Mammon (TV seriál) / Mammon (TV seriál) (Thriller Norsko, (2014–2016), 12 h 32 min (Minutáž: 48–58 min)) 72%

23.10.2023 14:48
JEDNOU VĚTOU
„Jaká je největší možná oběť a co člověk udělá, aby ji nemusel podstoupit? Zásadový novinář rozkrývá spiknutí v nejvyšších patrech finančnictví."

OBSAH
Norský konspirační thriller roztáčí spirálu finančních machinací, biblických odkazů a starých osobních křivd, když zásadového novináře vyšle po stopě skandálu ve vysokých patrech společnosti, do kterého je zapleten jeho vlastní bratr. Seriál byl úspěšně uveden nejen v Norsku, ale i v několika dalších zemích jako např. ve Velké Británii, kde se svezl na poptávce po skandinávských thrillerech. Rok po uvedení originálu vznikly v koprodukci televize HBO dva východoevropské remaky – stejnojmenný český v režii Vladimíra Michálka a polský s názvem Pakt.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pro milovníky moderního skandinávského designu povinnost; žádný jiný seriál nemá tak vypiplané a stylové interiéry, nad kterými srdéčko samou radostí zaplesá. Nad seriálem jako takovým ovšem již až tak neplesá (až na závěrečné duo epizod, kde se mimo jiné i sympaticky pracuje s největším norským historickým "kostlivcem ve skříni"), byť rozhodně ani nijak neúpí. Nejvíc na škodu je, že ze směru úvodní epizody, která je něčím mezi State of Play a Larssonovou linkou o redakci a práci Milénia, se postupně uhne směrem k běžnému pojetí moderního severského thrilleru. Opakuji, je to na škodu, ale špatně to není. Proč? Protože i tak je to dostatečně kvalitní i napínavé (a asi není náhoda, že to má v závěrečných dílech "Nesbo feeling"), jen poněkud tuctové; přeci jen severských krimi je nadprodukce, ale kvalitní novinářský thriller aby pohledal. Potěší působivá sychravá atmosféra a utlumené herecké výkony, stejně jako chytrá práce se žánrovými klišé. Nepotěší hlavní neduh drtivé většiny této produkce; a to sice šroubovaně naroubovaná překombinovanost. (DaViD´82) 4*

Mammon se svezl na vlně popularity skandinávských detektivek, ale používat jako argument k vyzdvihnutí jeho kvalit, že byl uveden tam či onde, je zavádějící. Při dnešní inflaci televizních stanic a dalších distribučních kanálů existuje obrovská poptávka po žánrové tvorbě a v každém novém projektu trh touží vidět nový Most nebo Zločin. Ty představují bezpochyby scénáristické konstrukty, v normálním světě se s tak rafinovanými pachateli a komplikovanými rozvětvenými případy nesetkáte. Jsou ale chytře napsané, s pochopením pro lidskou psychiku, s odpovídajícími motivacemi, kde to neskřípe a nepřečnívá. Breaking Bad a Better Call Saul mě před časem přesvědčily, že můžete pracovat i s velmi netradičními radikálními charaktery a ty přesto budou vypadat hodnověrně, pokud si dáte práci se scénářem. Mammon selhává v tom nejzásadnějším, je příliš špatně napsaný. Nápad je zajímavý, režie pracuje s osvědčenými thrillerovými prvky, ale pokud scénárista spoléhá na tak okaté oslí můstky, pokud páchá tak výrazné logické kotrmelce a vrší absurdní náhody, je výsledek ztracený. Autorovi scénáře nestačí napsat větu, potřebuje za ni přidat vykřičník. Seriálu schází uměřenost, smysl pro proporce. Umělotina je z toho cítit na dálku. Ačkoli mě remaky obecně nelákají, zajímalo by mě, jestli český Mamon nakonec nevypadá líp. Celkový dojem: 25 %. (gudaulin) 1*

