Láska z pasáže / Láska z pasáže (1984/73/Československo/Drama, Krimi) 61% -Originál DVD-

23.10.2023 14:08
JEDNOU VĚTOU
„Ze života morálně narušené části současné mládeže“

OBSAH
Z mladého čističe oken se stane tipař bytových zlodějů. Podaří se mu začít nový poctivější život? Devatenáctiletý Pavel Kříž tráví veškerý volný čas v pražských pasážích, bistrech a na diskotékách s partou zloděje Robyho. Pavel sice má maturitu, ale pracuje jako čistič oken, přičemž velkou část jeho příjmů tvoří zisk z podvodů, šmeliny a krádeží Robyho party, které dodává zaručené tipy. Není tedy příliš nadšen, když mu vedoucí úklidu přidělí mladou brigádnici Janu Hálkovou. Přestože se dívka netají nechutí k Pavlovu způsobu života, vznikne mezi nimi křehké citové pouto. To však nemůže vydržet v prostředí, v jakém se Pavel pohybuje. Mladík se dostává do stále větších problémů - část Robyho party je dopadena policií a on nemůže sehnat peníze na vrácení dluhu. Situace se vyhrotí v okamžiku, kdy parta zlodějů unese Janu...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Musím se přiznat, že tahle "soukupovka" mě nedostala tolik jako jiný jeho kousky z osmdesátek a když jsem přemýšlel nad důvodem, tak jsme došel k názoru, že mě byl cizí příběh. Přeci jen kamarádství nebo sny versus učňovská reliata za socíku mě jsou tematicky bližší než bytový čorkaři. Navíc jsem měl dojem, že ve filmu je víc scén na náhodu než je zdrávo. Samozřejmě vidět všechny ty kluky z tehdejší FAMU, co jsou dneska taťuldové, až na Vláďu Dlouhýho (RIP) s těma šílenejma neučesama, to je taky obohacující, no a ty osmdesátky, ty prostě Jarda Soukup vytetoval do každýho svýho filmu parádně. Ještě k Tatianě Kulíškové, v osmdesátkách byla účastnící mnoha klukovských snů, ty jo, ale dneska..... tomu se říká posun, málem bych jí nepoznal. (Enšpígl) 3*

Stojíte před naditou pokladnicí pevnosti Boyard a čas běží. Zopakujme si indicie: Pražskej velkosvět vosumdesátých let; Uskřékaná diskokreatura Michael D; Rebel Vaculík na scestí; Škoda že ne poslední kroky Frankieho Janečka; Šmelinář Tofi zrovna u ledu; Guy Ritchie českého socialismu Soukup. Pokud jste si stoupnuli na písmena dávající nápis: "Láska z pasáže" a mince se nesypou, nesmíte se divit. Správné řešení totiž zní: “Řídké lejno"… Byly to ale tenkrát časy. Trika Lonsdale se nesundávala, ani když se měla prát, hlavní hrdinka nosí bundu, v které se John Rambo vracel z Vietnamu a atlantské vedení Coca-Coly koketuje s myšlenkou přestěhovat všechny své fabriky blíž k Praze. Pokud se u filmu koncipovaného jako drama neustále usmíváte, bude asi někde problém. Nejspíš ve mně.. (Gilmour93) 2*

Sakra, v těch 80. letech musela bejt v Československu snad větší spotřeba Coca-coly, než v USA. Když vidim ty filmy z tehdejší doby, tak mam pocit, že nikdo neměl na práci nic lepšího, než navštěvovat bary a diskotéky a nalejvat se tam Coca-colou. Jinak Vaculík má sice účes jako debil, ale tady ukázal, že narozdíl od Tofifého, to rozhodně nebyl špatnej herec. No jo, jenže tenhle film (a jemu podobný) prostě stárnou, takže dneska na to divák spíš kouká jako na strašnou prdel, jaký ty lidi dřív měli bizarní účesy a hadry (ovšem hlavní záporák měl mikinu LONSDALE - WHAAU), jak choděj večer na diskotéku chlastat Coca-colu a trsaj tam na nějaký hitovky od Michala Davida a pak si zajdou zahrát skořápky s ministrem kultury. Hmm, když o tom tak přemejšlim, tak je to strašná hovadina, ale stejně dávám 3 hvězdičky. (dobytek) 3*

