Absolutní nula (TV film) / Absolute Zero (2006/92/Kanada/Sci-Fi, Drama) 24% -Originál DVD-

29.05.2022 22:54
JEDNOU VĚTOU
„Před miliony let se Země ponořila do tuhého mrazu. Jen krátce před tím na Zemi bujel život v nejrůznějších formách, to je však pryč. Dinosauři vyhynuli. Nastala tuhá doba ledová...

OBSAH
Teplota klesá pod bod mrazu a celá Florida se postupně noří do ledu. Začíná boj o přežití! Před milióny roky se země ponořila do tuhého mrazu. Jen krátce předtím na zemi bujněl život v nejrůznějších formách. Teď je však všechno pryč. Dinosauři vyhynuli. Nastala tuhá doba ledová. O několik miliónů let později, v současnosti, se skupina několika studentů meteorologie vypravuje na průzkum epicentra bouřky na Floridu. Zvláštní však je, že vlivem bouřky klesá teplota pod bod mrazu. Prvotní předpoklady extrémního počasí vystřídá vážná obava. Mráz je stále intenzívnější a do ledu se postupně noří celá Miami. Začíná boj o přežití. Celý oceán při pobřeží je zamrznutý a naši studenti se ocitli mimo krajinu. Nevědí nic o rozsahu katastrofy. Bez možnosti komunikace musí společně čelit boji o přežití...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Sem tam se to stane. Matička Země se rozhodne, že je potřeba svým obyvatelům uštědřit pořádnou facku, a spustí nějakou tu přírodní katastrofu. Třeba obrátí póly (!) a to způsobí se z Antarktidy stane rozkvetlá zahrada (!) a na Miami začne sněžit (i když, sníh by bylo to poslední, co by obyvatelům při teplotách blízkých absolutní nule mohlo vadit). Naštěstí je zde vždy nějaký chytrý vědec (!), který nejenže katastrofu předpoví, ale dokáže i v této situaci zachovat chladnou hlavu (při absolutní nule to nemá těžké), a všechny zachránit ... Katastrofické filmy prostě můžu, a i kdovíjak zpackaný scénář nebo zpracování mne nedokáží úplně znechutit. Sice se tento film o to snažil od samotného začátku, ale na mne si nepřijde. Z větší části tento film kopíruje Den poté (což je ostatně vidět už v první scéně), postavy se chovají pěkně debilně a ani po vizuální stránce nic úžasného, ale představa rozvalujících se lidí na pláži překvapených sněhovou nadílkou mne docela pobavila.. (lennyd)

Tvl, Jeffe, do čehos to vlezl? Tak dobře jsi měl našlápnuto, minimálně seriály (ty akčňáky pro video nepočítám), a skončíš v té nejhorší možné produkci. Já bych i filmu odpustil absolutní ignoranci fyzikálních zákonů nebo mizerné triky, některé dokonce točené na koleně někde ve studiu, ale příběh je o ničem, upovídaný, nezajímavý a plný klišé včetně statečné holčičky, které jsem celou dobu chtěl dát pár po papuli, jak byla chytrá. A Eriku taky kdovíkde a v kterém nočním baru pro 50+ vyhrabali, protože vypadá strašně a asi už se nikdy nepodívám, jak leze polonahá z dortu v Přepadení v Pacifiku, protože bych si vzpomněl na tuhle hrůzu. (honajzl) 0*

Tak to teda uvaříme podle obvyklé kuchařky: po 92 minut při mírném varu prohřejeme 100x provařený námět, přidáme 50 deka napětí, špetku vyznání lásky, jedno přemoudřelé dítě a obětavou matku, vše řádně promícháme ....no a máme to. Póly se přehodí, na Sahaře bude sníh a na Kamčatce teplo, severské filmy se stanou filmy jižanskými, dezorientovaný filmový fanoušek se zblázní, protože si není jist, co má vlastně sledovat, a fyzikální zákony se úplně popřou. Finito. Voala! Absolutní nula. (kocik1) 0*

