Muž na radnici (TV seriál) / Muž na radnici (TV seriál) (Drama Československo, 1976, 11 h 30 min (Minutáž: 54–72 min)) 25%

12.11.2023 03:38
JEDNOU VĚTOU
„11-dílný seriál o osudech Františka Bavora, aktivního obětavého poslance a funkcionáře národního výboru ve Starém Kunštátu, o jeho radostech a starostech s budováním města, ale i o jeho osobním životě."

OBSAH
František Bavor je aktivním poslancem a funkcionářem Městského národního výboru ve Starém Kunštátu. Je to obětavý člověk, který prožívá s městem jeho radosti i starosti. Jeho rodinu postihne tragédie – při dopravní nehodě ztratí manželku a matku svých dětí. Tím víc se pak věnuje své práci. Má v plánu zmodernizovat a přestavět město. V jednotlivých příbězích sledujeme i jeho soukromý život, problémy se synem Přemyslem a dcerou Bohunkou. Poznáváme i práci členů občanských výborů, poslanců a funkcionářů národních výborů, kteří se starají o rozvoj města. (TV JOJ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tento seriál je obludnou adorací pozdně stalinistické normalizace. Postavy i charaktery jsou agitační virtuální zrůdy, legenda o krásné mravní tváři zločince, který chtěl nezištně prospívat svému okolí i za cenu jeho naprosté záhuby. Beroun je dodneška příkladem města bez vlastní tváře podobně jako Kladno. Hlavní postavu seriálu si lze představit jako dorostlého Pavlíka Morozova, neblaze proslulé dítě-udavače raného stalinismu třicátých let. Bohužel nezávisle na všech těchto skutečnostech je rovněž nepříjemnu pravdou, že seriál je natočen na slušné řemeslné úrovni a v tomto ohledu převyšuje většinu současné původní tvorby. (sportovec) 2*

Za tónů hudby českého hudebního mága Zdeňka Lišky se rozehrává příběh Františka Bavora, poslance, který se stane předsedou MNV. Náplň jednotlivých dílu je především o jeho snaze vybudovat ve Starém Kunštátu nové centrum odpovídající moderní socialistické společnosti, ovšem nejprve je potřeba přesvědčit občany o nutnosti této výstavby a přes všechna úskalí asanovat staré domky, jejichž obyvatelé se těžko loučí se svými domovy. V každém díle je také malý prostor pro nahlédnutí do Bavorova soukromého života, což Dietl uměl a oživil tím jinak jednotvárné, byť ne nezajímavé, jednání na schůzích od MNV, přes ONV, KNV až po stranický výbor. Seriál je plný dobové ideologie, což je tu většině uživatelům trnem v oku, ovšem já to jako veliký problém nevidím. "Soudruhování" a "čest práci" mě nepohoršuje, že je tu realita přikrášlená mi také nevadí, neboť nejde o dokument, ale o fikci. Dnešní seriály nám také ukazují příběhy, které mají v 90% s reálným životem obyčejných lidí pramálo společného. Ostatně postava Bavora je vylíčena tak kladně, že si člověk může pouze postesknout, že není ve vedoucích pozicích více tak čestných, citlivých a rozumných lidí. Zdeněk Buchvaldek se své role zhostil skvěle, potěšil i Josef Bláha nebo Jaroslav Moučka, který zaryté komunisty uměl hrát na jedničku. :) Jiřina Bohdalová zahrát špatně neumí, takže je také plusem tohoto seriálu a klasicky potěší i František Němec v typické roli dobráka od kosti. Martin Růžek se svoji ne příliš charakterní postavou dokáže okořenit mnohé epizody, podobně jako Jiří Štěpnička. Co mi na Muži na radnici vadilo, bylo zanedbávání osobních příběhů hlavních postav a jejich vylíčení bylo také ploché proti ostatním Dietlovým počinům. Přesto mě však seriál oslovil na 3*, neboť podle mého názoru i přes všechnu ideologii a zrcadlení tehdejší doby převyšuje valnou většinu dnešních nekonečných seriálů, kde se to hemží bídnými herci a ještě bídnějšími příběhy. (cheyene) 3*

