Matka / The Mother (2023/117/USA/Akční, Thriller) 50%

23.10.2023 14:41
JEDNOU VĚTOU
„V armádě z ní vycvičili chladnokrevnou vražedkyni. Přichází ale čas opustit úkryt a před pomstychtivými zločinci ochránit dcerku, se kterou se nikdy nesetkala."

OBSAH
Nejmenovaný americký vojenský agent, známý jako „Matka“, zprostředkuje dohodu o pašování zbraní mezi bývalým kapitánem SAS Adrianem Lovellem a obchodníkem se zbraněmi Hectorem Álvarezem. Romanticky se s nimi oběma zapletla a nakonec otěhotněla. Poté, co matka zjistí, že jsou zapleteni do obchodování s dětmi, obrátí se na FBI, aby byla informátorkou. Zatímco Matku vyslýchá v bezpečném domě zvláštní agent FBI William Cruise, Lovell zaútočí na pozemek; Cruise je zastřelen a zraněn a ostatní agenti FBI jsou zabiti. Matka zachrání Cruiseovi život a vyrobí odloženou bombu. Lovell se s ní konfrontuje v koupelně a bodne ji do lůna, než ji výbuch srazí a popálí. Po utrpení matka porodí v nemocnici předčasně holčičku. SAIC Eleanor Williamsová informuje matku, že Lovellovo tělo se ztratilo a že její novorozená dcera bude umístěna do pěstounské rodiny na ochranu. Pochopila, že s ní dítě nikdy nebude v bezpečí, a proto se nespokojeně vzdává rodičovských práv. Matka navštíví Cruise a dá mu tři podmínky: dítě bude mít co nejobyčejnější život, každé narozeniny dostane fotku a v případě ohrožení jí zavolá. Matka se pak s pomocí svého bývalého armádního kolegy Jonse přestěhuje do odlehlého srubu na Aljašce. ¨

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Niki Caro, jak je jí přirozené, se tady našla v prostřední pasáži, kde se utváří nějaký rodinný vztah a kde Lopezka v divočině cepuje svoji dceru a poučuje jí o krutých zákonech přírody. To jediné mi tady přišlo celkem režijně zajímavé. Ostatní běží podle stokrát viděných hloupých šablon a v akci je to veskrze průměrné. Ale Lopezka mi vždycky byla svým způsobem sympatická, svojí celoživotní pílí a pracovitostí, byť její hudební počínání jde úplně mimo můj vkus. Ale minimálně za Singhovu ´Celu´ a Soderberghovo ´Zakázané ovoce´ si tu ženskou pořád cením. (Lima) 2*

„Přes všechny moje chyby, jsi jediná krásná věc, co jsem v životě dokázala.“ Sakra, kolikrát jsem podobnou větu už ve filmech slyšel...? Každopádně už pár let tu máme takový trend, že i ženy chtějí být ostré a dokázat nám, že také umí pořádně kopat a držet bouchačku. A jelikož je i Jennifer Lopez zatraceně drsná dáma a permanentně na hraně života a smrti, to nejlepší, co může pro svou dcerku udělat, je držet se co nejdál od ní. Trojice scénáristů nicméně chtěla, aby nadešel čas na sbližování… záporáci jsou docela fajn, jinak je to předvídatelné a bez zajímavého zvratu či nápadu. A tudíž jeden z mnoha problémů thrilleru Niki Caro je ten, že výsledek ve výše uváděné „ženské partě“ nijak ničím neotřásl, ale prostě ji jen doplnil. A nic nadto nezanechal. Dvě až tři hvězdy. (castor) 3*