"Mammon" názorně ukazuje post-quality TV aka quantity TV v její celé nahotě. Původní ambice ze zlaté éry moderní televize, spočívající v touze vyprávět nestandardní náměty, které přitáhnou diváky k obrazovkám svými postavami, příběhy a konflikty, se změnila ve falešné umění, jak diváky přikovat k obrazovkám a nedovolit jim odejít. Nástrojem k tomu jsou vykonstruované zvraty, uhlazená forma a filmové formální prostředky, které umožňují z hovna dělat veledílo. "Mammon" by moc chtěl být dalším příspěvkem do rodu vážných skandinávských krimi se společenským přesahem, ale na rozdíl od svých vzorů má jen nedotaženou premisu, artificiální postavy s vyhrocenou minulostí, navivní víru v novinářskou etiku a především ranec absurdních zvratů, z nichž ty lepší náleží do ranku scenáristické lenosti, zatímco ty horší pocházejí z hájemství campu. (JFL) 1*

VELKÁ RECENZE
-

SEZNAM EPIZOD
1.série (2014)
V úvodní části norského dramatického seriálu dostane novinář Peter Veras (Jon Oigarden) tip od anonymního zdroje, podle něhož ve finančním sektoru probíhá velký neodhalený skandál. Přesvědčivé důkazy však zasahují i ??jeho vlastního bratra, úspěšného ředitele jedné z nejúspěšnějších norských finančních korporací. Navzdory tomuto propojení je Peter odhodlán dovést pátrání do konce a kauzu zveřejnit. Toto rozhodnutí však v sobě nese katastrofální důsledky pro kariéru jeho bratra. V těžkých chvílích přichází Petrovi na pomoc Vibeke Haglund (Lena Kristin Ellingsen), vyšetřovatelka ekonomické trestné činnosti, která mu poskytne několik překvapivých informací. Lov na zločince může začít.
DÍL 1: Oběť (Offeret) - Novinář Peter Veras dostal tip od anonymního zdroje, který naznačuje skandální odhalení ve finančnictví. Důkazy míří na jeho vlastního bratra, ředitele jedné z předních norských finančních společností. Peter se rozhodl, že přes osobní vazby případ zveřejní, což bude mít pro jeho bratra dalekosáhlé důsledky. Vibeke, vyšetřovatelka z oboru hospodářské kriminality, přijde na zásadní odhalení stran identity Peterova zdroje.
DÍL 2: Probuzení (Oppvakningen) - Po pěti letech ode dne, kdy se jeho bratr zastřelil, dostal Peter Veras znamení, že bývalý finančník byl k zmáčknutí spouště dohnán něčím jiným, než Peterovým článkem. Spolu se svou švagrovou Evou se snaží spojit s finančníkem Age Haugenem, který se momentálně nachází v podobné situaci jako Peterův bratr a možná ví něco o jeho rozhodnutí. Jenže jediné, co jim Haugen před tím, než se sám zastřelí, řekne, je slovo Abrahám. Jaký je jeho význam?
DÍL 3: Sestup (Nedstigningen) - Peter našel spojení mezi sebevraždami svého bratra a Age Haugena. Oba vlastnili obrazy s výjevy vztahujícími se k biblickému příběhu Abraháma a jeho oběti vlastního syna, oba se báli o život svých dětí a oba se zabili ve stejný den, 22. října. Peter je přesvědčený, že je někdo k sebevraždám donutil a že ony obrazy byly šifrou, která skrývá tajemství jejich osudů. Současně se deník Aftenavisen pokouší zjistit, jak ke svému jmění přišel Tom Lied, momentálně nejbohatší muž Norska.
DÍL 4: Dohoda (Pakten) - Peterovi někdo anonymně posílá stopy, kterými se ho pokouší navést k odhalení, do čeho všeho byl jeho bratr zapletený. Novinář tak zjišťuje, že jeho bratr nebyl až tak beztrestný, jak si myslel. Peter se domnívá, že ve stejné pozici jako jeho bratr a Age Haugen jsou ještě další osoby, ale mají strach mluvit. Jeho pátrání naznačuje spiknutí na vysokých postech politiky, finančnictví a médií a směřuje k událostem starým pětadvacet let.
DÍL 5: Vražda (Drapet) - Peterův synovec zmizel, ale on se to ze strachu o jeho život bojí oznámit policii. Společně s Evou a Vibeke se pokoušejí hocha najít na vlastní pěst. Peter odhalil další díl skládačky z osudu svého bratra, který dokazuje, že nebyl pouze obětí, ale aktivním pachatelem. Tato stopa současně odhalí, že za vším stojí početné tajné společenství. Peter se postupně sám stává štvancem.
DÍL 6: Soudný den (Dommedag) - Jeden člověk blízký Peterovi zaplatil za jeho honbu po pravdě životem a druhý leží v nemocnici. Peter je navíc považovaný za podezřelého z obou incidentů a stává se nejhledanějším mužem Norska. Jediný, komu může ještě věřit, je jeho bývalý nadřízený Mathiesen. Peter svému bratrovi slíbil, že se postará o jeho syna, a odmítá se vzdát naděje, že ho najde živého.

