Klub rváčů / Fight Club (1999/139/USA, Německo/Drama, Thriller) 88%

23.10.2023 14:41
JEDNOU VĚTOU
„Anarchie. Chaos. Mýdlo.“

OBSAH
Když nemůžete půl roku usnout, celý okolní svět vám začne připadat jako nekonečný sen. Všechno kolem vás je nedokonalou xeroxovou kopií sebe sama. Chodíte do práce, díváte se na televizi a jste vděčni za to, když občas ztratíte vědomí a nevíte o světě. Lidí s podobnými problémy moc není, ale mladý úspěšný úředník, který si říká Jack, je jedním z nich. Má slušnou práci, vydělává slušné peníze, ale trpí nejtěžší formou nespavosti. Na služební cestě se Jack seznámí s Tylerem Durdenem, který mu nabídne příbytek pod podmínkou, že mu vrazí pořádnou ránu. Tato "výměna názorů" se oběma zalíbí a brzy vznikne první Klub rváčů. Místo, kde můžou mladí muži, znechucení světem, odložit své starosti a stát se na pár minut zvířaty. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Finchera mám hrozně rád, ale tenhle film mi furt tak nějak mezi prackami unikal, až jsem si ho nakonec chyt a s chutí se na něj podíval. Už ze začátku jsem totiž cejtil, že tady koukám na něco, co mě zase dokáže na dlouhou dobu zarazit do křesla a tak se tomu skutečně stalo. Jen jsem po půlce filmu zjistil, jak to ve skutečnosti je, a celý příběh se mi trošku zprotivil, ale né že bych mu to měl za zlé, jen se mi ten obrat nelíbil natolik, nakolik by režisér chtěl, i když jsem asi jeden z mála. Na druhou stranu by to zase nemělo ty tajuplné a mysteriózní prvky, který rád Fincher do svých filmů cpe. Tím mi to trošku zazdil, já totiž nevěděl co si o tom filmu mám myslet, celé to v tu chvíli bylo hrozně zapeklité a jediné co mi dokázalo zlepšit náladu byl závěr samotný, ale naplno to bohůžel nedokázal. I přesto mám Finchera hrozně rád. Čekáte kopu rváčů a hromadu zpřeráženejch nosů a dostanete mysteriózní příběh, který na ty řízky zas tak často nenarazí, ale určitě si na nich vybere svou daň. (Malarkey) 4*

Neuvěřitelná jízda! Tímto filmem se Fincher stal věčným, ještě mnoho generací k tomuhle klenotu bude vzívat, ale musí se k němu dostat!! Film není zrovna jednoduché najít, ale jeho dokonalost až zaráží. Fincherovi vychytávky nemají konče a jeho překvapitelný konec. Prostě WAU- americký nefalšovaný WAU! Norton + Pitt je dvojce která špatný film pozvedne na výborný, ale ve skvělém filmu se předhání kdo je lepší. Správná soutěživost a tyhle dva chlápci se mlátej o sto šest. Filmem se mihne Jared Leto a i na delší čas manželka Tima Burtona Helena Bonham Carter(to asi tim žárlí na Brada;)). Scénaristický, střihový a režisérský výkon nejde neoznačit za geniální a herci svou odhodlanosti a realistickým pojetím rolí dokonávají zázrak. Z malého prasátka se stalo zlatý prase pod vánoční stromeček. (Djkoma) 5*

"Znáš Tylera Durdena?" Nic vás neprobudí z letargie a otupění lépe než bolest, tak si nechte rozbít hubu a ráno mi zavolejte aneb lék na nespavost a civilizaci od Davida Finchera a jeho nejlepší věc. Fincherovo famózní převedení Palahniukovy bizarní předlohy do filmu zaslouží obdiv, vedle chytrého scénáře na tom mají zásadní podíl hlavně herecké koncerty Nortona, Pitta a Bonham Carterové, sexy ponurý vizuál, skvělá hudba a kopec režijních nápadů. Konec je pak v mém osobním top tenu nejlepších filmových konců všech dob. (choze) 5*

