Na pytlácké stezce / Na pytlácké stezce (1979/73/Československo/Rodinný, Dobrodružný) 66%

12.11.2023 03:36
JEDNOU VĚTOU
„Nezapomenutelný Tomáš Holý ve druhé části volné trilogie o dobrodružstvích malého Vaška uprostřed uprostřed šumavské přírody."

OBSAH
Hajný Straka dostane dopis, že Vašek o prázdninách nedorazí, protože pojede s rodiči na dovolenou k moři. Je mu to líto, na vnuka se moc těšil. Netuší, že chlapec do Bulharska jet nechce, a proto tajně utekl z domu a vypravil se za ním do útulné šumavské hájenky. Zatímco se Vašek seznamuje se změnami, k nimž během minulého roku došlo, Straka s kolegou Antošem se snaží odhalit pytláka, který začal v revíru řádit. Postupně podezírá lovce zmijí Perníkáře, kterému nikdo neřekne jinak než Zmiják, dva veselé trempy i mladého řidiče, přezdívaného Čahoun. Když objeví čerstvě nastražené oko, rozhodne se na pytláka číhat. Vaška, který mu nese na číhanou zásoby jídla, však překvapí bouře. Ukryje se v krmelci, stejné místo k úkrytu si však vybral také pytlák.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dětská detektivka na úrovni. Holý už sice trochu ztrácel ze své autentické přirozenosti, ale nejen on film dokázal držet v kvalitních intencích. Pátrání po pytlákovi je místy zajímavé, místy napínavé a režisér Gajer si se zvolenými přírodními lokalitami zručně tyká. Přesto mě tento film až tak nezaujal. S odhalením pytláka v tmavém lese a za urputné bouřky film ztratí na zajímavosti. Největší potíž je však hlavně v tom, že druhé zhlédnutí pekelně nudí. 60% (kingik) 3*

Kdo rád chodí do lesa, toho zřejmě okouzlí velmi příjemné prostředí, kde se děj odehrává. Kdo rád volí rudé barvy, toho zřejmě okouzlí nepříjemná komunistická agitka v pozadí s těžce odmítavým až nenávistným postojem vůči pravicovým hodnotám. A kdo má rád filmy s dějem, ten bude zřejmě nasraný. Zaplať pánbůh za tu zápletku s pytlákem. Jinak si nedovedu představit tu nudu, která by nás čekala. Prostředí je nádherné, ale za 30 minut se okouká, pokud v sobě nemáte zakořeněné nějaké nostalgické kotvy. Dnešní diváky tohle zřejmě už nemá čím okouzlit. Trošku si na filmu pochutnal pověstný zub času. (Frajer42) 2*

"Na ty prázdniny nezapomeneš," prorokuje Vaškovi maminka. A Vašek místo plánovaného Bulharska ujíždí na zapřenou za dědou na Šumavu. Začátek zase trochu časově krkolomný: poslední školní den a Vašek si má vzít sáčko, protože venku je zima... Děda na něj čeká, poslouchá vysílání rozhlasu, kde připomínají začátek prázdnin, a rozlepuje dopis, ze kterého se dovídá, že Vašek nepřijede. Pravda, na konci 70. let nejen že nebyly mobily, ale telefon v domácnosti, to byla vymoženost. Ale proč Vénovi rodiče nezavolali hajnému na pilu, jako to v průběhu filmu činí opakovaně? Ale po pomalejším rozjezdu následuje parádní dobrodružství, v němž se míhají trampové (Heřmánek - Zedníček), padouch Ungeler (Augusta) a Perníkář (Kemr). Lesního dělníka (Vinklář) z prvního dílu vystřídal Čahoun (Sloup). (triatlet) 4*