VELKÁ RECENZE
Pražská metropole poskytla inspiraci řadě mírně společensky kritických snímků osmdesátých let. Vedle ostřejších Bonů a klidu (1987) režiséra Víta Olmera se o žánrovou krimi v roce 1984 pokusil i Jaroslav Soukup. Láska z pasáže je klasickým příběhem mladíka na šikmé ploše. Protagonista vyprávění mladý čistič oken Pavel Kříž touží po bezpracném zisku a z drobného podvodníka se rychle vypracuje ve zkušeného tipaře pracujícího pro partu zloděje Robyho. Změnu do mladíkova života vnáší dívka Jana, kterou se zamilovaný hrdina posléze marně pokouší uchránit před svými bezskrupulózními kamarády. V moralistně laděném konci se Pavel marně pokouší vypořádat se stíny minulosti: čeká ho „zasloužený“, tragický osud... Vlastní dramatické látky se jako scenárista ujal Miroslav Vaic, pravidelný Soukupův spolupracovník, který se podílel už na režisérově krátkometrážním debutu z povídkového filmu Boty plné vody (1976). Soukupovi se povedlo v rámci žánrového příběhu postihnout mravní marasmus, který v osmdesátých letech provázel vstup mladých lidí do života. Láska z pasáže je tak sice filmem „o mladých pro mladé“, jejichž vznik socialistický stát podporoval, současně je však hořkou výpovědí o světě bez budoucnosti. Pavel Kříž poznává, že poctivá práce ho nepřiblíží jeho představám o životě. Loajalita pochybných kamarádů je však nulová… Hlavní role ve filmu se ujal Lukáš Vaculík, kterého Soukup angažoval už do své učňovské komedie Vítr v kapse (1982). Tam se jako v Soukupových dalších filmech Kamarád do deště (1988) a Kamarád do deště II Příběh z Brooklynu (1992) dobový plavovlasý idol objevil po boku Sagvana Tofiho. Vaculík si zahrál i v Soukupově kostýmním dramatu Divoká srdce (1989). Představitelka Jany, Tatiana Kulíšková, se objevila i v Soukupově Discopříběhu (1987).
Pavel Kříž opustí po maturitě stísněný byt matky, kde žije s rodinou i provdaná sestra. Pronajme si garsonku, pracuje jako čistič oken a volné chvíle tráví s partou zloděje Robyho. Svůj plat si vylepšuje podvodným účtováním nevykonané práce, ale především dává Robymu tipy na byty vhodné k vykradení. Z těchto služeb má také svá procenta. Jednoho dne dostane spolupracovnici Janu Hálkovou. Ta brzy prohlédne Pavlovo počínání. Z jedné krádeže připadne na Pavla podíl dvacet tisíc. Zaplatí polovičku dluhu Kotapišovi, za druhou uspořádá velký mejdan, na který pozve i Janu. Roby ji obtěžuje a dívka uteče. Kotapiš neurvale požaduje zbytek dluhu a Pavel se proto vrhá do různých nekalých akcí. Nic se mu však nedaří. Krádež v bytě zámožného chirurga překazí bdělý soused a přivolaná Bezpečnost dopadne Kotapiše a Karla. Banda Pavla podezírá z udavačství a zmlátí ho. Při konfrontaci na kriminálním oddělení však Pavel nikoho neprozradí a jemu alibi dosvědčí Jana. Tu noc se spolu poprvé milují a Pavel začne mít strach, aby jí banda neublížila. Nepodaří se mu ji ochránit, banda ji unese a uvězní ve skladišti. Zoufalý Pavel prodá garsonku a splatí dluh. Do skladu však vnikne Bezpečnost. Při útěku Kotapiš srazí autem Pavla. Na schodišti ho najde Jana, ale už mu nemůže pomoci. Přivolaný lékař konstatuje smrt. Členové party jsou pozatýkáni a nešťastná Jana odjede k rodičům.
 
