Nebojsa / Nebojsa (1988/81/Československo/Rodinný, Pohádka) 65% -Originál DVD-

12.11.2023 03:37
JEDNOU VĚTOU
„Pohádka trochu hrůzostrašná i trochu veselá o statečnosti, odvaze a velké lásce.“

Dřevorubec Ondra, kterému pro jeho odvážnou povahu říkají Nebojsa, jde do světa, aby se naučil bát. Při svém putování, na němž ho doprovází zbabělý zlodějíček Ferka, si poradí s bandou loupežníků, začarovaným mlýnem, ohnivou skálou a nakonec se musí utkat s kouzly zlého čaroděje, který zaklel krásnou princeznu. Bude Ondrovi stačit všechna jeho odvaha a důvtip k osvobození princezny?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Výborná pohádkou, kterou jsme viděl již několikrát a pokaždé mě udivuje svojí skvělou atmosférou, která je chvílemi na pohádku až překvapivě temná. Ján Kroner asi nikdy nehrál lepší roli a Ondřej Vetchý se svým/svou Krutibrkem je neustále velmi vtipný trouba vedle velkého dřevorubce Ondry. Rozhodně pohádka do červených čísel, protože chvílemi kvalitou a atmosférou předchází většinu "proslavených a umělých" pohádek. Kdo nezná strach, musí povinně zachránit minimálně jedno království a princeznu za život:) (Djkoma) 4*

Palino tady má asi docela komplex z rozdělení ČSFR. Schválně si přečtěte jeho koment, to stojí za to. Abych odpověděl Kapybaře, scénárista nejen opsal příběh z pohádky O statečném kováři, oni to dokonce dělali ti stejní scénáristi, navíc na motivy pohádky Boženy Němcové. Jestli ta to přebrala ze Slovenska nebo z Čech, to nevím. Ale vsadil bych se, že každá oblast má svou vlastní verzi této pohádky. K příběhu, Króner je sice fajn hrdina, ale je tady spíš ten typ, kterej jen vypadá dobře a tváří se jako hrdina, čili hrdinsky. Ondřej Vetchý tu naopak proti němu hraje vlastně obyčejnýho člověka, přestože taky zobrazenýho až absurdně krajně zbabělýho. Pohádka se mi celkem líbila, má takovou nejen hutnou atmosféru, ale přímo deprimující a trošku podivnou (hlavně konec). (monolog) 4*

Tahle temná československá pohádka je spíše než volným převyprávěním legendární autorské pohádky František Nebojsa Jana Wericha z knihy Fimfárum tou pravou temnou lidovou pohádkou (z pera Boženy Němcové). Ze statečného kováře ovšem v Bratislavě udělali dřevorubce Ondru, vybavili ho dřevorubeckou širočinou a vizáží pravého slovenského lidového hrdiny, přičemž zachovali, ba spíše ještě zesílili temné a místy snad i ponuré vyprávění (pohřební vůz, umrlci...) původní pololidové pohádky...(oproti rozverně laděnému Werichovu textu). Božena Němcová prostě uměla pohádkové horory (viz třeba Sedmero krkavců...). Možná právě proto je tato filmová pohádka (z hlediska dospělého diváka) stále dobrá... (Radek99) 3*

