Matěji, proč tě holky nechtějí? / Matěji, proč tě holky nechtějí? (1981/77/Československo/Komedie) 45% -Originál DVD-

23.10.2023 14:41
JEDNOU VĚTOU
„Osmnáctiletý zednický učeň získává své první zkušenosti ve věcech lásky.“

OBSAH
Dospívající zednický učeň Matěj Hůrka, mladík ve věcech lásky jelimánkovitý, žije u své babičky ve venkovská chalupě. Potýká se s milostnými problémy, ale marně čeká nějakou radu, protože čilá babička se znovu vdává za neméně čiperného důchodce. Podnikavá nejstarší generace tak do jisté míry kontrastuje s mládím, které je rozpačité. V nadmíru (pseudo)-lidové komedii měly přitahovat erotické prvky, jejichž působivost však časem vyprchala.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nějak jsem si nevšiml, že by Matěje ty holky nechtěly, naopak tolik holek neleze snad ani za Deppem. To bylo až trapný, jak mu každá chtěla dát. To já v jeho věku byl vůbec rád, když si přede mnou holky alespoň zhnuseně odflusly. A ty perly co tam Matěj ze sebe vyládoval "Ty jo to je kus ženský" a Matěj na to "Nelíbí se mě jak takhle mluvíš o holce" další Matějova perla - kluci : Matěji, vidíš tamhletu kozatou, když dostane prachy, tak se slíkne" No a Matěj ze sebe vybalill tuhle blbost "Ne, nezlobte se, do toho s Vámi nejdu, kluci." V tu chvíli u mě soudruh Matěj klesnul hodně hluboko. Odmítat pohled na kozy považuji za pozérské, nenormální a škodící klučičímu zdraví. (Enšpígl) 1*

Hlavní hrdina sice vypadal poněkud bizarně, ale všechny holky ho chtěly. Dokonce nakonec sbalil i tu svou vysněnou, kterou přebral Podhůrskýmu. Jinak Podhůrský tam měl fakt vostrou hlášku. Stará mu přinesla pivo a řekla, že to trvalo tak dlouho, protože právě naráželi novej sud. A Podhůrský pivo vyleje na zem a řekne něco jako: "No to si snad děláš prdel. Tohle pít nebudu. Padej pro nový." Jó, takhle se s čubkama musí jednat :-) Ale bylo tam víc takovejch hlášek, který mě pobavily. Ještě mě dostalo, co do toho filmu vybrali za exoty. Hlavně kámoš hlavního hrdiny byl solidní modýlek. Vypadal asi jako Jack Osbourne, ale byl snad ještě ošklivější, což je při levelu ošklivosti Jacka Osbourna docela husarskej kousek najít někoho takovýho. Prostě tenhle film je tak divnej, že mě až zaujal. Doporučuju sledovat pod vlivem alkoholu. (dobytek) 2*

Milane Muchno - režisére, proč tě diváci nechtějí? .... Tak, tak, typická bývalá totalitní tvorba, kdy se dostávalo možnosti natočit film lidem možná víc politicky angažovaným než tvůrcovsky schopným, ale možná se v tomto případě mýlím. Možná se to stalo "svázanými uměleckými rukami tvůrce" tehdejší cenzurou. Těžko soudit, ale tenhle výplod je vážně dost "křečovitý" , jak už ostatně kdosi přede mnou napsal. Přišel jsem, viděl jsem .... vyšumněl jsem. Jen ten rýmující název filmu mi po dlouhá léta zůstával v hlavě. Obsah filmu se tenkrát za pár dní z mé paměti odporoučel. A to je známka špatného filmu. (Kimon) *

