Pod Jezevčí skálou / Pod Jezevčí skálou (1978/75/Československo/Rodinný, Dobrodružný) 65%

12.11.2023 03:36
JEDNOU VĚTOU
„Nezapomenutelný Tomáš Holý v první části volné trilogie o dobrodružstvích malého Vaška uprostřed šumavské přírody.“

OBSAH
Dobrodružství pražského kluka v hájence uprostřed krásné šumavské přírody. Ten kluk se jmenuje Vašek a rodiče jsou nuceni nechat ho nějaký čas u dědy, hajného Straky, který žije sám a svého vnuka vůbec nezná, protože se synem se kdysi rozešel ve zlém a s jeho rodinou se od té doby nestýkal. Ani nyní se mu vůbec nelíbí, že by se měl o vnuka postarat. Však mu také hned první den Vašek téměř podpálí chalupu, když se pokouší vařit vejce. Hajného nelibost však přece jen poněkud usmiřuje Vaška bezprostřednost a jeho zájem o přírodu a zvířata, a tak ho bere na své pochůzky a ukazuje mu les a krásy zimní Šumavy. Při stopování lišky, kdy se Strakův pes nechá strhnout a pronásleduje jezevce až do nory, kde mu jezevec zatarasí zpáteční cestu, aby ho zahubil. Nebezpečné okamžiky, které Vašek se Strakou zažijí při pokusech o záchranu psa nakonec oba přece jen definitivně sblíží...

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Film, který netřeba blíže představovat. Šumavská příroda v hlavní roli a do ní zasazený příběh malého Vaška, kluka sice z města, ale který není žádný zhýčkaný fakan a svého dědu lesníka má rád, i přes jeho občasnou nevrlou náturu. Václav Gajer se více než na příběh soustředil na krásy přírody ve které herci hrají vzorně a Holý se těm dospělým v pohodě vyrovná díky svému citu pro autentičnost. Dneska asi dětský divák s tímto filmem toho moc neobjeví, protože mu bude připadat svým pojetím nudný a zastaralý. Bohužel je to částečně pravda. 60% (kingik) 3*

Pokud bychom chtěli volně přenést hantýrku hollywoodské "továrny na sny" do českých poměrů, mohli bychom v případě JEZEVČÍ SKÁLY po právu mluvit o "béčkovém" dětském seriálu, který v dobovém kontextu přesto patřil mezi lepší díla jak ostravské dílny, tak dětské tvorby jako takové. Romantický, značně idylický příběh mnoho získal angažováním Tomáše Holého, podcenit však nejde ani postavu dědy, hraného vynikajícím, u nás zapomínaným a nedoceňovaným slovenským hercem Gustávem Valachem. Mluvím-li o béčkovém seriálu, mám na mysli velmi dobře zvládnuté řemeslo včetně scénáře, dílo, které je nad šablonou, aniž by se jí však zcela dokázalo vymknout. Jakkoliv stárne s počtem let, která uplynula od jeho prvního uvedení, v konfrontaci s dnešním průměrem nejenže nemůže neuspět, ale patrně bych ho v takovém případě zbavil jeho "béčkového" hodnocení. (sportovec) 4*

"Víte, co se mi líbí na koních? Že nesmrdí jako traktor." Ale traktor zase nekope, nekouše a nevyměšuje. To samozřejmě uvádím jenom proto, aby bylo jasno, že se v přírodě vyznám, což mohu snadno doložit tím, že jsem vystopoval želvu, porazil v čelním souboji dvanácteráka, vysmrděl tchoře z nory a přehlédl na silnici divočáka. Mám zkrátka k přírodě vztah jako Vašek a když jsem byl malý, tak jsem taky chtěl mít dědu myslivce a chránit s ním přírodu. Tak moc mě při premiéře tento snímek oslovil, ale neustálým opakováním ze mě to nadšení nějak vyprchalo. (Jara.Cimrman.jr) 3*

