Air America / Air America (1990/112/USA/Akční, Komedie, Válečný) 61% -Originál DVD-

19.05.2022 04:36
JEDNOU VĚTOU
„Byla to válka někoho jiného, ale obloha patřila jim."

OBSAH
Air America je soukromá letecká linka CIA operující v Laosu během vietnamské války pašující cokoliv od vojáků přes zbraně až po jídlo pro místní obyvatele. Billy Covington (Robert Downey Jr.), kvůli své pracovní nekázni, přijde o letecký průkaz a tak mu nezbývá nic jiného než přijmout práci pro tuto leteckou linku. To ještě netuší, že se ocitne uprostřed skupiny šílených pilotů v čele s Genem Ryackem (Mel Gibson), vzbouřených povstalců a zkorumpovaných vládních vojáků pašujících drogy.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zvláštně namixovaný film, který ukazuje velmi věrohodně působící zahraniční politiku USA v Laosu. Zvláštní na tom je fakt, že i když téma je ve svý podstatě velmi vážné. Americká vláda prostřednictvím CIA kšeftuje z drogama, aby mohla vést na jihovýchodě Asie svoje pochybný válečný operace určitě není nějak zábávná myšlenka, jenže je podaná s neuvěřitelnou lehkostí, vtipem a díky charismatu hlavních hrdinů příběh působí jako akčně dobrodužná pohodovka. Je to divný, ale takováhle kombinace tady opravdu zafungovala na jedničku a paradoxně dodávala na reálnosti, samozřejmě až na nějaký akčnější epizody typu parking letadla v letadle. (Enšpígl) 3*

Roger Spottiswoode na sebe nejprve upozornil v 70. letech coby střihač u Sama Peckinpaha, párkrát v 80. letech bodoval už coby režisér, aby se pak v další dekádě připomněl bondovkou Zítřek nikdy neumírá. Každá jeho zastávka nějakou tu kvalitu měla, ovšem nic, co by muselo být v mé soukromé sbírce. Air America je zvláštní mix, který by si zasloužil víc humoru a občas někde prostříhat. Základem filmu se staly skutečné historické události (pašování zbraní a drog v době vietnamské války), nakonec ovšem zbylo jen několik drobných milých momentů a nákladných leteckých scén. Z (nijaké) zápletky a hereckých výkonů na zadek nepadám. (castor) 2*

Zcela jistě jeden z nejslabších filmů Mela Gibsona. Zápletka prakticky žádná, akce minimum a jako válečná satira to taky zrovna dvakrát dobře nefunguje. Až zbytečný film řekl bych. Navíc ve všech aspektech tak šíleně nevýrazný, až to hezké není. Herecké výkony víceménně nulové a vtipných scén je tam jako šafránu. Akce poměrně solidně natočená, avšak na akční film jí není dost. Na čistokrevnou komedii je tento snímek zase až příliš tématicky závažný. Vzniká tak žánrový mutant, kterému je nejlepší se vyhnout. Spottiswoode umí mnohem lépe. (Kaka) 2*

VELKÁ RECENZE
Příběh líčí práci Billyho Cavingtona u leteckého zpravodajství. Kvůli nekázni o ní přijde a přitom i o pilotní průkaz. Brzy mu ale nabídnou práci u Air America. Tam se setkává s překupníkem se zbraněmi Genem. Také poznává Lu Soonga známého velitele OSN ve Vietnamu. Když práci přijímá, neví o tom, že Soong pašuje v jeho letadle heroin. S Genem to zjistí při tom, když je začnou pronásledovat agenti CIA, které Soong upozornil po tom, kdy Billy zničil jeho opiovou laboratoř. Uniknou a Gene dostane úkol najít doktorku Nancy, která vede vesnici mezi makovými poli, které shodou okolností patří Soongovi a ten to tam chce vyklidit kvůli tomu, že Lemond už nevydržel se přetvařovat před inspektorem senátorem Daveportem. Billy Gena přemluví, aby vyhodil všechny své zbraně, což ho zruinuje. Pak však Billy Genovi ty zbraně dluží.
V epilogu je uvedeno že Gene přestal obchodovat se zbraněmi a vrátil se ke své thajské rodině. O pár let později vyhrál v národní loterii. Také Billy se vrátil k spořádanému životu dokud nebyl odsouzen za zfalšování thajské národní loterie.
Air America je americký válečný film, natočený podle skutečné události a knihy o letecké misi CIA v Laosu. V hlavních rolích se roku 1990 objevili Mel Gibson a Robert Downey mladší.

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Blu-ray, TV)
V českém znění: Jiří Štěpnička – Mel Gibson (Gene Ryack), Gustav Bubník – Robert Downey Jr. (Billy Covington), Jiří Zavřel – Lane Smith (Senator Davenport + titulky), Jiří Zahajský – Art LaFleur (Jack Neely) + Tim Thomerson (Babo), Jan Pohan – Ken Jenkins (major Donald Lemond + více rolí), Jiří Prager – Burt Kwouk (generál Lu Soong + více rolí), Jiří Kodeš – David Marshall Grant (Rob Diehl + více rolí), Ilona Svobodová – Nancy Travis (Corinne Landreaux + více rolí)
Zvuk: Antonín Kravka
Produkce: Evelyna Vrbová
Překlad: Kateřina Macáková
Dialogy a režie českého znění: Tomáš Tintěra
Vyrobila: v AK studiu LS Productions pro Guild Home Video 1994

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.4.1992
Premiéra USA: 10.8.1990 TriStar Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.3.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 24.8.2011 Magic Box

Tržby celkem - $ 57 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000
 
Tvůrci a herci
Roger Spottiswoode (Režie), Daniel Melnick (Produkce), Charles Gross (Hudba), Roger Deakins (Kamera), John Bloom (Střih), Lois Freeman-Fox (Střih), Janet Hirshenson (Casting), Jane Jenkins (Casting), Allan Cameron (Scénografie), John Mollo (Kostýmy), Gregg Rudloff (Zvuk) , David E. Campbell (Zvuk), Lois Burwell (Masky), Richard Rush (Scénář), John Eskow (Scénář), Mel Gibson (Herec), Robert Downey Jr. (Herec), Nancy Travis (Herec), Ken Jenkins (Herec), David Marshall Grant (Herec), Lane Smith (Herec), Art LaFleur (Herec), Marshall Bell (Herec), David Bowe (Herec), Burt Kwouk (Herec), Tim Thomerson (Herec), Ernie Lively (Herec), Burke Byrnes (Herec), Michael Dudikoff (Herec), Sinjai Plengpanit (Herec), Yanee Tramoth (Herec)
 
1990/112/USA/Akční, Komedie, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Film je natočen podle stejnojmenné knihy Christophera Robbinse.
- Natáčelo se v Thajsku, Londýně a Los Angeles. Natáčení bylo postihnuto dvěma zemětřeseními a tajfunem.
- Tvůrci si pronajali celkem 26 letounů thajského letectva. Hlavní hrdiné létají na letounech Pilatus PC-6 Turbo-Porter a Fairchild C-123 Provider (známý z filmu CON AIR).
 
Odkazy