Další ze seriálů socialistického režiséra, Evžena Sokolovského. A další z perel, která se směle může stavět po boku Okresu na severu, Inženýrské odysee ad.. socialistickým seriálům. Zdeněk Buchvaldek je poslancem národního výboru v Kunštátu a členem KSČ. Snaží se být ve své funkci co platný, ale naráží na zkostnatělost a neochotu soudruhů cokoliv dělat nebo měnit v procesu socialistického hnití. Pár věcí se mu ale podaří, mimo jiné prosadí zbourání části historického kousku města a výstavbu moderních domů - moderních z pohledu roku 1970... Ano zde jsou ty okamžiky, kdy dnes člověk stojí v třeba 800 let starém městečku a uprostřed náměstí hned vedle gotického kostela stojí hnusná socialistická budova typu dům služeb, či smíšené zboží s kulturákem v jednom... Snímek se snaží být i humorný,ale celé je to křeč. Buchvaldkovi sekunduje kolega Bláha s paní Jiřinou. Samozřejmě se snímkem proplétá jak zlatá niť soudruh Moučka ikona socialistických seriálů... Při shlédnutí celého dílka jsem si uvědomil, že některé mechanismy se vlastně nezměnily. Každopádně stojí za shlédnutí. Už jen z čistě vzdělávacího hlediska a pro připomenutí té děsné šedi po roce 1968, která se jak mlha táhla sedmdesátými léty. Zajímavé je, že Sokolovský sám prý jednou prohlásil na dotaz jednoho známého herce - jak se má - že ,,Zase točí nějakou sračku". Zřejmě i on sám tušil, že o filmařském umění jeho dílo moc nebude, každopádně ideoví soudruzi jistě byli spokojeni. Ta hvězda je za tu možnost kouknout na zakonzervovanou dobu normalizace. (Big Bear) 1*