VELKÁ RECENZE
Z krásy šumavské přírody a dobrodružství pražského kluka a jeho dědečka-hajného vytěžil režisér Václav Gajer filmovou trilogii, která svým přirozeným půvabem oslovuje další a další divácké generace. Ve filmech Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce (1979) a Za trnkovým keřem (1980) tráví malý Vašek volno u svého dědečka Straky. V prvním příběhu, který režisér realizoval v roce 1978 po osmileté pauze vynucené jeho „nesprávnými“ politickými názory, ovšem mezi Strakou a Vaškovým otcem panuje letité odcizení. Hajný synovi nedokáže odpustit, že se z rodného kraje odstěhoval do města, vystudoval a založil si tam novou, nezávislou existenci. Strakova neústupnost jde tak daleko, že ani nezná svého malého vnuka. Vašek ovšem podle lékařů potřebuje po nemoci odpočívat v přírodě – a Strakovi nezbude než rozjíveného malého vetřelce přijmout do svého klidného světa. O transport „pacienta“ se postará Strakova snacha Jarmila, která neskrývá obavy o syna. Mezi bručounským stárnoucím mužem a bezprostředním klukem ovšem rychle vzniká láskyplné pouto. Vašek si zamiluje i dědova věrného psa Broka, který se díky své potyčce s jezevcem postará o napínavé vyvrcholení celého příběhu… Scenárista Josef Pohl s režisérem Václavem Gajerem se postarali o to, aby první šumavské dobrodružství malého Vaška poskytlo publiku dostatek zábavy i poučení. O kameru se v oblíbeném snímku postaral zkušený Rudolf Milič, který se spolu s celým štábem musel utkat i s tvrdými nároky zimní Šumavy. Vaška ztvárnil populární dětský herec Tomáš Holý (1968–90), zatímco hrdinova dědečka si zahrál Slovák Gustáv Valach. Oba se samozřejmě objevili v obou pokračováních, stejně jako Jana Brejchová, která ztvárnila roličku chlapcovy matky. V posledním dílu se hajný konečně usmíří se synem, kterého hraje Ladislav Frej.
Hajný Straka žije sám v šumavském kraji. S jediným synem se rozešel ve zlém. Nemůže se smířit s tím, že syn opustil jeho milované lesy a usadil se ve městě. Nezná ani svého vnuka Vaška. Malý Vašek však potřebuje po nemoci venkovský vzduch, a tak jednoho dne snacha Jarmila přiveze synka k dědovi. Hajný se zpočátku zlobí, ale Vašek je bezprostřední chlapec a s vervou se vrhá do všech malých dobrodružstvích, které lesní prostředí přináší. Straka záhy k vnukovi přilne. Vašek má nejvíc rád jezevčíka Broka a často s ním doprovází dědečka na obhlídky revíru. Přichází zima a začne padat sníh. Řidič tahače Hromotluk upozorňuje Straku, že má v revíru lišku. Hajný se vydá po stopách s Vaškem a Brokem. Brok zachytí stopu jezevce a bezhlavě se po ní pustí. Vběhne do nory a jezevec mu zatarasí zpáteční cestu. Brokovi hrozí smrt. Hajný s Vaškem se vrhají do závějí, aby Broka vysvobodili, ale všechno je marné. Vašek běží do hájovny pro krumpáč a lopatu, hajný ho následuje, protože se bojí, že Vašek nenajde cestu. Straka se z hájovny nemůže vrátit k noře, má vysokou horečku. Naštěstí Vaškovi pomůže Hromotluk s buldozerem. V poslední chvíli vytáhnou z nory jezevčíkovo tělíčko. Uběhne nějaký čas, než se hajný i Brok uzdraví. Když jsou nakonec v pořádku, vypraví se všichni na lov jelena samotáře.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.12.1978
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.1996 (VHS) Barrandov Biografia
Poprvé na DVD: 1.3.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Pod Jezevčí skálou gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa60/
Československo, Rodinný / Dobrodružný, 1978
Režie: Václav Gajer, Hrají: Gustáv Valach, Tomáš Holý

Na pytlácké stezce gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa59/
Československo, Rodinný / Dobrodružný, 1979
Režie: Václav Gajer, Hrají: Gustáv Valach, Tomáš Holý

Za trnkovým keřem gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa61/
Československo, Rodinný / Dobrodružný, 1980
Režie: Václav Gajer, Hrají: Gustáv Valach, Tomáš Holý
 
Tvůrci a herci
Václav Gajer (Režie), Jiří Beránek (Produkce/Vedoucí výroby), Luboš Sluka (Hudba), Rudolf Milič (Kamera), Josef Dobřichovský (Střih), Miroslav Hrachovec (Scénografie), Svata Sophová (Kostýmy), Alexandr Vrbata (Zvuk), Rudolf Buneš (Masky), Václav Gajer (Scénář), Josef Pohl (Scénář), Gustáv Valach (Herec), Tomáš Holý (Herec), Jana Brejchová (Herec), Josef Vinklář (Herec), Zdeněk Buchvaldek (Herec), Jan Pohan (Herec), Milan Kindl (Herec), Vladimír Míka (Herec), Karel Bělohradský (Herec)
 
1978/75/Československo/Rodinný, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Pre natáčanie triku so snehom bol umiestnený fukár a do neho sa sypala polystyrénová drť. Polystyrén potom lietal, ako keby padal sneh, a jeho zvyšky majiteľ chaty nachádzal ešte po rokoch.
- Gustáv Valach (horár Straka) sa od roku 1968 dostal na čiernu listinu, lebo odmietol hrať kontroverznú postavu pápeža v hre "Zástupca", a preto mal režisér z jeho presadením dosť veľké problémy.
- Scenárista písal rolu malého Vencu priamo na telo Tomášovi Holému.
- Původně snímek neměl mít další pokračování. Náhodou se však dostal do Německa, kde zaznamenal veliký ohlas a stal se velmi oblíbeným. Následovala zakázka na další díl, což nakonec vedlo ke vzniku trilogie.
- Při točení osvobozování jezevčíka pes Tomáše Holého pokousal a on měl "šlinc" na tváři. To poté nechtěl říct svému otci, který se však o nehodě stejně dozvěděl.
- Filmovanie prebiehalo v Prahe, polesí Vimperku a v Dobrej vode.
- Gustav Valach a Jana Brejchová si spolu zahráli již v roce 1967 ve filmu Noc nevěsty (1967).
- Režisér nechal Tomáši Holému volno v tom co má povídat, nenutil ho učit se texty. Jen musel vědět, co by tam mělo být.
 
Odkazy