Dravci / Ravenous (1999/97/Velká Británie, USA, Česko/Horor, Thriller) 73%

23.10.2023 14:49
JEDNOU VĚTOU
„Jez proto, abys žil! Nežij proto, abys jedl.“

OBSAH
Jedno přísloví říká: "Jez proto, abys žil. Nežij proto, abys jedl." Jenže starý indiánský mýtus Weendigo zase vypráví o tom, že ten, kdo požije maso svého nepřítele, získá jeho sílu a duši. Má to ovšem háček každý, kdo to udělá, dostane i neukojitelný hlad po další lidské potravě, změní se v dravce a tomuto neblahému osudu může uniknout pouze vlastní obětí. Americko-britský film Dravci, který je kombinací kanibalského a upírského hororu, se odehrává v polovině 19. století na zapomenuté pevnosti v kalifornském pohoří Sierra Nevada. Právě sem je na zimu převelen kapitán John Boyd, vyznamenaný za hrdinství v mexicko-americké válce. Jenže jak už to při válečných konfliktech bývá, všechno se ve skutečnosti odehrálo trochu jinak. V bohem zapomenutém místě však Boyda čeká nejtěžší bitva jeho života střet s kanibalem Colqhounem, který pronikne do pevnosti a vláká její posádku do pasti. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Guy Pearce, Robert Carlyle, David Arquette. Nikdo z této trojce nepatří mezi superhvězdy a nebýt Guye, kterému opravdu někdy výběr rolí slušně vyjde(LA-Přísně tajné nebo Memento), jde o průměrnou sestavu. Ta se však výbornými výkony vyšvihla mnohem výše a drží celý poměrně jednoduchý film pohromadě. Antonia Bird je pro mě někdo neznámý, ale dokázala vytvořit výbornou atmosféru, která se ve filmu udrží od začátku dokonce. (Djkoma) 4*

„Snědl jsem 5 lidí za 3 měsíce.“ Ambiciózní pokus natočit něco jako Near Dark dojíždí hloupý scénář, špatnou režii a nevýrazné herecké výkony. Hodnej chlápek se nechce nechat sežrat, zlej chlápek chce sežrat všechny, akorát to nikdo neví a kdo to ví, tomu nikdo nevěří. Hypoteticky vzato, film by mohl skončit po necelé hodině, kdy jsou všichni krom hodného a zlého chlápka sežráni, jenže ze souboje muž proti muži nevzejde jasný vítěz a celý cyklus se tudíž může s obměněnými postavami (čerstvé maso) opakovat. 50% (Matty) 2*

Za mexicko-americké války přijde do vojenského tábora v horách Sierry Nevady zubožený muž, který tvrdí, že se jmenuje Calhoun. Údajně je jedním z vystěhovalců, které zastihla na cestě do Kalifornie zima a byli nuceni se živit lidským masem. Jejich průvodce, plukovník Ives, prý všechny postupně zabil a snědl. Věci se ovšem mají trochu jinak. Tento horor s komickými prvky se dokáže opřít o herecké výkony dvojice Guy Pearce a Robert Carlyle a o velmi působivou hudbu, která je natolik vynikající, že ještě dlouho po skončení mně zněla v hlavě. O drsné momenty a hustou atmosféru není nouze a připomenu jen, že se natáčelo na Slovensku, a tento horor je celkem silná káva. Film by mohl mít dynamičtější tempo. 80% (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Píše se rok 1847 a právě zuří mexicko-americká válka. Po jedné z bitev je za statečnost povýšen John Boyd do hodnosti kapitána, současně však vyjde najevo, že jeho hrdinský průnik do týlu nepřítele byl vlastně zbabělostí, když v bitvě předstíral mrtvého. Generál Slauson tuto skutečnost před vojáky utají, kapitána Boyda však "odmění" převelením do odlehlé a téměř zapomenuté pevnosti Spencer v kalifornském pohoří Sierra Nevada. Její posádku tvoří pouze zoufalý velitel, plukovník Hart, dva místní indiáni George a jeho sestra Martha, kaplan Toffler, voják Reich, věčně zdrogovaný kuchař Cleaves a opilec Knox. Krátce po Boydově příjezdu se před pevností objeví vyčerpaný promrzlý muž. Je to otec Colquhoun, který druhý den, jen co se trochu zotaví, vypráví obyvatelům pevnosti šokující příběh.
Patřil k výpravě kolonistů, která se pod vedením plukovníka Ivese rozhodla přejít hory. Špatné počasí je však uvěznilo uprostřed cesty vysoko v horách. Aby přežili, museli se před nepřízní počasí ukrýt ve velké jeskyni. Postupně snědli všechna zvířata, která sebou měli, krávy, koně a nakonec i psy. Když už nebylo co jíst a první u kolonistů zemřel, pustil se kapitán Ives do lidského masa. Postupně se k němu přidali další, ale pro Ivese se kanibalismus stal posedlostí. Přesně podle starého indiánský mýtu Weendigo, který říká, že ten, kdo sní maso svého nepřítele, sice získá jeho sílu a duši, ale současně se změní v dravce s neukojitelným hladem po dalším lidském mase. Hladem, který roste s každým dalším soustem lidského masa.
Když už zůstali v jeskyni pouze tři, Ives, paní McCreedová a on, rozhodl se Colquhoun uprchnout. Šokovaný velitel pevnosti plukovník Hart okamžitě zorganizuje výpravu, která má jeskyni s pomocí Colquhouna najít a pokud možno paní McCreedovou zachránit. Už cestou se však vynoří otázka, zda jim Soquhoun říká pravdu a je opravdu všechno tak, jak vyprávěl. Odpověď čeká v jeskyni, kde se záchranná výprava dočká nejednoho nemilého překvapení. Vzpamatuje se z něj pouze Boyd, který svede bitvu s úchylným kanibalem a vrátí se zpět do pevnosti s neméně divokou historkou jako před ním Qolquhoun. Také on se změnil a když se po čase v pevnosti objeví nový velitel, přibude k dosavadním záhadám další ale zdaleka ne poslední.

