Nejvyšší pocta / The Last Full Measure (2019/116/USA/Drama, Válečný) 63%

13.11.2023 00:38
JEDNOU VĚTOU
„Skutečný příběh zdravotníka amerického letectva U.S. Air Force, Williama H. Pitsenbargera, jehož statečnost zachránila ve Vietnamu desítky životů."

OBSAH
V roce 1966 se poblíž Saigonu odehrála jedna z nejkrvavějších bitev vietnamské války. Během záchranné mise 11. dubna se jednadvacetiletý medik přezdívaný Pits rozhodl dobrovolně opustit relativní bezpečí záchranného vrtulníku, aby pomohl vojákům na zemi. S neobyčejnou odvahou a odhodláním osobně zachránil a dopravil do bezpečí více než 60 mužů 1. pěší divize americké armády. Poté, co mu bylo nařízeno využít místo v posledním vrtulníku, odmítl a zůstal se zbytkem armády uprostřed těžké palby. O 32 let později dostane ambiciózní byrokrat z Pentagonu Scott Huffman na starost dokončení posudku, který má rozhodnout, zda údajné hrdinské činy vojáka Pitsenbargera zaslouží nejvyšší ocenění za statečnost – Medaili cti. Huffman sbírá svědectví armádních veteránů, kteří byli přímými účastníky bitvy. Během jeho vyšetřování vyplouvají na povrch závažné utajované skutečnosti, jejichž zveřejnění může Scotta stát víc než jen kariéru… (Bioscop)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„Patton řekl, že by se kvůli ní vzdal velení, Eisenhower zase Bílého domu. Proč si myslíte, že by tohle čtyřhvězdičkový generál a prezident řekli?” Nejprve mu byl nějaký požadavek na udělení Medaile cti pro zdravotníka William H. Pitsenbargera v oněch místech, poté se o tohle nejvyšší vojenské vyznamenání rval jako tygr. I za přispění manželky, která ho nikdy neviděla před ničím couvnout („Strach je dobrá věc. Strach je instinktem pro přežití.”). Jenže právě podobných „povzbuzení” uslyšíme mnoho. Stejně jako nespočet patetických gest. Projev Sebastiana Stana je stejně nezáživný jako tenhle předvídatelný příběh. Naštěstí má vedle sebe takové matadory, jako jsou Harris, Plummer, Fonda, Hurt či Samuel L. Jackson. Ve výsledku se k nám ovšem dostane jen vlastenecký patos, utahané momenty, umělé emoce a závěrečné tlačení na pilu. Docela dietní tři hvězdy. (castor) 3*

Pokud by to Robinson pojal jako thriller, ve kterém hlavní hrdina sbírá informace navzdory sílícímu nebezpečí, tak by to mohlo mít něco do sebe a nejspíš by všem bylo jedno, že se to neodpovídá skutečnosti. Takhle z toho vylezla patetická hra na city, ze které jsem měl pocit, že všichni přeživší veteráni potýkající se s minulostí by se ze svých traumat vyléčili ve chvíli, kdy Pitsenbarger obdrží Medaili cti. Paralelně tu jede druhá kýčovitá linka, kdy si vyšetřovatel postupem času uvědomuje, že jsou i důležitější věci, než slibně rozjetá kariéra. A to je na mě prostě moc. první třetina ještě docela ušla a zpočátku mě bavily i válečné sekvence, ale to všechno se postupně rozvařilo do do čím dál víc nepoživatelné patriotistické kaše. Škoda je to o to větší, že se tu sešla celkem skvostná herecká sestava. 40% (Morholt) 2*