VELKÁ RECENZE
Muž na radnici je jedenáctidílný televizní seriál z roku 1976 v režii Evžena Sokolovského. Seriál se odehrává v prostředí pracovníků tehdejších Národních výborů.
Vypráví příběh předsedy MěNV Kunštátu, který se rozhodl přestavět a zmodernizovat město. V jednotlivých dílech můžeme sledovat problémy a potíže, které jej provází po celou dobu výstavby. Paralelně běží také soukromý život předsedy a jednotlivé příběhy (smrt manželky, problémy syna Přemysla ve škole a jeho odchod z domova, svatba a následně rozchod s druhou manželkou, nemanželské dítě jeho dcery Bohunky atd.). Seriál nakonec skončí v duchu někdejšího socialistického realismu dobře. Výstavba je dokončena, rodina se opět sejde a předseda Bavor si najde novou lásku, ke které se nastěhuje.
František Bavor, poslanec ve Starém Kunštátě, se pokouší z titulu své funkce pomoci s nepořádkem ve městě, ale naráží na byrokratický přístup činovníků radnice. Nakonec ho předseda městského výboru KSČ Brandejs navrhne na funkci předsedy Městského národního výboru. Bavor se snaží zvládnout nejzávažnější problémy, mezi něž patří především váznoucí bytová výstavba. Souběžně musí řešit i velké osobní problémy: záhy se mu zabije manželka, dcera Bohunka prožije nevydařený vztah s Vítězslavem Markem, z nějž se jí narodí nemanželská dcera Lucie. Bavor se opět potkává se známou z mládí Jitkou Pačesovou/Martínkovou, kterou si později vezme. Projekt bytové výstavby je svěřen mladému architektovi Janu Mikolášovi, který přijde s odvážným řešením nové výstavby města – hodlá asanovat 92 domů a začlenit moderní výstavbu do historického centra Kunštátu. Bavor s tímto řešením zpočátku nesouhlasí, ale zejména jeho tajemník Josef Hlavica a Brandejs ho nakonec přesvědčí, aby se k myšlence přidal. Musejí však svést nelehkou bitvu nejen s rozhořčenými občany, kteří se nechtějí vzdát svých původních domů, ale také s nadřízenými složkami, které často komplikují plynulost výstavby nebo ji i brzdí. Často v tomto směru hrají prim bývalí členové Městského národního výboru Chovanec, stavitel Drápal a ředitel průmyslovky Šebesta. Na Bavora dopadne další rodinná pohroma, když jeho syn Přemysl, jemuž hrozí propadnutí na střední škole, uteče z domova. Krátce nato jeho druhá žena Jitka obviní Bavora z prospěchářství a nedostatečné úcty k její osobě, a rovněž ho opouští. Třetí ranou je smrt penzionovaného řídícího Pravoslava Honýska, o níž se městem nese fáma, že to byla sebevražda kvůli chystanému zbourání domku, ve kterém řídící se svou dcerou Kateřinou Hanákovou bydlel. Bohunka vede dál své životní dilema, zda přijmout náklonnost architekta Mikuláše, navíc se do města vrací Vítězslav Marek a opět se o Bohunku zajímá. Bavor se však náhodou dozví, že za jeho návratem stojí snaha využít jeho funkce ke zřízení autoservisu v asanačním pásmu. Rovněž poznává, že Jitka jej přes proklamovanou snahu o opětovné sblížení obelhala, a proto se s ní definitivně rozchází. Přes další těžkosti při realizaci projektu (pozastavení výstavby, spory s městským podnikem) se nakonec povede úspěšně završit první etapu výstavby „nového“ Starého Kunštátu.
Seriál doprovází mnoho postav, mezi nimiž jsou takové, které projdou prakticky celým seriálem. Jednotlivé díly nebyly stejně dlouhé, jejich stopáž oscilovala od 53 minut po hodinu a čtvrt. Seriálové exteriéry byly z větší části natáčeny v Berouně.