Jennifer Lopez akčně naladěna, vycvičena a vyzbrojena silným mateřským pudem. Má dosud nevyřízené účty se zabijáky. Její holčička jí byla odebrána bezprostředně po porodu a dána do pěstounské péče. Neznaly se dvanáct let. A bojovně rozlícená matka chce svoji dceru zpět! JLo dělá na své akčně příbuzné kolegyně Angelinu Jolie a Charlize Theron dlouhý nos. V rychlosti si přepočítává vrásky na vyžehleném obličeji, depiluje se, s manželem Benem Affleckem společně vybírá vhodné termo prádlo na Aljašku, kde se film částečně odehrává, a hlavně zatíná bojovně pěstičky a cídí rozličné střelné zbraně. Když ve filmu hraje božská JLo, zbytek ansámblu jaksi divák vnímá tak nějak napůl. A přece by to bez těch záporných postav tak docela nešlo. Psychopatická kreace Gael Garcíí Bernala dostane jen minimum prostoru. Jeho kolega Joseph Fiennes podstoupí znetvoření obličeje od ohně a pokouší se vyrovnat démoničnosti svého bratra Ralpha Fiennese. Film nasadí dramatické tempo, má ale i své sekvence pro vydechnutí. Scénář dodala trojice, která umí napsat i ambiciózní snímky. Peter Craig zabodoval novým Batmanem. Andrea Berloff v minulosti také koketovala s akčními snímky, nejprve uhnala do hlavní role filmu Ve jménu krve Mela Gibsona, pak naverbovala Jamieho Foxxe do Hry o všechno a ženskou akční záležitost Pekelná kuchyně svěřila do hereckých osidel Melissy McCarthy, Tiffany Haddish a Elisabeth Moss. Takže scénáři tentokrát stačilo dobré herecké obsazení. Všechno ostatní už bylo v rukou zkušené režisérky Niki Caro, která plynule z dramat přešla do akční polohy, ve které nadále setrvává a svědčí jí to. Podařilo se jí natočit svěží akční thriller, kde akce není vyloženě revolučně pojata, je celkem rovnoměrně rozeseta a divák může žasnout, jak žena po padesátce se umí účinně bránit známkám stárnutí. 10/10 (kingik) 5*

VELKÁ RECENZE
Není náhoda, že film vydal Netflix před Dnem matek. Tahle matka je ještě naštvanější než ta vaše, kdybyste jí zapomněli k tomuhle svátku zavolat. Zase tu máme variaci na 96 hodin, kde naštvaný rodič, který umí ke smůle všech padouchů taky nemilosrdně zabíjet, kosí všechny, co zkřivili vlas jeho dítěti. Když toho rodiče hrál Liam Neeson, dokázal nás na plátně fascinovat, přestože jsme věděli, co přijde. Jennifer Lopez takové herecké charisma nemá.
Její postava je pořádně ostrá, taky má dost drsnou minulost. Ovšem když se s ní na začátku příběhu setkáváme, právě udává své dva bývalé milence a nebezpečné kriminálníky policii. Proč? Má k tomu hned několik důvodů, ten největší z nich jí roste v břiše. Těhotenství ji ale nerozněžnilo tolik jako Nevěstu v Kill Billovi, a přísný výraz se jí změní do úsměvu až v poslední scéně. Přesto jí na bezpečí dcery záleží, a to nejlepší, co pro ni může udělat, je držet se co nejdál od ní, v pustině na Aljašce. Tam doufá, že už svou Zoe neuvidí, protože by to znamenalo, že jsou obě ve smrtelném nebezpečí. Tento moment bohužel po 12 letech nastane. Sbližování bude probíhat formou lovu jelenů a tréninkem střelby.
Lopez už v nejednom filmu předvedla svou fenomenální fyzickou kondici a nesmlouvavý výraz taky umí, takže i když to není žádná Meryl Streep, klidně jí věříme, že si poradí jak v zasněžené divočině, tak s pořádnou puškou nebo nožem. Bohužel je to jediný mód, ve kterém je od začátku do konce. Naštvaná a ostražitá. Tenhle film je celkově moc vážný a nedokáže moc zapůsobit ani na emoce. Postavy jsou černobílé, není tu žádný zvrat, jen předvídatelné komplikace. Jediná forma zábavy bude představovat si, jak Lopez porovnává doma u večeře se svým manželem Benem Affleckem, jak jejich postavy zachrání své dcery, protože do kin zároveň přichází Hypnotik, kde právě Affleck řeší stejný problém.   
Na zajímavou podívanou bezpochyby nalákají hned dva záporáci a potenciální tátové: Joseph Fiennes a Gael García Bernal. Jenže je vidíme dohromady asi pět minut, jinak je to one woman show, což je velká škoda u takto charismatických a kvalitních herců. Scénář jim nedopřál ani působivý monolog, a to je absolutně nevyužitý potenciál. Strach, který z nich máme mít, je jen teoretický a máme si ho domýšlet nebo ho odtušit z chování hlavní hrdinky. A to je bohužel ukrutně málo.  
Snímek sází na to, co je teď v módě: na silnou ženskou hrdinku, která svede všechno, co muži, a má narozdíl od nich silný morální kompas. Na tom není nic špatného, ale není tu nic moc originálního, extra zábavného, nebo snad překvapivého. Film ale není ani obzvlášť pitomý, takže pokud máte rádi thrillery nebo J.Lo, tak proč ne.