VELKÁ RECENZE
Klimatolog David Koch, který pracuje ve vědeckém ústavu Inter Sci v Miami, vysloví teorii, že spouštěčem doby ledové bylo přepólování zeměkoule, ke kterému ale nedošlo během stovek let, jak se dosud vědci domnívali, ale v jediném okamžiku. V Antarktidě objeví jeskynní malby, které správnosti jeho teorie nasvědčují, ještě než ji ale stačí prosadit, prosadí se změna klimatu sama. Po několikatýdenním období podivných jevů, kdy v Miami Beach a přilehlém okolí zavládne neobvykle chladné a deštivé počasí, kdy začínají předčasně migrovat ptáci, rybáři v moři chytají mražené kraby a v miamském přístavu se dokonce zničehonic objeví ledovec, dochází lidem, že něco není v pořádku, a začíná evakuace obyvatelstva.
David je přesvědčen, a jeho výpočty to potvrzují, že k přepólování zeměkoule dojde právě nyní - že během několika hodin nastane naprostá glaciace rovníku, a v zemích až po 33. rovnoběžku klesne teplota na absolutní nulu - což je minus 273 stupňů Celsia. David společně se svým kolegou a přítelem Jeffem, jeho ženou Bryn (svou bývalou láskou), její malou dcerkou Sofií a dvěma studenty do poslední chvíle provádějí výpočty a propásnou příležitost evakuovat se. Jeff je pak zabit v autě, když odváží ze školy malou Sofii, ostatním se podaří ukrýt se v budově ústavu Inter Sci. Tam je jediné bezpečné místo, kde mohou přečkat smrtící pokles teploty - Davidova pracovna, která je jakýmsi obřím izolovaným trezorem. V budově zůstal ještě ředitel dr. Veet, kterého výpadek elektřiny uvězní ve výtahu. V dramatických hodinách a pak už minutách a sekundách, které zbývají, než se vše kolem promění v ledovou pustinu, se všichni pokoušejí dostat do Davidovy pracovny. Bryn vysvobodí dr. Veeta z výtahu, ten jediný ale nakonec vlastní vinou zůstává za hermeticky uzavřenými dveřmi krytu.
Ostatní se zachrání, zatímco venku skutečně uhodí děsivý mráz. Přepólování proběhne a znovu vychází Slunce - jsou zachráněni. Život na Zemi pokračuje dál - Florida se ale stala oblastí věčného sněhu a ledu, Kanada a Sibiř se proměnily v pouště, Grónsko, Island, severní Evropa i New York mají tropické klima.
Základní myšlenka o změně polarity magnetického pole je zajímavá, záměrně se vyhýbá vysvětlení a výpočtům pro diváka, protože by pochopil nesmyslnost závěru filmu, kdy je divákovi vnucena negace současného stavu (led > tropy a tropy > led) a ne stav odpovídající naklonění magnetického pole o 90° jak je zobrazováno střelkou kompasu. Jinak děj graduje a nového diváka zaujme.

DABING
1.DABING (DVD - Pod bodem mrazu)
V českém znění: Pavel Vondra - Jeff Fahey (Dr. David Kotzman), Anna Remková - Erika Eleniak (Bryn Millerová), Claire Riley (geoložka), Vanesa Tomasino (sekretářka Nicole), Jaroslav Horák - Bill Dow (Dr. Veet), Lucie Kušnírová - Jessica Amlee (Sophie Millerová), Antonín Navrátil - Michael Ryan (Jeff Miller), John B. Lowe (Dr. Aldaron), Petr Neskusil - Fred Ewanuick (Phillip Ackdel), Lucie Vondráčková - Britt Irvin (AJ Carmichaelová), Zbyšek Horák - William MacDonald (Dempsy), Oldřich Vlach - Matthew Walker (Hershel Gillespie), Jan Maxián - Scott Bellis (seismolog), Chris Rosamond (meteorolog), Michal Holán - Christopher Redman (Logan), Jiří Schwarz - Paul Jarrett (vědec Bob), René Slováčková - Dawn Chubai (Barbara Summersová), Vladimír Fišer - James Purcell (senátor Montet), Kristýna Valová + Marcel Rošetzký + Milan Bouška - (vedlejší hlasy), Bohdan Tůma - (titulky)
Překlad: Petr Vacek
Produkce: Milena Čapková
Zvuk: Miloš Sommer, Vít Mazánek
Dialogy: Radka Vernerová
Režie českého znění: Jan Žáček
Vyrobilo: studio Soundwave pro Vapet Production v roce 2009

