Air: Zrození legendy / Air ( 2023/123/USA/Drama) 76%

23.10.2023 14:41
JEDNOU VĚTOU
„Nahánění legendy.“

OBSAH
Komediální drama Air od oceňovaného režiséra Bena Afflecka s Mattem Damonem v hlavní roli podnikavého manažera společnosti Nike, Sonnyho Vaccaroa odhaluje neuvěřitelnou spolupráci mezi tehdejším nováčkem Michaelem Jordanem a začínající basketbalovou divizí Nike, která díky značce Air Jordan způsobila revoluci ve světě sportu a současné kultuře. Dojemný příběh sleduje hazardní hru nekonvenčního týmu, který rozhoduje o kariéře a v němž jde o všechno a nekompromisní vizi matky, která zná hodnotu obrovského talentu svého syna, a basketbalového fenoména, jenž se stane nejlepším hráčem všech dob. (Vertical Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je neuvěřitelný jak se dá zpracovat obchodně marketingový příběh do kvalitního, dynamického a absolutně nenudícícho filmu.  Matt Damon si je vědom svých hereckých hranic a proto si umí vybírat role tzv na míru, tedy ty postavy, které mu dokonale sedí a i tady rozhodně film svou přítomností nějak nekazí. Zajímalo by mě, jak moc rád se na sebe Matt dívá, protože zoom na jeho obličej byl opravdu v míře hojné. Ben má sice absolutně šílený učes a realtivně malou roli, ale o to více vyniká jeho sebejisté režisérské vedení . Mám rád, když filmy voní osmdesátkama a tenhle je vysloveně osmdesátkama prověnen skrz naskrz, hudbou počínaje, rekvizitama konče. Ben prostě umí udělat atmosféru, dialogama mění trefně nálady příběhu z dramatu na fórek a zase zpět. Moc sympatický snímek. (Enšpígl) 4*

Kdo chtěl být toho času trendy, nosil na nohách tenisky Adidas nebo Converse. Do nelichotivého statusu chtěl šlápnout Nike, tehdy těžký outsider, jehož basketbalová divize skomírala s minimem procent zastoupení na trhu. „Stačil“ odvážný nápad hledače talentů i nemalé přispění neústupné matky budoucí basketbalové legendy. A pak už jen bojovat a nevzdat se. Prostě šéfové Nike zariskovali a postavili celou kolekci bot na jediné osobě. A přitáhli do tohohle byznysu zásadní sportovně-právní precedens. Hrdinové zvedají telefony, střídají kanceláře, zasedací místnosti a celé je to, no, trochu ploché. Okolnosti klíčové spolupráce jednoduše nejsou nijak zvlášť zajímavé, čekal jsem větší spád i nějakou zapamatovatelnou scénu. Takhle je to jen o slušné režii a slušných hercích, dobové nostalgii a zatraceně vydařeném soundtracku. Prostě jsem čekal rafinovanější látku, protože takhle je to zase to americké „ač nejsi nějak výjimečný, důležité je věřit, nepolevovat a jít si za svým…“ Neznamená to ale, že se netěším, co duo Affleck s Damonem přichystá příště. Silné tři, slabé čtyři. (castor) 3*

Krátce před začátkem projekce jsem kolegům říkal, že Air bude muset být sakra dobrý film, protože příběh o tom, jak vznikly sportovní boty, které se dobře prodávaly, mě ani v nejmenším nepřipadá zajímavý. Ale naštěstí se s přibývající stopáží ukázalo, že vlastně možná ani režírujícímu Affleckovi. Jistě, Air je pořád o tom, jak Sonny Vaccaro zkoušel ukecat rodinu Michaela Jordana, aby podepsal smlouvu s neúspěšnou divizí Nike, nakonec je to však celé o něčem úplně jiném. O lidech, kteří vědí, že jsou průměrní a že jejich jméno pár let po jejich smrti skončí v zapomnění. A že doufají, že budou moci alespoň na chvíli stát po boku legend. Affleck se vyhýbá patosu, ve správných momentech dovede drama odlehčit vtipem a ví, že se může spolehnout na herce. Daří se mu skvěle navodit atmosféru osmdesátých let (už úvodní titulky jsou super), udržovat civilnost a vyprávět na první pohled obyčejný příběh o malých lidech, kteří vycítili šanci udělat něco výjimečného a být u něčeho velkého. Dobrý film (MrHlad) 4*

