Konec světa / End of Days (1999/129/USA/Horor, Akční, Thriller, Mysteriózní) 57%

23.10.2023 14:08
JEDNOU VĚTOU
„Kdo z lidí se může postavit samotnému Satanovi?“

OBSAH
Rok 1979 byl rokem, kdy se podle prastarých znamení zrodila dívka vyvolená pro Satanův návrat k moci. Dostala jméno Kristýna a doktor Abel ji hned po narození satanským rituálem zasvětil temnému pánovi. Papežovi poradci doporučí novorozeně zabít, papež však odmítne a pověří kněze Tomáše Akvinského, aby dítě našel a chránil před Satanem a jeho přisluhovači. O dvacet let později, přesně 28. prosince roku 1999, se v New Yorku po nevysvětlitelné havárii kanalizace objeví podivný neviditelný úkaz, který se vtělí do bohatého obchodníka. Je to Satan, který se musí spojit s Kristýnou a před počátkem nového roku s ní zplodit dítě, nového Antikrista. Nečekaný problém, na který přitom narazí, je bývalý policista Jericho Cane, který je se svým přítelem Bobbym součástí ochranky obchodníka, do kterého se Satan vtělil. Když se Tomáš Akvinský pokusí obchodníka zastřelit, pustí se Jericho do pátrání, aby našel vysvětlení podivných událostí, které pokus o atentát provázely. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Terminator vs. Lucifer. Zní to lákavě, ale právě v tomto spojení je zakopaný Kerberos. Akční scény totiž byly zakomponovány do tohoto mysteriózního thrilleru poněkud necitlivě, nicméně jako úlitba Arniemu T-800 to lze se skřípajícími zuby pochopit. Já bych však na místě jeho postavy spíše uvítal charakterního herce, nebo vlastně jakéhokoliv herce a posunul Konec světa do více komornější roviny.. A samotný vládce pekel? Mám G.Byrnea rád, ale tady jako představitel ďáblova vtělení roznášel takovou hrůzu, že by ho bez problémů umlátila Dorota Máchalová péřovým polštářem. (Gilmour93) 3*

Úvod vypadá velmi slibně, to se musí nechat. Kecy o konci světa, ponurá atmosféra, tajemná církev, zlověstný hudební podkres, několik nejasných vodítek, Arnold při těžkým ránu, slušná kamera, solidní newyorská honička, temná zákoutí. Pak se to podle očekávání začíná drolit a nedávat smysl, Satanova chvíle se blíží, potřebuje najít lidskou ženu, aby s ní zplodil Antikrista. Máme totiž konec tisíciletí a toho producenti museli náležitě využít. A kdo jiný by měl zlomit Satana, než samotný Arnold (mimochodem před tímhle temným kouskem na plátnech kin skoro dva roky absentoval). Škoda, že kdysi nepřemluvil Jamese Camerona, aby se látky ujal. Ten by při své přepečlivosti určitě dohlédl na přepsání scénáře a stomilionový rozpočet náležitě využil. Nestalo se, ale na druhou stranu neříkám, že by řemeslník Peter Hyams odvedl špatnou práci. Jen moc kopíruje slavnější kolegy, některé momenty jsou jen na efekt, ději nijak nepomáhají. Arnold se neusmívá, chlastá, neholí se a často dostává přes hubu. Není špatný, ale i jemu škodí, že z druhé poloviny snímku už jednoduše nijak nemrazí. Logika příběhu hapruje, počítačové triky mají hodně proměnlivou kvalitu. Škoda, náběh tam byl velmi solidní. (castor) 3*

Gabriel Byrne je dobrej Satan, Arnold vypadá dobře ošuměle. Nenudí to a docela se to z obvyklé Hyamsovy tvorby vymyká, takže je to slabej průměr. Ale nebyl by, kdyby Peter skončil před tou pitomou honičkou v metru. To je nejhorší a nejsmutněji nejsměšnější scéna filmu. A od té chvíle to jde hodně z kopce. Kdyby to skončilo v předchozím duchu trošku temnějšího thrilleru, byl bych celkem spokojenej. Ale protože to předělali do pitomýho klasickýho akčňáku bez trošky inovace a ještě tak strašně klišovitě podanýho, je to průměr.pro Rybkuu nebylo to Ježíš v New Yorku, ale napsaný anglicky CHRISTINEYORK, což se dá chápat nejen jako Kristus v New Yorku (jelikož to vyřezával do hrudníku a svýho, mohl se gramaticky zmýlit), ale i jako Kristin York. (monolog) 3*