Vcelku slušný snímek, který především těží ze svého skvělého hereckého obsazení. Herci jsou zde hlavními tahouny, ale přesto snímek jisté mezery má. Předně musím říct, že od filmu producenta Petra Jákla jsem nic neočekával. Tudíž těžko jsem mohl být zklamán. Přesto mě snímek mile překvapil. O příběhu jsem si nic nezjišťoval a to možná bylo lepší. Spolu s hlavním hrdinou (Sebastian Stan) jsem postupně odkrýval pravdu o Pitsenbargerovi a jeho činu. Celkově mám rád filmy zabývající se traumaty z vietnamské války, a proto se mi líbilo, že toto téma snímek zdárně otevírá. Líbilo se mi postupné zjišťování pravdy o hrdinském činu, který Pitsenbarger provedl, kdy mladý medik navzdory okolnostem a bez bázně a hany šel na pomoc neznámým vojákům. A zaplatil za to životem. Celkově se mi líbilo vyznění filmu (i přes jistý závan patroitismu), kdy snímek zdárně nakousává základní témata Vietnamské války. Byť snímek po celou stopáž neudrží své tempo nastolené ihned v počátku a najde se zde i pár repetetivních scén bez většího významu a přínosu, tak musím říct, že jsem s filmem celkově spokojen. I když více scén z džungle Vietnamské by nebyly vůbec ke škodě, tak musím řict, že jsem se nenudil. Film drží slvělé herecké osazentsvo v čele se Sebastianem Stanem, který mi dal za pravdu, když jsem The Falconovi and the Winter Soldierovi vyčítal zbytečné upozadění jeho postavy na úkor nepříliš skvělého Falcona. I tak si však pro sebe ukradl všechny své scény Samuel L. Jackson. Velmi zajímavý film se vcelku netradiční zápletkou z dob Vietnamské války. 7/10. (berny2468) *

VELKÁ RECENZE
V roce 1999 byl právník z Pentagonu Scott Huffman (Sebastian Stan) pověřen, aby prošetřil dávno odmítnuté vyznamenání medailí cti Williamu H. Pitsenbargerovi. Pitsenbarger byl vojenským zdravotníkem, který v roce 1966 zachránil řadu amerických vojáků při jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. Prostřednictvím rozhovorů s přeživšími veterány začne Scott brát celou kauzu více vážně a rozhodne se dotáhnout ji do konce, přestože jistí úředníci v Pentagonu by chtěli celou událost nejraději zamést pod koberec a celé vyšetřování přerušit.
Kromě toho, že je snímek podle skutečné události, se Nejvyšší pocta od režiséra Todda Robinsona může pochlubit také skvělým hereckým obsazením. Rolí válečných veteránů se totiž ujaly hvězdy jako Ed Harris, Peter Fonda, Christopher Plummer, Samuel L. Jackson, William Hurt a další. Od zmíněných herců ani nelze očekávat, že by odvedli špatný herecký výkon.
Samotnému snímku určitou dobu trvá, než nás do děje skutečně vtáhne. Při ohlédnutí zpět se ovšem zdá, že to byl do určité míry záměr tvůrců. Na počátku filmu totiž sám Scott o celém případu neví v podstatě nic a ani ho daná kauza nezajímá, naopak by jí chtěl mít co nejdříve z krku. Jakmile se ale začne kauzou více zabývat, začne s ním celý příběh více rezonovat a najednou se cítí být do příběhu plně vtažen. Přesně takové pocity má při sledování i divák – na začátku nám kauza nemusí připadat nijak zajímavá, stejně jako samotný film, ale postupem času nás dokáže do děje vtáhnout a nepustit.
Velkou roli v tom hrají právě skvělé výkony zmíněných legend stříbrného plátna. Všichni jmenovaní dostávají poměrně stejný prostor před kamerou a co je důležité, každá z jejich postav si prochází odlišným vývojem. Přestože všichni zažili onu krvavou událost ve Vietnamu, každého z nich to ovlivnilo a poznamenalo jiným způsobem. Ono vzpomínání na minulost a vypořádávání se s ní ze strany válečných veteránů patří zdaleka k největším pozitivům tohoto snímku.
Je ale několik věcí, které lze vytknout. I když bylo pravděpodobně záměrem získávat si velmi postupně zájem diváka o celou kauzu, tak se dala obzvláště první polovina stopáže jistě zpracovat trochu záživnějším způsobem. Jak bylo již dříve zmíněno, nějakou dobu totiž trvá, než nás vyprávění do děje skutečně vtáhne. Vedle toho jsou některé události ve filmu klasicky domyšlené a více emocionálně vyhrocené čili nelze říci, že by byl výsledek přesnou adaptací jak masakru ve Vietnamu, tak pozdějšího vyšetřování. To koneckonců platí i o jménech přeživších veteránů, která jsou ve skutečnosti odlišná. S takovými věcmi musí ovšem člověk u hollywoodské produkce počítat.
Nejvyšší pocta přináší historický příběh o hrdinském kroku mladého zdravotníka z vietnamské války poněkud netradičním způsobem. Místo zasazení do krvavého konfliktu z roku 1966 se drtivá většina snímku odehrává na konci minulého století, kdy hlavní protagonista celou kauzu vyšetřuje a prostřednictvím rozhovorů s veterány se nám utváří představa o celém příběhu. Tento způsob nemusí každému vyhovovat a je pravdou, že obzvláště v první polovině stopáže mohl být film podán záživnějším způsobem. Odhalování kauzy spolu s hlavním hrdinou ovšem v závěru funguje a když si k tomu přičteme skvělé herecké výkony a z větší části funkční emocionální momenty, tak zde máme velice obstojné historické drama, které má rozhodně co říct.