DABING
1.série
V českém znění: Jiří Dvořák - Jon Oigarden (Peter Veras), Jiří Štěpnička - Terje Stromdahl (Tore Veras), Ivana Milbachová - Ingjerd Egeberg (Eva Verasová), Libor Hruška - Anders T. Andersen (Daniel Veras), Robert Hájek - Alexander Tunby Rosseland (Andreas Veras), Jitka Ježková - Lena Kristin Ellingsen (Vibeke), Dana Černá - Anna Bache-Wiig (Inger Marie), Jan Szymik - Robert Skjarstad (Jensen), Marek Holý - Andreas Cappelen (Bakke), Martina Hudečková - Andrea Brain Hovig (Yvonne Haugenová), Zdeněk Hruška - Hallvard Holmen (Age Haugen), Zuzana Hykyšová - Andrine Sather (Šéfová), Helena Brabcová - Liv Bernhoft Osa (advokátka Torgersenová), Jiří Čapka - Trond Branne (ředitel komunikace), Dana Syslová - Jannik Bonnevie (Evy Verasová), Pavel Rímský - Nils Ole Oftebro (Frank Mathiesen), Marcel Vašinka - Hakon Ramstad (ministr Hjort), Pavel Vondra - Terje Ranes (Jan), Pavel Šrom - Vidar Sandem (šéfredaktor), Marcela Nohýnková - Arnhild Litleré (paní Mathiesenová), Jan Šťastný - Dennis Storhoi (Tom Lied), Ladislav Županič - Harald Brenna (profesor Stellesnas), Otakar Brousek ml. - Even Rasmussen (Gisle), Petr Rychlý - Nicolas Bro (Dan), Petr Lněnička - Oyvind Bakkevold (ředitel hotelu), Radana Herrmannová, Jaroslav Horák, Ladislav Cigánek, Jan Maxián, Linda Křišťálová, Michal Holán, Petr Rychlý, Milan Slepička, Marek Libert, Viktor Vich, Oldřich Hajlich, Mikuláš Převrátil, Kateřina Lojdová, Petr Gelnar, Radovan Vaculík, Martin Janouš, Jiří Krejčí, Veronika Bajerová, Martina Šťastná, David Voráček, Milada Vaňkátová, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Jitka Jančíková
Dialogy: Monika Macků
Dramaturgie: Jiří Flígl
Mistr zvuku: Zdeněk Dušek
Vedoucí produkce: Markéta Vyšínová
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Vedoucí realizace: Pavel Fuchs
Režie: Jiří Kodeš
Vyrobila Česká televize 2016

