossen Chambers, Ryan Hesp, Peter Boyle (a.z.), Tom Braidwood (a.z.), Bruce Harwood (a.z.), Doug Hutchison (a.z.), Fred Tatasciore, Karin Konoval (a.z.), Piotr Michael, Ben Cotton, François Chau, Cameron Forbes, Jeremy Jones, Robert Mann, Colin Corrigan, Alex Carter, Erin Chambers, Sharon Taylor, Kwesi Ameyaw, Philip Cabrita, Sheila Shaw, Jere Burns, Viv Leacock, Samuel Patrick Chu, Genevieve Buechner, Cameron McDonald, Guy Fauchon, Rogan Christopher, Marcie Lynn Ross, Erin Fitzgerald, Matt Hill, Xantha Radley, Robert Underwood, Stephen Hornyak, Dawn Murphy, Charles Nelson Reilly, Jared Poe, Lennie Loftin, Monnae Michaell, Bob Morrisey, Cheryl Francis Harrington, Grace Phillips, Junior Brown, Greg Thirloway