Absolutní moc / Absolute Power (1997/121/USA, Velká Británie/Thriller, Krimi, Drama) 64%

24.02.2018 18:11
JEDNOU VĚTOU
„Tělo bylo ukradeno... Vražedná zbraň zmizela... Totožnost vraha musí zůstat utajena!"

OBSAH
Clint Eastwood viděl, co neměl: prezidenta Spojených států zapleteného do zločinu. Začíná nelítostná štvanice, kterou ukončí jedině smrt... Luther Whitney býval kdysi zlodějem velkého formátu. Teď si však užívá penze, chodí do místního muzea a ve svých kresbách se nechává inspirovat starými holandskými mistry. Idyla o napraveném starém muži však dokonale klame. Na spodních stránkách skicáře se totiž ukrývá precizní malůvka, která ho vzrušuje zdaleka nejvíc - dům starého miliardáře Waltera Sullivana a jeho mladičké ženy Christy.   Pečlivě připravovaná loupež probíhá jako na drátkách. Jenže s jedním Luther nepočítal - že mladá paní Sullivanová s manželem neodjela na dovolenou, že se domů vrátí v tu nejnevhodnější chvíli a ještě k tomu s milencem! Jenže milostná předehra se změní v násilí, Christy se začne bránit ostrým nožem a je zastřelena dvěma ozbrojenými muži. Šokující divadlo, ke kterému je Luther odsouzen, tím ale zdaleka nekončí - ti dva jsou totiž z tajné služby a ten opilý sadista je samotný prezident Spojených států amerických! Bílý dům samozřejmě celou záležitost ututlá a začne pátrat po "viníkovi". Hlavním podezřelým se brzy stane právě Luther Whitney...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Z posledních filmů Clinta Eastwooda je cítit dospělost, rozvaha a velmi dobré dávkování emocí. Bohužel Absolutní moc může na většinu zmíněného zapomenout a jde pouze o obyčejný krimi snímek, v kterém je lupič náhodou během loupeže svědkem zločinu a ten mu nedá spát... Eastwood je tradičně silný herec, ale příliš to nestačí, protože i slušný příběh je využit velmi obyčejně a nezajímavě. V dobrém hereckém obsazení se tak projevují zkušenosti, ale tempo i děj filmu jsou daleko za očekáváním. (Djkoma) 3*

Obehrané schéma „viděl, co neměl“ zaujalo léta páně 1997 také věhlasného Clinta Eastwooda, který v té době sice neměl zmáknutou režii tak jako v posledních letech, ale (i přes nesporné výtky) docela chutná i dnes. Tentokrát přestárlý zloděj velkého formátu nepočítal s tím, že se stane ze šmíráckého úkrytu svědkem i jednoho mordu. Střílí členové ochranky, všechno ztropil samotný prezident Spojených států. Tak trochu fantazijní příběh tahá do průměrných čísel právě režisér a ústřední herec Eastwood. Jak moc je bezradný při ústřední natahované scéně á la pár facek a pokus o znásilnění od opilého sadistického prezidenta, o to víc je jistější v následujících desítkách minut. Jen ten scénář!! Ten lecčemu dává korunu a nejednou se ocitá až na hranici nechtěné parodie. Pořád jsem ale cítil jakousi staromilskou atmosféru a snahu alespoň někdy diváka překvapit, takže ty tři hvězdy nechám!! (castor) 3*

Absolutní moc nepostrádá svéráznost a chybí jí jen krůček k plnohodnotnému uspokojení diváka. Alespoň já jsem toho názoru. Clint zvolil brilantní herecký ansámbl, ze kterého srší charisma a šarm. Gene Hackman v roli sadistické prezidentské svině, neúnavný výrazný Ed Harris, který mi trochu připomínal Vincenta Hannu z Nelítostného souboje, a pro změnu Eastwood v záporně kladné roli profesionální zloděje. Akce je minimum, ovšem i tak je zrežírována znamenitě s velkou dávkou napětí. Finále, respektive osudy jednotlivých postav jsou možná trochu odbyté, ale přesto se dle mě jedná o film, který na první pohled vypadá jako "televizní béčko", ale po pár minutách je skutečnost docela jiná. Nápadité krimi, které nabízí spletitý příběh plný zajímavých okamžiků. 75% (Rocky62) 4*