Ocenění:
The Saturn Awards
2000 - Nejlepší horor (nominace)
2000 - Damon Albarn, Michael Nyman (Nejlepší hudba) (nominace)
2000 - Nejlepší masky (nominace)

DABING
1.DABING (VHS /Dravci/)
V českém znění: Antonín Navrátil – Guy Pearce (kapitán John Boyd), Vladimír Čech – Robert Carlyle (plukovník Ives / F.W. Colqhoun), Pavel Rímský – Jeffrey Jones (plukovník Hart), Zdeněk Mahdal – Stephen Spinella (Knox), Martin Velda – Jeremy Davies (vojín Toffler), Tomáš Juřička – Neal McDonough (vojín Reich), Jaroslava Obermaierová - Sheila Tousey (Martha), Libor Terš - David Arquette (vojín Cleaves), Miroslav Saic - John Spencer (generál Slauson), Bohdan Tůma, Filip Jančík, Ladislav Novák, Miloslav Študent, Miroslav Meduna a Martin Spurný (titulky).
Překlad: Evelina Koublová
Produkce: Ivana Koudelková
Zvuk: Antonín Němec
Dialogy a režie českého znění: Martin Kolár
Vyrobila: pro Bonton Home Video Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov, 1999

2.DABING (Prima /Žer, nebo umři/)
V českém znění: Martin Zounar – Guy Pearce (kapitán John Boyd), Libor Hruška – Robert Carlyle (plukovník Ives / F.W. Colqhoun), Jiří Plachý – Jeffrey Jones (plukovník Hart), Ivan Jiřík – David Arquette (vojín Cleaves), Pavel Vondra – Neal McDonough (vojín Reich), Marcela Nohýnková - Sheila Tousey (Martha), Filip Jančík – Jeremy Davies (vojín Toffler), Jaroslav Kaňkovský - John Spencer (generál Slauson), Ernesto Čekan - Stephen Spinella (Knox), Karel Richter, Michal Holán, a další
Zvuk: Martin Hejl
Překlad: Ivan Hanuš
Produkce: Jaroslav Richtr, Markéta Stegbauerová, Jana Janoušková
Dialogy a režie českého znění: Jiří Kodeš
Vyrobila: ve studiu S Pro Alfa FTV Prima, s. r. o., 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.3.1999 20th Century Fox
Premiéra Velká Británie: 10.9.1999
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 8.11.1999 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.3.2000 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.5.2002
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 2 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 12 000 000
 
Tvůrci a herci
Antonia Bird (Režie), David Heyman Produkce), Adam Fields (Produkce), Damon Albarn (Hudba), Michael Nyman (Hudba), Anthony B. Richmond (Kamera), Neil Farrell (Střih), Kerry Barden (Casting), Suzanne Crowley (Casting), Billy Hopkins (Casting), Bryce Perrin (Scénografie), Sheena Napier (Kostýmy), Michael Prestwood Smith (Zvuk), Gerry Lentz (Zvuk), John A. Larsen (Zvuk), Mark Holding (Zvuk), Raúl Sarmiento (Masky), Fae Hammond (Masky), Ted Griffin (Scénář), Guy Pearce (Herec), Robert Carlyle (Herec), David Arquette (Herec), Jeremy Davies (Herec), Jeffrey Jones (Herec), John Spencer (Herec), Stephen Spinella (Herec), Neal McDonough (Herec), Joseph Runningfox (Herec), Petr Drozda (Herec), Rudolf Bok (Herec), Jiří Horký (Herec), Jindřich Klaus (Herec), Jiří Kraus (Herec), Ladislav Lahoda (Herec), Dimo Lipitkovský (Herec), Pavel Myslík (Herec), Karel Vávrovec (Herec), Fernando Becerril (Herec), Bill Brochtrup (Herec), Petr Vlasák (Herec), Damián Delgado (Herec), David Heyman (Herec), Sheila Tousey (Herec), Abel Woolrich (Herec), Fernando Manzano (Herec), Pedro Altamirano (Herec), Gerardo Martínez (Herec)
 
1999/97/Velká Británie, USA, Česko/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- David Arquette nabídl hrát ve filmu jeho budoucí manželce (v té době) Courteney Cox, která odmítla.
- Syndrom windigo je reálně existující popsaná psychotická porucha projevující se krom jiného nutkáním požívat lidské maso.
- Natáčelo se také v Durangu v Mexiku.
- Scénárista dostal nápad na skript po přečtení knihy "The Thin Man".
- Původně měl film režírovat Milcho Manchevski, ale byl vyměněn dva týdny před začátkem natáčení.
- Kaskadérské kousky zajištovala skupina českých kaskadérů pod vedením Ladislava Lahody.
- Herec Jeffrey Jones využil své přítomnosti v České republice během nátáčení Dravců a v únoru 1998 se na pozvání tvůrců zúčastnil předávání Českých lvů.
- Obaja hudobní skladatelia, Michael Nyman a Damon Albarn, podpísaní pod týmto filmom sa narodili v ten istý deň - 23. marec.
- Scéna s naháňačkou zakončenou skokom bola natočená na Tomášovskom výhľade v Slovenskom Raji.
- Ako reklama na film pred uvedením do kín boli na internete uverejnené recepty na úpravu ľudského mäsa.
- Film sa natáčal vo Vysokých Tatrách.
 
Odkazy