VELKÁ RECENZE
David Fincher má pověst podivína a tu si pěstuje pečlivěji než Japonci bonsaje. Žádný z jeho filmů nezáří pozitivními emocemi a radostí ze života, naopak, všechny do jednoho ukazují, že sebevražda vlastně není zas tak špatný nápad a že nejlepší dárek k vánocům je pevná konopná smyčka. Už jeho první velký film Vetřelec 3 se topí v bezvýchodnosti jak zlosyn v bažině - bezbranní odsouzenci jsou masakrování nezničitelným monstrem a co víc - na závěr si pozve zubatá na kobereček i samotnou Ripleyovou. To ovšem byla ještě přímo apoteóza rozjásaného optimismu proti tomu, co přišlo s jeho dalším filmem, hyperponurým thrilerem Sedm, ze kterého tryská bezvýchodnost jako ropa z čerstvě načatého vrtu. Fincherovi bylo jasné že takhle pokračovat nemůže, že by rychle uvízl ve stereotypu (To je vod Finčra? Tak to špatně skončí, to vám povídám.) a rychle se omrzel, takže v následující Hře divákům ucukl a místo klasické katastrofy nabídnul happyend - čímž spoustu svých fanoušků nahrknul. Mám pocit, že podobná situace nastane i u jeho nejnovějšího filmu, jménem Klub rváčů. Pravda, diváci se happyendu rozhodně bát nemusí, ale nedá se ani říct, že dostanou to, co chtějí a čekají.  
Hlavní hrdina Klubu rváčů je velmi osamělý člověk. Nemá rodinu, nemá přátele, nemá city, nemá jméno. K tomu všemu trpí chorobnou nespavostí. Když člověk trpí insomnií, nikdy nespí, ale ani nikdy není úplně vzhůru, tvrdí bezejmenný hrdina a stále víc se propadá do podivného polohalucinačního stavu. Jenže pak objeví spásu - začíná navštěvovat srazy pro lidi postižené rakovinou, AIDSem, ztrátou varlat a všemi ostatními katastrofami. Ne že by hrdina něčím trpěl, jen mu dělá dobře ta atmosféra bolesti obnažených citů, kterou může nasávat a spoluprožívat. A pak za něj osud udělá další krok - hrdina se setká s pološíleným Tyle Durdenem a v touze překlenout emoční vakuum si rozbijou držky. Tenhle způsob psychoterapie se jim zalíbí, a tak si to zopakují, pak znovu a zase a než se jim stačí zahojit monokly, najednou zjistí, že se k nim přidávají další a další vyvrženci doby, a než jim stačí opadat náplasti z obličeje, je tady Klub rváčů. Klub má jednoduchá pravidla - proti sobě stojí dva muži, kteří do sebe řežou tak dlouho, dokud nejsou úplně na hadry. Nejde o vítězství, jde o bolest. Klub rváčů se stává čím dál populárnějším, přicházejí noví a noví členové, začíná mít vlastní pravidla a pobočky. Rvačky už nejsou jeho jedinou náplní, jeho členové začínají provádět první akce - zpočátku ryze recesistické, ale postupně začínají čím dál víc přitvrzovat. Vyděšený hrdina najednou zjišťuje, že ho to všechno kolem začíná přerůstat přes hlavu a že vystoupit už není kam.  
Klub rváčů se nestal kasovním trhákem a je to docela pochopitelné - na to je ten film příliš divný. Po klasickém nájezdu, kdy si člověk začíná říkat, no jasně, to je film o klukovské recesi, která se vymkla z rukou a skončila tragicky, nastává další úhyb a celý příběh bere na dvou kolech zákrutu a mizí v postranní uličce, z čehož se někteří diváci nestihnou vzpamatovat až do závěrečných titulků a pořád překvapeně hledají někde na dálnici klišé.  
Co se týče režie, tak alespoň v první polovině snímku řádí Fincher jako šílený a vyžívá se v těch nejefektivnějších a nejpodivnějších záběrech, aby posléze trochu zklidnil a nechal větší prostor příběhu a hercům. A ačkoliv hereckou star snímku je Brad Pitt v roli charismatického Tyla Durdena (jeho výkon hodně připomíná kreaci šílence Dvanácti opic), skutečnou hvězdou filmu je odtažitě ironický studený čumák Edward Norton (Kult hákového kříže, Hráči, Prvotní strach) jako bezejmenný vypravěč.  
Fincher nezklamal a natočil další film, o kterém se bude hodně mluvit a hádat se o něj, který bude mít fanatické přívržence a stejně zavilé odpůrce. Jistě se O Klubu rváčů dá říct jen jedno - je skvěle natočený, výborně zahraný, úchylný a fincherovský a radši vám doporučím knihu.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Hlavní postavou drsného příběhu je mladý Jack, typický yuppie, který sice má zajištěnou existenci, módně zařízený byt a dobré místo u zavedené firmy, přesto však není spokojený a trpí nespavostí. Doktor mu doporučí navštívit skupinu lidí trpících rakovinou, aby viděl, co je to skutečné utrpení. Jack se na setkání nemocných dokáže zbavit svého problému a vzápětí jako posedlý začne vyhledávat další podobná sezení, ať už jsou to alkoholici nebo lidé trpící nějakou nemocí. Rozhodí ho však setkání s dívkou Marlou, která vyhledává podobná sezení stejně jako on. Během jedné služební cesty se seznámí s poněkud excentrickým mladíkem Tylerem Durdenem, který prodává vlastní mýdlo. Když po návratu domů zjistí, že jeho byt byl zničen explozí, domluví se s Tylerem a nastěhuje se k němu.
Tyler má poněkud radikální anarchistické názory a vyprovokuje Jacka ke rvačce. Překvapený Jack zjistí, že mu fyzická bolest působí potěšení a tak se jejich bitky před barem stanou pravidelnými, Tylerovy názory mají navíc vliv na Jackův hodnotový žebříček, který se začíná pomalu měnit. Tyler založí tajný spolek nazvaný Klub rváčů, který rychle získává další členy. Do Jackova života znovu vstoupí Marla, když mu zavolá, zatímco Jack na její řeči o sebevraždě nereaguje, Tyler ji najde a přivede k sobě. Jack se stále více mění, chátrá, mění se jeho slovník a místo práce pomáhá Tylerovi vyrábět mýdlo z lidského sádla ukradeného z kontejnerů u kliniky plastické chirurgie. Tyler začíná nenápadně směřovat Klub rváčů novým směrem, když začne mluvit o tom, že je spojuje nenávist k bohatým a začíná členům dávat drobné úkoly, většinou mají něco rozbít nebo někoho zmlátit. Jack s Tylerem rozmlátí několik aut, napadnou prodavače v malém krámku. Tyler však své útoky proti společnosti stupňuje. Vyhodí do povětří prodejnu s elektronikou a vyhlásí akci Chaos a zmizí. Jack se po něm vydá pátrat. V řadě měst nachází podobné kluby rváčů, ale o Tylerovi mu nikdo nechce říct. Když ho konečně najde, čeká ho nejen zjištění, že Tyler chce vyhodit do povětří několik klíčových budov ve městě, ale také další šokující odhalení.

