Mladí rebelové /Mannen som elsket Yngve (2008/99/Norsko/Komedie, Drama, Hudební, Romantický) 74% -Originál DVD-

23.10.2023 14:08
JEDNOU VĚTOU
„Před svou pravou podstatou se nikdy neschováme. Jde jen o to, umět si připustit, že právě my můžeme být jiní než lidé kolem nás. A rozhodně ne horší, jak se společnost mnohdy snaží světu namluvit."

OBSAH
Norský Stavanger je sice příjemné, ale poněkud monotónní místo k životu, do něhož revoluční konec osmdesátých let proniká jen skrze televizní obrazovky. Jediný únik z okolní šedivé nudy nachází sedmnáctiletý Jarle v hudbě kapel nové vlny, pod jejichž vlivem založí s přáteli „nejtvrdší punkovou kapelu ve Stavangeru“ (především proto, aby jako nezletilý gymnazista konečně pronikl do jediného rockového klubu ve městě). Když však do školy nastoupí nový student Yngve, obrátí se Jarleho doposud dětský svět vzhůru nohama: aniž by tušil, jak k tomu došlo, zjišťuje, že volí mezi dívkou, kterou mu všichni závidí, a chlapcem, jehož ani pořádně nezná. S tak silným emočním zlomem, který se podařilo debutujícímu Stianu Kristiansenovi do snímku vložit, se lze setkat jen málokdy – jeho zábavná komedie o dospívání se takřka nepozorovaně zlomí do hořce melancholického vyprávění o nemožné lásce. (MFF Karlovy Vary)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Trošku mi ten film připomněl nedávno viděný český film Občanský průkaz. Vlastně je to i na stejný způsob. Jediné co mi v tom filmu ale chybí je humor. Přitom ten film by měla být komedie. Takže i když je příběhově zasazen do zajímavých událostí, ve skutečnosti je to naprosto průměrný film, který mě zaujal snad jenom dobou a muzikou v ní. (Malarkey) 3*

Po deseti letech od brilantního Fucking Amalu přichází ze Skandinávie další zdařilý snímek s homosexuální tématikou. Narozdíl od Moodyssonova díla se ovšem tentokrát nezaměřuje na sbližování (a dospívání) dvou mladých (a diametrálně odlišných) dívek, nýbrž na sbližování (a dospívání) dvou mladých (a diametrálně odlišných) chlapců. Hledat příběhovou podobnost by nebylo příliš platné, i přesto jsou si tyto dva filmy hodně blízké. Zejména svým přístupem. Narozdíl od většiny amerických pokusů se tu ona homosexualita netlačí dopředu, ale pozvolna prochází celým snímkem. Hlavní roli tu hrají charaktery, jejich postupný vývoj a city, které mezi nimi prostupují. Důraz je kladen na obyčejnost, nikde není cítit snaha o citové vydírání, díky čemuž vše působí pravdivě. Počáteční zmatené pocity v hrdinovi, jeho strach z budoucnost, následků, reakce okolí, ba možná odmítnutí, konečné přiznání, ovšem rychlé popření a očistný závěr. Pohledy za kterými se skrývají vzrušení a strach. Je až neskutečné jakým způsobem zde vše funguje. Není třeba být doslovný, divák vše vycítí sám. Jednotlivé emoce se pomalu mísí, dochází k postupné gradaci a závěr snímku nabídne empatičtějšímu publiku katarzi. Naprosto úžasný film, která mi připomněl, jaké poklady se k nám ze severu dostávají. (Dudek) 4*

Skandinávská kinematografie nikdy nezklame, to je fakt nad slunce jasný snad každému filmovému fandovi :-) A tahle netypická komedie pro teenagery z norské provenience to jen a jen potvrzuje. Úžasně napsané postavy, s bravurou zahrané, výborný příběh o nelehké cestě k nalezení sebe sama podaný sice v odlehčenějším tónu, ale s trochu hořkosladkým melancholickým koncem. Postava Ingveho mě hlavně v první půlce svým pojetím dostávala do kolen - zpomalené záběry evokující svlékací a zírací pohledy :-) Film, který by určitě zabodoval i v běžné distribuci. (Lynn) 5*