VELKÁ RECENZE
Oblíbený pohádkový žánr obohatil slovenský režisér Július Matula o filmový příběh inspirovaný příběhem Pavla Dobšinského. Hrdinou snímku, který vznikl v koprodukci Filmového studia Gottvaldov a bratislavské Koliby, je mladý dřevorubec Ondra. Ten se vydává z rodné chalupy do světa, aby se naučil bát. Mladíkovy odvážné kousky jsou totiž způsobeny tím, že Ondra vůbec neví, co to je strach. V dobrodružstvích, které pohádkový hrdina zažívá, mu dělá společníka bývalý loupežník – upovídaný a zbabělý mládenec Ferko v podání Ondřeje Vetchého. Ten se stal jedním z řady českých herců angažovaných do Matulova oddechového pohádkového vyprávění. Ondru si však zahrál slovenský herec Ján Kroner, zatímco princeznu ztvárnila jeho krajanka Zuzana Skopálová. Partu Černé paní se ujala polská herečka Katarzyna Figuraová.
V osamělá dřevorubcově chalupě vypráví dědeček dětem o království, kde kvetly růže, ale pak černý kočár štěstí odvezl. Vyprávění přeruší úder blesku do blízkého stromu. Splašeného koně zastaví na dvoře nejstarší syn Ondra, kterému pro jeho odvahu říkají všichni Nebojsa. Na dědovu radu vyrazí do světa, aby se neučil bát. Jde pěšky, jen se svou sekyrou. Kousek cesty ho sveze forman, a když je v lese přepadnou loupežníci, Ondra si s nimi poradí. Neuteče jen upovídaný a líný Ferko, který se k dřevorubcovu synovi přidá. Na rozdíl od Ondry, vděčného za každý pokrm, jímž ho lidé pohostí, Ferko neustále remcá a z problematických situací utíká. Ondra přenocuje v začarovaném mlýně a zbaví ho prokletí. Jak mu poradí kouzelné karty, jde vždycky se sluncem v zádech. Na strastiplné cestě sněhem, lesem, močály i pouští se mu zjevuje černý kočár, ošklivá babice i tvář krásné dívky. Občas zachraňuje Ferka, který umdlévá. V začarovaném hradě nejdou mlčenlivé podivné tanečníky. Jsou u cíle cesty. Maskovaná dívka poutníky varuje, aby se neotáčeli, ničemu nedivili a na nic se neptali. Ferko neodolá truhle zlata a poté, co se jí dotkne, zkamení. Ondra vytrvá a třikrát překoná zlou sílu. Dívce z obrazu se mění barva šatů, nakonec je bílá. Ondra odmítne čarodějův návrh vzdát se princezny. Překoná i svou proměnu v kámen, který rozlomí tlukot jeho srdce. Tanečníci ožijí a s nimi i Ferko. Princezna ve svatebních šatech padne Ondrovi do náručí. Bílý kočár přiveze tátu dřevorubce. Na jeho dotaz Ondra přizná, že se naučil bát – o svou princeznu.
 
Postavy a obsazení
• Ján Kroner - dřevorubec Ondra
• Ondřej Vetchý - zlodějíček Ferko
• Zuzana Skopálová-Jányová - princezna (ve slovenské verzi mluví Zdena Studenková)
• Václav Knop - čaroděj
• Karol Machata - otec Ondry
• Ján Mildner - dědeček
• Bohuslav Čáp - stařec
• Ivan Krivosudský - hospodský
• Marcela Martínková - hospodyně
• Katarina Kolníková - tetka
• Štefan Kožka - náčelník lupičů

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.8.1989
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.3.1997 Centrum českého videa
Poprvé na DVD: 19.2.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Július Matula (Režie), Eva Cvrčková (Produkce/Vedoucí výroby), Štefan Gašparík (Produkce/Vedoucí výroby), Svatopluk Havelka (Hudba), Jozef Revallo (Hudba), Ján Ďuriš (Kamera), Eduard Klenovský (Střih), Juraj Červík (Scénografie), Miloš Pietor ml. (Kostýmy), Pavol Sásik (Zvuk), Jozef Škopek (Masky), Bohumil Steiner (Scénář), Jaroslav Petřík (Scénář), Július Matula (Scénář), Ján Kroner ml. (Herec), Ondřej Vetchý (Herec), Zdeněk Podhůrský (Herec), Zuzana Skopálová-Jányová (Herec), Ján Mildner (Herec), Bohuslav Čáp (Herec), Katarzyna Figura (Herec), Karol Machata (Herec), Ivan Krivosudský (Herec), Katarína Kolníková (Herec), Štefan Kožka (Herec), Ján Melkovič (Herec), Václav Knop (Herec), Marcela Martínková (Herec), Mária Hojerová (Herec), Peter Gál (Herec), Stanislav Možný (Herec)
 
1988/81/Československo/Rodinný, Pohádka
 
Zajímavost k filmu
- V slovenskej verzii bola Zuzana Skopálová predabovaná Zdenou Studénkovou.
- Tentýž větrný mlýn, ve kterém se odehrává část filmu, je možné spatřit také v pohádce O statečném kováři (1983).
- Scéna, kde jsou po Ondrovi vrhány nože nebyla dělána trikově ale ve skutečnosti nože na Jána Kronera házel pán, který se tehdy vrháním nožů na svoji manželku živil v cirkuse.
- Větrný mlýn, ve kterém se odehrává část filmu se nachází v obci Kuželov, blízko města Strážnice. Zřícenina hradu, do které přijdou Ondra s Ferkem, se jmenuje Cornštejn a nachází se nad Vranovskou přehradou. Závěrečná část filmu pak byla nafilmována na zámku Milotice u Kyjova.
 
Odkazy