Ocenění:
Academy Awards
2000 - Nejlepší střih zvuku (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, TV, Blu-ray)
V českém znění: Michal Michálek - Edward Norton (Jack), Filip Švarc - Brad Pitt (Tyler Durden), Lucie Kožinová - Helena Bonham Carter (Marla Singerová), Bohdan Tůma - Meat Loaf (Robert 'Bob' Paulson), Martin Kolár - Zach Grenier (Richard Chesler), Vladimír Čech - Thom Gossom Jr. (detektiv Stern), Jiří Zavřel, Karel Chromík, Michal Pavlata, Helena Němcová, Ivana Měřičková, Hana Krtičková, Bohumila Dolejšová, Zdeněk Mahdal, Jan Hanžlík, David Suchařípa, Roman Hájek, Luboš Bíža, Jaroslav Horák
Překlad: Irena Tyrychtrová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Ivana Koudelková
Dialogy: Hana Krtičková
Režie českého znění: Martin Těšitel
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Budíkov pro Bonton Home Entertainment 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.2.2000 Bontonfilm
                      7.5.2015 AČFK
Premiéra USA: 15.10.1999 20th Century Fox
Premiéra Německo: 11.11.1999 Fox Deutschland
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.2000 (VHS) Bonton Home Video, 29.5.2001 (DVD)
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: 1.9.2000 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.4.2001 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 23.11.2009 Bontonfilm
Poprvé na VOD: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 5 961 877
Tržby celkem - $ 100 853 753
Návštěvnost v ČR 80 815
Náklady (Rozpočet) - $ 63 000 000
 