VELKÁ RECENZE
Psal se rok 89 a pomalu se hroutil komunismus, padla berlínská zeď. Ale to vlastně vůbec není důležité, byť film sám se tváří, že to důležité je, ba velmi. Žel jedinou paralelu jsem nalezl, touhu mladých po svobodě. Nepočítám-li zamilovanou písničku o stržení jakési zdi mezi štěstím a autorem milovanou dívkou (případně zdí v sobě mezi homo a hetero, ale to už bych každou změnu, jež vyžaduje trochu práce mohl vnímat jako bourání zdi). Jelikož film se snaží být srozumitelný, uvidíme, že pro mladé je svobodou šukání, punk, cigára, chlast a odmlouvání učiteli. Ten samozřejmě mladé ani trochu nechápe - školometský, omezený chudák.
Pravda, zase tak hrozné to není - kapela hrdinů se ukáže jako šitózní, jejich sny hloupé, jejich důvěra v trvalost a nenarušitelnost mezilidských vztahů naivní. Trefa do černého! Ale uznejte, ze dvou metrů se do černého trefí každý. Vše se ale má změnit v okamžik, kdy se na škole objeví Yngve a Jarle zjistí, že kluci taky mají něco do sebe. To váhání, ty chtivé pohledy, ta nejistota, ten stud! Zase střílíme ze dvou metrů. Namíříme naposled k finální konfrontaci. Pic! Vedle. SPOILER - Ne, té situaci, kdy Jarle řve, že Yngveho nenávidí a šeptá mu, že ho miluje, načež si to jde Yngve hodit, jsem nedokázal věřit. KONEC SPOILERU.
Nakonec tu máme veskrze průměrnou romanci o jednom začínajícím homosexuálovi, která zbytečně akcentuje přelomovost doby, neosobně a schematicky předvádí generační rozdíly a obsahuje scény, jež silně trčí z konceptu díla. Např. postavu otce, který je skorem líčen jako hajzl a přitom jeho činy působí jen mírně nemotorně (a v podstatě nemá na dění a postavy žádný vliv). Nebo propuštění matky z práce, které působí jak naivní politický komentář odsuzující pravicovou politiku. Ono to je pochopitelné, vždyť jsou to dnes spíše levicové kruhy, které dělají queer politiku. Konečně je tu též kýčovité básnění - oživlé mráčky podobající se zvířátkům a zamilovaná písnička, která je stavěna výrazně nad punkovou píseň Piča Satan Anarchy Komando. Mně přišly obě stejně kvalitní. (Subjektiv)

PODROBNÝ POPIS FILMU
V listopadu roku 1989, kdy pád berlínské zdi a poté také sametová a další revoluce přepisovaly dějiny evropského kontinentu, se v ospalém norském městě Stavanger nestalo vůbec nic. Přesně v souladu s minulostí a pravděpodobně i poklidnou budoucností tohoto místa. Jen jeden z jeho občanů, dospívající sedmnáctiletý student střední školy Jarle Klepp, měl již brzy pochopit, že život občas přináší zvraty, nad kterými jednomu zůstává rozum stát. Bavil se hraním a zpíváním v hlasité lokální punkové kapele, měl nejlepší přítelkyni na celém světě, spoustu přátel, a přesto stačil jediný krátký moment, aby se tohle všechno změnilo. Moment, v němž do jeho třídy vstoupil nový spolužák Yngve.
Pozoruhodný a velmi zvláštní mladý muž se silným charismatem, a třebaže se to Jarlemu těžko přiznává, také s velmi pohlednou tváří. Je pochopitelné, že Jarle vůbec netuší, co má dělat. Jediné, co ví jistě, je, že v přítomnosti Yngveho se cítí zcela šťastný a celý svět mu leží u nohou. A to je stav, který nejen mnozí z jeho bývalých nejbližších nejen nebudou ochotni pochopit, ale dokonce kvůli němu od Jarla odvrátí svoji tvář. Vysoce ceněné drama, zaobírající se problematikou společenské izolace homosexuálů a jejich sebeuvědoměním, ověnčené čtyřmi norskými národními filmovými cenami Amanda, natočil v roce 2008 režisér Stian Kristiansen.