VELKÁ RECENZE
Nebudeme si nic nalhávat, tenhle film je receptem na úspěch. Má hvězdné obsazení, zabývá se firmou proslulou po celém světě a její spoluprací se sportovní legendou, která se navždy zapsala do dějin, ale přitom samotné jádro příběhu asi zná málokdo. Výsledek je ještě okořeněný retro atmosférou a hudebními peckami. Skvělá kombinace svižných a vtipných dialogů podtrhuje příběh o outsiderovi, který se snaží prorazit na trhu. Jen co skončí titulky, budete nabití energií a naplnění pocitem, že možné je cokoli.
Film není ani tak o sportu, jako o marketingu a ve finále jde o typický příběh muže s vizí, kterému nikdo jiný dlouho nevěří, dokud nezmění svět. Zápletka to možná není kdovíjak důmyslná a nejvíc si užijete první zhlédnutí, ale vymyslel ji sám život. Dějiny píšou vítězové a v historii byste našli spoustu lidí, kteří zkusili něco nového a bláznivého, ale nevyšlo jim to. Jára Cimrman by mohl vyprávět! Sonny Vaccaro (Matt Damon) je jedním z těch pár šťastlivců, jejichž vize se naplnila. Ocitáme se v polovině osmdesátých let a Vaccaro, pracující pro tehdy nepříliš úspěšnou firmu Nike je přesvědčený, že našel budoucí sportovní hvězdu, se kterou chce navázat spolupráci. Chce na ni vsadit všechny karty, což znamená také celý rozpočet oddělení. Teď už o tom jen přesvědčit všechny ostatní. Onou hvězdou je mladý Michael Jordan a ani on nemá zájem podepsat smlouvu právě s Nike. Do hry ale vstoupí jeho maminka (Viola Davis).
Říká se, že není malých rolí, jen malých herců. Tady máme celou řadu postav, které se na plátně mihnou na pár minut, ale diváka odzbrojí. Violu Davis si do role vyžádal samotný Michael Jordan a jejího muže si zahrál její skutečný manžel Julius Tennon. Z Chrise Tuckera lítají hlášky jako z kulometu, Chris Messina jako cholerický agent svádí s Damonem telefonické souboje, Ben Affleck si střihne roli trochu sebestředného blbečka, Matthew Maher vynikne jako excentrický “vynálezce” slavné boty. Protože Michael Jordan je taková legenda, nikdy pořádně neuvidíme tvář herce, který ho ztvárňuje. Není to potřeba. Zůstane postavou opředenou tajemstvím, což není vůbec špatná volba a tohle řešení může dobře fungovat, jak jsme viděli třeba nedávno u Harveyho Weinsteina v Když promluvila. Soundtrack je nadupaný osmdesátkovými hity, každou chvíli hraje nová píseň, ale ne vždy úplně sedí k dění na plátně.  A bohužel je nutno podotknout, že film vypráví jen svou zcela nekritickou verzi příběhu, do dvouhodinového Nike chvalozpěvu by se přece nehodilo zařadit nelidské podmínky, za jakých firma svoje produkty v Asii vyráběla a jak dosahuje svého zisku…
V pozadí filmu o splněných snech se ovšem odehrála další pohádka se šťastným koncem, která stojí za zmínku. Když si scénář četl Ben Affleck se zájmem ho režírovat, v té době to ještě žádný z nápadů scénáristy Alexe Converyho nedotáhl na filmové plátno, a ještě mu nebylo ani třicet. Dnes má jistě život vzhůru nohama a snad o něm z Hollywoodu ještě hodně uslyšíme.
Air: Zrození legendy je líbivá kapitalistická pohádka o tom, jak jedna ošuntělá firma s nejmenším podílem na trhu ke štěstí přišla, když našla svého prince Michaela Jordana, kterému se líbila její bota, zatímco dvě zlé nevlastní sestry Adidas a Converse ostrouhaly. Ale je to obrovská zábava a vůbec není nutné, abyste byli fanoušky basketbalu nebo se zajímali o značku bot, které nosíte. Běžte do kina. Just do it.