2.DABING (Barrandov - Absolutní nula)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Jeff Fahey (Dr. David Kotzman), Radka Přibyslavská - Erika Eleniak (Bryn Millerová), Jaroslav Kaňkovský - Bill Dow (Dr. Veet), Viktorie Taberyová - Jessica Amlee (Sophie Millerová), Bohdan Tůma - Michael Ryan (Jeff Miller), Pavel Vondrák - Fred Ewanuick (Phillip Ackdel), Nikola Votočková - Britt Irvin (AJ Carmichaelová), Pavel Vondra - William MacDonald (Dempsy), Ludvík Král - John B. Lowe (Dr. Aldaron), James Purcell (senátor Montet), Václav Mareš - Matthew Walker (Hershel Gillespie), Klára Sochorová - Claire Riley (geoložka), Vanesa Tomasino (sekretářka Nicole), Dawn Chubai (Barbara Summersová), Otto Rošetzký - Scott Bellis (seismolog), Christopher Redman (Logan), Paul Jarrett (vědec Bob), Chris Rosamond (meteorolog), Michal Michálek - (titulky)
Produkce: Markéta Kubánková
Překlad: Radan Schořálek
Zvuk: Dušan Matuška
Dialogy: Daniel Košťál
Režie: Michal Michálek
Vyrobila: Barrandov televizní studio a.s. ve společnosti Barrandov Studio dabing v roce 2009

3.DABING (Prima - Absolutní nula)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Jeff Fahey (Dr. David Kotzman), Klára Sochorová - Erika Eleniak (Bryn Millerová), Pavel Šrom - Bill Dow (Dr. Veet), Ivana Korolová - Britt Irvin (AJ), Pavel Rímský - William MacDonald (Dempsy), Milan Slepička - Matthew Walker (Hershel Gillespie), Jan Maxián - Fred Ewanuick (Phillip), Ladislav Cigánek - Michael Ryan (Jeff), Tereza Těšitelová - Jessica Amlee (Sophie), René Slováčková, Petr Burian, Petra Tišnovská, Zdeněk Maryška, Martina Kechnerová, Vojtěch Hájek, Marek Libert, Filip Jančík, Jolana Smyčková
Překlad: Veronika Čápová
Dialogy: Veronika Kernová
Zvuk: Daniel Němec
Produkce: Filip Brázda
Vedoucí výroby: Marie Přívratská
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Martin Těšitel
ve studiu Médea Promotion Dabing vyrobila FTV Prima spol. s.r.o. v roce 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 1.3.2006
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 10.3.2009 Vapet Production
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Robert Lee (Režie), Harvey Kahn (Produkce), Robert Lee (Produkce), Annette Ducharme (Hudba), John Webster (Hudba), Adam Sliwinski (Kamera), Gordon Rempel (Střih), Lynne Carrow (Casting), Lindsay Chag (Casting), Tony Devenyi (Scénografie), Andrea Desroches (Kostýmy), Bill Mellow (Zvuk), Vanessa Giles (Masky), Sarah Watson (Scénář), Erika Eleniak (Herec), Jeff Fahey (Herec), Fred Ewanuick (Herec), Brittney Irvin (Herec), Christopher Redman (Herec), Vanesa Tomasino (Herec), Jessica Amlee (Herec), William MacDonald (Herec), John B. Lowe (Herec), Paul Jarrett (Herec)
 
2006/92/Kanada/Sci-Fi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Film vyšel pod názvem Pod bodem mrazu (Vapet Production 2009).
 
Odkazy