2.série (2016)
Někomu se lepí na paty smůla a jinému zase komplikované konspirace s mytologickými odkazy. Norský novinář Peter Veras se opět ocitá ve víru divokého spiknutí, které má tragické následky pro jeho blízké a přátele. Jen tentokrát jeho pátrání není lemováno prvky z křesťanské mystiky, nýbrž severské mytologie a stopy ukazují na komplot, který se dotýká vrcholných představitelů vlády a má přesah daleko za hranice Norska. Druhá série norského seriálového thrilleru Mamon přichází s novým vyprávěním, do něhož zasazuje figury známé divákům již z předchozích dílů. Ještě více než v přechozí sérii tvůrci vyprávění vystavěli na dramatických a mnohdy i drastických zvratech, které se řídí heslem, že žádná z postav, bez ohledu na její důležitost v příběhu, nemůže zůstat ušetřena.
DÍL 1: Obětina (Blot) - V podzemní garáži je zavražděn Thorgrim Hammern, ambiciózní novinář a hvězdný arogantní reportér novin VG. Peter Veras, který se nyní živí především psaním románů, spolu s blízkým přítelem a zpravodajským šéfredaktorem VG Frankem Mathiesenem začnou pátrat po stopách, které by mohly naznačit, kdo na něj měl spadeno. Vražda novináře se stává hlavním tématem nejen médií, ale i politické scény. Pro norského premiéra Michaela Wolla je to bohužel první z řady problémů, které narušují jeho úctyhodné politické plány a rozvracejí jeho vztahy s ministrem financí Erikem Ulrichsenem.
DÍL 2: Pohané (Hedninger) - Vražda novináře Thorgrima Hammerna hýbe médii i norskou politickou scénou. Premiér Michael Woll se pokouší situaci uklidnit a koncepčně řešit. To ale naráží na ambice ministra financí Erika Ulrichsena, který zjišťuje, že byl v minulosti soustavně držen stranou klíčových jednání ve vládě. Peter Veras dostane za úkol postarat se o Hammernovu družku Ellen, což on i ona nesou s nelibostí, protože spolu měli aféru. Frank Mathiesen chce této situace využít, aby se dostal k poznámkám zabitého kolegy, ve kterých doufá najít indicie, kdo na Hammerna mohl mít spadeno.
DÍL 3: Ragnarok (Ragnarok) - Ministr financí Erik Ulrichsen zjistí, že byl premiérem Michaelem Wollem vmanévrován do celovládního konsensu, který se ovšem neslučuje s jeho vlastními plány. Premiérova dcera Amelia odhalí mediální poradkyni svého otce Inger Marii Steffensenové, že to ona je ve skutečnosti osobou, která píše vlivný politický blog Liberál, ale také, že jí anonym v diskusích pod jejími články píše, že ví, kdo je. Pátrání novinářů po tom, kdo zabil jejich kolegu Thorgrima Hammerna naznačuje, že dalším na řadě by mohl být zpravodajský šéfredaktor VG Frank Mathiesen. Družka zabitého novináře Ellen zjišťuje, že její muž si platil advokáta a vedl dvojí život.
DÍL 4: Fimbul (Fimbul) - Zpravodajského šéfredaktora VG Franka Mathisena připravil únosce o pravé oko a premiér Michael Woll byl svým vrahem střelen do oka. Tato shoda vybízí k asociacím na norskou mytologii, což novináře Petera Verase při jeho pátrání směřuje k pravicovým radikálům, kteří si na paralely s mytologií a historií potrpí. Se severskými mýty koketoval i premiér, když svůj projekt na podporu vzdělávání pojmenoval Igdrasil pole bájného stromu moudrosti. Nejvyšší bůh Ódin na něm visel několik dní, aby získal pro lidstvo moudrost po té, co obětoval své vlastní oko. Zavraždění premiéra vede k horečnaté aktivitě klíčových hráčů v jeho straně a právě jejich akceschopnost rozhodne o tom, kdo z nich usedne do uvolněného křesla v čele vlády.
DÍL 5: Fenris (Fenris) - Frank Mathisen odhalil Peterovi a Ellen, že premiér Michael Woll, o kterém sám psal biografii, měl synovce. V jeho odlehlé chatě ale všichni tři padnou do zajetí psychicky labilního a z cesty mluvícího mladíka, který má sklep plný materiálů, které ho spojují s pravicovými extrémisty. On sám ale tvrdí, že nic z toho není jeho. K chatě mezitím míří ozbrojená zásahová jednotka, která čeká na pokyny od vládních představitelů. Na post premiéra se vyšvihl ministr financí Erik Ulrichsen, ale jeho pozici otřásají překážky, které mu do cesty staví jeho spolustraníci a konkurenti ve vládě.
DÍL 6: Jotnir (Jotnir) - Peter Veras je přesvědčený, že utajovaný syn premiéra, který byl zastřelen při zákroku zásahové jednotky, nebyl vrah. Podle něj za vraždami premiéra a novináře Hamerna stojí někdo jiný a labilní mladík má být jen dokonalý obětní beránek. Spolu s Ellen a Mathiesenem pátrá po spojitostech, které oficiální vyšetřování nechce brát v potaz. Mathiesen najde spojitost mezi zmizelým právníkem, který zastupoval zavražděného novináře Torgrima Hammerna, a jedním skladištěm. Přes naléhání Petera vyráží sám místo prozkoumat.
DÍL 7: Miklagard (Miklagard) - Peter s Ellen jedou do Turecka, aby našli originál fotky, která zachycuje někoho z norské vlády, jak jedná o čínském špionovi, jenž měl infiltrovat norské podniky. Elen odhalila Peterovi, že pracuje pro rozvědku a v Istanbulu se má spojit s americkým kontaktem jménem Melanie. Nejen Peter, ale také norská státní bezpečnost odhalila, že je v zemi špion pracující pro Čínu. Šéf rozvědky si předvolal trojici vysokých vládních činitelů, kteří se účastnili diplomatické cesty do Turecka, takže podle všeho jeden z nich také bude na inkriminované fotce.
DÍL 8: Ygdrasil (Ygdrasil) - Peter na vlastní kůži zjistil, že Elen není tím, za koho se vydávala. Ta sama se nyní zoufale upíná k matné naději, že se dokáže z celého krvavého koloběhu vyvázat a žít šťastně se svou dcerkou. Amelie, dcera zavražděného a veřejností milovaného premiéra, se rozhodla podpořit nového kandidáta na premiéra, aby politicky odstavila Christiana Schjelderupa, který si dělá zálusk na post ve vládě, ale jenž také sehrál zásadní roli v Ameliině minulosti. Vším ovšem může zásadně zamíchat fotografie, kterou se snaží získat všichni zúčastnění, a jež odhaluje, kdo z čelných vládních představitelů spolupracoval s Čínou na umístění špiona v Norsku.