DABING
1.DABING (VOD)
V českém znění: Filip Jančík - Sebastian Stan (Scott Huffman), Vladislav Beneš - Bradley Whitford (Carlton Stanton), Klára Sochorová - Alison Sudol (Tara Huffmanová), Jaromír Meduna - William Hurt (Thomas Tulley), Zbyšek Pantůček - Linus Roache (tajemník Whit Peters), Pavel Rímský - Samuel L. Jackson (Billy Takoda), Dana Černá - LisaGay Hamilton (Celia O'Nealová), Jiří Plachý - Christopher Plummer (Frank Pitsenbarger), Zdeněk Mahdal - Ed Harris (Ray Mott), Petr Neskusil - Jeremy Irvine (William H. Pitsenbarger), Zuzana Hykyšová - Amy Madigan (Donna Burrová), Tomáš Juřička - John Savage (Chauncy Kepper), Jan Szymik - Peter Fonda (Jimmy Burr), Bohdan Tůma - Ser'Darius Blain (mladý Billy Takoda + titulky), Jakub Saic - Richard Cawthorne (mladý plukovník Holt) + Ethan Russell (mladý Thomas Tulley), Petra Jindrová - Diane Ladd (Alice Pitsenbargerová), Pavel Dytrt - James Jagger (mladý Jimmy Burr), Viktor Antonio - Asher Miles Fallica (Luke Huffman), Zdeněk Maryška - Dale Dye (senátor Holt), Petr Burian - Zach Roerig (mladý Ray Mott), Jana Mařasová, Ivo Novák, Helena Němcová, Pavlína Kostková Dytrtová
Překlad: Jan Fišer
Dialogy: Tereza Klimešová
Zvuk: Antonín Němec
Režie: Jiří Brouzdal
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska - 2020