DABING
1.DABING (Amazon Prime Video)
V českém znění: Michal Jagelka - Matt Damon (Sonny Vaccaro), Roman Štabrňák - Jason Bateman (Rob Strasser), Michal Dlouhý - Ben Affleck (Phil Knight), Tomáš Juřička - Chris Tucker (Howard White), Ondřej Kavan - Chris Messina (David Falk), Jana Zenáhlíková - Viola Davis (Deloris Jordanová), Martin Zahálka - Julius Tennon (James Jordan), Jiří Ployhar - Matthew Maher (Peter Moore), Martin Sobotka - Marlon Wayans (George Raveling), Petr Pospíchal - Michael O'Neill (Joe Dean), Petr Gelnar - Asanté Deshon (prodavač), Ladislav Cigánek, Libor Terš, Zuzana Mixová, Viktor Dvořák, Ivo Hrbáč, Radek Hoppe, Petra Hobzová, Nikol Kouklová
Překlad: Petr Miklica
Dialogy: Markéta Kautská
Dramaturgie: Kateřina Hámová
Zvuk: Daniel Němec
Režie: Petr Pospíchal
Pro Amazon vyrobilo Barrandov Studio - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.4.2023 Vertical Ent.
Premiéra USA: 5.4.2023 Amazon Studios
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -
Poprvé na VOD: 12.5.2023 Prime Video

Tržby v ČR - Kč 4 346 620
Tržby celkem - $ 89 960 106
Návštěvnost v ČR 23 520
Náklady (Rozpočet) - $ 90 000 000
 
Tvůrci a herci
Ben Affleck (Režie), Ben Affleck (Produkce), Jason Michael Berman (Produkce), Matt Damon (Produkce), David Ellison (Produkce), Peter Guber (Produkce), Jeff Robinov (Produkce), - (Hudba), Robert Richardson (Kamera), William Goldenberg (Střih), Lindsay Graham (Casting), Mary Vernieu (Casting), François Audouy (Scénografie), Charlese Antoinette Jones (Kostýmy),  Ai-Ling Lee (Zvuk), Andy Nelson (Zvuk), Jessica Lou Allen (Masky), Carla Farmer (Masky), Stacey Morris (Masky), Alex Convery (Scénář), Matt Damon (Herec), Ben Affleck (Herec), Jason Bateman (Herec), Viola Davis (Herec), Chris Messina (Herec), Marlon Wayans (Herec), Chris Tucker (Herec), Matthew Maher (Herec), Julius Tennon (Herec), Tom Papa (Herec), Damian Delano Young (Herec), Gustaf Skarsgard (Herec), Barbara Sukowa (Herec), Jay Mohr (Herec), Joel Gretsch (Herec), Michael O'Neill (Herec), Al Madrigal (Herec), Dan Bucatinsky (Herec), Jessica Green (Herec), Gabrielle Bourne (Herec), Joshua Funk (Herec), Asanté Deshon (Herec), Billy Smith (Herec), Andy Hirsch (Herec)
 