VELKÁ RECENZE
K populárnímu subžánru teenagerovských komedií sedmdesátých a osmdesátých let přidal režisér Milan Muchna v roce 1981 příběh zednického učně, který má problémy s láskou. Matěj Hůrka je obyčejný venkovský mladík, jenž se zamiluje do odtažité Barči a při objevování základních milostných praktik se zaplétá do problémů. Do příběhu, který tematicky vzdáleně připomíná Ostře sledované vlaky (1966) a odkazuje i k českým dílům Miloše Formana, obsadil Milan Muchna svého oblíbeného herce Ivana Weisnera. Ten se objevil už v režisérově předchozím teenagerovském snímku Hon na kočku (1979) a zahrál si menší roli i v Muchnově vojenské komedii Zelená léta (1985). Filmům československé nové vlny Muchna vzdává poctu i obsazením Milady Ježkové do role Matějovy babičky.
Osmnáctiletý zednický učeň Matěj Hůrka se na posvícenské pouti zamiluje do Barči Cupalové. Na tancovačce mu ji však přebere suverénní Evžen. Matěj žije se svou babičkou od té doby, co mu zemřela matka a otec se podruhé oženil. Babička Hůrková se chystá provdat za penzistu Vokurku a neví jak to vnukovi sdělit. Matěj má rád přírodu, je dobrosrdečný a neváhá vypomoci v družstvu, když je to zapotřebí. Jednou se náhodou zastaví u rybníka, kde se dívky koupou nahé. Je poznán a ve vesnici sklidí posměch. Zednický mistr si povšimne Matějových nesnází ve vztahu k ženám a poradí mu, aby se ucházel o frivolní hradlařku Vlastu. Ale ani u ní se mu nepodaří získat milostnou zkušenost. Teprve Vokurkova vnučka Tereza přiměje chlapce, aby s ní šel do stodoly za vsí. Tváří v tvář jednoznačné situaci však Matěj ztratí kuráž. Barča si po nepříjemných zkušenostech s Evženem uvědomí Matějovy kvality a na hasičské tancovačce už dá přednost Matějovi. Oba později skončí ve stodole. Ta náhle začne hořet. Hasiči nejsou dostatečně připraveni, a tak celá budova shoří. Jen Matěj, mladý člen hasičského sboru, se vyznamená, z hořící stodoly vyvede krávu. Je konec léta. V rybníku se koupají nazí milenci, Matěj a Barča, pak se ztratí v hustém lese.
 
Postavy a obsazení
• Ivan Wiesner - zednický učeň Matěj Hůrka
• Evelyna Steimarová - hradlařka Vlasta Prchalová
• Miluše Šplechtová - sekretářka Zdenička
• Yvetta Kornová - Tereza, Vokurkova vnučka
• Dita Kaplanová - Barča Cupalová
• Milada Ježková - Božena Hůrková, Matějova babička
• Hana Brejchová - Cupalová, Barčina nevlastní matka
• Zuzana Schmidová - Kocandová
• František Řehák - předseda družstva Josef Bžoch
• Bronislav Poloczek - traktorista Franta Čuňát

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.8.1081
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 5.2.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Milan Muchna (Režie), Jiří Beránek (Produkce), Jan Klusák (Hudba), Richard Valenta (Kamera), Miroslav Hájek (Střih), Zbyněk Hloch (Scénografie), Šárka Váchová (Kostýmy), Božena Světlá (Kostýmy), Ladislav Hausdorf (Zvuk), František Malec (Masky), Radek John (Scénář), Ivan Wiesner (Herec), Evelyna Steimarová (Herec), Miluše Šplechtová (Herec), Yvetta Kornová (Herec), Dita Kaplanová (Herec), Milada Ježková (Herec), Božena Böhmová (Herec), Hana Brejchová (Herec), Jan Schmid (Herec), Zuzana Schmidová (Herec), František Řehák (Herec), Bronislav Poloczek (Herec), Zdeněk Podhůrský (Herec), Eugen Jegorov (Herec), František Husák (Herec), Miloslav Štibich (Herec), Jiřina Třebická (Herec), Jiří Kvasnička (Herec), Ladislav Brothánek (Herec), Jiří Samek (Herec), Ferdinand Havlík (Herec), Václav Král (Herec), Joža Mrázek Hořický (Herec), Anna Pernerová (Herec), Emilie Zíchová (Herec), Milan Klacek (Herec), Miroslav Kvašňák (Herec), Tomáš Klouček (Herec)
 
1981/77/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Film se natáčel např. v Týně nad Vltavou.
- Bronislav Poloczek vzpomíná, že ho při natáčení šoupli do traktoru a dali mi šesti radliční pluh a měl půl hodiny na to, aby se naučil s tím zacházet. Povedlo se mu skončit i v příkopě.
- Yvetta Kornová když si přečetla scénář a zjistila, že se tam má svlíknout došla za režisérem a řekla, že to neudělá. On jí mezi čtyřma očima řekl, že to po ní chtít nebude. Pak přišel onen den a co se nestalo chtěl, aby se svlékla, což odmítla a musel se stopnout celý natáčecí den, což byl veliký malér. Naštěstí se producent a pak i celý štáb za Yvettu postavil.
- Zdeněk Podhůrský když byl na vojně, tak na ten film museli jít. Vojáci volali, že by mu dali nakládačku, protože tam hrál zápornou roli a ve filmu se špatně choval k dívce. On měl štěstí v tom, že byl ostříhaný a nikdo ho nepoznal.