Ocenění:
Amanda Awards
2008 - Stian Kristiansen, Yngve Sather (Nejlepší film)
2008 - Stian Kristiansen (Nejlepší režie)
2008 - Stian Kristiansen (Nejlepší film/program pro děti a mládež)
2008 - Vidar Flataukan (Nejlepší střih)
2008 - Rolf Kristian Larsen (Nejlepší herec) (nominace)
2008 - Ida Elise Broch (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2008 - Arthur Berning (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2008 - Stian Kristiansen, Yngve Sather (Divácká Amanda) (nominace)

DABING
V českém znění: Radek Škvor - Rolf Kristian Larsen (Jarle Klepp), Michal Holán - Arthur Berning (Helge Ombo), Jitka Moučková - Ida Elise Broch (Cathrine Halsnesová), Petr Neskusil - Knut Sverdrup Kleppesto (Andreas), Helena Brabcová - Trine Wiggen (Sara Kleppová), Nikola Navrátil - Ole Christoffer Ertvaag (Yngve Lima), Bohumil Švarc ml. - Lasse Holdhus (Rulle), Jaroslav Kaňkovský - Jorgen Langhelle (Terje Orheim), Helena Dytrtová - Karoline Krüger (Unni Limaová), Marek Libert - Andreas Cappelen (učitel přírodovědy, titulky), Filip Švarc - Erlend Stene (Oljeungen), Radovan Vaculík - Vegar Hoel (Johannes Svensen), Pavel Šrom - Oyvind Tendenes (listonoš), Ladislav Novák - Kristoffer Joner (kadeřník Tom), Petr Florián - Marko Iversen Kanic (Stegasen), Aneta Talpová - Oda Olave Nordli (Ine Limaová), Tomáš Balvín - Stian Aase (malý chlapec ve Storhaugu), a další.
Producent: Petr Křivánek, Filmpark, s.r.o.
Překlad: Ondřej Buddeus
Zvuk: Pavel Špatný
Titulky: Dora Windsorová
Vedoucí výroby: Hana Wszolková
Produkce: Stanislav Wszolek
Úprava a režie: Helena Dytrtová
Českou verzi pro DVD edici vyrobilo AW Studio Praha.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.7.2008 (Karlovy Vary International Film Festival)
Premiéra Norsko: 15.2.2008 Sandrew Metronome Nor.
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.5.2010 DVD Edice
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Stian Kristiansen (Režie), Yngve Sather (Produkce), John Erik Kaada (Hudba), Trond Hoines (Kamera), Vidar Flataukan (Střih), - (Casting), Tuva Holmebakk (Scénografie), Mia Koch (Kostýmy), Gisle Tveito (Zvuk), Ingar Asdahl (Zvuk), Oscar Lovnér (Zvuk), Tobias Lovnér (Zvuk), Svanhild Hammer (Masky), Tore Renberg (Scénář), Tore Renberg (kniha) (Předloha), Rolf Kristian Larsen (Herec), Ole Christoffer Ertvaag (Herec), Ida Elise Broch (Herec), Arthur Berning (Herec), Kristoffer Joner (Herec), Jorgen Langhelle (Herec), Vegar Hoel (Herec), Andreas Cappelen (Herec), Karoline Krüger (Herec), Lasse Holdhus (Herec), Trine Wiggen (Herec), Gaute Garlid (Herec), Bjorn Ravn Carlsen (Herec), Helgar Nygaard (Herec), Stian Aase (Herec), Emilie Houge (Herec), Knut Sverdrup Kleppesto (Herec), Mari Langfeldt (Herec), Erlend Stene (Herec), Marko Iversen Kanic (Herec), Oda Olave Nordli (Herec), Sigurd Holter (Herec), Ashild Helgevold (Herec), Oyvind Tendenes (Herec), Anette Walland (Herec), Mia Melvar (Herec), Simon Harmer (Herec), Steffen-Andre Schreuder (Herec), Arve Hinderaker (Herec)
 
2008/99/Norsko/Komedie, Drama, Hudební, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení probíhalo ve Stavangeru.
- Film získal v roce 2008 na Dnech norského filmu cenu pro nejlepší norský snímek. Na svém kontě má také 4 ceny akademie Amanda.
 
Odkazy