Dinotopie (seriál) /Dinotopia ( 2002/246/Německo, Velká Británie/Dobrodružný, Rodinný, Fantasy, Sci-Fi) 58%

23.10.2023 14:49
JEDNOU VĚTOU
„Po havárii letadla se nevlastní bratři Karl a David dostávají na fantastický ostrov Dinotopie."

OBSAH
Ostrov Dinotopie. V této dosud neobjevené části světa žijí v poklidné shodě lidé s dinosaury, kteří umí nejen mluvit, ale i číst a psát. Mnozí z nich studují, třeba jako stenonychosaurus Zippo, který je knihovníkem a mluví sedmnácti jazyky. S ním a s Marion, dcerou starosty z Města vodopádů, prožijí oba bratři vzrušující dobrodružství. Život a pohoda na Dinotopii jsou ale v ohrožení, protože energetické zdroje ostrova, bájné sluneční kameny, začínají slábnout. Osud Dinotopie se ocitá v rukou našich dvou hrdinů... (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Docela solidně zkloubená pohádka pro děti i dospělé, kterou si díky příběhu užije celá rodina. Sice to není žádný zázrak a to mluvím o hereckých výkonech, samotných efektech nebo příběhu, ale i tak se na to nechá koukat. Nebo spíš nechalo. Netvrdim, že to není možné, ale Dinotopie je mini-seriálem, na který se podívám maximálně jednou a dost. I když samotný svět dinosaurů mi přišel natolik sympatický, abych jej nehodnotil průměrně nebo spíše podprůměrně. Zdejší hodnocení je tu totiž maximálně z toho důvodu, že je vše nakročeno tou správnou nohou, jen není dokonáno do konce a to jsem mluvil o příběhu a efektech. Herecké výkony se nikterak zlepšit nedají. Kór v tomto seriálu, kde spíše mluví dinosauři než lidé. (7/10) (Malarkey) 4*

Když začnou dinosauři být nebezpečně inteligentní a navíc mluví, je třeba rychle vzít do ruky encyklopedii a nastudovat si něco v předstihu, než vám ta pravěká inteligence přeroste přes hlavu. To se někdy tak stane, že dva nevlastní bratři po havárii letadla objeví bohem zapomenutý ostrov Dinotopie a prožijí tady dobrodružství o kterém řada spisovatelů fantastických románů suše sní. Pro diváka je to zážitek sice nepoměrně slabší, ale neudělá špatně, když na ostrov zavítá a prohlédne si to pravěké leporelo pěkně zblízka. Pokud jde o zástupce pravěkých ještěrů, je z čeho vybírat a pokud hledáte skvěle dobrodružný příběh, pak je třeba se smířit se zhusta televizním pojetím a nečekat ohromující podívanou naditou bombastickými speciálními efekty a důmyslnými kamerovými nájezdy. Režíroval kdysi nadějný a dnes již zcela zapomenutý "demolition man" Marco Brambilla, který od úspěšného ambiciozního akčního spektáklu vyzkoušel i jiné žánry, ale už nikdy nedokázal nadchnout diváky jako když proti sobě kdysi postavil bouráka Stallona a atletického Snipese. Jeho jediným dívatelným počinem, i když jak pro koho, se stal až o devět let později právě tento "pravěký" projekt. S méně známými herci a omezenými televizními prostředky i rozpočtem se jedná o sympatickou fantasmagořinku, kterou uvítají dospělí, protože jejich děti by to v pohodě mohlo na dlouho zabavit, když od nich chtějí mít pokoj. Dospělejší divák si raději počká na čtvrtý Jurský park. 60% (kingik) 3*

Bohužel jsem byl velice zklamaný...škoda, že autoři nezvolili cestu dokumentu jako Putování s dinosaury nebo alespoň Zemanovu Cestu do pravěku. Výsledkem je však pohádka o jisté Dinotopii, kde žijí lidé a dinosauři pohromadě a je jistou paralelou našeho světa. Příběh je naprosto nelogický a obsahuje mnoho chyb. Mluvící dinosauři mě uzemnili a už jsem se nemohl věnovat dalšímu příběhu, který je vskutku pohádkový a nebojte se děti, vše dobře dopadne. Navíc délka je naprosto neúměrná sdělnosti a když už jsem se do příběhu zakousl a pokusil se ho všřebávat, tak mě zase odradil svými vedlejšími a naprosto zbytečnými liniemi. Efekty jsou velice slušné a čas od času se můžeme kochat hezkými pohledy, hudba nic extra, ale dá se....přesto vše shazuje příběh, který u více než 4-hodinového filmu je podle mě hlavní záležistostí. (bouncer) 2*