VELKÁ RECENZE
Rok 1979 byl rokem, kdy se podle prastarých znamení zrodila dívka vyvolená pro Satanův návrat k moci. Dostala jméno Kristýna a doktor Abel ji hned po narození satanským rituálem zasvětil temnému pánovi. Papežovi poradci doporučí novorozeně zabít, papež však odmítne a pověří kněze Tomáše Akvinského, aby dítě našel a chránil před Satanem a jeho přisluhovači. O dvacet let později, přesně 28. prosince roku 1999, se v New Yorku po nevysvětlitelné havárii kanalizace objeví podivný, neviditelný úkaz, který se vtělí do bohatého obchodníka. Je to Satan, který se musí spojit s Kristýnou a před počátkem Nového roku s ní zplodit dítě, nového Antikrista.
Nečekaný problém, na který přitom narazí, je bývalý policista Jericho Cane, který je se svým přítelem Bobbym součástí ochranky obchodníka, do kterého se Satan vtělil. Když se Tomáš Akvinský pokusí obchodníka zastřelit, pustí Jericho do pátrání, aby našel vysvětlení podivných událostí, které pokus o atentát provázely. Stopy ho přivedou do kostela sv. Jana, kde mu však otec Kozak odmítne jako bezvěrci cokoli prozradit. Když však společně s policejní komisařkou Marge Francisovou objeví Akvinského ukřižovaného na stropě nemocničního pokoje, podaří se mu podle nápisu vyrytého na jeho těle najít Kristýnu. Právě včas, aby ji zachránil před trojicí Vatikánských rytířů, kteří se ji pokusili rituálně zabít.
Vzápětí musí muž bránit sebe i dívku před útokem samotného Satana a jeho služebnice Mabel, Kristýniny nevlastní matky. Podaří se mu útok odrazit a odvést dívku do kostela za otcem Kozakem. Ten trvá na tom, že dívku musí nadále ochraňovat církev, taková ochrana se však vzápětí ukáže jako pramálo účinná. Zatímco Satan rozpoutá v kostele ohnivé peklo a přes veškerou snahu Jericha ji unese. Policista, kterého Satan během běsnění v kostele ukřižoval na stropě chrámu, je postřelin Kozakem a sotva se trochu vzpamatuje vydá se do tajného chrámu satanistů, aby tu v poslední chvíli překazil Satanovy plány a dívku zachránil. Je však možné, aby sám porazil mocného pekelníka a jeho přisluhovače?

Ocenění:
Golden Raspberry Awards (Razzies)
1999 - Peter Hyams (Nejhorší režisér) (nominace)
1999 - Arnold Schwarzenegger (Nejhorší herec) (nominace)
1999 - Gabriel Byrne (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Nova, Prima, AMC)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Jericho Cane), Pavel Rímský - Gabriel Byrne (muž / Satan), Jitka Ježková - Robin Tunney (Christine Yorková), Michal Pavlata - Kevin Pollak (Bobby Chicago), Marcela Nohýnková - CCH Pounder (detektiv Margie Francisová), Rudolf Jelínek - Rod Steiger (otec Kovak) + Derrick O'Connor (Thomas Aquinas), Milan Slepička, Radovan Vaculík, Regina Zahradníková - Linda Pine (Evie Abelová) + Denice D. Lewis (Emily), Ivan Richter, Jean Paulo Huge, Richard Trsťan, Ivana Měřičková, Jakub Saic, Milan Bouška, Jana Walterová - Miriam Margolyes (Mabel), Martina Holomčíková - Renee Olstead (Amy), Miroslav Saic - Udo Kier (dr. Donald Abel, titulky) a další
Překlad: Pavla Kozáková
Odborná spolupráce: Jean Paulo Huge
Zvuk: Tomáš Říha
Výsledný mix: Vidfilm Londýn
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Václav Laube
Vyrobilo: AW Studio Praha pro Warner Home Video 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.12.1999 Falcon
Premiéra USA: 24.11.1999 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 18.9.2000 (VHS) Warner Home Video, 18.9.2000 (DVD) Warner Home Video,
Poprvé na VHS: 1.11.2000 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 18.9.2000 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 7 834 963
Tržby celkem - $ 211 989 043
Návštěvnost v ČR 99 340
Náklady (Rozpočet) - $ 100 000 000
 