Postavy a obsazení
• Lukáš Vaculík - Pavel
• Tatiana Kulíšková - Jana
• Vladimír Dlouhý - Roman
• Marek Vašut - Roby
• Ondřej Vetchý - Karel
• Vítězslav Jandák - bankéř
• Miloš Vávra - Kotapiš st.
• Míla Myslíková - vedoucí provozovny
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.7.1985
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.7.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Jaroslav Soukup (Režie), Přemysl Pražský (Produkce/Vedoucí výroby), Michal David (Hudba), Zdeněk Barták (Hudba), Richard Valenta (Kamera), Jiří Brožek (Střih), Ludvík Široký (Scénografie), Věra Faberová (Kostýmy), Jiří Kejř (Zvuk), Jana Dolejší (Masky), Miroslav Vaic (Scénář), Lukáš Vaculík (Herec), Tatiana Kulíšková (Herec), Vladimír Dlouhý (Herec), Marek Vašut (Herec), Ondřej Vetchý (Herec), Vítězslav Jandák (Herec), Čestmír Řanda ml. (Herec), Míla Myslíková (Herec), Světlana Nálepková (Herec), Vladimír Hlavatý (Herec), Svatava Hubeňáková (Herec), Miloš Vávra (Herec), Bořík Procházka (Herec), Zdeněk Ornest (Herec), Akram Staněk (Herec), Jan Antonín Duchoslav (Herec), Marcel Rošetzký (Herec), Jiří Tomek (Herec), Radka Stupková (Herec), Ivo Helikar (Herec), Svatopluk Schuller (Herec), Jiřina Jelenská (Herec), Lena Birková (Herec), Zdeněk Dítě (Herec), Ladislav Potměšil (Herec), Jan Schmid (Herec), Jindřich Světnica (Herec), Regina Lodrová (Herec), Božena Franková (Herec), Zdeněk David (Herec), Christine Catherine Sey (Herec), Zdeněk Deyl (Herec), Michaela Gebertová (Herec), Jana Špaňůrová (Herec), Miroslav Babuský (Herec)
 
1984/73/Československo/Drama, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Menšie úlohy stvárnili aj skutoční "pankáči", kvôli čomu sa o film začala zaujímať aj Štátna bezpečnosť. Dramaturgička Věra Kalábová musela ísť dokonca na výsluch a podať vysvetlenie.
- Film sa natočili za 3,6 milióna korún a zisk bol cez 15 miliónov korún.
- Podkresovou hudbu v barech a na diskotékách obstaral z velké části Miroslav Žbirka, jehož písničky se hrály ve filmu v anglické verzi.
- Coby návštěvník baru se ve filmu se objevil i zpěvák Michal Penk.
- Fígl se sušenkou pod rohožkou poradili filmařům kriminalisté.
- Vůz, který ve filmu řídil Roby (Marek Vašut), byl Ford Escort MKIII vyráběný v Německu v letech 1980 až 1986.
- Herečka v hlavni roli Tatiana Kulíšková měla ve skutečnosti podobný osud jako její filmová postava. Její manžel zemřel taktéž v mladém věku.
- Celý projekt začal námětem „Felicie“ o vekslácích z 80. let, který předal Miroslav Vaic Jaroslavu Soukupovi, který jej přepracoval na celovečerní snímek.
- Jaroslav Soukup přiznal, že psal scénář a hlavní roli přímo na tělo Lukášovi Vaculíkovi.
- Film se natáčel v březnu a dubnu roku 1984 v Prahy 1 za plného provozu v ulicích bez jakýchkoliv uzavírek. Stávalo se tak, že lidé se dostávali do záběrů, aniž by měli tušení.
- Po letech Ladislav Potměšil přiznal, že natáčení scény, kdy za jeho postavou, která právě jí nudlovou polévku, přijde Pavel (Lukáš Vaculík), snědl polévky téměř 10 litrů.
- Autor námětu Miroslav Vaic myl v roce 1968 výlohy a okna v bytech stejně jako hlavní postava filmu.
- Když se jezdilo s filmem po premiéře po městech, tak si Lukáš Vaculík užil své. Fanynky doslova ječeli všude kde se ukázal.
- Na film přišlo víc jak dva miliony diváků.
 
Odkazy