2.DABING (JOJ)
V českém znění: Martin Sláma - Sebastian Stan (Scott Huffman), Aleš Zbořil - Linus Roache (Whit Peters), Vladimír Hauser - Samuel L. Jackson (Billy Takoda), Daniel Dítě - William Hurt (Thomas Tulley + titulky), Jan Grygar - Bradley Whitford (Carlton Stanton), Karel Mišurec - Ed Harris (Ray Mott), Vladimír Krátký - Dale Dye (senátor Holt), Tomáš Sagher - Ser'Darius Blain (mladý Billy Takoda), Tereza Groszmannová - Alison Sudol (Tara Huffmanová), Zdeněk Junák - Christopher Plummer (Frank Pitsenbarger), Petr Štěpán - Peter Fonda (Jimmy Burr), Eva Novotná - LisaGay Hamilton (Celia O'Nealová), Sylva Talpová - Amy Madigan (Donna Burrová), Eva Jelínková - Diane Ladd (Alice Pitsenbargerová), Petr Dočkal, David Kaloč, Daniel Rymeš, Milan Němec, Aleš Slanina, Vilém Čapek a další
Překlad: Eliška Smutná
Dialogy: Irena Halová
Vedoucí dramaturg: Lucie Mitková
Zvuk: Michal Zatloukal
Produkce: Peter Čížek, Karolína Zbořilová
Šéfproducent: Branislav Mitka
Režie: Daniel Dítě
Pro JOJ Group vyrobila Brněnská soukromá televize - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.5.2020 Bioscop
Premiéra USA: 24.1.2020 Roadside Attractions
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 3 400 000
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
Tvůrci a herci
Todd Robinson (Režie), Julian Adams (Produkce), Michael Bassick (Produkce), Nicholas Cafritz (Produkce), Adi Cohen (Produkce), Mark Damon (Produkce), Pen Densham (Produkce), Petr Jákl (Produkce), Robert Reed Peterson (Produkce), Jordi Rediu (Produkce), Shaun Sanghani (Produkce), Lauren Selig (Produkce), Sidney Sherman (Produkce), T.J. Steyn (Produkce), John Watson (Produkce), Philip Klein (Hudba), Byron Werner (Kamera), Richard Nord (Střih), Terel Gibson (Střih), Claudia Castello (Střih), Iris Hampton (Casting), Jonathan A. Carlson (Scénografie), Peggy Stamper (Kostýmy), Dan Morgan (Zvuk), Paul Cha (Masky), Vasit Suchitta (Masky), Todd Robinson (Scénář), Sebastian Stan (Herec), Christopher Plummer (Herec), William Hurt (Herec), Ed Harris (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), Dale Dye (Herec), Peter Fonda (Herec), LisaGay Hamilton (Herec), Jeremy Irvine (Herec), Diane Ladd (Herec), Amy Madigan (Herec), Linus Roache (Herec), John Savage (Herec), Alison Sudol (Herec), Bradley Whitford (Herec), James Jagger (Herec), Ser'Darius Blain (Herec), Zach Roerig (Herec), Cody Walker (Herec), Travis Aaron Wade (Herec), Wilbur Fitzgerald (Herec), Asher Miles Fallica (Herec), Richard Cawthorne (Herec), Eoin O'Brien (Herec), Ric Reitz (Herec), Bruce MacVittie (Herec), John D. Hickman (Herec), Louis Steyn (Herec), Robert Reed Peterson (Herec), Martin Copping (Herec), Robert Pine (Herec), Michael Imperioli (Herec), Max Gail (Herec), Hannah Black (Herec), Robert Tinsley (Herec), Jordan Preston Carter (Herec), Marvin E. West (Herec), August Blanco Rosenstein (Herec)
 
2019/116/USA/Drama, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Název The Last Full Measure odkazuje na významný projem Abrahama Lincolna. Lincolnova krátká řeč byla pronesena při inauguraci Národního vojenského hřbitova v Gettysburgu, čtyři a půl měsíce poté, co armády Unie porazily Konfederaci v bitvě u Gettysburgu.
- Součástí závěrečného ceremoniálu bylo rovněž povýšení Williama H. Pitsenbargera (Jeremy Irvine) na hodnost štábního seržanta.
- Bitva o Xa Cam My je považována za jednu z nejvíce katastrofálních bitev vietnamské války.
- Během bitvy padlo nebo bylo zraněno 80 % ze 134 vojáku Charlie Company, 2. praporu, 16 pluku. 34 vojáků bylo zabito a 71 bylo zraněno, Někteří zranění později podlehli svým zraněním.
- Film je založen na skutečné události.
- Filmovanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v USA, Thajsku a Kostarike. Celkovo trvalo od 7. apríla 2017 do 30. júna 2017.
 
Odkazy