Tvůrci a herci
Peter Hyams (Režie), Bill Borden (Produkce), Armyan Bernstein (Produkce), John Debney (Hudba), Peter Hyams (Kamera), Steven Kemper (Střih), Jeff Gullo (Střih), Jackie Burch (Casting), Richard Holland (Scénografie), Gary Fettis (Scénografie), Bobbie Mannix (Kostýmy), Michael Minkler (Zvuk), Frank A. Montano (Zvuk), Leonel Pedraza (Zvuk), Jeff Dawn (Masky), Dayne Johnson (Masky), Jennifer Bell (Masky), Andrew W. Marlowe (Scénář), Arnold Schwarzenegger (Herec), Gabriel Byrne (Herec), Robin Tunney (Herec), Kevin Pollak (Herec), CCH Pounder (Herec), Miriam Margolyes (Herec), Udo Kier (Herec), Mark Margolis (Herec), Rod Steiger (Herec), Gary Anthony Williams (Herec), Sven-Ole Thorsen (Herec), Renee Olstead (Herec), Lynn Marie Sager (Herec), Van Quattro (Herec), Marc Lawrence (Herec), Mo Gallini (Herec), Michael O'Hagan (Herec), Derrick O'Connor (Herec), Victor Varnado (Herec), Robert Lesser (Herec), Frankie Ray (Herec), Jack Shearer (Herec), John Nielsen (Herec), David Weisenberg (Herec), Sebastian Feldman (Herec), John Timothy Botka (Herec), Eve Sigall (Herec)
 
1999/129/USA/Horor, Akční, Thriller, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Jako kaskadér se na filmu podílel Arnoldův nejoblíbenější tréninkový partner a také nejlepší přítel Franco Columbu, v závěrečných titulcích uvedený pod jménem Dr. Franco-Columbo.
- Film Konec světa byl poslední film distribuovaný na laserdisc.
- Udo Kier chtěl původně hrát roli Satana, ale producenti nechtěli, aby hlavní herec a hlavní záporný herec měli oba německý /rakouský přízvuk, a proto byl Udo Kier obsazen do vedlejší role.
- Gabriel Byrne hraje dobrého i zlého ve stejném roce, a to Satana v tomto filmu, a katolického kněze ve filmu Stigmata (1999).
- Jako první scéna se točila ta, kdy byl Jericho (Arnold Schwarzenegger) napaden v uličce satanisty.
- Jeden z kněží se jmenuje Tomáš Akvinský. Tomáš Akvinský byl jeden z největších filozofů 13. století, byl zastáncem přirozené teologie a otec tomistické školy filozofie a teologie.
- Koncem devadesátých let už nikdo nevěřil, že se stárnoucí Arnold Schwarzenegger, zvláště po operaci srdce, ještě dokáže dostat do formy. Nikdo ho tím pádem nechtěl obsazovat. Vysvobozením byl právě film Konec světa.
- Jméno Jericho (Arnold Schwarzenegger) je odvozeno od názvu starobylého města, které bylo podle Bible na pokyn Boha zázrakem dobyto Izraelity. Sídlo zde měl i Herodes. Nedaleko Jericha také Ježíš vyléčil žebráky od slepoty.
- I tentokrát se natáčení zúčastnil Arnoldův kamarád a častý spolupracovník Sven-Ole Thorsen. Tentokrát se objevil pouze v roli násilníka a jako herec není v titulcích filmu uveden. V závěrečných titulcích je zmíněn pouze jako kaskadér.
- Film měl původně režírovat James Cameron.
- V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 41. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias".
- Rola Jericha (Schwarzenegger), bola pôvodne plánovaná pre Toma Cruisa.
- Pôvodne mal tento film režírovať Sam Raimi. Odmietol kvôli inému rozpracovanému projektu. Okrem Raimiho, bol post režiséra ponúknutý aj Guillermovi del Torovi.
- Rola Christine York bola ponúknutá Liv Tyler. Tá ale odmietla, kvôli problémom s kontraktom. Takisto bola táto rola ponúknutá aj Kate Winslet.
 
Odkazy