VELKÁ RECENZE
Trilogie o pražském klukovi Vaškovi a jeho milovaném šumavském dědečkovi-hajném patří k vůbec nejpopulárnějším sériím pro děti. Režisér Václav Gajer ji zahájil v roce 1978 snímkem Pod Jezevčí skálou, kterým se vrátil k filmové režii po osmiletém zákazu zaviněném jeho politickými názory. Po úspěchu prvního filmu realizoval Gajer se spoluscenáristou Václavem Pohlem volné pokračování pod názvem Na pytlácké stezce, které je díky téměř detektivní zápletce často považováno za nejzdařilejší díl celé série. Malý Vašek Straka je i tentokrát podnikavým klukem, který se odmítá smířit s plánem rodičů odjet na prázdniny do Bulharska. Místo k moři touží kluk odjet za milovaným dědečkem, se kterým si užil minulé prázdniny. Uteče proto z domova a vypraví se na Šumavu na vlastní pěst. Rodiče výlet k moři odloží – a malý nezbeda se může věnovat pátrání po pytlákovi, který dělá těžkou hlavu hajnému Strakovi i jeho kolegovi Antošovi. Dramatické finále se odehraje za bouře a jde v něm o život… Dobrodružný rodinný snímek i tentokrát těží především z krásy šumavské přírody, o jejíž přesvědčivé a přirozené zpodobení se postaral osvědčený Rudolf Milič (který se Gajerovou trilogií rozloučil s kameramanským řemeslem). Středobodem filmu jsou opět malý Vašek a jeho dědeček v podání populárního dětského herce Tomáše Holého (1968–1990) a slovenského herce Gustáva Valacha, kteří se samozřejmě o rok později objevili i v pokračování, nazvaném Za trnkovým keřem (1980). Ostravská televize postavy pod jinými jmény využila v třináctidílném seriálu Přátelé Zeleného údolí (1980), kde si však dobráckého hajného a jeho rozjíveného vnuka zahráli Vlado Müller a Martin Čížek. Bonusem druhého dílu série je i komediální linie spjatá s postavami dvou trampů v podání Karla Heřmánka a Pavla Zedníčka.
Vašek má jet o prázdninách s rodiči na dovolenou do Bulharska. Více než moře ho však lákají prázdniny u dědy hajného. Poslední školní den si jde pro vysvědčení, ale potom vezme připravenou tašku a tajně odjede na Šumavu. Děda je šťastný, že má vnuka zase u sebe. Večer telefonuje Vaškova maminka. Cesta do Bulharska je odložena, a tak Vašek může zatím zůstat u hajného. Hajný a jeho kolega Antoš mají starosti, oba ve svém polesí objevili stopy pytláka. Když najdou zahrabané srnčí vnitřnosti, začnou podezírat všechny mužské z okolí: lovce zmijí Pernikáře, trampy od řeky i řidiče nákladního auta Čahouna. Po nálezu pytláckého oka se děda rozhodne zůstat v lese a hlídat. Vaškovi pošle po psu Brokovi lístek, aby mu donesl jídlo. Vašek vyrazí, ale než najde dědu, propukne bouře. Chce se schovat v krmelci, nakonec se schoulí pod strom. Cestou zahlédne pytláka, který našel útočiště v lesní boudě. Strom zlomený vichřicí spadne na boudu a muže uvnitř zabije. Zatím všichni hledají Vaška. Pes je přivede k boudě a objeví i kluka, který je v pořádku. V mrtvém poznají jednoho ze zaměstnanců pily. Večer telefonuje Vaškova maminka a děda vnukovi radí, aby s rodiči odjel. Před odjezdem do Prahy přinese Pernikář Vaškovi od Čahouna štěně jezevčíka. Vašek se usmívá, rád by do Bulharska jel, ale kdo by se zatím staral o štěně?

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.11.1979
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.1996 (VHS) Barrandov Biografia
Poprvé na DVD: 9.4.2008 Aha!
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Pod Jezevčí skálou gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa60/
Československo, Rodinný / Dobrodružný, 1978
Režie: Václav Gajer, Hrají: Gustáv Valach, Tomáš Holý

Na pytlácké stezce gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa59/
Československo, Rodinný / Dobrodružný, 1979
Režie: Václav Gajer, Hrají: Gustáv Valach, Tomáš Holý

Za trnkovým keřem gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa61/
Československo, Rodinný / Dobrodružný, 1980
Režie: Václav Gajer, Hrají: Gustáv Valach, Tomáš Holý
 
Tvůrci a herci
Václav Gajer (Režie), Jiří Beránek (Produkce/Vedoucí výroby), Luboš Sluka (Hudba), Rudolf Milič (Kamera), Josef Dobřichovský (Střih), Miroslav Hrachovec (Scénografie), Svata Sophová (Kostýmy), Bohumila Maršálková (Kostýmy), Dobroslav Šrámek (Zvuk), Rudolf Buneš (Masky), Václav Gajer (Scénář), Josef Pohl (Scénář), Gustáv Valach (Herec), Tomáš Holý (Herec), Jana Brejchová (Herec), Josef Kemr (Herec), Václav Sloup (Herec), Karel Augusta (Herec), Jan Pohan (Herec), František Hanus (Herec), Adolf Filip (Herec), Jaroslav Mareš (Herec), Karel Heřmánek (Herec), Pavel Zedníček (Herec), Václav Kaňkovský (Herec), Zdenek Sirový (Herec), Jitka Zelenohorská (Herec)
 
1979/73/Československo/Rodinný, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Asi nejtěžší scéna filmu prý byla jedna ze závěrečných, která se musela točit v noci v dešti, přičemž byly použity letecké motory, které navodily dokonalou atmosféru bouře a vichřice.
- Filmovalo se na Kvildě, v Praze - Břevnově, Chalupské slati u Borové lady. Hájovna se nachází v Srní, jmenuje se Klostermanova chata.
- Režisér netrval na tom, aby se Tomáš Holý učil nazpamět text, jen musel vědět co by tam mělo být a nechal to na něm, aby to řekl po svém.
 
Odkazy