Tvůrci a herci
David Fincher (Režie), Art Linson (Předloha), Ceán Chaffin (Produkce), The Dust Brothers (Hudba), Jeff Cronenweth (Kamera), James Haygood (Střih), Laray Mayfield (Casting), Alex McDowell (Scénografie), Jay Hart (Scénografie), Michael Kaplan (Kostýmy), Richard Hymns (Zvuk), David Parker (Zvuk), Ren Klyce (Zvuk), Michael Semanick (Zvuk), Jean Ann Black (Masky), Rob Bottin (Masky), Jim Uhls (Scénář), Chuck Palahniuk (kniha),
 
1999/139/USA, Německo/Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Červená bunda, kterou ve filmu nosí Tyler (Brad Pitt), byla vydražena za 33 000 euro.
- Kapela Taking Back Sunday se inspirovala filmem v klipu k písni „Cute Without the E (Cut from the Team)“.
- Scénář filmu má 123 stran, to je o 85 stran méně, než jeho knižní předloha
- Během natáčení si Brad Pitt (Tyler Durden) uštípl zub. Mohl si ho nechat spravit až po dokončení filmu. Prý se to hodilo k charakteru jeho role.
- Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1999 na Benátském filmovém festivalu v Itálii.
- Finální scénu s padající budovou vytvořil Richard Baily, který na ni pracoval více než 14 měsíců.
- Vypravěč (Edward Norton) má ve filmu zbraň Smith & Wesson 4506 ráže .45 ACP
- Tyler Durden (Brad Pitt) a Marla (Helena Bonham Carter) jsou inspirováni skutečnými lidmi. Chuck Palahniuk zahrnul do celého příběhu charaktery inspirované šesticí svých přátel.
- Břišní svaly Brada Pitta (Tyler Durden) byly tak tvrdé, že si o ně Edward Norton (vypravěč) zlomil palec.
- Ústecké činoherní studio se stalo prvním souborem na světě, který tento námět zpracoval jako divadelní hru.
- Ve scéně, kdy vypravěč (Edward Norton) píše v práci na počítači haiku, má na ploše souběžně otevřený textový dokument se jmény členů natáčecího týmu.
- Brad Pitt (Tyler Durden) před natáčením navštívil dentistu, který mu upravil přední řezák do podoby, kterou můžeme vidět ve filmu.
- Než se producenti rozhodli do role Tylera Durdena obsadit Brada Pitta, tak zpočátku chtěli, aby jej ztvárnil Russell Crowe.
- Když má Tyler (Brad Pitt) proslov v Klubu rváčů, kde zmiňuje rockové hvězdy, tak se dívá přímo na Jareda Leta (Angel Face) – frontmana skupiny 30 Seconds to Mars.
- Aby Bobův (Meat Loaf) "tukový oblek" vypadal věrohodně, byl vyplněn ptačím zrním. Vážil 45 kg.
- Brad Pitt (Tyler Durden) a Helena Bonham Carter (Marla Singer) strávili tři dny nahráváním zvuků orgasmu pro jejich neviděný sex.
- Brad Pitt (Tyler Durden) nechtěl, aby jeho rodiče tento film viděli, avšak oni na tom trvali. Nakonec svého rozhodnutí litovali, když viděli scénu, kde Tyler pálí Jackovi (Edward Norton) ruku.
- Kouř, který v jeskyni vychází z úst Marly (Helena Bonham Carter), patří ve skutečnosti Leonardu DiCapriovi z Titanicu (1997).
- Bob (Meat Loaf) má při rvačce s Tylerem (Edward Norton) oblečené triko. Jedno z pravidel Klubu rváčů říká, že zápasníci nesmí být od pasu nahoru oblečení.
- Hned při první scéně, kde má hlavní postava (Edward Norton) na parkovišti udeřit Tylera (Brad Pitt) "silně, jak jen může", Norton opravdu trefí Pitta do ucha, ač měl úder jen předstírat. To proto, že si režisér David Fincher před scénou vzal Nortona stranou a řekl mu, ať Pitta udeří doopravdy, aby záběr vypadal zcela reálně. Proto ve výsledné scéně můžeme vidět, jak je Pitt skutečně v bolestech a Norton se jen směje.
 
Odkazy