Obsah dílů
1.série (1976)
DÍL 1: Havárie (Havárie) - František Bavor, aktivní poslanec a funkcionář Městského národního výboru ve Starém Kunštátu, je i obětavý člověk, který prožívá s městem jeho radosti i starosti. V prvním díle postihne jeho rodinu tragédie - při dopravní nehodě ztratí matku a manželku.
DÍL 2: Rozhořčení (Rozhořčení) - František Bavor, aktivní poslanec a funkcionář Městského národního výboru ve Starém Kunštátu, je i obětavý člověk, který prožívá s městem jeho radosti i starosti. V prvním díle postihne jeho rodinu tragédie - při dopravní nehodě ztratí matku a manželku.
DÍL 3: Byt (Byt) - František Bavor, poslanec Městského národního výboru ve Starém Kunštátu a s ním i celý národní výbor cítí, že musí získat pro velkorysé plány celé město a rozhodující politickou otázkou jsou tedy byty. I rodina Františka Bavora stojí před velkou změnou.
DÍL 4: Starost (Starost) - Výrobní továrna ve Starém Kunštátu dostala významné úkoly a musí proto změnit výrobní program. Předčasně musel odejít starý ředitel a nastoupil nový, který pro grandiózní přestavbu továrny potřebuje množství bytů pro zaměstnance. Dochází k schůzce, na které si František Bavor uvědomí, že jakmile spojí město síly se silami továrny, přiblíží se cíl rychleji.
DÍL 5: Neschopnost (Neschopnost) - Starý Kunštát stojí na prahu velké přestavby. Národní výbor získává dobrovolné odborníky, aby mohl připravit inženýrské sítě pro novou výstavbu. František Bavor a Hlavica jsou motorem všech akcí. Přichází architekt Jan Mikuláš, ověřuje si možnosti projektu nové výstavby a navrhne překvapující řešení.
DÍL 6: Vzbouření (Vzbouření) - Národní výbor ve Starém Kunštátu, podporovaný městským výborem komunistické strany, přijal koncepci architekta Jana Mikuláše. Je však třeba bojovat znovu. Konflikt nepřinesla jen veřejná schůze, na které majitelé domů a domečků projekt odmítli. To všechno zbavilo Františka Bavora, Hlavicu a členy národního výboru iluzí. I zbytečná byrokracie, kterou zapříčinili někteří lidé, řádně zkomplikovala situaci.
DÍL 7: Syn (Syn) - V tomto díle sa objeví a do značné míry vykrystalizují domácí problémy Františka Bavora. Syn Přemek stojí na první křižovatce života, musí se rozhodnout, co bude dělat. Bavor naráží na problémy i v práci, kde musí řešit následky pohodlnosti, lehkomyslnosti i zlomyslnosti...
DÍL 8: Silvestr (Silvestr) - Nová schůze občanů, svolaná předsedou Městského výboru KSČ Brandejsem, přinesla obrat v napjaté situaci okolo výstavby bytů. V hostinci Na Símalce se oslavuje poslední Silvestr, aby potom přišli dobrovolníci a hostinec zbourali, aby tak symbolicky uvolnili cestu nové výstavbě. Bylo třeba překonat mnoho těžkostí – přesvědčovat, vysvětlovat a čelit odporu lidí.
DÍL 9: Křížové tažení (Křížové tažení) -
DÍL 10: Rozchod (Rozchod) - Boj o novou tvář města pomalu vrcholí. Na kunštátské radnici se zastavil předseda Krajského národního výboru Staša a oznámí Hlavicovi a Bavorovi, že se jim podařilo s podporou státních a stranických orgánů překonat těžkosti a výstavba je povolená.
DÍL 11: Setkání (Setkání) - Bavor si doma rozumí nejlépe s dcerou Bohunkou, ale i ona má své problémy a musí se rozhodovat v důležitých věcech. Objevuje se náhle Vít Marek, otec Lucinky. Je to zásah do Bohunčina citového života. Architekt Jan Mikuláš si její úpřímnost vysvětluje po svém. Mezi Jitkou a Bavorom dojde kvůli Vítovi, který chce Bohunku využít ke svým plánům, k ostrému konfliktu. Jitka odchází a otec s dcerou zůstávají sami..

Postavy a obsazení
• Zdeněk Buchvaldek - František Bavor, předseda MěNV
• Milena Steinmasslová - Bohunka, Bavorova dcera
• Jan Hartl - Přemek, Bavorův syn
• Svatava Hubeňáková - Ludmila, první Bavorova manželka
• Jiřina Bohdalová - Jitka, druhá Bavorova manželka
• Ota Sklenčka - Bavorův otec
• Josef Bláha - Josef Hlavica, tajemník MěNV
• František Němec - architekt Jan Mikuláš
• Jiří Štěpnička - Vít Marek
• František Vicena - předseda KNV
• Miloš Willig - Benedikt, předseda ONV
• Jaroslav Moučka - Václav Brandejs, předseda MV KSČ
• Martin Růžek - Chovanec, původní předseda MěNV
• Bedřich Prokoš - ředitel Kocman
• Václav Postránecký - ředitel Kyselka
• Jaroslav Kepka - Zdeněk Svitana
• Karel Koloušek - Adam
• Vlasta Jelínková - učitelka Kryštofová
• Miriam Hynková - Mrázová, členka rady MěNV
• Jiřina Šejbalová - matka Mrázové
• Josef Chvalina - Šebesta, ředitel průmyslovky
• Věra Bublíková - Valentová, původní Bavorova sekretářka
• Michaela Mišková - Martina, nová Bavorova sekretářka
• Bohumil Bezouška - hostinský Frič
• Vladimír Šmeral - Pravoslav Hanýsek, řídící v důchodu
• Eva Jakoubková - Kateřina Hanáková, učitelka
• Adolf Filip - Rudolf Španihel, člen rady MěNV
• Bohumil Švarc - poručík Winter
• Ladislav Boháč - stavitel Drápal
• Ludmila Roubíková - matka Víta Marka
• František Kovářík - knihovník Sova
• Josef Patočka - Karel Češpiva
• Věra Tichánková - Otýlie Doubravová
• Alois Švehlík - Karel Švehla, redaktor okresních novin
• Naděžda Prchalová - Brandejsova sekretářka
• Míla Myslíková - Jordánová, prodavačka
• Štěpán Bulejko - Jordán
• Lenka Kořínková - milenka tajemníka Hlavici