VELKÁ RECENZE
Stárnoucí Luther Whitney tráví většinu času kreslením v uměleckém muzeu. Pod maskou nenápadného milovníka umění se však ukrývá špičkový zloděj, expert na krádeže šperků. Jedné noci se vloupe do domu milionáře Waltera Sullivana a vnikne do klenotnice ukryté za velkým polopropustným zrcadlem. Tady se nikým neviděn stane svědkem zločinu. Sullivanova mladá manželka Christy si totiž přivede domů milence, prezidenta Spojených států Alana Richmonda a ten během milostných hrátek dá nečekaná průchod svým sadistickým choutkám. Když se žena pokusí bránit a bodne ho do paže nožem na papír, vtrhnou dovnitř agenti z prezidentovy ochranky a ženu zastřelí. Agent Bill Burton chce přivolat policii, zabrání mu v tom však šéfka Bílého domu Gloria Russell, která dorazí na místo činu. Ta chce věc ututlat.
Pečlivě odstraní všechny stopy a nastraží vše tak, aby to vypadalo, že vrahem je vyrušený lupič. Když se agenti vracejí pro nůž na papír, narazí na Luthera, který sebral šperky i nůž a snaží se zmizet. Po dlouhé honičce se mu to opravdu povede. Vyšetřováním vraždy je pověřen schopný detektiv Seth Frank, který společně s kolegyní Laurou Simonovou brzy objeví v případě řadu nesrovnalostí. Luther se setká s dcerou Kate, která s otcem už léta nemluví. Naznačí ji, že chce opustit zemi. Sežene si falešné doklady a chystá se k odletu. Když však na letišti sleduje v televizi pokrytecký projev prezidenta, který slibuje svému příteli Sullivanovi, že udělá vše pro to, aby byl vrah jeho ženy dopaden, rozhodne se zůstat, přestože se tím vystavuje značnému riziku. Jdou po něm totiž nejen muži z tajné služby, ale také zabiják McCarty, kterého najal Sullivan, aby našel a zabil vraha jeho ženy. Agenti tajné služby se Luthera pokusí neúspěšně zabít, když přijde na domluvenou schůzku s dcerou. Když se později pokusí zabít i Kate, Luther jí řekne a pravdu o všem co se stalo a netají se úmyslem dotáhnout do konce vysokou hru, do které se pustil s cílem odhalit nebo potrestat arogantního viníka přesvědčeného o své nedotknutelnosti.
Kriminální thriller, jehož režie se ujal představitel hlavní role Clint Eastwood, byl natočen podle literární předlohy Davida Baldacciho. Režisér při jeho realizaci záměrně utlumil spektakulární prvky žánru. V pomalém tempu a s důrazem na každý detail rozvíjí vyprávění v hitchcockovském stylu, udržuje si však i ironický humor. Absolutní moc sice asi není jeho nejlepším dílem (srovnáme-li je už jen například s Nesmiřitelnými či Madisonskými mosty), vyniká však opravdu skvělým a hvězdným hereckým obsazením. Střízlivý výkon podává jednak samotný protagonista, jednak Gene Hackman v roli zákeřného prezidenta, Ed Harris jako osobitý detektiv či Judy Davisová jako šéfka štábu Bílého domu.