VELKÁ RECENZE
Dinotopie je tří dílná série povídající o příběhu dvou bratrů Carlovi (Tyron Leitso) a Davidovi (Wentworth Miller) Scottových. Jednoho dne se tito dva mladíci vydají se svým otcem na projížďku letadlem nad mořem. Cestou se však dostanou do bouře, která svrhne letadlo do mořských hlubin, ze kterého se dostanou ven jen Carl a David. Doplavou až na ostrov, kde se vydají hledat pomoc. K jejich překvapení po dlouhé cestě nenajdou žádné obydlené místo, jako by byl ostrov opuštěný, až narazí na archeologa Cyruse Crabba, který okamžitě pozná, že jsou na ostrově cizinci, a řekne jim, že jsou na ostrově Dinotopie. Dovede je do nejbližší vesnice, kde se oba chlapci poprvé setkají s dinosaury. Setkají se také s Marion, nastávající vládkyní ostrova, a vydají se autobusem, v tomto případě jízdě na brachiosaurech, po incidentu se stádem tyranosaurů do Města vodopádů. Zde se dozví, že jsou celebritami, protože na ostrov mnoho cizinců nechodí a zjistí, jak to na ostrově vlastně chodí. Všechna města na Dinotopii jsou chráněna zvláštními slunečními kameny chránící je před dravci, zejména před tyranosaury a pteranodony. Lidé a dinosauři tu žijí v harmonii a pokládají všechny rovné druhým. Útěk z ostrova, který je úplně odříznut od světa, je takřka nemožný, a bratři pochopí, že zde budou muset najít své uplatnění a naučit se místním zvyklostem a pravidlům.
Davidovi se začne na ostrově celkem líbit, zato v Carlovi třmí neustálá touha po návratu domů. Na konec jsou po nehodně zavedeni i s Marion a jejich dinosauřím přítelem Zippem do města Vidaba. Tam jsou společně s dalšími přiřazeni k prostředím (voda, země, obloha). Carl je přiřazen k zemi a je mu udělena práce v líhních a David je přiřazen k obloze, což znamená, že půjde do Města kaňonu vyučit se letcem na okřídlených tvorech skypexech.
Jejich cesty se rozdělí, až se stane špatná věc. Po celém ostrově začnou slábnout sluneční kameny, což může vést k velmi špatným koncům. Cyrus Crabb se po dlouhé době shánění informací o bájném a zapovězeném místě Podsvědí, spojí s oběma bratry na cestu do tohoto místa k nalezišti slunečních kamenů. Carl a David svým příchodem Dinotopii takřka celou změní.
Natáčení v Londýně trvalo šest měsíců. Aby však byl výsledný projekt perfektní, natáčelo se také v USA, Brazílii, Egyptě a Thajsku. Podílelo se na něm 250 kreativních umělců a 250 herců a komparsistů. Vytvořením osmnácti hlavních dinosaurů bylo pověřeno sedmdesát počítačových specialistů. Každý z ještěrů vznikal v jejich špičkových počítačích patnáct týdnů. Samotné vytvoření digitálních efektů, které dotvářely pohyby dinosaurů, zabralo plných čtrnáct měsíců.
Ke slovu se dostaly i staré dobré loutky. Samozřejmě ale ne takové, jaké svého času používal náš mistr Zeman, nýbrž vrchol současného animatronického umění. Každá z dokonale ovladatelných "figurek" stála sto tisíc dolarů.
Čas i peníze, které do Dinotopie její tvůrci investovali, se evidentně vyplatil. Kromě mimořádného diváckého úspěchu byl seriál odměněn i řadou ocenění včetně šesti nominací na nejprestižnější ceny na světě - Emmy.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: -
Premiéra Německo: 5.11.2002 RTL
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.2003 (VHS) Magic Box, 2.12.2003 (DVD) Magic Box
Poprvé na DVD: 24.11.2003 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Marco Brambilla (Režie), Dusty Symonds (Produkce), William P. Cartlidge (Produkce), Howard Ellis (Produkce), Trevor Jones (Hudba), Tony Pierce-Roberts (Kamera), Oral Norrie Ottey (Střih), - (Casting), Walter P. Martishius (Scénografie), Charles Knode (Kostýmy), Tim Alban (Zvuk), G. Michael Graham (Zvuk), Joe Melody, Richard Steele (Zvuk), Karen Dawson (Masky), Simon Moore (Scénář), James Gurney (Scénář) (kniha), David Thewlis (Herec), Katie Carr (Herec), Jim Carter (Herec), Alice Krige (Herec), Tyron Leitso (Herec), Wentworth Miller (Herec), Colin Salmon (Herec), Anna Maguire (Herec), Geraldine Chaplin (Herec), Lee Evans (Herec), Terry Jones (Herec), Greg Bennett (Herec), Tasha de Vasconcelos (Herec), Stuart Wilson (Herec), Junix Inocian (Herec), Patrick Monckton (Herec), Andy Beckwith (Herec), Zienia Merton (Herec), Angelo Andreou (Herec), Wil Röttgen (Herec), George Antoni (Herec), Carl Timms (Herec), Kyra Azzopardi (Herec)
 
2002/246/Německo, Velká Británie/Dobrodružný, Rodinný, Fantasy, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Slovo "dinotopia" je spojením gréckeho slova "dinosaur", ktoré znamená "hrozný jašter", a slova "utópia", ktoré znamená "pekné miesto". Ironicky však toto skĺbenie vytvára názov "hrozné miesto".
- V seriálu se objevují dinosauři s dlouhým vzpřímeným krkem. Některé prameny však uvádí, že srdce by nedokázala pumpovat krev až do mozku. Dřívější věda se naopak příkláněla k názoru, že vzpřímené krky by nemohli existovat, protože by došlo ke zlomení obratlů.
 
Odkazy