DABING
2.série
V českém znění: Jiří Dvořák - Jon Oigarden (Peter Veras), Ivana Milbachová - Ingjerd Egeberg (Eva Verasová), Dana Černá - Anna Bache-Wiig (Inger Marie), Lukáš Hlavica - Pal Christian Eggen (Thorgrim Hammern), Igor Bareš - Trond Espen Seim (premiér Wolf), Jaromír Meduna - Ingar Helge Gimle (Erik Ulrichsen), Michal Holán - Anders Danielsen Lie (Hansen), Irena Máchová - Laura Christensen (Ellen), Pavel Rímský - Nils Ole Oftebro (Frank Mathiesen), Marcela Nohýnková - Arnhild Litleré (paní Mathiesenová), Jakub Saic - Jan Gunnar Roise (Aslak Heimdal), Marika Šoposká - Iben Akerlie (Amelia Wolfová), Miroslav Táborský - Bjarte Hjelmeland (Christian Schjelderup), Zuzana Skalická - Trine Wiggen (ministryně), Linda Křišťálová - Cornelia Houwing-Kjennerud (Mai Lill), Anna Brousková, Petr Gelnar, Lucie Juřičková, Martin Zahálka, Tereza Chudobová, Svatopluk Schuller, Marek Libert, Bohdan Tůma, Otakar Brousek ml., Helena Brabcová, René Slováčková, Braňo Holiček, Hana Baroňová, Michal Gulyáš, Kateřina Halešová, Jaroslav Horák, Monika Krátká, Jiří Krejčí, Martina Šťastná, David Voráček, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Petra Štajnerová
Dialogy: Monika Macků
Dramaturgie: Jiří Flígl
Mistr zvuku: Zdeněk Dušek
Vedoucí produkce: Markéta Vyšínová
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Vedoucí realizace: Pavel Fuchs
Režie: Jiří Kodeš
Vyrobila Česká televize 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.série: 7.7.2017
                      2.série: 28.7.2017
Premiéra Norsko: 1.série: 1.1.2014
                             2.série: 3.1.2016
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

SERIÁL V SÉRII
Mammon (seriál) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa50/
Norsko, Thriller, 2014
Režie: Cecilie A. Mosli, Pal Jackman, Hrají: Jon Oigarden, Ingjerd Egeberg

Mamon (seriál) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa51/
Česko, Krimi / Thriller, 2015
Režie: Vladimír Michálek, Hrají: Matěj Hádek, Eva Leimbergerová
 