DABING
1.DABING (Netflix)
V českém znění: Dana Černá - Jennifer Lopez (matka), Silvie Matičková - Lucy Paez (Zoe), Filip Švarc - Omari Hardwick (agent Cruise), Martin Sobotka - Joseph Fiennes (Adrian Lovell), Petr Gelnar - Link Baker (Marcus Stone), Nikola Votočková - Yvonne Senat Jones (Sonya), Michal Michálek - Jesse Garcia (Tarantula), Zuzana Skalická - Edie Falco (Eleanor Williamsová), Jiří Valšuba - Paul Raci (Jons), Pavel Vondrák - Gael García Bernal (Hector Álvarez), Lucia Jagerčíková
Překlad: Lucie Malá
Dialogy: Zlata Částková
Produkce: Jakub Adámek
Zvuk: Petr Mandák
Režie: Michal Michálek
Pro Netflix vyrobilo Iyuno - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.5.2023 Netflix
Premiéra USA: 12.5.2023 Netflix
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -
Poprvé na VOD: 12.5.2023 Netflix
 
Tvůrci a herci
Niki Caro (Režie), Marc Evans (Produkce), Elaine Goldsmith-Thomas (Produkce), Misha Green (Produkce), Roy Lee (Produkce), Jennifer Lopez (Produkce), Benny Medina (Produkce), Miri Yoon (Produkce), Germaine Franco (Hudba), Ben Seresin (Kamera), David Coulson (Střih), Nancy Nayor (Casting), Jean-François Campeau (Scénografie), Andrew Berry (Scénografie), Bina Daigeler (Kostýmy), Jeriana San Juan (Kostýmy), Per Hallberg (Zvuk), Anna Behlmer  (Zvuk), Selmo del Campo (Masky), Jennifer Lopez (Herec), Gael García Bernal (Herec), Joseph Fiennes (Herec), Omari Hardwick (Herec), Paul Raci (Herec), Yvonne Senat Jones (Herec), Jesse Garcia (Herec), Lucy Paez (Herec), Edie Falco (Herec), Michael Karl Richards (Herec), Link Baker (Herec), Majumi Jošida (Herec)
 
2023/117/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Při automobilové honičce na Kubě, která se ve skutečnosti točila ve Španělsku, se na malý moment objeví v záběru Škoda Fabia.
- Natáčanie sa začalo vo Vancouveri 4. októbra 2021. 11. januára 2022 bolo natáčanie pozastavené z dôvodu rozšírenia COVIDu medzi štábom, obnovilo sa potom 25. februára. V marci 2022 sa natáčanie uskutočnilo na španielskom ostrove Gran Canaria s využitím starého mesta Las Palmas de Gran Canaria ako mesta na Kube.
- Vo filme sa objaví pesnička "Quizás, Quizás, Quizás". Tú nahrala samotná Jennifer Lopez v roku 2013 spolu s Andrea Bocellim.
- Dve scény z traileru: scéna, kde Jennifer Lopez cvičí zhyby a scéna, v ktorej ide hore schodmi v oranžových šatách, sa do finálnej verzie filmu nedostali.
 
Odkazy