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 12.září 1976 - 17.října 1976 Ceskoslovenská televize
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 8.8.2011 Česká televize
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Evžen Sokolovský (Režie), - (Produkce), Zdeněk Liška (Hudba), Zdeněk Liška (Kamera), Jiří Šebelka (Střih), Milan Starý (Scénografie), Ludmila Novotná (Kostýmy), Zdeněk Stropek (Zvuk), Jiří Zelenka (Zvuk), Jitka Pazderová (Masky), Josef Borovička (Masky), Jaroslav Dietl (Scénář), Zdeněk Buchvaldek (Herec), Jan Hartl (Herec), Jiřina Bohdalová (Herec), Milena Steinmasslová (Herec), Martin Růžek (Herec), Míla Myslíková (Herec), Josef Bláha (Herec), Jaroslav Moučka (Herec), Jiří Štěpnička (Herec), František Němec (Herec), Karel Koloušek (Herec), Ladislav Boháč (Herec), Věra Bublíková (Herec), Eva Svobodová (Herec), Vlasta Jelínková (Herec), Ludmila Roubíková (Herec), Jiřina Šejbalová (Herec), František Kovářík (Herec), Josef Patočka (Herec), Vladimír Šmeral (Herec), Bohumil Bezouška (Herec), Eva Jakoubková (Herec), Ota Sklenčka (Herec), Miloš Willig (Herec), Oldřich Musil (Herec), Karel Houska (Herec), Adolf Filip (Herec), Antonín Samler (Herec), Věra Tichánková (Herec), Alois Švehlík (Herec), Vladimír Krška (Herec), Julie Jurištová (Herec), Břetislav Slováček (Herec), Libuše Štědrá (Herec), Viktor Maurer (Herec), Marie Motlová (Herec), Bedřich Prokoš (Herec), Bohumil Švarc st. (Herec), Karel Urbánek (Herec), Štěpán Bulejko (Herec), Božena Böhmová (Herec), František Vicena (Herec), Milan Mach (Herec), Svatava Hubeňáková (Herec), Miriam Hynková (Herec), Josef Chvalina (Herec), Jaroslav Kepka (Herec), Václav Postránecký (Herec), Ludmila Burešová (Herec), Naděžda Prchalová-Vicenová (Herec), Eliška Velímská (Herec), Rostislav Kuba (Herec), Čestmír Řanda st. (Herec), Bohumil Křížek (Herec), Radoslav Bartoník (Herec), Eva Klenová (Herec), Lenka Kořínková (Herec), Zdeněk Žák (Herec), Václav Jeřábek (Herec), Soběslav Sejk (Herec), Václav Fišer (Herec), Vladimír Huber (Herec), Bohuslav Čáp (Herec), Ludmila Šafářová (Herec), Josef Bárta (Herec), Michaela Mišková (Herec), Oldřich Kaiser (Herec), Václav Bouška (Herec), Otto Šimánek (Herec), Zlata Jeřábková (Herec), Ferdinand Krůta (Herec), Patricie Limberská (Herec), Miloš Zavřel (Herec), Ivo Niederle (Herec), Miloš Vavruška (Herec), Miloslav Homola (Herec), Karel Meister ml. (Herec), Bedřich Ulrych (Herec), Antonín Jedlička (Herec), Monika Hálová (Herec), Věra Koktová (Herec), Rudolf Vodrážka (Herec), Pavel Havránek (Herec), Vítězslav Jirsák (Herec), Vladimír Bičík (Herec), Marcel Vašinka (Herec)
 