2023/123/USA/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Viola Davis (Deloris Jordan) a Julius Tennon (James Jordan) jsou ve skutečně stějně jako ve filmu manželé.
- Ben Affleck většinu děje filmu konzultoval přímo s Michaelem Jordanem. Jediná jeho žádost se týkala obsazení matky Deloris – basketbalista trval na tom, aby ji hrála Viola Davis.
- Film nemá klasické hudební pozadí – nahradily jej skladby daného období, jejichž názvy mají vztah k danému dění na plátně (mj. ZZ Top – „Legs“, Dire Straits – „Money For Nothing“, Cyndi Lauper – „Time After Time“ či Mike & Mechanics – „All I Need Is a Miracle“). Podobných písní zazní ve filmu na tři desítky.
- Prvý film režiséra Bena Afflecka, ktorý nie je trilerom.
- Film obsahuje na konci 1 scénu navyše.
- V tomto filme možno vidieť veľmi krátku ukážku z televízneho seriálu Knight Rider (1982-1986). Keď mal Jason Bateman (Rob Strasser) 14 rokov, objavil sa v epizóde Stratený rytier ako postava s menom Doug Wainwright. Zaujímavosťou je, že táto epizóda bola natočená a prvýkrát odvysielaná v roku 1984, v tom istom roku, v ktorom sa odohráva tento film.
- Keď Deloris Jordan (Viola Davis) zavolá Sonnymu (Matt Damon), aby prerušil správy, Sonnyho okamžitá odpoveď znie: „Just do it,“ čo odkazuje na slogan Nike a príbeh za jeho vznikom vysvetlený skôr vo filme.
- Režisér Ben Affleck neukázal tvár Damiana Delano Younga hrajúceho Jordana úmyselne: „Michael Jordan je taký slávny, že som skutočne cítil, že keby ho niekedy mal hrať herec, bolo by ťažké nevzbudiť v publiku pochybnosti, pretože podľa môjho názoru nie je možné niekoho presviedčať, že niekto, kto nie je Michael Jordan, je Michael Jordan."
- V tomto filme sa niekoľkokrát spomína Mel Turpin, keďže v roku 1984 bol považovaný za jedného z najsľubnejších hráčov draftu NBA. V skutočnosti sa jeho kariéra nikdy nerozbehla tak, ako sa očakávalo, a svoj posledný profesionálny zápas odohral v roku 1990. Po chýbajúcich ponukách skončil ako ochrankár a po duševných problémoch si v roku 2010 vzal život vo veku iba 49 rokov.
- Jubilejná 20. spolupráca Matta Damona a Bena Afflecka pred alebo za kamerou od roku 1989, kedy sa prvýkrát stretli vo filme Pole snov.
- Hoci sa film odohráva na predmestí Portlandu v Beavertone (kde sa nachádza centrála Nike), celé natáčanie prebiehalo v Los Angeles a okolí.
- Kvôli pravidlám NBA dostával Michael Jordan pokutu 5 000 dolárov zakaždým, keď si obul topánky od Nike v zápase. Spoločnosť to vždy za neho zaplatila.
- Matt Damon povedal, že práca na tomto filme bola "najlepšia práca, akú som kedy mal. Bol som smutný, keď sa to skončilo."
- Rob Strasser (Jason Bateman) sa vo filme objaví ako muž priemernej výšky a hmotnosti s hustými vlasmi. Je tiež opatrný, váhavý a má tendenciu hrať na istotu. To je takmer presný opak skutočného Roba Strassera, holohlavého muža s nadváhou, ktorý je známy tým, že je drsný, agresívny a riskantný typ človeka. (Arsenal83)
- Scenár tohto filmu bol vybraný ako najlepší nevyrobený/čierny scenár roku 2021. Ben Affleck a Matt Damon sa ho chopili, prepracovali scenár Alexa Converyho a začali s produkciou.
- Soundtrack obsahuje dobové hity a Ben Affleck mal v úmysle zahrnúť aj vtedajšie hity od Duran Duran a The Eurythmics, ale práva na použitie týchto piesní by film prehnali cez rozpočet.
- O tom, kto prišiel s názvom „Air Jordan“, sa viedli mnohé historické debaty. Tvorcovia filmu sa rozhodli spracovať túto záležitosť čo najcitlivejšie a vykreslili, že David Falk a Peter Moore prišli na meno každý samostatne čírou náhodou.
- Michael Jordan mal počas svojej kariéry na sebe 2 dve čísla - 45 a 23. Film bol vydaný 4.5.23.
- Matt Damon nosil na sebe oblečený tučný oblek (fatsuit), aby vyzeral obézne pre rolu Sonnyho Vaccara.
- Napriek tomu, že bol v tomto filme voči Sonnymu Vaccarovi (Matt Damon) antagonistický, v skutočnosti bol David Falk (Chris Messina) tým, kto presvedčil Michaela Jordana, aby sa stretol so zástupcami Nike.
 
Odkazy