Jekyll a Hyde (TV seriál) /Jekyll & Hyde (Akční / Dobrodružný / Drama Velká Británie, 2015, 7 h 42 min (Minutáž: 45–47 min)) 61%

17.09.2023 20:42
JEDNOU VĚTOU
„Robert Jekyll, vnuk slavného knižního doktora, se vydává na pouť s cílem odhalit původ svého prokletí."

OBSAH
Robert Jekyll, vnuk neblaze proslulého doktora Jekylla, se ve třicátých letech minulého století vrátí z Cejlonu do Londýna, pryč od adoptivních rodičů. Brzy zjistí, proč a proti čemu jej tak chránili... své temné alter ego totiž nedokáže ovládat a temnota se jej zmocní. Jekyll tak pátrá po historií své rodiny a původy své kletby, zatímco bojuje proti stále silnějšímu Hydeovi v něm.(Filmbox)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Napadá mě vlastně jediné slovo, které útrapy nového britského Hulka v PILOTU výstižně shrnuje: amatérismus. Ač se tu na obrazovce promenádují poměrně známá herecká jména (za všechny zúčastněné jmenujme nepřehlédnutelného Richarda E. Granta), divák se stejně nemůže zbavit dojmu z dívání se na lacinou frašku. Herci v čele Tomem Batemanem se vyžívají v melodramatickém přehrávání a z hororového dramatu je rázem odlehčená komedie. (Davies182) 2*

Víc si seriál opravdu nezaslouží, vzhledem k průměrnému scénáři, docela průměrné hudbě a ještě průměrnějšímu příběhu. Ona ta story zpočátku vypadá zajímavě a i se zajímavě rozjíždí, ale postupem času upadá do průměrnosti a nezáživnosti. Tenebre je poražena a čeká se na oživení kapitána, během toho se děje jen málo zajímavého. Jekyll pátrá a po střípcích něco nalézá.. Trvá dlouho než se něčeho dopátrá a dostane složku se svou rodinou. Závěr je pak přesně takový, jako celý seriál. Pomalý konec vystřídá konec definitivní. Podle mě trochu nedomyšlené, rozvíjené postupně z čirého nápadu, který ale ve své celistvosti selhal. (ostravak30) 3*

No spíš Jekyll a trochu drzejší Jekyll. :-) Jedná se o spin-off legendárního příběhu po 2 generacích. Pověsti o Tomu Batemanovi jako nástupci Benedicta Cumberbatche sice možná trochu přehánějí, ale jako Jekyll-Hyde junior je výtečný. A přes svoje nesporné estetické kvality dokonce i hraje! Pokud se tedy smíříte s tím, jak je tahle seriálová postava napsaná. Z celé série dýchá typický ostrovní nadhled a matička Anglie špiónů typu Kingsmenů a trochu i Doctora Who (ostatně jeden z autorů Colin Teague se podílel i na seriálech Pán času a Torchwood). Zábavná pohádka pro dospělé, hnidopichům vstup zakázán. (numan) 4*

VELKÁ RECENZE
-

Obsah dílů:
1.série (2015)
DÍL 1: The Harbinger (The Harbinger) - Roku 1930 se po znepokojující transformaci vnuk Dr. Jekylla vrací do Londýna. Jakmile se ponoří do odhalovaní tajemství jeho rodiny, přitáhne na sebe pozornost tajné vládní organizace.
DÍL 2: Mr Hyde (Mr Hyde) - Když jako zázrakem přežije pokus o vraždu, rozhodne se Robert najít odpovědi v bývalém domě svého dědy. Avšak jeho hledání ho přivede k neočekávanému setkání v Empire Hall.
DÍL 3: The Cutter (The Cutter) - Příjezd kapitána Dancea do Londýna nabudí monstra v celách MIO, včetně hrůzného Kráječe. Robert se snaží najít lék v laboratoři svého dědy. Garson mu řekne o příbuzném, který může být stále živý.
DÍL 4: The Calyx (The Calyx) - Garson zjistí něco o prokletí rodiny Jekyllů. To může zachránit život Maggie. Dance sestavuje past a láká Roberta nabídkou pomoci. Jejich setkání však naruší Bulstrode.
DÍL 5: Black Dog (Black Dog) - Robert se dozví, že existuje další větev jeho rodiny, která žije v izolovaném domě v Sufollku. Rozhodne se je s Maxem navštívit. Po příjezdu se dozvídají o černém psovi, který terorizuje okolí. Setká se s dalším členem jeho rodiny, Renatou Jezequielovou, jejíž manžel byl pravděpodobně zabit černým psem, a syn zmizel. Společně se musí s monstrem vypořádat.
DÍL 6: Spring-Heeled Jack (Spring-Heeled Jack) - Robert se trápí nedávnými událostmi a ztratí kontrolu nad transformací. Bulstrode odhalí, že drží Raviho a vydá ho, pouze pokud Robert zastaví Skákajícího Jacka.
DÍL 7: The Reaper (The Reaper) - Robert s Ravim hledají parazitem nakaženého Skákajícího Jacka. Poté, co ho najdou, musí Robert závodit s časem a pokud prohraje, parazit převezme kontrolu nad Ravim.
DÍL 8: Moroii (Moroii) - Robert neodolá pokušení vystopovat monstrum, které zabíjí mladé muže. Když se k němu dostane, dozví se něco víc o své rodině. Něco, co nikdy nečekal.
DÍL 9: The Incubus (The Incubus) - Mrtvolu Gideona, manžela Renaty, posedne Incubus. Nic netušící Robert bere Maggie do bezpečí Renatina domu. Společně s Ravim a Ollalou se musí zbavit Incuba, který je klíčem k oživení Lorda Trashe. Jeho oživení by znamenalo výhru Tenebrae.
DÍL 10: The Heart of Lord Trash (The Heart of Lord Trash) - Tenebrae se zmocní Incuba a vrací se do Londýna, kde oživí Dancea. Robert odhalí Lilyino tajemství. Po útoku na MIO je ukraden Calyx, se kterým se vydává Dance do Robertova domu. Hyde musí tohle všechno zastavit za jakoukoli cenu.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Velká Británie: 25.10.2015
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Stewart Svaasand (Režie), Colin Teague (Režie), Robert Quinn (Režie), Foz Allan (Produkce), Louise Sutton (Produkce), David Arnold (Hudba), Michael Price (Hudba), Simon Dennis (Kamera), Suzie Lavelle (Kamera), Mark Waters (Kamera), Philip Hookway (Střih), Mark Thornton (Střih), Sam Williams (Střih), Kate Rhodes James (Casting), Catrin Meredydd (Scénografie), Howard Burden (Kostýmy), Charlie Higson (Scénář), Tom Rhys Harries (Herec), Stephanie Hyam (Herec), Tony Way (Herec), Tom Bateman (Herec), Enzo Cilenti (Herec), Richard E. Grant (Herec), Natalie Gumede (Herec), Christian McKay (Herec), Deborah Rosan (Herec), Donald Sumpter (Herec), Vic Reeves (Herec), Bob Mortimer (Herec), Edmund Kingsley (Herec), Clive Mantle (Herec), Thomas Coombes (Herec), Holli Dempsey (Herec), Sam Swann (Herec), Ricky Champ (Herec)
 
2015/460/Velká Británie/Akční, Dobrodružný, Drama
 
Zajímavost k filmu
-
 
Odkazy