1976/660/Československo/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Seriál se původně měl jmenovat Starosta, poté padl název První muž na radnici. Ani ten se ale nakonec neuchytil. S nápadem, aby nesl název Muž na radnici, údajně přišel herec Zdeněk Buchvaldek, který ztvárnil hlavní postavu předsedy Národního výboru v Kunštátě, Františka Bavora.
- Bedřich Prokoš, který hrál ředitele fabriky, dostal nabídku od předsedy benešovského národního výboru, aby vzal funkci ředitele jednoho benešovského podniku, protože roli zahrál věrohodně.
- Další volby se konaly v roce 1981. Tehdy dvojice Dietl – Sokolovský přišla s dalším politicky exponovaným seriálem – Okresem na severu.
- V den voleb vyšel v Lidové demokracii rozhovor s předsedou MNV v Berouně Františkem Dvořákem, který hovořil o tom, že se město potýkalo se stejnými problémy jako seriálový Kunštát.
- První díl byl odvysílán 12. září 1976, další díly byly uvedeny vždy v pátek a v neděli. V sobotu byly dva díly reprizovány. Poslední jedenáctý díl se dostal na obrazovky v neděli 17. října a již 22.–23. října se konaly volby do všech zastupitelských sborů. Seriál byl tedy významným propagandistickým příspěvkem televize.
- V době natáčení seriálu byl Zdeňek Buchvaldek ředitel Realistického divadla v Praze, kam přešel z funkce ředitele Divadla pracujících v Mostě.
- Natáčení probíhalo v Berouně a Hradci Králové.
 
Odkazy
 

Hrají:

Zdeněk Buchvaldek, Jan Hartl, Jiřina Bohdalová, Milena Steinmasslová, Martin Růžek, Míla Myslíková, Josef Bláha, Jaroslav Moučka, Jiří Štěpnička, František Němec, Karel Koloušek, Ladislav Boháč, Věra Bublíková, Eva Svobodová, Vlasta Jelínková, Lída Roubíková, Jiřina Šejbalová, František Kovářík, Josef Patočka, Vladimír Šmeral, Bohumil Bezouška, Eva Jakoubková, Ota Sklenčka, Miloš Willig, Oldřich Musil, Karel Houska, Adolf Filip, Antonín Samler, Věra Tichánková, Alois Švehlík, Vladimír Krška, Julie Jurištová, Břetislav Slováček, Libuše Štědrá, Viktor Maurer, Marie Motlová, Bedřich Prokoš, Bohumil Švarc st., Karel Urbánek, Štěpán Bulejko, Božena Böhmová, František Vicena, Milan Mach, Svatava Hubeňáková, Miriam Hynková, Josef Chvalina, Jaroslav Kepka, Václav Postránecký, Ludmila Burešová, Naděžda Prchalová-Vicenová, Eliška Velímská, Rostislav Kuba, Čestmír Řanda st., Bohumil Křížek, Radoslav Bartoník, Eva Klenová, Lenka Kořínková, Zdeněk Žák, Václav Jeřábek, Soběslav Sejk, Václav Fišer, Vladimír Huber, Bohuslav Čáp, Ludmila Šafářová, Josef Bárta, Michaela Mišková, Oldřich Kaiser, Václav Bouška, Otto Šimánek, Zlata Jeřábková, Ferdinand Krůta, Patricie Limberská, Miloš Zavřel, Ivo Niederle, Miloš Vavruška, Miloslav Homola, Karel Meister ml., Bedřich Ulrych, Antonín Jedlička, Monika Hálová, Věra Koktová, Rudolf Vodrážka, Pavel Havránek, Vítězslav Jirsák, Vladimír Bičík, Marcel Vašinka, Jiří Vondráček, Anuše Pejskarová, Miroslav Homola, Gabriela Wilhelmová, Jindra Kvardová