Jánošík / Jánošík (1935/75/Československo/Drama, Historický, Dobrodružný, Poetický) 77% -Originál DVD-

17.09.2023 20:41
JEDNOU VĚTOU
„Keď ste si ma upiekli, tak si ma aj zjedzte.“

OBSAH
Druhé zpracování legendárního příběhu o slovenském lidovém hrdinovi s výrazným výkonem Pal'o Bielika v titulní roli Jury, který po návratu ze studií nenajde doma otce ani matku. Dovídá se, že otec byl ubit ve vězení. Odchází do hor, aby spolu s dalšími muži pomstili panskou zvůli. Martin Frič získal za tento film čs. filmovou cenu za rok 1936 a Ferdinand Pečenka cenu za nejlepší fotografii. JÁNOŠÍK byl příznivě pčijat mezinárodní filmovou kritikou při svém uvedení na benátském Biennale a ještě v témže roce byl prodán do 32 států jako jediný čs. film z celého období první republiky, který úspěšně pronikl do všech velkých evropských i mimoevropských zemí. V Jánošíkovi lze jak po stránce umělecké, tak i po ekonomicko - výrobní spatřovat ojedinělý pokus o realizaci v pravém slova smyslu československého filmu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Frič stříhá stejně energicky, jako Juro rube proradné pandúry. Na dlouhé proslovy a nečernobílou charakterizaci postav nezbývá čas. Patrný je na tomto přímočarém zpracování jánošíkovského mýtu vliv sovětských montážníků (nepřímý) i etnografického dokumentaristy Karla Plicky (přímý). Lidé, zvyky, tradice a rituály, velká gesta, rázné činy a silný nacionalistický akcent. I po téměř osmdesáti letech stále živé a působivé, nejen díky libému vzhledu a sebevědomému projevu Paľa Bielika, v jehož podání mi přišlo jako ta nejpřirozenější věc pod terchovským sluncem, když začal tváří tvář bolestivé smrti málem break dancovat. 75% (Matty) 4*

Palo Bielik je se svými třemi metry démonickou, téměř komiksově laděnou postavou. Čas zubu na tomto filmu hodně zapracoval, někdy se člověk neubrání shovívavému úsměvu, ale některé scény jsou tak dynamické, že fungují i dneska. Tož "když jste si mňa upékli, tož si mňa i zjezte!" Slovenští spoluobčané zajisté prominou mou příšernou slovenštinu.  (Lima) 4*

Slovenská národní klasika v tomto Fričově podání nebyla vůbec špatná ba naopak mě příjemně překvapila. Stopáž filmu zas nebyla až tak závratně veliká ale přesto si myslím že to stačilo a bylo to dobře zpracované. Zbojnický hrdina Jánošík ač mladý asi něco kolem 25 let, tak toho přesto stačil tolik, že se stal věčnou legendou možná už za svého života... Nebýt však té staré hostinské a lstivé cikánky (Marie Strejciusová a Roza Schlesingerová), tak je možné že by ho vůbec ani nedopadli.. No škoda, ale co ze dá dělat, prohru však vzal statečně s tancem i se zpěvem. Zajímavé je to že o 27 let později se ujal sám Palo Bielik námětu, scénáře i režie ve známém slovenském dvoudílném filmu který, sám osobně považuji za nejlepší a nejvěrohodnější. Ještě bych dodal že na scénáři k tomuto filmu se také podílel Karel Hašler a že také film byl uveden i na IV. MFF v Benátkách roku 1936. Frič nemohl vybrat lépe, a role Bielikovi neuvěřitelně sedla, byl to přeci jenom kus poádného chlapáka. (Karlos80) 4*

VELKÁ RECENZE
Jánošík. Slovenský národní hrdina, symbol cti, odvahy a statečnosti. Autoři scénáře Karel Hašler a Karel Plicka převzali dramatickou předlohu tohoto filmového eposu o legendárním hrdinovi slovenského lidu ze stejnojmenné divadelní hry Jiřího Mahena. Slovenský národní charakter filmu, jehož režie se s velkým entuziasmem a nadšením ujal Martin Frič, měly podtrhnout slovensky mluvené dialogy, napsané Štefanem Letzem a Ivanem Kovačevičem. Etnograf a dokumentarista Karel Plicka pak vybral pro natáčení exteriérů fotograficky ideální místa v okolí Terchové, Jánošíkově údajném rodišti a Levoči. Velký smysl pro zachycení lyrického kouzla krajiny projevil kameraman Ferdinand Pečenka, který společně s Plickou vytěžil maximum z krásy romantické přírody, jež tvoří funkční složku jinak spíše pomalejšího děje.
Frič do hlavní role angažoval dosud neznámého Pal'a Bielika, četníka a divadelního ochotníka fairbanksovského typu. Ten se s náročnou rolí vyrovnal vynikajícím způsobem, přesvědčil, že má pro filmové herectví neobyčejný smysl, což prokázal i v pozdější Fričově adaptaci Čapkova románu Hordubalové. Nemělo by se ani zapomínat, že Jánošík patřil k nejúspěšnějším snímkům své doby, na IV. Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách vzbudil velkou pozornost zejména u zahraniční kritiky.
Okolnost, že na této přehlídce, konané v roce 1936, nezískal oficiální cenu, je podmíněna houstnoucí politickou situací v Evropě, kdy fašistické Maďarsko podalo protest proti promítání údajně šovinistického snímku. Pořadatelé jej sice nevyřadili, ale porota mu nemohla přidělit očekávané ocenění a tím jej zcela distancovala od veškerých poct. O tom, že měl Jánošík mezinárodní ohlas svědčí skutečnost, že byl tehdy prodán do dvaatřiceti zemí světa. Úspěch, jakého se dočká jen málokterý film. Pro úplnost dodám, že Jánošíkovy osudy jsou na celuloidovém pásu zachyceny již v němém filmu z roku 1921, kde si titulní postavu zahrál mladý Theodor Pištěk, ve dvoudílné barevné verzi, natočené dřívějším představitelem Jánošíka Pal'o Bielikem a v novém polsko - českém koprodukčním velkofilmu Agnieszky Holland.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 17.1.1936
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 25.5.2006 Filmexport
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Jánošík - Pravdivá historie gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa/
Polsko / Slovensko / Česko, Historický / Drama / Romantický, 2009
Režie: Kasia Adamik, Agnieszka Holland, Hrají: Václav Jiráček, Ivan Martinka

Jánošík I., II. gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aad/
Československo, Dobrodružný / Drama / Historický, 1963
Režie: Paľo Bielik, Hrají: František Kuchta, Ctibor Filčík

Jánošík gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aab/
Československo, Drama / Historický / Dobrodružný, 1935
Režie: Martin Frič, Hrají: Paľo Bielik, Zlata Hajdúková
 
Tvůrci a herci
Martin Frič (Režie), Karel Hašler (Produkce), Miloš Smatek (Hudba), Ferdinand Pečenka (Kamera), Martin Frič (Střih), - (Casting), Štěpán Kopecký (Scénografie), - (Kostýmy), František Šindelář (Zvuk), - (Masky), Karel Hašler (Scénář), Martin Frič (Scénář), Karel Plicka (Scénář), Jiří Mahen (divadelní hra) (Scénář), Paľo Bielik (Herec), Zlata Hajdúková (Herec), Andrej Bagar (Herec), Theodor Pištěk (Herec), Ján Borodáč (Herec), Elena Hálková (Herec), Filip Dávidík (Herec), Vladimír Majer (Herec), Alois Peterka (Herec), Marie Skálová-Lamošová (Herec), Marie Strejciusová (Herec), Jaroslav Marvan (Herec), Rudolf Bachlet (Herec), Mirko Eliáš (Herec), Jan W. Speerger (Herec), Jindřich Plachta (Herec), Frank Rose-Růžička (Herec), Ladislav Herbert Struna (Herec), Jan Sviták (Herec), Rudo Uhlár (Herec), Martin Valenta (Herec), Otto Zahrádka (Herec), Roza Schlesingerová (Herec), Jaroslav Sadílek (Herec), F. X. Mlejnek (Herec), Alfred Baštýř (Herec), Darja Hajská (Herec), Julius Baťha (Herec), Mária Bancíková (Herec), Štefan Letz (Herec), Martin Hollý st. (Herec), Marie Oliaková (Herec), Eliška Jílková (Herec), Karel Schleichert (Herec), Vladimír Smíchovský (Herec), Mária Sýkorová (Herec)
 
1935/75/Československo/Drama, Historický, Dobrodružný, Poetický
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení probíhalo v Bratislavě, Poddolině, Obšívance, Terchovej, Levoči, na zámku Milotice a v obci Štefanová.
- Film sa premietal v 32 štátoch sveta a zaznamenal obrovský divácky úspech – len v roku 1936 ho videlo okolo 100 miliónov divákov.
- Filipa Dávidíka (malý Janko) po nakrútení filmu Martin Frič zobral do Prahy, kde sa vyučil za zlatníka.
- V rámci svetových osláv storočnice vzniku filmu vydali 15.5.1996 príležitostnú poštovú známku o nominálnej hodnote 16 slovenských korún pripomínajúcu film. Na známke je reprodukovaný záber z filmu - na 2 filmových políčkach Paľo Bielik v titulnej úlohe.
- V roku 1937 vznikla nemecká verzia filmu pod názvom Liebe, Freiheit und Verrat.
- V roku 1937 bol film uvedený na IV. Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach, kde proti jeho uvedeniu protestovala maďarská delegácia na festivale. Vadilo im, že všetky záporné postavy vo filme majú maďarské mená.
- Detskú postavu Janka si zahral terchovský rodák Filip Dávidík. Tým sa stal zároveň prvým slovenským detským hercom. Vybral si ho režisér Martin Frič pri prechádzke po dedine. Filip Dávidík tam okopával zemiaky a Fričovi sa jeho pehavá tvár tak zapáčila, že ho musel vo filme mať.
- Paľo Bielik (Jánošík) musel pri preverovaní, či sa na úlohu hodí, behať a skákať a dokonca kontrolovali aj jeho zuby.
-Na súťaži ochotníckych divadiel v Martine si 198 centimetrov hrajúceho herca všimol renesančný umelec Karol Plicka a upozornil naňho režiséra Martina Friča, ktorý na Slovensku hľadal do svojho filmu Jánošíka. Tým hercom bol Paľo Bielik.
- Paľo Bielik (Juraj Jánošík) bol aj po veľkom úspechu filmu zamestnaný stále iba ako radový četník.
- Jedna scéna, kde Jánošík (Paľo Bielik) vyskakuje na koňa, sa natáčala dosť komplikovane. Nakoľko požičanie koňa stalo 100 korún a peňazí nebolo, Gina Hašler si obliekol sedlo koňa na chrbát. Paľo Bielik naskočil do sedla a "kôň" s ním niekoľkokrát poskočil. Ešte než sa obaja zvalili, stačil Ferdinand Pečenka natočiť potrebný záber. Vo filme nie je tento pozoruhodný "kôň" vidieť, pretože kamera zaberala len sedlo a Jánošíka.
- Martin Frič získal v roce 1936 za režii filmu čestnou Cenu ministra průmyslu, obchodu a živností.
- Aničku stvárnila prvá profesionálna slovenská herečka Zlata Hajdúková.
- Vo filme si zahral aj zakladateľ slovenského profesionálneho divadla Andrej Bagar (gróf Šándor).
- Režisérom bol scenárista, herec a pedagóg Martin Frič.
- Snímka bola najúspešnejším československým zvukovým filmom svojej doby.
 
Odkazy