Tvůrci a herci
Cecilie A. Mosli (Režie), Pal Jackman (Režie), Janic Heen (Režie), Roar Uthaug (Režie), Gjermund Eriksen ( Tvůrc), Vegard Eriksen Stenberg ( Tvůrc), Kristian Strand Sinkerud (Produkce), Vegard Eriksen Stenberg (Produkce), Martin Horntveth (Hudba), Loy Wesselburg (Hudba), Lars Vestergaard (Kamera), Jakob Ingimundarson (Kamera), Snorre Solfjeld (Kamera), Jon Anton Brekne (Kamera), Anders Flatland (Kamera), Mirja Melberg (Střih), Carl-Jorgen Ringvold (Střih), Oystein Kjennerud (Casting), Kari Skjolden (Scénografie), Thomas Underhaug Fosseli (Scénografie), Çagil Bay (Scénografie), Marit Satren (Kostýmy), Gro H. Gillesen (Kostýmy), Vidar Kleivane (Zvuk), Tom Erik Lie(Zvuk), Einar Bakke(Zvuk), Richard Sveen  (Zvuk), Inger Fjellkleiv (Masky), Anna-Lena Langsrud  (Masky), Jadranko Mehić (Scénář), Gjermund Eriksen (Scénář), Hege Ulstein (Scénář),  Jon Oigarden (Herec), Ingjerd Egeberg (Herec), Anna Bache-Wiig (Herec), Nils Ole Oftebro (Herec), Iben M. Akerlie (Herec), Laura Christensen (Herec), Ingar Helge Gimle (Herec), Bjarte Hjelmeland (Herec), Ine F. Jansen (Herec), Anders Danielsen Lie (Herec), Jan Gunnar Roise (Herec), Trond Espen Seim (Herec), Erland Bakker (Herec), Laila Goody (Herec), Terje Stromdahl (Herec), Alexander Tunby Rosseland (Herec), Robert Skjarstad (Herec), Lena Kristin Ellingsen (Herec), Andreas Cappelen (Herec), Terje Ranes (Herec), Dennis Storhoi (Herec), Andrea Brain Hovig (Herec), Trond Hovik (Herec), Hakon Ramstad (Herec), Nicolas Bro (Herec), Petter Nass (Herec), Bjorn Skagestad (Herec), Anders T. Andersen (Herec), Espen Klouman Hoiner (Herec), Assad Siddique (Herec), Maria Bock (Herec), Ola G. Furuseth (Herec), Kai Remlov (Herec), Hallvard Holmen (Herec), Endre Hellestveit (Herec), Havard Bakke (Herec), Eldar Skar (Herec), Per Gorvell (Herec), Julia Schacht (Herec), Anderz Eide (Herec), Niklas Gundersen (Herec), Michael McElhatton (Herec), Ellen Birgitte Winther (Herec), Liv Bernhoft Osa (Herec), Trond Branne (Herec), Jannik Bonnevie (Herec), Tone Danielsen (Herec), Oddrun Valestrand (Herec), Marit Synnove Berg (Herec), Sven Henriksen (Herec), Ida Marie Bakkerud (Herec), Cecilie A. Mosli (Herec), Jon Sigve Skard (Herec), Ragnhild Gudbrandsen (Herec), Kristoffer Anker Gustavsen (Herec), Arthur Berning (Herec), Janne Beate Bones (Herec), Shaun Henrik Matheson (Herec), Kingsford Siayor (Herec), Mahmut Suvakci (Herec), Lasse Nederhoed (Herec), Oystein Roger (Herec), Arne Vangild (Herec), Ragna Nordenborg (Herec), Robert Follin (Herec), Even Rasmussen (Herec), Pal Christian Eggen (Herec), Ulla Marie Broch (Herec), Arnhild Litleré (Herec), Heidi Goldmann (Herec), Hauk Heyerdahl (Herec), Thomas Chr. Hansen (Herec), Mattis Herman Nyquist (Herec), Anne Krigsvoll (Herec), Olea J.M. Sater (Herec), Selome Emnetu (Herec), SiLyA (Herec), Espen Sandvik (Herec), Nader Khademi (Herec), Gjermund Eriksen (Herec), Tore Christian Savold (Herec), Trond Halbo (Herec), Kamal Mustaffai (Herec), Andre Brunvoll (Herec), Vidar Sandem (Herec), Tim Treloar (Herec), Mads Gismerica (Herec), Morten Espeland (Herec), Torfinn Nag (Herec), Ingrid Vollan (Herec), Karl Vidar Lende (Herec), Per Berge Engebretsen (Herec), Mona Grenne Banterla (Herec), Randi Bakke (Herec), Eric Vorenholt (Herec), Ines Prange (Herec), Hermann Sabado (Herec), Anders Lovlie (Herec), Ingunn Solheim (Herec), Ingvild Lien (Herec), Frank Jorstad (Herec), Christine Hope (Herec), Harald Brenna (Herec), Elisabeth Sand (Herec), Kjersti Dalseide (Herec), Trine Wiggen (Herec), Rune André Hekkelstrand (Herec), Ingunn Thon (Herec), Lavleen Kaur (Herec), Christian Wiik Gjerde (Herec), Hakon Noodt (Herec), Liv Heloe (Herec), Eva Dons (Herec), Ingrid Jorgensen (Herec), Helle Haugsgjerd (Herec), Jan Erik Berntsen (Herec), Asta Besygie Lydersen (Herec), Sigrid Sollund (Herec), Duc Paul Mai-The (Herec), Mads A. Andersen (Herec)
 