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Ladislav Županič - Clint Eastwood (Luther Whitney), Petr Haničinec - Gene Hackman (president Allen Richmond), Petr Pospíchal - Ed Harris (Seth Frank), Monika Žáková - Judy Davis (Gloria Russellová), Yvetta Blanarovičová - Laura Linney (Kate Whitneyová), Jiří Bruder - E.G. Marshall (Walter Sullivan), Alena Procházková - Elaine Kagan (Valerie), Pavel Pípal - Dennis Haysbert (Tim Collin), Vlasta Žehrová - Melora Hardin (Christy Sullivanova), Miroslav Moravec - Scott Glenn (Bill Burton), Ivana Andrlová - Joy Ehrlich (tv reportérka), Karel Richter - Mark Margolis (Red Brandsford) + George Orrison (barman), Petr Štěpánek - Kenneth Welsh (Sandy Lord), Helena Friedrichová - Penny Johnson (detektiv Laura Simonová), Jiří Schwarz - Richard Jenkins (Michael McCarthy) + (titulky), Soběslav Sejk - Charles McDaniel (policejní lékař), Ivana Milbachová - Alison Eastwood (studentka umělecké školy) + Kimber Eastwood (průvodce turistů v Bílém domě), Ivan Richter - Robert Harvey (policista Bob) + John Lyle Campbell (technik od telefonní společnosti), Pavel Chalupa, Roman Hájek - Yau-Gene Chan (číšník)
Překlad: Robert Bartoš
Dialogy: Alena Dětáková
Produkce: Petr Tichý ml.
Zvuk: Jaroslav Děták - Studio Fontána
Režie: Petr Tichý
Vyrobilo: Studio Auvit pro Intersonic 1997

2.DABING (Prima, Nova)
V českém znění: Ladislav Županič - Clint Eastwood (Luther Whitney), Oldřich Vlach - Gene Hackman (president Allen Richmond), Jaromír Meduna - Ed Harris (Seth Frank), Tamara Komínková - Laura Linney (Kate Whitneyová), Simona Postlerová - Judy Davis (Gloria Russellová), Martina Hudečková - Penny Johnson (Laura Simonová), Michal Pavlata - Scott Glenn (Bill Burton), Bohdan Tůma - Dennis Haysbert (Tim Collin), Jiří Plachý - E.G. Marshall (Walter Sullivan), Libor Terš - Kenneth Welsh (Sandy Lord), Dagmar Čárová - Melora Hardin (Christy Sullivanová), Marcela Nohýnková - Elaine Kagan (Valerie), Bohumil Švarc - Richard Jenkins (Michael McCarty), Václav Mareš, Jakub Saic (titulky)
Překlad: Martin Macků
Zvuk: Jaroslav Kosán
Produkce: Jana Prášilová a Martin Macků
Dialogy a režie: Kateřina Březinová
Připravila: Agentura Erasmus
Vyrobila: TV Produkce a.s. pro FTV Premiéra s.r.o. Prima TV 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.7.1997 Intersonic
Premiéra USA: 14.2.1997 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.01.1998 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 24.1.2000 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 567 347
Tržby celkem - $ 50 068 310
Návštěvnost v ČR - 35 623
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000
 
Tvůrci a herci
Clint Eastwood (Režie), Clint Eastwood (Produkce), Lennie Niehaus (Hudba), Jack N. Green (Kamera), Joel Cox (Střih), Phyllis Huffman (Casting), Henry Bumstead (Scénografie), Deborah Hopper (Kostýmy), Darin C. Knight (Zvuk), Tania McComas (Masky), William Goldman (Scénář), David Baldacci (kniha) (Předloha), Clint Eastwood (Herec), Gene Hackman (Herec), Ed Harris (Herec), Laura Linney (Herec), Scott Glenn (Herec), Dennis Haysbert (Herec), Judy Davis (Herec), E. G. Marshall (Herec), Melora Hardin (Herec), Kenneth Welsh (Herec), Penny Johnson (Herec), Richard Jenkins (Herec), Mark Margolis (Herec), Elaine Kagan (Herec), Alison Eastwood (Herec), Buddy Van Horn (Herec), Suzanne Burden (Herec)
 
1997/121/USA, Velká Británie/Thriller, Krimi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Většina filmu se natáčela v Baltimoru, Washingtonu a okolí, zbytek v hollywoodských studiích.
- Jako Sullivanovo sídlo, ve kterém se odehrává část děje, posloužila dívčí škola Maryvale nedaleko Baltimoru.
- Whitneyovo setkání s detektivem Frankem se odehrálo v kavárně Corcoran Gallery of Art ,kousek od Bílého domu.
- Z kin si snímek odnesl přes 50 milionů dolarů.
- V původním scénáři měl Luther Whitney, kterého hraje Eastwood, zemřít.
 
Odkazy: