Někdo tam dole mě má rád / Někdo tam dole mě má rád (2008/120/Česko/Horor) 49% -Originál DVD-

13.11.2023 00:39
JEDNOU VĚTOU
„Pomsta přichází z pekla (nejkrvavější český film v historii).“

OBSAH
Silně věřící Oto (Martin Frajt) přijde následkem přepadení o možnost pohybu, je upoután na vozík a jediným způsobem komunikace s okolím jsou jeho oči. Když se navíc stane nemohoucím svědkem znásilnění a vraždy své ženy a dcery, prosí v duchu Boha o odplatu. Ten se však neozývá. Oto se tedy obrátí na druhou stranu. Za pomocí zástupce strany temna vykoná nelítostnou krvavou pomstu a zároveň poznává nejtemnější stránky lidské duše… (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nikdy bych nevěřil, že se dočkám českýho exploitation hororu, kterej bude mít koule i při gore scénách, nicméně bych to až zas tak neoslavoval, první hodina se pohybuje spíš na takový sociální hraně a občas to zapůsobí jako psychologickej teror, pak se film přehoupne do opravdu drsnýho exploitationu, kterej u nás asi nemá obdoby, načeš se ale vše zase pěkně přibrzdí v rozletu neustálým srovnáváním bůh x ďábel, podle mě se tu až přespříliš filosofuje na úkor hororu. Taky teda nesdílím Obitovo nadšení nad herci, oni nejenže jsou celkem prkenný a amatérský, ale ještě ze sebe ty dialogy soukaj z dost velkýma obtížema a hlavně mluví nesmyslně spisovně, jak kdyby to četli přímo ze scénáře a dostat ze sebe ty vulgarismy, co tu jsou, jim taky moc nejde, až teda na ďábelskýho Michala Sopucha, kterej to ze sebe sype celkem zdatně a přesvědčivě, nicméně pokud Oto dostane do ruky vidle nebo lopatu, tak člověk rychle zapomene, že mu ty dialogy od ruky moc nejdou
(Shit) 3*

Toporné herecké výkony velmi srážejí koukatelnost této záležitosti, která přitom ve volbě svého tématu a částečně ani jeho přerodu do scénáře není úpně hloupá, na druhou stranu ani nijak novátorská. SPOILERY. Námitky proti víře opírající se o přítomnost zla ve světě jsou snad ještě starší než křesťanství, v exploatačních filmech se s nimi ale asi běžně nesetkáme (nejsem ovšem znalý žánru, takže...). Vysvětlení, že svět je sice opuštěn bohem, ale zůstavá v něm ďábel, považuji osobně za vcelku zajímavé (ve smyslu "svět glosující"), ačkoliv bych nevěřil, že na něm lze vystavět světonázor, který by někdo považoval za pravdivý. Toto vysvětlení pak nahrává rozuzlení, ve kterém se říká, že člověk musí být sám sobě i druhým bohem, poněvadž nad ním již nic není. Tím vznáší pomyslný, a dost možná i jen mnou domnělý, otazník nad to, jestli se film chce vozit po ateismu či křesťanství. Ostatně fakt, že bůh sice Otovi nepomáhá, ale když boha opustí, stává se z něj mstící se bestie, která úplně nakonec dospívá k závěru, že může všechno a za boha (všemocného) se prohlašuje, takovému nejednoznačnému výkladu nahrává. I morální dilema pomsty na jedné a nepotrestaného zločinu na druhé straně má něco do sebe. KONEC SPOILERU. Je asi zřejmé, že označit tento film za myšlenkově prázdný, bych si netroufl. Na druhou stranu si myslím, že takové výživné téma šlo uchopit ve větší (ba snad i mnohem) šíři a hloubce. Toužil bych po složitějším přerodu Otově, po tom, aby tento přerod více komplikovala teologie, kterou určitě musel do určité míry ovládat. Možná ona vícemenší přímočarost tak strašnou vadou ani není, ale nesedí mi. Stejně tak i povětšinou strašní herci. Silné **. (Subjektiv) 2*

Záměrně nebudu nijak nadhodnocovat, že se jedná o český horor. První půlka velmi dobrá, druhá se nepovedla. Dobrý člověk Oto je přepaden a zmrzačen, o tři roky později jsme svědky jeho prachbídné existence, kdy nemůže hýbat ničím než očima. Žena se mu věnuje jen minimálně, spíš mu ještě zvyšuje už tak věřím že extrémní utrpení. Vodí si domů chlapy, nastavuje prdel a nebrání jim Otu ještě více ponižovat ("klidně bych se ti mohl vychcat do huby a ty bys neudělal ani hovno"). Ten, neschopný čehokoli, nemá na výběr než to všechno poslouchat a čumět na tu zasranou bednu před sebou. Žena s ním prostě vysírá a pak se ho má ještě drzost doprošovat, následně sama sebe litovat. Oty jedinou radostí jsou tak občasné návštěvy milované dcery. A právě když ta teď zase na víkend přijede, do domu se vloupají tři gauneři, kteří nemají větší problém obě ženy znásilnit a zabít. Opět, to vše se děje přímo před očima chudáka dobrého, věřícího člověka... Tak, do této chvíle je to místy až nepříjemně krutá, působivá záležitost, jenže pak se do toho zamotá upsání duše ďáblu, řeči o Bohu a jiném na verandě a v obýváku u piva. Ta vyšší myšlenka prostě nedopadla a nezbývá než skousnout hodinovou nudu s množstvím trapných momentů. Proč jen se to nemohlo držet konceptu rape-revenge a jistějších 90-ti minut stopáže... nebo alespoň klást větší důraz na vzájemnou vyrovnanost obou polovin. Ale jo, té první části, prsou, celkově povedených krvavých efektů a vůbec, té viditelné snahy - toho si cením. (Slasher) 3*

VELKÁ RECENZE
„Někdo tam dole mě má rád“ je film, který patří k české amatérské hororové scéně, i když mám pořád pocit, že připomínat, že máme amatérskou scénu, asi nemá moc smysl, protože tu oficiální, profesionální, ve skutečnosti nemáme a nebudeme mít, pokud na horor nebude někdo cíleně přispívat. Přesto je tedy snímek „Někdo tam dole mě má rád“ amatérským kusem – o to více mě zaujalo, že má neskutečně bohatou dvouhodinovou stopáž. To se mezi amatérskými filmy opravdu normálně moc nevidí.
S takovou stopáží se ale logicky nabízí jedna základní otázka – dokázal Roman Vojkůvka tak dlouho udržet divákovu pozornost? Zvládnul natočit snímek, který má dějovou rovinu, která je dostatečně zajímavá na to, aby se po půl hodině nezměnila v nudnou a otravnou? Tohohle jsem se trochu bál, ale musím uznat, že trochu zbytečně, protože ono se Romanovi opravdu podařilo natočit poměrně dobrý horor. Velmi rychle zapomenete na to, že se jedná o film amatérský.
Dobře, ty herecké výkony vám to budou trochu připomínat, ale to zase tolik nevadí, protože ony jsou všechny tak nějak vyrovnané. Pasuje to k sobě, a tak si můžete užít příběh o tom, že když se budete modlit, tak se většinou nic nestane, ale když se zkusíte obrátit na druhou stranu, tedy nikoli k bohu, ale k ďáblu, možná bude odpověď mnohem rychlejší, než byste čekali.
Oto je otec dospívající dcery, má manželku, která možná není šťastná, ale tak která po mnoha letech manželství bude? Jenže pak jde Oto do kostela, vrací se domů a je napaden. Skončí neschopný pohybu, uvázaný na křeslo a kapačky, jedině s očima, které mohou sledovat. Sledovat to, jak je jeho nevěrná manželka znásilněna, stejně tak i jeho dcera, a jak jsou obě zabity. Tohle už je důvod, proč si vzpomenout na peklo. Peklo skutečně přichází. V podobě obrýleného vousáče, který dovolí Otovi, aby opět chodil. A dává mu možnost, aby se těm zrůdám pomstil.
Roman Vojkůvka natočil dobrý film, který má přece jen trochu přepálenou stopáž a mění se hlavně ve druhé polovině v exhibici různě děsivých a různě hnusných scén. Neříkám, že jsou špatné, ony jsou některé hodně dobré a mají na vás hodně drsný dopad, ale jako celek je to spíše rozkouskované a vy máte pocit, že sledujete povídkový film. Jsou zde pak trochu delší hluché pasáže, které natahují stopáž více, než je třeba. O dvacet minut kratší film by nevadil. Ale to nic nemění na tom, že „Někdo tam dole mě má rád“ má skvělé gore a místy je až překvapivě odvážný. Další ukázka toho, že český horor žije a je dobrý.
 
Postavy a obsazení
• Martin Frajt - Otto
• Roman Vojkůvka - popravčí, zločinec
• Barbora Mottlová - Alice
• Simona Zetíková - šílená žena
• Miroslav Přívětivý - René

Premiéra ČR: 3.4.2009 KaB Music DVD
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 3.4.2009 KaB Music
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Roman Vojkůvka (Produkce), Robert Jíša (Hudba), Ondřej Vavříček (Kamera), Roman Vojkůvka (Střih), - (Scénografie), - (Kostýmy), Roman Vojkůvka (Zvuk), Roman Vojkůvka (Masky), Patr Vaněk (Masky), Roman Vojkůvka (Scénář), Martin Frajt (Herec), Roman Vojkůvka (Herec), Barbora Mottlová (Herec), Simona Zetíková (Herec), Miroslav Přívětivý (Herec)
 
2008/120/Česko/Horor
 
Zajímavost k filmu
- Režisér filmu dělal osvětlovače české hororové komedie Choking Hazard.
- Maskér Pavel Vaněk má s maskami velké zkušenosti. Věnuje se jim už od 11 let.
- Před Někdo tam dole mě má rád natočil Roman Vojkůvka hororový kraťas Neusínej!.
- Hlavní protagonista filmu Martin Frajt hrál v mládí v řadě dětských filmů, v jednom i s Janem Třískou.
- První celovečerní film Romana Vojkůvky.
- Umělá krev byla vyrobena ze solamylu, červeného a hnědého potravinářského barviva a pšeničného sirupu.
- Ve filmu si zahrála vycházející hvězdička Barbora Mottlová.
- Ve filmu měl hrát řezník z Hostelu.
- Natáčelo se v Novém Jičíně.
- Film stál zhruba 130000.
- Natáčení trvalo 15 dní.
 
Odkazy