2014/752/Norsko/Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V 17. minutě na smuteční schůzce strany hraje v pozadí skladba „Adagio for Strings“ od Samuela Barbera.
 
Odkazy
 

Hrají:

Jon Øigarden, Ingjerd Egeberg, Anna Bache-Wiig, Nils Ole Oftebro, Iben M. Akerlie, Laura Christensen, Ingar Helge Gimle, Bjarte Hjelmeland, Ine F. Jansen, Anders Danielsen Lie, Jan Gunnar Røise, Trond Espen Seim, Erland Bakker, Laila Goody, Terje Strømdahl, Alexander Tunby Rosseland, Robert Skjærstad, Lena Kristin Ellingsen, Andreas Cappelen, Terje Ranes, Dennis Storhøi, Andrea Bræin Hovig, Trond Høvik, Håkon Ramstad, Nicolas Bro, Petter Næss, Bjørn Skagestad, Anders T. Andersen, Espen Klouman Høiner, Assad Siddique, Maria Bock, Ola G. Furuseth, Kai Remlov, Hallvard Holmen, Endre Hellestveit, Håvard Bakke, Eldar Skar, Per Gørvell, Julia Schacht, Anderz Eide, Niklas Gundersen, Michael McElhatton, Ellen Birgitte Winther, Liv Bernhoft Osa, Trond Brænne, Jannik Bonnevie, Tone Danielsen, Oddrun Valestrand, Marit Synnøve Berg, Sven Henriksen, Ida Marie Bakkerud, Cecilie A. Mosli, Jon Sigve Skard, Ragnhild Gudbrandsen, Kristoffer Anker Gustavsen, Arthur Berning, Janne Beate Bønes, Shaun Henrik Matheson, Kingsford Siayor, Mahmut Suvakci, Lasse Nederhoed, Øystein Røger, Arne Vangild, Ragna Nordenborg, Robert Follin, Even Rasmussen, Pål Christian Eggen, Ulla Marie Broch, Arnhild Litleré, Heidi Goldmann, Hauk Heyerdahl, Thomas Chr. Hansen, Mattis Herman Nyquist, Anne Krigsvoll, Olea J.M. Sæter, Selome Emnetu, SiLyA, Espen Sandvik, Nader Khademi, Gjermund Eriksen, Tore Christian Sævold, Trond Halbo, Kamal Mustaffai, Andre Brunvoll, Vidar Sandem, Tim Treloar, Mads Gismerica, Morten Espeland, Torfinn Nag, Ingrid Vollan, Karl Vidar Lende, Per Berge Engebretsen, Mona Grenne Banterla, Randi Bakke, Eric Vorenholt, Ines Prange, Hermann Sabado, Anders Løvlie, Ingunn Solheim, Ingvild Lien, Frank Jørstad, Christine Hope, Harald Brenna, Elisabeth Sand, Kjersti Dalseide, Trine Wiggen, Rune André Hekkelstrand, Ingunn Thon, Lavleen Kaur, Christian Wiik Gjerde, Håkon Noodt, Liv Heløe, Eva Dons, Ingrid Jørgensen, Helle Haugsgjerd, Jan Erik Berntsen, Asta Besygie Lydersen, Sigrid Sollund, Duc Paul Mai-The, Mads A. Andersen, Nils Heyerdahl, Evy Finholt